Etusivu > Säätietoutta > Ukkosten odotus

Ukkosten odotus

Kommenteissa on tullut viime päivinä ollut aistittavissa turhautumista ukkosten vähyyteen ennusteista huolimatta. Olen seuraavaan koonnut muutamia ajatuksia kuurosateiden, ennusteiden ja varoitusten tulkintaan.

Auto, myrskybongarin paras kaveri

Jos ukkosia haluaa, niin yleensä on turvauduttava autoon. Itsekin olen kahden viime päivän aikana ajanut noin 900km Pohjanmaan maakuntia ympäri ja saldona on useita salamakuvia ja vyörypilvikuvia kameran kennolla. Jos olisin pysynyt mökillä Pirkanmaalla, olisi saldona vain pari kuultua jyrähdystä ja märkä nurmikko.

Loppupeleissä salamoivat ukkossolut ovat yleensä niin pieniä, että vaikka niitä olisikin liikkeellä kymmeniä, kattaisivat ne yksittäisinä päivinä varsin pienen pinta-alan. Poikkeuksen tuovat järjestäytyneet ukkosjärjestelmät, jotka voivat olla kymmeniä tai jopa satoja kilometrejä leveitä. Näitä kuitenkin osuu Suomeen verrattain harvoin. Eli jos ukkosia haluaa nähdä enemmän, on viisainta ”chasettaa”, ei ”spotata” (eli tarkkailla ukkosia paikallaan).

En itse omista autoa, mutta hätä keinot keksii. Kyllä sen auton jostain saa tai hyppää kavereiden kyytiin. Myrskybongareita on Suomessa joidenkin arvioiden mukaan 400-500, joista ehkä 50 seuraa ukkosia aktiivisemmin ja ajelee joskus pitkiäkin matkoja niitä jahdatessa. Yleensä bongareiden kyytiin mahtuu, sillä tällöin voidaan jakaa kalliita bensakuluja useamman kesken.

Lämmennyt Suomenlahti hyydyttää edelleen ukkoset

Vaikka Suomenlahti on lämmennyt nyt heinäkuussa selvästi, on se kuitenkin vielä hellepäivinä selvästi viileämpi kuin maa-alueet. Niin sanotuissa ilmamassaukkosissa energianlähteenä on pinnan läheinen ilma, jolloin ne ponnistavat vasta lämpimämmän maa-alueen yllä (loppukesällä/syksyllä meren yllä). Kuurosoluilla kestää aikansa kypsyä, joten jos tuuli käy mereltä, on valmis ukkoskuuro yleensä syntynyt vasta kymmeniä kilometrejä sisämaan puolella. Näin on pääasiassa käynyt viime päivinä. Lisäksi tulee seurata missä kostein pintailma on – se ei välttämättä ole heti sisämaan puolella, jolloin kuurokehitys voi alkaa pitkänkin matkaa rannikolta.

Viikonvaihteessa oli toki myös mukana kohokonvektiota, joka pystyi edetä meren yllä ilman ongelmia. Tällöin ukkosen syömä energia on ylemmistä ilmakerroksista, jossa epävakain ilma majailee. Niinpä ukkonen ei välitä pätkääkään onko alla kylmä meri vai ei. Tyypillisesti tällaista kohokonvektiota muodostuu kun voimakas lämmin virtaus käy etelästä tai kaakosta.

Ukkosvaroitusten tulkinta

Kommenteissa on ihmetelty muun muassa pk-seudun rajuilmavaroituksia. Kannattaa muistaa, että varoitukset annetaan tällä hetkellä maakunnittain. Jos siis esimerkiksi Hyvinkäällä saattaa olla vaaraa ukkosista, annetaan varoitus samaan maakuntaan, jolloin myös Helsingissä on rajuilmavaroitus päällä. Maakunnittainen varoitus on sinänsä paikallaan, koska ukkoskuurojen tarkkaa sijaintia on etukäteen mahdoton ennustaa tarkasti. Maakuntatasoinen ennuste on ehkä periaatteessa tarkkuudeltaan hyvä.

Tilanteeseen on kuitenkin tulossa parannusta todennäköisesti ensi vuonna, jolloin järjestelmä mahdollistaa vapaan aluerajauksen varoitukset. Eli meteorologi voi vapaasti rajata esimerkiksi rannikkoalueita pois tai piirtää vaikka ympyränmuotoisen varoitusalueen. Tästä on hyötyä etenkin internetin paikallissääsivujen kannalta, jolloin paikallissäässä ei enää näkyisi esimerkiksi Helsingin kohdalla rajuilmavaroitusta, vaikka se on voitu antaa Hyvinkäälle.

Yksi pointti minkä voisin myös mainita on se, että varoitukset mielellään ryhmitellään laajemmiksi kokonaisuuksiksi. ”Maan etelä- ja länsiosassa” saattaa olla varoitus päällä, koska vaaraa on näillä alueilla on yleisesti olemassa, vaikka esim. Uudenmaan rannikolla näin ei olisi. Tämä on luonnollista siksi, että varoituksia voi joskus olla paljonkin voimassa samanaikaisesti ja niinpä esimerkiksi radiossa ei voida alkaa luetella kaikki maakuntia ja varoituksia yksitellen. Niinpä maan ”etelä- ja keskiosa” johtaa suoraan siihen, että myös Uudenmaan eteläosassakin on varoitus päällä (nykyjärjestelmässä). Tähänkin on siis tulevaisuudessa tulossa viilauksia parempaan suuntaan.

Kannattaa myös muistaa, että varoitus rajuilmasta on käytännössä varoitus yli 15 m/s ukkospuuskista. Tällaisiin lukemiin voidaan päästä jo varsin vähäpätöisissä ukkosissa, mutta silti esimerkiksi veneilijöille 15 m/s puuskat ovat varsin haastavia. Tästä syystä kynnys antaa ”keltainen salama” on melko alhainen eikä sitä tule tulkita niin, että maata mullistavaa ukkosta olisi odotettavissa. Vasta ”oranssin salaman” kohdalla on oikeasti jo odotettavissa merkittävämpää vahinkoa aiheuttavia ukkospuuskia.

Paikallissää näyttää rannikollekin salamasymboleita, missä ukkoset?

Miksi paikallissäässä sitten on salamasymboleita Helsinkiin, vaikka ei ole toivoakaan, että sinne osuisi ukkosia? Paikallissääsivun ennusteet tulevat ECMWF eli ns. Euroopan keskuksen säämallin datasta, jota meteorologi editoi. Mallin tarkkuus on noin 15 km. Resoluution vuoksi malli ei voi simuloida yksittäisiä ukkoskuuroja vaan ne pitää ”parametrisoida” eli keinotekoisesti arvioida, missä ne tietyt kriteetit täyttyessä syttyy ja kuinka laajoja/voimakkaita ne ovat. Parametrisointi ”levittää” ukkosia.

Esimerkiksi 7,5 km HIRLAM mallin sadetulkinta saattaa tietyssä tilanteessa näyttää siltä, että ukkoskuuroalue kattaa yhtenäisen vyöhykkeen Tampereelta Helsinkiin. Todellisuudessa tälle kaistaleelle mahtuu monia ukkossoluja, mutta väliin mahtuu myös paljon ”tyhjää”. Malli voi siis levittää ukkossateita Helsinkiin muun muassa tämän resoluutiosta johtuvan parametrisoinnin vuoksi, kun taas ukkoskuurot ”aidosti” suoraan simuloiva malli kykenisi pitämään Helsingin poutaisena.

Kun puhutaan sateen todennäköisyydestä, ongelma kasvaa juuri rannikkoseudulla. Todennäköisyysennusteiden malliajoissa resoluutio on karkeampi, muistaakseni jotain 30 km luokkaa. Toisin sanoen Etelä-Helsinki on samassa ”suossa” selvästi sisämaan alueiden kanssa. Aiemmin mainittu parametrisoinnin antama ukkossade tulisikin tulkita ”ukkoskuuron mahdollisuudeksi” juuri tämän leviämisefektin vuoksi – kaikkialla mallin antaman ukkossateen alueella ei todellisuudessa tule satamaan.

Kun resoluutio on vielä karkea, ulottuu sisämaan mahdolliset kuurosateet todennäköisyysennusteissa joskus rannikolle saakka. Niinpä Helsingin 90% sateen todennäköisyys kuurosateista puhuttaessa ei ole kovin edustava. Sateen todennäköisyys toimiikin selvästi paremmin puhuttaessa jatkuvammasta rintamasateesta.

Malleissa eroja

Mainittakoon vielä lopuksi, että vaikka ECMWF mallia pidetään eri mittareilla tarkasteltuna maailman parhaana globaalina mallina, ei se ukkosten osalta ole omasta mielestäni aivan niin hyvä kuin muilla osa-alueilla. Tämä heijastuu myös paikallissääennusteisiin. Toki meteorologi voi tietyissä rajoissa korjata tätä ennustetta, mutta editoitavaa on muun muassa lämpötiloissa joskus jo niin paljon, että ennuste tulee laittaa eteenpäin tai muuten viilaamiseen saisi kulumaan kokonaisen päivän ja ennuste vanhenisi jo ennen kuin se julkaistaan.

Monta palasta palapelissä

On siis monia tekijöitä jotka tulee ottaa huomioon kun pohditaan ukkosten mahdollisuuksia omalla paikkakunnalla. Osalle näistä voidaan tehdä jotain, osa on tulkintakysymyksiä ja osa odottaa esimerkiksi säämallien tarkentumista. Joskus itse sää on suosiollinen ja ukkoset ovat ”helposti ennustettavissa”, joskus taas ei.

Ukkosten ennustamisessa ja seuraamisessa ollaan kuitenkin menty vuosien varrella paljon eteenpäin ja yksi suuri mullistus tulee tapahtumaan seuraavan 5-10 vuoden sisällä kun aletaan operatiivisesti käyttää yksittäisiä ukkossoluja simuloivia malleja, 2020-luvulla ehkä jopa globaalisti! Tällöin tosin tulee jälleen uusi liuta ongelmia ratkaistavaksi, jotta simulaatioista saadaan parsittua ja muokattua oleellinen informaatio suurelle yleisölle soveltuvaan muotoon.

Mainokset
Kategoriat:Säätietoutta Avainsanat: , ,
 1. Janne
  15/07/2014 22:20

  Kiitos Pauli päivityksestä! Mukavaa että jaksoit taas kerran kirjoittaa näin kattavan artikkelin ukkosista. Odotellaan vielä vaan kärsivällisinä. Ikinä en muista vuotta, jolloin en olisi havainnut ukkosta. Tosin esim. 2006 näin ekan ukkosen vasta elokuussa! Kun taas seuraavana vuonna jo toukokuun lopulla.

 2. Säästä
  15/07/2014 22:35

  Kiitos hyvästä blogista, olenhan varmaankin pääsyyllinen siihen, että päätit blogin kirjoittaa. Nuo tulevat varoitusuudistukset kuulostavat hyviltä, kuten myös sadekuurojen parempi mallinnus tulevaisuudessa. Kysyisin vielä, että kuinka yleistä kohokonvektio on?, kun ukkoset tuntuvat pääsääntöisesti kupsahtavan viimeistään rannikolle päästyään. Kiitos ja anteeksi.

 3. Antti R.
  15/07/2014 22:42

  Tämä oli hyvä tietoisku. Auto ja viitseliäisyys on avain onnistuneeseen myrskybongaukseen.

  • Säästä
   15/07/2014 22:50

   ehkä muutaman vuoden päästä, kun pääsee eroon köyhähköstä opiskelijaelämästä.

 4. Sami N.
  15/07/2014 23:57

  Hyvä juttu Pauli. Itse olin tällä kertaa ”anti-spottailemassa” pohjanmaalla ja olosuhteisiin nähden onnistuin välttämään pahimmat ukkoset.

  Tuon ECMWF/HIRLAM mallikuvaksen jatkoksi voisi mainita, että HARMONIE malli (2,5 km) kykenee jo nyt simuloimaan ukkosalueita hyvinkin tarkasti. Jos ECMWF ja HIRLAM levittävät konvektiivisen sateen laajalle yhtenäiselle alueelle, niin HARMONIE malli pystyy näyttämään minkä tyyppisiä ja kokoisia soluja mahdollisesti syntyy sekä kuinka paljon sitä ”tyhjää” solujen väliin jää. Solujen oikea aikainen ennustaminen on ja tulee olemaan haasteellista, joten myös hienohilamallien tuotteissa on syytä pitää mielessä mainitsemasi ”ukkoskuurojen mahdollisuus”-tulkinta.

 5. Janne
  16/07/2014 11:03

  Länsilounaasta on lähestymässä lupaavan näköinen sade alue Uuttamaata kohti!

  • Säästä
   16/07/2014 11:35

   Janne, tässä käy taas niin, että tuo aamuinen sadealue vie kaikki energiat ilmakehästä, jolloin jäädään ilman ukkosia. No sade ainakin näyttää voimakkaalta, jospa näkisi pari raetta ja kaatosadetta.

 6. Sami
  16/07/2014 11:38

  Kaksi möykkyä tällä hetkellä nousee kohti koillista. Molempien etureunassa hiukan ukkosta. Saas nähdä miten käy, veikkaan että molemmat latistuvat tavalliseksi sadekuuroksi.

  • Säästä
   16/07/2014 12:08

   Nyt alkoi myös keskellä sadealuetta ukkostaa, toivottavasti keräisi vielä vähän voimia.

 7. Jykä
  16/07/2014 13:16

  Yllätys, yllätys sadealue kuivahtaa täysin Helsinkiin saapuessa… 🙂 Paulilta hyvä juttu kuitenkin!

 8. Janne
  16/07/2014 13:23

  Joo kävi niin kuin uumoiltiin.

 9. Säästä
  16/07/2014 13:52

  Kyllähän näistä metsään menneistä päivistä oppii sen, ettei kovin kauas kannata lähteä bongailemaan. Tänäänkin olisi ollut tyytyminen mitättömiin ukkosiin, vaikka olisi ajanut 500km.

 10. Toni
  16/07/2014 23:37

  Pakko kommentoida entisenä editoijana tuota ukkosten siivousta: Ei muuten kestä kauaa ajaa makroparametri, joka esim. tiputtaa 0-20 km:n etäisyydellä meren rantaviivasta ukkosen todennäköisyyden nollaan 😉 Aika monen ison kaupungin paikkakuntakohtainen ennuste (hyi!) paranisi alkukesästä pelkästään tuolla kikalla…

 11. Sami
  17/07/2014 02:39

  Tuossa ajeltiin keski-suomesta pohjanmaalle niin kovin oli komeita pilviä, melkein lumosivat ja tulihan sieltä salamoitakin sivussa nähtyä.

 12. Säästä
  17/07/2014 11:06

  Eiköhän täällä etelässä aleta jo odottamaan elokuuta, ei taida heinäkuussa tulla ainuttakaan ukkospäivää (laske yhtä jyrähdystä ukkospäiväksi). Toivottavasti Suomenlahti nyt lämpenisi 3-4 astetta, jonka jälkeen ainakin yöukkoset voisivat olla mahdollisia.

  • Janne
   17/07/2014 12:48

   Syyskuusta puhumattakaan saatika lokakuusta.

   • Säästä
    17/07/2014 13:26

    Voisin melkein lyödä vetoa, että marraskuu nousee paremmaksi ukkosten osalta kuin heinäkuu.

  • Teemu
   17/07/2014 22:57

   Eiks Helsingissä voisi sään tiimoilta harrastaa vaikka tihkusateen ja rännän bongausta talvisin. Ei luulisi olevan pulaa siitä…:)

 13. Janne
  17/07/2014 18:42

  Huomenna olisi tarkoitus lähteä viikon mittaisella reisulle Lappiin. Saas nähä millaisia ukkosia sinne nyt on luvassa. Sääennusteissa on luvassa hyvin lämmintä koko maahan.

  • Janne
   18/07/2014 12:40

   tällä hetkellä oulun seudulla vähän ukkostaa

 14. Säästä
  18/07/2014 12:49

  Josko huomenna saataisiin jotain? Sen jälkeen on tulossa kuivaa keliä, joten nyt taitaisi olla viimeinen mahdollisuus ainakin viikkoon tai yli.

  • Janne
   18/07/2014 14:15

   Raportoi etelän tilanteesta samalla kun minä kirjoittelen Lapista. Nyt Kemiin asti näkyy ukkospil iä. Heti kun lähti etelärannikolta muualle tuli ukkosia vaataan!

 15. Säästä
  18/07/2014 17:20

  Onko kukaan Oulunsalossa? siellä on näköjään satanut keskipäivällä 60 milliä tunnissa. Alkaa varmaan olla maksimituntisateita näillä leveysasteilla.

  • Risto
   18/07/2014 19:13

   Vain yksi vahingontorjuntatehtävä rekisteröity noihin aikoihin. Sanoisin että melkoista tuuria, jos kyseessä ei ole tilastovirhe.

   • Säästä
    18/07/2014 20:01

    Kuulostaa melko hämärältä 😀 Tuossa vaiheessa metsät muuttuisivat suoksi ja ojat joiksi. Ilmatieteenlaitos ei ainakaan vielä ole maininnut mitään asiasta, joten luulen, että siellä ei kaikki ole ihan kohdillaan.

   • Risto
    18/07/2014 22:18

    Päivystävä meteorologi antoi haastattelun Kalevalle, jossa hän totesi että kuuron aikana on voinut sataa rakeita, mikä kasvattaisi sademäärää. Voi olla että havainnon virallistamista joudutaan odottamaan maanantaihin.

   • Sami
    18/07/2014 23:37

    Ei tuo tietysti aivan mahdotonta ole, mutta vaatii valtavasti sattumaa. Kuurot olivat paikallaan pysyviä ja sopivasti jos on sattunut mittauspaikalle muodostumaan pienialainen rankkasade ja siinä on tunnin satanut niin kyllä siitä voi 60mm tulla, yleensä 20-40mm tuntisateet eivät sisällä tasaisen rankkaa sadetta koko tunnin, vaan maksimissaan 20min tosi rankan sateen…mutta vaikea sanoa kun en ole ollut paikalla.

   • Risto
    19/07/2014 05:57

    Kuurossa oli myös aika napakka syöksyvirtaus; hetkellinen 9 m/s keskituuli ja 1 hPa hyppäys ylöspäin ilmanpaineessa.

 16. FLCPete
  18/07/2014 20:47

  Oulunsalossa lähes 60mm. Luonto imee vettä ”hiukan” paremmin kuin asfaltti.

 17. Sami
  19/07/2014 09:00

  Ihmetyttää tämä fmi:n sade-ennustelu…Jyväskyläänkin jo klo09 alkaen sadekuuroja vaikkei tuon taivaallista sadekuurokehitystä ole edes havaittavissa. Foreca sen sijaan on ajantasalla.
  Mielenkiintoista nähdä tuleeko tänään kuinka kovia tuntisademääriä jos kuurot ovat paikallaanpysyviä.

  • Säästä
   19/07/2014 09:43

   Jotenkin tuntuu, ettei noissa todennäköisyysennusteissa kannattaisi laittaa 70-80% yli 3 päivän päähän, kun seuraavaan päivitykseen mennessä se voi muuttua 10%:iin

 18. Antti R,
  19/07/2014 14:53

  Etelä-Pohjanmaalla on ollu aika hyvät ukkoskelit. Torstaita lukuun ottamatta joka päivä on ollut ukkosta tällä viikolla.

  • Säästä
   19/07/2014 15:00

   Siltä näyttää ja nyt FMI ainakin aiemmassa ennusteessan hyvin mainitsi, että sadekuuroja tulee monin paikoin lukuun ottamatta etelärannikkoa. Asiat pitää sanoa niin kuin ne ovat, eikä laitella ukkosvaroituksia 0%:n alueille 😀

 19. AP
  19/07/2014 16:44

  Tuntuu kuin Pohjanmaalla ukkostaisi nykyään päivittäin. Ei välttämättä ihan samoissa paikoissa mutta verraten pienellä säteellä kuitenkin. Jos siis joku ukkosbongari asustelee nyt Pohjanmaalla, on aika helppoa siirtyä autolla juuri sopivaan kohtaan.

  Tampereella ukkospäivät ovat jääneet vähiin, vaikkei sentään ihan niin vähiin kuin etelärannikolla. Ukkosta on ollut ainakin 19.5. (se superlämmin päivä), 6.6., 3.7. (heti kun kolmen viikon kylmän jakson jälkeen vähän lämpeni) ja 14.7. Tänään kehittyi lupaavannäköisiä pilviä taivaalle, mutta ohi meni taas. Pohjoisempana Teiskossa kyllä ukkosti jonkin verran.

  • Säästä
   19/07/2014 17:10

   Kyllähän se on huomattu, että parhaat ukkoset tuntuvat vuosittain olevan Itä-Suomessa ja Pohjanmaalla. No ehkä tänne etelään saadaan taas se vuosittainen yksi mörkö Virosta(toivottavasti).

 20. AP
  19/07/2014 17:40

  Ensi viikko näyttäisi viime viikon uusinnalta: alkuviikko enimmäkseen poutaa, lämmintä 24-28 astetta, sitten torstain tienoilla kylmän rintaman ylitys ja loppuviikko vähä viileämpää, n. 21-22 astetta (tämä siis Tampereen kohdalta katsottuna). Olisi siis erinomaiset mökkeily- ja uimakelit, mutta hukkaan menee tuo lämmin viikko kun olen Italiassa. Sinne on ennustettu 30-34 asteen ilmoja, mutta heti alkuviikosta vilvoitusta voivat tuoda aika rajutkin ukkoskuurot. Näin siis tuolla Toscanan suunnassa.

