Etusivu > Mennyt sää, Säätietoutta > Pimeyden valtakunta

Pimeyden valtakunta

Marraskuussa ei aurinko juurikaan pilkahtanut. Monin paikoin auringonpaistetunnit mitattiin yhden käden sormilla. Lumettomassa maassa tasainen pilvikatto sai marraskuun tuntumaan erityisen synkältä.

Syynä pimeydelle oli pitkään Suomen lähistöllä majaillut korkeapaine. Vaikka kesällä korkeapaine tarjoaakin yltäkylläisesti auringonpaistetta, ei se sitä enää myöhään syksyllä välttämättä tarjoa. Korkeapaineessa ilma on hienoisessa laskuliikkeessä mikä kuivattaa ilmaa. Tuo laskevan ilman kuivattama ilma torppaantuu yleensä muutamien satojen metrien korkeudella olevaan inversiokerrokseen. Ja tuohon kerrokseen muodostuukin se surullisen kuuluisa pilvikatto mikä ei välttämättä ole kuin muutamia kymmeniä metrejä paksu. Sen yläpuolella aurinko porottaa pilvettömältä taivaalta, mutta maanpinnalla siitä ei ole tietoakaan.

Toiveita auringonpaisteesta näin marras-joulukuussa on lähinnä silloin kun matalapaineet pyyhältävät Suomen ylitse ja niiden jälkipuolella reipas tuuli tuo pohjoisesta mukanaan kuivempaa ilmaa. Tällöin saattaa päivän tai pari olla aurinkoisempaa kuten joulukuun alussa nähtiin. Toisaalta jatkuvampi puhallus Siperiasta voisi tuoda pitkäkestoisempaa auringonpaistetta mikäli arktisen kylmää ja kuivaa ilmaa pääsisi meille valumaan.

Onko auringonpaistetunneissa tapahtunut muutoksia?

Pitkäikäisten havaintoasemien perusteella marraskuun auringonpaistetunneissa ei ole tapahtunut 1960-1970 -luvuilta lähtien tilastollisesti merkitseviä muutoksia. Osalla asemista muutos on ollut aavistuksen aurinkoisempaan suuntaan, osalla puolestaan pimeämpään suuntaan. Katsotaanpa mitä ERA-Interim uusanalyysi sanoo asiasta karttamuodossa.

Auringonpaistetuntien %-muutos 1979-2013 (data: ERA-Interim).

Auringonpaistetuntien %-muutos 1979-2013 (data: ERA-Interim)

Lineaarisen trendin perusteella prosentuaalinen muutos marraskuiden auringonpaistetuntien osalta on suurinta korkeilla leveysasteilla. Suomessa muutos olisi ollut 10-60 % luokkaa synkempään suuntaan, vaikkakin Norjanmereltä ulottuisi hieman toisensuuntainen muutos kohti Pohjois-Lappia. Silti yleiskuva on, että Pohjois-Euroopassa marraskuut ovat mennet synkempään suuntaan kun taas Itä- ja Kaakkois-Euroopassa on puolestaan hieman aurinkoisempaa. Aineistossa ei ole mukana kuluvan vuoden marraskuuta, koska uusanalyysit valmistuvat muutamien kuukausien viiveellä.

Tulevien vuosien marraskuiden kannalta ei suuntaus ole kovin valoisa, mutta on tosin muistettava, että vuosien välinen vaihtelu on erittäin suurta. Marraskuun suursäätila kun ratkaisee auringonpaisteen määrän ja tässä suhteessa on usein joko lähes täysin pilvistä tai sitten varsin aurinkoista – näiden välimaastoa ei usein talvella nähdä.

 1. Antti R.
  06/12/2014 13:48

  Kiitos päivityksestä. Synkkää on, mutta parin viikon päästä alkaa taas päivä pitenemään. 🙂

  • Säästä
   06/12/2014 18:23

   Kiitoksia myös täältä. Täällä Nurmijärven kupeessa satoi muutama sentti lunta ja nyt se on muuttunut loskaksi. No saatiinpahan edes vähän lunta itsenäisyyspäivän kunniaksi 🙂

  • Sami
   06/12/2014 18:29

   Jyväskylän joulukuun alkupuoliskon keskilämpötilaksi olisi nyt tulossa 0,0…Jos toteutuu niin loppupuolisko saa olla n. -9 niin silti vuodesta tulee lämpimin. Sanotaanko että tällä hetkellä on yli 80% todennäköisyys että tästä vuodesta tulee lämpimin Jyväskylässä 1951-vuodesta lähtien.

   • Säästä
    06/12/2014 19:47

    Haluan vain sanoa Samille ja muille tilastoihmisille kiitokseni, sillä luen tilastoja aina suurella mielenkiinnolla, mutta olen vain itse liian laiska penkomaan tilastoja tai pitämään niistä kirjaa 😀

 2. Tapio R.
  06/12/2014 19:53

  Kiitos Pauli päivityksestä! Otavassa on talvi. Tänään satoi märkää lunta siinä
  määrin, että piha jouduttiin pari tuntia sitten auraamaan ja hiekottamaan.

 3. Janne
  06/12/2014 21:30

  Kiitokset Paulille päivityksestä! Toivottavasti matalat siirtyisivät ensi viikon loppuun mennessä edes tuonne Baltian tienoille!

 4. Janne
  06/12/2014 21:35

  Syksy oli kyllä äärimmäisen rauhallinen myrskyjen osalta. Syyskuussa yksi myrskypäivä 21 ms, lokakuussa ei myrskyjä ja marraskuussa yksi 21 ms myrskypäivä.
  Vuonna 2009 syksyllä oli sentään viisi myrskypäivää ja rajaakin rikottiin selvemmin.

  • Säästä
   06/12/2014 22:10

   Kunnon talvimyrsky olisi kyllä kiva. Viime vuoden myrskyt eivät olleet kovin talvisia, eikä tapaninpäivän myrskykään muutama vuosi sitten tainnut tuoda edes sadetta.

   • El Tiempo
    07/12/2014 02:33

    Mitähän kivaa talvimyrskyssä on? – Kivaa katsella, kun lähimmäiset etsivät autojaan hangesta, kivaa lukea lehdestä, miten talvi taas yllätti autoilijat – hinausfirmoilla riittää töitä. Kivaa, kun junat ovat tuntitolkulla myöhässä. Kivaa katsella sitä v-maista huoltomiestä hikoilemassa lapionvarressa, naapurista puhumattakaan. Kivaa, kun maalaisjunteilta menee sähköt ja puita kaatuu ym.ym. – Eläköön vahingonilo!

    Lunta oli Mikkelissäkin pari viikkoa sitten about 10cm = riittävästi siihen, että onnistuin liukastumaan ja katkaisemaan koipeni. Että kepeillä kepeästi, enää 4 viikkoa jäljellä. En ole koskaan ollut mikään talven ystävä, mutta nyt minulla on täysi syy toivoa viime talven uusintaa sillä pienellä erotuksella, että tammikuun pakkaset voisivat jäädä vähemmälle, että ulkona voisi myös olla, jahka jalat kantaa. Mahdolliset lumityöt tekee tietysti tällä kertaa joku muu, mutta lumikeleillä ei ole mitään asiaa ulos näillä välineillä.
    Mutta eipä tuo taivas toiveita tottele – kuin kiusallaan sulatti lumetkin parissa päivässä tapaturman jälkeen, tai oikeastaan, helpottihan se elämää tässä vaiheessa, Kiitos!

   • Tapio R
    07/12/2014 11:03

    Otavassa aurattiin lumia jo kolmannen kerran tämän syksyn aikana. Ensimmäisen kerran tiet meni aurattaviksi marraskuun alkupuolella, seuraavan kerran teitä aurattiin kaksi viikkoa sitten ja eilen kolmannen kerran.

   • Matti
    07/12/2014 13:38

    El Tiempo: En usko että kyseessä on vahingoniloa, vaan se adrenaliinimyrsky, kun tapahtuu jotain rankkaa. Vähän kuin extremeurheilu. Itsekin diggaan äärisäistä sen takia, vaikka itse vahingoista en tykkääkään. Rajut pakkaset ovat poikkeus, koska niistä ei saa mitään rankkuudentunnetta, aiheuttavat vaan kaikille pelkkää vahinkoa.

   • Risto
    07/12/2014 13:54

    Hetken aikaa on tullut seurattua GFS-ennusteesta tulevan viikon matalapainetoimintaa, ja nyt voi jo sanoa että Eurooppaan iskee talvimyrsky. Viiden päivän ennusteen perusteella tulisi vaikuttamaan Suomen säähän, sillä voimakkain vaihe osuisi Itämeren eteläosaan.

 5. Jussi
  07/12/2014 08:39

  Valitettavasti tämä kuu tai ainakin lähiviikot näyttää aivan aika monen joulukuun toisinnolta. NAO on vahvasti positiivinen ja tuuli käy lounaasta,etelästä tai lännestä. Ei ole oikein ollut näköpiirissä, milloin loppuu. Lumiraja on melko korkealla ja aika korkealla pysyykin.

  Mitenköhän kauan moinen tilanne jatkuu? Kausiennusteissa on ollut suuria eroja mutta niissä on pidetty mahdollisena, että säätyyppi muuttuisi tammikuussa kylmemmäksi. En kyllä todellakaan haluaisi lähteä siitä, että tästä talvesta tulee viime vuoden toisinto! Se oli tarpeeksi rujoa!

  Onko veikkauksia? Paulihan ei ottanut kantaa talven jatkumiseen. Uskallatko sanoa siitä mitään?

  • Teemu
   07/12/2014 09:23

   http://www.aer.com/science-research/climate-weather/arctic-oscillation

   Tuo kannattaa lukea. Juliah Cohenin ennustus on pitänyt kohtuu hyvin kutinsa. Tosin Siperian alhainen ilmanpaine on ollur yllätys alkutalvesta ja päästänyt vortexin vahvistumaan kovasti. Tämä näkyy NAO:ssa nyt selkeästi.

  • Risto
   07/12/2014 13:39

   Ainakin amerikkalaiset odottelee El Ninon blokkikorkeaa Pohjois-Atlantille vuodenvaihteen tienoille.

   • Kristian
    07/12/2014 16:31

    Mitä se tarkoittaisi Suomen kannalta?

   • Risto
    07/12/2014 20:31

    Matalapainetoiminnan heikkenemistä ja tuulten kääntymistä pohjois- ja itävoittoisiksi.

   • Teemu
    08/12/2014 08:37

    Tammikuun alkupuolelle on veikattu stratosfäärin splittiä tai SSW:tä. Tämä piti tosin tulla jo nyt joulukuun puolivälissä, kun stratosfääriä hakattiin ihan kunnolla, mutta toisin kävi ja tulokset näkyy nyt…:)

 6. Tapio R
  07/12/2014 11:06

  Nyt Ilmatieteen Laitos ennustaa lämpöasteita koko ensi viikoksi. Foreca arvioi samanlaisen sään jatkuvan vielä seuraavankin viikon ajan. Otavassa lämpötila on nyt +0* ja taivaalla sumupilvipeite.

 7. Matti
  07/12/2014 13:12

  Jotenkin kornia, kun luin tämän, niin alkoi Helsingissä samaan aikaan aurinko paistaa 😀
  Eipä tuo marraskuu mielestäni ollut Helsingissä kovinkaan synkkä, koska ei ollut sumua. Toisin kuin sisämaassa, jossa oli paljon sumuisia päiviä, oli tilanne erityisen synkkä.

  • Janne
   07/12/2014 14:39

   Marraskuu ei onneksi ollut täällä Etelä-Suomessa sateinen vaan sangen kuiva ja koko syksykin oli harvninaisen kuiva täällä päin. Onneksi reilun 2 vko kuluttua on jo talvipäivän seisaus!

 8. Janne
  07/12/2014 15:32

  Helkkari sentään tuota gfs-ennustetta. Seija-myrsky voi tulla uusintana!

 9. Kristian
  07/12/2014 18:06

  Menen tässä aika roimasti asioiden edelle mutta jos tiastoihin on luottaminen (ja niihinhän ei voi luottaa 🙂 ), ensi vuodesta tuskin tulee lähellekään näin lämmin. Miten ihmeessä uskallan heittää jotain tällaista? No, se jos vuosikeskilämpötila nousee top 15:een, ei ole enää mikään juttu, mutta tietyt vuodet ovat olleet erityisen lämpimiä läpi maan. Tällaisia ovat olleet esimerkiksi 2000, 2008 ja 2011. 2014 on menossa kärkitiloille tai jopa ykköseksi, paikkakunnasta riippuen. Myös ennen nykyistä lämpenemistrendiä esimerkiksi vuodet 1938 ja 1974 ovat korkealla.

  FMI:n sivulla on lista 18 lämpimimmästä vuodesta Helsingissä ja Sodankylässä. KUmmastakaan listasta ei löydy ennätyslämpimiä seuranneita vuosia, kuten 2001, 2009 tai 2012. Eikä 1939. Poikkeuksen muodostavat 1989-90 ja 1974-75, joten mitään vedenpitävää ei tietenkään voi sanoa, mutta toisaalta jo viime vuosi ylsi Helsingin vuositilastossa sijalle 8 ja Sodankylässä sijalle 10.

  Mahdollisesti voisi toivoa, että ihan samanlaista lämpövyörytystä ei olisi luvassa vuonna 2015, tosin löytyyhän vuositilastoista peräkkäisiä vuosiakin, kuten 2005-2008. Toiveajatteluahan tämä tietysti on.

  • Kristian
   07/12/2014 18:11

   Lähtökohtana voi ja pitää nykyään pitää sitä, että jokainen vuosi kohoaa pitkän ajan keskiarvojen yläpuolelle. Harva poikkeus vahvistaa tämän säännön. 2012 taisi jäädä keskiarvojen alapuolelle.

   On myös hyvä muistaa, että nämä tämän hetken vuosikeskilämpötilat ovat vielä ”lasten leikkiä” sen suhteen, mitä on todennäköisesti vielä luvassa. Tämä vuosi on ollut hyvin lämmin, mutta silti poikkeama pitkän ajan keskiarvoihin on ollut vain pari-kolme astetta. Pohjoisille leveysasteille ennustetaan vähintään 5-6 asteen lämpenemistä.

   • Teemu
    07/12/2014 21:05

    ”Vain 2-3 astetta”. Tuo on kyllä todella paljon minun mielestä..:)

   • Sami
    07/12/2014 21:24

    Ei se minun mielestä niin hävyttömän paljon ole, esimerkiksi Jyväskylässä poikkeama tulee olemaan max 1,8 astetta ja ekaa kertaa olisi vielä tyrkyllä +5 asteen ylitys. Yleensähän tällainen tilanne vaatii että tammi-maaliskuu ja marras-joulukuu ovat leutoja. Tänä vuonna poikkeuksen teki tammikuu. 2010 oli valtavat helteet mutta vuosi kylmin sitten vuoden 1987, koska tammi, helmi, marras ja joulukuun keskimääräinen poikkeama oli -5 astetta.

    2008 vuosi kuuluu lämpimimpiin vaikka touko-syyskuun 5 kuukauden poikkeama oli -1,2!, jos 2008 olisi ollut touko-syyskuu jakso 2001-2014 vuosien keskiarvon mukaan asteen keskimääräistä lämpimämpi, olisi 2008 vuoden keskiarvo ollut Jyväskylässä +5,5 eli uusi ennätys olisi tullut melkein asteen erolla.

   • Teemu
    08/12/2014 08:33

    Juu jos asiaa lähestyy asioita vain numeroina, mutta jos sitä tarkastelee säätilan kannalta, niin se vaatii kylmältä kaudelta hyvin poikkeavaa suursäätilaa. Tästähän tänä vuonna on ollut kyse.

  • Teemu
   08/12/2014 09:57

   El Nino voi olla kova sana nostamaan maailmanlaajuisesti keskilämpöjä 2015. Hyvä pitää mielessä.

 10. Tapio R
  07/12/2014 18:46

  Länsi-Norjassa on tänään esiintynyt ukkosta lähes koko rannikon pituudelta aina Skotlantiin saakka. Katsotaan, saadaanko ukkosta myös Suomessa erityisesti rannikoilla lähipäivinä.

 11. Sami
  08/12/2014 00:38

  Jyväskylässä ei ole koskaan 1951-vuodesta lähtien loppuvuoden alinta päiväkeskiarvoa mitattu ennen marraskuuta….tänä vuonna alin keskiarvo on 23.10. -7,0, eikä ainakaan ennusteet tällä hetkellä lupaa kylmempiä päiviä 21.12. mennessä. Tällä hetkellä aikaisin loppuvuoden alin päiväkeskiarvo on 1.11.1960 -13,4.

  Termisistä vuodenajoista sen verran, että tämä vuosi tullee osoittamaan jälleen, että jälkikäteen kun tämän vuoden termisen talven alkamispäivää katsellaan, ei takuulla siitä osata päätellä mitään minkälainen on ollut marras-joulukuu kun on ulos ikkunasta katsonut. Vielä on mahdollista että Jyväskylän terminen talvi keskeytyy, mutta tod.näk. sitä ei tee niin se alkoi 13.11. ja tästä ajasta on ainakin 85% ollut lumetonta 8.12. mennessä ja 10 päivää keskilämpötila plussalla, viilkon päästä tod.näk. 15-17 plussapäivää, eli puolet.

 12. Tapio R.
  08/12/2014 07:30

  Otavassa on +2* ja lumet ovat huvenneet vähiin yöllä.

 13. Antti L
  08/12/2014 09:30

  Neljä pimeintä viikkoa tosiaan edessä eli neljän viikon päästä on enää yhtä pimeää kuin nyt.
  Lounaisvirtausautomaatti on myös asettunut päälle viime joulukuun tapaan. Idässä on korkeapaine ja kun lauhaa ilmaa virtaa sinne kylmän päälle, niin se pitää vielä yllä tätä korkeapainetta ja matalapaineet kuolevat ennen Suomen ylitystä. Näin tuuli ei juuri lounaasta pois käänny. Tilanne jatkuu kunnes tulee joku häiriö, joka heittää kapuloita rattaisiin.

  • Säästä
   08/12/2014 11:06

   Ennusteet tuntuvat muuttuvan lämpimämpään suuntan, nyt esim Nurmijärvelle ei ennusteta päiväpakkasia seuraavan 15 päivän ajalle ollenkaan.

 14. Juhani
  08/12/2014 13:50

  Myrskyjen kaipaaville kaupungissa asuville vähän arkirealismia maalla asuvalta, kun myrsky katkoo sähköt pitkäksi aikaa.
  – Olet tietenkin varustautunut ledilampuilla, joilla saat edes valoa kämppään.
  – Olet tietenkin varustautunut jonkinlaisella kaasukeittimellä, että edes kahvia tai jopa lämmitettyä jotain valmiiksi tehtyä ruokaa.
  – Olet tietenkin varannut vettä astioihin, koska sattumalta pumppu toimii sähköllä.
  – Olet tietenkin ollut kaukaa viisas ja jättänyt pihan perälle ihka aidon huussin, koska veskin huuhtelu ei toimi. Sinne siten vain taskulampun kanssa.
  – Kun talon lämmitys vaatii sähköä, niin pidemmän katkon sattuessa viihdyt ulkovaatteissa sisällä.
  – Jos sinulla sattuu olemaan kiireinen työprojekti tietokoneella, niin voit vain toivoa, että sähköt palaavat eikä työprojekti myöhästy aikataulustaan.
  – Jos pitää päästä liikkeelle, niin ehkä joudut odottelemaan muutaman tunnin, että tieltä saadaan kaatuneet puut raivattua kylän väen talkoilla.
  – Peittelet jollain peitteellä pakastimia, ettei sisältö alkaisi sulaa. Ja sulaahan se, jos katkoa riittää tarpeeksi.
  – Jääkaappi lämpiää väkisin, joten keräät sieltä kamat koriin ja viet ulos, jos ei ole pakkasta, koska muuten ne alkaisivat pilaantua.
  – Jos sattuu olemaan kauppaan asiaa, niin lähdet muutaman kymmenen kilometrin päähän kaupunkiin, koska lähin maaseutukauppa on suljettu sähkökatkon vuoksi.
  – Muistakin tsekata, että auton tankissa on bensaa, koska lähimmät tankkausmittarit eivät toimi.

  Kaikki tämä on tullut koettua useampaankin kertaa. Enkä välttämättä sitä hirveästi kaipaa.

  • Teemu
   08/12/2014 14:14

   Maajussin muistilista..:)

   • Juhani
    08/12/2014 18:48

    Pilkkasi meni rankasti ohi. Takana on 47 vuoden työura, joka jatkuu edelleen, mutta päivääkään en ole ollut maanviljelijänä. Jos et satu tietämään, niin maaseudulla asuu muitakin kuin maanviljelijöitä. Kuten esimerkiksi meikäläisiä yrittäjiä, joiden työ on pitkälti kiinni toimivista sähkö- ja tietoliikenneyhteyksistä. Ja niistä maanjusseista sinulle tiedoksi, että ainakin näillä kulmilla he ovat hankkineet järeitä aggregaatteja, koska pidempi sähkökatkos tuottaisi monelle tilalle mittavat taloudelliset vahingot.

  • El Tiempo
   08/12/2014 17:40

   Näinhän se on, että toisille vallitsevat säät ovat olosuhde, joissa joutuu oikeasti olemaan ja elämään ja ääri-ilmiöt sietämätön riesa. Toisille pelkkää extreme-viihdettä jota voi ikkunasta ihailla, tai uutisten kautta hämmästellä.
   Matille: Kyllä sinänsä ymmärrän, että ihmisiä kaikki ääritapahtumat kiehtovat. Kyllä olen kokenut adrenaliiniannoksia itsekin joskus ukonilmalla, tai myrskyllä – turvallisesti sisätiloista käsin. Katastrofit ja onnettomuudetkin ovat mielenkiintoa herättäviä, mutta ei niitä tulisi mieleenkään ruveta toivomaan. Tilannehuonettakin tulee suht. säännöllisesti seurattua ja isommista tapauksista haluan tietää kaiken, mitä tarjolla on, mutta kuitenkin: kyllä suurin mielihyvä tulee siitä, kun toteaa, ettei mitään vakavaa ole tapahtunut.
   Tarkoitan vaan sanoa, että jos ja kun yleisessä tiedossa on kaikki vahinko ja haitta, jopa hengenvaara, mitä säänkin ääri-ilmiöt ihmisille aiheuttavat, ei mielestäni kuulu sivsistyneeseen käytökseen sellaisia toivoa. Kaikki, mikä on mielenkiintoista, ei välttämättä ole toivottavaa.Vähän sama kuin toivottaisi kanssaihmisille: Paskaa Päivänjatkoa vaan Teillekin!
   Ja oikeasti: en toivo sään jatkuvan ihan tällaisena, vaan toivon valkoista joulua – kohtuudella!

 15. Sami
  08/12/2014 16:06

  Nyt voi sanoa että tämä vuosi vihdoin otti avioeron 2010 vuodesta, niin lempeästi käsi kädessä käveltiin keväästä alkaen puoli vuotta, mutta kun tuli pimeä aika niin alkoi suhde rakoilemaan. Käppyrät on ”pikkaisen erilaiset” 25.11.-8.12. ajalla ja ero jatkuu seuraavat 2 viikkoa yhtä hurjana.

 16. Jussi
  08/12/2014 16:47

  Joulukuu menee valitettavasti hyvin lämpimänä. On tylyä sanoa se jo nyt mutta vähän vaikea muunkaanlaista ennustetta on antaa. Missä vaiheessa uskotte muutoksen kylmempään tapahtuvan? Eiköhän se sentään tule. Viime talvi oli jo sellainen murhenäytelmä, että siitä on vaikea pistää pahemmaksi.

  • Säästä
   08/12/2014 18:37

   Jep tällä hetkellä kaikki vähääkään luotettavat ennusteet ennustavat lämpimän säätyypin jatkuvan vähintään seuraavat kaksi viikkoa, jonka jälkeen ennusteet ovat jo luokkaa lottoarvonta. Toisaalta esim. Utsjoella tällä hetkellä 15 astetta pakkasta, sielläkin lauhtuu muutamaan pakkasasteeseen parin päivän päästä.

  • Teemu
   08/12/2014 20:07

   No jos hatusta heittää, niin vuodenvaihde tai himpun yli. Luotettavuus tietysti huono tällä ennusteella..:)

   • Teemu
    08/12/2014 20:10

    Ja jos johonkin tukeutuu, niin GFS:n 12z PARA näyttää ihan talvikeliä koko maahan jouluaatoksi.

 17. Janne
  08/12/2014 21:00

  En vielä ole menettänyt toivoa valkeasta joulusta. Kuten Teemu totesi, gfs näyttää talvikeliä tässä vaiheessa koko maahan. Ei vaadita kuin matalapainetta esimerkiksi Baltiaan niin etelässäkin päästäisiin nauttimaan jonkinlaisesta valkeasta joulusta!

  • Teemu
   08/12/2014 21:09

   Jep. Saisi matalat pureutua etelään ja sieltä pohjois-koilliseen, niin olisi homma toisennäköistä.

 18. Säästä
  09/12/2014 16:27

  Mitenköhän pe-la-yön myrskylle käy? Veikkaa, että se menee etelästä Suomen ohi.

  • Risto
   09/12/2014 22:29

   GFS on ikään kuin vastarannan kiiskenä siinä mielessä, että se tuntuu melkeinpä ainoana tarjoavan sinun veikkausta. Jopa uusi GFS 0.25 on sitä mieltä että pahin menee Uudenmaan, Etelä-Savon ja Karjalan maakuntien yli 🙂

 19. Tapio R
  09/12/2014 16:53

  Foreca on jatkanut loppupäästä lauhan sään ennustetta. Uusimmassa arviossa suojasää jatkuu vielä jouluaaton aattonakin, eikä ratkaisevaa muutosta kylmempään suuntaan tule mahdollisesti jouluksikaan, vaan musta joulu kuten myös vuosi sitten.

 20. Olavi
  09/12/2014 18:13

  Pitää tässä varautua nurmikon leikkuuseen jouluksi 😀

 21. Antti L
  09/12/2014 22:06

  Kyllä valkea joulu viimeisten ennusteiden mukaan näyttää aika epätodennäköiseltä Oulu-Kuopio-linjan eteläpuolella. Matalapaineita tulee, mutta yksikään ei näytä pääsevän Suomen pituuspiirin itäpuolelle ennen häviämistään, ei etelä- eikä edes pohjoispuolelta.

 22. Sami
  09/12/2014 22:47

  Kaisaniemessä ei kyllä ole toiveita ennätyslämpimästä vuodesta. Ennusteen mukaan 23.12. olisi keskiarvo +2,2. Kakkossija tulee lähes 100% varmuudella, sillä kakkossijaan riittää nollan keskiarvo. Kaisaniemen vuosikeskiarvoksi tulee siis 7,3…7,5.

  Jyväskylässä sen sijaan keskiarvoksi voi tulla jopa +5,2(jos joulukuun keskiarvo 0,0) kuten se on 23.12. saakka. Siinä onkin jo 0,4 asteen parannus entiseen ennätykseen.

 23. Matti
  10/12/2014 07:03

  Melko hurja ilmestys tuo Alexandra -sykloni. Hurrikaanin voimalla puhaltavia tuulia.

 24. Teemu
  10/12/2014 07:56

  EC:n kuukausiennuste tammikuulle olisi jo lupaavampi. Parempi myöhään kuin milloinkaan, mutta harmittaa, kun tässä on hukattu suursäätilan ollessa kohdallaan kaksi täyttä talvikuukautta (kuten 2009 ja 2010).

 25. Säästä
  10/12/2014 08:09

  Uusin gfs-ennuste viikonlopun myrskylle on sellainen, että kovimmat tuulet jäisivät Suomenlahdelle/Viroon. No ennusteet kerkeävät muuttumaan vielä useamman kerran ennen kuin myrsky on lähelläkään.

  • Risto
   10/12/2014 08:50

   GFS on edelleenkin ainoa malli joka vie myrskykeskusta noin paljon itään. Muut on viemässä sitä Selkämeren yli koilliseen.

 26. Teemu
  • AP
   10/12/2014 14:41

   Tutkin luppoajalla netistä kuinka harvinaista lumisade Algeriassa tai Pohjois-Afrikassa ylipäätään on. Ei yllättänyt tieto, että lunta saadaan kyllä vuoristoisilla seuduilla silloin tällöin, mutta Saharan autiomaassa se on erittäin harvinaista, jossa paikoin sadetta ei saada nimeksi muutenkaan.

   Ei muuten Pohjois-Afrikan lisäksi Euroopassakaan kovin leutoa ole paitsi siinä yhdessä ainoassa kaistaleessa Atlantilta ja Brittein saarilta Etelä-Skandinaviaan ja Suomeen… Siinä sitä lämmintä ilmaa virtaa, ei juuri muualla.

 27. Teemu
  • Sven Hansson
   10/12/2014 10:39

   Maikkarilla meteorologi povaa lauhaa ja mustaa joulua. Yle sään joulukalenterissa arvuutellaan vielä, että lämpötila olisi lähes koko maassa nollan alapuolella. Saas nähdä.

  • Arska vaan
   10/12/2014 11:19

   Minusta tuo Amurin kuva edustaa huonointa mahdollista talvisäätä: sähköt poikki viikoksi, katot pettävät lumikuorman alla ja muuta vihonviimeistä harmia.

   • Teemu
    10/12/2014 12:48

    Tehokas, varakas ja hyvin varustautunut yhteiskunta kyllä hoitaa homman helposti..:)

  • Petri
   10/12/2014 13:59

   Teemu: nyt olen kyllä täysin samaa mieltä. Tähän aikaan vuodesta minulla tekee aina mieli lähteä ilmastopakolaiseksi Ruotsin tuntureille tai Uralille. Tai sitten tuonne Amurin alueelle, sielläkin talvi näyttää toimivan luotettavammin kuin täällä, missä Atlantti pyyhkii meitä märällä tiskirätillä. Mitä muuten tarkoitat, että ”suursäätila on ollut kohdallaan”? Ei se kovin kohdallaan ole ollut vielä…

   • Teemu
    10/12/2014 14:58

    Petri: tai siis jos olisi ollut kohdillaan, niin marraskuu olisi talvikuukausi, kuten 2009 ja 2010.

   • AP
    10/12/2014 15:13

    Tuo 2009 marras-joulukuu ei kyllä ollut ollenkaan niin kylmä kuin 2010. Itse asiassa marraskuun loppu ja joulukuun alkupuoli oli 2009 hyvin samankaltainen kuin tänä vuonna: leudot lounaisvirtaukset olivat vallitsevia. Se oli vasta 13.12. kun kylmät itävirtaukset alkoivat ja millainen pakkas+lumitalvi siitä sitten tulikaan… mutta siis vielä 10.12. oli liki yhtä leutoa kuin nyt! Harmi ettei tuota samanlaista äkkikäännettä talveen ole nyt tulossa… ainakaan vielä!

 28. Janne
  10/12/2014 12:02

  Nyt on taas kasvanut vähän toiveet valkeasta joulusta. Tästä joulukuusta ei näytä mitenkään tulevan kuitenkaan poikkeuksellisen lauhaa. Jospa jouluna olisi edes märkää lunta!

 29. Jykä
  10/12/2014 13:40

  Parempi vaan mitä vähemmän sitä lunta on. Viikonloppuna kun tuli oltua sisämaassa hyvin huomasi sen, kuinka lumien sulaessa kadut muuttuivat sekä loskaisiksi, että äärimmäisen jäisiksi.

 30. Sami
  10/12/2014 18:54

  Veikkaan että suomen merialueilla lauantaina voimakkaimmat 10 minuutin keskituulet ovat 29m/s. Kiinnostavaa nähdä myös millaisen lumimyräkän keski-suomeen kehittelee. Maa on kuitenkin märkä, joten jos päälle tulee lauhaa, saavat lumet jälleen armotta kyytiä. Ennusteiden mukaan Jyväskylässä oltaisiin talven puolella 19.12. enää 7 asteen verran(13.11.-19.12. siis keskilämpötila olisi -7/37=-0,2), eli ei paljon mutta tarpeeksi. Jotta tuo terminen talvi katkeaisi, se vaatisi mielellään pari +3 asteen päivää. Tuon 19.12. jälkeen forecalla on myös vielä hyvin lauhan sään jatkuminen mahdollisuus, eikä ainakaan wetterzentrale vielä ennen joulua lupaa mitään pakastuvaa.

 31. Janne
  10/12/2014 20:55

  GFS on tällä hetkellä pakkasen kannalla jouluaaton osalta etelässäkin.

 32. Teemu
  10/12/2014 21:07

  Lähistöllä pyörinee niin paljon matalia miten sattuu, joten ei oikein voi päätellä mitä tulee joulun aikaan. Se on hyvin pienestä kiinni, meneekö eteläisempää reittiä vai pohjoisempaa vai jääkö pyörimään tuttuun tapaan Atlantille.

 33. Janne
  10/12/2014 23:01

  Ihan ”perusmyrksy” on ollut tämä Jutta. Lauantaina saattaa tulla uusinta Seija-myrskystä vai olisiko Lucia-myrsky, jos tulee kovana?

  • Risto
   10/12/2014 23:14

   Pitänee alkaa tosiaan puhua Lucianpäivän myrskystä jos tuulinen sektori tänne osuu, koska näin tapahtuessa myrsky nimettäisiin joka tapauksessa. Sattuu vielä olemaan voimakkuudeltaankin Seijan tasoa tuoreissa ennusteissa 🙂

   • Juhani
    11/12/2014 15:05

    Näyttäisi matalan keskus menevän Etelä-Suomen yli ja myrskytuulet jäisivät ainakin pääosin Suomen eteläpuolelle. Seuraavaa odotellaan sitten keskiviikoksi – mahdollisesti.

 34. Teemu
  11/12/2014 07:52

  Alkaa kelit näyttää ennusteissa paremmalta, kun matalat pääsevät enemmän pureutumaan itään päin, niin emme saa kaikkein kurjinta keliä tänne, vaan jää enemmän etelään. Pääennustemallit kohtuullisen samanmielisiä asiasta:

 35. Säästä
  11/12/2014 08:34

  Aina uudessa ennusteessa lauantain myrsky siirtyy etelämmäksi, joten eipä tänne taida tulla oikeastaan yhtään mitään, paitsi räntäsadetta.

 36. Kysyvä
  11/12/2014 11:28

  Koska tuo muutos matalien reiteissä ja kelien muuttumisessa talvisemmaksi täällä mahtanee olla tapahtumassa?

 37. Tapio R.
  11/12/2014 15:00

  Mikkelissä sataa vettä tällä hetkellä kuin saavista kaataen.

  • AP
   11/12/2014 16:24

   Tampereella on satanut rankasti jo toista tuntia putkeen. Aluksi silkkaa vettä ja nyt on räntää kun lämpötila putosi 1 asteeseen. Lounaasta nousee sateita jatkuvalla syötöllä.

   Tuleva lauantai on myös mielenkiintoinen. Myrsky jäänee tulematta, mutta lunta voi sisämaassa pyryttää runsaastikin.

 38. Janne
  11/12/2014 17:35

  Mikäs on Paulin tuntuma joulun sään suhteen?

 39. Säästä
  11/12/2014 22:14

  Ainakin gfs:n mukaan lauantain myrsky on aika kuivahtanut verrattuna vielä eilisen ennusteen yli 30m/s puuskiin Baltiassa, nyt se näyttää enää melko tavalliselta syysmyräkältä

  • Risto
   12/12/2014 11:55

   Sille tuli joku ihme hepuli kun muut mallit oli huomattavasti vakaampia. Nyt se sai matalapaineen syvyyden suunnilleen takaisin linjaan muiden kanssa.

 40. Tapio R.
  12/12/2014 06:48

  Yöllä on satanut taas lunta maan valkoiseksi ja lämpötila on nyt nollassa.

 41. Janne
  13/12/2014 12:05

  Aika torsoksi tämä myräkkä jäi. Sentään etelärannikollakin maa valkeni – sohjosta pääosin.

 42. Jukka
  13/12/2014 12:50

  Pah. Joulun alle ennustettu kylmeneminen näyttää muuttuneen lauhaksi lounaistuuleksi. Ei näy loppua tälle lämmölle. Pian varmaan tammikuulle ennustetaan tavanomaista lämpimämpää 😦

  • Nimetön
   13/12/2014 17:34

   Niin vain EC:n ennuste on kääntynyt loppupäästään, ei muut.

  • Risto
   14/12/2014 17:40

   Matalapaineet alkaa siirtyä pidemmissä ennusteissa eteläisemmälle reitille, Baltia voipi saada loppuvuoden aikana useamman myrskyn niskaansa. Samalla ilmanpaineen ennustetaan nousevan Islannin tienoilla, ja meillehän se tietää talvisempia kelejä.

 43. Sami
  14/12/2014 21:58

  Jaa-a, saahan nähdä kuinka kylmäksi sää muuttuu 20.päivän jälkeen, vai kylmeneekö lainkaan. Wetterzentrale on jo usean päivän putkeen ennustanut juuri suomen ylle hyvinkin kylmää joulusta lähtien….ei nyt kuitenkaan ennätyslämmin vuosi ole Jyväskylässä uhattuna, mutta 5 asteen haamurajan rikkominen saattaa jäädä haaveeksi jos päiväkeskilämpötilat tippuvat -10 alapuolelle. 20.päivään mennessä olisi joulukuun keskiarvo vielä nippanappa plussan puolella.

 44. Sami
  15/12/2014 01:54

  Seija Paasonen kertoi lauantain aamu-tvssä että jouluaattona eikä joulupäivänä ole ollut myrskyjä…katsoin vielä areenasta sen ja ei oikein valjennut tarkoittiko Seija ylipäätään myrskyjä vai sellaisia kovia myrskyjä joille on annettu joku nimi ja jotka ovat aiheuttaneet enemmälti tuhoja.

 45. Teemu
  15/12/2014 07:37

  EC on rakentamassa etelään hyvin lämmintä joulua, mutta GFS on taas eri mieltä. Nämä siis 00z ajoista kummaltakin. GFS synnyttämässä jopa lounaasta tulevaa matalan osakeskusta, joka voisi tietää ihan kunnon lumisadetta. GFS ennusti lauantain osakeskuksen EC:tä paremmin / aikaisemmin. Toivottavasti nyt käy samoin.

  • Janne
   15/12/2014 12:16

   Voi sanoa, että joulun säästä tulee kunnon jännitysnäytelmä kuin jostain suomalaisen urheilusuorituksesta konsanaan!

   • Teemu
    16/12/2014 07:43

    Eilinen EC:n aivopieru korjaantunut ja nyt paremmin mallit linjassa.

 46. Antti L
  15/12/2014 09:27

  Tämänkin lumi- ja jäätilannekartan päivitys näyttää loppuneen. Milloinkahan joku palvelijataho maailmassa keksii ilmoittaa, jos osoite muuttuu tai mistä löytyy korvaava tuote.
  Koko pallonpuoliskon tasolta tästä sentään löytyy. http://www.natice.noaa.gov/pub/ims/ims_gif/DATA/cursnow_asiaeurope.gif

 47. Sami
  15/12/2014 23:04

  Jyväskylän joulukuun alkupuoliskon keskilämpötilaksi tulee +0,4, se on neljänneksi lämpimin 1951-vuodesta alkaen. Edelle menevät 2006 +4,5, 2000 +3,5 ja 1972 +2,2.

  Kyllä näyttää vahvasti siltä, että koko joulukuun keskilämpötila menee johonkin -2..-4 välimaastoon, sen verran viileät on jatkuvasti ennusteet.

 48. Sami
  16/12/2014 11:14

  Aika tuimalta näyttää edelleen ennusteet varsinkin lappiin joulun jälkeen, olisiko pikkaisen haisteltavissa että tammikuusta olisi tulossa keskimääräistä kylmempi?

  • Teemu
   16/12/2014 12:45

   Niinhän tuota on haisteltu ainakin EC:n kk. ennusteessa.

 49. Jykä
  16/12/2014 11:53

  Tuoreiden ennusteiden mukaan joulu lienee varmuudella valkoinen ainakin linjalla Kouvola-Lahti-Oulu.

 50. Taivaalle tuijoittelija
  16/12/2014 21:54

  Niin vain näyttää tulevan talviset kelit jouluksi aina Etelä-Suomea myöten. Kiintoisaa nähdä miten sen valkoisuuden kanssa käy.

 51. Matti
  17/12/2014 00:10

  Aika rajoilla mennään talvisesta joulusta etelässä. Riippuu todnäk tosta Islannin matalapaineen kulkureitista miten käy. Rannikolla tuskin nähdään, mutta sisämaassa ainakin idässä on pienet mahdollisuudet tällä hetkellä

 52. Sami
  17/12/2014 00:22

  Tilastojen mukaan jos joulukuun alkupuolisko on ollut lauha, on vain harvoin tullut kylmää joulukuun loppua. 13 lauhinta joulukuun alkua on seurannut vain yhden kerran kylmä joulukuun loppupuolisko(1976).

  Saa nyt nähdä kuinka kylmäksi viimeiset 11 päivää tänä vuonna osoittautuvat, mutta voi hyvinkin olla Jyväskylässä -10 alapuolella. Vielä on sellainen pienen millin mahdollisuus että tästä vuodesta ei tulisi lämpimintä, mutta se vaatisi sitten ne -25 asteen keskiarvot viimeiseksi viikoksi.

  • Antti L
   17/12/2014 09:47

   Täällä Uudellamaalla on kyllä useamminkin sää kääntynyt kylmäksi lauhan joulukuun alkupuolen jälkeen. Ainakin vuosina 1986, 1996 ja 2009. Nyt en usko vieläkään, että täällä normaalia kylmemmäksi ehtii heittäytyä, vaikka mahdollisuudet ennusteissa siihen ovat kasvaneet.

 53. termos
  17/12/2014 07:45

  Vuonna 2000 surkea suppilovahverojoulukuu muuttui upean valkeaksi jouluksi aivan päivää paria ennen joulua. Tämä VOI olla toisinto vuoden 2000 joulusta, mikä ei olisi ollenkaan pahasta.

  • Teemu
   17/12/2014 08:15

   Täysin mahdollista. GFS:n molemmat ennustemallit ja GEM olisivat pukkaamassa lunta ainakin sisämaahan näillä näppäimin ennen joulua ja joulun pyhinä. Mutta viikkokin on nyt tässä tilanteessa pirun pitkä aika ennustaa sadealueita. Tänäänkin piti Pohjois-Uudellamaalla tulla kunnolla räntää, mutta vettähän se roiski.

 54. Teemu
  17/12/2014 14:09

  Talven jatkoa ajatellen tuo kannattanee myös huomioida:

  https://twitter.com/WSI_Energy

 55. Janne
  17/12/2014 18:07

  Nyt valkea joulu on vielä vähän epävarma etelärannikolla. Tästä joulusta näyttäisi tulevan 2008 kaltainen.

 56. Sami
  17/12/2014 23:38

  Katsoin vähän vuodenaikojen tilastoja Jyväskylästä…Nyt on pisin jakso menossa johon on sisältynyt vain yksi kylmä vuodenaika:
  Kevät 2011-Syksy2014: 15 vuodenaikaa 12 lämmintä, 2 tavanomaista, 1 kylmä(Kevät 2013)
  Kesä 2006-Syksy 2009: 14 vuodenaikaa 9 lämmintä, 4 tavanomaista, 1 kylmä(Kesä 2008)
  Kevät1999-Kesä2002: 14 vuodenaikaa 10 lämmintä, 3 tavanomaista, 1 kylmä(Kevät 2001)

  Viimeisen 15 vuodenajan tuo ainut kylmä on siitä huvittava, että toukokuu 2013 oli ennätyksellisen lämmin, mutta kun maaliskuu oli hyvin kylmä ja huhtikuukin viileähkö niin nippa nappa mentiin yli 0,5 astetta 1981-2010 keskiarvojen alle.

  Viimeiset 6 vuodenaikaa(Kesä 2013-Syksy 2014) ovat kaikki olleet lämpimiä, joka myös on ennätysputki.

 57. Matti
  17/12/2014 23:48

  Voi p*ska, jos rannikollekin tulee lunta. Pimeässä metsässä siitä on iloa, mutta kantakaupungissa ei…

  • Säästä
   18/12/2014 08:23

   Tuntuu käyvän paskasti siinä mielessä, että kylmeneminen on niin nopeaa, että sateetkin jäävät vähiin.

 58. Jykä
  18/12/2014 12:36

  Joulun sääennuste ns. elää…

  • Janne
   18/12/2014 13:37

   Nytkin aattoaamuksi ennustaa +3 ja vettä etelärannikolle!

  • Antti L
   18/12/2014 17:45

   Juu näyttää tällä hetkellä siltä, että tuolta lumessa tarpomiselta säästytään koko loppuvuoden ajan täällä etelässä.
   Vuoden 2000 joulua ei taidettu merkitä virallisesti lumiseksi, koska olen merkinnyt silloin maassa olleen ohuen puolen sentin lumikerroksen.

 59. AP
  18/12/2014 17:58

  Valkoista joulua joutuu jännittämään vielä Tampereellakin. Ollaan ihan siinä kylmän ja lämpimän rajapinnassa. Parhaillaan tupruttaa ihan mukavasti lunta, mutta sadealueen perässä on tulossa taas annos lauhempaa ilmaa, joten ei taida tämä parin sentin lumipeite kestää huomiselle ennustettua +2 asteen lämpöä ja vesisadetta. Sitten lauantaista lähtien pysytään pakkasen puolella, mutta vielä yksi lauhduttava matalapaine on tyrkyllä aatonaattona ja silloin voi tulla taas sentti-pari lunta (rannikoilla vettä) ja lämpötila käydä ohimenevästi nollan tienoilla. Sen jälkeen pakkanen kiristyy 4-10 asteen välille. Ja vaikkei matalapainetta tulisikaan, pakkasta saadaan kai joka tapauksessa.

  Siispä yli 90 %:n varmuudella täällä on pakkasjoulu, mutta valkoinen joulu riippuu tuosta aatonaaton matalapaineen käyttäytymisestä ja/tai satunnaisista lumikuuroista. Idässä ja pohjoisessa on jo varmasti valkoinen joulu. Pohjanmaa varmistanee valkoisen joulun itselleen huomenna, mutta linjan Pori-Tampere-Kotka lounaispuolella homma on siis vielä auki.

 60. Teemu
  18/12/2014 18:31

  Sen verran hakua taas malleisa että. Itse laitan roposet sen puolesta, että etelän sisämaassa on lunta ensiviikolla.

 61. Janne
  19/12/2014 17:17

  Kyllä valkea joulu alkaa näyttää jopa todennäköiseltä etelässäkin. Ainakin terminent talvi alkaa etelässä.

 62. Sami
  20/12/2014 23:50

  Jyväskylän joulukuun 1.-20.päivän keskiarvo oli 0,1. 9.11.-20.12. keskiarvo oli 0,0, joka on sellaiset vajaa 4 astetta keskimääräistä lämpimämpää. Nyt kylmää sitten riittäneekin loppiaisen seudulle asti…

 63. Matti
  21/12/2014 14:39

  No huomenna sitten etelärannikkokin hukkuu tuohon valkoiseen moskaan. Kyllähän tuota kuukauden jaksaa katsella. Sen jälkeen sulais pois vaan 🙂

  • Janne
   21/12/2014 17:56

   Viime vuonna sitä oli turhankin vähän ja mustikkasatokin oli heikko kun lunta ei ollut suojaamassa. Hyvä puoli oli, että maaliskuu oli hyvin keväinen.

  • Juhani
   21/12/2014 20:06

   Niinpä. Runsasluminen talvi maksaa yhteiskunnalle huikeasti. Keskikokoisen suomalaisen kaupungin talvikunnosapidon kulut ovat lumisena talvena noin kolme miljoonaa.Tarkoittaa sitä, että luminen talvi maksaa Suomessa yhteiskunnalle satoja miljoonia.

   • Sami
    21/12/2014 21:04

    Niin…lumiset talvet myös luovat työtä, sekin pitää muistaa. Kuivat, tuulettomat säät taas aiheuttavat kesäisin ja talvisin enemmänkin terveydenhoidon tarvetta. Joka tapauksessa runsas lumentulo ym. sään ääri-ilmiöt pitävät yhteiskunnan rattaat pyörimässä, vaikka se pienen pieni osa kokonaisuutta onkin…ai niin, tämähän oli sääpalsta, ei talousfoorumi 😉

   • Teemu
    21/12/2014 21:32

    Vastahan hesarissa oli, että hyvin luminen / kylmä talvi vs. vähäluminen / lauha talvi ei ole kokonaiskustannuksissa kovinkaan erilainen. Märkä ja lauha talvi syö erityisesti tiestöä ja se maksaa enemmän kuin teiden auraaminen tai lumen poisvienti.

 64. Säästä
  21/12/2014 20:52

  Eipä niitä myrskyjä sittenkään tullut ollenkaan, vaikka viime viikolla gfs ennusteli myräköitä tulevaksi parin päivän välein. Todella tylsää säätä koko syksy ja alkutalvi.

  • Sami
   21/12/2014 21:28

   Kuinkakohan monta myrskypäivää on nyt merialueilla ollut joulukuussa? Ilmatieteenlaitoksen tilastojen mukaan 1994-2013 ennen tätä vuotta 2002 ja 2009 11kpl. Ennen joulukuuta oli tänä vuonna ollut vaivaiset 6 myrskypäivää, eli 4 tai vähemmän niin tulee ennätys.

   Estonian upottaminen käynnisti kunnon myrskyjakson, 10/1994-3/1995 puolen vuoden aikana oli huikeat 31 myrskypäivää.
   1997 vuosi oli myös kummallinen, alkuvuodesta(tammi-toukokuu) 20 myrskypäivää, mutta loka-joulukuussa vain 1 vaivainen, marras-joulukuussa ei ainuttakaan.
   Myrskypäivien määrä ei ole 10 vuoden liukuvalla keskiarvolla muuttunut juuri lainkaan. Myös kahden vuoden jaksoissa 1994 vuodesta alkaen vuodet 2013-2014 tulevat olemaan vähämyrskyisimmät.

 65. Teemu
  21/12/2014 21:34

  Itse en noista myrskyistä paljon diggaa, kun niiden mukana tulee yleensä lauhaa keliä. 1995 tammikuun 20 päivän tienoilla oli kunnon myrsky ja samalla tuli melkein puolimetriä lunta…:)

 66. 21/12/2014 21:50

  Kaiken sortin säätä tulee… Muissa asioissa törmäsin Adam Ivendorffin muistiinpanoihin: Kirkonvartijan päiväkirja 1846-1897, ISBN 951-746-827-X. Ja oivalsin, ettei sää muuta teekään kuin vaihtelee ja toistuu. 🙂 Tein aiheesta jutun blogiini (merkintä Säät ja ilmat). Tarkoitus ei ole ällöttävä blogin tyrkyttäminen; linkki sivustoon vain on helpompi kuin pitkä kommentti tässä. (Jos vanhat tekstit kiinnostavat, teosta on kirjastoissa. Ostaa ei sääjuttujen takia kannata.) Oikeasti tarkoitus on vuoden päätteeksi kiittää Sääbriefingin kirjoittajaa. Toivottavasti energiaa riittää päivityksiin. Harrastaja ilahtuu ammattilaisen jakamasta tiedosta. Suurkiitokset siis!

 67. Janne
  22/12/2014 17:41

  Nyt mielenkiinto kohdistuu tuohon joulutaatoksi kehittyvään matalaan, joka voi tuoda lumipyryä taas. Se voi nostaa lämpötilan tilapäisesti suojan puolelle etelärannikolla ja sade voi hetkittäin tulla räntänä/vetenä mutta valkeaa joulu ei enää mikään uhkaa!

 68. JaniA
  22/12/2014 21:57

  Hyvää Joulunaikaa Kaikille! 🙂
  Valkeassa pakkassäässä…

 69. Olavi
  22/12/2014 22:26

  Ihmistä ei ole koskaan tarkoittettu 40 leveysasteen pohjoispuolelle! Valitettavasti jotkut esi-isät on olleet päästään sekasin, kun ovat tänne jälkeläisensä tuoneet. Itse (jos osaisin hyvää englantia) ja olis muu status muuttokunnossa menisin kipin kapin 30 leveysasteen tuntumaan, siellä ei ole näitä pohjoisen ongelmia, vaan on jatkuvaa lämmintä ja aurinkoa ympäri vuoden. Hyvää joulun aikaa kaikille ja eiköhän se kesä sieltä taasen tule.

  • Teemu
   23/12/2014 08:44

   No eivätpä ihmiset tunnut tuolla etelässäkään viihtyvän, kun tuppaavat toisiaan ammuskelemaan ja tappamaan sitä enemmän, mitä lähemmäs päiväntasaajaa mennään…:)

 70. Matti
  23/12/2014 06:00

  Suursäätilaa ei ole vielä etelässä ainakaan ”lyöty lukkoon”. Kunnon lauhtumisen merkit ensi viikolla ilmassa. Mut kiva että tuli lumet jouluksi.

 71. Teemu
  23/12/2014 08:10

  Tuossa Itä-Suomen Yliopiston tutkimus keskilämpötilan kehityksestä 166 vuoden ajalta. Aika tylyä tietoa tosiaan. Sitä vain en ymmärrä, minkä takia tässä yhteydessä ei ole tutkittu samalla, onko suursäätila, ilmanpaineet ja vastaavat muuttuneet vastaavana aikana. Erityisen tärkeää olisi ollut tutkia myös muita tekijöitä, koska lämpötilan muutos on keskittynyt nimenomaan kylmään / viileään vuoden aikaan ja siihen vaikuttaa erityisen paljon, mikä on suursäätila.

  • Sami
   24/12/2014 01:38

   Tuo 2 astetta on tullut lisää Daltonin ajoista. Ei ole oikein hyvä vertausajankohta.

   • Teemu
    24/12/2014 14:02

    No kun otetaan pallon ikä huomioon, niin otos on sangen kapea…:)

 72. Teemu
 73. Jykä
  23/12/2014 08:17

  Tällä kerralla Ilmatieteenlaitoksen sade-ennuste meni jokseenkin nappiin, lunta tosiaan satoi lounais-Suomeen sen ennustetun 5-10 cm.

  • Juhani
   23/12/2014 09:39

   Ei mennyt alueellisesti nappiin. Tänne ennustettiin useaksi tunniksi lumisadetta, mutta ensimmäistäkään hiutaletta ei tullut.

   • Jykä
    23/12/2014 10:16

    Ehkä näin. Sisämaahan ei tällä kerralla lunta juuri satanutkaan, paitsi ehkä jonnekin Lohjan ja Salon seudulle.

 74. Antti R.
  23/12/2014 08:48

  Paulille ja kommentaattoreille oikein mukavaa joulunaikaa, kirkasta taivasta ja revontulten taikaa.

 75. Säästä
  23/12/2014 12:10

  Hyvät joulut kaikille, huomenna saattaa sisämaahankin tulla eilistä enemmän lunta. Vähän samankaltaisen oloinen sadealue tulossa, joten ehkä sekin voimistuu vain rannikoille.

 76. Janne
  23/12/2014 12:52

  Hyvää joulua myös täältä! Tämä joulun alun sään muutos kuvastaa hyvin säävuoden 2014 trendiä eli lämpötilojen vuoristorataa!

 77. Tapio R.
  24/12/2014 06:12

  Otavassa -16* tällä hetkellä ja maassa lähes 20 cm lunta.

  • Tapio R.
   24/12/2014 06:13

   Hyvää joulua kaikille!

 78. Teemu
  24/12/2014 09:37

  http://www.meteociel.fr/modeles/gfse_cartes.php?&ech=264&mode=10&carte=1

  Tämä kun toteutuisi tuolla yläilmakehässä, olisi talven kannalta paremmat olot tiedossa..:)

 79. Juhani
  24/12/2014 09:46

  Rauhallista joulua tasapuolisesti niin lämpimästä kuin kylmästäkin pitäville. 🙂

 80. Keke
  24/12/2014 17:08

  Hyvää Valkoista JOULUA !!!

 81. SääJaMää
  24/12/2014 22:32

  Hyvää Joulua Paulille ja kommentoijille! Pakkasmittarissa tämän talven ennätys -22. =) Minä kyllä tykkään mutta keuhkopotilaille alkaa tämäkin pakkanen olla aika raakaa. Toivottavasti näitä tulee mutta parin päivän jaksoissa. Muutoin toivoisin (jouluyönähän saa toivoa?) lisää lunta ja pakkasta 5-10 asteen välille. =)

 82. Säästä
  26/12/2014 11:22

  Ensi viikon puolivälissä taidetaan mennä plussalle ainakin etelässä ja viikon kuluessa myös pohjoisempana. Maanantaina pitäisi vielä olla lähes 20 astetta pakkasta, onneksi ei tule mitään monen viikon kovien pakkasten jaksoa ainakaan vielä, sillä sellainen on tulossa tammi-helmikuun aikana lähes varmasti.

  • Janne
   26/12/2014 11:32

   Toivottavasti uuten vuotena olisi kova pakkanen sillä se rauhoittaa menoa jos mikä. Toivon mukaan tulisi tuo povaamasi pakkasjakso. Mistä päättelet että tulee ”lähes varmasti”?

   • Säästä
    26/12/2014 13:06

    Ihan hatusta heitin tämmöisen profetian. Fmi ennustaa ma-ti-yöksi -23 etelän sisämaahan, enkä usko, että se jää talven kymimmäksi 😀

   • Säästä
    26/12/2014 13:08

    monen viikon sijaan olisin voinut käyttää monen päivän kovien pakkasten jaksoa, esim alimmat lämpötilat 25-30 astetta pakkasella täällä sisamaassa 5-7 päivää olisi jo ihan jees.

   • Janne
    26/12/2014 14:30

    Saman tyylinen kuin helmikuussa 2011. Silloin Etelä-Suomessa kolkuteltiin -40, Lappeenrannassa ja täällä Uudellamaallakin -35 Vihdissä.

 83. Antti L
  26/12/2014 19:21

  Klaukkalassa jouluna lunta noin 10 cm. Ei kuitenkaan pysyvää lunta, tai sitten on, jos pysyvämpää ei tule. Kuitenkin nämä näyttäisivät häipyvän vuodenvaihteessa tulevan suojajakson mukana.

  • Teemu
   26/12/2014 20:17

   Taitaapi jäädä kastepiteet aika alas, joten lumi tuskin saa kyytiä kummoisesti.

 84. Sami
  26/12/2014 19:25

  Enää 5 päivää tämän päivän jälkeen tätä kaikinpuolin mielenkiintoista vuotta jäljellä. Ja näyttää saavan kovin itsensä näköisen lopun tämä vuosi…ennustetut päiväkeskiarvot jyväskylään 29.11. -22,0, 31.12. -0,5.

 85. Vierailija
  26/12/2014 21:28

  Ensiviikolle povataan ”täyskäännöstä” säähän ja siltä se vähän vaikuttaakin. Tuttu lounaisvirtaus lauhoine säineen palaa. Hesarin nettiartikkelin mukaan kylmä ilma suomen päältä siirtyy etelämmäksi eurooppaan, lunta voi tulla italiassa ja p-afrikassa asti. Keski- ja Etelä-Eurooppaankin on luvassa todella kylmää ensi viikolla. Meidän vuoro saada taas vähän lämpimämpää, onneksi.

  Oli ihan kiva että joulun oli lunta, nyt se voikin jo sulaa pois ja pikkuhiljaa kevättä kohti…

  • Teemu
   26/12/2014 21:33

   Veikkaanpa, että toiveesi ei toteudu, kuin hyvin vähäksi aikaa…:)

   • Janne
    26/12/2014 23:16

    Toivottavasti lumipysyy maassa tuonne helmikuun loppuun ja maaliskuu on tämän vuoden maaliskuun toisinto!

   • Teemu
    27/12/2014 10:36

    Itse toivon tilanteen tasaamista, eli lumi olisi maassa vappuun asti..:)

   • Säästä
    27/12/2014 12:03

    Juhannukseen asti ja siitä kohti uutta jääkautta.

 86. Janne
  27/12/2014 13:10

  Jälleen on tämäkin vuosi tulossa loppuun ja tässä oma tiivistys tästä säävuodesta vuoden alusta lähtien:
  -tammikuu alkoi poikkeuksellisen lauhana ja päättyi paikoitellen harvinaisenkin kylmänä. Lunta hyvin vähän maan etelä- ja keskiosissa ja pohjoisessa melko paljon.

  -helmikuu oli etelässä harvinaisen ja muualla poikkeuksellisen lämmin ja maaliskuu myls. Lunta edelleen erittäin vähän. Talvi jäi etelässä 4 vko mittaiseksi.

  -huhtikuun loppu lämmin ja toukokuussa kovia lämpötilan vaihteluita.

  -kesäkuun loppu kylmin 50 vuoteen
  heinäkuu lapissa poikkeuksellisen lämmin

  -elokuun alku poikkeuksellisen lämmin

  -Syyskuussa yksi päivä poikkeuksellisen kolea (23.9) Muuten kuukausi melko lämmin. Lunta paikoitellen hyvin laajalti pohjoisessa

  -Lokakuussa myös kovia lämpötilan vaihteluita.

  -Marraskuu melko lauha etelässä.
  -Syksy hyvin rauhallinen myrskyjen osalta.
  -Joulukuu alku hyvin lauha mutta sää kylmeni aivan mahtavasi juuri jouluksi ja valkea joulu lähes koko maassa.

  Säävuoden 2014 merkittävin piirre on yllätys yllätys ollut lämpötilojen rajutkin vaihtelut ja vähämyrskyisyys. Mitä muilta jäi käteen tästä vuodesta?

  • Ruma
   27/12/2014 16:57

   Mieleeni jäi erityisesti, näiden luettelemiesi lisäksi, omalla kohdalla:
   -Hyvin pilvinen helmikuu, lauhuuden ja vähälumisuuden lisäksi
   -Aikainen mutta vaihteleva kevät
   -5.5 aamun lumipyry, myöhäisin kokemani täällä aivan etelässä
   -Kesäkuun loppupuoliskon koleus, se iltapäivä jolloin aurinko paistoi korkealta kirkkaasti ja näytti niin kesäisen lämpimältä, mutta mittarissa oli juuri ja juuri 10 astetta
   -Kesäkuun jälkeen lämpöä ja aurinkoa riitti
   -Elokuun jatkuvalta tuntuneet, merellä syntyneet ukkoset, varsinkin yöaikaan, kun täälläkin kulki vuorkauden sisällä viisi erillistä ukkosaluetta, ennenkokematonta
   -Synkkä ja märkä loppusyksy/alkutalvi, joka juuri ennen joulua muuttui kunnon talveksi.

 87. Teemu
  28/12/2014 11:17

  Tekninen SSW alkaa olla lähellä. SSW:tä uumoiltu loppiaisen tienoille.

 88. Jykä
  28/12/2014 13:02

  Nyt jännitetään jos näillä pakkasilla menisi jopa -10 astetta rikki! 🙂 Saas muuten nähdä sulaako ensi viikolla etelän kaikki lumet?

 89. Janne
  28/12/2014 13:52

  Saa nähdä miten etelän termisen talven käy tulevan lauhan jakson myötä. Nyt on kyllä ollut melko kylmää ja lämpösumma on reippaasti pakkasella.

  • Nimetön
   28/12/2014 15:05

   Tuskin terminen talvi peruuntuu, koska loppiaisena ollaan luultavasti jo pakkasen puolella. Ei tuossa kovin paljoa lämpösummaa ehdi kertyä, kun keskimäärin ollaan pari-kolme astetta plussan puolella. Lumiraja kyllä vetäytyy jonnekin Vaasa-Tampere-Kotka -linjalle vähintään.

   • Teemu
    28/12/2014 15:32

    Tuskinpa. Rannikoilta voi lähteä, mutta ei sisämaasta.

  • Ruma
   28/12/2014 17:43

   Kaisaniemessä lämpösumma 22.12-27.12 -30,8. Tämän vuorokauden keskilämpötila mennee jonnekin -8 ja -9 välille, tulevalle vuorokaudelle ennuste on noin -13. Vielä 30.12 pitäisi jäädä koko vuorokauden keskilämpötilaltaan pakkasen puolelle, joten taitaa olla terminen talvi jo hyvinkin turvattu, varsinkin kun lauhan jakson ennustetaan jäävän väliaikaiseksi.

 90. Risto
  28/12/2014 15:14

  Atlantin myrskyratakin on taas aktivoitumassa hetkellisesti, ensi viikon loppupuolella ”pommi” näkyvissä. Reittikin olisi pohjoisempi kuin pari viikkoa sitten.

 91. Sami
  28/12/2014 22:03

  Ilmatieteenlaitos on 2013 perustanut Kittilään uuden aseman Lompolonvuoma. Alkoikohan omatunto kolkuttamaan Pokan aseman siirron myötä. Nyt varsin hyvin näkee, paljonko Pokan aseman siirto vaikutti. Lompolonvuomassa mitattiin tänään -34,6, aiempina vuosina Pokassa mitattiin liki joka toinen vuosi suomen kylmin lukema, tänään jäätiin 5 astetta Lompolonvuomaa lämpimämpiin lukemiin. En ennusta pitkää ikää tälle Lompolonvuoman sääasemalle.

  • Janne
   28/12/2014 23:46

   Onhan esimerkiksi Vihdin Maasojallakin aika alavalla paikalla sääasema ja siksi siellä on myös muuta Uuttamaata kylmempää näin talvella. Tätä kirjoittaessa siellä alkaa olla jo 20 astetta pakkasta kun Espoossa on noin 14. Kyseinen asema on ollut vuodesta 1939 ja on edelleenkin.
   Vai mitä oikein yrität vihjailla 😉

 92. Tapio R.
  29/12/2014 06:45

  Otavassa lämpötila -19*.

 93. Antti L
  29/12/2014 10:11

  Ennusteet näyttävät pakkasien olevan ohi tämän päivän jälkeen pidemmäksi aikaa. Varma merkki siitä on muutenkin korkeapaineen vahvistuminen lounaasta ja kylmän työntyminen Etelä-Eurooppaan, jolloin lämmin puristuu voimalla tänne.

 94. Sami
  29/12/2014 11:04

  Inarin Väylässä on mitattu juuri -36,2 astetta…pakkaslukemana ei mitenkään erityinen, tuulta sen sijaan oli 2m/s, joka tekee purevuusindeksin kanssa -44,8. Se olisi sama kuin olisi -43,1 astetta ja 0,5m/s tuulta.

  • Sami
   29/12/2014 11:18

   Nyt -36,3, joka on 2004 vuodesta lähtien joulukuiden toiseksi alin lukema. Vain viime joulukuussa oli tätä kylmempää(-39,7), muuten on 2004-2013 ollut joulukuun alin suomessa -23,4…-36,2 välissä.

   • Sami
    29/12/2014 12:29

    Näyttäisi siltä että Joulukuun alin tulee olemaan tänä vuonna -36,4.

   • Sami
    29/12/2014 13:34

    Ja nyt se on 100% varmaa, -36,4 on joulukuun alin tänä vuonna.

  • Arska
   30/12/2014 18:34

   On syytä huomata, että nuo purevuusindeksit tarkoittavat tuulen vaikutusta paljaaseen ihoon eli ainoastaan siinä tapauksessa, että ollaan täysin alastomana, voidaan sanoa, että -36,2 astetta ja 2 m/s tuulta tuntuu yhtä kylmältä kuin -44,8 astetta tyynessä säässä.

   Käytännössä noita purevuusindeksejä voidaan käyttää sen arviointiin, kuinka helposti paljaana olevat kasvot paleltuvat. 2 m/s on kyllä yhtä tyhjän kanssa, onhan reipas kävelyvauhtikin jo 2 m/s eli eroa tyyneen säähän tuskin huomaa lainkaan edes paljaalla iholla.

 95. Jykä
  29/12/2014 13:10

  Lappalaiset taitaa olla niin kovia jätkiä, ettei heitä erityisemmin tarvitse varoitella 36 asteen pakkasilla….toisin kuin meitä etelä-suomalaisia näillä n. 15 asteen pakkasilla! 😉

  • Teemu
   29/12/2014 14:53

   Mun mielestä pakkasista ei tule varoittaa ollenkaan. Jos on liian kylmää tai ei ole oikeita vaatteita, ei tarvitse mennä ulos.

   • Matti
    29/12/2014 15:32

    Tai jos vaikka sattuu muistamaan maanantaina aamulla, että auto ollut viikonlopun parkissa, eikä autoa saa käyntiin, niin ei tarvitse mennä töihin.

   • Jykä
    29/12/2014 15:34

    No onhan se varmaan ihan hyvä, että niistäkin varoitellaan….mutta jos nyt kuitenkin vasta sitten kun on oikeesti pakkasta. 🙂

   • Janne
    29/12/2014 15:37

    Täytyy muistaa, että Etelä-Suomessa ei tosiaankaan ole joka talvi -25 joten periaatteessa on hyvä että pakkasesta varoitellaan.

   • Teemu
    29/12/2014 16:06

    Suomalaisen pitää sietää -50 pakkasta tosta vaan ja tarvittaessa syödä rautakettinkiä ja paskantaa rautanauloja..:)

   • salama
    29/12/2014 17:23

    Kyllähän se varoitus on välillä ihan paikallaan varsinkin jos pakastuu nopeasti lauhan jakson jälkeen mutta ehkä sanamuoto voisi olla ”huomautus” koska ”varoitus” kuullostaa ehkä hieman radikaalilta varsinkin vielä näissä lämpötiloissa.

 96. Matti
  29/12/2014 15:29

  Kiitos pakkaset ja heihei. Huomenna lämpenee.

  • Janne
   29/12/2014 15:38

   Onneksi ensi viikolla taas pakastuu. Toivottavasti talvi jatkuu ainakin tonne maaliskuun alkuun. Tähän aikaan vuodesta ei oikein keväistä voi olla ihan päivän pituuden takia. Jos on lämmintä niin se on lähes aina vettä ja loskaa!

 97. Janne
  29/12/2014 17:39

  Kyllähän nämä lumet lähtee etelärannikoltakin jos tulee jopa +5 ja vettä satelee.

 98. Janne
  29/12/2014 17:43

  Etelärannikolla joulukuun keskilämpötila on ollut tähän mennessä noin -1.

 99. AP
  29/12/2014 19:58

  Saa tosiaan nähdä miten tämän 5-10 cm:n lumipeitteen käy yleisemminkin Länsi-Suomessa. Ensimmäisen lauhtumisen se kestää, koska ensin tulee muutama sentti lisää ja vaikka lopuksi tulisi vettäkin, sitä seuraa melko kuiva ilmavirtaus. Tuo perjantain setti näyttää huomattavasti pahemmalta: vettä ja kosteaa lämpöä oikein kunnolla. Sitten kyllä pakastuu taas, mutta uusia sateita ei näy, joten jääköhän jäljelle lähinnä jäätiköitä ja puoliksi sulaneita aurauskasoja…

  Toisaalta itselleni kelpaisi vaikka 2008-09 talven uusinta. Ennen joulua oli hyvin lauhaa kuten nytkin, eikä kovia pakkasjaksoja oikeastaan tullut missään vaiheessa myöhemminkään, mutta silti tammi-maaliskuussa oli enimmäkseen talvista ja sen verran luntakin, että hiihtämään ja luistelemaan pääsi halutessaan.

  • Janne
   29/12/2014 20:09

   Tuo talvi tuntui edellisen ennätyslauhan talven jälkeen oikein mukavalta sekä ennen seuraavaa, neljän lumitalven ekaa osaa sopivalta.

 100. Sami
  30/12/2014 00:01

  Tuosta pakkasista varoittamisista…en rehellisesti ymmärrä miksi ne varoituslukemat täytyy olla erit etelässä ja pohjoisessa. Nämähän ovat erityisesti hengitystiesairauksia sairastavia varten tehty. Mitenkäs sitten kun Helsinkiläinen menee Sodankylään, tottunut että varoitetaan pakkasesta -20 asteessa. Sitten käykin että Sodankylässä ei ole varoitusta, mutta lämpötila -25 tai kylmempi, ei jokainen voi tietää mitkä ovat varoitusrajat missäkin päin maata? Tukalan helteen rajathan ovat samat koko maassa.

 101. Säästä
  30/12/2014 09:06

  Lämpötila on noussut yön aikana noin -22 asteesta -2 asteeseeseen. Harvemmin käy niin, että yön aikana lämpötila nousee 20 astetta.

  • 30/12/2014 13:11

   Talvella tuollainen ”takaperoinen” leudontuminen on aivan tyypillistä ja voi tapahtua joka talvi ja monina talvina monta kertaakin ja näin on ollutkin historiassa. Tähän aikaan vuodestahan auringon säteilyn voima on niin pieni, että sään vaihtelut peittävät alleen helposti lämpötilan vuorokausivaihtelun ja siksi on aivan normaalia, että esim. vuorokauden minimi- ja maksimilämpötilat voivat sattua mihin aikaan vuorokaudesta tahansa.

   • Janne
    30/12/2014 13:14

    Joo mutta silti oli sangen huomattava nousu. Onneksi ensi viikolla näyttäisi taas muuttuvan talvisempaan suuntaan. Hyvä vaan ettei lunta pääse kertymään liian paljoa ettei käy kuten 2013 eli kevään tulo oli tuskallista.
    Toisaalta luonto tarvii talven ettei se mene sekaisin ja ettei tuhohyönteiset voi talvehtia. Lisäksi hiihtokeskuksille yms. talvi on elintärkeä elinkeinon kannalta.

   • Teemu
    30/12/2014 21:36

    ”Lunta ei pääse kertymään liian paljoa” kome on, milloin on Suomessa todella ollut liikaa lunta..:)? Kevät 2013 ei historian saatossa ollut kovinkaan myöhäinen. 1999 maaliskuussa oli Pohjois-Uudellamaalla vajaa metrin verran lunta, mutta muutama päivä oli maaliskuussa yli 10 lämmintä, niin ei kauaa kestänyt kun lumet oli alhaalla ja kevät tuli lopulta jälleen hyvin aikaisin.

   • Janne
    30/12/2014 21:45

    No olihan tuossa neljä peräkkäistä lumitalvea jolloin Etelä-Suomessa oli niin paljon lunta että se haittasi ajoittain yhteiskunnan toimintoja. Muutenkin tulvat ovat suuret jos lunta on paljoa.
    Anyway makuasioitahan nämä on mutta semmoinen 30 cm on jo hyvä määrä lunta. Ei mitään 50 cm –>.

 102. Jykä
  30/12/2014 13:22

  Joulupyhinä 96 (?) Helsingissä taisi lauhtua jopa 25 astetta yhden vuorokauden sisällä…eli n. 25 asteen pakkasesta nollaan. Eilen täällä oli kylmimillään n. -16 C, eli ihan yhtä suurta muutosta ei tällä kerralla kuitenkaan tapahtunut.

 103. AP
  30/12/2014 13:57

  Ovat nuo 20-25 asteen nousut toki huomattavia, mutta ennätykset Suomessa etenkin talvikuukausille ovat selvästi kovempia, 32-37 astetta:
  http://ilmatieteenlaitos.fi/lampotilaennatyksia

  • Säästä
   30/12/2014 19:42

   eikös nämä yleensä tapahdu sillä tavoin, että ensin aamulla saavutetaan jokin kova pakkaslukema esim -35 ja sitten iltaan mennessä lauhtuu plussalle. Nyt tämä lauhtuminen tapahtui silloin, kun pitäisi kylmetä, vaikkei sillä talvella ole niin paljon väliä kuin esim keväällä.

 104. Antti L
  30/12/2014 17:42

  Ja onhan tähän aikaan joskus ollut verrattomasti kylmempää kuin eilen. 1978 oli tänä päivänä -34 astetta Etelä-Hämeessä ja päivän maksimikin oli -30 astetta. Tuota kylmempiä maksimeita on ollut vain tammikuussa 1987.

 105. Teemu
  30/12/2014 19:41

  Mielenkiintoista luettavaa:

  http://www.aer.com/science-research/climate-weather/arctic-oscillation

  Tämä Cohen on ollut kuin kello näkemystensä kanssa tänä talvena. Ainoastaan Barentsin alueen matala on ollut kivenä kengässä tänä talvena.

 106. Sami
  31/12/2014 01:56

  Forecan blogissa Markus Mäntykannas jo vetää tämän vuoden yhteen. Alustavasti koko suomen osalta jäätäisiin sijalle 5, näinkö paljon vaikutti pohjoisen kovat pakkaset? No 2.1. tietysti tiedämme, ellei ilmatieteenlaitos tule jo tänään tiedotteellaan esiin. Joka tapauksessa useilla mittausasemilla tämä vuosi tulee olemaan ennätyslämmin, pääasiassa varmaan keskisessä suomessa. Jyväskylän uusi ennätys on +4,9.

 107. Antti L
  31/12/2014 10:10

  Minkähän ihmeen takia Hesarissa on edelleen kartta viime kasvukauden tehoisan lämpötilan summasta? Ei kai Pauli Ilmatieteen Laitoksella ole tuon kanssa mitään tekemistä?
  Tuon kartan hyppääminen silmille jouluaattoaamunakin lumikartan paikalta häiritsi vakavasti joulurauhaani. Kartta ei varmaan lokakuun alun jälkeen ole muuttunut ja vaikka kasvukausi saaristossa ehkä jatkuikin marraskuun puolella, se ei kartassa näy eikä varmaan ihmisiä juuri kiinnosta.

 108. Säästä
  31/12/2014 11:37

  GFS on innostunut ennustelemaan perjantaille ihan kunnon myrskyä: yli 30m/s puuskia läntisillä merialueilla ja noin 20-25m/s puuskia laajoilla alueilla maan etelä- ja keskiosissa.

  • Säästä
   31/12/2014 11:38

   tai no voitaisiin kyllä puhua pelkästään eteläosista 😛

  • Teemu
   31/12/2014 13:58

   Onneksi ei ole tulossa noin voimaakkaana. Lumet on vaarassa muutenkin. Olisi tuo Keski-Euroopan korkeapaine voinut muutenkin jäädä muodostumatta, ei tarkoita muuta kuin kurjuutta tänne päin.

   • Säästä
    31/12/2014 14:47

    johan muuttuivat taas eennusteet päin helvettiä 😀 ei taida tulla edes 20m/s puuskia mantereelle. Tällä hetkellä edes merelle ei ennusteta puuskia, joita aamun ennusteessa ennustettiin mantereelle.

   • Arska vaan
    31/12/2014 18:16

    Miten niin kurjuutta? Talvihan on sitä parempi, mitä vähemmän on lunta ja mitä korkeampi lämpötila on. Lumihan on Suomen pahin vitsaus (ainakin minun mielestäni)…

   • Teemu
    31/12/2014 19:21

    Arska vaan, ilman lunta ei ole Suomea, on vain velttoperseiden maa.

  • Risto
   31/12/2014 14:48

   Jepjep… Forecan tuuliennuste osasi ennustaa huomattavasti laimeampia tuulia jo eilen, ja nyt myös GFS-ennusteessa tuo myrsky lässähti täysin. Ihmeen pitkään kesti löytää yhteinen sävel.

 109. Janne
  31/12/2014 14:04

  Saa nähdä, millaiseksi vuoden 2014 keskilämpötila lopulta muodostuu. Vuositiedote tulee varmasti vasta perjantaina.

  • Janne
   31/12/2014 14:06

   Näyttäisi yltävän jonnekin 2011 ja 2013 tasolle.

 110. Janne
  31/12/2014 17:43

  Länsi-Suomessa on ollut poikkueksellisen lauhaa, jopa 7,8 astetta.
  Saa nähdä millaiseksi tuo perjantain myrksy lopulta äityy. Voi jopa yltää Einon tai Oskarinkin tasolle tai sitten ei.

 111. Janne
  31/12/2014 22:10

  Hyvää uuttavuotta Paulille ja lukijoille täältä Uudeltamaalta!
  Lämpötila on nyt +3 ja pilvistä ja poutaa

 112. Sami
  01/01/2015 00:21

  No niin, nyt on ennätyslämmin vuosi Jyväskylässä paketissa, +5 raja jäi edelleen haaveeksi, sitä siis metsästämään tulevina vuosina. Hyvää uutta vuotta Paulille, kaikille tämän blogin kirjoittajille ja seuraajille!

  • Sami
   01/01/2015 00:25

   Ja sama vuoristorata jatkuu…vielä perjantaina olisi keskilämpötilat plussalla, mutta sitten maanantaina koputeltaisiin jo -20 keskiarvoja. Pekka Poudan tammikuun ennusteessa nimenomaan oli, että lounaasta matalapaineita ja lauhaa, jälkipuolella sitten pohjoisesta kunnolla kylmää.

 113. Ruma
  01/01/2015 11:04

  Vuoden viimeinen vuorokausi (+3,7) ratkaisi sitten, että Kaisaniemessä jäätiin joulukuun keskilämpötilan osalta niukasti plussalle, 0,1 astetta. Vielä 20. päivään saakka oltiin TOP5-tahdissa, keskiarvon ollessa tuohon asti 2,7 plussalla, mutta sen jälkeen kylmennyt sää, 23.-29.12 keskiarvo -7,5, pudottivat tämän vuoden joulukuun kärkisijoilta. Toki eroa 1981-2010 keskiarvoon tuli reilut kaksi astetta, joten varsin lauha joulukuu etelärannikolla oli kokonaisuudessaan. 2.-21.12 oli 20 plussalle keskiarvoltaan jäänyttä vuorokautta peräkkäin.

 114. Ruma
  01/01/2015 11:20

  Sodankylässä joulukuun keskiarvo näytti olleen -8,3/-8,4. Siellä mentiin kuun 16. päivään asti ennätystahtia koko kuuta ajatellen, siihen mennessä keskiarvo -2,2, ja vielä 21. päivän jälkeen oltiin TOP5-tahdissa (-3,2), mutta sitten kylmeni oikein kunnolla, 23.-28.12 keskiarvo -25, ja jäätiin kauas lämpimimmistä joulukuista. 1981-2010 keskiarvoa oltiin kuitenkin yli kolme astetta korkeammalla.
  Nämä molempien paikkojen keskiarvolaskut käsin suoritettuja, joten virheet mahdollisia, vaikka ovatkin tarkistettuja.

  • Ruma
   02/01/2015 10:42

   -8,4 se tietysti oli, kun keskiarvoksi sain -8,35, turhaan olin tuosta epävarma. Pitää laskea näitä jatkossa enemmänkin, ovat yksinkertaisuudessaan ja -selitteisyydessään mielenkiintoisia tutkia ja vertailla.

 115. Matti
  01/01/2015 11:28

  Huomisen myrskymatalapaineen keskus näyttää menevän Etelä-Suomen päältä. Eli lähinnä heikkoja tuulia tiedossa maa-alueille.

  • Janne
   01/01/2015 12:05

   Sen sijaan runsaita sateita on kylläkin luvassa.

  • Juhani
   01/01/2015 13:52

   Kyllä matalan jälkipuolella luoteistuuli pe-iltana ja seuraavana yönä ihan kohtalaisiin lukemiin yltyy. Puuskat lähellä 20 m/s ja lounaissaaristossa sekä lounaisrannikolla varmasti yli 20 m/s. Kyllä tuosta jonkinlaisia tuulivahinkoja ja sähkökatkoja syntyy.

 116. salama
  01/01/2015 12:02

  No kylläpäs nyt näyttää GFS low level jet Baltiaan ja Ruotsiin melkoisen kovia tuulia… Asteikko loppuu kesken…

  • Säästä
   01/01/2015 13:31

   Näyttää kyllä mielenkiintoiselta, kuinkakohan paljon GFS liioittelee tällä kertaa?

  • Risto
   01/01/2015 18:52

   Edelleen on epävarma GFS-ennuste, ja pahimmillaan lounaisrannikolla voidaan meteogrammien mukaan päästä puuskissa 30 metriin sekunnissa. Ilmanpaine-ennuste on viimeisimmissä ajoissa heitellyt melkein 5 hehtopascalia koskien myrskymatalan maksimisyvyyttä.

 117. Janne
  01/01/2015 14:23

  http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/tassa-uutisten-luetuimmat-viime-vuodelta-jamijarven-turmasyoksy-ylivoimainen/4656972
  Eikö ole hämmentävää että viime vuoden luetuimpiin juttuihin lukeutuu maaliskuun 2012 lopun sääuutinen, jossa kerrottiin silloisesta takatalvesta?!

 118. Säästä
  01/01/2015 16:43

  Lauhtuminen sai aikaan liukkaimmat mahdolliset kävelytiet, irtosora ei paljoa estä liukastelua. Voisiko lunta aurata muuten kuin tamppaamalla sen niin tiiviksi, että kelin lauhtuessa lumi muuttuu jääksi, joka ei sula kirveelläkään?

  • Risto
   01/01/2015 18:50

   Hienojakoinen hiekka on huomattavasti tehokkaampi liukkaudentorjunnassa kuin sora, sillä se sitoo kosteutta itseensä.

 119. Antti L
  01/01/2015 17:57

  Täällä on kovasti yritetty saada talven säätila muuttumaan kylmäksi aika huonolla menestyksellä. Keski-Eurooppaan on muodostunut pitävä pohja (korkeapaine) ylläpitämään pohjoisen jatkuvaa lounaista ilmavirtausta. Suihkuvirtaus tekee vielä mutkan etelään kiertäen Pohjois-Afrikan kautta takaisin koilliseen, mutta tämä mutka on koko ajan oikenemassa. Viikonvaihteen kylmeneminen on lyhytaikainen ja sen jälkeen jatkuu lauhana ainakin puoleen kuuhun.

  • Petri
   01/01/2015 21:01

   Voi silti olla, että kyllä kylmyyttä vielä saadaan. Ainakin GFS ja GFS(P) näyttävät ennustelevan suihkuvirtauksen asettumista Suomen eteläpuolelle puolen kuun maissa. Kylmyyttähän tammikuussa saatiin viime talvenakin. Se isompi talven ystävän ongelma onkin lumen puute. Nyt näyttää pahasti siltä, että Etelä- ja Keski-Suomen hyvään vauhtiin päässyt lumipeite katoaa lähes täysin näissä sateissa, eikä ensi viikko tuo kuin vain pahempaa – lisää räntää ja vettä. Tämä on nykytalvien suurin ongelma, kun sataa, se tulee vetenä. Tilastoissa talvesta voi saada tavanomaisen tai jopa kylmän, mutta lunta, lunta ei enää tule entiseen malliin, kun matalat tuovat joka kerta liian lämmintä ilmamassaa. Ei se ongelma ole suursäätila, vaan se, että ilmamassat, jotka Suomeen pyrkivät, ovat liian lämpimiä. Vai osaisiko joku selittää, millainen pitäisi olla suursäätilan, jossa Suomen kulkisi matalapaine ja se toisi lunta koko Etelä- ja Keski-Suomeen? Miksi Etelä-Suomeen saadaan lunta ainoastaan silloin, kun matalapaine kulkee Suomen eteläpuolelta tai Suomenlahtea viistäen? Ja muulloin aina saadaan vettä. Tähän tietysti ilmeisin vastaus on iso I mutta tarkempaa analyysia olisi kiva nähdä. Ja toivoisin tietysti olevani tässä väärässä.

   • Janne
    01/01/2015 21:10

    Voin edes yrittää vastata. En ole todellakaan erityinen asiantuntija, vaikka olenkin pitänyt vuosia sääpäiväkirjaa.
    Matalapaineiden tulisi kulkea nimenomaan Suomen eteläpuolelta, jotta ilmavirtaus käy kylmän kantila ja sadealueen tulee yltää Suomeen. Kyllähän nämä suursäätilat ovat olleet yleisiä viime talvea lukuunottamatta.
    Tuo iso I voi vaikuttaa siihen, että talvella tulee noita Siperian säitä, kun ilmavirtaukset käy useammin koillisesta ja idästä.

   • Teemu
    01/01/2015 23:10

    Jannehan tuon peruskuvion selitti. Kun matala kulkee Etelä-Suomen eteläpuolelta, imaisee se sadealueen alle huomattavasti viileämpää keliä, kuin se, että matala kulkisi esim. Keski-Suomen yli tai jäisi tavalliseen tapaan pumppaamaan lämmintä Islannin tienoille tai kulkisi Suomen pohjoispuolitse. Toki pohjoisemaa reittiä kulkevat matalat tuovat lunta, kun vastassa on vain tarpeeksi viileää ilmaa. Huominen tilanne on onneton siitä syystä, että meille on päässyt Keski-Euroopan korkean myötä nousemaan keskiasteiden ilmamassaa, joten ilma on merenpinnan tasolla lämmintä valmiiksi. Taitaa olla 850 hpassa jo pakkasella kuitenkin, joten ilmamassa ei ole niin lämmintä ainakaan huomenna vaikka lämmintä muuten onkin. Tuommoinen 1000 metriä Etelä-Suomeen korkeutta lisää, niin olisi homma jo aivan toinen, keskilämmöt heti sen 5 astetta alemmat.

    Kyse on todellakin suursäätilasta, joka vaikuttaa meillä erityisen paljon.

    Katsopa eilistä painejakaumaa Euroopan aluueella 500 hpa tasolla:

    ja vertaat vaikka tilanteeseen marraskuun 30. päivä 2010:

    niin kumpis suosii talvista tilannetta täällä meillä päin?

    Mikäli eilinen jakauma olisi tilanteessa vaikka I:tä ei olisikaan, tulisi varmana märkää taivaalta. Tosin Atlantti taitaa olla vähintään 1- 1,5 tavanomaista lämpimämpi joka nyt kivasti tehostaa lämmittävää vaikutusta maanpinnan tasolla. 850 hpa:ssa ei taida näkyä?

    Sääennusteissa harmittavasti aina vaan kerrotaan, että tulee matala ja sateita, muttei kerrota tätä perustilannetta mikä on pohjalla isommassa skaalassa. Lisäksi aina jauhetaan matalista, vaikka korkeapainella on lisäksi iso merkitys riippuen niiden sijainnista ja akselikulmasta. Tämä hatara informointi saa ihmiset aina luulemaan, että matalapaine merkitsee lauhaa, vaikka kyllä se kylmääkin tuo, kunhan vain liike on meihin nähden oikea. Jos matalien vakioliikesuuntaa olisi enemmän lounaasta koilliseen tai etelästä pohjoiseen, olisi talvet huomattavan erilaisia kuin tilanne, että ne tulisivat lännestä.

   • Petri
    02/01/2015 00:49

    Kiitos Teemulle seikkaperäisestä selvityksestä! Tosin jäin vielä ihmettelemään, miten pohjoisempaa reittiä kulkevat matalat voivat tuoda lunta, kun todellakaan ei näytä olevan kylmää ilmaa vastassa. Mistä sitä kylmää ilmaa löytyy – se on tässä se kysymys.

   • Petri
    02/01/2015 13:14

    Nuo Wetterzentralen arkistot ovat mielenkiintoisia. Miten tämä Keski-Euroopan korkeapaine saadaan hajoamaan tai siirtymään? 2007 se siirtyi lopulta Atlantille ja sieltä pohjoisemmaksi. Näitä kuvioita on varmaankin joku syvällisemmin analysoinut.

 120. Arska
  01/01/2015 18:47

  Nyt kun vuosi on päättynyt, lasketaan vuoden keskilämpötiloja. Pauli varmaan osaa kertoa, miten ne käytännössä lasketaan. Helpoin tapa varmaan olisi laskea kuukausien keskilämpötilojen painotettu keskiarvo käyttäen painoina kuukausien pituuksia (siis jos ihan manuaalisesti laskee).

  Mutta jokunen vuosi sitten huomasin, että Ilmatieteen laitoksen nettisivulla oli laskettu talven keskilämpötila laskemalla suoraan keskiarvo joulu-, tammi- ja helmikuun keskilämpötiloista ilman mitään painotuksia. Tästähän aiheutuu melko suuri virhe, koska helmikuu on kolme päivää lyhyempi kuin joulu- ja tammikuu. Jos esim. joulu- ja tammikuun keskilämpötila on nolla ja helmikuun -9, niin oikea keskilämpötila on -2,8, mutta lukujen keskiarvo on -3,0.

  Eli onko esimerkiksi WMO:lla ohje, miten vuoden ja vuodenaikojen keskilämpötilat oikeaoppisesti lasketaan? Voisihan ne helposti laskea vuorokausien keskilämpötiloistakin.

  • Sami
   02/01/2015 02:27

   Noin se menee. Kuukausien keskilämpötila lasketaan päivien lukumäärän mukaan mutta vuodenaikojen ja vuosien keskilämpötilat laskemalla kuukausien keskilämpötilat yhteen ja sitten jakamalla 3:a tai 12:a.
   Arska kysyi että tuollaisesta aiheutuu melko suuri virhe…pitkässä juoksussa menee aikalailla tasan, tilanne voi myös olla toisinpäin kuin Arska tuossa esimerkissä kertoi. Jyväskylän tämän vuoden keskiarvo on kuukausilla jakamalla 4,91 ja päivillä jakamalla 4,94.

 121. Janne
  01/01/2015 19:25

  Vielä tuosta menneestä säävuodesta sen verran että jos pitäisi valita yksi sääilmiö, joka jäi eniten mieleen niin kyllä se on 17.6. lumisade, koska oli sen verran poikkeuksellisesta ilmiöstä kyse.

  • Matti
   02/01/2015 10:43

   Jep. Tuon päivän muistan lopun ikäni. Total mental breakdown 🙂 Jäi kyllä heinäkuun 30 helteetkin mieleen.

   • Janne
    02/01/2015 10:47

    Kyllähän helteetkin olivat mieleenpainuva kuten myös etelän ukkospettymykset ennen elokuun ukkosia.

  • AP
   02/01/2015 14:31

   Mieleen jäi itselläni myös 19.5. superhelle, joka tuli kuin tyhjästä: alkupuolisko kuukautta oltiin saatu värjötellä kylmyydessä, eikä edes 20 asteeseen oltu päästy ja nyt meni samantien rikki 30 asteen raja ennätysvarhain. Tampereella ei tosin mennyt, mutta 29,5 C oli silti paikallinen uusi toukokuun lämpöennätys. Toppatakki vaihtui shortseihin päivässä parissa. Hellepäivä päättyi myös ärhäkkään ukonilmaan. Noin viikkoa myöhemmin päivälämpötilat putosivat taas alle 10 asteen. Sama kaava jatkui kesäkuussa, pari poikkeksellisen lämmintä päivää ja sitten poikkeuksellisen kylmää.

 122. Janne
  02/01/2015 10:46

  Outoa, että IL:n vuositiedotteessa ei puhuta lainkaan kesäkuun lopun koleudesta!

  • Jykä
   02/01/2015 11:27

   Niinpä.Mielestäni tuo oli kuitenkin eräs erikoisimmista sääilmiöistä vuosikausiin. Lauha joulukuun alku kuitenkin on lähes normi…

 123. Sami
  02/01/2015 10:59

  Joo, toiseksi lämpimin tästä tuli suomen osalta, onko sitten tuo 1938 lukema kuinka luotettava,kattava ja vertailukelpoinen? Mutta jokatapauksessa tämä oli Suomen ja myös Jyväskylän lämpimin vuosi ainakin 1951-vuodesta alkaen.

 124. Sami
  02/01/2015 11:20

  Joulukuun sääveikkauksen 14 paikan poikkeamaksi tuli +2,7. Vain AP veikkaus osui asteen sisälle, ja samalla puolen asteen tarkkuudella ja 5p arvoisesti vieden kärkipaikalle. Tilanne Loka-Joulukuun jälkeen:
  AP 11p
  Janne, Juha R 10p
  Tapio R, Petri, Ruma 9p
  Teemu, Markus 8p
  Kari, Salama, LJ 7p
  Sami, Olavi, Antti L 6p
  Ryytikkä 4p

  • Petri
   02/01/2015 12:53

   Tässähän on vielä hyvät mahdollisuudet voittoon. Tammikuulle veikkasin +4,1, mikä ikävä kyllä näyttää toteutuvan oikein hienosti. Jos CFS:n ennuste matalapainemoottorin siirtymisestä Baffininlahdelle pitää paikkansa (sinnepäin ennustetaan lämmintä helmikuuta, kuten kävi 2007, jolloin talvi tuli sitten tänne, kun Atlantin korkeapaine kiipesi ylöspäin), helmikuukin menee nappiin. Vielä kruunuksi tähän maaliskuusta tulee samanlainen kuin 2007 – korkeapaine lipsahtaa takaisin Keski-Eurooppaan – niin voittoni on varma. En ole tästä mitenkään iloinen. Tosin tuore GFS-ennuste yrittää vielä luoda toivoa matalien hiipumisesta ja siirtymisestä eteläisemmälle reitille, mutta GFS(P) pilaa senkin riemun.

   En minä tällaista todellakaan toivo, mutta intuitiota seuraamalla päätyy väkisinkin näihin synkkiin johtopäätöksiin: ainoa toivo kunnon talvesta on enää tammikuun loppu ja helmikuu. Kunnon talvella tarkoitan siis sellaista, että pääsee hiihtämään luonnonlumiladuilla. Se tuntuu olevan nykyään jo liikaa vaadittu. Ja minusta on äärimmäisen poikkeuksellista, jos näin käy kaksi talvea perätysten.

   • Teemu
    02/01/2015 13:44

    En nyt vielä maalaisi mustia. Polaari vortexi on äärimmäisen haavoittuvainen tällä hetkellä. Muutaman päivän sisään on ennustettu vähintään splittiä, joten se voi hyvinkin kääntää kelkan talven suhteen parin viikon päästä. Mallit eivät tuota ottaa kovinkaan hyvin huomioon alailmakehässä.

    Saa tosiaan sitten nähtäväksi, alkaa tuo pureutumaan sitten alailmakehään saakka ja nostamaa ilmanpaineita:

 125. Jykä
  02/01/2015 11:24

  Yllättävän nopeasti nämä pääkaupunkiseudun lumet sulivat. Jopa nuo jäiset kadut.

 126. Tapio R
  02/01/2015 12:46

  Otavassa nyt +1* ja räntää sekä vettä sataa vuorotellen. Piha on kaljamalla ja jään päällä on niin paljon vettä sekä sohjoa, että kohta tarvitaan vene pihalla liikkumiseen.

 127. Teemu
  02/01/2015 13:52

  Katsokaapas kuin vilposta ilmamassaa on tarjolla Pohjois-Amerikaab. 850 hpa tasolla tuollaista -30. Onkohan Suomessa ollut viimeiseen 20 vuoteen noin kylmää ilmamassaa?

  Osittain Atlantin aktivoitumiseen löytyy syyt tuolta? Ainakin minun mielestä..:)

  • Janne
   02/01/2015 14:27

   Miten oli tammikuun 1999 lopussa Lapissa?

  • Petri
   02/01/2015 14:34

   Tuosta se juuri löytyy. Ja siksi tätä pelkäänkin, että tulee ihan viime talven toisinto (sitten 2007 toisinto). Edes stratosfääri ei meitä pelasta, kun Pohjois-Amerikan/Atlantin gradientti syöttää 950, 940 ja viimeisimmässä GFS(P)-ennusteessa ammutaan jo 930 mb syvyistä matalapainetta suoraan kohti Huippuvuoria kahden viikon päästä.

   Onko suursäätila aina vain sattumaa? Tietyt kuviot näyttävät kuitenkin toistuvan kovin usein ja lukkiutuvan paikoilleen.

   Yksi asia vielä ihmetyttää. Ilmatieteen laitoksen talvikatsauksissa on todella vähän kommentteja viime talvesta (2013-2014), vaikka usein talvien lumisuudesta on paljonkin pohdintoja. Ei mitään mainintaa siitä, kuinka poikkeuksellinen tilanne oli tammi-maaliskuussa lähes koko maassa, erityisesti Oulun eteläpuolella. http://ilmatieteenlaitos.fi/talvi-2013-2014 Kuinkas poikkeuksellista sitten olisi, jos tämä tilanne toistuisi?

   • Teemu
    02/01/2015 15:51

    Jos stratosfäärissä tapahtuu SSW, niin sitten kyllä voi näille keleille sanoa hyvin suurella todennäköisyydellä goodbye. Tuppaa tällöin paine nousemaan 60 astetta pohjoiseen koko pallolla.

   • Teemu
    02/01/2015 16:18

    Ainakin NAO:ssa näkyy vähän rauhoittumista lähiaikoina. Nyt se on tosin ampumassa kattoon kohta. Muistuttaa joitakin tapahtumia 90-luvun paskatalvilta.

   • Petri
    02/01/2015 19:33

    Nyt on taas ilmestynyt ECMWF:n kuukausiennuste. Sen mukaan pitäisi olla tavanomaista eli ihan normikylmää! ”Keskilämpötila on ensimmäisellä viikolla maan kaakkoisosassa tavanomaista alempi, mutta muilta osin eri viikkojen keskilämpötiloissa ei ole selviä merkkejä poikkeamasta suuntaan tai toiseen.
    Sade-ennusteessa on kahdella ensimmäisellä viikolla Suomen alueella tavanomaista sateisempaa, mutta kahdella viimeisellä viikolla sade-ennusteessakaan ei ole selviä merkkejä poikkeamasta suuntaan tai toiseen.”

    http://ilmatieteenlaitos.fi/pitkan-ennusteen-seuranta

    Tuo ennuste on kyllä rajussa ristiriidassa GFS(P):n ennusteiden kanssa, jonka mukaan nollakelit vallitsevat koko maassa muutamia välipäiviä lukuunottamatta ainakin tammikuun 19. päivään saakka. Ei tästä mitenkään saada normaalia tammikuuta.

    http://www.meteociel.fr/modeles/gfse_cartes.php?&ech=384&mode=9&runpara=1&carte=1

   • Teemu
    02/01/2015 23:37

    Niin GFS on eri linjoilla kuin EC. Saas nähdä miten käy.

 128. Juhani
  02/01/2015 14:00

  Aika harvoin tammikuisen vesisateen yhteydessä sadetutkilla näkyy punaista kuten nyt.

 129. Matti
  02/01/2015 15:39

  Tuleehan se myrky sittenkin 🙂 Päivällä oli jo vaikeaa kävellä Kallion kaduilla. Nyt tuuli on hetkeksi heikentynyt. Iltaa odotellessa.

  • Säästä
   02/01/2015 15:46

   Mieletön meininki, kun kävin muutama tunti sitten Kampissa. Vettä satoi vaakasuorassa ja tuntui aivan kuin olisi kävellyt tuulitunnelissa 😛 lisää tämmöistä.

  • Matti
   02/01/2015 19:38

   Kumpulassa puuskissa jo nyt 20m/s. Tosiaan vettä satoi päivällä vaakatasossa. Olin läpimärkä 🙂

 130. Antti L
  02/01/2015 17:52

  Tänään oli varmaan tämän talvikauden pimein päivä. Mutta nyt on tunnin verran jo myrsky natisutellut nurkkia.

 131. Olavi
  02/01/2015 18:48

  On niillä paskatalvilla paljon hyvääkin a) vettä ei tartte kolata, B) lämmin ilma on helpompaa hengittää c) rahaa säästyy pakkolämmitykseltä d) kevät tulee aiemmin ja on tod näk lämmin, kun ei lumet jäähdytä. e) monta sydänkohtausta säästyy pakkasten ja lumen aurauksen yhteisvaikutuksesta.

  • Janne
   02/01/2015 20:59

   Haitalliset tuholaiset pystyy talvehtii Suomessa. Talvi luo työpaikkoja monella tapaa. Eniten inhoan talvessa liukkautta, se aiheuttaa huomattavasti enemmän vaaratilanteita kuin 20 asteen pakkanen esimerkiksi.

  • Antti L
   02/01/2015 22:19

   Niin onko parempi, että maissin tuholaiset tulee Suomeen kuin että maissia ei pystytä kylmyyden takia ollenkaan viljelemään. Tai muita kasveja, joille voisi olla tulossa mahdollisuus.

   • Janne
    02/01/2015 22:51

    Maissia ei voi viljellä, jos tuholaisia on paljon liikkeellä. Suomessa viljellään paljon muita kasveja, joille tuholaiset voisivat olla tuhoksi.

 132. Antti L
  02/01/2015 22:23

  Ihmettelen myös tuota normikylmää lupaavaa kuukausiennustetta. Mitään pysyvää korkeapainetta Skandinavian länsipuolelle ei näytä olevan muodostumassa. Kyllähän tammikuusta vielä kerkii normaali tulemaan, jos loppukuusta tulee selvä kylmeneminen, mutta vielä sellaista ei ole näkyvissä, enempää kuin tuo pari päivää alkuviikolla.

 1. Ei paluuviitteitä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: