Etusivu > Säätietoutta, Yleistä > Kaikki hyvä loppuu aikanaan

Kaikki hyvä loppuu aikanaan

Kaikki alkoi yhdeksän vuotta sitten tammikuun 19. päivänä vuonna 2006. Tuolloin tulin huomanneeksi kuinka vähän sääaiheista informaatiota oli saatavilla Suomen kielellä. Samalla tuli aloitettua luontokuvausharrastus ja olikin lopulta melko luontevaa yhdistää säätiedon jakaminen ja sääkuvien jakaminen uudessa blogissa. Kyseistä ”Helsingin sää kuvina” -blogia tuli pidettyä yllä reilu neljä vuotta ja vuosien saatossa tuli käsiteltyä niin ajankohtaista kotimaista säätä kuin maailmalla esiintyneitä rajuilmoja.

Ensimmäisen blogipäivityksen kuva Vantaanjoen alajuoksulta vuonna 2006.

Ensimmäisen blogipäivityksen kuva Vantaanjoen alajuoksulta. Merisavu sävytti maisemaa tammikuussa 2006.

Lopulta toukokuussa 2010 oli uuden ilmeen ja paremman ylläpitotyökalun aika. Sivustolle tuli hankittua oma domain ja nimeksi tuli ”Sääbriefing”. Meno jatkui samaa rataa ja lopulta nyt vajaassa viidessä vuodessa on tullut kirjoitettua yhteensä 104 päivitystä tälle sivustolle.

Kuten ahkerimmat seuraajat ovat huomanneet, on kirjoitusten päivitystahti hidastunut vuosien varrella. Siinä missä opiskeluaikoina tuli helpostikin tehtyä kolmekin päivitystä viikossa, on nykyään ollut haastetta saada tehtyä yksi per kuukausi. Näin ei blogin pitäisi toimia.

Tähän mennessä on moni jo varmaan arvannut tämän kirjoituksen aiheen, eli kyseessä on kaikella todennäköisyydellä Sääbriefing -blogin viimeinen päivitys (ellen ala Janneahostelemaan ja tekemään lukuisia come-backeja). Vapaa-aika on ollut jo vuosia kortilla ja sekin tulee nykyään käytettyä monenlaiseen säähän liittyvään. Loppujen lopuksi blogille on löytynyt varsin vähän aikaa. Niinpä mitä sitä blogia turhaan kituuttamaan kun uusien kirjoitusaiheiden keksimisestä tulee stressiä. Suurimpana ongelmana on ollut aiheiden vähyys – monet aiheet on tullut vuosien varrella jo monesti käytyä läpi. Lisäksi uudet mielenkiintoiset aiheet tulee käytettyä ensisijaisesti töissä, jolloin blogiin ei oikein ole jäänyt hyviä aiheita joista kirjoittaa.

Maailma muuttuu ja muutoksessa on myös elettävä. Moni (itseni mukaan lukien) on toivonut blogiin enemmän, mutta lyhyempiä päivityksiä. Tällaista aukkoa on viime vuosina tullut paikkaamaan mikroblogipalvelu Twitter. Twitterissä kynnys on huomattavasti pienempi tehdä päivityksiä ja nykyään siellä pystyy varsin kätevästi jakaa yksittäisiä mielenkiintoisia sääknoppeja sekä kuvia.

Jatko

Ei huolta, en tule lopettamaan sääaiheista viestintää – päinvastoin. Toivottavasti tämä antaa uutta intoa uusiin suuntiin. Kuten mainittua, Twitter on nykyajan blogi. Niinpä sääviestintää tulen jatkamaan sekä oman tilini @ilmasto että Ilmatieteen laitoksen tilin @meteorologit muodossa.

Moni on toivonut tälle sivustolle foorumia kommentoinnin helpottamiseksi. Valitettavasti WordPress.com -alusta ei tällaista tue, joten sellainen olisi pitänyt hankkia jostakin muualta eikä integrointi sivustolle olisi ollut mahdollista. Vasta tätä blogikirjoitusta miettiessäni tajusin, että Twitter toimii tässäkin suhteessa paljon paremmin. Niille joille palvelu ei ole kovin tuttu, voi jokaiseen tekstiviestin mittaiseen viestiin liittää tunnisteen eli ’hashtagin’, joka alkaa # risuaita merkillä. Niinpä voimme esimerkiksi jatkaa tuttujen kommentoijien kanssa jutustelua liittämällä Twitter-viesteihin tunnisteen: #sääbfg tai sitten yleisempi #sää -tunniste. Tällä tavoin voi itse lukea esimerkiksi vain viestit, joissa kyseinen tunniste on mainittu ja vastaavasti kirjoittaa niitä itse.

Koodaaminen on vienyt paljon vapaa-ajastani viime vuosina. GrADS, Python, PHP jne. avulla on tullut tehtyä muun muassa säämalliennusteita visualisoiva sivusto www.puuppa.org/~boogie/gfs/. Vaikka kyseinen sivusto on vielä täysimittaisen uudistuksen vuoksi kehitysasteella, on suunnitelmissa lisätä kevään aikana GFS mallin lisäksi kotimaisen HIRLAM-mallin ennusteita, tunnittaiset havaitut säätilat näyttävät LAPS-analyysit, Norjan HIRLAM-mallin ennusteet sekä omassa ajossa olevan hienohilamalli WRF:n konvektioennusteet (sekä paljon muuta). Kaikki tämä täysin ilmaiseksi ilman mainoksia. Tällaista diiliä et löydä edes TV-shopista.

Mutta ei tässä vielä kaikki! Yhdessä kollegoiden kanssa teemme edelleen myrsky- ja rajuilmaennusteita www.myrskyvaroitus.com -sivuilla, jonne päivitetään kahdesta kolmeen kertaan viikossa pitkiä ennusteita ja merkittävimpien päivien osalta vapaa-ajan salliessa myös yksityiskohtaisempia ennusteita karttakuvineen.

Ja lopuksi vielä mainittakoon allekirjoittaneen kuvagalleria osoitteessa www.paulijokinen.com. Tuoreimpien kuvien päivitystahtia olisi tarkoitus piiiikkasen parantaa, mutta ainakin myrsky & rajuilmakuvat yritän ladata muutamien päivien viiveellä tapahtumista.

Kiitokset

Luonnollisesti tätä blogia on kirjoitettu lukijoiden vuoksi. On ollut ilo jakaa tietämystä (ajoittain vajaata tietämystä) Suomen ja muun maailman säästä sekä ilmastosta. Muistan miettineeni alkuvaiheessa vuonna 2006 kun blogissa kävi lukijoita vain muutamia viikossa että onko tässä mitään järkeä. Vuosien saatossa lukijoita ja kommentoijia on tullut lisää ja vilkkaimpina sääpäivinä on kävijöitä ollut toista tuhatta. Kommentteja kirjoitettiin vuonna 2014 lähes 3600 kappaletta, joista suuri kiitos. Jokaisen olen lukenut, vaikka kaikkiin en ole suinkaan ehtinyt vastata.

Sääbriefing oli tässä, mutta sää ei lopu mihinkään. Keskustelu jatkukoon siis esimerkiksi Twitterissä tunnisteilla #sää tai #sääbfg.

Loppujen lopuksi muistakaa, että hyvä sää on makuasia 😉

-Pauli Jokinen

Hyvä sää

Kategoriat:Säätietoutta, Yleistä
  1. Janne
    11/02/2015 20:22

    Kiitokset Paulille tästä blogista!!! Tulee kyllä ikävä ;(
    Itse olen, kuten monet ovat varmasti huomanneet, ollut hyvinkin ahkera kommentoija, välillä turhiahkin kommenteja on tullut myönnän.
    http://www.flcenter.net/forum
    Tuossa on yksi sääfoorumi. Minäkin olen twitterissä ja voin siellä toki jatkaa.

    • Tapio R.
      14/02/2015 06:22

      Tuolta Janne ilmoittamalta forumilta löytyvät jatkossa minunkin sääkirjoitukset.
      Kiitos Paulille blogin ylläpidosta!

  2. 11/02/2015 20:27

    Kiitos Sinulle hyvästä ja hyvinkin kutinsa pitävästä sääbloggauksesta! Olen roikkunut vuosikausia mukana jo ihan ”Helsingin säästä kuvina” saakka ja tykännyt joka postauksesta, mutta aikansa kutakin ja elämäntilanteet muuttuu. Twitteriä en toistaiseksi koe omakseni, mutta ehkä sekin vielä muuttuu 🙂

  3. Quu
    11/02/2015 21:12

    Kiitokset minultakin, hyvin hiljaiselta lukijalta. Paljon olen täältä oppinut ja keskusteluja seurannut. Hauskaa jatkoa niin Paulille kuin kommentoijillekin.

  4. 11/02/2015 21:56

    Ihan nousi pala kurkkuun ja tippa linssiin kun heti otsikosta tajusin mitä on luvassa.

    Mutta ymmärrän, että kaikella on aikansa. Itsellänikin oli aikoinaan suosittu nettisivu, jonka päivittäminen sitten vain jäi, kun kun työ ja perhe alkoi viedä kaiken vapaa-ajan. Usein on vielä niin, että kun päivitysväli pääsee venähtämään, kynnys päivityksen tekemiseen kasvaa aina vaan suuremmaksi.

    Helsingin Sää Kuvina oli se juttu joka innosti minut myrskybongauksen pariin ja muutenkin sytytti orastaneen sääkipinän tuleen. Voi sanoa, että Paulin blogi jollain tasolla on muuttanut elämääni, antamalle minulle uuden harrastuksen ja mielenkiinnon kohteen.

    Kiitos, ja onnea uusille ja jatkuville projekteille!

  5. Jukka
    11/02/2015 21:58

    Toinen hiljainen lukija kiittää menneistä vuosista.
    Erittäin surullisena pidän, jos ja kun sivu poistuu Internetistä.

    Ideani: Voisiko blogin kirjoitusoikeuksia antaa muille, esim. täällä runsaasti kommentoiville henkilöille? Näin blogin tarina jatkuisi uusin voimin. Haluakkaita varmasti löytyisi.
    Tämä kommenttipalsta on ollut paras ja aktiivisin ”sääfoorumi” viimeisten vuosien aikana, vaikka se foorumi ei olekaan. Toisaalta kokonainen keskustelupalsta olisi jo ylimitoitettu. Sääblogi + kommenttipalsta, joka ei vaadi rekisteröintiä on siinä mielessä helppo formaatti. Twitter ei aja samaa asiaa.

  6. Olavi
    11/02/2015 22:03

    Mutta tässä vielä voi iloita tästä ilmaston lämpenemisestä ja eritoten joillekin tämän foorumin tavi friikeille vois sanoa että vahingon ilo on paras ilo heh heh

  7. Teemu
    11/02/2015 22:05

    Kiitoksia täältäkin…:) Joku rohkea avaamaan kommentoijista pelin jonnekin foorumille. Taisipa joku meteorologian opettaja pari vuotta sitten aloittaa oman blogin pitämisen näistä aiheista, mutten tiedä mihin lopulta johti?

    • Teemu
      11/02/2015 22:06

      siis opiskelija..

      Twitter on aika kökkö laajemmille kokonaisuuksille.

  8. Sami
    11/02/2015 22:11

    Olipa ikävä uutinen….tämä on ollut yksi harvoista sivuista, joissa päivästä toiseen olen käynyt ainakin 5 vuoden ajan….

    Antakaas ehdotuksia palstalaiset, missä kohtaamme seuraavaksi, meillähän on sääveikkauskisa vielä kesken ja sitä olisi mukava jatkaa sekä muutenkin keskustella säästä. Vähän meinasi aluksi mennä väittelyksi ilmastosta, mutta hyvin olemme viimeiset 3-4 vuotta pitäneet ison I:n sääkeskustelun ulkopuolella.

  9. Timo
    11/02/2015 22:27

    Täytyy sanoa että kyllä kylmät väreet kävivät uutisen johdosta, kun on tullut jo vuodesta 2006 asti seurattua.
    Jotain jatkoa tälle pitää saada, toivottavasti nämä kirjoitukset säilyvät netissä jossain muodossa, ja jos löytäisimme hyvän foorumin keskusteluun niin toivoisin Paulinkin käyvän siellä joskus kommentoimassa.

    • Timo
      11/02/2015 22:45

      Eikö voisi ”myrskyvaroitus.com”:in rinnalle/alle luoda keskustelufoorumin ?

  10. Jykä
    11/02/2015 22:33

    Voihan harmitus. Täältä on ollut mukava lukea tulevista ja miksei myös menneistä säistä. Keskustelukin on enimmäkseen ollut asiallista, toisin kuin monella muulla foorumilla. Twitter ei erityisemmin innosta, mutta ymmärrän toki Paulin päätöksen.

  11. Janne
    11/02/2015 22:46

    Olisiko Sami tuo minun linkkaama foorumi hyvä paikka?

  12. Janne
  13. Antti R.
    11/02/2015 22:47

    Jatketaanko keskustelua nyt ainakin aluksi tässä viimeisen kirjoituksen kommenttiosiossa? Eihän tämä blogi mihinkään kai ole katoamassa vaikka päivittäminen loppuukin.

  14. jalimakila@aim.com
    12/02/2015 03:28

    höpöhöpö nyt

    Sinunlaistasi sää (meteorologista) ammattilaista tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan… Pallon kuumeneminen ei poistukkaan, vaikka jotkut haluavat valheellisesti unohtaa koko asian. Toivottavasti sinua ei ole hiljennytty pois asian tiimoilta.

  15. Kari
    12/02/2015 07:22

    Harmi, että kävi näin. Harvemmin olen mitään kirjoittanut, mutta päivittäin olen täällä vieraillut ja paljon sääasioista oppinut. Nyt pitää tsekata nuo linkitetyt foorumit. Toivottavasti sinne tulevat muut tämän blogin asiantuntevat kirjoittajat, elleivät jo siellä ole.

    Kiitos näistä vuosista Paulille ja muille kirjoittajille.

  16. Samu
    12/02/2015 08:40

    Ensimmäisenä tietenkin kiitokset Paulille! Mutta itse uutinen erittäin ikävä sellainen. Twitter on ihan ok tietyissä tilanteissa, mutta eihän se nyt tätä blogia korvaa! Laita Pauli pari maksullista banneria tähän blogiin, niin saat rahaakin tästä. 🙂

  17. Teemu
    12/02/2015 09:20

    No mä rekisteröidyin nimimerkillä ”Teemu1” tuonne Finwx:lle. Mihis tää homma nyt sitten siirtyy kommentoijien toimesta?

  18. Antti L
    12/02/2015 09:41

    No voihan kehveli! Mutta kiitokset suuresta tietomäärästä, mitä olemme saaneet. Ruuhkaisimpina aikoina nuo kommentit ovat vain tahtoneet hukkua tuonne massaan, eivätkä monet ole varmaan jaksaneet lukea kuin ehkä viimeisenä olevan kommentin.

  19. Säästä
    12/02/2015 10:45

    Huipulla on hyvä lopettaa vai miten se meni? No toivottavasti saadaan pystyyn jokin yhtä suosittu kommentointipalsta, muut foorumit keskittyy pelkästään myrskyihin, itseäni kiinnostaa myös sään sääpäiväkirjamainen seuranta, kiitos kaikille kirjoittajille mielenkiintoisista viesteistä ja Paulille hienosta blogista.

  20. 12/02/2015 13:29

    Kiitoksia paljon myös minulta Paulille kiinnostavista vuosista blogikirjoittajana! Tällaiselle jo lapsesta saakka säästä kiinnostuneelle täältä sai paljon lisätietoa asioista ja oppi mm. uusia säätermejä ja niiden ominaisuuksia, kun ne oli asetettu käynnissä olevien säätilanteiden havainnollistuksiin mm. ukkosineen ja myrskyineen.

  21. Nimetön
    12/02/2015 13:58

    Minä rekkasin tuonne Finwx nimimerkillä Janne. Vaikuttaa hyvin monipuoliselta ja asialliselta foorumilta.

    • Janne
      12/02/2015 13:59

      Minä olen siis kyseessä!

      • Sami
        12/02/2015 19:15

        Tulen itsekin rekisteröitymään tuonna piakkoin.

  22. Olli
    12/02/2015 16:43

    Kiitos minunkin puolestani, tämä blogi on ollut mielenkiintoinen luettava. Kommenttipalsta on ollut yksi harvoista keskustelupalstoista netissä missä keskustelu on pysynyt asiallisena eli kiitos siitä kaikille kommentoijille. 🙂

  23. AP
    12/02/2015 16:45

    Kiitokset Paulille minunkin puolestani hyvistä blogikirjoituksista! Muistan löytäneeni nämä Sääbriefing-sivut joskus vuoden 2011 tienoilla, mutta myrskyvaroitus.comilla vierailin jo aiemmin.

    Jotkut ovat näköjään jo rekisteröityneet Finwx:ään. Itse en ole ainakaan vielä vakuuttunut tuosta paikasta – sehän on yksityisiä sääasemia pitävien paikka. Täytyy nyt tutustua vaihtoehtoihin rauhassa.

  24. Jokke
    12/02/2015 19:58

    hei ei kannata lopettaa voidaanko jakaa muitten myrskybongareitten kesken jaella myrsky kuvia sekä blogeja ? ukkosmyrky.com on myös melko asiallinen sääsivusto.

    • Jokke
      12/02/2015 19:59

      pyrin ottamaan salamakuvia ja muista myräköistä videon ??

  25. Juhani
    13/02/2015 10:17

    Kiitos Paulille näistä vuosista! Itse olen ollut mukana alusta lähtien. Viime aikoina olen kommentoinut harvakseen, mutta Sääbriefing kuuluu aamurutiineihin muutamien muiden sääsivujen ohella. Itse en lämpene Twitteriin, jonka pätkäviestintä on pelkkää silppua. Sen sijaan Facebook on jo huomattavasti parempi alusta. Sinne voisi perustaa suljetun sääryhmän. Sinne on helppo jakaa kuvia ja linkkejä muita sivuilta. Sinne voisi myös perustaa kuva-albumeita, joissa jäsenet voisivat juilkaista omia sääkuviaan. Kuulun itse muutamaan asiaryhmään ja niissä käydään vilkasta keskustelua. Minun mielestäni suljettu Facebook-ryhmä sääharrastajoille olisi paras vaihtoehto. Ja siellähän on ennestään jo mm. kansainvälinen Severe Weather Europe -ryhmä, jonka päivitykset tulevat myös omalle FB-seinälleni. Kuka ottaisi kopin ryhmän perustamisesta?

  26. Jykä
    13/02/2015 10:48

    Tuo Juhanin ajatus voisi jopa toimiakin, jos vaan saa täällä tarpeeksi kannatusta.

    • 13/02/2015 11:28

      Facebook-ryhmä voisi toimia. Tai sitten vaan kirjoitetaan tähän kommenttirimpsuun maailman tappiin saakka. Tuolta kun nappaa ruksin tuohon ”Notify me of new comments via email” voi kätevästi seurata keskustelua sähköpostin avulla.

  27. Olli
    13/02/2015 12:36

    Tuo Facebook on kyllä hyvä ajatus. Nyt olen taas itse Suomessa, mutta chicagolaisella meteorologi Tom Skillingillä on facebookissa 150 000 jäsenen ryhmä ja mielestäni se on ollut erittäin hellpo ja mukava sääaiheinen sivusto. Tietysti täällä ei noin paljon jäseniä saada, mutta ajatuksena kuullostaa hyvältä, juuri siksi, että siellä on helppo jakaa kuvia.

  28. Teemu
    13/02/2015 15:00

    Facebook on äärimmäisen hyvä idea. Katskokaa miten hienosti Severeweather Europe toimii Facessa.

  29. Sami
    13/02/2015 21:17

    Talven keskilämpötilapoikkeamassa tulee olemaan iso ero etelän ja pohjoisen välillä…Kaarinassa poikkeama tullee olemaan +3,5…+4,0 kun taas Utsjoella vain niukasti plussalla(+0,2…+0,5), eli lähellä tavanomaista.

  30. Tapio R.
    14/02/2015 06:37

    Olen sekä flcenterissä sekä Facebookissa, mutta twitteriä en ole omaksunut toistaiseksi sivuston sillisalaattimaisuuden takia.

  31. Nimetön
    14/02/2015 06:50

    Twitteri ja bookki on sellaista aluetta johon tama jaarapaa ei selaimellaan astu, hyvasti!

  32. Matti
    14/02/2015 09:53

    Huhhuh. Aikamoinen suru-uutinen tämä blogin lopettaminen.. Paras blogi, mitä olen internetistä IKINÄ seurannut. Keskustelu asiallisinta ja faktapohjaisinta ilman mitään mutuja ja provosointia. Paljon olen saanut uutta tietoutta, tieto liikkuu keskustelijoiden kesken ja Paulin välillä. Eihän tälläistä toista voi olla olemassakaan.. Ymmärrän kyllä, että aika loppuu kesken, kun aika on itsellänikin kortilla ja vapaa-aikaa käytännössä vain viikonloput. Jatketaan vaikka sitten SOMEssa. Kiitos tästä ja edellisistä blogeista! En keksi sanoja kuinka tärkeitä nämä itselleni olivat.

  33. Nimetön
    14/02/2015 10:16

    Minusta olisi parasta, jos joku tämän palstan vakiokirjoittajista perustaisi jonkin foorumin, eikö niitä ole ilmaisiakin tarjolla? Ei viitsisi mennä muiden apajille, tuo yllä linkattu foorumikin vaikuttaa enemmän sääasemaihmisten kirjoittelulta.

  34. Matti
    14/02/2015 10:17

    Lisään vielä perään, että olisi mahtavaa, että tämä porukka saataisiin jonnekin muualle uudestaan kasaan. FLC on ns ”noovisien” foorumi, joissa fakta peittyy uskomuksiin, eikä kauheasti ns ”älyllistä” keskustelua ole. Tässä blogissa oli validia dataa ja keskustelua enemmän, kuin ihminen jaksaa edes ymmärtää. SOMEkaan ei ole toimiva keskustelufoorumina..

  35. Matti
    14/02/2015 10:33

    Voisi olla siistiä tehdä vaikka ihan uusi foorumi jonnekin. Itse voin olla ainakin mukana asian kehittämisessä, mikäli muitakin kiinnostuneita ja kannatusta asialle löytyy. Olisi suorastaan vääryys, jos tämä vuosien varrella kasattu sääyhteisö hajoaisi..

    • Säästä
      14/02/2015 11:18

      Kannatan, mukava seurata muiden hyvää kirjoittelua ja oppia uuttakin.

      • Säästä
        14/02/2015 11:21

        Itse olen enemmän vain sään seuraaja, mutta mielenkiinnolla aina luen pohdintoja tulevista säistä ja syistä nykyhetken säätilan takana.

      • Janne
        14/02/2015 11:33

        Kannatan, itse en ole Facessa enkä moiseen vakoilukirjaan haluakaan liittyä 😉

    • Tommi
      14/02/2015 20:27

      Kannatan myös uuden forumin perustamista

  36. Antti L
    14/02/2015 15:47

    Tuo flcenter on tähän mennessä ollut aktiivinen vain ukkosilla ja isommilla myrskyillä, muulloin unessa. Eikä juuri ole tähän mennessä sisältänyt keskustelua, vain kommentoijien havaintoja, missä milloinkin salamoi ja jyrisee.

    • Nimetön
      14/02/2015 17:15

      Joo luulen, että asialliselle sääkeskustelufoorumilla olisi aika paljon potentiaalia Suomessa, sillä monia kiinnostaa muutkin kuin myrskyt. Toivottavasti jollain riittäisi intoa jonkinlaisen foorumin väsäämiseen.

  37. maza
    14/02/2015 20:42

    http://www.tiede.fi/keskustelu/7/alue/geologia_maa_meri_ja_ilma

    Tuolta ainakin tullut lueskeltua jo pidemmän aikaa keskusteluja säästä ja ilmastosta. Ei ainakaan parempia keskustelupalstoja suomeksi säästä tule mieleen. Eli sinne vaan?

    Kiitokset myös blogista montaa kommenttia en ole kirjoitellut, mutta useita vuosia on tullut luettua. Tämä blogi varmasti yksi syy mikä aiheutti lisäkiinnostusta säätä kohtaan juniorina.

  38. maza
    14/02/2015 20:46

    FLC toki loistava ukkoskaudella, jos ukkoset kiinnostaa.

  39. Vesku
    15/02/2015 00:02

    Yksi hiljainen blogin seuraaja ilmoittautuu tässä juuri! En ole juurikaan osallistunut keskusteluun kun ehkä yhden kerran, mutta on mukava ollut seurailla lähes päivittäin tuota sääkeskustelua. Itseäni kiinnostavat kovasti kaikenlaiset sääilmiöt Suomessa ja maailmalla. Varsinkin näinä viimeisinä vuosina on tullut huomattua, että tylsäksi ei Suomen säätä ainakaan voi moittia, koska on ollut kylmää, lämmintä, sadetta, poutaa, tyyntä, tuulista ja kaikkea mahdollista jota Suomen ilmasto voi tarjota.

    IT-alan ammattilaisena minuakin harmittaa, mikäli hyvä sivusto loppuu. Minulla on hieman kokemusta WordPressistä ja väsäsin ihan testin vuoksi kotipalvelimelleni tällaisen sivuston:

    http://saaforum.pluto.dy.fi

    Sisällön tuottamisesta minulla ei ole kokemusta juuri lainkaan, mutta tekniikka ja tietokoneet sekä Linux kyllä taipuvat. WordPressiin löytyy mainio lisäosa ”bbpress”, jolla voi luoda helposti keskustelufoorumin. SIvustolla on siitä esimerkkiä.

    Laite pyörii ihan kotitiloissa ja kaapelimodeemin päässä. Minä voisin vallan hyvin antaa omaa laajakaistaa harrastajien käyttöön, mutta en tiedä onko tuollaisen yleisen palvelimen pitäminen kotilaajakaistan päässä kuinka laillista. Toinen epävarmuustekijä liittyykin sitten tuohon sähkönjakeluun. Kerran parissa kuukaudessa tuo vehje buuttaantuu sähkökatkojen takia, koske Elenia ei näköjään pysty tarjoamaan katkotonta syöttöä enkä ole jaksanut laittaa sitä upsin taakse. Muuten Linux on niin vakaa kun sen kuuluukin.

    Laitteen rautana muuten on Cubieboard jos jotain kiinnostaa ja varmistukset rullaavat joka yö nassille. Tulipaloon ei ole varauduttu, joten jos kämppä palaa niin sitten häviää myös sivusto.

    Ihan mielelläni ottaisin kommentteja tuostakin vastaan.

    • AP
      15/02/2015 12:43

      Oma foorumi vaikuttaa hyvältä idealta, ettei tarvitse valloittaa muiden nurkkia. Jos ei mitään vakavia esteitä ole niin siitä vaan!

  40. FLCPete
    15/02/2015 10:44

    Mielestäni loogisin vaihtoehto on Forecan ”Sään takaa” -blogi, jota päivittää useampi meteorologi, jolloin blogien väli ei kasva ajallisesti niin suureksi ja kaiken lisäksi meteorologit ottavat usein osaa keskusteluihin.

    • Teemu
      15/02/2015 12:10

      Siellä ei linkit avaudu käsittääkseni suoraan tauluun, joten sekään ei toimi, jos haluaa kuvia esittää.

    • AP
      15/02/2015 12:49

      Muuten kyllä hyvä vaihtoehto, mutta kommenttipalstalla on välillä rasittavaa hörhöilyä ja ilmastonmuutoksesta jankkaamista.

      • Janne
        15/02/2015 14:16

        Ne pitää vaan jättää omaan arvoonsa. Nähty on täälläkin ettei siitä voi oikein järjellä puhua. 🙂

  41. Teemu
    15/02/2015 12:11

    Noh säätä välillä. EC olisi purkamassa hieman tuota Keski-Euroopan blockia pois. GFS ei ihan samaa mieltä:

    http://mp1.met.psu.edu/~fxg1/ECMWF_12z/hgtcomp.html

  42. Säästä
    15/02/2015 13:55

    Olisihan se hienoa, jos Suomessa pystyisi jotenkin tuhoamaan joka syksyisen ja talvisen pilvisyyden ja muuttamaan sen tämän päivän kaltaiseksi auringonpaisteeksi. Puolestani kevät saisi tulla tänä vuonna aikaisin, ellei auringonpaistetta saada talvipäiviksi kuin kerran pari kuukaudessa.

    • Janne
      15/02/2015 14:16

      Toiveissa olisi myös toukokuun loppuun vuoden 2007 kaltaiset käsittämättömät ukkoset etelärannikolle.

  43. Teemu
    15/02/2015 22:00

    Across the bond, everything is different..:)

    https://pbs.twimg.com/media/B95UxppIYAAC8ZV.jpg:large

  44. Antti L
    15/02/2015 22:01

    Pysyyköhän aurinkoisena huomenna täällä rannikon tuntumassa, kun tuuli käy pakkasella puhaltamaan avoimelta mereltä?

    • Jykä
      16/02/2015 08:51

      Näyttäisi siltä, että pysyy. 🙂

  45. Keke
    15/02/2015 22:07

    Pauli, voitko jotenkin vielä harkita tämän sivuston jatkamista. Tiedän että jotkut ovat vaatineet, uusia päivityksiä jne. Mutta kun moni meistä kyllä tajuaa, sinun muut projektit ja kiireet. Ja laatu on aina korvannut määrän, eli päivittäisit vaan silloin kun tapahtuu jotain päivitettävää ja sinusta tuntuu että asiasta voisi tuulettua tänne.
    Tämän keskustelun taso on kuitenkin niin korkea verrattuna muihiin, että en purnaamatta haluaisi tästä luopua. Ilman tilastotieto-guruamme, (tarviiko sanoa) Samia on vaikea elää ettepäin. Monet haluaisi että jatkaisit vielä.
    Toki nämä sun muut sivustot ovat vielä korkeampaa tasoa kun tämä, mutta mielestäni sääbriefingin aika ei ole vielä poistua.

    • Jukka
      15/02/2015 22:24

      Toivoisin edes vastausta ehdotukseeni, että blogia voisi jatkaa muut käyttäjät. WordPressillä voi antaa kirjoitus-oikeudet dashboardissa -> Users -> Invite New Users to Your Blog.

      Itselläni ei ole tarpeeksi asiantuntemusta, mutta näkisin että esim. Sami, Teemu, Janne, Tapio R. tai Säästä -nimerkeillä kirjoittavilla olisi motivaatiota Paulin manttelinperijöiksi

      • Säästä
        16/02/2015 08:48

        Samaa mieltä, toivon todella, että tämä blogi ei loppuisi, sillä luultavasti kaikki tämän blogin seuraajat/lukijat eivät siirry mihinkään uuteen osoitteeseen, vaikka kuinka hyvä foorumi pistettäisiin pystyyn.

  46. Säästä
    16/02/2015 16:48

    Loppuviikolla päästään reilusti plussalle Oulua myöten. Etelässä näyttäisi huomisen jälkeen koko loppu kuu olevan melko lämmin, joten lumet taitavat saada reilusti kyytiä, varsinkin, kun yölämpötilatkin voivat olla plussalla.

    • Janne
      16/02/2015 17:01

      Saadaankohan jälleen kerran hyvin aikainen kevät etelään?

      • Säästä
        16/02/2015 17:32

        Osaako joku kertoa, kuinka harvinaisen vähän Itämerellä on jäätä tällä hetkellä? Suomenlahti lähes kokonaan sula, eikä Pohjanlahtikaan ole jäässä kuin rannikolta ja pohjoisosaltaan. Tästä päästäänkin seuraavaan kysymykseeni, eli jään vähyyden ja kevään lämpöisyyden korrelointi. Onko niillä mitään yhteyttä löydettävissä tilastoista?

      • Antti L
        16/02/2015 17:47

        Aika harvoin on nykyään käynyt, että lauhan talven jälkeen tulisi kylmä kevät. Tai että yleensäkään kevät olisi kylmä. Mutta 1971 taisi tähän aikaan olla aika vähän jäätä, mutta vielä maaliskuussa Selkämeri jäätyi umpeen. Minkä verran jäätä tuli vielä toissa talvena maaliskuussa, onkohan noita vanhoja jääkarttoja jossain arkistossa?

      • AP
        16/02/2015 19:45

        Jääkartoista en tiedä, mutta lämmin kevät lauhan talven jatkoksi on tilastollisestikin hyvin todennäköinen. Pitää mennä vuoteen 1974 asti, jolloin leudon tammi-helmikuun jälkeen keväästä (ja erityisesti huhti-toukokuusta tuli kylmä). Kevät jäi viileäksi myös 1997, kun maaliskuun alkupuoliskon lämpöaalto oli ohi.

      • Janne
        16/02/2015 20:05

        Toki on tuo maaliskuu 2005 kun 14.2-20.3. lämpötila pysyi pakkasella pääkaupunkiseudulla ja 22.2.-22.3.2005 oli poikkeuksellisen kylmää.

      • AP
        16/02/2015 20:24

        Toki. Ja tuon kylmän maaliskuun ansiosta koko kevään keskilämpötila jäi vähän keskiarvojen alapuolelle. Mutta huhti-toukokuussa oltiin kuitenkin jo keskiarvojen yläpuolella.

  47. Antti L
    16/02/2015 17:57

    Kun täällä näyttää vielä kävijöitä olevan, niin jatkan kommentointia.
    Taitaa helmikuu olla tammikuuta lauhempi myös tänä vuonna, kun usein helmikuussa tapahtuvaa säätyypin kylmenemistä ei ole nyt tapahtunut. Tästä säätyypin muutoksesta tiedetään myös vähän etelämpänä. Ostin Las Palmasista espanjalaisista sääsananlaskuista kertovan kirjan. Sananlaskujen selityksissä meteorologit viittaavat useamman kerran tammikuun korkeapaineeseen, joka helmikuussa usein väistyy Atlantilta saapuvien rintamien tieltä. Suomeakin tämä ehkä koskee siten, että tammikuussa matalapaineet ovat Pohjois-Eurooppaa riepottelemassa ja lauhduttamassa, mutta ehkä siirtyvät helmikuussa eteläisemmälle reitille, jolloin kylmää pääsee virtaamaan Suomeenkin.

  48. AP
    16/02/2015 19:40

    Takana on nyt kaksi mukavaa aurinkoista pakkaspäivää. Ja siihen se sitten näyttää loppuvankin. Edessä olevat föhn-päivät ovat vielä ihan ok, koska auringonpaiste on todennäköistä ja lumet maastossa säilyvät – vähän niin kuin viime viikollakin. Enemmän tässä harmittaa jatko: viileneminen on peruttu – kuinkas muuten – ja tiedossa on vesi- ja räntäsateita eli harmaata loskakeliä.

    Minulla meni usko siihen, että maaliskuun 2013 toisinto voisi olla mahdollinen. Ennemmin tässä on sellaista alkuvuosien 1992, 1993, 1995 ja 2000 meininkiä eli koko talven enimmäkseen vallinnut lauha säätyyppi on vallalla vielä maaliskuussakin. Joku lyhytaikainen ”takatalvi” esim. maalis-huhtikuun vaihteessa on toki mahdollinen, mutta kunnon talvijaksoa ei enää tule. Jos sellaista tänä talvena edes olikaan.

    Ja voihan tässä itse asiassa tapahtua sama kuin 1989-90. Perättäisinä vuosina helmi-huhtikuu-jakso oli ennätyslämmin.

  49. Sami
    16/02/2015 20:31

    Kaisaniemen ennuste helmikuulle on nyt +0,9 jolla tulisi nelossija 1989, 1990 ja 2008 jälkeen, ilman tätä ja eilispäivän kylmää päivää olisi vielä ollut mahdollisuus jopa hätyytellä kärkipaikkaa. Jos ennuste pitää, olisi kaisaniemi 2.3. yli 30 astekertymän verran kevään puolella ja terminen kevät olisi alkanut 26.1. Koko talven keskilämpötila Kaisaniemessä on hyvin lähellä nollaa, voi olla kymmenyksen plussalla, jolla myös pääsisi TOP5:n. Vaikka koko talven keskilämpötila olisikin plussalla niin terminen talvi sentään tuli Kaisaniemeen 22.12.-25.1.

  50. Teemu
    16/02/2015 21:18

    Ding ding: Jenkeissä hätyytellään recordikylmiä taas. Jako on tismalleen sama kuin viime talvena Amerikassa.

    http://www.wsi.com/blog/aviation/record-mid-february-cold-wave-this-week-for-the-eastern-u-s/

    • Säästä
      16/02/2015 22:02

      Jep ja kaikki jenkkien sääpalstat on lukukelvottomia, sillä i-sanan olemattomuutta mainostavat kaikki lähes joka artikkelin kommenteissa ja eri keskustelupalstoilla. No eipähän tarvitse lukea amerikkalaisia sääsivuja 😀

      • Teemu
        17/02/2015 13:48

        Itse asiassa WSI on ollut Pohjois-Amerikan talviennusteen osalta lähes täysin oikein. Turha tuosta I:stä on kenenkään jauhaa, kun sen vaikutusta ei varsinaisilla sääkartoilla pysty hahmottamaan kukaan.

  51. Antti R.
    16/02/2015 21:19

    Toivottavasti ei tule kylmää maaliskuuta. Jos nämä talvet kerran menee tällaisiksi, niin toisivat sitten edes aikaiset keväät.
    Oma mutu-tuntuma on, että kyllä se ainakin auttaa aikaisen kevään tuloon jos meri on jäätön.

  52. Sami
    16/02/2015 23:24

    Jyväskylän kylmät ja lämpimät helmikuut ja niitä seuranneet maaliskuut ja koko keväät 1959-vuodesta alkaen:

    14 lämpimintä helmikuuta, keskiarvo -3,2
    seuranneiden maaliskuiden keskiarvo -2,2(1959-2014 k-arvo -4,2)
    todennäköisyys maaliskuille: lämmin 12/14, keskimääräinen 1/14, kylmä 1/14
    seuranneiden keväiden keskiarvo +3,2(1959-2014 k-arvo +2,0)
    todennäköisyys keväille: lämmin 11/14, keskimääräinen 2/14, kylmä 1/14

    15 kylmintä helmikuuta, keskiarvo -14,2
    seuranneiden maaliskuiden keskiarvo -4,8
    todennäköisyys maaliskuille: lämmin 4/15, keskimääräinen 5/15, kylmä 6/15
    seuranneiden keväiden keskiarvo +1,9
    todennäköisyys keväille: lämmin 5/15, keskimääräinen 3/15, kylmä 8/15

    Lämmintä helmikuuta seuraa siis lähes varmasti lämmin maaliskuu ja koko kevät, kylmän helmikuun jälkeen on aika fifty-fifty millainen kevät tulee.

    Lämpimiä helmikuita seuranneet kylmät kevätkuukaudet vielä, kylmiä seuranneita lämpimiä en viitsi listata koska niitä on niin paljon:
    1961 huhti
    1974 huhti ja touko
    1975 huhti
    1992 huhti
    1995 huhti ja touko
    2013 maalis ja huhti

    Jos on lämpimän helmikuun jälkeen tullut kylmiä kevätkuukausia niin jokaisessa on ollut huhtikuu kylmänä.

    • Antti R.
      17/02/2015 08:06

      Kiiitos tilastoselvityksestä! Pitkän ajan ennuste on myös lämpöisen kevään puolella, joten hyvältä näyttää. Paitsi hiihto- tai pilkkikelien kannalta.

    • Teemu
      17/02/2015 13:47

      Ite en tätä tilastoista ennustamista käsitä, mutta varmaan tyhjää parempaa…:)

    • Antti L
      17/02/2015 18:05

      Kyllä tuonkin tilaston mukaan aika vahvasti voi luottaa, että kevät on lämmin.
      Ilmeisesti käytit Sami kuitenkin nykyään voimassa olevia keskiarvoja vertailussasi. Ainakin Helsingissä myös vuosien 1961 ja 1975 huhtikuut olivat sen ajan mittapuun (1931-60) mukaan normaalia lämpimämpiä. Jyväskylässä näyttävät nykykeskiarvion mukaan olleen kaikki huhtikuut 1963-1979 normaalia kylmempiä, paitsi 1968 hiukan yli nykynormaalin.

      • Sami
        18/02/2015 00:26

        Käytin vuosien 1959-2014 eli koko jakson keskiarvoa vertailuna,

  53. Teemu
    17/02/2015 13:58

    Tämmösestä ukkostamisesta minäkin tykkäisin:

  54. Quu
    17/02/2015 21:44

    Veikkaan keväästä aikaista ja lauhaa. Näin rantamaan asukkaana asiaa seuranneena meren jäät ratkaisevat suuresti rantakaistaleen kevään. Toisaalta eipä tarvitse mennä kauaskaan sisämaahan päin, kun vaikutus lakkaa.

    Enää ei jäätyminen pääse vauhtiin. Koko talven voimakkaat merenpinnan vaihtelut sekä sinnikkäät tuulet ovat särkeneet sen vähänkin jäätymisyrityksen.

    Aikaisesta keväästä tykkäisin kovasti myös. Ilman takatalvia – kiitos.

  55. Keke
    17/02/2015 22:08

    Tuossa näyttää olevan liikkeellä, matalapaineita tänne suuntaan. Saadankohan me ”kelejä” tännepäin. Mitä viisaammat arvelette 🙂

  56. Ääneton vakiovierailija
    18/02/2015 09:20

    Olen vuosikausia ollut vakituinen, joskin äänetön, vierailija blogissa. Todella mielenkiintoista on ollut lukea Paulin tietopaketteja sekä myös seurata keskusteluja kommenteissa, erityisesti lähiaikojen tulevien säämuutosten suhteen.

    Hartaan ja painokkaan toivomuksen esittäisin myös, että tätä sivustoa jatkettaisiin edelleen jollain muotoa!

  57. Säästä
    18/02/2015 15:25

    Mistäköhän ilmatieteenlaitos repii Kumpulan 15cm lumensyvyyden? lunta ei ole nurmikoilla kuin max 1-5 cm. Tuuli vissiin tehnyt tepposet?

    • Matti
      18/02/2015 15:29

      Olen miettinyt samaa, kun Helsingissä ei ole tietääkseni missään yli 5cm enempää lunta.

    • Samu
      19/02/2015 10:40

      Niinpä. Kaisaniemen 3cm kertoo enemmän.

  58. Jykä
    18/02/2015 15:46

    Totta. Asun itse kohtuullisen lähellä ja kyllä tuo 15 cm on kovasti yläkanttiin. No loppuviikolla on taas tiedossa sen verran plussaa, että taitaa nämä vähäisetkin lumet kohta hävitä…

    • Säästä
      18/02/2015 16:36

      Tänään on ollut +3 astetta, mutta lumet ovat saaneet todella kovaa kyytiä, sillä eilen vielä umpijäiset tienpinnat ovat nyt melkeinpä pelkästään sohjoa.

      • 18/02/2015 23:32

        Helsingissä ei ole juuri sulanut tänään. Kaisaniemessä -1 cm eilisestä (nyt 4), Kumpulassa vain lisääntynyt (16cm) ja Vantaalla väh. sama (26). Yöllähän tuli vähän lisää. Kirkas sää ei ole paras sulatuskeli helmikuussa, olkoon föhn tai ei.

      • Säästä
        19/02/2015 10:23

        Käyn Kumpulassa harvase päivä ja voin vannoa, ettei siellä ole ollut 15cm lunta moneen viikkoon.. FMI:n mittariin on taitanut kertyä tuulilisää. Voit itse tulla käymään paikan päällä ja katsomaan alle 5cm ”lumihankia”

      • 19/02/2015 11:54

        En käy siellä nykyään, mutta uskon kyllä ettei siellä avoimilla paikoilla ole juuri ollenkaan lunta. Havaintopaikat sijoitetaan niin että eivät olisi niitä kaikkein alttiimpia auringonsäteilylle, ainakaan ei etelärinteeseen. Kumpulan havaintoasemahan on siinä Ilmatieteen laitoksen rakennuksen eteläpuolella. Paikka ei kyllä ole niitä kaikkein edustavimpia mutta havaintoja piti alkaa saada sieltäkin kun laitos rakennettiin mäelle. Heti havaintoaseman eteläpuolella on matala kallioharjanne, joka vähän suojaa lämpimiltä lounaisvirtauksilta.

        Lumi on tänä talvena monta kertaa osittain sulanut ja taas jäätynyt, joten käytännössä se on enemmän jäätä kuin lunta. Vesiarvo on paljon suurempi kuin tuoreen lumen, joten sulattamiseen tarvitaan myös enemmän energiaa kuin pelkän lumen sulattamiseen. Tähän vuodenaikaan pinnan säteilytasapaino selkeän taivaan alla on keskipäivälläkin selvästi nollan alapuolella. Joten se lämpö, joka lämpimästä ilmasta johtumalla siirtyy lumeen, säteilee avaruuteen saman tien. Auringon hajasäteily taivaalta ei riitä sitä kompensoimaan. Föhn-tilanteessa asia vielä korostuu, kun ilma on erityisen kuivaa, ja vastasäteilyä ilmasta on entistä vähemmän. Tämän olen itse huomannut hyvin viime päivien hiihtolenkeillä, kun varjopaikoissa latu on jäässä vaikka muuten on päälle +5 astetta. Tämän päivän pilvisessä tilanteessa sulaminen on nopeampaa vaikka asteita on vähemmän.

        Lumensyvyys Helsingin seudulla on nyt aika suoraan etäisyyden funktio rannikosta: Kaisaniemi 4 cm, Tapiola 9, Kumpula 15 (Vanhankaupunginlahti vain sisälahti), Hki-Vantaa 25 ja Nuuksio 38 cm.

      • 19/02/2015 11:59

        Tuo äskeinen koskee siis varjopaikkoja.

  59. Sami
    19/02/2015 00:28

    Sääveikkauksessa helmikuun poikkeamaksi olisi nyt tulossa hulppeat +6 astetta. Pisteitä ei monelle ropise.
    Oletettu tilanne helmikuun jälkeen kärjen osalta ja heidän maaliskuun veikkaus:
    Juha R 15p, maalis +1,0
    AP 14p, maalis -4,2
    Ruma 13p, maalis -1,8
    Olavi 12p, maalis +4,0
    Janne 12p, maalis +1,3
    Petri 11p, maalis +3,0

    Mikäli ei maaliskuussa ihmeitä tapahdu niin näistä AP ja Ruma voi hyvästellä voiton, samoin kuin Janne koska veikkaus on lähellä Juha R:n lukemia.

    Mahdolliset voittajat siis ovat Juha R, Olavi tai Petri. Jos Petri haluaa Olavin ohi, täytyisi maaliskuun poikkeaman olla +2,5..+2,9, jolloin Olavi saisi 3p ja Petri 5p ja tällä poikkeamalla Juha R saisi myös 3p ja volttaisi 18pisteellä, eli Petri ei voi voittaa.

    Näin jäljelle jäisi enää Juha R ja Olavi…Jotta Olavi voisi päästä Juha R ohi, hänen olisi saatava 4 pistettä enemmän kuin Juha ja tasoihin 3 pistettä enemmän. Nämä tulee jos poikkeama on +3,5-4,0 pisteet menee Olaville 5-2 eli tasapeli, poikkeama +4,1-4,5 menee pisteet Olaville 5-1, jos poikkeama on +4,6..+5,0 menee pisteet Olaville 4-1.

    Olavi siis voittaa vain jos maaliskuun poikkeama on välillä +4,1..+4,5, viime vuonna maaliskuun poikkeama oli +3,9.

    • Sami
      19/02/2015 12:44

      Juha R voitti myös edellisen veikkauksen maalis-syyskuu ajalta…minkäs me muut voidaan kun on toiselta planeetalta marsilaiset veikkaamassa 😉

      Jyväskylän talven keskilämpötila saattaa olla aivan sama kuin viime talven, todennäköisesti eroa tulee korkeintaan 0,1 astetta. Joulukuu oli tänä talvena 2,4 astetta viime talvea kylmempi, tammikuu 3,4 astetta viime talvea leudompi ja helmikuu näyttäisi olevan nyt asteen viime talvea kylmempi.

  60. Jykä
    19/02/2015 12:50

    Helsingin Kaisaniemessä taitaa tosiaan tulla kaikkien aikojen top-5 lämmin helmikuu. Todennäköisesti menee joko sijalle 4 tai 5. Koko talvikin voi vielä niukasti päätyä plussan puolelle…

  61. Antti L
    19/02/2015 15:36

    Kyllä Kaisaniemen talvi näyttää plussalle jäävän. Helmikuun osalta siihen riittää +0,8 ja jos ennuste paikkansa pitää loppukuulle, niin se kyllä saavutetaan. Nyt näyttää alkaneen varsinainen lumentappoviikko ja varmaan terminen kevät siinä samalla.

    • Teemu
      19/02/2015 18:14

      Niin missä? Just tulin Syötteeltä ja lunta oli metrin verran. Etelässä lunta lähtee, mutta on sen verran rakeista, ettei ihan heti sula kuitenkaan.

  62. Janne
    19/02/2015 23:28

    Eipä olisi tästä helmikuusta uskonut näin lauhaa ihan viime vuoden uusinta. Varmasti tulee top 5 ja talvesta todennäköisesti myös.
    Kuitenkin tähän talveen on mahtunut ennen kaikkea valkea joulu, ja joulunaika olikin hyvin talvinen ja kylmä.

    • Teemu
      20/02/2015 08:31

      Siltähän se näyttää isommassakin mittakaavassa:

      Ite en olisi heti tähän kuvioon uskonut, on nimittäin melkein kopio viime vuodesta. Näytti pari viikkoa sitten ihan toiselta. Toki tämä voi tietenkin muuttua, kun se kerta muuttui tähänkin.

  63. Samu
    20/02/2015 09:04

    No niin, Kaisaniemen lumensyvyys 0cm. Näyttäisi siltä, että tulee olemaan myös helmikuun lopun lukema. Onko jollain tilastoa, minä vuosina helmikuun lopussa lumensyvyys on ollut 0cm Helsingissä? Hyvää nämä lauhat kelit tekee Suomen kansantaloudelle. Energiakuluissa säästetään huimasti.

    • Teemu
      20/02/2015 09:07

      Mutta tiestöhän tässä paskaksi menee, että soi, joten se niistä säästöistä.

      • Juhani
        20/02/2015 10:02

        Kyllä niiden urapaikkausten hinta on murto-osa energiasäästöihin verrattuna. Varsinkaan kun niitä paikkauksiakin tehdään säästeliäästi. 🙂 Mutta olisihan tässä pikkupakkanen voinut jatkua maaliskuun puoliväliin saakka ja sen jälkeen kevät ryminällä. Mutta parempi näinkin kuin hirmupakkaset.

    • Jykä
      20/02/2015 09:10

      Kaisaniemessä on ollut lumetonta 1.3 vuosina 1961, 1989, 2008, 2014 sekä todnäk 2015. Muutamana vuonna on lunta ollut 1 cm, esim vuonna 1990.

    • AP
      20/02/2015 10:26

      Sekin tulee kansantaloudelle kalliiksi kun edes nuoret ihmiset eivät enää liiku tarpeeksi vaan räpeltävät sisätiloissa älylaitteitaan. Tänään on Tampereen vuoro aloittaa talvilomat ja kun ulos katsoo, näky on murheellinen: vesilammikot valtaavat alaa, kaukaloiden jäät sulavat käsiin ja ladut ja rinteet menevät mössöksi. Patista siinä sitten jälkikasvua ulkoilemaan ja liikkumaan. Hyvä tietysti ettei kovia pakkasia ole, mutta ei nämä vesikelitkään talvella ole mistään kotoisin. Siis nythän pitäisi olla vielä talvi! Ei vielä viikko-pari sitten ihan tältä näyttänyt, että pahin mahdollinen skenaario toteutuisi ja vuoden takainen tilanne uusiutuisi. Pohjoisen pallonpuoliskon lähes ainoa lämpövirtaus asettui tarkasti ja tukevasti juuri meidän kohdallemme.

      Mutta juuri näin kävi myös 1989 ja 1990: kahtena perättäisenä vuonna helmi-huhtikuu-väli ennätyslämmin. Enää en epäile hetkeäkään, etteikö näin käy myös 2014 ja 2015.

    • AP
      20/02/2015 10:28

      Samullekin muuten tämä mainio tilastolinkki, jos on jäänyt näkemättä:
      http://www.cs.helsinki.fi/u/tituomin/apps4finland/

      Tuolta pystyy kaivamaan päivittäistietoja ympäri Suomea vuodesta 1959 lähtien.

      • Samu
        20/02/2015 13:27

        Kiitos!

  64. Teemu
    20/02/2015 10:59

    Selitystä tälle kurjuudelle löytyy myös yläilmakehästä, polaaripyörteellä täysin väärä kulma ja tiukassa paketissa kuin mikä:

    • AP
      20/02/2015 13:24

      Eli kun suuressa osassa Amerikkaa kärvistellään kylmyydessä, Pohjola, mutta myös Alaska saa nauttia/kärsiä lauhuudesta:
      http://thinkprogress.org/climate/2015/02/13/3623003/low-snow-warm-winter-move-the-iditarod-north/

      Tuolla sivulla ilmaistiin suorasukaisesti ”because of climate change”, mutta kommenteissa annetaan näkemykselle aiheellista kritiikkiä. Tällä palstalla ja muutenkin on turha pohtia mikä on sen I:n osuus, mutta onko tälle joku muu luonteva selitys olemassa? Miksi tuo napapyörre tekee tuon saman tempun jo toisen kerran peräkkäin? Onko näin myös jatkossa vai onko tämä sittenkin isossa mittakaavassa vain sattumaa? Eli talvi 2015-16 olisi taas mukava ”wanhan ajan talvi” ja nämä kaksi pannukakkutalvea olisivat silloin paha muisto vain…

      • Teemu
        20/02/2015 13:31

        Polaaripyörre on välillä täysin lukossa, välilä vähän vähemmin ja joskus täysin hajonnut (2010 – 2013). Tänä vuonna se on tiukentunut aivan viime parin kolmen viikon aikana. Tänä talvena oli otolliset mahdollisuudet sen kunnolliselle hajoamiselle itäisen QPO on osalta, joka mahdollistaa wave breakingin tehokkaasti. Mutta kävin kuin kävi, eli tuli vain vähäinen SSW tammikuun alussa, jonka vaikutus on nyt ohi. Ilmeisesti tänä talvena pohjoisen Sipearian sitkeä matalapaineen alue esti troposfäärin korkeapaineen muodostumisen pohjoiseen ja täten myös EQPO:on vaikutus jäi vähäisemmäksi. Viime talvena polaaripyörre oli hyvin tiukka ja virtaus hyvin zonaalinen.

      • Teemu
        20/02/2015 13:33

        Myös vaikka polaaripyörre on tiukka, voi täällä olla kylmää, jos esim. tuon keskus on kunnolla Siperian puolella. Nythän tuo on toisin päin.

      • AP
        20/02/2015 13:48

        Tuo tilanne taisi olla viime vuoden tammikuussa, sen 3 viikkoa kun oli kylmää. Sattumallakin on siis vahvasti osuutta eli mihin keskus asettuu. Voiko muuten yleistää niin, että useimmiten kunnon talveen tarvitaan kuitenkin polaaripyörteen hajoaminen (kuten juuri tuo 2010-13 väli)?

      • Teemu
        20/02/2015 14:09

        Polaaripyörteen hajoaminen kasvattaa todennäköisyyttä ”kylmälle” talvelle, kun paine navalla / navan ympärillä kasvaa. Miten sitten syntynyt meridionaalinen virtaus asettuu, niin ratkaissee lopulta miten käy. On ollut mun käsittääkseni joitakin lämpimiäkin talvia, kun polaaripyörre on hajonnut.

      • Petri
        21/02/2015 18:05

        Tätä minä olen koko ajan pelännytkin: kylmä tai edes normaali talvi vaatisi toteutuakseen (nykyään?) polaaripyörteen hajoamista tai jotain muuta poikkeuksellista, ja tämä nykykuvio olisi nyt ns. uusi normaali eli jatkossakin talvet tulisivat olemaan tyypillisesti tällaisia. Olisin tietysti iloinen, jos tämä synkkä näkemykseni ei pitäisi paikkaansa, mutta tältä tämä nyt näyttää.

      • Säästä
        21/02/2015 20:36

        No ei tässä varmaan kauaa menee, ennen kuin sulavat jäätiköt kääntävät golfvirran ja pohjolasta tulee asuinkelvoton, joten ei huolta 🙂 tai no voi siinä mennä satoja tai tuhansia vuosia, ehkä enemmänkin.

      • Teemu
        21/02/2015 21:17

        Petri. Nyt pitää myös huomioida, että ilmakehän muut muuttuvat tekijät, kuten voimakkaat idän puoleiset tuulet eteläisillä leveysasteilla voimistavat keskiasteiden korkeapaineita ympäri palloa, joka puolestaan lisää länsivirtauksen momenttumia. Jos katsota painekarttoja, niin näet kuinka voimakasta sulkua on ympäri pallon keskiasteilla, Euroopassa tosin vielä Azorien korkean kautta erikoisen paljon. Kyllä tulee kylmän aika, se on varma.

      • Teemu
        21/02/2015 21:34

        Plus, kun päällä on La Nina tyyppinen rakenne, joka tukee voimakkaita sub tropiikin korkeita, niin tässä ollaan. Kunnon SSW olisi tehnyt poikaa tammikuussa, niin Jetistäkin olisi voinut tulla enemmän pohjois-etelä suuntainen.

  65. Janne
    21/02/2015 21:54

    Näinkö tässä taas terminen kevät alkaa helmikuussa? Ainakaan gfs:n mukaan merkittävää kylmenemistä ei ole näköpiirissä!

    • Teemu
      21/02/2015 23:16

      Menee pakkaselle lähiöinä, joten ei kait?

    • Antti L
      22/02/2015 10:54

      Kevät näytti alkaneen jo, 18.2. täällä Uudellamaalla. Ei ole juuri pakkasöitä ennusteessa. No maaliskuussa varmaan jonkin verran kylmenee.

    • Arska
      22/02/2015 16:32

      Aiemmin (16.2.) Sami kirjoitti, että terminen kevät alkoi Kaisaniemessä jo 26.1. Lämpösumma ajalle 26.1. – 21.2. näyttää tosiaan olevan jo 15,6 astetta plussalla.

  66. Ruma
    22/02/2015 15:48

    Kaisaniemessä helmikuun keskiarvo viikkoa ennen kuun loppua on eilisen jälkeen +0,5. Tällä ollaan menossa viidennelle sijalle lauhimmissa helmikuissa viime vuosisadan alusta alkaen. Neljäs sijakin (nyt +0,7) on mahdollinen, se vaatisi viimeisiltä seitsemältä päivältä noin +1,5 keskiarvon, jotta koko kuu olisi +0,8. Sen sijaan kolmannelle sijalle (nyt +1,1) yltäminen vaatisi nyt kuun viimeiseltä viikolta yli kolmeen asteen keskiarvoa, ja siihen ei sentään olla yltämässä.

  67. Mikko
    22/02/2015 22:48

    Kevät voi alkaa Etelä-Suomessa viikkoja etuajassa

    http://www.hs.fi/kotimaa/a1424577843141

  68. Sami
    23/02/2015 00:34

    Lämpösummallahan tuo termisen vuodenajan vaihtuminen lasketaan, kaikki meteorologitkaan ei näköjään sitä tiedä kun tuo ”pysyvästi nollan yläpuolella” termi vain pyörii vuodesta toiseen lehtijutuissa. On todennäköistä että eteläisimmässä suomessa ainakin rannikkoseuduilla terminen kevät on alkanut, kaisaniemessä tosiaan jo 26.1., mutta muualla se ei ole lainkaan varmaa.

    • Ruma
      23/02/2015 15:58

      Täällä Lohjalla Porlassa lämpösumma plussalla 18.2 alkaen, eilisen jälkeen 9,5 asteen verran. Näyttäisi ennusteiden mukaan kasvavan edelleen tulevina päivinä ainakin ensi viikolle asti, joten terminen kevät on hyvinkin mahdollisesti jo alkanut, tosin useamman päivän kylmä ilmavirtaus maaliskuussa voi sen vielä peruuttaa.

  69. Keke
    23/02/2015 11:28

    Luin asiasta jostain Ruotsin sääsivuilta, niin Ruotsissa on käytössä päivämääräraja. Eli siellä kevät ei voi alkaa ennen 15. päivä helmikuuta. Tänä vuonna tuo oli tullut kevään alkamispäiväksi, se että olisiko se tapahtunut ennen ko. päivämäärää ilman tätä rajaa on epäselvää. Mutta todennäköisesti, sijaitseehan etelä-Ruotsi huomattavan paljon etelämpänä kuin Kaisaniemi.

    • Teemu
      23/02/2015 13:12

      Täällä tuo raja voitaisiin asettaa huhtikuun 1. päivään, niin ei kohkattaisi tällaisesta asiasta liian aikaisin…:)

      • Samu
        23/02/2015 13:25

        Hah, mainio kevennys! 🙂

    • Arska
      23/02/2015 21:08

      Ei oikein voida puhua termisestä keväästä, jos asetetaan keinotekoisia päivämäärärajoja. Toisaalta on selvää, että jossakin Skånessa ei mitenkään voi olla termistä talvea joka vuosi, tekeehän se välillä aika tiukkaa Suomessakin, esimerkiksi vuonna 2008 Kaisaniemen terminen ”talvi” oli 19.3. – 27.3. Jos terminen talvi jää väliin, niin termisen syksyn vaihtuminen kevääksi tapahtuu kai sitten päivämäärän perusteella.

      Itse asiassa juuri vuonna 2008 Ruotsista kuultiin sellaisia uutisia, että jossain vaiheessa ei ollut mikään vuodenaika heidän määritelmiensä mukaan. Ilmeisesti noita päivämäärärajoja ei ole siellä kuitenkaan mietitty loppuun asti.

  70. Juhani
    23/02/2015 15:21

    Tämä ajan muoti-ilmiö on sitten levinnyt Ilmatieteen laitoksellekin:
    http://yle.fi/uutiset/ilmatieteen_laitos_aloittaa_yt-neuvottelut__85_tyopaikkaa_uhattuna/7823563

  71. Säästä
    23/02/2015 20:00

    Loppukuu näyttää todella lämpimältä, ei taida montaa pakkasyötä tulla pk-seudulle.

    • Teemu
      24/02/2015 13:13

      Lauhaa on, mutta EC:n ja GFS:n pitkissä ajoissa on ollut eilisestä lähtien merkkejä ”pattern changes ahead”. Saas nähdä toteutuuko.

      • Risto
        24/02/2015 17:37

        Njoo, voimakas blokkikorkea Suomen päälle. Ei tuokaan varmaan aiheuta hirveää ilmamassan kylmenemistä kun tulee Brittein saarilta, mutta maaliskuulle tyypillistä vuorokausirytmiä olis tarjolla tuon toteutuessa.

      • Teemu
        25/02/2015 13:55

        EC:n haistelema muutos tarttunut 06z GFS ajoonkin.

  72. Antti L
    25/02/2015 09:16

    Eihän sitä tiedä vaikka nyt olisi alussa 20 lauhan helmikuun jakso, samaan tapaan kuin 1988 alkoi lauhojen tammikuiden jakso, jonka aikana on ollut vain kaksi kylmää tammikuuta.
    Mutta tämä ei ollut ennuste vaan (kauhu-?) skenaario, joten tämän takia ei kenenkään kannata suksiansa katkaista.

  73. Jykä
    25/02/2015 09:20

    Viimeisen viikon keskiarvo Kaisaniemessä on 2,4 C. Eli mielestäni aika lähellä sitä mitä Helsingissä oli aikoinaan huhtikuussa keskimäärin, ennen kuin huhtikuut alkoivat lämpenemään…Ulkonakin näyttää ihan huhtikuulta. 🙂

  74. Ruma
    25/02/2015 16:18

    Kaisaniemessä mennään siis neljänneksi lauhimpien helmikuiden listalla, kuukauden lopullinen keskiarvo todennäköisesti 0,9 tai 1,0. Sodankylässä puolestaan ei olla kovin lähellä TOP5-listaa, eilisen jälkeen keskiarvo -7,6 ja lähipäivien ennusteiden mukaan koko kuukauden keskiarvoksi tulee -6,6+-0,1. Tämä on kuitenkin kuusi astetta 1981-2010 keskiarvoa enemmän, myös Kaisaniemessä poikkeama on lähes saman verran. Kaisaniemessä lämpösumma eilisen jälkeen 23,2 astetta plussalla 26.1 alkaen.

    • Sami
      25/02/2015 16:32

      Ennusteessa 11.3. mennessä lämpösumma olisi Kaisaniemessä noin 40, joten kovin epätodennäköiseltä vaikuttaa että talvi enää voisi voittaa. Jyväskylässä sentään ei ihmeisiin todennäköisesti pystytä, eli toisen kerran putkeen terminen kevät alkaisi helmikuun puolella. Wetterzentrale pelottelee että 10.maaliskuuta paikkeilla kylmenisi reippaasti, mutta en tuohon kyllä tällä haavaa usko.

      • Ruma
        25/02/2015 20:34

        Viime vuonna termisen kevään alku osui rannikkoa myöten Uudellamaalla samaan päivään, 8.2, vain Hangon Tvärminnessä päivää aikaisempaan. Tänä vuonna näyttäisi sisämaan puolella (ainakin Vantaa, Lohja, Vihti) olevan alkupäivämäärä 18.2, mutta rannikkoseudut ovat ehtineet kevääseen selvästi aikaisemmin, Hangon Tvärminne jo 13.1. Tämä ei kuitenkaan ole ihan ennätyksellisen aikaisin, mm. terminen kevät 1989 alkoi Kaisaniemessä ja Tvärminnessä jo 3.1. Kaisaniemessä terminen talvi kesti tuolloin kuitenkin 46 päivää, 18.11-2.1.

      • Teemu
        26/02/2015 08:00

        Tuolla on sekä EC:ssä että GFS:ssä merkkejä, että Keski-Euroopan korkean akseli olisi muuttumassa ja työntymässä Atlantilta pohjoiseen ja edelleen itään. Johan se on tuolla möllöttänytkin kummallisen sitkeästi.

      • Teemu
        26/02/2015 08:03

      • Petri
        26/02/2015 19:28

        Teemu: sehän on niin sitkeä että ei tarvitse olla pahanilmanlintu ennustaakseen, että ensi talvena mennään taas jossain vaiheessa samaan malliin – korkeapaine jämähtää Keski-Eurooppaan ja Suomessa vallitsee viikkokausia lounainen, lämpöinen ilmavirtaus. Lisäksi ennustan, että seuraavista talvista 2016-2026 ainakin puolet on tällaisia kuin 2014-2015 ja 2013-2014, ja ne esiintyvät pareina kuten tähänkin asti ovat usein esiintyneet. Toistaiseksi ei kai ole kuitenkaan tullut kolmea ennätysleutoa talvea putkeen, mutta sekin on mahdollista.

      • Teemu
        27/02/2015 08:27

        Se on niin pienestä kiinni, mitä tänne tulee, joten itse en lähde ennustamaan mitään…:) Tämäkin talvi olisi voinut mennä täysin toiseen suuntaan, jos vain kunnon SSW olisi tullut.

  75. Tapio R
    26/02/2015 16:08

    Otavassa oli eilen aurinkoista, mutta tänään taivas on yhtenäisen sumupilven peitossa. Viime yönä ja tänä aamuna lämpötila oli miinuksen puolella eikä lämpötila ole noussut kuin asteen plussalle.

  76. Sami
    26/02/2015 19:07

    Viikon on ollut Jyväskylässä keskilämpötila plussalla, mutta lumensyvyydessä ei ole tapahtunut muutosta, ainakin keski-suomessa helmikuu ja koko talvi poikkeaa selvästi viime vuotisesta lumien suhteen, vaikka koko talven keskilämpötila on identtinen viime talveen nähden.

    • Petri
      26/02/2015 19:21

      Tämä tosiaan pitää paikkansa, viime talvi tuntui talven ystävästä paljon kurjemmalta juuri tämän lumen puutteen takia. Kyllä lumet ovat silti alkaneet sulaa monin paikoin, esimerkiksi katoilla, puiden alla ja talojen seinustoilla on jo aivan paljasta, eikä Jyväskylässä näytä kovin talviselta (jos ei nyt kesäiseltäkään). Harmi, kun ei mitata minkäänlaista visuaalista ”lumisuusindeksiä” – maisema on kuitenkin ihan eri näköinen silloin, kun lunta on joka paikassa, vaikka sitä olisi vähemmänkin, kuin silloin, kun lunta on vain maassa puoliksi sulaneina kasoina. Tuon 35-senttisen lumikerroksen vesiarvo on aika korkea, koska siinä on paljon raskasta lunta.

  77. Janne
    26/02/2015 19:21

    Kaisaniemeen tulee kyllä top-5 helmikuu ja talvi!

    • Teemu
      27/02/2015 08:11

      Miksi ihmeessä tätä Kaisaniemeä aina nostetaan? Tuohon paikkaan voi laittaa sen 1 astetta kaupunkilisää?

      • Samu
        27/02/2015 08:39

        Yksi paikka toki vain, mutta tuo paikka on kuitenkin keskeisin (asuminen, työpaikka, liikkuminen) mittausasema yli miljoonalle ihmiselle päivittäin.

      • Teemu
        27/02/2015 08:51

        Mikroilmastolisää tule tuolle paikalle kuitenkin, joten ei hirveän hyvin kuvaa ilmakehän ”ympäröivää” tilannetta parhaalla mahdollisella tavalla. Mikrotilannetta kylläkin. Joku Malmi / Herttoniemi ehkä paremmin.

      • Arska
        27/02/2015 12:02

        Onhan Kaisaniemi Suomen vanhin havaintoasema, joten siellä saavutetuilla ennätyksillä on ikäänkuin enemmän painoarvoa kuin jollakin uudella asemalla.

        Kaisaniemikään ei parhaiten kuvaa keskustan olosuhteita, koska havainnot tehdään puistossa, Helsingin yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa. Paremmin kivikaupungin olosuhteita edustaa Rautatientorin asema, jossa ainakin yölämpötilat ovat selvästi korkeampia kuin Kaisaniemessä ja varmaan myös koko vuoden keskilämpötila.

  78. Jykä
    27/02/2015 08:17

    No eiköhän uudellamaalla kauttaaltaan ole top-5 lämmin helmikuu ja varmaan talvikin? Samoin ainakin varsinais-suomessa.

  79. Teemu
    27/02/2015 08:24

    Mielenkiintoinen havainto NSIDC:lta jäämeren tilanteesta Suomen lähettyviltä:

    ”Variations in winter ice extent in the Barents Sea are well correlated with variations in overall Arctic sea ice extent, as assessed over the satellite record. This winter is an exception. Sea ice extent in the Barents Sea is fairly high compared to recent years, while it is low for the Arctic as a whole. According to colleagues at the University of Bergen, this is due to a reduced overall inflow of Atlantic waters. A maximum in the ocean heat transport occurred in the mid 2000s, yet since then, the inflow has in general lessened, both along the Norwegian coast, through the Fram Strait, and through the Barents Sea Opening between Norway and Bear Island. Variations in Atlantic inflow is a focus of ongoing research at the Bjerknes Centre in Bergen, as well as in other research centers in Europe”.

    Tämä voi olla yksi syy siihen, että ilmanpaine on jäänyt hyvin alhaiseksi pohjoisessa. Päin vastoin kuin luullaan, niin lämpöhän suosii korkeampaa painetta, ei kylmä. Mielenkiintoista myös Atlantin virtauksen pienentyminen.

    • Antti L
      27/02/2015 10:14

      Napa-alueen jäätilanteen kehitys on talven aikana kulkenut siihen suuntaan, että kesäkautena on mahdollista saavuttaa taas uusi minimi. Nyt on menty jo alle 2012 tämän ajan tilanteen. Varsinkin Beringin meren alueella jäätä on tänä talvena ollut vähän.

      • Teemu
        27/02/2015 11:32

        +AO tilanne on ollut niin voimakas, että näin voi käydä. Tosin riippuu pitkälti kesän pilvisyydestä ja tuulista napa-alueella, miten jäille käy. Vähäinen jää teoriassa tosin suosii seuraavalle talvelle -AO tilannetta.

  80. Sami
    27/02/2015 11:33

    Tämä meillä kahtena peräkkäisenä talvena vallinnut hyvin lauha ja yhdysvaltojen pohjois ja itä-osissa vallinnut erittäin kylmä säätyyppi kertoo siitä että säätilanteet ja suihkuvirtaukset ovat jämähtäneet paikalleen, kun polaaripyörrekin on sikiöasennossa. Tilanne voi myös olla toisinpäin, eli jopa ennätyskylmät talvet voivat olla täällä Suomessa mahdollisia jopa ihan lähivuosina.

    • Teemu
      01/03/2015 08:28

      Näin se menee, tilanne voisi olla toisinkin päin.

  81. Antti L
    27/02/2015 12:11

    Säätilanne Euroopan osalta taitaa olla aika samanlainen kuin viime vuonna näinä päivinä. Jos ei tänne olisi kulkeutunut lauhaa ilmamassaa, niin pelkkää sääkarttaa katselemalla voisi ajatella olevan selvästi kylmempää. Suoraa lauhaa ilmavirtausta Atlantilta ei nyt juuri ole.

  82. Säästä
    28/02/2015 14:45

    Yksi surkeimmista talvista myrskyjen suhteen Etelä-Suomessa, mitä pystyn muistamaan.

  83. Olavi
    28/02/2015 20:54

    Milles foorumille ollaan siirtymässä täältä.

    • Säästä
      28/02/2015 22:43

      sitä mietin itsekin, ei tähän voi loputtomasti kirjoittaa, kesään mennessä täällä olisi jo monta tuhatta viestiä, ja avaamiseen menisi pari kuukautta.

      • Antti R.
        01/03/2015 01:19

        Mä en lähde mihinkään!

    • Teemu
      01/03/2015 08:27

      Avatkaa tuonne flc:lle kokonaan oma topikki. Siellä ei saa sitte puhua salamoista..:)

  84. Sami
    28/02/2015 23:55

    Helmikuun keskilämpötilat sääveikkauspaikkakunnilla:
    Kaarina +0,2(poikkeama 1981-2010 k-arvoon +5,5)
    Hki Kaisaniemi +0,9(+5,6)
    Hki-Vantaa la -0,1(+5,6)
    Tre-Pirkkala la -1,1(+5,8)
    Lahti Laune -1,3(+5,7)
    Lappeenranta la -1,7(+6,1)
    Jyväskylä la -2,1(+6,4)
    Tohmäjärvi -2,7(+6,9)
    Seinäjoki -0,9(+6,3)
    Valtimo -3,4(+7,0)
    Siikajoki -2,0(+7,0)
    Rovaniemi la -5,0(+5,8)
    Sodankylä -6,5(+6,2)
    Utsjoki Kevo -8,0(+4,8)
    Keskimääräinen poikkeama +6,1

    Sääveikkauskisan tilanne ennen maaliskuuta
    Juha R ja AP 14p
    Ruma 13p
    Janne 12p
    Tapio R, Kari, Petri, Olavi ja Antti L 11p
    Sami 10p
    Salama, Teemu, Markus ja LJ 9p
    Ryytikkä 8p

  85. Sami
    01/03/2015 00:07

    Ja vielä talvien 2013-14 ja 2014-15 keskiarvot 14 paikkakunnalla(muutos edelliseen)
    Kaarina 2013-14 -1,6. 2014-15 -0,5(+1,1)
    Hki Kaisaniemi -1,1. 0,0(+1,1)
    Hki-Vantaa -2,2. -1,1(+1,1)
    Tre-Pirkkala -3,2. -2,2(+1,0)
    Lahti Laune -3,1. -2,4(+0,7)
    L:ranta la -3,8. -3,0(+0,8)
    Jyväskylä -3,9. -3,9(0,0)
    Tohmajärvi -4,8. -5,2(-0,4)
    Seinäjoki -3,1. -2,2(+0,9)
    Valtimo -5,4. -5,7(-0,3)
    Siikajoki -4,3. -4,1(+0,2)
    Rovaniemi -7,0. -7,4(-0,4)
    Sodankylä -9,1. -9,7(-0,6)
    Utsjoki -10,3. -11,6(-1,3)

    Keskiarvo 2013-14 -4,5
    Keskiarvo 2014-15 -4,2
    Muutos +0,3

    • Janne
      01/03/2015 13:31

      Tuhannet kiitokset jälleen kerran tilastonikkarillemme. Kaisaniemessä talvi ottaa nelospaikan. Samoin helmikuun osalta. Tässähän on lähtökohdat hyvinkin lämpimään vuoteen. Esim. Kaisaniemessä mennään 2008 ohi, jos kesä on lämmin samoin syksy.

      • Janne
        01/03/2015 13:38

        Ainakin täällä Uudellamalla on laajalti ollut 29.12.2014 talven kylmin päivä. Myös tammikuun alussa oli pari kylmpää päivää.

  86. Säästä
    01/03/2015 15:01

    Viikon päähän pukkaa taas Föhn-tuulta, meteorologit twiittasivat, että jopa 10 asteen lämpötilat olisivat mahdollisia. Eiköhän tämän talven kylmät päivät ole jo nähty, tietty joku takatalvi on mahdollinen, mutta ei kai sentään mitään -15 päivälämpötiloja enää parin viikon päästä voi edes tulla.

  87. Antti L
    01/03/2015 21:29

    Tämäntapainen blogi on kyllä selkeämpi viestittelypaikka. Tuo FLC:n foorumi on siitä huono, että siinä edellisten vastaukset toistuvat välillä useaan kertaan, joten sitä on raskasta lukea.
    Sama koskee tuota Tiedelehden sivustoa.

    • Säästä
      01/03/2015 21:47

      Joku voisi laittaa tämmöisen pystyyn. Uusi kirjoitus voisi aina olla vaikka ”nyt on lämmin” tms ja sitten vain keskustellaan.

      • Sami
        01/03/2015 22:30

        Jos osaisin niin laittaisin uuden pystyyn, meikäläisen tietotekniset taidot ovat kovin alkeelliset. En mitään syvällistä sääaihetta saisi aikaan, mutta tilastoja ja ennusteiden tulkintaa. Jos joku sen pystyyn laittaisi niin voisin kirjoitusoikeuden ottaa.

    • Juha R
      02/03/2015 07:32

      Kuinkas tuo joku aika sitten Veskun tarjoama http://saaforum.pluto.dy.fi?

      • Teemu
        02/03/2015 08:17

        Toi olisi kanssa ihan passeli.

      • Samu
        02/03/2015 13:32

        Vaikuttaa hyvälle. Olen lukenut (ja satunnaisesti kommentoinut) tätä palstaa vuosikaudet ja olisi todella sääli, jos tämä keskustelu poistuu. Seuraan tuonne, jos niin päätetään! 🙂

      • FLCPete
        02/03/2015 13:42

        Tuo sivusto on esimoderoitu, toisin sanoen jos sinne kommentoi, viesti jää odottamaan hyväksymistä. Hidastaa oleellisesti keskustelua joka samalla muuttuu herkästi toisteiseksi eli kun lukija kirjoittaa kommenttinsa, hän ei voi tietää, onko samantyyppisiä kommentteja paraikaa hyväksymisjonossa. Toivottavasti tuon esimoderoinnin saa pois.

      • Vesku
        02/03/2015 16:01

        Ei ole enää. Oli päällä asetus, että nimimerkillä pitää olla yksi hyväksytty kirjoitus. Loput olisivat tulleet moderoimattomana. Otin tuonkin nyt kokeeksi pois. Jos alkaa tulla spammia, niin sitten pitää kehitellä jotain tilalle.

      • Säästä
        02/03/2015 18:10

        Hyvältä vaikuttaa, siirryn ainakin tuonne viimeistään sitten, kun tämä ketju täyttyy ja lataaminen käy turhan hitaaksi.

  88. Teemu
    02/03/2015 12:00

    Voikohan AO indeksi topata enempää..:)?

  89. Antti R.
    02/03/2015 20:03

    Pauli, olisiko aivan mahdoton ajatus, että kerran kuussa laittaisit uuden blogientryn jonka alla jengi voisi sitten jatkaa keskustelua. Siinähä ei tarvitsisi olla muuta kun otsikko vaikka tyyliin ”Maaliskuu 2015” ja sisällöksi ei tarvitse mitään. Pysyisi tämä yhteisö parhaiten kasassa.

    • AP
      03/03/2015 09:20

      Ihan hyvä idea, mutta taitaa nyt olla niin, että tämä blogi on todellakin ”hyllyllä” ainakin toistaiseksi. Tuo uusi foorumi on ihan hyvä korvike: http://saaforum.pluto.dy.fi

      Se on vähintään yhtä helppokäyttöinen ja linkkien ym. liittäminen toimii hyvin. Sinne vaan!

  90. Sami
    02/03/2015 21:28

    Suosittelen tuota http://saaforum-pluto.dy.fi paikkaa. Siirrytäänkö nyt suosiolla sinne. Kiitos Paulille, harmillista että joudut tämän lopettamaan, mutta voithan tulla sinne sitten meitä moikkaamaan ja kirjoittamaan, eiks niin.

    HUOM!! Huhti-Syyskuun sääveikkaukset pitää tehdä 15.3. mennessä ja ne tehdään tuonne sääforum sivustolle, se olkoot kaikille siirtymisen kimmokkeena. Veikkaukseen siis vain yksi lukema kunkin kuukauden poikkeamaksi esim. +1,3.

    • Sami
      02/03/2015 21:37

      Sääveikkauskisan ketju on nyt avattu tuolla, joten sinne niiloilemaan, oma veikkaukseni on siellä jo. ja korjattakoot että osoite on tietenkin http://saaforum.pluto.dy.fi

      • Janne
        02/03/2015 23:09

        Sääveikkaukseen siis koko maan poikkeaman veikkaus?

      • Sami
        03/03/2015 01:07

        Juu, niiden 14 paikan poikkeamien keskiarvo joiden lukemat ITL julkaisee heti kuun vaihtuessa. Tosin nyt voisi vaikka valita paikat uudelleen kun on tuo menneisyyden sää mistä katsoa keskiarvot, mutta mennään näillä vanhoilla.

    • Juha R
      03/03/2015 08:00

      Siellä minäkin nyt. Isot kiitokset Paulille menneistä vuosista – ja tervetuloa moikkaamaan uuteen paikkaan.

  91. Olavi
    07/03/2015 12:39

    Eipä moni tainnu Olavia uskoa kun veikkasin lauhaa helmikuuta, melko lähelle meni arvioitani.

  92. Keke
    13/03/2015 14:53

    Tähän tämä blogi taisi loppua !!! Kiitos Pauli, että saatiin olla mukana.

  93. Jani
    26/03/2015 22:31

    Kiitos Sinulle Pauli hyvästä ja kattavasta sääblogista! Olenkin seurannut vuosikausia mukana jo ihan ”Helsingin säästä kuvina” saakka ja tykännyt lukea sääblogia, mutta aikansa kutakin ja elämäntilanteet ja asiatkin muuttuu. Seuraan kyllä Myrskyvaroitus ym ym sääsivuja.. Hyvää Kevättä Paulille! 🙂

  94. catherine
    23/04/2015 21:02

    Hei
    Olen sairaanhoitaja ja jälkeen avioeron mieheni olen pyrkinyt lainoja monet pankit remake minulle, mutta he ovat hyljänneet minut ja päätin löytää tietyn lainanantaja, joka voisi tehdä minulle tämän lainan. Valitettavasti minulle, tutkimukseni, törmäsin huijareita, jotka poseerasi lainanantajien lupaamalla ampumisen minulle määrä halusin lainata (17000 euroa) ja huijasi minua kaiken sain.
    Olin aikeissa itsemurhan kun huomasin meidän häät todistaja puhuin tilanteeni ja antoi minulle neuvoja herrasmies, joka sai minut lainaa päästä pois tästä taloudellisesta umpikujasta missä olin. En voinut uskoa sitä, koska olin etsimässä tätä lainaa yli 2 vuotta ja 72 tuntia, saisin tämän lainan kanssa tämän herrasmies. Siinä valmis kaikilla alueilla.
    Neuvoisin sinua ottamaan yhteyttä, joka pelasti minut
    Tässä on hänen sähköpostiosoitteesi: catherine.bonz@yahoo.com
    Takaan, että saat lainaa tarvitset.
    Omalta osaltani olen nyt kukoistanut lapseni ja minä maksan kuukausimaksut kunkin kuukauden lopussa.

    • jaa
      30/04/2015 13:20

      Onko kaikki kotona?

  95. 04/06/2015 01:03

    Lähetin rahaa

  1. No trackbacks yet.

Jätä kommentti