  • Niko
   21/07/2014 12:03

   Joo, odotin innolla sitä viilenemistä jota ennustettiin torstaiks. Mutta tiesin että se on liian hyvää ollakseen totta. Jos nyt katselet esim Tampereen ennustetta niin se jatkuu +27 ainakin lauantaille. Tiedän että kun tällaiset helteet alkavat niin eivät tahdo loppua 😦

 21. Säästä
  19/07/2014 19:04

  Kiva yllätysukkonen, kun tuli vietettyä koko päivä täällä 50km rannikolta. Kymmeniä jyrinöitä ja muutamat salamat ja kunnon sade. Paras ukkonen koko kesänä (huimaa jee) 😀

 22. Sami
  19/07/2014 19:17

  Nyt on keski-suomessa eniten ukkosia, mutta kovin on huono osumistarkkuus Jyväskylään, jyrinää kuuluu välillä ja pilvet tuntuvat seisovan paikallaan.
  Katsoin vähän sademääriä, niin en löytänyt kuin kaksi vähän merkittävämpää tälle päivälle, Seinäjoen Pelmaa 1tunnin sade 25mm ja Siikajoki Revonlahti 2h putkeen 17+16,5mm=33,5m

 23. FLCPete
  19/07/2014 19:37

  Kankaanpäässä satoi tänään 1½ tuntia putkeen. Vettä ja rakeita. Sekä ukkosta. Tuloksena palohälytys ja liuta vahingontorjuntoja. Todennäköisesti satanut reilusti yli 20mm tunnissa.

  http://www.kankaanpaanseutu.fi/Uutiset/1194915104691/artikkeli/rankkasade+tulvi+kellareihin.html

 24. Sami
  19/07/2014 20:26

  Saatiinhan se ukkonen Jyväskyläänkin…nyt oli jo puuskia ja kunnolla sadetta, ei kuitenkaan syöksyvirtausta. Salamoita olisi saanut olla enemmän, mutta ihan OK. Kovin paikallinen kuitenkin tämäkin kuuro oli, max 15x15km.

  • Sami
   19/07/2014 23:54

   Jos ei ukkoset osu omalle kohdalle, niin lohdutuksena voi käydä katsomassa youtubesta muiden ottamia videoita, osassa on tosi paljon lähipaukkuja. Oulunsalon ennätyssateen kuurostakin on lyhyt pätkä kunnon jysärillä.

 25. Säästä
  20/07/2014 08:40

  Nyt olisi taas Uudellemaalle sadevaroitus voimassa. Katsellaan osuisiko lähistölle jotain.

 26. Jyokä
  20/07/2014 11:43

  Itä-Vantaalla alkoi jyrinä!

 27. Sami
  20/07/2014 12:12

  Joko nyt osuu helsinkiin….syntyi kuin tyhjästä 15 minuutissa.

  • Sami
   20/07/2014 12:44

   Komiasti tuli helsinkiin…”säästä” kommentteja ei ole nyt kuulunut, taitaa olla naama kiinni ikkunassa 😉 Jyväskylää lähestyy myös voimistuva ukkoskuuro koillisesta, tällä hetkellä hankasalmen kohdilla, saattaa ilkeyksissään mennä niukasti pohjoispuolelta.

   • Säästä
    20/07/2014 13:37

    Ei aivan. Olen tällä hetkellä mökillä Kouvolassa, jäipähän taas ukkoset näkemättä, mutta eipä haittaa enää 😀

 28. Antti L
  20/07/2014 12:27

  Musta pilvi jymisee ahkerasti kaakon suunnalla Vantaalla.

 29. Tapio R.
  20/07/2014 13:33

  Otavassa ukkoset jääneet vaisuiksi. Viime keskiviikkona kuuron yhteydessä pari jyrähdystä. Muuten ovat menneet sivuitse.

 30. Lasse
  20/07/2014 13:36

  Samille että osuiko Helsinkiin, Vantaa on eri kaupunki. Kaisaniemen ja Kumpulan sademäärät tasan nolla, ja Hki-Vantaallakin vain 0,7mm, Espoon Tapiolassa myös pyöreä nolla.

  • Sami
   20/07/2014 13:45

   Ei kait salamatutka noin paljoa valehtele, vai onko ollut sateeton ukkoskuuro? Jyväskylää lähestynyt kuuro floppasi täysin, olen haljeta kateudesta uusimaalaisille, mihin sitten osuikaan.

   • Lasse
    20/07/2014 14:18

    No juu. Pääosa Helsingistä sai ukkosensa. Varsinainen Helsinginniemi jäi ilman, niinkuin Henkkukin toteaa. Vantaan kenttäkin sai seuraavasta solusta 13 mm.

 31. Henkku
  20/07/2014 14:02

  Munkan-Haagan rajalla seurasin parvekkeella (pohjoiseen) kuinka ukkonen ohitti miltei hipoen kaupungin. Upeita maasalamoita parhaimmillaan kolme-neljä minuutissa ja äänen perusteella lähimmillään noin 2-3km. Parasta viihdettä – vaikka vettäkin olisin suonut – kun sai seurata ukkosnäytelmää kuivana ja välillä jopa auringonpaisteessa 🙂

 32. Henkku
  20/07/2014 14:20

  ..Ja taisi Vantaallakin sataa hiemen enemmän kuin se 0,7mm, kun kentällä satoi sisälläkin 😀
  http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288716444091.html

 33. Janne
  20/07/2014 15:39

  Nyt voi rumasti sanoa et vituttaa et tollanen herkku jäi kokematta. Täällä Lapissa ei paljoa ole ukkostanut.

  • Säästä
   20/07/2014 16:28

   Älä huoli itse tulin myös viettämään sunnuntaita Kouvolaan 🙂 ei täälläkään pahemmin jyrissyt.

   • Janne
    20/07/2014 16:36

    Eilen kyllä jyrisi vähän kauempana mutta ei paljoa lohduta. Onhan tässä loppukesä jäljellä ja tää voi olla vain alkusoittoa.

   • Janne
    20/07/2014 16:50

    Lapissa heinäkuu on ollut harvinaisen lämmin ja lämpimin yli 40 vuoteen.

 34. Jussi
  20/07/2014 18:14

  Joka kuukausi tekee ainakin yhden tai kaksi uutta ennätystä. Nyt Lapissa on tosiaan ennätyslämmintä ja saapa nähdä, kuinka kauan jatkuu.

 35. Satunnainen Kulkija
  20/07/2014 18:21

  Keski-Espoossa kuulemma oli kova ukonilma. Itse olin samaan aikaan Matinkylässä. Pari sadepisaaraa tuli, joka ei juurikaan kastellut maata. Ukkosen jyrinää sitä vastoin kuului runsaasti.

 36. niminiminimi
  20/07/2014 18:53

  Rupee niin pää hajoamaan näihin helteisiin. Asunnossa on jatkuvasti 28-31 astetta. Yritä siinä sitten nukkua. Jo aamupäivällä töihin kävellessä on kuuma. Töissä onkin sitten tosi kuuma, taatusti yli 30 astetta, ei mitään tietoa tarkemmin. Ainoastaan kaupassa pääsee hetkeks pakoon tätä kuumuutta. Joidenkin mielestä tälläinen keli on sitten suuri nautinto, ei voi kun ihmetellä.

  Se ei lohuta, että on ollut pari viileätä pätkää.

  Mitään ukkosia näillä kulmilla ei ole ollut ainakaan kolmeen vuoteen, kaukaisia, yksittäisiä jyrähdyksiä ei lasketa.

  • Jussi
   21/07/2014 08:32

   Meillä on onneksi vielä pysynyt kohtuudenrajoissa sisällä, toki onhan 25-26 astettakin liikaa. kerrostaloon ei saa ilmalämpöpumppua. Jo nyt entistä useammissa pientaloissa näkyy ilmalämpöpumppuja, ja kyllä ne tulevat lisääntymään kerrostaloissakin, siis lähinnä kesäkäytössä. Kaukolämpötalossa parempi tapa on tosin kaukojäähdytys, jota tarjotaan ainakin Helsingissä.

   Hellekesät ovat valitettavasti tulleet jäädäkseen, ja ne suomalaisittain normikesät ovat poikkeuksia Näin ollen järkevä rakentaja varautuu jo suunnittelu- ja rakennusvaiheessa siihen, että rakentaa jäähtydysratkaisun.

 37. Antti L
  20/07/2014 19:24

  Tämänpäiväinen ukkonen Klaukkalassa varmaan paras 19.10.2011 jälkeen.

 38. Matti
  21/07/2014 07:53

  Eilen olikin erinomainen esimerkki liittyen tähän postaukseen, eli miten meri ja sisämaa vaikuttaa ukkospilvien kehitykseen. Rannikko jäi siis täysin kuivaksi (ei haittaa ;). Itse katselin tuota eilistä pohjois-helsingin/vantaan ukkosta vallilan suojissa. Pari salamaniskua alasimesta maahan tuli myös nähtyä ja pauke olikin sen mukainen.

  • Juhani
   21/07/2014 09:15

   Kun aika normaali kesäukkonen vähän jyristelee pääkaupunkiseudulla, niin media kohisee. Samanlaisia on muualla maassa ollut pilvin pimein, mutta ne eivät ole ylittäneet uutiskynnystä.

   • Matti
    21/07/2014 14:27

    Jostainhan niitä juttuja pitää repiä, että saadaan lehteä myytyä. Perus ilmamassaukkonen on kuin ilmainen jutun aihe. Tosin onhan pk-seudulla enemmän havaitsijoitakin mitä muualla Suomessa + sää voi aiheuttaa helposti ongelmia isossa mittakaavassa (esim liikenne) vs. maaseutu joten juttuja kirjoitetaan helpommin täältä. Harmittaa kyllä, ettei esim youtubessa ole paljoakaan ukkosia kuvattuna Suomesta. Monta kertaa ”kuola valuen” seurannut tutkakuvia ukkosista sisämaassa, kaarikaikuja, supersoluja, mutta niistä ei läydy mitään havaintoja mistään, joten turha niistä on juttuakaan sitten kirjoittaa.

 39. salama
  21/07/2014 10:35

  iltapäivälehdet taas vauhdissa kuten Paulikin Twitterissä mainitsi… Juuri tuon sääuutisten vääristelyn (Suomen ja muun maailman sään) takia aloin niitä boikotoimaan. 😀 Yleistä näille tuntuu olevan myös ihan missä tahansa aiheessa esim haastattelujen leikkaaminen siten että jutut kuullostavat pahemmilta kuin ovatkaan…

 40. Jykä
  21/07/2014 11:54

  Eilisistä sadekuuroista tuli jälleen kerran mieleen, että mikäköhän tekijä on syynä, että Helsingissä sadekuurot osuvat kesäisin huomattavasti useammin kaupungin itäpuolelle, kuin länsipuolelle? Eilenkin satoi rankasti esim Malmilla, mutta lännempänä ei käytännössä satanut yhtään. Eikä tietenkään kantakaupungissa…

 41. Säästä
  21/07/2014 12:57

  http://www.itameriportaali.fi/fi/itamerinyt/fi_FI/pintalampoennuste/#temp2 luulen, että kohta riittää Suomenlahden lämmöt jo hyviin yöukkosiin ja päivällä tapahtuviin solujen ylityksiin. Tämän viikon tuulettomuuden ja kuumuuden jälkeen ukkosilla ei pitäisi olla ongelmia selvitä ylityksestä.

 42. Sami
  21/07/2014 13:48

  Kysyin ilmatieteenlaitokselta mikä on koko suomen osalta pisin helleputki. 2010 oli 28.6.-15.8. kahta päivää lukuunottamatta hellettä, mutta pisin yhtämittainen jäi 26 päivän mittaiseksi. Ennätys on vuodelta 1972 jolloin pituus oli 27vrk(24.6.-20.7.) Tällä hetkellä kasassa on 15 hellepäivää putkeen, tämän viikon jokaisen päivän voi jo nyt luvata ylittävän hellerajan eli sunnuntaina kasassa on 22 hellepäivää putkeen, ennätys siis syntyisi jos helleputki jatkuisi seuraavaan lauantaihin(2.8.)saakka.

  • Jussi
   21/07/2014 13:59

   Tämä on hyvin hämmästyttävää mutta totta. Mitä tulee vielä vuoteen 2010, niin jos kaikki olisi mennyt aivan ”putkeen”, niin silloin heinäkuussa olisi ollut 31 hellepäivää. Yksi päivä vain sattui jäämään alle 25:n.

   Kuka olisi uskonut kuun vaihteessa? Silloin tosiaan oltiin viileän heinäkuun kannalla! Muistatteko, milloin kuukausiennuste olisi mennyt yhtä pahasti pieleen? No viime tammikuussakin ennustettiin koko kuun koskevaa lauhaa, joten silloin meni suurin piirtein yhtä pahasti metsään.

   Lapin helteet ovat olleet suorastaan hurjia. Kohta kiehuu Inarinjärvi :). Tämän hetkinen ennätys Sodankylästä on vuodelta 1925. 2000-luvulla kuuminta ollut toistaiseksi 2003, ei suinkaan 2010 tai 2011. 2010 oli Lapissa aika tavanomainen. Ihan mahdollista, että vuoden 1925 ennätys, +18,5, menee rikki!

   • Sami
    21/07/2014 15:02

    En ole seurannut Sodankylän heinäkuun keskiarvoa, paljonko se nyt on? Jyväskylään olisi tällä hetkellä tarjolla juuri ja juuri tuo 18,5.

   • Sami
    21/07/2014 15:17

    Ivalon Lentoaseman tietojen ja ennusteen mukaan siellä Heinäkuun keskilämpötila olisi +17..+17,2.

 43. Niko
  21/07/2014 14:03

  Tämä kuumuus on jo saanut mua miettimään itsemurhaa. Tämä ei enää ole ihmisille tarkoitettu maa.

 44. Keke
  21/07/2014 17:22

  On mennyt kirjoitukset, täällä aika omituiseksi. Kaikki tiedämme että, säälle ja sen tulevaisuudelle ei KUKAAN PYSTY TEKEMÄÄN MITÄÄN !!!. (toki paeta paikkaan jossa on eri sää) . Nyt täällä uhataan hakata se joka sanoo jotain tai joku tekee itsemurhan jos ei sää muutu.
  NYT ALKAA RIITTÄÄ. ja jos laskette leikkiä niin laittakaa vaikka hymiö sinne perään.
  Väkivalta ja itsemurhat todellakaan ei kuulu millään tavalla sääblogiin. Jos tuntuu pahalta niin suosittelen oikeasti soittamaan terveyskeskuksen-päivystykseen ja kertomaan asiasta.
  😦 😦

  • Säästä
   21/07/2014 17:37

   Melko liioittelevia kommentteja kyllä, mutta onhan nämä vanhat kerrostalot aivan uskomattoman kuumia kesällä. Ilmastointilaitteen saa onneksi parilla sadalla, joten ehkä kannattaa sellainen hommata ennen, kun alkaa mitään pahempaa suunnittelemaan.

   • Sami
    21/07/2014 17:44

    Täysin samaa mieltä Keken kanssa. Meinasin heti kirjoittaa ja pyytää ottamaan yhteyttä johonkin kriisikeskukseen. Vaikka olisi kuinka vitsillä heitetty, niin ei kuulu tälle palstalle tuollaiset viestit.

   • niminiminim
    21/07/2014 19:41

    Ei niistä parin sadan ilmastointilaitteista ole iloa muualla, kun pienissä yksiöissä. Isompia asuntoja niillä ei jäähdytetä, eikä se vaikutus muutenkaan kestä kauaa. Iso tuulletin joka huoneessa parempi, vaikka eihän ne tietysti lämpötilaa laske.

    Tämmöiset helteet on saanut mut inhoamaan kesiä, kesän loppuminen on tuntunut jo monet vuodet helpotukselta.

   • Antti L
    21/07/2014 21:20

    Mitenkähän ne ihmiset ollenkaan pärjäävät tuolla vähän lämpimämmissä maissa…

   • Säästä
    21/07/2014 22:41

    Antti, ehkä ne parjää sen takia, kun ovat sielä eläneet tuhansia vuosia ja voi ihonvärilläkin olla jotain tekemistä asian kanssa. Thaimaassa ihmiset kuolevat kylmyyteen, kun on 18 lämmintä. Suomalaisten keho on enemmän tottunut koviin pakkasiin kuin koviin helteisiin, sillä talvet ovat yleensä pidempiä kuin kuumat kaudet.
    Minulla on monia ystäviä Etelä-Euroopan maissa ja kyllä hekin alkavat valittaa yli 30 asteen lämpötiloista ja ulkoilevat aamuisin/iltaisin. Näissä maissa on käytössä keskipäivän siesta, jollaista ei tulla Suomessa näkemään koskaan.

    Kyllähän kaikille maapallolta löytyy ilmaston puolesta sopiva paikka asua. Itselleni se on varmaankin Islanti tai jokin rannikkokylä Alaskassa, mutta eivät nämä Suomen kesätkään yleensä liian pitkiä ole. Joskin talvella voi välillä olla vähän liian kylmäkin. 🙂

 45. Teemu
  21/07/2014 21:39

  Ensi viikolla taitaapi nämä kelit olla historiaa. Olisi matalaa tyrkyllä lännestä. Voi aluksi tarjolla kunnon ukkosiakin. Saapi nähdä.

  • Sami
   21/07/2014 22:07

   Ans kattoo….nämä säätyypit ei hevin periksi anna, voihan siinä tulla ukkosia sekaan kuten 2010 mutta kuumuus jatkuu.

  • Jussi
   22/07/2014 07:41

   Suhtaudun kans vähän varauksella asiaan mutta ennen kaikkea toivon, että elokuun alkuun mennessä olisi siirrytty lähemmäs 20 astetta. Trooppiset yöt ovat vaikeimpia. Silloinhan ilma ei viilene sisällä öisinkään. CFS on edelleen melko tavanomaisen elokuun kannalla. TAvallinen elokuu on melko lämmin ja kostea, mutta jos nyt ei tulisi mitään superhikistä enää.

 46. Teemu
  22/07/2014 08:51

  Onkos kukaan vielä tuijotellut syksyn ja alkutalven CFS v2 paineanimalioita? Pitkän aikaa tarjonnut herkullista dataa kunnon kelien kannalta, eli normaalia korkeampaa painetta Pohjois-Atlantille.

  • Jussi
   22/07/2014 09:16

   Mitä tarkoitat tässä ”kunnon keleillä”? Myrskyjä vai kylmää vai mitä? Mulle ”kunnon keli” on talvella aikaiset pakkaset ja lumisade 🙂

   • Teemu
    22/07/2014 09:33

    Lunta ja pakkasta tietysti..:) Tuotahan tuo paine-ennuste merkkaisi, jos toteutuisi.

   • Jussi
    22/07/2014 09:48

    No joo, viime talven jälkeen mikä tahansa on petrausta. Toisaalta tässä vaiheessa vuotta on melko turhaa alkaa veikkailla ensi talvea, kun ensi viikon sääkin on kysymysmerkki :).

 47. Jykä
  22/07/2014 10:26

  Juuri näin. Vielä muutama viikko sitten ilmatieteenlaitos ennakoi heinäkuusta epävakaista ja hyvinkin koleata ja miten on käynyt? Varsinkin Oulusta ylöspäin kuukaudesta on tulossa Top-3 lämmin!

 48. Jussi
  22/07/2014 12:13

  Nyt näyttää siltä, että kyllä sieltä on ensi viikolla matalapainetta jossain muodossa tulossa, mutta mitä reittiä se menee? Eilen oli menossa enempi Etelä-Suomen yli, nyt enempi pohjoisen. Jos kartoista voisi jotain tulkintaa tehdä, niin kuun vaihteeseen mennessä sää muuttuisi hiukan matalapainevoittoisempaan suuntaan. Toivottavasti. Kaksi viikkoa tällaisia helteitä on jo rangaistus, joka tietysti pitää vain kestää.

 49. Antti L
  22/07/2014 12:40

  Tätähän saa jatkuakin vielä viikon ennen kuin on yhtä pitkä lämmin kausi kuin kesäkuun kylmä oli. Näillä lämpötiloilla ei täällä etelässä top-5:ttä hätyytellä. Vapun jälkeen ei kyllä ole ollut näin pitkää lämmintä kautta. Mikähän siinä on, että kesäkuussa hellettä seuraa lähes takuuvarmasti kylmä kausi, mutta heinäkuussa ei enää. Pohjois-Venäjällä on kyllä aika koleaa nyt ollut. Jos kesäkuun 4. päivä alkanut lämmin jakso olisi jatkunut tähän tapaan kuun lopulle, niin kesäkuun ennätys olisi varmaankin syntynyt.
  Ehkä elokuussa on taas jatkuvia lounaistuulia ja normaaleja lämpötiloja eli toisten mielestä tylsää säätä.

  • Jussi
   22/07/2014 13:09

   Kaikkein järkevintä olisi tietysti vain koittaa tottua näihin helleaaltoihin. Ne ovat tulleet jäädäkseen. Sen huomaamiseen ei tilastotieteilijää vaadita ja joka kiistää tärkeimmän äärisäiden ruokkijan eli ilmastonmuutoksen on hölmö tai sokea.

   Harvassa ovat ne vuodet, jolloin helteet eivät iske viimeistään elokuussa. Esim. 2009 ja 2012 olivat sellaisia. Olen hokenut itselleni toistakymmentä vuotta, että säille et mitään voi, ota rennosti, totuttaudu, sopeudu, mutta jotenkin kroppa tai mieli haraa vastaan. Kuumuus ei vain tunnu miellyttävältä, mikä on harmi, sillä kaikenlaista kivaa voi jäädä kokematta, jos vain kykkii kotona. Rajoittaahan se elämää.

   • Säästä
    22/07/2014 14:33

    Jotenkin tuntuu vain, että helteistä pitäminen on jonkin sortin muoti-ilmiö, sillä ei tuolla ulkona tänään kovin montaa lenkkeilijää ole näkynyt vaikka kaikki ovat lomilla. Vai tykkäävätkö kotona ilmastointilaitteen vieressä istuvat näistä keleistä? Rannatkin ovat kohta sinilevän peitossa, eikä muutenkaan oikein nämä Suomen uiimarannat iske.

    Iltalehdet ja FMI nyt rehvastelevat näillä keleillä jatkuvasti ja jokaista 30 asteen ylitystä hehkutetaan ja käsketään nauttimaan. Tulisi nyt niitä superukkosia, nin pääsisin itsekin nauttimaan keleistä, enkä vain tukalasta helteestä tai 15 asteen kesäkuusta, joka sekin olisi parempi vaihtoehto kuin 30 astetta.

   • Säästä
    22/07/2014 14:36

    No nyt näyttää lupaavalta tänne sisämaahan. 30 astetta huomisesta lauantaihin (no 29 lauantaina) ja sunnuntaille 28. Eiköhän se ole huomenna edessä ilmastointilaitteen osto.

   • salama
    22/07/2014 16:14

    Itsellä on sellainen siirrettävä ilmastointilaite. Koko asuntoa sillä ei kyllä jäähdytä mutta makuuhuoneen pitää melko mukavan viileänä kun muutaman tunnin ennen nukkumaan menoa pitää päällä.

   • Säästä
    22/07/2014 17:35

    No niin nyt on hyvin varauduttu helteisiin antaa tulla vaan +40 minä istun ilmastointilaitteenu vieressä 🙂

   • Säästä
    22/07/2014 17:35

    laitteeni*

 50. Matti
  22/07/2014 16:49

  Kyllä nää kelit kelpaa versus kesäkuun räntäsade joka oli painajaismaisinta mitä olen eläessäni kokenut sään puolesta. Kämpässä kuuma mut sou wot siihen tottuu. Kylmä bisse on hyvää 😉

  • Teemu
   22/07/2014 18:33

   Kylmä bisse ja ilmapumppu on jes näillä keleillä, mutta ainakin GFS on pari päivää ollut sitä mieltä ensi viikolla lienee toinen laulu kellossa.

  • Säästä
   22/07/2014 18:53

   itse en ole ikinä tottunut kuumuuteen, tuntuu aivan kuin olisin eskimoiden sukua, en ulkonäöllisesti, vaan ilmastomieltymyksiltäni. Mutta nyt ei enää haittaa voin vaikka lenkkeillä ilmastolaitteen ympäri 1000 kertaa, jos ulkona on yli 30 lämmintä 🙂

 51. Säästä
  22/07/2014 19:57

  http://www.itameriportaali.fi/fi/itamerinyt/fi_FI/pintalampoennuste/#temp1 näyttää lupaavalta tuo +54 kohdan ennuste. Enemmänkin jo ruskeaa kuin punaista väriä tarjolalla 😀

 52. Sami
  23/07/2014 00:00

  Forecalla taas hyvä juttu eri säätyypeistä suomen kesissä. Vaikka täällä jotkut kovasti uskovatkin että ennusteiden mukaan viilenisi ensi viikolla niin on tämä selvä blokkikorkeapaine, joka todentotta useasti kusettaa ennustemalleja, saattaa välillä antaa periksi päiväksi pariksi kunnes vahvistuu uudelleen. En ihmettelisi ollenkaan vaikka tämä helteinen säätyyppi jatkuisi elokuun puolenvälin ylikin ja välissä olisi muutama hieman viileämpi päivä.

  • Janne
   23/07/2014 08:35

   Vähän samantapaista kuin 2010 mutta ei niin kuumaa.

  • Teemu
   23/07/2014 12:02

   On hyvä juttu tosiaan. Takalalla on oikea tyyli lähestyä asioita muuten kuin pelkkien lämpötilojen tai sateen toitottamisella.

 53. Matti
  23/07/2014 08:36

  Viime yönä ainakaan Helsingin rautatietorilla lämpötila ei laskenut alle +20 asteen. Lämpötila ylittämässä jo nyt hellelukemia. Lämmin päivä tulossa 😉

 54. Jykä
  23/07/2014 09:00

  Aika kuuma päivä tulossa,Kaisaniemessä helleraja meni jo nyt rikki
  (klo 8.40) ja ainakin seuraavat 5 vrk jopa vuorokauden alin on luokkaa 20 astetta. Eli hikistä on luvasssa!

  • Jussi
   23/07/2014 09:04

   Kunpa tämä loppuisi mahdollisimman pian! Muuta en voi toivoa! Pahalta kuitenkin näyttää.

 55. Säästä
  23/07/2014 11:40

  Espoossa jo 29 astetta ja Helsingissä 28,6. Meneekö 30 rikki vai alkaako tuulla mereltä päin?

  • Säästä
   23/07/2014 11:44

   Iltasanomien kysymykseen ”Nautitko helteistä?” on vastannut yli 40000 ihmistä joista 41% on vastannut ei. Onneksi uutisointi on aina näiden 60 prosentin kannalla, jotka rakastavat helteitä. Saamme siis varmasti jatkossakin nauttia seksiwautsiwauhelle-otsikoista.

  • Matti
   23/07/2014 12:40

   Nyt Hki Kumpula jo 29,4. Taitaa mennä 30 rikki.

 56. Jykä
  23/07/2014 12:08

  Kaisaniemessä 29,2 C. Viimeksi siellä on ollut näin lämmintä kesällä 2010.

  • Säästä
   23/07/2014 13:10

   Espoossa 30,1

   • Säästä
    23/07/2014 14:09

    Hki-Vantaalla 30,2. Kaisaniemessäkin käyty ainakin 29,9:ssä

   • Sami
    23/07/2014 14:14

    Kouvolassa 30,6, saas nähdä meneekö eilinen ennätys rikki, vaikka nyt ollaan näinkin aikaisin lähellä niin ei se itsestäänselvyys ole.

   • Matti
    23/07/2014 15:14

    Hki Kumpula 30,3. Varmasti tulee vielä lisääkin

  • Risto
   23/07/2014 14:49

   Oulussa 26 astetta kun kääntyi merituuleksi. Ilmankosteus on kuitenkin edelleen Amazon-tasoa, 68%

   • Säästä
    23/07/2014 15:35

    Mahtaa vituttaa niitä ihmisiä, jotka varasivat kesäkuun jälkeen heinäkuun lopulle lomamatkan Eurooppaan, sillä tällä hetkellä Suomi on yksi kuumimmista paikoista Euroopassa. Eikä täällä saa kebabista yhtä usein myrkytystä kuin Turkissa.

 57. Sami
  23/07/2014 15:50

  Melko paperia oli +30, rikottiin ainakin 20 asemalla, mutta ennätystä ei vielä ole saatu rikottua, lähimpänä kävi Espoon Sepänkylä, arvio +31,0

 58. FLCPete
  23/07/2014 16:09

  31,2 astetta Kouvolan Anjalassa vajaa pari tuntia takaperin.

 59. Tapio R.
  23/07/2014 16:24

  Otavassa 30* tällä hetkellä. Lauantaiksi ennustetaan jopa 32*. Hellejakso näyttäisi jatkuvan myös ainakin ensi viikon, vaikka muutamalla asteella saattaa viiletä ensi viikolla, sillä seuraavalla viikolla todennäköisesti lämpenee uudelleen.

  Olin eilen pyörällä 70 kmn lenkillä. Sateen todennäköisyys ennusteissa oli 0%, mutta toisin kävi. Pohjoisesta tuli sadekuuro, joka kasteli minut.

  • Säästä
   23/07/2014 16:42

   Ei voi muuta kuin arvostaa pyöräilijöitä, jotka ajavat näillä keleillä tuollaisia matkoja

 60. Kristian
  23/07/2014 17:29

  Mistä päättelette, että elokuu jatkuisi helteisenä? En vain toivoisi painajaismaisen kelin jatkuvan iäisyyksiä. Ette usko, että matalapaonevoittoisempi valtaisi alaa?

 61. Niko
  23/07/2014 18:19

  Siis jumalauta mistä hatusta nää vetää ennusteensa. Eilen sanottiin että ensi viikolla viilenee ja on pari viikkoa viileämpää ja Forecan blogissakin sanotaan että maanantaina tai tiistaina ukkoset ja matalapaineet tulevat. Nyt tänään jo uutisoidaan että helteet jatkuvat vielä ensi viikon ja yölämpötilat nousevat entisestään. Nytkin jo lähes +20 yöllä joten tuleeko nyt 1,5 viikkoa trooppisia öitä ja tehdään niissäkin ennätys? Accuweather ennustaa kyllä Espooseen jopa 20-22 asteen päivälämpötiloja ensi viikosta alkaen ja myös Klart.se on sitä mieltä että viilenisi. Mutta ei, kyllähän tän helleputken on pakko jatkua meiän meteorologien mukaan. Toivon todellakin että tälle kidutukselle saadaan loppu ja nopeesti tai on pakko kirjautua psykiatrian päiväosastolle lopullisesti.

  • Matti
   23/07/2014 19:29

   Oletkos koskaan yrittänyt itse ennustaa säätä? Ei se ole mitään suoraviivaista ”näin tulee tapahtumaan = fakta”. Eiköhän tässä blogissa ole aika monta kertaa jo kerrottu miten vaikeaa on ennustaa säätä… Ei pitäisi jäädä kellekään epäselväksi, joka osaa lukea ja ymmärtää lukemaansa.

  • Teemu
   23/07/2014 21:50

   Kyllä tuossa ensi ti tai ke on muutosta ilmassa. Et ole tainnut ikinä olla todella kuumassa maassa. Tämmöinen kuiva 30 astetta ei ole paha vielä. Rykäsin tuossa reilu kympin juoksulenkin ja ei tehnyt pahaakaan….:)

   • Kristian
    24/07/2014 08:41

    Ainakin sellaista muutosta alustavasti, että tuulet kääntyisivät lounaan puolelle ja lukemat tippuisivat noin 25:een. Sekin jo tuntuu! Veikkaan, että niin moni muukin on sitä mieltä, että +25 vielä menee, mutta +30 on liikaa. Ja olennaista on myös se, että kuumuutta tulee pitkinä pätkinä. On sillä eroa, onko viikko +25:ttä vai +30:a!

    Ja se, mikä nyt ei välttämättä tälle palstalle kuulu, mutta Suomen rakentamisessa pitäisi ehdottomasti alkaa ottaa huomioon lämpenevät kesät. Omakotitaloasuja voi ostaa ilmalämpöpumpun, mutta kerrostalossa harvemmin voi – tai ei ole varaa. 2000-2500 euroa on tosi paljon. Tästä olisi paljonkin ajatuksia, mutta tämä on siihen väärä foorumi

 62. Ruma
  23/07/2014 20:11

  Valassaaret 31,4.

 63. Nimetön
  23/07/2014 22:23

  30 rikottu Klaukkalassakin ja toukokuinen ennätys historiaan. Olisihan se ollutkin aika omituista jos olisi jäänyt tilanne, että kesän lämpöennätyksen jälkeen olisi satanut vielä räntääkin ennen syksyä.
  Ihmetyttää vähän sekin, että tuolla merellä on tuollaisia lukemia mitattu.
  Ensi viikon ennusteet ovat vaihdelleet melkoisesti, kun pari päivää sitten kuun vaihteeseen ennustetiin nolla-asteisia ilmamassan lämpötiloja Etelä-Suomeen ja sitten taas näitä samoja 10-15 asteisia vähintään.

  • Sami
   23/07/2014 23:04

   Historiaan jää jos kesän lämpöennätys mitataan saarella eikä mantereella. Tosiaan ennusteet ovat heitelleet mutta niinkuin aiemmin tuossa kerroin syynä on blokkikorkeapaine jota säämallit eivät osaa ennustaa, se näyttää säämalleissa että antaa periksi, mutta sitten kuin taikaiskusta tappaa matalapaineiden pääsyn. Blokkikorkeapaineita on myös talvisin ja ne silloinkin pitävät usein pintansa, mutta se on paljon haastavampaa koska talvella päiväntasaajan ja pohjoisnavan lämpötilaero on paljon suurempi kuin kesällä ja se synnyttää matalapainetoimintaa.

 64. Antti L
  23/07/2014 22:24

  Nimet oli taas siivotessa hävinneet.

 65. Kristian
  24/07/2014 08:57

  Kausiennusteissa – jos niillä nyt tämän kuun perusteella muuta kuin kioskikirjallisuusarvoa – elokuun poikkeamaksi ennustetaan noin +0-2 astetta. Näin ainakin CFS:llä. Tällainen elokuu olisi aika normi 2000-luvulla. Joka tapauksessa kesä jatkuu koko elokuun ajan, siitä tuskin on epäilystä, mutta toivottavasti kovimmat helteet ovat ohi tässä kuussa.

  • Teemu
   24/07/2014 09:58

   Mun silmiin tuo ennuste näyttää aika neutraalia lämpötilojen suhteen:

 66. Säästä
  24/07/2014 09:07

  Näinä kuuminä kesäpäivinä arvostan aina Suomen ilmastoa ja neljää vuodenaikaa. En kyllä ymmärrä, minkä jääkauden vallitessa suurin osa kerrostaloista on rakennettu, kun kesäisin ne tuntuvat olevan kunnon pätsejä. Voin omasta kokemuksesta suositella kaikille ilmastointilaitteen ostoa, sillä helteitä tulee aivan varmasti lisää seuraavinakin kesinä (paitsi kesäkuussa).

  • Kristian
   24/07/2014 09:24

   Samaa mieltä olen. Ilmastointilaite voi maksaa 500-600 euroa mutta haukkuu varmasti hintansa. Hellekesiä tulee jatkossakin olemaan entistä useammin.

   • FLCPete
    24/07/2014 18:56

    Ei ilmastointilaite ole välttämätön. Hyvä puhallinkin riittää useimmiten.

 67. Sami
  24/07/2014 13:35

  Turussa hieman klo13 jälkeen +30,7, joutuukohan Valassaaret taipumaan?

  • Säästä
   24/07/2014 13:40

   Veikkaan, että tänään päästään 31,4:ään, jotta 0,1 asteen ennätysparannukset / päivä jatkuvat

   • Säästä
    24/07/2014 13:54

    Salo, Kärkkä: 31,2 😀 odottelin jo Salon ennätyksiä, sillä viime vuosilta on sellainen muistikuva, että Salo on todella usein ollut yksi lämpimimmistä paikoista.

   • Sami
    24/07/2014 14:53

    Eilinen ennätys Valassaarilla oli 31,4, eli tänään pitäisi päästä 31,5:n jotta ennätys syntyisi. Salo Kiikalan lentokentällä oli klo 14.20 +31,3 tai +31,4. Vielä on ennätysmahdollisuus jos ei sade tule sotkemaan.

   • Säästä
    24/07/2014 15:01

    Fmi väittää, että silloin oli 31,6

   • Sami
    24/07/2014 15:02

    Tiukassa on…Salon Kärkässä käytiin 31,3 asteessa ja nyt tiputtiin 31,0.

 68. Antti L
  24/07/2014 13:57

  Tämä 24.7. taisi olla ainoa heinäkuun päivä, jolloin ei koskaan ollut mitattu 30 asteen lämpötiloja. Nyt on sekin reikä saatu paikattua.

 69. Säästä
  24/07/2014 17:33

  Mieletön solu Nurmijärvellä sataa niin helvetisti ja muutamat upeat salamat. Näkyvyys alle 2 metriä —> bussipysäkille.

 70. FLCPete
  24/07/2014 19:05

  Salon Kiikalassa mitattiin tänään kesän maksimit, 31,8 astetta

  • Sami
   25/07/2014 00:07

   Ei enää uutiskynnystä ylittänyt kun joka päivä tulee uusi ennätys

 71. SääJaMää
  25/07/2014 00:15

  Keskiviikkona tuli ensimmäinen ukkonen kohdalle sitten toukokuun… Pienoista salamointia ja jytinää… Ennen aivan järkyttävää välähdystä ja pamausta. Pistorasiat rutisivat ja korvat pamahtivat lukkoon ja koko keho kavahti. Hyi kamala! Hetkeen en taas toivo ukkosta! Mikään ei kuitenkaan särkynyt eikä tulipaloakaan syttynyt. Nyt oli kuulemma löytynyt paikka, johon salama oli iskenyt. Pitää käydä huomenissa tsekkaamassa paikka. Toivottavasti seuraava setti on himpun verran iisimpi… 😛

 72. Kristian
  25/07/2014 07:43

  Taas ovat muuttuneet ennusteet lämpimämpään suuntaan, tai oikeastaan niin, että helteille ei näytä olevan loppua etelässä. Nyt menee oikeasti sisu kaulaan! 😦 miten tästäkin selvitään? Pitkään ehdin jo haaveilla, että nämä helteet jäisivät tolkun pituisiksi mutta turhaanpa haaveilim. Miten kauan tämä oikein jatkuu?

  • Tapio R.
   25/07/2014 12:45

   Todennäköisesti jatkuu elo-syyskuun vaihteen tienoille lyhyin katkoksin.

   • Niko
    25/07/2014 15:35

    Vai että 28-30 asteen lämpötilat jatkuvat siihen asti? Nyt ainakin näyttää siltä että muu Suomi kuin ihan eteläosa saa ihanan tauon helteistä. Ilmastonmuutos siis tarkoittaa että Suomessa on jatkuvasti +30 ja muualla Euroopassa viilenee siihen mitä meillä oli normaali ennen eli 20-25.

 73. Matti
  25/07/2014 07:51

  Onpas hulppeita lämpötiloja tiedossa. Ilmamassa senkun lämpenee. Jokioisten luotaus näytti tällä hetkellä n. +14 asteista ilmamassaa. Maanantaihin mennessä GFS näyttelee, että lämpenee etelässä jopa +16 asteeseen.

  • Säästä
   25/07/2014 08:22

   Täytyy toivoa, että tulisi edes joitain viilentäviä sadekuuroja tai vähintään kunnon pilviä.

   • Säästä
    25/07/2014 08:29

    Onko tänään sitten joku tulppapäivä, kun mucapea olisi tarjolla yli 1000 sisämaahan, mutta sateen todennäköisyys on 10% FMI:llä ja 0 % forecalla. No toisaalta eilenkin forecalla oli nollassa ja näin parhaan ukkosen koko kesänä.

 74. Jykä
  25/07/2014 12:07

  Taitaa helteet jatkua pitkälle ensi viikkoon, ehkä jopa koko viikon?

  • Juhani
   25/07/2014 12:39

   Ensi viikon lopulle molemmat johtavat mallit haistelevat muutosta, jonka mukaan korkeapaine vetäytyisi Venäjälle ja matalan tuoma kylmä rintama tulisi lännestä. Mutta tuo korkea saattaa hyvinkin vahvistua uudelleen länteen päin kuten molemmat mallit nuuskivatkin 10 vuorokauden päässä. Siinä tapauksessa virtaus kääntyy kaakkoon, mikå tietenkin tietää kuumaa ja kosteaa ilmamassaa, koska samaan aikaan Atlantilta työntyisi laaja matalan alue Keski-Euurooppaan. Sehän olisi klassinen säätyyppi helteille ja ukkosille.

   • Niko
    25/07/2014 15:37

    Venäjä on aina kaiken pahan alku ja juuri. Miksei siellä ikinä voi olla matalapaineita vaan sulkukorkea joka aina rankaisee meitä länsipuolella asuvia eniten?

   • Jeppe
    26/07/2014 00:30

    Niko: Länsi-Venäjällä on tänä vuonna ollut hyvin matalapainevoittoinen kesä. Tai no ei nyt aivan Suomen välittömässä läheisyydessä, mutta 500-1000 km Suomesta itään. Siellä Suomenkin tämän vuoden kesäkuun kaltainen ”surkeus” on jatkunut vielä heinäkuussakin. Vasta nyt aivan viime aikoina ja tulevina päivinä on siellä havaittavissa selvää muutosta säähän.

    30 päivän lämpötilapoikkeamat, muutaman päivän viiveellä oleva kuva:

    Tämä nykyinen sulkukorkeapaine on ollut hieman länsipainotteinen. Siksi kaikkein kuumimmat ilmat ovatkin olleet Ruotsissa, siellä on ollut hieman Suomen helteitäkin kuumemmat lämpötilat.

   • Niko
    27/07/2014 14:55

    Mutta nyt pahimmat helteet tulevat jäämään Suomen päälle ja muissa pohjoismaissa on mukavat normaalit kesälämpötilat.

 75. Jouko Huomanen
  25/07/2014 12:54

  joo oli muutama ukkonen täällä itähelsinki lohkossa viime viikolla kolisi muutaman kerran siinä kaikki.meri tosiaan on lämmennyt.1 kilometri lähimpään.hyvät helteet tuli ja saadaan nauttia loppukesästä nyt..:)

  Jokke

 76. Tapio R.
  25/07/2014 13:48

  Ilmatieteen Laitoksen sivustolle päivittyi 4 seuraavan viikon ennuste. Ensi viikoksi vähän viileämpää – Otavaan 23* – 27* – ja ukkoskuuroja parina päivänä. Kolmeksi seuraavaksi viikoksi – viikot 32 -34 – jälleen helteistä korkeapainesäätä.

  • Kristian
   25/07/2014 19:21

   Ei se välttämättä ole enää kokonaan hellekorkeapainetta. Ainakin cfs ennakoi elokuusta noin pari astetta keskimääräistä lämpimämpää. Jos olisi monta viikkoa hellettä, poikkeama olisi ainakin 3-4 astetta. Kukapa sen tietenkäänntietää, mutta olisin hyvin yllättynyt.

 77. Janne
  25/07/2014 15:14

  Hellettä on IL:n tiedotteen mukaan ollut joka päivä jossain päin maata 6.7. alkaen ja tätä ennen oli 29 pv tauko helteissä. Muistaako kukaan vanhempi blogin lukija tällaista menoa. Eka kesäkuun loppu oli poikkeuksellisen kolea ja kolein 50 vuoteen ja nyt heinäkuu on ollut hyvin lämmin ja Lapissa lämpimin yli 40 vuoteen!

  • Tapio R.
   25/07/2014 16:19

   Kun talvella teimme puolen vuoden lämpötilaennustetta täällä, niin oma silloin tekemä ennusteeni on melko kohdallaan heinäkuun osalta.

 78. Tapio R.
  25/07/2014 16:15

  Otavassa näkyy alasinpilvi, jonka etureuna on melkein kohdalla. Lämpötila on tälä hetkellä 30 astetta ja lämpötila nousee edelleen. Huomenna pitäisi olla vielä lämpimämpää kuin tänään.

 79. Säästä
  25/07/2014 16:25

  FMI twiittasi, että joillain paikkakunnilla on ollut 30 astetta 3 päivää putkeen. Nyt näyttäisi olevan mahdollisuudet 5-6:een ennätyksen ollessa 7.

  • Janne
   25/07/2014 16:30

   Tuokin 7 päivän ennätys on sekä Oulusta että Utsjoelta mutta Utsjoki menee edellä lämpötilojen osalta. Nyt jos kaikki natsaa kohilleen tuo 7 pv putki voi mennä rikki.

   • Säästä
    25/07/2014 16:51

    Täytyy vain toivoa, että ensi viikolla saapuu ukkosherkkää ilmamassaa, sillä Suomenlahti on nyt todella lämmin. Laitetaan vaikka kunnon ilta/yöukkonen tilaukseen (väh 5000 salamalla)

   • Janne
    25/07/2014 17:01

    Lyön vaikka pääni pantiksi että saamme ensi viikolla koviakin ukkosia sillä lähes aina tällaisten helteiden yhteydessä on ukkostanut.

  • Säästä
   25/07/2014 16:57

   Lisää twiittejä Ilmatieteenlaitokselta: ”Koko maan keskilämpötila viimeksi kuluneen viikon aikana (18.-24.7.) 20,2 C. Korkein, mitä ollut ko. jaksolla vuodesta 1961 alkaen.”

   • Kristian
    25/07/2014 19:43

    Olisin veikannut, että tämä olisi syntynyt vuonna 2010 mutta silloin Lappi tasapainotti koko maan keskiarvoa. Eikä muutenkaan pohjoisessa ollut yhtä sairaan kuuma.

   • Janne
    25/07/2014 20:28

    Eikös Lapissa tullut luntakin heinäkuussa 2010?

   • Nimetön
    27/07/2014 12:13

    Tuo tarkoittaa siis nimenomaan tuota 18.-24.7. jaksoa. Toki on ollut useita lämpimämpiä viikon jaksoja eri päivämääräväleillä. Ihme, etteivät eilen twiitanneet, että nyt tuli lämpimin 19..25.7. jakso.

 80. Säästä
  25/07/2014 21:05

  Milloinkohan Kaisaniemessä on satanut viimeksi? Alkaa muutenkin olla kuivaa laajoilla alueilla ja maastopalot ovatkin olleet yleisiä viime päivinä.

  Jossain vaiheessa ihmettelimme kommenteissa, miksi kesä tuntuu olevan ääripäitä täynnä. Taas tulossa lisää harvinaisuuksia peräkkäisten 30 asteen päivien muodossa ja kuten täällä on jo todettu Lapissa mitataan varmaan harvinaisen lämmin heinäkuu.

 81. Lasse
  25/07/2014 21:48

  Oliko 2010 erikoisen lämmin tällä viikolla? Antti L:kin edellä toteaa ettei 24.7. koskaan ollut mitattu 30 asteen lukemaa.

  Tietysti ennätykset kasaantuvat, varsinkin jos ne ovat saman ilmiön eri ilmenemismuotoja.

  Kaisaniemessä satoi viimeksi 9.7. (saattoi tulla 10. päivän aamulla myös). Silloin ihan kohtalaisesti n.6,5 mm.

  • Sami
   26/07/2014 00:23

   24.7. onnistui välttämään +30 asteen hyökkäyksen myös 2010, 23.-25.7. oli vilpoisempi jakso tuossa hirmuhelletykityksessä 2010.

 82. Janne
  25/07/2014 23:04

  Heinäkuun keskilämpötila on ollut tähän mennessä täällä etelärannikolla reilut 19 astetta eli top-5:sta voidaan kolkutella jälleen kerran.

 83. Antti L
  25/07/2014 23:09

  Miten sitten mahtoi olla 1972 juhannuksesta pari viikkoa eteenpäin. Utsjoella oli silloin juuri tuo pitkä putki yli 30 astetta ja samoin täällä etelässä kuumaa ja lämpimiä öitä. Olisin lyönyt vetoa, että silloin oli lämpimämpää koko maankin huomioon ottaen.

  • Tapio R.
   26/07/2014 07:37

   Vuoden 1972 hellejakso, joka alkoi toisena juhannuspäivänä, kovimmat helteet päättyivät lauantai-iltana 8.7, jolloin Kaakkois-Suomessa ukkoset voimakkaine syöksyvirtauksineen aiheuttivat laajaa tuhoa kaataen metsää samaan tapaan kuin Asta-myrsky v.2010.

  • Nimetön
   27/07/2014 12:15

   Varmasti silloin olikin lämpimämpää koko maa huomioon ottaen, mutta ei 18.-24.7. päivämäärävälillä. Tuo oli IL:ltä aika turha twiitti, varsinkin ottaen huomioon ihmisten keskimäärin heikko lukutaito, minkä johdosta vain harva edes ymmärsi sitä oikein.

 84. Jeppe
  26/07/2014 00:33

  Innostuikohan uusin GFS ennuste vähän liikaa? Elokuun alkupäiville osaan Suomea lähes tulisen kuumaa, yli +20 asteista ilmamassaa ja päivälämpötilat jopa lähemmäs +35 astetta.

  • Kristian
   26/07/2014 08:52

   No toivottavasti! Ei enää yhtään 30:n keliä ensi viikon jälkeen, pliis!

 85. Säästä
  26/07/2014 08:48

  Nyt näyttää siltä, että tiistaista voisi tulla hyvä ukkospäivä myös etelään. Ennusteet muuttuva t vielä 20 kertaa, toivottavasti parempaan suuntaan.

 86. Timo
  26/07/2014 10:15

  Meteorologi loppukesän ennusteesta: Elokuusta upea lomakuukausi

  http://www.katsomo.fi/?progId=371729

 87. Antti L
  26/07/2014 10:21

  Jos kesäkuun alussa tällaisella korkeapaineella Pohjois-Skandinaviaan syntyisi matalapaine, se liikkuisi kaakkoon ja vetäisi heti perässään kylmän pohjoisvirtauksen ja sää kylmenisi 15 astetta päivässä. Sanokaas asiantuntijat miksei se toimi enää heinäkuussa näin!

  • salama
   26/07/2014 10:39

   Varmaan yksi syy on se, että pohjoisnavan päällä oleva kylmä ilmamassa on ”lämpimimmillään” aina heinäkuussa, eli sieltä ei voi tulla yhtä kylmää:

   tilanne eilen:

   ja Kesäkuun puolivälissä:

   ja vielä vertailun vuoksi huhtikuussa 😀

   Tuo Kesäkuinen kylmäpurkaus myös työnsi kylmän ilman etelään (Suomen päälle) jossa se hitaasti lämpeni. Kesäkuussa aurinko kuitenkin lämmittää pohjoisnavallakin sen verran että ”uutta”kylmää ei siellä enää synny juurikaan ennen syksyä. Tässä oma arvioni. Korjatkaa jos meni pieleen 😉

  • salama
   26/07/2014 15:29

   No höh, yritin vastata tähän, mutta laittamani kolme linkkiä ilmeisesti eivät päässeet läpi 😀
   No, veikkaisin itse siis syyksi tähän ettei heinäkuussa tule niin kylmää sitä, että tuo pohjoisnavan kylmä ilmamassa lämpenee koko kesän ja on siis jo paljon lämpimämpi kuin Kesäkuun alussa. Lisäksi tuo Kesäkuun kylmäpurkaus työsi kylmää etelään (Pohjoismaiden päälle) missä se lämpeni ja sen tilalle pohjoiseen virtasi lämmintä. Ja kun aurinko lämmittää pohjoisnavallakin jonkin verran, ei ”uutta” kylmää enää synny juurikaan ennen elo-syyskuuta. Olisin siis laittanut linkkejä mistä tuo olisi näkynyt, mutta ilmeisesti näihin kommentteihin ei voi sellaisia laittaa?

 88. Janne
  26/07/2014 13:17

  Tällä hetkellä Kouvolassa on 31 astetta. Kesän lämpöennätys menee tänään melko varmasti rikki.

  • Juhani
   26/07/2014 13:57

   Kouvolassa nyt 31,8. Meilläkin meni 31 astetta puhki, kun nyt mittari näyttää 31,2. Eilinen maksimi oli 30,6.

   • Janne
    26/07/2014 14:05

    Jää todennäköisesti koko kesän lämpimimmäksi lukemaksi mitä sieltä tulee tänään. Lapissa näyttäisi olevan melko koviakin ukkosia liikkelle varsinkin Rovaniemellä.

   • Säästä
    26/07/2014 14:29

    32,3 kouvolassa. Meneekö 33?

   • Janne
    26/07/2014 14:42

    Nyt lämpö on taas pudonnut alle 32 mutta tilanne elää koko ajan.

 89. Säästä
  26/07/2014 18:16

  Maastopaloja on syttynyt tänään ympäri maata esim Kuopiossa 10 hehtaarin palo http://yle.fi/uutiset/laaja_maastopalo_roihuaa_kuopiossa/7377868 varmaan ukkosten tullessa syttyy vielä isompia paloja varsinkin, jos kuivuus jatkuu vielä muutaman päivän

 90. Janne
  26/07/2014 21:17

  Päivän huipuksi jäi Kouvolan 32,5. Tampereella oli klo 21 vielä 29,2 astetta!

 91. Sami
  26/07/2014 21:34

  Ennusteet ovat nyt sitä mieltä että mennään hellesään tuntumassa ainakin 10.8. saakka. Jyväskylän keskiarvoksi on tulossa heinäkuussa +19,0, jolla irtoaa 6:s sija 1951-vuodesta alkaen. 6.7.-8.8. ajalle olisi ennusteiden mukaan keskiarvoksi tulossa +20,2 ja 18.7.-8.8. jo ”ihan kivat” +21,1.

  Melko todennäköisenä voidaan pitää että nyt syntyy suomen helleputkiennätys, ennätykseen riittäisi että jossain päin suomea mitattaisiin hellettä 2.8. eli ensi lauantaihin saakka. Sitten alkaakin jännitys kuinka pitkä putkesta tulee, meneekö kertalaakista 40 päivään?

  • Janne
   26/07/2014 22:20

   Ja tätä ennen liki kuukauden tauko helteissä. Kyllä meille nyt ”korvataan” kesäkuun koleus oikein korkojen kera. Tiistaista ja mahd. keskiviikosta näyttäisi tulevan kunnon ukkospäivät eteläänkin.

   • Niko
    27/07/2014 04:01

    Mutta pahinta on että helle jatkuu meilläkin ja voimistuu taas 4.8 alkavalla viikolla. En kestä jos tätä jatkuu kauan vielä.

   • Matti
    27/07/2014 09:38

    Hommaa Niko puhallin kämppään, tai mene ulos puistoon istumaan varjoon. Kastele paita ja laita se päälle, helpottaa 🙂

 92. Matti
  27/07/2014 08:58

  Huhhuh että on kovia lukemia ensi viikolle ennustemalleissa. ECMWF ennustelee jo yli +15 ilmamassoja ensi viikon lopulle.

  • Säästä
   27/07/2014 09:15

   Meneeköhän vesistöjen lämpöennätyksiä rikki? Jotkin järvet ovat jo yli 26 asteisia ja merikin välillä noin 25 asteinen.

   • Matti
    27/07/2014 09:18

    En ihmettelisi. Jaakko heittikin sitten kuuman kiven järveen. Paljonhan Saimaan lämpötilat olivat vuonna 2010? Kävin nimittäin kahdessa rannassa heinäkuun lopulla silloin uimassa, joista toisessa paikassa lämpötila oli 2 metrin syvyydellä +29 ja toisessa yli +27 🙂

   • Säästä
    27/07/2014 09:20

    Nyt kun meri on lämmin se näkyy hyvin aamulämpötiloissa esim Helsingissä. 27 astetta lämmintä klo 9:15, kun pohjoisempana on noin 22 astetta.

   • 27/07/2014 09:41

    Merivesi lienee ajoittain vieläkin lämpimämpää kuin +25. Tuon Itämeren portaalin asteikko loppuu pahasti kesken 🙂 Tällaisia meren lämpötiloja tais olla viimeeks 2010 heinäkuussa

  • 27/07/2014 11:24

   Tosiaan katselin jopa alakanttiin noita 850hPa lämpötiloja, jotain +18 – +20 tiedossa. Jos ennusteet eivät juurikaan muutu, ja ei tuule paljoa niin päästään elokuun 2010 alun meininkeihin helposti.

 93. Nimetön
  27/07/2014 12:22

  Näyttäisi Keski-Lapissa, esimerkiksi Sodankylässä, olevan tulossa mittaushistorian lämpimin heinäkuu. Esimerkiksi viimeisten 100 vuoden ajalta katsottuna on tänä vuonna taas mennyt jo 4/7 kuukautta jossain päin maata lämpimyydessään top5:een (helmi, maalis, huhti ja heinä). Vastaavia top5 kylmiä kuukausia on koko vuosituhannella tullut suunnilleen saman verran.

  • Säästä
   27/07/2014 13:08

   Alkaa se I-juttu olla voimissaan. Harmi, että päästöjen vähentäminen on jo liian myöhäistä, eivätkä esim Kiina, USA, Venäjä ja Intia tule vähentämään luonnon tuhoamistaan.

   • Janne
    27/07/2014 15:20

    Muista nyt kuitenkin että kesäkuun loppu oli poikkeuksellisen kolea ja kolein 50 vuoteen joten kyse on luonnollisesta vaihtelusta. Eikä viitti puhua tosta asiasta edes mainitsematta sen nimeä.

 94. Sami
  27/07/2014 13:09

  Melkein uskaltaisi luvata, että elokuusta tulee vähintään 2 astetta keskimääräistä lämpimämpi, alkukuusta ainakin tämä säätilanne pitää huolen että on selvästi keskiarvoja lämpimämpää ja sitten jos ja kun viileneminen alkaa elokuun loppupuoliskolla niin lämpimät vesistöt pitävät ainakin viikon huolta mm että yölämpötilat ovat korkeita. Jyväskylään veikkaan elokuun keskiarvoksi +16,3…+17,5, eli jopa ennätystä.

 95. Niko
  27/07/2014 13:35

  Espoossa tästä tulee kaikkien aikojen ennätys jos tämä vauhti jatkuu. Tulen hulluksi vielä. 2002 elokuussa oli lämmintä mutta +26 ei ylittynyt kertaakaan ja yölämpötilat olivat sellaiset +15. 2010 elokuun alkupäivät olivat lämpimiä mutta sen jälkeen viileni ja loppukuusta ei ylitetty edes +20. Mun elinaikana ei ole ollut jatkuvasti +27-30 elokuun puoleenväliin saakka koskaan ja nytkin yölämpötilat ovat sellaiset 19-22 astetta. Elokuun keskilämpötilaksi voipi tulla yli +20 mikä olisi noin 4 astetta keskiarvon yläpuolella. Toivon ettei tätä todellakaan tapahdu mutta ennusteet ovat salaliitossa paholaisen kanssa ja se haluaa lämmittää meitä nyt.

  • Niko
   27/07/2014 13:58

   Tarkoitin siis 2006 enkä 2002

 96. Tapio R.
  27/07/2014 14:57

  Tämän lämpimän jakson näin jo viime talvena, En pitänyt minkäänlaisena yllätyksenä tätä hellejaksoa. Nyt vain menemme valmiiksi suunniteltujen ”piirustusten” mukaan. Kaikki oli jo kuin tarjottimella valmiina.

  • Teemu
   28/07/2014 10:39

   No miten se näkyi?

   • Tapio R.
    30/07/2014 08:52

    Nyt voin kertoa, kun se toteutui. Olen vähän pantannut tätä, mutta nyt ovat estot poissa. Artturi Similä kertoi 1960-luvulla, että 2 vuotta ennen ja jälkeen auringonpilkkumaksimin, olisi lämpimät kesät. Maksimi taisi sattua vuodelle 2012, joten tähän liittyvät lämpimät kesäsäät vuosille 2010 ja 2014. Tässä oli avain viime talven arviooni.

 97. Kalle
  27/07/2014 15:39

  Nyt ennustavat että elokuussa korkeapaine olisi pohjoismaiden päällä. Eikö sen pitäisi tarkoittaa kuivempaa keliä ja sen että yölämpötilat eivät olisi lähes trooppisia?

 98. Antti L
  27/07/2014 16:31

  Kunpa nuo ennusteet osaisivat ennustaa myös sään muutokset eikä vain samanlaisena jatkuvan sään.

 99. Kristian
  27/07/2014 17:27

  Kyllä nuo ennusteet ovay kuin pahimmista painajaisista! Ja jotkut vain kehtaavat hokea, että ”nautitaan nyt kun on kesä”. Aika vaikea on nauttia, kun keskellä merta, jossa äsken olinkin, oli tolkuttoman kuuma! Ei ole mitään paikkaa, missä paeta hellettä, paitsi kaupat.

  Jotenkin nuo pitkät ennusteet tarjoavat niin mielikuvituksellisia lukemia, että toivon sydämestäni, että ne muuttuvat. Luulisi, että pitkään jatkuva superkuumuus alkaa väkisinkin ruokkia ukkosia.

  • Kalle
   27/07/2014 17:40

   Tunnen tuskasi, Kristian. Missä päin asut? Kehtaavat uutisoida miten helle hellii. Accuweather tarjoaa maltillisia lämpötiloja ainakin Espooseen. Korkeintaan +26 elokuun alkuaikoina. Mutta sehän ei useinkaan tiedä mitään meidän säästä. Kyllä tälle loppu tulee ja sitten se tuleekin kunnolla. Semmoset +25 tuntuisi ihanalta juuri nyt.

   • Kristian
    27/07/2014 17:54

    Nimenomaan, +25 olisi ihmeen hieno elämys tähän väliin.

 100. Säästä
  27/07/2014 18:06

  Mitä sanotte, tuleeko etelään sadetta ensi viikolla? Esim. Kaisaniemessä jo kolmas sateeton viikko menossa. Näyttää taas kerran parhaat capet menevän sisämaan puolelle, joten rannikko voi hyvinkin jäädä ilman sateita/ukkosia.

 101. Risto
  27/07/2014 18:24

  Ensi yönä on trooppisen yön mahdollisuus melko laajalti rannikkoseuduilla.

 102. Tapio R.
  27/07/2014 19:33

  Kuopiossa on tänään ukkostanut ja syöksyvirtaukset ovat katkoneet puita Väinölänniemessä ja satamassa.

 103. Kristian
  27/07/2014 19:57

  Kyllä olisi tosi hurjaa, jos nuo kaikkein kovimmat ennusteet toteutuisivat tuollaisinaan. En jotenkaan supstuisi uskomaan siihen, että seuraavat kaksi viikkoa olisi +30 astetta! Mikäpä sen estää mutta en vain usko, että jaksaisi olla niin suoraviivaisen kuumaa.

  Tai sitten tämä on vain toiveajattelua ja itsensäsuojelua. Minusta tämäkin helleaalto vain osoittaa, että pitäisi lopettaa ilmastonmuutoksesta puhuminen futuurissa. Se on täällä jo nyt ja vaikuttaa ja hankaloittaa elämistä jo Suomessa vuonna 2014.

  • Säästä
   27/07/2014 20:25

   Samaa mieltä. Ensin oli neljä normaalia lämpimämpää kuuta ja sitten vähän viileämpi toukokuun alku, jota seurasi superkuumawautsiwau toukokuun loppu ja kylmä kesäkuu. Nyt tämän kylmän kesäkuun vuoksi kaikki tämä on vain tilastollista vaihtelua, vaikka esimerkiksi heinäkuut ovat olleet todella lämpimiä viime vuosina.

   Ilmatieteenlaitos on myös käytännössä lopettanut i-muutoksen uutisoinnin. Ehkä meidän kannattaa vain unohtaa asiat joihin emme voi enää vaikuttaa.

   • Sami
    28/07/2014 01:44

    ”Heinäkuut todella lämpimiä viime vuosina”, hetkinen….Jyväskylän 1981-2010 keskiarvo on 16,5. Tässä 2004-2013: 15,8, 17,9, 17,0, 15,9, 15,0, 15,8, 21,1, 18,6, 16,7, 15,8. Näiden keskiarvo 17,0 ja jos 2010 jätetään laskuista pois, niin 9 muun keskiarvo on 16,5. En mitenkään näe että viime vuosina olisi heinäkuut olleet todella lämpimiä.

  • Kalle
   28/07/2014 03:49

   Nyt on jokin pahasti väärässä. Täällä jatkuvasti yli +30 ja Tukholmassa sitten samaan aikaan vain 25-27 😦

 104. Teemu
  27/07/2014 21:50

  Jännä miten näissä kommenteissa näkyy vallitsevan tillanteen vaikutus siten, että näin tulee jatkumaan myös jatkossa. Joku vielä väitti tuolla, että ennusti tämän viime talven keleistä. Yhtä hyvin voisi sanoa, että kun 1993 kesa0ällä oli viileä, niin nyt on lämmintä…;) Miksi näin?

 105. Janne
  27/07/2014 22:24

  Äsken Päivän säässä näytti etukäteen ensi viikonlopulle ja ma 4.8. jopa +33!

 106. AP
  28/07/2014 01:49

  Palasin Italian viileydestä Suomen helteisiin… 🙂 No liioittelen toki, sillä viikon aikana lämpötila oli sielläkin enimmäkseen 25-30 asteen välillä. Mutta etenkin lauantain sateessa jäätiin vain 20 asteen tienoille. Voimakkaita ukonilmojakin sain todistaa parina päivänä kuten eilen Venetsiassa, jossa taivas synkkeni nopeasti ja vyörypilveäkin näkyi ennen ukkossateiden alkamista. Jos Suomea on hallinnut viime päivät sulkukorkeapaine, Italiassa oli ajankohtaan nähden epätyypillinen matalapaine. Mutta eipä ollut tukahduttavan kuumaa: ennen lähtöä esim. Firenzen alueelle ennustettiin täksi viikoksi 30-34 asteen lämpötiloja ja oli siis viitisen astetta sitä viileämpää. Tänään Tampereen 30 astetta tuntui jopa selvästi kuumemmalta kuin Firenzen vajaa 30 astetta.

  Ainoa oikeasti kuuma päivä oli viikko sitten sunnuntaina Milanossa, 33 astetta ja silloin kaduilla oli tunkkaisen kuumaa vielä myöhään illallakin. Mutta heti seuraavana päivänä alkoi sataa ja ukkostaa kunnolla, joten ilma raikastui vaikka pysyikin suomalaisittain lämpinänä. Onneksi muuten tuolla etelässä käytännössä kaikki hotellihuoneet, kaupat, museot ja muut julkiset tilat ovat ilmastoituja, joten ei olisi tarvinnut paljoa hikoilla vaikka olisi ollut kuumempaakin.

  Tänne palatessa ensin harmitti, että missasin ilmeisesti kesän lämpimimmän viikon (oliko todella keskilämpötilaltaan korkein viimeisen 50 vuoden aikana niin kuin jostain luin? Entäs 2003?). Mutta nyt on tullut tänään sen verran hikoiltua, etten enää harmittele. Ihan hyvä silti että lämmintä on jatkossakin ja toisaalta vilvoittavien ja raikastavien sateiden todennäköisyys kasvaa päivä päivältä. Vielä en usko noihin 32-33 asteen ennusteisiin viikon päästä, mutta katsotaan rauhassa. Jos todella toteutuisivat, siinä olisivat paikkakuntakohtaiset elokuun lämpöennätykset vaarassa. (Suomen ennätyshän on 33,8 astetta neljän vuoden takaa)

 107. Jussi
  28/07/2014 09:45

  Kuinka todennäköisenä pidätte tuota ennustettua ”superhellettä”? Onhan siitä näkynyt merkkejä ennusteissa, mutta mahtaisiko toteutua?

  Jos se toteutuu, niin täytyy kyllä sanoa, että tämänkin palstan amatööriasiantuntijat ovat arvelleet ilmastonmuutoksen merkit liian optimistisesti. Kun vuonna 2010 mitattiin se +37,2, täällä kirjoitettiin, että tuskin toistuu ainakaan 10-20 vuoteen. No, nyt voi toistua – neljän vuoden kuluttua. Muistaakseni itse kirjoitin silloin, että melko varmasti seuraavan 10 vuoden aikana.

  Ilmatieteen laitoksen varoituksissa aina puhutaan vanhuksista ja muista riskiryhmistä, mutta näin korkeat lukemat eivät tosiaan ole mitään leikkiä hyväkuntoisillekaan. Ei voi tehdä oikein mitään sisällä tai ulkona.

  • Jussi
   28/07/2014 09:48

   Järvi- ja merivedet ovat niin lämpimiä, että eivät pahemmin vilvoita, harvalla on ilmastointilaite, ja vaikka olisikin kotona, niin entä jos työpaikalla ei ole? Tätä helleongelmaa ei ole otettu tarpeeksi vakavasti Suomessa, mutta olisi parempi ottaa.

  • Teemu
   28/07/2014 10:37

   Jos normaalikuntoinen ja perusterve jamppa ei tätä kestä, niin on kumma. Järkevä nesteytys on kaiken a ja o. Niin ja tulee vedettyä tuollaista 1,5 h juoksulenkkiä näillä keleillä, no problemos.

   Superhelle? Siis tuo ensi viikon maanantaille ennustettu? Se on tuossa elänyt 30-32 välillä koko ajan ja lienee tuo 37 aika kaukaa haettua. Pitäisi ensin olla jossain muualla sen verran ja ko. massan valua tänne sitten. Kaakosta? tulevat systeemit ovat hyvin arvaamattomia joka tapauksessa (näin ilmeisesti ennustettu?).

   • Säästä
    28/07/2014 10:51

    Teemu, kaikkien kehoa ei vain ole tehty kuumille keleille. Itseäni alkaa helposti huimata ja heikottaa helteillä, vaikka cooper menee helposti 3km. Siihen vielä se ettei kaikilla ole ilmastointia niin ymmärrän hyvin jos alkaa lämmöt ahdistaa, kun 30 astetta on ollut mittarissa useana päivänä.
    Eipä pitäisi oikealla pukeutumisella talvellakaan kenenkään kuolla normiulkoilussa, mutta silti monet valittavat kylmyyttä. Missä ne luonnon kylmyydestä kärsimisen mainostajat ovat nyt kun täällä puut ja ruohikko muuttuvat keltaisiksi sateettomuuden ja jatkuvan paahteen vuoksi.

    Pidän itseäni pohjoisen asukkaana, en jonain rantoleijonana, jolle ainoa oikea kesä olisi paahde, josta monet ihmiset kärsivät ja monet vanhukset jopa kuolevat siihen. Miksi ihmiset eivät saisi kertoa mielipiteitään? Hyvä teille, jotka pystyvät toimimaan helteissa normaalilla tavalla, kaikki eivät pysty vaikka olisivat kuinka terveitä. Samahan se on talvella: toiset palelevat jo pikkupakkasissa, kun toiset nauttivat kovistakin pakkasista (ei tule niin tukahduttava olo ulkoillessa).

   • Teemu
    28/07/2014 11:40

    Mulle kelpaa helle kesällä ja kunnon pakkanen runsaine lumineen talvella…:) Jos jokin pännii, niin vesisade ja loskakelit talvella. Arvatenkin v*****i ja rajusti viime talvena.

   • Säästä
    28/07/2014 11:51

    Kyllä minullekin helle kelpaa, mutta 30 asteen lähellä kun pyöritään useita päiviä alkaa hieman pännimään, onneksi tietää, ettei tätä voi kovin montaa viikkoa enää jatkua 🙂 Syksy on mielestäni paras vuodenaika: on pimeää ja sateista, eikä Aurinko ole koko aika häritsemässä 😀 Lenkkeily kaatosateessa on parasta mitä tiedän. Loskakin on mukavaa, kun ajattelee kesän yli 30 asteen helteitä, ei siis käy edes mielessä valittaa loskasta.

 108. Jykä
  28/07/2014 09:56

  Taitaa muuten Helsingin Kaisaniemen osalta olla niin, että kaikkien aikojen helteisimmät heinäkuut ovat 2010, 2011 ja 2014…. ainakin vuoden 1961 jälkeen. Eli kyllä ne heinäkuut ovat viime vuosina olleet todella _lämpimiä_….

  • Jussi
   28/07/2014 10:23

   Älä unohda vuotta 2003. Mutta tällaista keskittymää, että neljän vuoden sisällä on kolme näin kuumaa heinäkuuta, ei varmasti ole ollut. Ikinä.

   • Säästä
    28/07/2014 10:58

    Minullakin alkaa usko mennä satunnaisvaiheluihin ja mielestäni Suomessa pitäisi alkaa varautua helteisiin huomattavasti paremmin, kuten joku aiemmin mainitsikin. Edes kaikissa sairaaloissa ei ole ilmastointia, mikä on mielestäni aivan uskomatonta.
    Suomessa ei varauduta muuhun kuin kylmyyteen ja lumisateisiin. Naureskelemme täällä, kun parin sentin lumisade aiheuttaa kaaosta Etelä-Euroopassa, mutta miten olemme varautuneet Etelä-Eurooppalaisiin helleaaltoihin? Rakentamalla kerrostaloista yms todellisia pätsejä, kumma ettei lämmitetä läpi kesän. Aletaanko täällä toimiin sitten, kun 30-35 asteen heltee jatkuvat monena kesänä viikko kausia? Enpä usko, mitään ei tapahdu ennen kuin johonkin helleaaltoon kuolee suuri määrä ihmisiä useana vuotena.

   • AP
    28/07/2014 11:16

    Ei ehkä ihan, mutta 1920-luvulla on ollut lähekkäin kaksi kuumaa heinäkuuta (1925 ja 1927) ja myös vuosien 1936 ja 1941 välillä on ollut useita kuumia heinäkuita. Tuohon vm. jaksoon mahtuu myös pari huippulämmintä kesä- ja elokuutakin.

    Tuo 2011 ei ainakaan Kaisaniemen ulkopuoella kuulu aivan kaikkien aikojen helteisimpiin vaikka lämmintä toki oli.

    Näitä tilastoja voi taas pyörittää mielensä mukaan: voi myös sanoa, että vuoden 2006 jälkeen on ollut vain 2 todella lämmintä heinäkuuta ja nyt on tulossa vasta kolmas.

 109. Juhani
  28/07/2014 11:20

  Säästä kirjoitti: ”Eipä pitäisi oikealla pukeutumisella talvellakaan kenenkään kuolla normiulkoilussa, mutta silti monet valittavat kylmyyttä. Missä ne luonnon kylmyydestä kärsimisen mainostajat ovat nyt kun täällä puut ja ruohikko muuttuvat keltaisiksi sateettomuuden ja jatkuvan paahteen vuoksi.”

  Kovilla pakkasilla hengityselimiä on vaikea suojata – no, ehkä pitämällä jotain huivia suun edessä. Mutta juuri hengityselimiin kova pakkanen iskee pahiten. Juu, ja minä kerroin kylmyyden vaikutuksista linnustoon. Se osoittautuikin tehokkaaksi pesäpoikasten tappajaksi. Itselläni on seitsemän linnunpönttöä, joista kuusi oli asuttuja. Kaikissa pöntöissä oli kuolleita poikasia – toisissa koko pesye. Puut ja nurmet selviävät kyllä. Kuivempiakin kesiä on ollut. Kylmyys on kesällä luonnolle huomattavasti pahempaa kuin kuumuus. Mutta kyllähän tässä vettä kaivattaisiin, mutta sitä taitaa lähipäivinä monin paikoin tullakin.

 110. Jussi
  28/07/2014 12:23

  Tällä palstalla voidaan loputtomiin vääntää kättä siitä, onko helteet miellyttävää vai ei. Koska kyseessä on niin pitkälle fiiispohjainen asia ja täällä keskustelee aikuisia ihmisiä, en usko, että kenenkään päätä voi kääntää. Vaikka lukisin kymmenen hyvin argumentoitua ”helleylistystä”, ei kuumuus tunnu minusta sen mukavammalta.

  Siksi pitäisi kai keskittyä puhumaan enemmän sääilmiöiden tasolla.

  Summa summarum, tähän kuuhun liittyvät ainakin nämä ”kummallisuudet”:

  – miksi kausiennusteet heittivät niin täydellisesti häränpyllyä, viileästä tosi lämpimään
  – huippuhelteet eivät ole olleet vain Etelä- ja Itä-Suomen asia vaan myös Lapin
  – helteen intensiteetti lämpimine öineen
  – kolmas hyvin lämmin heinäkuu viiden vuoden sisällä

  • Teemu
   28/07/2014 13:33

   1) Kausiennusteet ovat tunnetusti huonosti paikkansapitäviä. Vallitseva tilanne on osoitus siitä. Ehkä ei ole huomioitu sitä, että tulee jumittava korkeapaine. Tilanne olisi voinut olla hyvinkin ihan toinen. Onhan niitä kiva katella.
   2) Korkeapainetilanteessa ja kun se on ollut akselissaan siten kuin on ollut, niin Lappikin saa osansa lämmöstä
   3) Korkeapaine pitänyt kauan pintansa ja ollut lämpimän kannalta suosioillisessa akselissa, jolloin sekoittumista ei ole tapahtunut. Mitä kauemmin ”kattilaa” lämmittää, sen lämpimämpää tulee tällaisessa tilanteessa.
   4) Jos on saman tyyppinen suursäätila näinä mainittuina vuosina, tuppaa olemaan lämmintä heinäkuussa (tyypillisesti kalenterivuoden lämpimin kuu). Jos olisi viime kesäkuun tyyppinen suursäätila, olisi tilanne täysin toinen. Pitäisikö enemminkin ihmetellä, miksi suursäätila on tiettynä ajankohtana samanlainen?

   Eri sääilmiöitä, varsinkin lämpötiloja, pitäisikin verrata vuosien välillä vain, mikäli suursäätila on samalla hetkellä saman tyyppinen.

 111. Jykä
  28/07/2014 12:30

  Lapissa viime kesä oli kaikkien aikojen pisin ja lapissa tämä heinäkuu kaikkien aikojen helteisin…

 112. Sami
  28/07/2014 12:31

  Kaisaniemen lämpimimmät elokuut ovat 2000-luvulla 2002 +19,4, 2006 +18,7 ja 2010 +18,1.

  1829-vuodesta alkaen +18,1 tai lämpimämpiä on ollut 1834 +18,8, 1846 +20,6!!, 1854 +18,1, 1858 +18,3, 1868 +18,9, 1882 +18,2, 1917 +18,5, 1927 +18,3, 1937 +18,7, 1938 +18,8, 1939 +20,0, 1951 +18,4, 1955 +18,8, 1996 +18,1, 1997 +18,9.

  Eli eli….jos 1800-luvun puolivälissä on elokuun keskiarvo ollut +20,6, niin aivan hyvin tuo voi rikkoutua, kyse on enemmänkin sattumasta. 1930-luku päättyi kolmeen peräkkäiseen kuumaan elokuuhun.

  • Sami
   28/07/2014 12:38

   Ja että tuleeko iltasanomien mainostama superhelle….tuskimpa nyt +35 astetta, mutta kyllä +33 voi mennä rikki. Voihan olla että jää täysin lapaseksi.

 113. Teemu
  28/07/2014 12:36

  No on sitä muuallakin lämmintä..:)

  http://www.foreca.fi/Kuwait/Ar_Riqqah

 114. Jykä
  28/07/2014 12:49

  Tuo 1846 vuoden keskilämpötila Helsingissä on aivan uskomaton, siinä kun ei ollut vielä tätä kaupungistumisen vaikutusta.

  • Säästä
   28/07/2014 12:52

   En jotenkin luota 1846 vuoden lämpömittareihin. Miten usein niiden lämpötiloja on edes käyty katsomassa, varsinkin yöaikaan.

   • Teemu
    28/07/2014 13:20

    Silloin käytiin yöllä kuseksimassa ulkona, niin samallahan sen mittarinkin vilas..:)

   • Säästä
    28/07/2014 13:38

    Eli diabeetikkosääasemamiehet olivat kova sana tuolloin.

   • Nimetön
    28/07/2014 23:07

    Kyllä 1800-luvulla on osattu tehdä erittäin tarkkoja mittauksia. Esimerkiksi maan magneettikenttää mitattiin silloin Helsingissä jatkuvana kolmivuorotyönä tiheällä aikaresoluutiolla. Tällaiset perusmittaukset edustivat silloin korkeinta tiedettä ja niihin suhtauduttiin sen mukaisella vakavuudella.

 115. Janne
  28/07/2014 13:40

  tuliskohan tänään tänne etelärannikkollekkin ukkosia

  • 28/07/2014 14:04

   Ei tule ukkosia etelärannikolle, tänään ainakaan. Ihmetyttää miten tuo meri vielä nytkin pitää tämän rannikon näin hyvin puhtaana pilvistä. Itämereltä lähestyy tutkassa ukkosta ja sadetta saaristomerta ja Turkua, mutta näyttää sekin kuivuvan kasaan ennnen rannikkoa.

   • Säästä
    28/07/2014 14:11

    Eikös hurrikaanit vaadi 26,5 asteisen meren? Suomenlahti on nyt noin 24 asteinen eivätkä edes ukkoset pääse siitä yli. Paska meri ei voi muuta sanoa.

   • Janne
    28/07/2014 14:15

    Mutta huomenna voi jo hyvin tulla.

   • Säästä
    28/07/2014 14:40

    Hyvä, että jaksat olla positiivinen. Minä en ainakaan herättele toiveita ennen kuin jotain merkittävää alkaa tapahtua (vaikka MCS Virossa tai Suomenlahdella). Nämä tämän kesän ukkoset etelässä ovat pääosin olleet pieniä soluja, joista ei ihan hirveästi ollut iloa kenellekkään vrt vaikka p-Suomi tänään tai aiempina viikkoina.

   • Janne
    28/07/2014 14:56

    ja se ainoa 20.7. ukkonen jäi kokematta meiltä molemmilta. tällä hetkellä on laajat ukkosvaroitukset voimassa myös etelään ja tänään tulee etelään ukkosia vain paikoitellen niin kuin näyttää käyneen

 116. Janne
  28/07/2014 14:01

  http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288719228472.html?pos=navnow
  Siinä on vertailtu vähän sääennusteita. Aika hyvin Foreca osui oikeaan verrattuna FMI.iin mutta kumpi osuu enemmän oikeaan jos vuoden ajanjakso kyseessä?

  • Samu
   28/07/2014 14:51

   Oli ehkä leikkimielinen testi, mutta kiitos lisää näitä! Onko FMI:llä paikalla vain kesäuunot vai mikä selitys? 🙂 Oma fiilis on, että Foreca hakee välillä julkisuutta ääriennusteilla, kun FMI menee perinteistä latua. Joka tapauksessa olisi hienoa lukea ennustetarkkuuksista vaikka viikoittain. Välillä tuntuu siltä, että Yr.no tietää Suomen säät paremmin kuin omat kotimaiset.

  • 28/07/2014 15:39

   Kyllä tässä kesällä välillä pistänyt huvittamaan nuo FMI:n lämpötilaennusteet Helsingissä. Pahimmoillaan heittänyt ainakin 6 asteella alakanttiin. Muutenkin noista FMI:n ennusteista sais hyvän kohinageneraattorin aikaiseksi. Sen verran isoja heittoja tapahtuu jopa tunnin aikana ennusteissa. Viime päivinä tosin olleet yllättävänkin tarkkoja.

   • Säästä
    28/07/2014 16:08

    En tiedä ovatko nämä ennusteet edes merkittävästi parantuneet viime vuosina, sillä samanlaisia usean asteen virhe-ennusteita tulee yhä melko usein. En edes jaksa puhua kuurosateiden ennustamisesta. Myös rintamasateiden ennustaminen syksyisin ja talvisin tuntuu olevan melko mahdotonta (Vaikka sataisi, niin kaavailtu rankkasade voikin olla repaleinen ja mitätön sadealue :))

   • Kristian
    28/07/2014 20:37

    Suurinta heittoa on hellepäivän jälkeisissä iltaennusteissa. Alkukesästä oli yleistä ennustaa, että hellepäivä viilenisi illaksi johonkin 15:een, vaikka todella harvoin niin käy.

   • Nimetön
    28/07/2014 23:18

    Ei tuo IL:n vertailu täysin pätevältä näytä, kun esimerkiksi Helsingin Kaisaniemessä ei ole tänä vuonna edes 30 astetta ylitetty, mutta vertailussa yhden päivän maksimiksi on laitettu 31 astetta. Ennustaako IL tai Foreca edes päivän maksimia? Ainakin IL taitaa ennustaa lämpötilaa vain tietyille ajanhetkille. Jos vertailuun on otettu ennustettu lämpötila esimerkiksi klo 15 niin havainnoistakin olisi pitänyt katsoa klo 15 lämpötiloja eikä päivän maksimeita.

 117. Antti L
  28/07/2014 14:21

  Pientä taukoa voisi helteisiin välillä tulla, muuten menee viime talven lämmityssäästöt viilennykseen. Taloudellisestikin oli edullisempaa, jos huippulämpö tulisi vasta syyskuussa.

 118. Säästä
  28/07/2014 16:15

  Ovatko muut täällä huomanneet sellaisen asian, mistä nimimerkki ”fabio” puhui FLC:n foorumilla eli ukkoset tuntuvat syntyvän melko tarkalleen Salpausselän jälkeen. Loppuukohan ”merituuli” siihen vai onko tämä kesä ollut vain sattumaa?

  • Matti
   28/07/2014 16:35

   Katselin joku aika sitten lehdestä, jossa oli kuva joltain pitemmältä aikaväliltä missä salamoi Suomessa eniten. Nykyään salamointi on painottunut länteen suunnilleen Pirkanmaasta ylöspäin Pohjanmaalle saakka. Aiemmin salamointia oli eniten Lahden kohdilla, Kaakkois-Suomessa ja Pohjois-Savossa eniten. Miksi näin? Itse veikkaan, että mannerilmastoinen säätyyppi on levinnyt idästä lännemmäksi vuosikymmenien aikana, ja tuo lämpimän ja viileämmän ilmamassojen raja-alue on myös nykyään lännempänä, jolloin ukkoset painottuvat myös länteen helpommin. Kyllähän tuo on mielestäni jo erinomainen todiste vallitsevasta ilmastonmuutoksesta.

   • Antti L
    28/07/2014 17:41

    Tuota samaa taisin kysellä ja ihmetellä tällä palstalla viime kesänä, että mistä tuo ukkosten siirtyminen Pohjanmaalle johtuu.

   • Teemu
    29/07/2014 07:52

    Aika kova näkemys…:) Viime talvi oli mitä parhain esimerkki merellisestä ilmastosta, ei edes väli-ilmastosta. Muutamaa poikkeusta lukuunottamatta 90-luvulta alkaen merellinen vaikutus on ollut todella vahvasti vaikuttamassa varsinkin syksyisin ja talvisin.

    Ukkoset toki voineet painottua enemmän länteen, mutta kyllä niitä on idässäkin aika hyvin ollut tänä vuonna.

 119. Matti
  28/07/2014 16:36

  Hki Rautatientorilla +29,7. Meneekö +30 rikki eka kertaa ilmeisesti vuoden 2010 jälkeen? Kumpulassa oli äsken +30,7. Espoossa yli +31

 120. Sami
  28/07/2014 16:59

  Aika lapsukaisia on etelä-ja keski-suomessa varsinkin lännessä olleet ukkoset, yksi oli tulossa Jyväskylään niin laittoi nukkumaan täysin juuri ennen Jyväskylää. Parhain on tällä hetkellä valtatie 5:llä välillä Siilinjärvi-Iisalmi. Eihän tuo tietysti yllätys ole ettei tänne ukkosia tule, varsinkin kun kulkusuunta on se pahin mahdollinen, lounaasta koilliseen. Hyvin tuntui ainakin saavan ukkonen voimia päijänteestä ylitettyään sen 100km jyväskylän eteläpuolelta.

 121. Janne
  28/07/2014 17:15

  Kirkkonummelle kuuluu jyrinää ja Lohjan seudulle on kehittynyr ukkosia.

  • Matti
   28/07/2014 17:53

   Jyrinät kuulunevat Hyvinkäältä saakka. Sen lähempänä ei ukkosia ole, ja ohi menevät luonnollisesti. Hki Kumpulassa +31.5 tällä hetkellä

   • 28/07/2014 17:55

    Korjaan, Nurmijärvellä se solu olikin eikä Hyvinkäällä.

   • Janne
    28/07/2014 18:27

    Viimeksi vuonna 2006 oli samaan aikaan helteinen ja paska ukkoskesä.

  • Säästä
   28/07/2014 18:52

   Tänään oli sitten idän vuoro ja samaan aikaan myös Lapin hieno ukkoskesä sai jatkoa. Merikin kiehuu kohta, mutta silti se pilaa etelän ukkoset 😀 Huominen näyttää taas niin lupaavalta, mutta uskaltaako tässä odotella mitään? 100+ km olen valmis ajamaan yhteen suuntaan, mutta pidemmälle on melko turha lähteä, kun ukkoset heikkenevät miten sattuu.

   • Risto
    28/07/2014 20:31

    Huomisesta näyttäisi tulevan tähän mennessä paras ukkospäivä Uudellamaalla. Solujen liike on luutlavasti itäänpäin, mikä parantaa pk-seudun mahdollisuuksia. Torstain vastaiselle yöllekin vois heittää jo tärpin, sillä mahdollisuus koho-MCS:lle on olemassa.

   • Säästä
    28/07/2014 20:53

    Jotenkin jo tavallaan pelottaa, kuinka uhkarohkeaksi sitä ryhtyy, kun viimein se kunnon ukkonen joskus tulee. Täytyy koittaa pysyä ’turvassa’ jos jotain tulee.

   • Matti
    28/07/2014 22:20

    Näyttäisi kyllä minusta siltä, että huomenna ukkoset jäisivät ainakin rannikolla jälleen näkemättä. No, en valita 😉 Torstai voikin olla mielenkiintoinen päivä P.Karjalassa ja Kainuussa, jos ennusteet eivät pahasti muutu.

 122. Sami
  28/07/2014 21:13

  Mitä tosiaan uskaltaa viikon päähän odottaa….foreca lupailee jyväskylään ”vain” +29. Paska oli ukkospäivä tänään länsi-suomessa, jyväskylässäkään ei tullut juuri lainkaan sadetta.

 123. Säästä
  29/07/2014 08:40

  Torstain hehkutus ei aukene. Cape-aluekin näyttää niin kapealta (hehe), että se ei loppujen lopuksi varmaan edes osu Suomeen 😀

 124. Jykä
  29/07/2014 08:48

  Milloinkas tänne Helsinkiin saadaan sitä sadetta? Kohta taitaa olla liki kuukausi edellisistä sateista.

  • Säästä
   29/07/2014 09:02

   Ihmettelen myös, miten Helsingissä on edellisinä heinäkuina edes satanut, kun tuntuu, että kuurosataiden esiintyminen on mahdotonta ilman pohjoisen suunnilta tulevaa virtausta. Tällekin päivälle on aika huonot sadeprosentit annettu Helsinkiin FMI:n toimesta.

 125. Sami
  29/07/2014 09:00

  Harmi että tänään lähden piipahtamaan pohjanmaalla, juuri silloin kun todennäköisesti ukkostaisi kunnolla Jyväskylässä. No ei auta, työ on työtä. Viime vuonna oli sama juttu.

 126. Sami
  29/07/2014 10:19

  Elokuun 1.-12. päivän ennuste jyväskylään on +20,9. 1951-vuodesta alkaen elokuun alkupuoliskon keskilämpötila on ollut Jyväskylässä tasan kerran yli +18 astetta, ja sehän oli tietysti 2010, jolloin keskilämpötila oli +19,7.

 127. Jussi
  29/07/2014 12:15

  Tähän mennessä olen sinnitellyt kommentaattorina kuukaudesta toiseen, välillä hämmästyneenä, välillä pelokkaana, useimmiten uteliaana, mutta jotenkin taas tämäkin mieletön helleputki muistuttaa, miten vaikeaksi tai melkein mahdottomaksi sään ennakoiminen on käynyt. Jotenkin alkaa olla sanainen arkku tyhjä, kun joka viikolle tai ainakin joka kuulle, jopa joka päivälle tulee uutta ennätystehtailua.

  Tämä säävuosi on ollut yhtä surrealistista näytelmää. Itse olen pitkään ollut enemmän huolestunut kuin jännittynyt siitä, mitä luonnolla on tarjota. Yritän pitää positiivisen uteliaisuuden yllä, mutta meinaa mielen vallata turtumus. Meneekö ensi syksyyn vai talveen vai mihin asti, kun tämä jatkuva ennätystehtailu taukoaa?

  • Teemu
   29/07/2014 12:58

   Syksyllä olisi varaa tehdä kylmyysennätyksiä ja vaikka lumensyvyysennätyksiä..:)

   • Jussi
    29/07/2014 14:55

    ottaisin vastapainoksi ensilumet joulukuussa ja pysyvän lumipeitteen viimeistään marraskuussa :).

 128. Sami
  29/07/2014 12:23

  Nopeasti alkoi ukkoskehitys kun se käyntiin lähti, vielä en ehtinyt reissuun lähteä kun tuli ensimmäinen ukkonen, vahinko että menee taas jyväskylän pohjoispuolitse keskustan ja tikkakosken välistä. Salamoita on ihan hyvin.

  • Janne
   29/07/2014 12:30

   Etelärannikollakin voi ihan hyvin tänään tulla ukkosia. Nuo mainitsemasi ukkoset kehittyivät erittäin nopeasti.

   • Jussi
    29/07/2014 12:39

    Antaa tulla vaan! Ei ole tainnut yksiäkään ukkosia olla tänä vuonna, vaikka ainakin 20 kertaa on ollut ennusteissa.

 129. Jykä
  29/07/2014 12:42

  Onkohan tuossa Nurmijärven eteläpuolella nyt jotain kehittymässä? Tietty sopivasti Helsingin pohjoispuolella, mutta eihän se täysin mahdotonta, että täälläkin jotain vielä syntyisi…

 130. Säästä
  29/07/2014 14:01

  Taitaa Keski-Suomessa olla pisin ukkosjono, joka Suomessa on ikinä ollut.Melkeen rannikolta itärajalle

  • Säästä
   29/07/2014 14:02

   Ja etelän ukkosista voisi sanoa, että onpa säälittävää paskaa 🙂

   • Janne
    29/07/2014 14:04

    Niinpä tulis edes se säälittävä paska ukkonen mutta ei niin ei. Uudellamaalla on kyllä ukkosia muualla.

   • Janne
    29/07/2014 14:31

    Nyt on Suomenlahdellekin alkanut muodostua pientä ukkosta. Miten etelärannikon mahtaa käydä, merestä se ei jää kiinni jos Itämeri on paikoitellen Välimerta lämpimämpi, jopa 25 astetta!

   • Matti
    29/07/2014 15:09

    Näytti ihan perus ilmamassaukkosilta noi Keski-Suomenkin. Niitä oli vaan peräkkäin monia. Nyt nekin ovat jo puhdasta mössöä. Ei noilla tuuliväänteillä mitään rajuilmoja synny.

   • Säästä
    29/07/2014 17:09

    Kannatti avautua, kerrankin tuskani kuultiin ja olin oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Huikea fiilis. Adrenaliini virtaa ja päässä soivat lähelle iskeneet salamat.

 131. Lasse
  29/07/2014 14:35

  Keravan pohjoisosissa kunnollinen ukkoskuuro. 28 mm vettä ja maasalamoita reilusti toistasataa. Ei syöksyvirtausta. Keskus jäi kyllä vähän lännemmäksi, Tuusulanjärven eteläkärjessä kovimmat sadekaiut.

  • Matti
   29/07/2014 16:17

   Tossa solussa oli jossain kohdassa aika hyvä nousuvirtaus solun länsipuolella (näki alasimen hyvin teräväpiirteisestä rakenteesta). Samalla hetkellä sadetutka näytti violettia. Ajelin tuon pilven alta kun se oli vielä Cumulus Congestus – Cumulonimbus välimaastossa. Hienot tornit oli 🙂

 132. Jykä
  29/07/2014 15:15

  Tässähän on muuten ihan hyvät saumat, että helleputki jatkuu vielä ainakin seuraavat 10 vuorokautta…ehkä jopa Kaisaniemessä.

 133. Janne
  29/07/2014 16:29

  On se uskomatonta, miten nuo ukkoset karttaa tätä seutua. Vantaallakin näyttää jotain olevan.

 134. Säästä
  29/07/2014 16:50

  Hieno ukkonen Riihimäki-Hyvinkää-Nurmijärvi- välillä pari tuntia sitten. Upeita salamoita, kunnon tulvimista. Ei mitään valittamista.

  • Säästä
   29/07/2014 17:18

   Nyt jo vähän naurattaa Kaisaniemen puolesta, sillä näyttäisi taas jäävän ilman sateita. Onko sielä enää puut elossa?

  • Janne
   29/07/2014 17:19

   Kirkkonummella ei vielä mitään. Äsken tuli lupaava pilvi mutta kattoo ny.

 135. Matti
  29/07/2014 17:19

  Hyvin imas toi Vantaan ukkosrypäs energiat just Helsingin reitille osuvalta kehittyvältä solulta 🙂 Pari jyrinää ehti kuulua tosin Kallioon saakka

  • Säästä
   29/07/2014 17:39

   nyt taitaa sataa jopa kaisaniemessä, uskomatonta

 136. AP
  29/07/2014 17:21

  Tänään oli kiva seurata ukkosia Näsijärven rannalla. Klo 13-14 välillä salamoi, jyrisi ja satoi siihen malliin, että viimeksi tuollaista olen nähnyt Suomessa tasan kaksi vuotta sitten yöukkosen yhteydessä. Tuuli vihureineen oli järvellä kuuron alkaessa aika vaikuttavaa, samoin kuin ukkospilvien tuoma hetkellinen pimeys. Mutta mitään pahempaa rajuilmaa ei syntynyt.

 137. Janne
  29/07/2014 17:47

  Etelärannikkon tulos jäi nollaan ainakin täällä. Onnea sinne missä ukkosti.

 138. Ryytikkä
  29/07/2014 18:37

  Kaisaniemessä ei ole tullut tänä iltana tippaakaan vettä, eikä ole täällä Itä-helsingin rannikollakaan. No, vettä tuli alkukesästä ihan tarpeeksi enkä pistäisi pahakseni jos sataisi seuraavan kerran vasta syksyllä 🙂

  • Matti
   29/07/2014 21:40

   Satoi 0.2mm 🙂 Kastepisteet jossain > +20 Helsingissä. Voin sanoa, että tuntuu suht hiostavalle. Aamuksi varmasti hellittävät. Näinköhän tulee taas trooppinen yö. Näitä on riittänyt varsinkin rautatientorilla jo useampi yö putkeen.

 139. Lasse
  29/07/2014 18:59

  Keravalla toinen kuuro rajumpi kuin eka vaikka lyhytkestoisempi, oli kunnon puuskiakin kun meni ihan yli. Sademäärät 28 + 33mm (Annikinkatu), Eskonkadulta raportoitiin 30 + 35 mm. Kaksi alikulkua suljettu, mm vilkas Kulloontie.

 140. Teemu
  29/07/2014 21:02

  Itteä ei nämä kesän myräkät oikein nappaa. Voisi innostua, jos jollekin pellolle ilmestyisi EF3-5 tyyppinen suppilo möyrimään. Taitaa olla yhtä epätodennäköistä kuin normi ukkonen Helsingissä..:)

  • 29/07/2014 21:48

   Suurin mielenkiinto kohdistuu tuohon torstaihin. Huomenna luultavasti saamme päivitystä. Tällä hetkellä ilmastomuuttujat näyttävät vielä aika hulppeita lukuja. Odotellaan ammattilaisten tulkintaa 🙂

   • Janne
    29/07/2014 21:50

    Enpä jaksa uskoa torstaihinkaan vaikka olisi miten toivota täynnä 😉
    Anteeksi valitukseni mutta jos tietäisitte miten surkea ukkoskesä täällä on ollut. Toki olen positiivinen ja katse kääntyy jo torstaihin mutta miten huominen.

   • 29/07/2014 22:13

    Huominen näyttää minusta varsin poutaiselta etelärannikolla Ei tarvittavaa kosteutta juurikaan ja heikot tuuliväänteet Nothing special…

   • 30/07/2014 07:27

    Tuorein ennuste näyttääkin ihan erilaiselta. On hyvinkin mahdollista, että Helsingissä paukkuu tänään myöhään iltapäivällä / illalla.

 141. Antti L
  29/07/2014 22:27

  Ei tullut ihan viikkoa putkeen 30 asteen päiviä, mutta ei jäänyt kuin puolesta asteesta kiinni. No ennätyspätkä se on kuusikin päivää. Sen sijaan saatiin Klaukkalaan varmaan kolmeen vuoteen paras ukkonen.

 142. Tapio R.
  30/07/2014 09:08

  Ohi meni ukkoset Otavasta. Rintama katkesi vähän ennen Otavaan tuloa ja Otava jäi noin 20 kmn levyiseen aukkoon. Ei satanut täällä pisaraakaan.

 143. Jykä
  30/07/2014 10:24

  Aamulla mieletön sumu ja heti kun sumu lähti hellittämään niin helleraja meni rikki….omien laskujeni mukaan tämä oli Kaisaniemessä tämän kesän 14 hellepäivä. Saas nähdä jatkuuko tämä jo nyt kymmenettä päivää kestävä helleputki (Kaisaniemessä) yli viikonlopun….

 144. Ukkosbongari
  30/07/2014 11:39

  huomenna pitäs ukkostaa rajusti…

 145. Antti L
  30/07/2014 11:56

  Valitettavasti IL on lakannut julkaisemasta kuukausikohtaisia salamakarttoja. Ilmeisesti tietyt usein valkoisiksi jääneet alueet olisivat näyttäneet liian häiritseviltä. Aikaisemmin nämä kartat olivat nähtävissä kuukausittain taannehtivastikin jostain 1998 lähtien.

 146. Säästä
  30/07/2014 12:13

  Ainakin FMI:n sade-ennusteen mukaan tänään illalla voisi olla tulossa jotain pk-seudun lähistölle, joten kaikki joukolla autoilemaan 🙂 no ehkä torstaista tulee parempi päivä bongauksille. Torstain paras tilanne tuntuukin siirtyvän lännemäksi ja lännemmäksi. Toivottavasti myös Uudellemaalle tulee jotain, niin voi taas lähteä ajelemaan.

 147. Janne
  30/07/2014 12:38

  Kieltämättä tänään on potentiaalia ukkosille etelärannikolla mutta kattoo ny. Niinhän oli eilenkin.

 148. Juhani
  30/07/2014 13:51

  Meidän kulmille Foreca ennustaa tänään ukkosta klo 15:n jälkeen useaksi tunniksi. IL puolestaan ei ennusta edes sadekuuroja. Katsotaanpa nyt, kumpi tässä on oikeassa.

  • Säästä
   30/07/2014 14:15

   Heikosti ovat ainakin molempien sadetutkaennusteet menneet tänään, molemmat arvioivat runsaampaa ja nopeampaa solujen kehitystä jo lähes aamusta alkaen. Nyt on sentään jotain syntynyt lounaisilla merialueilla, muttei taida puhti riittää ja suuntakin on väärä.

  • Samu
   30/07/2014 14:41

   Paljon ja nopeasti pitäisi tapahtua, jos klo 15-18 ennusteanimaatiot (FMI) toteutuisivat… En usko!

  • Risto
   30/07/2014 14:43

   Ukkosrintama alkaa lähestyä lounaasta

   • Juhani
    30/07/2014 15:15

    Samaa katselin. On hyvin pysynyt hengissä Itämeren yllä. Aika laaja rintama, joka taitaa rantautua lounaisrannikolle.

   • Säästä
    30/07/2014 15:17

    Tykkään tuosta itäisestä liikesuunnasta, jos tuo nyt jaksaisi tulla elossa mantereelle, niin jossain lähellä voisi paukkua hyvin

   • Säästä
    30/07/2014 15:20

    Enemmän se kyllä liikkuu koilliseen 😥

   • Janne
    30/07/2014 16:06

    Sieltä on kyllä tulosssa jotain ei menetetä toivoa vielä.

   • Janne
    30/07/2014 16:48

    Katsokaa nyt sadetutka, varsinkin ”Säästä”!!!

   • 30/07/2014 17:27

    Lämmin Suomenlahti ei tunnu enää olevan juurikaan ukkosten blokkeri, vaan enemmänkin pilvisyys. Katsotaan miten tuo etenee rannikkoa kohti.

   • 30/07/2014 17:32

    Rintaman eteläreunaan muodostunee kokoajan uusia soluja ainakin. Hyvät mahikset, että Helsingissäkin tänää jyrisee

   • Janne
    30/07/2014 17:38

    Kirkkonummellakin koko ajan jyrisee ja tuuli vähän voimistuu.

   • 30/07/2014 18:05

    Pahasti näyttää siltä, että Helsinki saa vain vanhojen solujen mössöt. Jyrinää kuuluu nyt täälläkin.

   • Janne
    30/07/2014 18:21

    Joo oli kyllä täysi pannukakku ei voi muuta sanoa.

   • 30/07/2014 18:46

    Mielenkiinnolla odotan millainen trooppinen yö on tulossa kun etelästä puskee +16 asteinen ilmamassa päälle ja kastepisteet pysyttelee ehkä lähempänä +20

 149. Jykä
  30/07/2014 14:44

  Kyllä on taas ihan helkutin surkea tilanne sateiden / ukkosten suhteen. No ihan kaunis hellepäivä tämäkin, eli huonomminkin tietty voisi olla. 🙂

 150. anonyymisti
  30/07/2014 18:27

  Mitä ne nyt taas täällä valittaa? Salamoita eteläsuomen sääkartalla enemmän kun pystyy laskemaan

  • Nimetön
   30/07/2014 18:53

   Ne valittavat katsos sitä, kun salama ei iskenyt juuri kommentoijan omaan torppaan.

   Näyttäisi muuten tulevan tunnetun säähistorian ensimmäinen vuosi, jolloin Suomessa ylitetään 30 astetta neljänä eri kuukautena saman kesän aikana.

  • Nimetön
   30/07/2014 20:47

   sitä että esim. täällä helsingissä ollaan oltu pelkkää hikeä 2.5-3 viikkoa putkeen, ilman yhtään salama/välähdys- havaintoa, toisinkuin kaikkialla muualla suomessa. nytkin jätti juuri helsingin kokoisen aukon kulkiessaan etelä-suomen läpi.

 151. 30/07/2014 19:13

  Kalliossa just kattelin ikkunasta, niin olipahan hurja nousuvirtaus ton ”tussarin” perässä heti kun alue pääsi maalle. Vois sanoo, että ”exploding”. Uutta solua pukkaa siis viereen mutta ehtii sisämaahan karkuun.

 152. 30/07/2014 19:34

  Osaakos joku fiksumpi sanoa, että olikos tämä mereltä tullut nyt tyypiltään kohokonvektio-MCS olettaen että perästä tulee kuumempaa ilmamassaa ja koska merikään ei blokannut solukehitystä? Salamointikin taisi tapahtua suurimmaksi osaksi pilvissä.

 153. LJ
  30/07/2014 19:43

  Periaatteessa lämpimän rintaman ukkosta … alusta ei taida olla ratkaiseva tekijä konvektion kannalta?

  Muuten Tapio R:lle onnittelut loistavasta ennustuksesta joskus maaliskuussa 🙂

 154. Sami
  30/07/2014 21:48

  Kyllä komeasti kuolema ja kuihtuminen tapahtui jälleen kerran juuri Jyväskylän kohdalla, ei maha mittään.

  • Janne
   30/07/2014 22:30

   Tietäsit vaan miten kävi Uudellamaalla. Näin kyllä muutaman salamanvälähdyksen ja jyrähdykset perään mutta tämä kaistale jäi yllätys yllätys ilman kovempaa ukkosta.

 155. 30/07/2014 22:24

  Vielä muutama päivä sitten ennustettu kuumempi ilmamassa näyttäisi ”jäähtyvän” muutamilla asteilla. Taitaa ensi viikolla olla silti yleisesti yli +30 lähes koko maassa. Taitaa tulla ihan hyvät keskilämmöt tälle Paulin lomasää -postauksen 10.7 – 10.8 -väliselle ajalle ympäri Suomen.

 156. Sami
  31/07/2014 00:02

  Taas meni 15-20km Jyväskylästä ukkonen ohi, mutta onneksi oli pimeää niin sentään kaikki salamat näki ja vaimeaa jyrinää.

  • Sami
   31/07/2014 00:50

   No niin….saatiinhan se ukkonen oikeille raiteille ja sopivasti vielä aktivoitui. Ihan hieno näytelmä pimeällä taivaalla ja hyviä jyrähdyksiä, ihan nappipaukkua ei tullut.

   • SääJaMää
    31/07/2014 01:32

    Taisivat helsinkiläisetkin saada ukkosensa? 😀 Terveisiä vaan täältä P-Pohjanmaan etelälaidalta. Täällä on jytistellyt tänä kesänä ja nyt toivotaan, että ei ihan kaameaa ilmaa tulisi, vaikka ukkosesta on aiemmin tullut kovastikin tykättyä. 😛 Yksi kaukainen pilvisalama mahdollisesti Haapaveden suunnalta bongattu. ITL ennustaa yöukkosta aamuyölle, joten nyt voi hetken torkahtaa, jos vain jännitykseltään malttaa. 😉

   • 31/07/2014 07:23

    Aika löysä kohokonvektioukkonen, eli muutamia pilvisalamoita. Tais joku positiivinen maasalamakin kuulua. Yön alimmat lämpötilat ympäri Helsinkiä +22.5-23.5 ja kastepisteet vähintään +17. Tarkeni…

 157. Jussi
  31/07/2014 07:31

  Kyllä oli käsittämättömät yön alimmat, ehkä tosiaan jotain +23:n luokkaa… Sanokaa hulluksi, mutta minulle tämä on kesäsäätä suoraan helvetistä! Puolestani voisi sataa vastapainoksi vaikka viikon tai kaksi. Kun ukkoskuurotkin viilentävät vain muutamalla asteella, hetkeksi, ja ennusteissa on 30 astettta niin pitkälle kuin niitä riittää!

  Minua eivät ukkoset tai salamat niin kiinnosta. Olisihan niitä kiva nähdä, mutta eivät samalla tavalla valvota. Sen sijaan kuumuus tuntuu ympäröivän joka suunnalta koko valveillaoloajan.

  • Säästä
   31/07/2014 09:35

   Kyllä tässä jo kaipaisi virkistäviä ulkoilukelejä, ei hirveästi tule keskellä yötä ulkoiltua, koska menisi viimeisetkin nukkumiset siihen. Pitää tästä lähin lähteä heinäkuiden ajaksi niin kauas pohjoiseen, etteivät helteet ole mahdollisia (tai Islantiin).

   • Jussi
    31/07/2014 11:00

    Islanti on itselläkin käynyt mielessä. Se on vain pirun kallis maa. Lappihan ei takaa helteettömyyttä, mikä on tänäkin vuonna todistettu. Tosin useimpina vuosina siellä on reippaasti vähemmän helteitä.

  • Teemu
   31/07/2014 12:32

   Lähet oikein etelään, on takuulla kylmää! Tulimaan eteläkärjestä koitat ottaa jonkun laivan, joka risteilee etelä-mantereelle. Taatusti ei helle vaivaa tähän aikaa vuodesta eikä muulloinkaan…:)

 158. Tapio R.
  31/07/2014 10:31

  Kohta alkaa Turussa ja Salossa ukkostaa. Noissa Saaristomereltä tulevissa soluissa on runsasta salamointia ja rankkoja kuuroja. Klo 12 – 13 tienoilla solut saapuvat Hämeenlinnan ja Tampereen seudulle, mikäli solut pysyvät hengissä.

 159. Tapio R.
  31/07/2014 10:32

  Otavassa on 26* ja täysin selkeää.

 160. Jykä
  31/07/2014 10:36

  Kaisaniemen uskomaton helleputki jatkuu, nyt 25,3 C. Sade olisi tietty nyt kiva yllätys, mutta eiköhän se taas jää sellaiseksi hetkelliseksi tihkusateeksi, jos edes sitäkään.

  • Samu
   31/07/2014 10:40

   Onko jollain tietoa, mikä on Kaisaniemen tai koko Suomen lämpimin yö mittaushistorissa?

   • AP
    31/07/2014 10:50

    24,2 astetta, joka mitattiin Kotkan Haapasaaressa 31. heinäkuuta ja 1. elokuuta 2003 välisenä yönä (Lähde: Ilmastokatsaus-lehti 7/2003).

   • Nimetön
    31/07/2014 15:53

    Kaisaniemen korkein vuorokauden minimi on 22,5 astetta (10.8.1912). Tänään tuota lukemaa ei hätyytellä, sillä lämpötila on painunut jo alle 21 asteen.

 161. Sami
  31/07/2014 11:50

  Kaisaniemen heinäkuun keskiarvo tulee olemaan juuri ja juuri +20 astetta. 1901-vuodesta alkaen se on noin 10:ksi lämpimin, eli juuri täyttää harvinaisen rajapyykin.

 162. salama
  31/07/2014 11:53

  ESTOFEX uhkailee Suomea tornadoilla tänään.

  http://www.estofex.org/

 163. Jykä
  31/07/2014 11:58

  Huomioitavaa on se, että Kaisaniemessä kuten muuallakin täällä etelässä heinäkuu alkoi jopa poikkeuksellisen koleana….päivän ylimmät oli luokkaa 14 astetta…ja nyt siis öisinkin on lähes 10 astetta lämpimämpää. 🙂

  • Säästä
   31/07/2014 12:07

   Juurikin näin, mutta näissä asioissa vain ihmisten määrämien ajanjaksojen sisään mahtuvilla tapahtumilla on merkitystä. Kuinkakohan lämmin jakso 10.7-10.8 tulee olemaan? Tämä kiinnostaa ainakin minua paljon enemmän kuin heinäkuun keskiarvo.

  • AP
   31/07/2014 12:56

   Erikoinen kesä ollut kaiken kaikkiaan. Nyt tietysti kaikki hehkuttavat/tuskailevat kuinka kuumaa onkaan, mutta hyvin itsekin muistan kuinka heinäkuun alussa oli ihan yleistä vielä julkaista uutisia tyyliin ”Tämä kylmä kesä on aiheuttanut linnunpoikasten kuolemia / pitänyt järvivedet kylminä / verottanut huvipuistojen tulosta / myöhästyttänyt mansikkasatoa jne.”. Ja nyt vedet ovat paikoin ennätyslämpimiä ja lämpimälle ei loppua näy. Se kolmen viikon kylmä jakso oli kylmpimpiä sitten vuoden 1965 ja nyt meneillään oleva lämmin jakso tarjoaa hyvän vastuksen vastaaviin jaksoihin 2003 ja 2010. Jo toukokuussa alkanut äärilaitojen kolistelu jatkuu siis yhä.

   • Jussi
    31/07/2014 13:49

    Korjaan sen verran, että kyllä se äärilaitojen kolistelu alkoi mielestäni jo vuosi sitten toukokuussa. Siitä lähtien on ollut varmasti enemmän poikkeuksellisen lämpimiä kuukausia kuin herra ties koska. Nekin kaksi kuukautta, jolloin on ollut tilapäisesti keskimääräistä viileämpää eli tammi- ja kesäkuu, pitivät sisällään sekä poikkeuksellisen lämmintä että kylmää. Niillä oli paljon yhteistä: kumpikin alkoi hyvin lämpimänä mutta taittui ankaraan arktiseen purkaukseen.

    Sanotaan, että harvoin sää on oikeastaan keskimääräistä, mutta nyt ilmasto tuntuu suosivan vain ääripäitä.

 164. Juhani
  31/07/2014 12:07

  Tulihan se sieltä tännekin eilen illalla. Ei mitään hurjaa salamointia eikä vettäkään tullut kuin 7 mm, mutta sen verran kovia puuskia, että yhdestä pihavaahterasta katkesi toinen haara. Täytyy lähteä kohta raivaushommiin. Ja saihan se sähkötkin poikki 4,5 tunniksi. Nyt varasin jääkaappiin grillattavaa. Jos sattuu olemaan sähköt poikki, niin saa ainakin grillisapuskaa. 🙂

 165. Keke
  31/07/2014 12:23

  Mitenköhän etelä-rannikon käy tänään ??? Tällä hetkellä kun katsoo FMI:n tutkakuvia niin rintaman eteläpää on kaukana etelässä merellä. A-P Punkan suunnitelman mukaan etelrannikko jäisi tänään ilman ”kelejä”.
  KATELLAAN………….mitä tulee vai nähdäänkö salamia vaan pizzassa.
  Mo

 166. Keke
  31/07/2014 12:27

  korjaan A-J PUNKKA… painovihre

 167. AP
  31/07/2014 13:00

  Nyt kuuluu tauotonta jyrinää länsitaivaalta ja alkaa hämärtyä. Pihalta on kerätty irtotavarat pois ja kohta on syytä sulkea ikkunat. Nyt pitää vain pelonsekaisin odotuksin katsoa mitä Luontoäiti pian tarjoaa…

 168. Teemu
  31/07/2014 13:26

  Tampereen länsipuolella olin kun tuli päälle. Vähän salamoi ja roiskas jonkin verran vettä ja puutkin jaksoi vähän taipua. Ei tornado / trombi havaintoja. Eli semmonen myräkkä oli..:)

  • AP
   31/07/2014 14:15

   Joo, meni aika nopeasti täältä ohi. Alkuun oli aika kovaakin tuulta ja salamointi tiheää, mutta rauhoittui sitten pian. Kuinka ollakaan, jälleen Pohjanmaalle näyttää menevän nuo isommat ukkoset ja sateet.

   Nyt viileni 19 asteeseen ja hiostava helle on vähäksi aikaa ohi, mutta ilmeisesti lauantaina tai sunnuntaina viimeistään noustaan takaisin 25 asteen yläpuolelle. Sen sijaan niistä alkuviikon yli 30 asteen päivistä on nyt luovuttu ainakin täällä eli taas oli turhaa etukäteishehkutusta ennätyslämpimistä ilmoista kuten jo alkuviikosta ounastelin.

   • Kristian
    31/07/2014 14:18

    Ei ole ennusteissa sentään +35:a näkynyt. +30 on toki paljon. Liikaakin. On kyllä jännää tämä elämänmeno sikäli, että alkaisi +25 tuntua jo viileältä :).

   • AP
    31/07/2014 14:25

    Niin, korkein elokuun lukema Härmälässä tähän asti on ollut 31,4 astetta vuodelta 2003 ja kaikkien aikojen korkein Tampereella 32,1 astetta vuodelta 1912. Näitä lukemia ei ilmeisesti nyt hätyytellä ellei sitten mallit muutu vielä kerran viikonlopun aikana.

   • 31/07/2014 14:33

    Mitä malleja katselit? GFS näyttelee maanantaiksi etelään ja länteen +16 – +17 asteen ilmamassoja, joka on siis 2-3 astetta enemmän mitä tähän mennessä koko helleputken aikana (pl tämän päivän +16 idässä, jonka lämpötiloja hillitsee voimakas tuuli). Jos ei tuule paljoa, niin +32 menee rikki aivan varmasti

   • Juhani
    31/07/2014 15:01

    Matti, ECMWF:n mallin mukaan kaikkein kuumin ilmamassa menisi kielekkeenä Ruotsin puolelle. Tämän päivän case oli meillä aika vaatimaton, vaikka kauempana jytisi jatkuvasti. Vettäkään ei tullut kuin 5 mm ja pari maapaukkua noin kilsan päähän. Räväkät puuskat kestivät kuitenkin lähes puoli tuntia ja heittivät naapurin piipunsuojukset maahan.

 169. Sami
  31/07/2014 14:02

  Ei tällä hetkellä näytä hääppöiselle ja laaja-alaiselle rajulle ukkosrintamalle…vielä toki on aikaa kasvaa mieheksi, mutta pikkaisen tässä alkaa jo olemaan floppituntemuksia…

  • 31/07/2014 14:25

   Niin, eihän tuo nauha ole kuin 300-400km pitkä joka salamoi joka kohdassa ja puita kaadellut matkallaan ties kuinka paljon. Se, ettei sen rajun nauhan jälkipuolella ole heikkosateista mössöä (jota tarkoittanet laaja-alaisuudella) ei tarkoita, etteikö itse nauha olisi vaarallisen voimakas.

  • 31/07/2014 14:27

   Taitaakin olla 500-600km pitkä tuo nauha. Se, että nauhassa on välejä kasvattaa tuulivahinkojen riskiä (kts. torstain rajuilmannuste)

   • Sami
    31/07/2014 14:34

    Joo…ja näyttää nyt saaneen potkua Tampereen ja Jämsän välillä. Tarkoitin siis sitä että ennusteessa oli ukkosta jyväskylään esim. klo17-22, alkamisaika on varmastikin jossain 16-17 välissä mutta leikki kestänee korkeintaan 1,5h. kun ei muualle kuin nauhaan kehity ukkosia.

   • Säästä
    31/07/2014 14:35

    Näille etelän paskoille voi taas nauraa. Paras päivä olikin se paskin.

   • Sami
    31/07/2014 15:01

    En nyt vielä revi pelihousujani, mutta uhkaavasti näyttää siltä että katkeaminen tapahtuu jälleen jyväskylän kohdalla(päijänteen pohjoispäässä)

  • Teemu
   31/07/2014 14:36

   Kapeahan tuo on kuin mikä. Menee ohi ihan luikauksessa. Olisi edes 500 km leveä…:)

 170. Keke
  31/07/2014 15:17

  Näyttää etelässä olevan pelkkä sade, taas kerran salamointi loppuu kun seinään. Joku hävittää ukkosen rannikolla, merituuliko ???

  • Janne
   31/07/2014 15:25

   Sentään muutama välähdys, joka tuo lohtua vähän.

  • Säästä
   31/07/2014 15:27

   Virossa kiva ukkonen, mutta vaikka tulisikin meren yli niin menee jonnekin Kotkan seutuville.

 171. Janne
  31/07/2014 15:26

  Pidähän Sami hatusta kiinni siellä Jyväskylässä!

 172. Sami
  31/07/2014 15:29

  Jyväskylän keskusta jää taas ilman kunnon myräkkää, palokasta äänekoskelle meni kaikki kovat sateet ja ukkoset. Täällä ei ole vielä tullut pisaraakaan ja suunta muuttui pohjoiseen kun tuli päijänne eteen. Ainut toivo on tuo nauhan eteläinen häntä jos lähtisi päijännettä pitkin kipuamaan kohti pohjoista. Jos se ylittää päijänteen niin tästä tuli täysi floppi.

 173. Säästä
  31/07/2014 15:43

  Hyvin kuolee ukkoset Suomenlahdella 😀 Voisi kuivua pois koko sinilevän peittämä paska, saataisiin tännekin noita isoja ukkosia, eikä vain jotain paskaa.

  • Säästä
   31/07/2014 15:44

   Nytkö ne sitten pysyvät elossa, kun suuntana ei ole enää pk-seutu?

   • Sami
    31/07/2014 16:15

    Niinpä…Jyväskylä ja Helsinki ovat ukkosten hautausmaita, taas se nähtiin.

   • 31/07/2014 16:35

    Minä ne ukkoset tapoin 🙂 Karjalassa kun asuin niin ukkosia oli harvoin ja Helsingissä niitä tuntui piisaavan. Heti kun muutin karjalasta Helsinkiin Karjalassa alkoi ukkostaa ja Helsingissä ei 😀

 174. 31/07/2014 15:47

  Mielenkiintoinen rypäs muodostumassa Puolangan ja Pudasjärven välissä. Mahdollisia supersoluja? Muistuttaa kovasti 4.8.2010 ukkospilvirypästä, josta tuli hetken päästä voimakas kaarikaiku, joka tulitti Simpleellä loputkin jäljellä olevat puut maan tasalle.

  • 31/07/2014 15:54

   Ryppään kaakkoisreunassa selkeä splitti klo 14:45 – 15:45 ja oikean puoleinen solu lähtee kaartamaan oikealle

  • 31/07/2014 16:31

   Vielä mielenkiintoisemmaksi menee. Kyseisessä solussa 16:15 sadetutkakuvassa koukkukaiku?

  • 31/07/2014 16:38

   Voisin melkein lyödä vetoa, että supersolu kyseessä. Niin selkeät piirteet. Ammattilaisten tulkintaa odotellessa 🙂

   • salama
    31/07/2014 17:21

    Samaa katselin itse, näyttää oppikirjamaiselta supersolulta. Salamoi tosin aika vähän, mutta meteorologin mielipidettä tosiaan odotellaan.

   • 31/07/2014 17:26

    Nyt Suomussalmen vesistöt ilmeisesti vesittivät sen nousuvirtauksen? Ennen vesistöjä solu kasvoi kasvamistaan. Ehkä se saa vielä uusia voimia.

 175. Janne
  31/07/2014 16:40

  Kai tohon nyt joku syy löytyy miten ukkoset noin lopahtaa ainaski Hesan ja Jyväskylän kohilla?

  • 31/07/2014 17:10

   En nyt tiedä onko se lopahtamista Jyväskylän kohdalla, jos tänään 20km Jyväskylän vierestä menee pitkä kaarikaiku joka pistää metsää sileeksi. Helsingille löytyy syy, Suomenlahti, josta on jo tässäkin Paulin postauksessa taas mainittu. Ukkoset ovat tulleet tänä kesänä pääasiassa lounaasta, jolloin soluilla on pitkä ja kivinen tie Suomenlahden päällä. Huomattavasti pitempi mitä esim jos Virossa muodostuu kuuroja ja ne menevät meren yli Kotkaan kuten tänään kävi. Varmasti riippuu myös ilmavirtojen nopeuksista. Esim 8.8.2010 Virosta tullut kaarikaiku tuli niin lujaa vauhtia (80-100km/h) meren yli, ettei meri ehtinyt kuolettaa sitä.Jos kuurot tulee mantereen suunnalta niin ne ei lopahda Helsingin kohdilla mihinkään. Ja edelleen loppukesästä lämmin ja kostea meri taas toimii ponnahdusalustana usein paremmin ukkosille mitä maaperä

   • Janne
    31/07/2014 17:18

    Niin mutta tulihan eilenkin Suomenlahden yli se rintama joka kyllä jyrisi tuolla Pohjois-Uudellamaalla.

   • 31/07/2014 17:23

    Itse uskoisin, että sen Helsingin kohdilla olleen solukon tappoi pilvisyys ja heikot tuuliväänteet. Se oli muutenkin jo ikäloppu solu tullessaan. Sen pohjois- ja eteläpuolelle muodostui kokoajan uusia soluja, paikoissa joissa paistoi vielä aurinko. Eivätkä nekään kauaa hengissä kestäneet, menivät mössöksi alle tunnissa. Yöllä kohokonvektiosolu taas pyyhkäisi Helsingin yli. Heräsin kun salamoi ja jyrisi.

   • Janne
    31/07/2014 17:29

    Kiitos selvennyksestä! Itse en ole mitenkään erityisen hyvä meteorologiassa. Kirkkonummella ei tainnut ukkostaa yöllä tai ei ainakaan rajua ollut.

   • Sami
    31/07/2014 18:56

    Matti…Toki Jyväskylä ei ole 1kmx1km kokoinen paikka, mutta fakta on se että ukkoset lopahtaa järjestäen eikä Jyväskylän itäiselle alueelle ne ei pääse juuri koskaan. Ei kyse voi olla sattumasta, joku sen aiheuttaa. Esim. aiempina päivinä täällä itäisellä puolella ei satanut juuri lainkaan ja jos satoi niin satoi vettä, 5km lännempänä oli tullut molempina kertoina kunnolla rakeita.Tänne osuu vain kuurojen jäännökset.

 176. Tino
  31/07/2014 16:45

  Kyllä oli mahtavaa showta Turun suunnalla vaikka kesto olikin aika lyhyt. Itse ajoin suoraan tuon nauhan läpi, ja kyllä siinä piti hidastaa 30-40 kilometriin jos halusi tiellä pysyä. SIinä olikin sitten tämän kesän ukkoset täällä Turussa 🙂

 177. 31/07/2014 17:14

  Nyt olisi hienoa saada videota Suomussalmen lähettyviltä.

  • Säästä
   31/07/2014 18:27

   Ja Kouvolasta. Useita kymmeniä vahinkoilmoituksia erittäin pieneltä alueelta. Myös lipputangot ovat katkeilleet siellä.

   • Matti
    31/07/2014 19:07

    Kelpaa. Sama solu joka pääsi mereltä maihin ja sai uutta energiaa.

  • 31/07/2014 21:49

   Kajaanissa oli kuulemma tänään mennyt metsää sileäksi kuin niittämällä ja trombikin havaittu.

 178. Janne
  31/07/2014 21:14

  Laskin heinäkuun keskiarvoksi reilut 20 astetta eli Kaisaniemessä ei välttämättä päästä top-5. Tuleekohan Sodankylässä mittaushistorian lämpimin heinäkuu?

  • Säästä
   31/07/2014 21:35

   Onko kukaan laskenut keskiarvoja helteiden alusta alkaen? Taitaa olla lähempänä 22-23 astetta.

   • Janne
    31/07/2014 21:40

    Varmasti on tota luokkaa mutta onneksi verorahoin kustannettu laitos hoitaa tuon puolestamme. Heinäkuun ensimmäinen päivä oli poikkeuksellisen kolea ja maksimit etelässä alle 15. Kuun ekat päivät vaikuttaa noinkin paljon.

   • Sami
    01/08/2014 00:30

    6.7.-31.7. Kaisaniemen keskiarvo on noin +21, Jyväskylässä +19,9. Siinä oli muutama vilpoisampi päivä vielä(10.,11., ja 16.7)

 179. Tapio R.
  31/07/2014 21:45

  Ukkospilvet tekivät taas ns. ”otavalaisen” eli menivät Otavan molemmin puolin. Ensimmäinen meni länsipuolelta ja toinen voimakkaampi solu itäpuolelta. Itäpuolitse mennyt pilvi meni Mikkeliin jyristen. Pilven reuna antoi vettä vähän tihuuttaen, mutta ei saanut edes maanpintaa märäksi. Tänään oli Otavassa 30*.

  • Säästä
   31/07/2014 21:59

   Otetaanko Otava mukaan Jyväskylän ja pk-seudun kanssa ”Ukkosten hylkäämät”-kerhoon?

   • Lasse
    01/08/2014 00:27

    Ukkoset eivät ole hylänneet pk-seutua. Viime yönä seurasin meren ja itäisen Helsingin salamointia Keravan parvekkeeltani. No länsi-Hki jäi ilman (ei sadetta Kaisaniemessä eikä Kumpulassa). Sunnuntaina 20.7. raju ukkonen piiskasi suurinta osaa Helsinkiä ja Vantaata, sadetta Helsingin ja Vantaan rajalla yli 50 mm ja laskin 35 maasalamaa / 15 min. Jos pk-seutua käsitetään hiukan laajempana alueena (eihän Vantaan rajalle minulta oli kuin nelisen km), niin tiistaina oli pari oikein mahtavaa kuuroa, vettä 28 ja 33 milliä (1,3 km:n päässä ilmoitettiin 30 + 35 mm), puita nurin ja alikulkuja suljettu. Syke näköjään ilmoittaa Tuusulanjärven säännöstelyrajan ylityksestä. Kuurosateet ovat kuuroja, eivät voi peittää koko lääniä.

   • Esa T
    01/08/2014 17:20

    Kyllähän tuolla Helsingissä on ukkosia.
    Ja loppukesästähän ilman jäähtyessä meri syöttää pitkän aikaa energiaa rannikon edustan ukkosiin.

    Ennemmin Parikkala kuuluu siihen ”ukkosvapaaseen” ryhmään.
    29 päiväkin jo päivällä meni jotain Laatokallakin, mutta tässä Laatokan ja Saimaan välissä ei ollut yhtikäs mitään. Ja muualla alkaneista ukkosistakaan ei tullut kuin lässähtäneet jämät jotka riputtelivat vettä kuun jälkipuoliskon sademääräksi mahtavat 2mm. Eikä kunnan pohjoisemmassa osassa sitäkään.
    Eilenkään ei niin yhtään.
    Ja kylmän keskiviikon 24:ä lukuun ottamatta lämpötila on siis ollut kymmenen päivää pitkällä hellelukemilla ja 30 normilukema talon pohjoisseinustalla olevassa mittarissa.
    Samaan aikaan kun Saimaan takana on jatkuvasti liikkunut ukkosia tasaiseen tahtiin suunnilleen peräkkäisinä päivinä.

    Jos ei jotain tule seuraavaan pariin viikkoon niin olemattomalta näyttää koko toukokuun jälkeinen ukkoskesä. Tänne kun ei ne rannikon loppukesän ukkoset tule ja muutkin tuppaavat hyytymään/jäämään Lappeenrannan paikkeille.

   • Tapio R.
    03/08/2014 18:56

    Juuri näin.

 180. Sami
  01/08/2014 00:44

  Tällä hetkellä näyttäisi että lämpö olisi antamassa periksi samaan aikaan kuin 2010, eli tämän vuoden helletykitys jäisi noin viikon lyhyemmäksi kuin 2010. Kun 2010 viileni jyväskylässä +20 päiväkeskiarvoista 15.8. alkaen, niin 16.-25.8. seilattiin pääasiassa 10,5…14 asteen päiväkeskiarvoissa ja sitten 26.8.-4.9. alle +10 keskiarvoissa, vaikka tuolloinkin toki oli vedet kuumia, niin jopa normaalia nopeampi viileneminen tapahtui ja olihan 2010 loka-joulukuu aika vilpoinen…jyväskylässä -5,1, kun 1981-2010 keskiarvo on -1,5. Jotenkin tuntuu että ensi talvena on meidän vuoro hytistä, kun viime talvena tämä kohtalo oli amerikkalaisilla.

 181. Sami
  01/08/2014 03:51

  Heinäkuu oli kautta suomen ilman muuta harvinaisen lämmin, mutta oliko pohjoisessa paikoin poikkeuksellisen lämmin?…sen saamme tietää päivällä.

 182. Jykä
  01/08/2014 09:21

  Viimeisten päivien kylmeneminen teki sen, että Sodankylässä oli ”vasta” kolmanneksi lämpimin heinäkuu. Ja Lasselle: 20.7 sade jäi käytännössä kehä 1:n ulkopuolelle, esim koko kantakaupunki, sekä kaupungin läntiset osat jäivät kokonaan ilman sadetta. Tätä jo aiemmin tiedustelin, eli mistä johtuu että kesän sadekuurot keskittyvät yleensä Helsingin itäosiin?

 183. Säästä
  01/08/2014 09:56

  Odotan innolla syyssateita polttavan kuuman loppukesän jälkeen. Toivottavasti viilennystä on tiedossa parin viikon säteellä. Onhan nytkin luvattu vain 25 astetta tälle päivälle, mutta sitten viikoksi eteen päin 30 hujakoilla. Harmittaa kyllä isovanhempien puolesta, kun eivät pysty kesästä nauttimaan yhtään, kun kuumuus vaan jatkuu ja jatkuu.

  • Esa T
   01/08/2014 18:46

   Mitään syysmonsuunin alkua ei tarvita ainakaan kuukauteen, että viljat kerkeäisivät valmistua ja puinnit onnistuisivat. Kylmä ja märkä alkukesä piti kasvukauden reilusta viivästymisestä huolen.
   Täällä ukkosten karttelemassa Laatokan pään ja Saimaan välissä pari rauhallisempaa 15-20mm sadetta puolen viikon välein saisi kyllä tulla. Joensuun luona taas tuskin tarvitsee, kun sielläpäin on ollut ukkoskuuroja.
   Muutoin saisi pysyä päivälämpötilat pitkällä yli 20 asteen.

   Silloin voisi ehkä perhosillakin pelastua se mitätön tältä katastrofivuodelta vielä pelastettavissa oleva vähänen.

 184. Lasse
  01/08/2014 11:02

  Laitan myös tähän kommentin jonka laitoin tänne:
  http://www.myrskyvaroitus.com/index.php/uutiset/93-merkittaevin-rajuilma-neljaeaen-vuoteen-loeylytti-suomea-helena-numeroina
  ”Otetaan Helenan tuosta tiivistelmästä kahden komponentin maksimit, salamatiheys 91/100 km2 ja kokonaissade yli 50 mm (jotka siis ihan eri puolilla maata) ja tuodaan ne samaan paikkaan. Saadaan tiistain Keravan myräkkä. Itse mittasin kahdessa kuurossa Annikinkadulla 28 + 33mm, toinen harrastaja Sepontiellä 30 + 35mm. Ja salamatiheyshän todetaan yllä ainakin samaksi.”
  En tiedä milloin näkyy siellä. Tällä haluan edelleen kumota väitteen että rajuilmat väistelisivät (laajasti ottaen) pk-seutua.

  • Nimetön
   01/08/2014 12:40

   Sehän on tunnettu fakta, että rajuilmat väistelevät kaikkia paikkoja 😉 Sitä paitsi Helsingillä on perinteisesti ollut maine paikkakuntana, jossa sattuu erityisen paljon rajuja ukkosmyräköitä, kun niitä lappaa sinne Virosta Suomenlahden yli sellaiseen tahtiin, josta esimerkiksi Lounais-Suomessa voi vain haaveilla. Esim. heinäkuun 2001 yöukkosten viikko, loppukesän 2007 rajuilmat, Sylvi-rajuilma elokuussa 2010. Nyt on toki ollut muutama hiljaisempi vuosi, mutta perinteisesti ukkosfanit ovat kyllä olleet helsinkiläisille kateellisia. Toki osin on kyseessä median aiheuttama harha – ukkonen Helsingissä kun on aina uutisissa, joten tämä aiheuttaa helposti mielikuvan, että siellä ukkostaisi jotenkin erityisen usein.

   • Stadilainen
    01/08/2014 18:18

    Tässä oli hyvä postaus! Tosin, jäi vielä mainitsematta 2005 hirmu-ukkonen yleisurheilu-kisojen aikaan, jossa oli ennätysmäiset numerot ainakin tutkassa. 😉 Lisäksi vuosi sitten tuli ainakin Itä-Helsinkiin ihan suoraan päälle aika mahtava ukkonen, yö-ukkonen oli kyseessä. (niinkuin yleensä täällä meren lähistöllä syksymmällä).

 185. Sami
  01/08/2014 12:34

  Siihen tasan +19 Jyväskylän keskiarvo sitten päätyi. Tarkastelin nyt sääveikkauksiemme tilannetta, tässä pistetilanne maalis-heinäkuun ajalta: Keke 7p, Sami, Juha R 6p, Janne, SääjaMää 5p, Teemu, Kari, Markus, AnttiL 4p, Tapio.R, LJ, Jussi 3p.

  Kaikki 12 veikkaajaa veikkasivat että Heinäkuu on keskimääräistä lämpimämpi!, ollaan me varsinaisia profeettoja 😉

  Juha R on veikannut kaikkien kuukausien etumerkin oikein, Keke on veikannut kolmen viimeisen kuukauden poikkeamat asteen tarkkuudella. Minullakin on huhti-toukokuun etumerkit oikein+touko ja kesäkuun poikkeamat vielä oikeaan väliin.

  Sääveikkauksen pistelasku uudistuu seuraavalle jaksolle(Loka-Maaliskuu), mutta siitä tuonnepana lisää.

 186. Sami
  01/08/2014 13:08

  Sain väärän vastauksen reilu viikko sitten ilmatieteenlaitokselta koskien pisintä suomen hellepäivien putkea…sain vastaukseksi 27 päivää vuodelta 1972. Pari päivää sitten fmi twiittasi että pisimmät ovat 1973(38vrk), 1988(33vrk) ja 1972(27vrk). Tänään on tämän vuoden helleputken 27 päivä ja tämä päivä oli sellainen joka olisi saattanut katkaista putken, mutta hellerajan yli on jo joillakin paikoilla menty ja voisi melko saletisti sanoa että mennään ainakin 10.8. saakka, eli silloin helleputken pituus olisi 36vrk, ennätys vaatisi siis helleputken jatkumista 13.8. saakka, joka ei ennusteiden mukaan mahdottomuus ole.

 187. salama
  01/08/2014 13:18

  Nyt alkaa näyttää melko todennäköiseltä että Suomussalmen ukkospilvi oli supersolu, 4,5 cm rakeitakin havaittu:

  • Matti
   01/08/2014 13:39

   Myrskyvaroitus.comissa myös epäilty tutkassa nähneen melko varmasti supersoluja. Suomessa niitä on vaikea todentaa virallisesti, kun ei ole mittalaitteita käytössä joilla voidaan todeta pyörivä mesosykloni. Se koukkukaiku oli kyllä aivan selvästi supersolusta. En ihmettelis vaikka olis tornadonkin pyöräyttänyt

   • Teemu
    01/08/2014 14:58

    Jännä kun täällä se on niin arvuuttelua. Jenkeissä on suppilot het sillään juutuubissa ihmeteltävänä…:)

   • 01/08/2014 15:13

    Niinpä. Rajuilmat esiintyvät Suomessa suurimmaksi osaksi alueilla, joilla ei ole paljoakaan potentiaalisia kuvaajia. Lienee syy, miksei videomateriaalia juurikaan juutubesta löydy.. Jenkeissä ne videoiden kuvaajat on ammatti-/harrastajamyrskybongareita 95% kaikista videoista.

   • 01/08/2014 15:15

    Poikkeuksena ehkä Tampere, johon yllättävänkin usein osuu jokin noista rajuilmasarjoista.

   • Säästä
    01/08/2014 16:28

    Ja sitten jos joku sattuu kuvaamaan jotain niin kuvaaminen lopetetaan aivan kesken.

   • Janne
    01/08/2014 17:20

    Kyllähän tuolla muutamia todella hyviä videoita on Suomestakin mutta pienet piirit pyörii tässäkin asiassa.

 188. Janne
  01/08/2014 21:51

  Miksiköhän eilen ei annettu vaaratiedotetta vaikka ukkonen oli noin raju?

  • Säästä
   02/08/2014 07:51

   Hyvä kysymys, sillä esim. Estofex julkaisi myräkän aikana ’mesoscale discussion’-ennusteen eli tapahtuman jo alettua puhuivat mahdollisista riskeistä ja kertoivat mahdollisia riskejä. Aika jännä, että ilmaiseksi ennusteita estofexille tehneet meteorologit pitivät merkittävänä antaa asiasta lisävaroituksen kun omat meteorologimme vain twiittailivat jotain. Eivät varoituskartat ole kovin tarkkoja, eivätkä ihmiset osaa tutkista katsoa onko sieltä tulossa rakeita tai syöksyvirtauksia.

   Ehkä ensi kerralla sitten.

   • salama
    02/08/2014 08:54

    Varmaan yksi syy on siinä, että jos ukkonen sitten onkin vähemmän voimakas, ollaan heti syyttämässä pieleen menneistä ennusteista…

   • Säästä
    02/08/2014 09:43

    Salama, tuo on huono selitys, sillä jo Turun kohdalla tiedettiin, että kovat puuskat salamavahingot tulevat aiheuttamaaan paljon vahinkoja.

    USA:ssa annetaan varoituksia ihan kaupunkikohtaisesti, kun tilanne sitä vaatii. Suomen myrskyt eivät ole lähelläkään USA:n myrskyjen luokkaa, mutta mahdolliset ihmishenkien pelastamiset ovat mielestäni varoitusten arvoisia. Ihme ettei FMI anna kesällä voimakkaista sateista ja rakeista johtuvia huonon ajokelin varoituksia, kun rankkasateessa näkyvyys voi olla huonompi kuin talvella. Myös vesiliirron riski kasvaa huomattavasti verrattuna normaalisateeseen.

   • Janne
    02/08/2014 10:24

    Asiaa pitää kysyä suoraan FMIltä.

  • 02/08/2014 10:29

   Jos olis annettu niin olis ollu 50 tyyppiä täällä itkemässä huonoa ukkoskesää ja kuinka ukkoset välttelevät omaa kotikaupunkia 😉

 189. SääJaMää
  02/08/2014 00:53

  Toivottavasti ette pahastu tästä epätieteellisestä ”sääennustuksesta”: Kansanperinteessä nimittäin kerrotaan näin, että ensilumi sataa 7-9 viikkoa siipimuurahaisten parveilusta. 😀 Nyt niitä on ihan jumalattomasti lennossa! Näin ollen ensilumi sataa tänne P-Pohjanmaalle viikoilla 39-41. 😀 Jäämme katsomaan, toteutuuko tämä tieto. 🙂

  • Antti L
   02/08/2014 09:34

   Eikö se ensilumi sinnepäin ala tulla noihin aikoihin jo ilman siipimuurahaisiakin.

   • SääJaMää
    02/08/2014 10:53

    Onhan näissä kansanperinteen sääuskomuksissa paljon juuri sellaista, että tietyt tapahtumat luonnossa tavanomaisesti tapahtuvat samaan aikaan joka vuosi. Ensilumi toki on yleensä tullut vasta koululaisten syysloman eli viikon 43 jälkeen.
    Itse tykkään kovasti lukea Vilkunan kirjaa ja myös muista lähteistä näitä vanhoja juttuja ja pohdiskella näiden vanhojen sanontojen taustoja. 🙂 Mummu jo aikanaan kertoi sateen tulevan, kun ”taivaalla lientelee”. En nyt muista, mitä ne koukkumaiset pilvet ovat nimeltään mutta nehän todellakin ennakoivat sateen olevan tulossa.
    Tämä muurahaisuskomus tuli eilen mieleen, kun auton pellit olivat aivan täynnä näitä pikkuystäviä. 🙂

 190. Ruma
  02/08/2014 10:44

  Vähän säähistoriaa 24 vuoden takaa…
  Luin eräästä julkaisusta, että vuonna 1990 Helsingissä koko vuoden korkein lämpötila, 25 astetta, olisi mitattu jo 3. päivänä toukokuuta. Hämmästelin tuota aikaista ajankohtaa, vaikka tiesin ennestään ettei Kaisaniemessä ylitetty ko. kesänä hellerajaa kertaakaan. Löytämieni tilastojen mukaan asia kuitenkin on näin, 3.5.1990 vuorokauden maksimi Kaisaniemessä 25,0 C, eikä myöhemmin 1990 enää ylletty lähellekään tuota lukemaa. Vuoden toiseksi korkein vuorokausimaksimi meni sekin toukokuun alun piikkiin, 5.5 24,4 C.
  Kesä näytti olleen aika lailla tasaisen viileä, ei kovin paljon 20 asteen ylittäneitä päiviä (kesäkuussa 10, heinäkuussa vain 8, elokuussa 11). Kesäkuun korkein oli 25.6 mitattu 22,5 C, heinäkuun 19.7 23,5 C ja elokuun 2.8 24,2 C. Toukokuun keskilämpötila 10,3 C, kesäkuun 14,7 C, heinäkuun 16,3 C ja elokuun 16,4 C. Heinäkuussa satoi paljon (109 mm), mutta kesä- (20 mm) ja elokuussa (42 mm) keskimääräistä vähemmän.

  Uskoisin tuon olleen aikaisin päivämäärä jolla koskaan mitattu vuoden korkein lämpötila, varmasti joillakin muillakin havaintoasemilla tuon vuoden korkein lämpötila mitattiin juuri 3.5. Mutta jos ja kun jollakin parempaa ja tarkempaa tietoa niin korjatkaa ja kertokaa.

  • Ruma
   02/08/2014 11:32

   Ja kyseessähän siis asemakohtaisen vuoden maksimilämpötilan aikaisuus. Koko maan kesän 1990 korkein lämpötila mitattiin Utsjoella 25.6, jolloin siellä ylin lukema oli 29,2 C.

 191. Kalle
  02/08/2014 12:42

  Kyllä jättäisin tän maan lopullisesti jos olisi mahdollisuus siihen. Kun muualla Euroopassa on pääosin 20-25 niin täällä ennustetaan jatkuvasti 27-30 ainakin 10.8 asti. Kaisaniemen kaikkien aikojen korkein keskilämpötila elokuulle on 20,4 ja vaaditaan kyllä reilua kylmenemistä loppukuusta ellei haluta lyödä sitä ennätystä. Yölämpötilatkin taas trooppiset tai lähes.

  • Kalle
   02/08/2014 13:10

   Korjaan: Ennätys on 20.0 ja se tehtiin vuonna 1939. Vuonna 2002 johon tätä kesää verrataan se oli 19,4. Veikkaan että se tänä vuonna on 24. Ennusteet sanovat näin ja minusta se on jo hullua.

 192. Juhani
  02/08/2014 13:55

  Sääilmiöiden osumisesta eri paikkakunnille kuulee kyllä kaikenlaista legendaa. Monelta tamperelaiseltakin olen kuullut, että Länsi-Tampereella sataa enemmän ja on enemmän ukkosia kuin Itä-Tampereella. Jotkut taas vannovat päinvastoin. Hiljattain luin FB:stä kommentin, jonka mukaan ukkoset eivät yleensä osu Hervantaan. Puhumattakaan niistä yleisenä liikkuvista käsityksistä, että Tampereen seudun järvet ja Pyynikinharju hajoittavat ukkospilvet. Kyllähän näitä liikkuu varmaan kaikilla paikkakunnilla.
  Näyttää aika vakaasti siltä, että helteet jatkuvat yli ensi viikonlopun eikä edes ukkoskuuroja saada meidän kulmille. Se tietää ainakin sitä, että on ihan turha etsiä sieniä. Ne eivät tässä kuivuudessa nouse.

 193. Ruma
  02/08/2014 18:11

  Sodankylässä rikotaan alkavalla viikolla aseman hellepäiväennätys vuodesta 1959 alkaen. Kesällä 1972 hellepäiviä oli Sodankylässä 20, kun niitä nyt tämän kesän osalta on 19. Rovaniemellä (lentoasema) ennätyksen rikkomiseen (21 v.1972) vaadittaisiin vielä viisi hellepäivää, joka on hyvin mahdollista. Utsjoella ei hätyytellä ennätystä (21 v.1972), tältä kesältä hellepäiviä on toistaiseksi kahdeksan. Useilla muillakin Lapin asemilla ennätys on ilmeisesti lähellä rikkoutua tai jopa jo rikkoutunut, eniten hellepäiviä on Lapissa tänä kesänä ollut Rovaniemen rautatieasemalla, tähän mennessä 24.

 1. No trackbacks yet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: