Onko jo kevät?

Tehdäänpä vaihteeksi päivitys, jotta kommentoijien elämä hieman helpottuisi.

Kuu kiurusta kesään

Keväästä on ollut puhe harvase päivä. Onko se jo alkanut? Keväisiä merkkejä ovat olleet niin leskenlehdet, vihreät golf-kentät, muuttolinnut, siitepölytiedotteet, lumeton maa jne jne..

Varmaan moni maan etelä- ja länsiosassa asuva on kokenut viimeisen viikon varsin keväisenä, vaikka lämmittävää auringonpaistetta ei pahemmin ole näkynyt. Useat merkit näyttäisivät kevään alkaneen ja jokainen kokeekin kevään alkamisen omalla tavallaan – ei siihen tarvita Ilmatieteen laitoksen ”virallista” lupaa tai vahvistusta.

Termiset vuodenajat ovat määritelminä joskus hankalia, eikä yksittäisen vuoden osalta niihin kannata liikaa antaa painoarvoa. Viimeisten viikkojen lauha sää olisi varmaankin määritelmän puolesta täyttänyt termisen kevään kriteerit, mutta tällaisessa tilanteessa maltti on valttia. Historiasta löytyy luonnollisesti tapauksia, jolloin lauhaa helmikuuta on seurannut ainakin jonkinlainen pakkasjakso lumisateineen. Esimerkiksi Helsingissä vuonna 1914 lunta ei helmikuun loppupuolella ollut juuri lainkaan. Kuukauden vaihteessa lunta kuitenkin sateli ja lumensyvyys kasvoi 14 cm saakka. Tämä lumi pysyikin maassa aina huhtikuun 9. päivään saakka.

Vielä dramaattisempi esimerkki on vuodelta 1961. Tuolloin Helsingin maaperä oli lumeton helmikuun 13. päivä aina maaliskuun 12. päivä saakka. Sen jälkeen tuli ajoittaisia lumisateita, jotka sulivat muutamassa päivässä. Maaliskuun 30. päivä ryöpsähti kuitenkin vuorokaudessa 25 cm lunta ja tämä lumi suli vasta huhtikuun 16. päivä. Koska varsin talviset olosuhteet pakkasineen ovat mahdollisia maaliskuussa ja vielä huhtikuun puolellakin, on termisen kevään suhteen sitkeästi odotettava, kunnes voidaan varmuudella sanoa milloin se alkoi.

Kevättä kohti

Vaikka varsin talviset olosuhteet ovat etelässäkin mahdollisia maaliskuussa tai jopa huhtikuun alussa, on auringon lämmittävä vaikutus päivä päivältä merkittävämpää. Yöt voivat olla selkeässä ja heikkotuulisessa säässä vielä erittäin kylmiä, mutta päivisin aurinko lämmittää pilvisestäkin säästä huolimatta siinä määrin, että kireitä pakkasia ei todennäköisesti enää iltapäivisin esiinny ainakaan maan etelä- ja keskiosassa.

Viimeisimmät keskipitkät sääennusteet pitävät samanlaisen suursäätilan aina ennusteiden loppuun saakka. Eli etelänpuoleisten ilmavirtausten myötä sää näyttää pysyvän keskimääräistä lauhempana myös maaliskuun alkupuolella. Myös kokeelliset pidemmät ennusteet näyttävät leudon sään jatkuvan pidempäänkin.

Euroopan keskuksen säämallin lumensyvyystulkinta. Lähde: ECMWF

Paitsi, että lumet ovat lähes sulaneet maan etelä- ja länsiosasta, ovat ne pitkälti kaikonneet myös Suomen eteläpuolelta. Tämä tarkoittaa, että aurinko pääsee tehokkaammin lämmittämään maanpintaa eikä energia enää kulu lumen sulattamiseen. Yleensä ennen kunnon kevään alkamista on saanut odottaa, että lumet ovat sulaneet Baltiasta. Nyt tuota estettä ei enää juurikaan ole, joten periaatteessa ensimmäinen kunnon kaakkoinen lämmin hönkäys pääsee pidemmälle pohjoiseen ilman, että se viilenee kylmän lumipinnan yllä.

Helmikuu historiankirjoihin

Kalenteriin perustuva talvi alkaa olla paketissa. Yhteenveto on helppo: lauhat joulu- ja helmikuu, kylmä tammikuu. Helmikuun lämpötilapoikkeamat ovat melko huimia. Karttoja interpoloineet kollegat eivät äkkiseltään tänään muistaneet, että koska viimeksi piti keskilämpötilapoikkeaman väriskaalaa hinata yli +8 asteen. Pitkäikäisistä havaintoasemista suurimmat poikkeamat näyttävät muodostuvan Kuusamon Kiutakönkään sekä Pellon asemille. Molemmilla on päivittäisdatasta laskettuna helmikuu ollut huikeat 9,3 °C keskimääräistä lauhempi.

Käytännössä koko maassa aivan etelää lukuun ottamatta poikkeama on 6…9 astetta. Ainoa vuosi viimeisen 50 vuoden aikana mikä päihittää kuluvan helmikuun on vuosi 1990 (eteläisissä maakunnissa myös 2008). Maan eteläosassa helmikuuta voidaan pitää harvinaisen leutona, muualla poikkeuksellisena.

Kylmän tammikuun vuoksi talvikuukausien (joulukuu-helmikuu) keskilämpötila ei nouse aivan samoihin sfääreihin kuin yksittäisinä kuukausina joulukuu ja helmikuu. Koko maassa ”talvi” oli kokonaisuutena keskimääräistä lauhempi. Yleisesti maan keskiosassa ja paikoin pohjoisempanakin talvi oli harvinaisen leuto. Edellisen kerran vastaavaa oli talvella 2007-2008, mikä olikin Suomen mittaushistorian lauhin talvi.

Lumia etsimässä

Lumenpuute on perunut useita talviurheilutapahtumia. Näin helmikuun lopulla lunta on poikkeuksellisen vähän lähes kaikkialla Oulusta etelään. Ainoastaan rannikoiden läheisyydessä lumeton maa helmikuun lopulla on hieman yleisempää, ja näillä alueilla lumitilannetta voidaan pitää harvinaisena ajankohtaan nähden. Kymmenillä pitkäikäisillä havaintoasemilla lunta on nyt vähiten mittaushistoriassa. Jyväskylän havaintoasemilla ei ole mitattu näin vähän lunta kertaakaan helmikuun lopulla yli 100 vuoteen.

Helsingissäkin lumeton maa tähän aikaan kevättalvesta on tapahtunut vain muutamia kertoja sadassa vuodessa. Lumi tuli erittäin myöhään ja suli aikaisin. Lumipeitejaksosta onkin muodostumassa yksi lyhimmistä.

1 cm ja 50 cm lumipeitepäivien lukumäärät Helsingin Kaisaniemessä. Talven 2013-2014 (2014) lukema on vielä alustava. Data: Ilmatieteen laitos

Lumensyvyyden maksimi on yksi tapa kuvata lumitalvea, mutta lumipeitepäivät ovat vähintään yhtä hyvä. Helsingissä on ollut kuluvana talvena vain 43 päivänä vähintään sentti lunta. ”Ennätystä” pitävät hallussaan talvet 1924-1925, 1929-1930 sekä 2007-2008 yhteensä 47:llä lumipäivällä. Mainittakoon, että viimeisimmät vuodet eivät ole täysin vertailukelpoisia menneiden vuosikymmenien kanssa automaattimittareiden virhemarginaalin vuoksi. Silti on selvää, että kuluva talvi menee Helsingin mittaushistoriassa TOP 4 listalle, ellei jotain yllättävää tapahtu maaliskuun ja huhtikuun aikana lumisateiden suhteen.

Eniten lumipeitteisiä päiviä oli Helsingissä talvella 1941-1942, 179 kpl eli noin kuuden kuukauden verran.

Jos katsotaan yli 50 cm lumipeitepäiviä, romahtavat lukemat luonnollisesti. Silti talvina 1915-1916 ja 1941-1942 oli Helsingissä lunta yli puoli metriä yli 120 päivänä. Merkille pantavaa ovat puolen metrin kinosten puuttuminen vuoden 1985 jälkeen, kunnes 2009-2010 ja 2010-2011 talvet korjasivat hieman tilannetta.

Mainokset
 1. Petri
  28/02/2014 01:11

  Suurkiitos päivityksestä! Erityisen mielenkiintoinen grafiikka oli tuo ”yli 50 cm lumipäivät”. Olisi kiva nähdä tai osata tehdä tuollaisia muillekin paikkakunnille.

 2. Tapio R.
  28/02/2014 06:41

  Kiitos päivityksestä!
  Muistan hyvin talven 1961, joka myös oli leuto. Katselimme silloin maaliskuussa koulun välitunnilla lähes täydellistä auringonpimennystä. Vain pieni sirppi aurinkoa jäi näkyviin kuun varjon takaa. Maisema hämärtyi ja Keski-Euroopassa oli katseltu pimennystä kesäisen lämpimässä säässä. Kaksi isompaa pyryä pyryä tuli maaliskuun lopulla. Ensimmäinen pyry tuli marianpäiväviikonlopun lauantaina. Laskin, että se olisi ollut 18. maaliskuuta. Kaikki tiet oli ummessa sunnuntaiaamuna 19.03. Toinen lähes yhtä runsas pyry oli pitkäperjantaita vasten yöllä 31. maaliskuuta.
  Nyt Otavassa on -0° ja pilvistä.

 3. Antti R.
  28/02/2014 07:14

  Kevättä kohti. Vaihteeksi mukava tällainen lauhempi talvi.

 4. Teemu
  28/02/2014 07:50

  Antti R. :
  Kevättä kohti. Vaihteeksi mukava tällainen lauhempi talvi.

  Ihmisillä on kummia ajatuksia säiden suhteen….:) Ihan karseet kelit olleet!

  • Antti R.
   01/03/2014 15:35

   Karseet toki, mutta vaihtelu virkistää.

 5. Jussi
  28/02/2014 08:05

  Kiitoksia! En halua lähteä toistamaan omia ajatuksiani moneen kertaan, mutta kyllähän tämä oli säiden puolesta aivan paska talvi. Seuraava jännityksen aihe on, kuinka lämpimäksi maaliskuu jaksaa kiriä. Sanoisin, että maaliskuuta 2007 nosti ennätyslukemiin se, että loppukuusta oli monena päivänä jopa yli +15 C. Ennätys taisi olla jotain +17,5 C! Jos niitä päiviä ei olisi tullut, voi olla, että ei olisi lyöty aiempaa kuukausiennätystä niin kirkkaasti.

  • sivusta
   28/02/2014 10:25

   Maaliskuun ennätyslämpimyyden ratkaisi, että yhtään kylmää jaksoa ei ollut. Koko kuukauden ajan oli lauhaa tai pirun lauhaa. Onneakin tarvitaan aina kun rikotaan ennätyksiä, helmikuu 2007 oli suorastaan pirun kylmä, aivan säkällä sää lauhtui juuri helmi-maaliskuun vaihteessa. Toki nuo loppukuukauden huippulämpimät päivätkin edesauttoivat, vaikka silloin vuorokauden keskilämpötilat jäivät ”vain” 5 plusasteeseen koska öisin oli pakkasta.

   Itse en puhuisi lainkaan paskasta talvesta. Itselleni tämä talvi antoi paljon enemmän positiivisia muistoja kuin perustalvi lumineen ja pakkasineen olisi antanut. Mutta en minäkään tykkäisi, jos talvesta toiseen olisi tälläistä, vaihtelu virkistää.

 6. AP
  28/02/2014 09:22

  Pauli kirjoitti: ”Mainittakoon, että viimeisimmät vuodet eivät ole täysin vertailukelpoisia menneiden vuosikymmenien kanssa automaattimittareiden virhemarginaalin vuoksi.”

  Niin totta. Suhtaudun noihin lumitietoja antaviin automaattimittareihin vähintään varauksellisesti. Tampereen Härmälässä oli automaattimittarin mukaan lunta sunnuntaista eiliseen asti 2 cm ja kävipä se keskiviikkona 3 cm:ssäkin vaikka poutaa on ollut ja nurmikko ollut näkyvissä jo päiväkaudet. Sitten yhtäkkiä mittari päätti eilen iltapäivällä antaa lukeman 0 cm. Suurempi kummajainen koettiin syksyllä 2012. Tampereelle satoi ensilumi jo lokakuun viimeisenä viikonloppuna (tasainen 2-3 cm:n kerros), mutta koko viikonlopun ajan mittari kertoi lumipeitteeksi 0 cm. Niinpä leudon marraskuun jälkeen viralliseksi ensilumen päiväksi tuli vasta 1.12. oikean päivän 26.10. sijasta. Aika iso heitto ja omiaan vääristämään pitkän ajan keskiarvoja.

 7. Juhani
  28/02/2014 14:29

  Paulin blogissa oleva kartta ECMWF:n lumensyvyystulkinnasta ei näytä pitävän paikkaansa todellisuuden kanssa. Vaikka siinä ei mitään asteikkoa olekaan, niin sen mukaan ainoastaan kapea rannikkokaistale olisi lumeton. GFS:n tuoreimmassa kartassa ollaan ilmeisesti varsin oikeilla jäljillä, kun sen mukaan on lumetonta suunnilleen Savonlinna-Jyväskylä-Kokkola -linjan eteläpuolella. Tuolta linjalta Oulun korkeudelle asti lunta näyttäisi olevan pari-kolmesta sentistä 10-15 senttiin.

 8. Teemu
  28/02/2014 14:30

  Jännä tuo Ruotsin ja Norjan lumitilanne esim. Etelä-Suomen leveysasteita kun vertaa. Norjan tilanteen vielä ymmärtää, kun moni paikka on sen 500 – 1500 metriä meren pinnan yläpuolella, jolloin keskilämpötilakin on lähtökohdiltaan noin 2,5 – 7,5 astetta merenpinnan tasoon verrattuna alempi. Mutta Ruotsi?

 9. Antti L
  28/02/2014 14:33

  Vuonna 1961 helmikuun loppupuolella ja maaliskuun alkupuolella oli enimmäkseen aurinkoisia päiviä, tästä vuodesta poiketen. Etelä-Hämeessä ei ollut täysin lumetonta silloin 12.3. jolloin kevät oli pisimmällä ja arvelen, että nyt siellä on vähemmän lunta.
  Muistan tuon kevään sellaiseksi, että silloin oli useampia ja lumisempia takatalvia, mitä juuri on ollutkaan. Se oli kevättä odottavalle ja muuttolintujen saapumista odottavalle pikkupojalle piinaavaa. Ensimmäisen kerran tuli 13.3. yöllä vajaa 10 cm märkää lunta, josta suuri osa päivän aikana suli. Seuraavana päivänä lunta tuli lisää ja lauantaina 18.3. oli oikein lumimyräkkä, kuten Tapio R mainitsi. Tuossa myrskyssä Anni Blomqvistin mies hukkui ja se taisi olla Myrskyluodon Maijan alkusysäys. Lumitilanne ei tosiaan saavuttanut tuota 12.3. tilannetta ennen kuin huhtikuun puolivälissä. Kiirastorstaina 30.3. lunta tuli koillistuulella kymmeniä senttejä.
  Lopullinen kevät ei siis enää juuri ollut aikaisessa, en osaa sanoa termisestä keväästä, alkoiko jo helmikuussa, mutta maaliskuun keskilämpö jäi Helsingissä plussalle, vaikka loppupuolella kuuta oli selvästi kylmempää.

 10. H. Virta
  28/02/2014 14:48

  Maaliskuustakin voi tulla ennusteiden mukaan jopa neljä astetta tavanomaista lämpimämpi.

 11. sivusta
  28/02/2014 18:02

  Hieman korostetusti tuo kolmen viikon kylmä jakso tammikuussa alensi koko talven keskilämpötilaa. No toki luvut on faktaa ja niille ei mitään voi. Kuitenkin mennyt talvi oli mielestäni vieläkin surkeampi kuin mitä tuo lämpötilatarkastelu antaa ymmärtää.

  Ensinnäkin se oli laajalti harvinaisen vähäluminen, monissa paikoin mittaushistorian vähälumisin. Lähes kaikki sateet tulivat lauhan sään vallitessa, siis joko vetenä tai lumena joka pian suli. Tätä faktaa lämpötilatarkastelu ei tuo ainakaan riittävästi esille. Monina yhtä lauhoina talvina lunta on kuitenkin ollut enemmän. Toiseksi tuo kylmä jakso kesti vain kolme viikkoa, ei siis läheskään koko tammikuuta. Muistetaan, että tammikuun ekat 10 päivää oli vielä erittäin lauhaa. P.S. Tietty pohjoisessa lunta on ollut runsaammin.

  En tiedä, oliko tässä tekstissä mitään sisältöä?

  • salama
   28/02/2014 21:02

   Juuri samaa olen itsekin miettinyt, ja se kertoo hyvin siitä että keskiarvot ja tilastot ovat hyvin harhaanjohtavia. Hyvä esimerkki tästä on esim maaliskuu 2011. Sehän oli hieman keskimääräistä lämpimämpi, mutta kovin moni tuskin sitä sellaisena ajatteli paksun lumipeitteen takia. Siis monien mielestä kevät tuntui olevan myöhässä kun lunta oli maassa reilusti vielä huhtikuun alussa etelä rannikolla.

 12. Janne
  01/03/2014 10:03

  Ihan mukavaa ettei aurinko häikäse niin paljoa kuten vaikka viime vuonna. Tosin tossa reilun 10 pv kuluttua saattaisi vähän kylmetä gfs:n mukaan.

 13. Säästä säästä
  01/03/2014 13:51

  Tässä alkaa hiljalleen tuntua, että idästä voi tulla muutakin kylmää kuin Siperian ilmat.

 14. Tapio R.
  01/03/2014 23:24

  Minulla on kaksi vaihtoehtoista mallia kevään ja kesän sääksi. Toista olen kehitellyt jo parin kuukauden ajan. Toinen on taas myöhemmin kehitelty versio.
  1).
  Maaliskuun ajan Suomen itäpuolella korkeapaine, jonka yhteydessä pääsääntöisesti kaakon ja lounaan väliset sekä lauhaa pilvipeitteen ollessa runsasta. Selkeät päivät Maaliskuun ajan Suomen itäpuolella korkeapaine, jonka yhteydessä pääsääntöisesti kaakon ja lounaan väliset sekä lauhaa pilvipeitteen ollessa runsasta. Selkeät päivät Maaliskuun ajan Suomen itäpuolella korkeapaine, jonka yhteydessä pääsääntöisesti kaakon ja lounaan väliset sekä lauhaa pilvipeitteen ollessa runsasta. Selkeät päivät Maaliskuun ajan Suomen itäpuolella korkeapaine, jonka yhteydessä pääsääntöisesti kaakon ja lounaan väliset sekä lauhaa pilvipeitteen ollessa runsasta. Selkeät päivät harvassa.
  Viimeistään huhtikuun alkupuolella itäinen korkea heikkenee ja väistyy kaakkoon. Atlantin matalat osakeskuksineen pääsee Suomeen ja sateet voivat olla runsaitakin. Toukokuun alkupuolella noin viikon lämmin jakso, jonka päättyessä voi esiintyä ukkostakin. Tämän jälkeen luoteesta virtaa kylmää ilmaa ja esiintyisi paikoin ankariakin Viimeistään huhtikuun alkupuolella itäinen korkea heikkenee ja väistyy kaakkoon. Atlantin matalat osakeskuksineen pääsee Suomeen ja sateet voivat olla runsaitakin. Toukokuun alkupuolella noin viikon lämmin jakso, jonka päättyessä voi esiintyä ukkostakin. Tämän jälkeen luoteesta virtaa kylmää ilmaa ja esiintyisi paikoin ankariakin Viimeistään huhtikuun alkupuolella itäinen korkea heikkenee ja väistyy kaakkoon. Atlantin matalat osakeskuksineen pääsee Suomeen ja sateet voivat olla runsaitakin. Toukokuun alkupuolella noin viikon lämmin jakso, jonka päättyessä voi esiintyä ukkostakin. Tämän jälkeen luoteesta virtaa kylmää ilmaa ja esiintyisi paikoin ankariakin Viimeistään huhtikuun alkupuolella itäinen korkea heikkenee ja väistyy kaakkoon. Atlantin matalat osakeskuksineen pääsee Suomeen ja sateet voivat olla runsaitakin. Toukokuun alkupuolella noin viikon lämmin jakso, jonka päättyessä voi esiintyä ukkostakin. Tämän jälkeen luoteesta virtaa kylmää ilmaa ja esiintyisi paikoin ankariakin halloja
  Kesäkuun alku olisi vaihtelevaa. Kesäkuun puolenvälin tienoilta alkaen syyskuulle saakka on kaksi vaihtoehtoista mallia.
  a) lounaasta matalapaineet pohjoista reittiä Skandinavian pohjoispuolitse, jolloin sää pääsääntöisesti kuivaa ja lämmintä. Tuulet etelän ja lännen väliltä.suureksi osaksi.
  b) lounaasta matalat eteläistä reittiä, jolloin lämmin ilmamassa menisi Suomen eteläpuolitse Venäjälle sään ollessa viileähköä ja kosteaa. Yhtenäisten okluusiorintamien välissä kuurosateita. Heinä- elokuun aikana mahdollisuus yhteen tai kahteen enintään viikon kestävään lämpimään poutajaksoon.

  2)
  Maaliskuu samantapainen kuin ensimmäisessä versiossa.
  Huhtikuussa Venäjän korkeapaine heikkenee ja siirtyy idemmäksi, mutta jää piilevänä edelleen Keski-Venäjälle. Etelän puoleiset ilmavirtaukset jatkuisivat suurimmaksi osaksi. Lämpötilat olisivat ajoittain 20° tienoilla eikä hellelukemien mahdollisuus olisi poissuljettu varsinkaan huhtikuun lopulla.
  Toukokuussa Venäjän korkeapaine siirtyisi takaisin lännemmäksi sään ollessa Suomessa ajoittain kesäisen lämmintä ja ukkosen mahdollisuus kasvaa varsinkin sisämaassa.
  Kesäkuussa olisi poutaa ja ajoittain hyvinkin lämmintä Suomen ollessa Länsi-Euroopan matalapaineen ja Itä-Euroopan korkeapaineen välissä. Muutama matalan osakeskus liikkuisi Suomen länsipuolitse pohjoiseen tai luoteeseen aiheuttaen sateita länsipainotteisesti.
  Hein

 15. Tapio R.
  01/03/2014 23:35

  Loppuosa leikkautui pois lähettäessä, mutta tämä poisjäänyt kirjoitus.
  Heinäkuu olisi kuin myrskybongareiden pyhäpäivä. Silloin esiintyisi syöksyvirtauksia, mahdollisesti myös trombeja. Heinäkuu muistuttaisi lämpöoloiltaan vuoden 2010 vastaavaa ajankohtaa. Venäjällä ja Itä-Suomessa olisi voimakas, laaja ja lähes paikallaan pysyvä korkeapaine. Lämpötilat nousisivat ajoittain yli 30° ja 35° olisi mahdollinen lämpimimpinä päivinä. Voimakkaita ukkosia esiintyisi länsipainotteisesti.
  Elokuussa jatkuisi hyvin lämmin sää 2-3 viikon ajan, minkä jälkeen syksy tekisi tuloaan.

 16. Tapio R.
  01/03/2014 23:39

  Muutenkin tuo tallennin tuntui sekoilleen tallentaen joitakin lauseita useaan kertaan ja samanaikaisesti jättäen kirjoittamiani sanoja pois keskeltä virkettä.

 17. Sami
  02/03/2014 13:16

  Saas nähdä milloin terminen kevät alkaa Jyväskylässä…2007 ennätys on 8.3. Lämpösumman mukaan se on jo saattanut alkaa 23.2., mutta muistelisin niin, että Ilmatieteenlaitos on ilmoittanut ettei terminen kevät voi alkaa ennen 1.3. tai jos alkaa sen päivämääräksi tulee 1.3. Jos Pauli lukee tämän niin voisi tarkentaa. Jos termistä kevättä aletaan metsästää vasta maaliskuussa niin hyvältä näyttää forecan ennusteen mukaan että viimeistään 6.3. Lumet saavat mukavasti taas kyytiä kun vesisadettakin mukaan mahtuu.

  • Säästä säästä
   02/03/2014 13:22

   ööö siis tarkoittaako tämä sitä, että jos joskus 50 vuoden päästä koko helmikuu olisi plussalla tyyliin +3 kuukausikeskiarvolla ei kevät silti alkaisi kuin vasta maaliskuussa 😀

   • Sami
    02/03/2014 15:32

    Kuten kirjoitin, en ole varma tuosta. Voihan muutkin termiset vuodenajat alkaa ennen kalenterivuodenaikaa. Suomi on pitkä maa ja täällä termiset vuodenajat alkavat kovin eri aikaan, vaikka terminen kevät alkaisi etelässä helmikuussa, voi se lapissa alkaa vasta toukokuussa.

   • Janne
    02/03/2014 16:26

    Tässä on terminen kevät alkamassa ainakin etelässä mutta pitää muistaa että esim. ennätyslämpimän maaliskuun 2007 aikana satoi jossakin vaiheessa melko reippaasti lunta täällä etelässäkin eli autonomistajien ei kannata kiirehtiä renkaiden kanssa.
    Joka tapauksessa en jaksa uskoa etelässä enää -20 asteeseen tänä talvena.

 18. Antti L
  02/03/2014 17:54

  Ruotsissa on kai 15.2. tuo raja, että jos talvea ei ole ollut, niin siihen asti on syksyä ja sitten alkaa kevät.

 19. Tapio R
  02/03/2014 19:26

  Forecan sivulla ennustetaan perjantaiksi runsasta vesisadetta ja sunnuntaiksi +6 astetta.

 20. Säästä säästä
  02/03/2014 21:12

  Pitäisikö pistää näin lopputalven (mahdollisesti alkukevään) kunniaksi pystyyn veikkus siitä, minä päivänä ylitetään ensi kertaa sadan maasalaman raja? 🙂

  • Juha R
   03/03/2014 07:35

   Pysytään aika perinteisillä linjoilla eli 20.5

   • säästä säästä
    03/03/2014 08:01

    Kuollut rupisammakkoni sanoo, että tällä kertaa saadaan kunnon ukkonen jo 3.5

  • Janne
   03/03/2014 12:42

   22.5.

 21. Jussi
  03/03/2014 11:14

  MInusta on kohtuullisen selvää, että edessä on hyvin lämmin maaliskuu ja lämmin huhtikuu. Toukokuu on epäselvä tapaus vielä. Kausiennusteiden mukaan toukokuukin olisi lämmin, jopa hyvin lämmin, mutta jossain vaiheessa lämpimän putken on pakko tasaantua. Jännä fakta on, että edellinen kylmä toukokuu on Suomessa ollut 2001. 90-luvullahan kylmät toukokuut olivat jostain syystä enempi sääntö kuin poikkeus. Viiden vuoden sisällä on ollut monta hurjan lämmintä toukokuuta, joista viime vuosi oli tietysti omaa luokkaansa.

  Veikkaan varovasti, että toukokuusta tulisi jonkin verran keskimääräistä viileämpi. Jos tällainen matalapainevoittoinen säätyyppi jatkuu silloinkin, siitä voi tulla myös sateinen.

  • Teemu
   03/03/2014 11:53

   Itse en hyvin lämpimän maaliskuun osalta välttämättä löisi asiaa täysin lukkoon. Tuossa voi piillä mahdollisuus, että joku matala pääseekin karauttamaan Venäjän puolelle, jolloin nykyinen tilanne voisi purkautua. Toisaalta, mikäli huhtikuu on sateinen, niin päivälämpötilojen nousu alkaa jäädä vähäisemmäksi, toki pakkasöitäkään ei välttämättä olisi kummoisesti.

   Jos joku muistaa, niin alkusyksyn ennusteet veikkasivat kylmää / viileää talvea. Nehän alkoivat kääntyä lämpimän puolelle muistaakseni joulukuun aikana. Tänä vuonna osuneet hyvin ja ilmeisesti ottaneet kiinni stratosfäärin lukkiutuneesta tilasta.

   • sivusta
    03/03/2014 14:55

    Juuri näin kävi maaliskuun lopussa 2008. Voimakas matala työntyi Mustalta mereltä, Suomessa voimakas lumipyry ja perään muutama hyvin kylmä päivä (öisin oli -20 astetta etelässäkin). Etelärannikolla taisi olla silloin hieman tulkinnasta riippuen joko takatalvi tai talven alkaminen ja pysyvän lumipeitteen tulo tms. Mutta nopeasti se tilanne purkautui ja jo maalis-huhtikuun vaihteessa oli +10 astetta, ja ei tuo kylmän purkaus juurikaan vaikuttanut kevään etenemiseen.

   • Janne
    03/03/2014 16:26

    No, terminen talvi kesti 6 vuotta sitten n. 1,5 viikkoa joten talven alku oli kyseessä. GFS ei näytä tässä vaiheessa mitään dramaattista joten maaliskuusta voipi tulla ihan keskimääräinen vaihteeksi.

 22. Antti L
  03/03/2014 18:44

  No jos kevätkään ei voi alkaa ennen maaliskuun alkua, niin ei talvikaan varmaan voi alkaa sen jälkeen. Takatalvihan se 2008 maaliskuun talvi oli, kuten yleensäkin talvisäät siihen aikaan, oli sitten ollut aikaisemmin talvea tai ei. Varsinainen viikon mittainen talvi oli tammikuun alussa ja pakkasennätys, huikeat -13 astetta 16.2.
  Muistan kuitenkin nähneeni merkinnän, että vuonna 1989 terminen kevät olisi silti alkanut 25.1.

 23. TImo
  03/03/2014 20:09

  Terminen kevät alkoi 2012 Lounais-Suomessa 9.3. Ei taida vielä tänä vuonna alkaa ihan noin aikaisin.

  http://ilmatieteenlaitos.fi/kevattilastot

 24. Risto
  04/03/2014 13:55

  GFS-malli alkaa tarjota Lapin yli kulkevaa myrskykeskusta lauantain vastaiseksi yöksi. Menee kuitenkin niin pohjoisesta ettei tuo oikeastaan aiheuta mitään kylmän purkausta Jäämereltä.

  • AP
   04/03/2014 15:05

   Ei aiheuta ei. Etelässä sää vain lämepenee viikonloppuna.

   Eilen satanut 3 cm:n lumikerros on nyt sulanut pääosin pois. Oli edes vähän aikaa maisema valkoinen.

   Olisi kiva nähdä auringonpaistetilastot. Ei ole kovin montaa tuntia kertynyt tammikuun lopun jälkeen. Alunperin piti aurinkoisen sään todennäköisyyden kasvaa huomisesta alkaen, mutta nyt näköjään sekä Ilmatieteen laitos että Foreca ovat varmuuden vuoksi ennustaneet pilvistä Tampereelle aina sunnuntaihin asti. Ja ovat varmaan oikeassa. Harmaa pilvikatto pitää pintansa.

 25. Jussi
  04/03/2014 16:43

  Nyt ennustavat niin lämpimiä päiviä lauantaista eteenpäin, että näyttää todellakin ihan tyypilliseltä huhtikuulta! Menen jo tyypilliseen tapaani ajassa edelle ja varsinaiseen huhtikuuhun. Erityisen lämpimiä huhtikuita on 2000-luvulla piisannut, ja paikkakunnasta riippuen lämpimintä oli joko 2008 tai 2011. Huippulämpimän maaliskuun 2007 jälkeen huhtikuussa ei jaksanut kivuta enää aivan ennätystasolle, ja veikkaan, että niin käy nytkin, vaikka CFS arpoo vielä huhtikuullekin jopa +4:n poikkeamia! (mainittakoon, että se olisi taas melkoinen ennätys, sillä toistaiseksi lämpimin huhtikuu eli 1921 oli näköjään Helsingissä kolmisen astetta nykykeskiarvoja lämpöisempi.

  • Nimetön
   04/03/2014 18:39

   Tässä on hyvät saumat maaliskuun 2007 toisintoon, toki loppukuukausi sen ratkaisee. Alkukuukaudesta ei jää homma kiinni.

   • Janne
    04/03/2014 19:46

    Muistetaan nyt kuitenkin että loppukuussa pitää olla jopa yli +15 että ylletään 2007 tasolle. Ei sillä etteikö olisi mahdollista.

 26. Nimetön
  05/03/2014 06:45

  Eipä hiihdetä tai rakenneta lumiluolaa lapsille tänä maaliskuuna. Pitää ottaa parhaat puolet tästä sitten. Weber 57 terassille ja lampaanviulua hiillokselle kypsymään, siinä kelpaa chefin punkkulasi kädessä ihmetellä vuosia 2014 ja 1990 kelien puolesta.

 27. Teemu
  05/03/2014 07:54

  Harmittaa, kun katsoo, miten upeat kelit on tänä talvena ollut eteläisillä Alpeilla. Monta kertaa pyörinyt Pohjois-Italiassa ja Sloveniassa matalapaine, jossa alakerroksessa ollut hyvin lämmintä ja ylhäällä kylmää. Tämä muodostanut todella otolliset olosuhteet runsaille sateilla ja vuorilla on pukannut lunta oikein urakalla:

  https://www.facebook.com/severeweatherEU

  Oltaisiinpa Etelä-Suomessa 1000 metrissä, niin vot.

  Jatkossa? Tuskin nähdään 15 lämpötiloja, kun parvet ovat vihjaamassa viileämmästä loppukuusta juuri nyt. Saapi nähdä miten käy.

 28. Teemu
  05/03/2014 07:57

  Nyt tuli, mutta ei kaksi edellistä, jossa oli linkkejä. Onks täällä joku filtteri päällä? Esim. faceen ei voi linkittää…

  • 05/03/2014 08:15

   Moi Teemu. Laitoin muinoin filtterin facebook sanalle kun tuli tolkuttomasti siihen liittyviä automaattispämmejä. Otin sen nyt pois.

  • Nimetön
   06/03/2014 13:09

   On kyllä käsittämättömän aikainen kevät käsillä, nyt ollaan pari viikkoa edellä maaliskuuta 2007. Silloin tälläiset olosuhteet oli ”vasta” maaliskuun puolivälin jälkeen, mitä tulee lumi-, lämpötila, ja jääolosuhteisiin. Joinakin vuosina huhtikuun puolivälissäkin on ollut talvisempaa kuin nyt.

   Mielenkiintoinen kysymys on tosiaan, mitä tapahtuu kuukauden puolen välin jälkeen. Jossain vaiheessa (erittäin todennäköisesti, lähes varmuudella) tulee takapakkia, mutta kuinka pitkäksi aikaa ja miten kylmää?

   • Sami
    07/03/2014 11:39

    Kyllä näyttäisi siltä että käy perinteiset kun on superaikainen kevät tyrkyllä. Kovasti on haistellut GFS kylmempää ja ihan reilustikin jo useamman ajon ajan. Jos toteutuu, niin ainakin etelä- ja keski-suomessa poikkeama saattaa jäädä selvästi alle ennustetun harmaan +4. Jotenkin vain nyt tuntuu että tästä alkaa viileä jakso ja pitkästä aikaa huhtikuusta tulee hyvin kylmä, toukokuussa sitten lähes kertarysäyksellä mennään talven ja kevään sekoituksesta kesään.

   • Teemu
    07/03/2014 16:41

    Näinhän se voi olla. Kädet ristiin tästä!

   • Kristian
    07/03/2014 16:47

    Minä en näe sellaisia viitteitä. Viikon päästä palaa ehkä Lapissa vähän pakkaselle ja etelässä lähemmäs keskiarvolukemia, mutta en ole nähnyt yhtäkään ennustetta, joissa huhtikuu olisi kylmä, varsinkaan hyvin kylmä. Sellaista signaalia ei ole CFS:llä, ECMWF:llä, Metofficella eikä WSI:llä. Sanoisin, että kun kaksi edellistä huhtikuuta oli viileitä, niin seuraavat 10 huhtikuuta ovat taas lämpimiä :).

    Toukokuusta veikkailen pitkästä aikaa vähän viileämpää, no ehdottomasti viileämpää kuin viime vuonna. Viisi vuotta peräkkäin toukokuut ovat olleet lämpimiä, ja kolme kertaa hyvin lämpimiä. Edellisen kerran oli selkeästi kolea toukokuu niinkin kauan sitten kuin 2001. Jossain vaiheessa olisi taas viileän toukokuun aika jo ihan tilastollisestikin.

   • Säästä säästä
    09/03/2014 09:33

    ei liity yllä olevaan viestiin, mutta taisivat kommentit mennä sekasin P.Jokisen kommentin jälkeen kun tuntuu, että puolet kommenteista jää pj:n kommentit yläpuolelle ja osa tulee alapuolelle 😀 no minkäs teet

   • säästä säästä
    13/03/2014 07:29

    Ei voi muuta kuin nauraa forecan ennusteille.. eilen vielä ennustivat viikonlopulle 25cm lunta ja nyt jotain 3cm. Miten noin huono pulju voi pysyä pystyssä ilman(?) valtion tukea. Nauretaan vielä tähän loppuun hahaha!

   • Risto
    13/03/2014 23:55

    Pystyssä pysyy, kun tuottaa maan parhaat sääpalvelut. Enkä edes jaksa avautua asiasta enempää kuin, että syy ennusteen epävarmuuteen on siinä nollan vaiheilla.

   • Säästä säästä
    15/03/2014 09:12

    Hyvä antijinxaus eli epäilemälle forecan kykyjä ennustaa lumisademäärät saatin kuin saatiinkin kunnon lumipyry 😉 myönnän olleeni väärässä.

 29. Teemu
  05/03/2014 08:20

  Näin ajattelinkin. Kiitoksia…:) Tänne voisi laittaa vielä jonkun sydeemin, että voisi poistaa oman virhepostauksen. Nyt tuolla on pari sköndeä peräkkäin.

 30. Juhani
  05/03/2014 16:36

  Nyt näyttäisi malleissa olevan merkkejä siitä, että sää kylmenisi aika reilusti ensi viikon lopulla. No, onhan tuohon aikaa, mutta GFS ja ECMWF vetävät siinä kyllä samaan suuntaan.

 31. Janne
  05/03/2014 16:52

  No, toivottavasti ensi viikon kylmeneminen jäisi tilapäiseksi. Loppukuusta voisi tulla vaikka talven loppuhuipennukseksi maaliskuun 2008 kaltainen lumimyräkkä niin saisi Teemukin vähän lunta 😉

  • Jussi
   06/03/2014 10:38

   Kyllä mulle kelpaisi. En sitä paitsi puhuisi ainakaan etelässä edes mistään kovin kylmästä vaan lähinnä ajankohtaan nähden normaalimmista lukemista, koska sunnuntaina ja alkuviikolla repii lukemat sen verran korkealle, paikoin jopa lähelle +10 astetta. Se ei ole mitenkään tavatonta maaliskuussa, mutta yleensä niitä mitataan vasta loppukuusta. Tai tietenkin on loppukuusta ollut jopa niitä yli 15:n lukemia, kuten 2007:sta muistetaan.

 32. Tapio R
  05/03/2014 18:20

  Tänään on Otavassa ollut vain +1 aste ja tiet ovat kaljamalla eli hyvin liukasta. Pilvistä on myös.

 33. Sami
  05/03/2014 19:05

  Tämän hetken ennustuksissa olisi Jyväskylän maaliskuun alkupuolen keskilämpötila +0,5, se ei olisi aivan ennätys, koska 1961 ennätys on +0,8 ja 1997 +0,6. Sattumaa tai ei niin molemmissa tapauksissa 1961 ja 1997 kylmeneminen alkoi maaliskuun puolivälin paikkeilla ja kylmyyttä kesti pitkälle huhtikuulle saakka ja termiset keväät alkoi 1961 15.4. ja 1997 vasta 21.4, joka on myöhäisin termisen kevään alku Jyväskylässä viimeiseen 20 vuoteen. Kävisikö nyt samoin, kun ajot viittaavat viilenevään suuntaan?

  • Sami
   05/03/2014 21:21

   Laskin kaikki Jyväskylän kylmimmät ja leudoimmat maaliskuun alkupuoliskot ja katsoin millaisia huhtikuun alkuja niistä on seurannut ja milloin terminen kevät on ko.vuosina alkanut…

   Kylmät maaliskuun alkupuoliskot:
   Seuranneiden huhtikuiden alkupuoliskon keskilämpötila +0,35
   Termisen kevään keskimääräinen alkamispäivä 6.4.

   Leudot maaliskuun alkupuoliskot:
   Seuranneiden huhtikuiden alkupuoliskon keskilämpötila -0,32
   Termisen kevään keskimääräinen alkamispäivä 9.4.

   Huomionarvoista todellakin on että kylmistä maaliskuun aluista tulee aikaisempi kevät ja lämpimämpi huhtikuun alku. Luulisi sen olevan päinvastoin kun lumi heijastaa auringon lämmityksen takaisin avaruuteen. Leudon maaliskuun alun jälkeen terminen kevät on alkanut aikaisintaan 15.4. peräti 50% todennäköisyydellä(5/10). Kylmien maaliskuun alkujen jälkeen vain kerran(1/11).

 34. Risto
  05/03/2014 22:35

  Norjalaisten ennustemallia mukailevan Forecan veneilysään tuuliennuste päivittyi. Myrskyvaroitus.com saa alkaa teroitella virtuaalisia kyniä lauantaita silmällä pitäen.

 35. Antti L
  06/03/2014 09:29

  Voi hyvin olla, että sää kylmenee nytkin loppupuolella tätä kuuta. Sami oli laskenut maaliskuun ja huhtikuun alkupuoliskojen lämpötiloja. Syy tuolle, että lämpimän maaliskuun jälkeen ei välttämättä tule lämmintä huhtikuuta, on se, että keväällä säätyyppi vaihtuu usein ja jos maaliskuussa on kylmää, huhtikuussa todennäköisesti on lämpimämmän vuoro. Talven aikanahan suursäätila vaihtuu ehkä 0-2 kertaa, mutta useinkin keväällä on viikko tai pari lämmintä ja sitten taas samanlainen jakso kylmempää.
  Oli myös puhetta, että ennätysmaaliskuuhun vaaditaan vähintään 15 asteen lämpötiloja. Ei välttämättä, jos yöllä on +5 astetta. Uskon edelleenkin, että tuo Helsingin maaliskuun ennätys +3 astetta on niitä helpoimmin rikottavia ennätyksiä.

 36. Säästä säästä
  06/03/2014 09:42

  Näyttää hyvältä viikonlopun myrskyn kannalta, alkaa olla jo monta kuukautta edellisestä puhurista

 37. Tapio R.
  06/03/2014 10:28

  Otavassa on -0° ja lähes selkeää. Jonkin verran on yläpilveä taivaalla.

 38. Jussi
  06/03/2014 10:48

  Jos ajatellaan viime lokakuun lopulla käynnistynyttä lämmintä kautta, niin tässä ei ole puhuttu pelkästään pikku poikkeamasta. Helsingissä viralliset talvikuukaudet eli joulu-helmikuu olivat 2,4 astetta keskiarvojen päälle, Sodankylässä jopa 3,5 astetta. Jos mukaan luetaan vähintään 3 astetta keskimääräistä lämpimämpi marraskuu ja tämä maaliskuu, josta saadaa helposti taas vähintään tuo 3 asteen anomalia, niin puhutaan jo hyvin lämpimästä putkesta. Esim. marraskuut 1988 ja 1989 (edelsivät hyvin lämpimiä talvia) eivät poikenneet mitenkään normaalista, mutta maaliskuuthan olivat kummankin talven päätteeksi lämpimiä.

  • AP
   06/03/2014 11:49

   Harhaanjohtavaa puhua jo lokakuussa alkeneesta lämpimästä putkesta, koska sehän katkesi tammikuussa ja alkoi uudestaan helmikuussa. Vai olivatko kolme viikkoa jatkuneet 10-25 asteen pakkaset osa lämmintä kautta? Mutta ymmärrän muuten pointin, sillä suursäätila on pitkälti ollut samanlainen syksystä asti ja se voidaan esittää yhdellä kuvalla:

   Tuon Pohjois-Amerikan ”kuopan” takia siellä (etenkin keski- ja itäosissa ja välilä varsin etelässäkin) on ollut harvinaisen kylmiä talvikelejä, Brittein saarilla sateista ja myrskyistä ja meillä hyvin lauhaa (paitsi siis tammikuussa jolloin korkeapaine tilapäisesti esti suihkuvirtauksen vaikutuksen meille asti).

  • AP
   06/03/2014 12:02

   Pari täsmennystä noihin 1988-89 oloihin:

   Marras-joulukuu 1988 oli huomattavasti tavanomaista kylmempi( eikä normaali), mutta tammi-maaliskuu 1989 kaikkien aikojen lämpimin. Tuolloin kunnon lämmin putki jatkui (ilman katkeamisia) tammikuusta aina elokuuhun asti. Elokuu oli enää noin keskimääräinen, mutta syys-lokakuussa oli taas keskimääräistä lämpimämpää.

   Marraskuu 1989 oli lopulta keskimääräinen (alku huippulämmin ja loppu hyvin kylmä) ja kylmyys jatkui joulukuussa. Tammikuussa alkoi taas uusi lämmin kausi ja silloin putki jatkui toukokuuhun asti. Talvi 1989-90 ei ollut siiis ennätyslämmin kylmän joulukuun takia, mutta jakso helmi-huhtikuu oli edellisvuoden vastaavaa jaksoa jopa hieman lämpimämpi.

   Tämänhetkistä putkea pilaa tammikuu verrattaessa noihin 1988-89 ja 1989-90 talviin, mutta jos lämmin ilma pitää jatkossa pintansa, helmi-huhtikuu voi vielä haastaa vuoden 1990 vastaavan jakson.

  • Teemu
   06/03/2014 13:06

   Nyt on muuten vireillä jonkin muotoinen muutos suursäätilaan sillä Venäjällä pitkään majailut korkea on antamassa periksi, jolloin matalat pääset myös itään. Toki vastineeksi Azorien korkea on ulottumassa pohjoisemmaksi, jolloin lämmintä pukkaa Eurooppaan. Nyt näyttäisi, että lämmin ohjautuisi enemmän Keski-Euroopan pohjoisosiin. Tämmöinen tilanne olisi voinut olla poikaa jo joulukuussa ja helmikuussa. Toki tuo Azorien korkea olisi voinut hävitä sieltä kokonaan, siitä ei ole kuin haittaa…:)

 39. Antti L
  06/03/2014 16:52

  Olin äsken linturetkellä katselemassa joko muuttolintuja näkyisi (kaksi joutsenta näkyi, ei muuta vielä). Olosuhteet ja sää olivat kuin loka-marraskuun vaihteesta. Maisemat ruskeita ja ensilumen rippeitä näkyi vähän metsien reunassa. No on tuolloin yleensä vielä vähän enemmän väriä maisemassa, ruoho vihreää ja viimeisiä lehtiä vielä puissa.
  Mutta mielenkiintoista katsella tuollaisia maisemia tähän aikaan, kun normaalisti hanget ovat paksuimmillaan.

 40. Säästä säästä
  06/03/2014 17:11

  yllätys, lauantain myrsky on aikaistunut ja lässähtänyt aamuisista ennusteista lähes kokonaan. No tylsä sää jatkukoon 😛

 41. Sami
  06/03/2014 17:55

  Minä veikkaan ettei tämän talven lumensyvyysennätystä ole vielä Jyväskylässä nähty. Saattaa korkein mittaus olla jopa huhtikuun puolella.

 42. Kristian
  07/03/2014 10:56

  Täytyy sanoa, että kyllä hämmentyneenä katselen viikonlopusta alkavan viikon ennusteita paitsi lämpötilojen osalta niin tuulilukemien. Tulee muuten aika paljon puuta kaatumaan viikon sisällä ja kalliita tuhoja mökinomistajille ja sähköfirmoille! Sähkökatkoksiakin luvassa. Lumet ovat sulaneet ja routaa ei kummemmin ole ja menee melko ankaria matalia jonossa ylitse. Tulee vähän mieleen viime marraskuu.

  Mitä tuollainen ryöpytys tekee ilmakehässä jää nähtäväksi. Joissain ennusteissahan on ennakoitu, että noin viikon päästä ainakin Lapissa menisi taas pakkaselle (mikä nyt normaalisti olisi itsestäänselvää vielä maaliskuussa), etelässä ei nyt mitään isompaa kylmenemistä mutta lähemmäs maaliskuuta huhtikuun lukemista.

 43. Säästä säästä
  07/03/2014 11:00

  Aika nopeasti muuttuivat ennusteet, nyt kovin ”myrsky” olisi tulossa jo tänään yöllä, ei läheskään yhtä voimakkaana kuin vielä eilen ennusteltiin lauantaille.. Nyt taas lauantaille ei ennusteta oikeastaan yhtikäs mitään

  • Säästä säästä
   07/03/2014 11:02

   mutta toisaalta Kristian on oikeassa, myrskyisyyttä on luvassa usealle päivälle ensiviikolle. No kaikki kerkeää vielä muuttumaan ja myrskyt laantumaan 😉

   • Kristian
    07/03/2014 11:39

    Koska tällä palstalla on paljon myrskybongareita, aloin jo miettiä, että joudun epäsuosioon jos ei tulekaan virallisia myrskyjä :). NO, ainakin tosi kovaa tuulta on tulossa monelle päivälle. Riittää sekin kaatamaan puita vähäroutaisesta maasta.

 44. Teemu
  07/03/2014 16:58

  Kristian :
  Minä en näe sellaisia viitteitä. Viikon päästä palaa ehkä Lapissa vähän pakkaselle ja etelässä lähemmäs keskiarvolukemia, mutta en ole nähnyt yhtäkään ennustetta, joissa huhtikuu olisi kylmä, varsinkaan hyvin kylmä. Sellaista signaalia ei ole CFS:llä, ECMWF:llä, Metofficella eikä WSI:llä. Sanoisin, että kun kaksi edellistä huhtikuuta oli viileitä, niin seuraavat 10 huhtikuuta ovat taas lämpimiä :).
  Toukokuusta veikkailen pitkästä aikaa vähän viileämpää, no ehdottomasti viileämpää kuin viime vuonna. Viisi vuotta peräkkäin toukokuut ovat olleet lämpimiä, ja kolme kertaa hyvin lämpimiä. Edellisen kerran oli selkeästi kolea toukokuu niinkin kauan sitten kuin 2001. Jossain vaiheessa olisi taas viileän toukokuun aika jo ihan tilastollisestikin.

  Laitatko todella arvoa noille pitkäaikaisennusteille?

  • Risto
   07/03/2014 17:30

   Voi niille laittaa jotain arvoa jos kaikki huutaa samassa kuorossa. Ei ole nykyinenkään ECMWF:n kuukausiennuste pieleen menossa.

   • Kristian
    08/03/2014 11:40

    Tuota juuri tarkoitan. Jos kaikki ovat suurin piirtein samaa mieltä, niin silloin alkavat todennäköisyydet olla mielestäni aika suuria tiettyyn suuntaan.

 45. Säästä säästä
  07/03/2014 17:04

  Kun kerran ukkoset voi sulkea pois Suomen surkeista kesistä, niin pitää toivoa, että tulee kylmin kesä viimeiseen 30 vuoteen. Kesissä saisi olla yhtä paljon vaihtelua kuin talvissa (vaikka +10 – +20 C )

  • Jeppe
   09/03/2014 17:17

   Siinä on vain sellainen juttu, että talvien kaltaset 10-20 asteen pidempiaikaiset lämpötilapoikkeamat ovat kesällä käytännöllisesti katsoen lähes täysin mahdottomia. Kesällä lämpötilaerot maailman (tai no kesäisen pallonpuoliskon) eri osien välillä ovat paljon pienempiä kuin talvella, joten käytännössä esimerkisi eri suunnista tulevat ilmavirtauksetkin vaikuttavat silloin lämpötilohin merikttävästi vähemmän kuin talvella, tosin onhan niillä iso vaikutus toki kesälämpötilohinkin. Jos kesällä olisi talven kaltaisia ennätysmäisiä lämpötilapoikkeamia, se tietäisi vaihtoehtoisesti joko pakkasta päivisin kesälläkin tai sitten se tietäisi vaihtoehtoisesti +45 ja +50 asteen välillä olevia helteitä. Molemmat noista vaihtoehdoista taitavat olla tilastollisesti aivan mahdottomia molemmat suomalaisessa kesäsäässä.

 46. Janne
  07/03/2014 18:25

  Forecan ennusteessa ei näy ensi viikon loppupuolellakaan miten erityisen kylmää, pikemmin melko tavanomaisia lukemia.
  Kaisaniemessä on satanut maaliskuun aikana 5 mm ja huomenna sataa ehkä jotain 10-15 mm, veikkaisin.

 47. Janne
  07/03/2014 18:59

  Veikkaisin maaliskuun poikkeamaksi täällä etelässä n. +1-1,5 astetta tässä vaiheessa.

 48. Petri
  07/03/2014 23:41

  Lumitilanteen automaattimittaus menee kyllä tässä talventekeleessä kertakaikkisen pieleen. Minun maalaisjärjelläni lunta ei maastossa ole, jos sitä ei ole avoimella kentällä tai pellolla. Metsässä puun alla voi olla lumetonta. Esimerkiksi tänään Oulunsalossa ei näkynyt yhtenäistä lumipeitettä pelloilla eikä pihoilla – ainoastaan laikuttain lunta löytyi paikoin. Siitä huolimatta virallinen lumensyvyys on 21 cm! Aivan naurettavaa. Tosiasiassa yli puolet Suomen pinta-alasta on jo tällä hetkellä lumetonta siinä mielessä, että kilometrin kävelyllä maastossa jalan alla ei ole lunta.

  En myöskään usko, että Oulussa on maastossa ollut keskimäärin missään vaiheessa talvea yli 30 cm lunta, vaikka virallinen mittaus näin saattaisi väittää.

  Miten lumensyvyysmittaukset saataisiin vastaamaan totuutta? Tuntemattoman sotilaan Hietasta mukaillen: jos valitat lumen puutteesta, lyödään sellaiset rätingit eteen, jonka mukaan ei voi olla lumesta pulaa…

 49. Säästä säästä
  08/03/2014 09:30

  Olipas voimakas myrsky, näin kun yksi puu melkein alkoi heilua :O

 50. Kristian
  08/03/2014 12:29

  Millaisiahan mahtoivat olla päivät maaliskuussa 1990? Oliko näin lämmin alkukuu? 2007:sta muistan sen ,että alkukuu ei takuulla ollut näin lämmin, mutta loppukuu oli ihan omaa luokkaansa.

 51. Matti
  08/03/2014 14:03

  Hyvältä näyttää kelit 🙂 Tälläisiä parin viikon ”talvia” lisää. Jopo, +7 ja aurinko maaliskuun alussa ❤

 52. Petri
  08/03/2014 14:16

  Lepää rauhassa talvi. Parviajot ounastelevat pakkasta loppukuuksi, mutta kuten niin monta kertaa aikaisemminkin, jäähtyminen taitaa jäädä aika vaimeaksi. Koko maassa ollaan plussalla ainakin viikko, joten lumiraja (todelllinen) siirtynee Tornion tienoille.

  Milloin saadaan nähdä lunta ja pakkasta kesäkuussa, kuten suurina katovuosina? Vai onko sellainen enää mahdollista?

  Toistan ennusteeni kuivasta kesästä. Tämä perustuu kyllä ihan vain siihen, että Uralin länsipuolella mantereella on vähän lunta, joten siellä lämpenee nopeasti keväällä – blokkikorkeapaine vahvistuu?

  • Risto
   08/03/2014 15:22

   Oulussakin päässee terminen kevät livahtamaan alkuun ennen todennäköistä kylmenemistä, jota voi siis rehellisesti sanoa takatalveksi. Aika epätodellisen tuntuista näillä leveyksillä, kun vasta maaliskuuta mennään 🙂

   • Nimetön
    08/03/2014 17:48

    Kyllä kevät on nyt alkanut koko maan etelä- ja keskiosassa sekä Oulun läänin länsiosassa, paikoinhan se alkoi jo helmikuussa. Jos vielä sattuu kylmenemään, kyseessä on ehdottomasti takatalvi. Kevät ei enää peruunnu.

    Maan keskivaiheilla (Salpausselältä pohjoiseen aina Oulu-Joensuu linjalle) takana on täysin historiallinen talvi. Jos talven lämpötiloista ja lumitilanteesta tekee jonkun yhdistelmän.

 53. AP
  08/03/2014 15:25

  Kristian :
  Millaisiahan mahtoivat olla päivät maaliskuussa 1990? Oliko näin lämmin alkukuu? 2007:sta muistan sen ,että alkukuu ei takuulla ollut näin lämmin, mutta loppukuu oli ihan omaa luokkaansa.

  1990 ennätyslämpimän helmikuun jälkeen maaliskuun alku ei ollut vielä erityisen lämmin vaan aika tavanomainen päivälämpötilan vaihdellessa nollan molemmin puolin ja öisin oltiin välillä reippaastikin pakkasella. Sitten 17.-19.3. oli ennätyslämmintä. Lämpötila kohosi jopa 10-15 asteen välille ja mm. Tampereella syntyi uusi paikallinen maaliskuun lämpöennätys 14,4 C (joka rikkoontui sitten 2007, kun Härmälässä päästiin yli 15 asteen). Myös loppukuu oli varsin lämmin ja kokonaisuudessaan maaliskuu oli useita asteita keskimääräistä lämpimämpi (vaikkei aivan yhtä lämmin kuin ennätyslämmin helmikuu).

  Takatalven makua oli vasta 6.-7.4. jolloin pyrytti lunta ja päivän ylinkin jäi 7.4. vähän pakkasen puolelle. Kylmä vaihe ei kuitenkaan kauaa kestänyt vaan huhtikuustakin tuli lopulta hyvin lämmin.

  Tämänhetkinen lämmin maaliskuun alkupuolisko muistuttaa eniten vuosia 1961 ja 1997. Kuten aiemminkin todettu, molemmissa tapauksissa maaliskuu päättyi kylmänä, jopa talvisen kylmänä ja lumisena…

 54. Nimetön
  08/03/2014 15:27

  Toistan että nyt on saumat ennätyslämpimään maaliskuuhun, alkukuu on takuulla ennätysvauhdissa. Ja ei tässä vaadita sitä +15 loppukuuhun koska alkukuu peittoaa maaliskuun 2007 alun. Sellanen vaivaset +5…+10 päivisin loppukuusta riittää 🙂 Kummosia yöpakkasia ei tule niinkauan kun maa on lumeton.

  Toki yksikin kylmänpurkaus pilaa ennätystehtailun, se on selvä juttu ja täysin mahdollinen,, jopa todennäköinen skenaario..

 55. Janne
  08/03/2014 16:30

  Toivottavasti huhtikuussa olisi niin lämmin että saataisiin ukkosia eteläänkin! 😉
  Valitettavasti gfs näyttää loppukuulle selvästi kylmempää kuin nyt.

  • Teemu
   08/03/2014 20:06

   Huhtikuussa ukkosia? Jos nyt tulisi heinäkuussakin…:)

 56. Kari
  08/03/2014 17:07

  Petri kirjoitti: ”Lumitilanteen automaattimittaus menee kyllä tässä talventekeleessä kertakaikkisen pieleen. Minun maalaisjärjelläni lunta ei maastossa ole, jos sitä ei ole avoimella kentällä tai pellolla.”

  Tätä minäkin olen ihmetellyt. Täällä keskisessä Satakunnassa, Kokemäen Sääksjärvellä näyttäisi lumen vesiarvo olevan juuri nyt talven huipussaan.28 mm. Lunta ei ole missään. Täällä linkki mittaustulokseen: http://wwwi2.ymparisto.fi/i2/35/l351521001y/wqfi.html#snow

  Minulla on mökki saaressa ja arvuuttelen, josko tänä keväänä tulisi ennätys, jolloin pääsisi mökille veneellä. Jäätä ei ole paljon ja sekin haurastuu päivä päivältä. Edellinen ennätys on keväältä 2007, jolloin veneen kokka osoitti mökille 7:s huhtikuuta.

 57. Risto
  08/03/2014 17:51

  Petri :
  Lumitilanteen automaattimittaus menee kyllä tässä talventekeleessä kertakaikkisen pieleen. Minun maalaisjärjelläni lunta ei maastossa ole, jos sitä ei ole avoimella kentällä tai pellolla. Metsässä puun alla voi olla lumetonta. Esimerkiksi tänään Oulunsalossa ei näkynyt yhtenäistä lumipeitettä pelloilla eikä pihoilla – ainoastaan laikuttain lunta löytyi paikoin. Siitä huolimatta virallinen lumensyvyys on 21 cm! Aivan naurettavaa. Tosiasiassa yli puolet Suomen pinta-alasta on jo tällä hetkellä lumetonta siinä mielessä, että kilometrin kävelyllä maastossa jalan alla ei ole lunta.
  En myöskään usko, että Oulussa on maastossa ollut keskimäärin missään vaiheessa talvea yli 30 cm lunta, vaikka virallinen mittaus näin saattaisi väittää.

  Oulunsalon lumensyvyys saattaa selittyä paikallisilmastolla. Mittauspistettä ympäröi jäässä oleva meri kaikissa suunnissa itää lukuun ottamatta, ja jos mittauspiste on varjossa, saattaa lumen määrä olla radikaalisti erilainen verrattuna ympäröiviin alueisiin. Esimerkiksi Siikajoen Revonlahden mittauspiste on jo täysin lumeton, eikä Oulun kantakaupungissakaan enää pahemmin luonnonhankia ole.

  Yksi ratkaisu tähän voisi olla Oulun osalta se, että lumensyvyyden mittauspiste siirrettäisiin Oulunsalosta jonnekin muualle.

  • Risto
   08/03/2014 17:53

   Jahas, en lukenut viestiäsi riittävän tarkasti, kun mainitsit käyneesi Oulunsalossa itse toteamassa tilanteen. Täysin kummallinen tilastoharha siinä tapauksessa.

 58. FLCPete
  08/03/2014 21:27

  Kilpisjärven Saanan sääasemalla mitattu hetki sitten keskituuli 39 m/s, puuskat 44 m/s. Saattaa siinä puhalluksessa lähteä aslakilta neljäntuulenlakki irti nupista.

 59. Tapio R.
  09/03/2014 08:32

  Otavassa alkoi hetki sitten sataa lunta. Lämpötila on +0° ja selkeän aamun jälkeen vetäytyi pilveen. Värikäs rusko oli vähän ennen seitsemää.

 60. FLCPete
  09/03/2014 09:26

  Lauantai-iltana keskituuli kohosi Kilpisjärven Saanalla hurjiin lukemiin puuskista puhumattakaan. On siinä aslakilla ollut neljäntuulenlakissaan pitelemistä.

 61. FLCPete
  09/03/2014 09:28

  Lauantai-iltana Kilpisjärven Saanatunturin sääasemalla keskituuli kohosi hetkellisesti 39m/s, puuskissa 44 m/s. On siinä aslakilla ollut neljäntuulenlakissaan pitelemistä.

 62. FLCPete
  09/03/2014 09:29

  Jaahas, nuo viestit olivat tulleetkin ylemmäs ketjuun… pahoitteluni toistosta.

 63. Tapio R.
  09/03/2014 10:30

  Lumikuuro meni yli ja hetken aikaa satoi isoilla hiutaleilla. Mikäli pilvipeite ei tänään rakoile, niin päivän ylin lämpötila jää +2° – +3° tienoilla. Kaukana pohjoisella taivaalla näkyy selkeämpi alue.

 64. Antti L
  09/03/2014 13:07

  Klaukkalassa on 7,5 astetta ja voimakas tuuli. Ympäröivät sääasemat ilmoittavat olevan selkeää, mutta taivas on sen verran paksussa pilvessä, että aurinko just läpi kuultaa, mutta varjoja ei näy.

 65. Tapio R.
  09/03/2014 15:45

  Otavassa sumupilvet siirtyivät itäpuolelle tunti sitten. Sumupilvien siirryttyä yläpuolelle jäi tiheä altostratuspeite, joka on väistymässä myös itään. Nyt taivaalla on vielä cirrosstratuspeite, jonka läpi aurinko pääsee paistamaan. Lämpötila Otavassa on nyt +4°. Sivutiet ovat edelleen liukkaita. Kävin pyörällä Akkalassa, joka sijaitsee melkein Puulan rannassa ja jouduin pyörän työntämään liukkauden takia.

 66. Sami
  09/03/2014 16:12

  Ei taida ihan hevillä mennä +10 astetta tänään sunnuntaina suomessa rikki. Tuossa ilmatieteenlaitoksen tuntikartassa oli Tukholman kohdalla klo15 peräti +14 astetta. Täälläkin tuntui tosi lämpöiseltä kun tuuli sattuu hiukan lepäilemään. Tässä taitaa joutua kokemaan ja sopeutumaan kahteen talventuloon puolenvuoden sisällä, tai peräti kolmeen!(ensimmäinen marras-joulukuun vaihde, sitten 10.1. alkanut ja tod,näk 15.-20.3.)

 67. TImo
  09/03/2014 19:20

  Kevään lämpöennätys mitattiin Kokemäellä +10,8

  http://yle.fi/uutiset/lampoennatys__kymmenen_asteen_raja_rikki/7127588

 68. Säästä säästä
  09/03/2014 19:27

  Kokemäellä +10,8C eli kymppikerhossa ollaan jo tänä vuonna 😉

  • Säästä säästä
   09/03/2014 19:29

   no voi //”&”& 😀 taas kommentit teki tepposet, kun en tajunnut skrollata ylös ennen postausta, no kyllä tuo lukema ansaitsee kaksi viestiä

  • Teemu
   09/03/2014 20:10

   Onneksi tämä kuumuus helpottaa ensi viikonloppuna..:)

 69. SääJaMää
  10/03/2014 00:22

  Äsken oli vielä aivan selkeä taivas ja tähdet näkyivät. Nyt kaiketi tullut jonkinlaista pilviharsoa eteen, kun eivät enää näy. Mittarissa 5 astetta lämmintä! Pihalla kevätkukat puskevat pintaan. Näin siis P-Pohjanmaalla… =D

  • Nimetön
   10/03/2014 10:13

   Taitaa tulla kaikkien aikojen lämpimin maaliskuun alkupuolisko. Tuskin vuodet 1997, 1961, 2007 kestää vertailussa enää tämän viikon jälkeen. Jännä nähdä, tuleeko vielä talvisempi jakso. Saa säätieteilijät sitten miettiä, oliko kevät jo alkanut vai oliko tämä muutaman viikon lauhempi jakso pelkkä suojasääjakso keskellä talvea 🙂

 70. Teemu
  10/03/2014 07:52

  GFS kehittelemässä ensi la ja su väliseksi yöksi 955hpa matalapainetta Suomen päälle. Kiva nähdä toteutuuko.

  • Risto
   10/03/2014 10:16

   Enää ei ihan niin syvää olisi tulossa. Joka tapauksessa tässä olisi nyt se kylmän ilman purkaus ja takatalvi jota sinä niin hartaasti toivot 😀 Suihkuvirtaus ei olisi enää Suomen päällä, vaan jäätäisiin sen pohjoispuolelle.

   • Risto
    10/03/2014 10:24

    Tähän liittyen, vähäksi aikaa eheytynyt polaaripyörre on ennusteen mukaan taas menossa hetkeksi kahtia, mikä jossain määrin selittää tuota tulevaa kylmän purkausta. Loppukuusta se olisi jo heikkenemässä siinä määrin että keväisempi säätyyppi luultavasti pääsisi uudestaan vallalle.

 71. Teemu
  10/03/2014 10:53

  Risto :
  Tähän liittyen, vähäksi aikaa eheytynyt polaaripyörre on ennusteen mukaan taas menossa hetkeksi kahtia, mikä jossain määrin selittää tuota tulevaa kylmän purkausta. Loppukuusta se olisi jo heikkenemässä siinä määrin että keväisempi säätyyppi luultavasti pääsisi uudestaan vallalle.

  Ei tuntuisi kovin alas ulottuvan stratosfäärissä, jos on hajoamssa, mutta painejakauma antaa jotain toivoa kuitenkin, kun ilma virtaisi paljon fiksummin tuollakin tasolla 🙂

 72. Kristian
  10/03/2014 12:41

  Tekisi varmaan itselle hyvää heittää lapaset kehään ja katsella, mitä kaikkea outouksia luonnolla on tarjolla. Ei millään olisi uskonut, että tällainenkin viikko vielä tulisi maaliskuun alkuun, vaikka toisaalta on varautunut, että melkein millainen tahansa sää on nykyään mahdollista. Ei vain meinaa riittää paukkuja analysoimaan, että mistäs hitosta nämäkin lämmöt yhtäkkiä tuli :).

  • Teemu
   10/03/2014 13:57

   Helppo homma, läntisestä Etelä-Euroopastahan nämä ja sinne edelleen Pohjois-Afrikasta.

 73. Antti L
  10/03/2014 18:36

  Sade alkoi Klaukkalassa klo 17.45. Lämmintä vielä 5 astetta. Perjantaihin asti tätä lämmintä riittäisi, mutta sitten olisi tulossa useampikin lumimyräkkä.

  • Nimetön
   11/03/2014 08:31

   Kylmemmältä näyttää tosiaan ensi viikko. Saadaan haudata toiveet enätyslämpimästä maaliskuusta.. no ennätyslämmin kuukauden alkupuolisko sentään saatiin?

   • Janne
    11/03/2014 15:52

    Lämpötilat putoavat onneksi keskimääräisiin lukemiin ja viime vuotisesta kylmyydestä jäädään kauas.

   • Kristian
    11/03/2014 16:31

    Ei voi mitenkään verrata vuodentakaisiin. Viime maaliskuu oli kyllä mahtava kuukausi: aurinko paistoi, pakkanen paukkui ja Helsingissä pääsi ihannekeleissä hiihtämäänn pitkälle loppukuuhun. Huhtikuussa olisi vielä päässyt ladulle, jos olisi halunnut! Toista se on nyt, kun Vantaanjoestakin on kohta jäät lähteneet. Itse toivon kylmänpurkauksesta mahdollisimman pitkää. Siis eihän tosiaan voida puhua millään tavalla epätavallisesta säästä, vaan pitkästä aikaa on lähempänä pitkän ajan keskiarvoja.

 74. Kristian
  11/03/2014 16:32

  Kristian :
  Siis eihän tosiaan voida puhua millään tavalla epätavallisesta säästä, vaan pitkästä aikaa on lähempänä pitkän ajan keskiarvoja.

  Siis viittaan tuohon tulevaan, en tähän viikkoon. Tässä viikossa ei ole – Jarkko Martikaista mukaellen – mitään normaaliuteen viittaavaa.

 75. Jussi
  11/03/2014 17:05

  Foreca on sitä mieltä, että pk-seudulla menee keskiviikkona ja torstaina yli 10 asteen. Ilmatieteen laitos on maltillisemmalla kannalla ja ennustaa vajaata 10 astetta, toki pilviettömältä taivaalta. Ei se 10 asteen rikkoutuminen mikään mahdottomuus ole.

  Tuli mieleen, että monesti on vappunakin ollut koleampaa.

  ECMWF:n kausiennuste huhti-toukokuuksi on päivitetty. Heidän mukaansa on 80-90-prosenttisella todennäköisyydellä keskimääräistä lämpimämpää. NÄinköhän menisi yhtä soittoa koko kevät lämpimänä?

  http://ilmatieteenlaitos.fi/pitkan-ennusteen-seuranta

 76. Janne
  11/03/2014 19:54

  Kylmenemisen yhteydessä lumisateet näyttävät jäävän vähäisiksi ja koska päivällä on vähän plussaa niin lunta ei onneksi kauheasti kerry.
  Tällä hetkellä lumiraja on kaukana pohjoisessa ja Pohjanmaallakaan tuskin koetaan pahoja tulvia.

 77. Lasse
  11/03/2014 23:36

  Näyttäisi olevan mahdollista, että talven max-lumensyvyys etelässä voidaan mitata normiaikaan eli maaliskuun puolessavälissä tai pian sen jälkeen.

  • AP
   12/03/2014 09:38

   Tarvitaan aika voimakkaitakin sadealueita, jotta tuo toteutuisi. Helsingin tähänastista maksimia en tiedä, mutta Tampereella talven maksimi 16 cm mitattiin 2. helmikuuta. Tätä alempi maksimi on mitattu vain 1975 (tietoja käytössäni vuodesta 1958 alkaen eli yli 50 vuoden ajalta). Mutta jos nuo Teemun povailut viilentymisestä ja useasta matalan osakeskuksesta Etelä-Suomen yli toteutuvat, kyllä lunta voidaan hyvinkin saada vielä 20 cm. Aika hakusessa tuntuu silti sateet olevan, sillä esim. eilen pyyhittiin kaikki sateet viikonlopun ennusteista pois ja nyt ne taas palasivat.

   • Teemu
    12/03/2014 10:14

    Taitaa huomenna saada vasta tarkemman vihin noista viikonlopun sateista, mutta kieltämättä aika lupaavaa juuri nyt. Eilinen oli kyllä omituinen, kun sekä FMI että Foreca ennustivat poutaa, mutta GFS, GEM, GME ja CFS olivat kyllä sateen kannalla. Ilmeisesti ECWMF oli toista mieltä, muttei tällä hetkellä. Huomenna varmaan jo vähän varmempaa. Sademäärät tietysti puolittuvat vähintään tuosta ennustetusta varsinkin, jos tulee kiinteänä alas…:)

 78. Teemu
  12/03/2014 07:36

  Onpa näillä näppäimin tulossa mielenkiintoista keliä ainakin GFS:n determinististen ajojen perusteella viikonlopusta alkaen. Matala aluksi itään pyörimään ja kylmempää keliä tilalle. Sitten matalan keskukset olisivat sopivasta viistämässä Etelä-Suomea. Ja tuohon tietää lunta ja räntää, jos noin toteutuu. Osakeskuksia olisi tyrkyllä useampiakin. Joutuu tosin ikävästi pitämään mielessä, että saas nähdä toteutuuko. Viileentyminen lienee aika varmaa jo.

 79. Antti L
  12/03/2014 09:43

  Forecan ja Wetterzentralen ennusteet ensi viikolle poikkeavat selvästi toisistaan. Wetterzentralen mukaan useampi lumimyräkkä kulkee Etelä-Suomen yli, mutta Foreca ennustaa pilvipoutaa ja loppuviikolle vesisateita. Tulevana viikonloppuna näyttäisi kuitenkin tulevan parikymmentä senttiä lunta kummankin ennusteen mukaan. Eikä taida olla enää toivoa tuon ennusteen pieleen menosta. Eli loskassa tarpomista tiedossa pitkään näiden kuivien kelien jälkeen.

  • Jykä
   12/03/2014 10:06

   No johan tälle talvelle on jo useampi pieleen mennyt ennuste näistä ”20 cm:n lumikertymistä”…yleensä sateet ovat joko tulleet vetenä tai jääneet johonkin 2 millimetriin. 🙂

  • Risto
   12/03/2014 11:05

   Wetterzentralen lähteenä on GFS, kun taas Foreca käyttänee YR.NO:n mallia pohjana.

   • Teemu
    12/03/2014 11:35

    öö, wetterzentralessa on useita säämalleja, joista GFS on vain yksi.

 80. Juhani
  12/03/2014 14:34

  Tulee kyllä radikaali muutos säähän viikonvaihteessa. Kylmänpurkauksessa näyttää Etelä-Suomessa lämpötilat jäävän nollan alapuolelle ja jonain yönä voi olla -10…-15 astetta. Saas nähdä, miten ylös lauantain lumisade ulottuu vai kulkisiko vain etelärannikkoa hipoen itään? Kai tässä jo voi puhua takatalvesta. Sikäli huono juttu, koska luonto on siirtynyt jo monin tavoin kevääseen. Eräät muuttolintulajit kärsivät kyllä pahasti. Ja lentelipä tänään jo kävelylenkin varrella kaksi sitruunaperhostakin.

 81. Janne
  12/03/2014 18:54

  Viimeisimmässä gfs ajossa kuun lopulla kylmyys vähitellen väistyisi joten tästä voi tulla vähän samasuuntainen kylmeneminen kuin kuusi vuotta sitten vastaavaan aikaan sillä erolla että talvi alkoi nyt sentään tammikuussa.

 82. Tapio R.
  12/03/2014 20:53

  Tänään oli Otavassa +9°, aurinkoista mutta viileä tuuli. Lumi on kokonaan hävinnyt, mutta takatalvea odotellaan viikonloppuna tännekin. Lunta voi tulla jopa yli 20 cm. Myös rajua myrskyä ennustellaan erityisesti linjalle Kokkola Savonlinna pyryn kyytipojaksi. Lapissa perjantain, lauantain aikana puuskat voivat yltää yli 40 m/s. Sähköasentajille on taas tulossa töitä.

  • Janne
   12/03/2014 21:13

   No eiköhän routa auta. Sitä kuiteskin on leudosta talvesta huolimatta. Mainittakoon muuten tähän että tammikuun lopun harvinaisen kylmä sää yhdessä vähäisen lumen kanssa on voinut aiheuttaa merkittäviä marjataimi tuhoja. Selvinnee kesällä paremmin.

   • Risto
    13/03/2014 09:43

    Myrskyvaroitus.comin mukaan routaa on, mutta sen osalta tilanne on melko heikko. Eikä myrsky liity lauantaiseen lumipyryyn, vaan se saapuu jo huomenna maan keski- ja pohjoisosiin..

 83. Sami
  12/03/2014 23:35

  Nyt on Jyväskylästä lähtenyt lumihiutaleet taas vaihteeksi kokonaan pois ilmatieteenlaitoksen ennusteesta. Tämän päivän(12.3.) Jyväskylän keskilämpötila kipusi päälle 5 asteen(+5,1), mutta ennätys se ei ole aikaisuudessaan, 6.3.1961 keskilämpötila oli +5,4. 14.2.-13.3.1961 jakson keskilämpötila oli +0,7, sen jälkeen vuorokauden keskilämpötilat olivatkin yhtä päivää lukuunottamatta pakkasella 14.4. saakka, sitten tuli kevät, kylmä huhti-toukokuun vaihde ja terminen kesä alkoi ajallaan 24.5.

 84. Tapio R.
  13/03/2014 06:50

  Otavassa on +1° ja melko selkeää. Taivaalla on yläpilveä.
  Lumipyry on taas poistunut ennusteesta. Onkohan menossa Suomenlahden eteläpuolitse?

  • Teemu
   13/03/2014 07:57

   Ainakin Uudenmaan pohjoisosiin on vielä ylettymässä, mutta ei kovin paljoa olisi luvassa. Uusimmat GFS ajot viemässä taas pohjoisempaa kuin eilen ko. mallin mukaan. Tuo homma taitaa varmistua vasta huomenna perjantaina. Mutta kuten sanottua, jos taivaalta on tulossa kiinteää, on sademäärät tavallisesti ennustettua pienempiä…:)

   • Säästä säästä
    13/03/2014 09:05

    oikeastaan ihan hyvä, jos jäädään taas johonkin 1-2mm sademääriin, mielellään vielä vetenä tai räntänä niin ei tarvitse sohjossa kävellä yhtään. Taas näistä muuttuvista ennusteista muistuu mieleen, kuinka usein kesällä ottaa päähän, kun kaikki ukkoset aina kiertävät liian kaukaa tai haihtuvat ennen kuin kerkeää autolla perään 😀

 85. Teemu
  13/03/2014 09:22

  Säästä säästä :
  oikeastaan ihan hyvä, jos jäädään taas johonkin 1-2mm sademääriin, mielellään vielä vetenä tai räntänä niin ei tarvitse sohjossa kävellä yhtään. Taas näistä muuttuvista ennusteista muistuu mieleen, kuinka usein kesällä ottaa päähän, kun kaikki ukkoset aina kiertävät liian kaukaa tai haihtuvat ennen kuin kerkeää autolla perään

  Vesi jää onneksi pois…:) Maa valkoiseksi ja heti..!

 86. Jykä
  13/03/2014 09:45

  Nythän maa on jo ehtinyt jonkun verran lämmetäkin, eli hieman epäilen, että tuollainen lumiräntä ainakaan _päiväsaikaan_ edes jää maahan… Hyvässä muistissa kun on nämä ennustetut ”lumipyryt” 6.12-2013 / 10.1-2014.

 87. Tapio R.
  13/03/2014 10:27

  Klo 7 jälkeen saapui lännestä keskipilvilautta, joka nyt on alkanut rakoilla.

 88. Tapio R.
  13/03/2014 10:45

  Tänne Otavaan ukkosta ei tahdo vahingossakaan tulla. Ilmatieteen Laitos on julkaissut artikkelin ukkosten esiintymisistä eli ukkosköyhistä alueista jo 1920 – 1930-luvuilla. Olen joskus lukenut tämän jutun Ilmatieteen Laitoksen kirjastossa Helsingissä. Kaksi suurempaa ukkosköyhää aluetta Suomessa on silloin selvitetty. Itse asun toisella artikkelissa mainitulla minimialueella. Toinen ukkosköyhistä alueista olisi Satakunnan ja Pirkanmaan rajalla. Kunnista Suodenniemi mainittiin. Toinen minimi olisi Päijänteen itäpuolella alkaen Sysmän tienoilta mutkitellen Kangasniemen eteläpuolelle kaartuen Mikkelin länsipuolella kohti etelää.

 89. Teemu
  13/03/2014 11:28

  Taitaa muuten mennä lumensyvyydessä 1,5 metriä rikki tällä viikolla Kilpisjärvellä. On vaan niin väärässä paikassa tuo lumi kuin voi. Onko kukaan pitänyt kirjaa, mikä on ollut sademäärä tuolla marraskuusta tähän saakka?

  • Lasse
   13/03/2014 13:31

   Taitaa luotettavin lukema olla saatavissa kun mittaa kinoksen vesiarvon. Tuulet olleet sen verran myrskyisät. Äskettäinhän Saanalla keskituuli ylitti 30m/s ja puuskat 40 m/s. Kylässäkin varmasti aikamoinen puhuri. Seurasin silloin grafiikkaa ja kovimman sateen aikana pylväät näyttivät pelkkää rastia. Tällä hetkellä näyttävät 3-4mm/h kahden edellisen tunnin aikana ja näkyvyys 300m.

 90. Nimetön
  13/03/2014 16:40

  Näyttää olevan ennakkovaroituksissa erittäin huono ajokeli maan eteläosaan lauantaiksi. Ja tuo ei todellakaan tule toteutumaan, vaan sateet menee etelämpää ohi. Jossain lounaisaaristossa saattaa tulla lunta jokunen sentti, sisämaassa kesäkeli.

  • Säästä säästä
   13/03/2014 16:46

   täysin samaa mieltä asiasta. Hyvä kun kaikki lehdet. mtv yms ovat hehkuttaneet myrskyä koko viikon ja sieltä tulee korkeintaan sentti lunta ja iltapäivällä vettä 😀

 91. Janne
  13/03/2014 18:55

  GFS näyttää kylmän jakson jäävän melko lyhyeksi ja loppukuusta voidaan ehkä päästä yli 10 asteen, uskallan veikata lähelle 15 astetta.

  • Teemu
   14/03/2014 09:09

   Mistä noita lukuja oikein revitään..:)? Parvien keskilämpötila on enemmänkin lähellä nollaa loppukuusta tällä hetkellä. Kannattaa GFS:n determinististä muistaa, että tuppaavat ampumaan lämpötiloja yli varsinkin pitkien ennusteiden yli. Jos nyt on edes sinne päinkään.

   • Jeppe
    15/03/2014 15:55

    Itse tulkitsisin noita viimeisimpiä GFS-ennusteita sen verran, että seuraavan kerran kunnon keväistä säätä saadaan todennäköisesti odottaa huhtikuun puolelle. Tämän vuoden maaliskuussa tuskin tulee enää näin lämmintä, mitä tässä viime päivinä oli, vaan seuraavan kerran yhtä lämmintä ja lämpimämpää lienee huhtikuussa.

 92. Kristian
  13/03/2014 19:21

  Kylmä jakso näyttää tosiaan jäävän lyhyeksi, mutta on mahdollista, että pk-seudullakin voi olla päiväpakkasia. Milloin se viimeksi tapahtui? Helmikuussa taisi olla parina päivänä :). Muutamat yksittäiset gfs: t tarjoavat kuun lopulle aika korkeita lukemia mutta parviajojen 15 vrk keskiarvot ovat sitä mieltä, että pysyisi kohtuullisena eli maksimissaan 6-7 astetta. Toki jos tarkkoja ollaan, sekin on keskimääräistä lämpimämpää vielä huhtikuun alussakin.

  Onko AO-indeksillä yhtä suuri korrelaatio keväällä kuin talvisin säihin? AO-ennusteissa povataan peräti 3-4 yksikköä plussalle! Mitä se tarkoittaisi? Kevätmyrskyjä vai?

  Jos on Suomessa ollut lämmintä niin se on ollut koko Euroopan asia. Esimerkiksi Pariisissa on ollut ainakin 20 astetta. Siellä näköjään maaliskuun keskilämpötila, siis päivän ylin on +13, joten samalla tavalla siellä on luontoäiti keulinut mopollaan.

 93. Jykä
  14/03/2014 13:43

  Kilpisjärvellä lunta 159 cm ja koko ajan pyryttää lisää. 🙂

 94. Antti L
  14/03/2014 18:37

  Ennusteet ovat nyt tinkineet ensi viikon kylmyydestä. Tavallista kylmempää ei enää ennusteta ja yöpakkaset pysyisivät kohtuullisina. Vaikka ei luntakaan tulisi, niin näistä pakkasista ei ole kasveille haittaa. -10 asteen kestänevät kaikki vielä tässä vaiheessa. Rymättylän perunoista en tiedä, ehkä ne kaivautuvat tarvittaessa syvemmälle suojaan…

 95. Janne
  14/03/2014 20:16

  Katsoin tossa mtv3:n meteorologin Markus Mäntykankaan tekemän ennusteen ja ensi viikon sään osalta suurin huomio Suomesssa keskittyy loppuviikon matalaan, joka reitistään riippuen voi tuoda kunnolla vesisateita ja lauhaa säätä tai tämän talven pahimman lumipyryn.
  Toisaalta sen ei tarvi olla erityisenkään sankka pyry sillä eihän niitä tähän talveen paljoa ole mahtunut! 🙂

 96. Tapio R.
  15/03/2014 06:43

  Nyt on Otavaan, Etelä-Savoon annettu kelivaroitus ja koko päiväksi lunta tai räntää sekä Ilmatieteen Laitoksen että Forecan ennusteessa. Forecan ennusteessa jopa runsasta lumisadetta.
  Eilen pyöräilin muutaman kilometrin matkan ja kova tuuli oli nakata pyörän nurin ajaessa useampaankin otteeseen.

 97. Antti L
  15/03/2014 14:01

  Klaukkalassa tuli kymmenisen senttiä märkää lunta, joka on päivän aikana vähän painunut. Lisää on odotettavissa useaankin otteeseen ensi viikon aikana.
  Paljonkohan on ollut maaliskuun alkupuolen keskilämpötila? Samilla on tämä varmaan hyppysissä esim. Helsingin tai Jyväskylän osalta. Luulisin, että Helsingissä on enemmän kuin aikaisempi koko maaliskuun ennätys 3,1 astetta.

  • Janne
   15/03/2014 14:10

   Laskin että siinä kolmen asteen hujakoilla. Samilla varmaan tarkempi lukema.

   • Sami
    15/03/2014 16:06

    Helsingin lämpötiloista en tiedä, mutta Jyväskylän maaliskuun alkupuolen keskilämpötila tulee olemaan +1,9, entinen ennätys oli +0,8, joten yli asteella menee ennätys uusiksi. Reilun viikon jakson keskilämpötila oli tuossa huimat +3,6, tuollaiset lukemat ovat huhtikuun loppupuolella keskiarvoisia.

   • Janne
    15/03/2014 18:28

    Ihan hyvin voidaan yltää top 5:een riippuen täysin tästä kylmästä jaksosta.

 98. Janne
  15/03/2014 20:32

  Laskin Forecan ennusteesta että seuraavan 15.-24.3. keskilämpötila on n. -1,3 astetta täällä Helsingin seudulla joten alkukuun noin +3 asteen keskilämpötila tulee reilusti alaspäin.

  • Sami
   15/03/2014 23:25

   Joo…kyllähän se niin on että jos kuukausiennätyksiä halutaan niin ei se juuri kestä lämpöennätyksessä kylmiä hetkiä ja kylmyysennätyksissä lämpimiä hetkiä. Mitä pidempi on tilasto sitä varmemmin ennätys syntyy vain niin että koko kuukausi on huippulämmin/kylmä ja aina sekään ei riitä jos vastaava on joskus osunut. Kuten aiemmin tuolla mainitsin niin helmikuussa on ainakin Jyväskylässä tilaa ennätykselle, eikä tarvitsisi edes koko 4 viikkoa olla -20..-30 päiväkeskiarvoja.

 99. Säästä säästä
  17/03/2014 08:14

  Yön alin etelässä vähintään -15,9C

 100. Antti L
  17/03/2014 12:10

  Klaukkalassa -14 aamulla ja siitä ollaan nousemassa kovaa vauhtia kohti nollaa. Ennätyskylmiin on matkaa, sillä 17.3.1979 oli päivän ylin lämpötila Etelä-Hämeessä -12.
  Se on myöhäisin -10 alapuolelle jäänyt lukema ainakin 50 vuoden aikana. Kylmä tilanne muodostui silloinkin aika nopeasti lauhahkon maaliskuun alkupuolen jälkeen, mutta ei kestänyt pitkään.
  Samalla kun kylmät ilmamassat ovat siirtyneet tänne, on Siperiassa pakkaset selvästi heikenneet. Tähän aikaan siellä voi olla vielä -35 päivälläkin. Siinä on lämpenemisvaraa useita kymmeniä asteita, että saataisiin Siperia viljelykäyttöön ja kylvöt tehtyä näihin aikoihin, mikä pitäisi olla normaali kylvöaika EU:ssa.

 101. Sami
  17/03/2014 18:07

  Nopeasti tosiaan kylmeni, on ihan kohtalaiset lukemat maaliskuun loppupuolelle -34. Terminen kevät ainakin Jyväskylässä keskeytyy ja alku saattaa siirtyä pitkällekin huhtikuulle.

  • Janne
   17/03/2014 19:09

   Etelässä näyttäisi puolestaan alkavan tavanomaiseen aikaan.

   • Sami
    17/03/2014 23:52

    Mikähän on aikaisin ja myöhäisin -40 asteen alitus suomen mittaushistoriassa. Marraskuun ennätys on -42,0 30.11.1915 ja maaliskuun ennätys -44,3 1.3.1971.

   • Janne
    18/03/2014 09:38

    -42,8 12.3.1981 Kittilä Pokka, ei varmaan ainakaan paljoa myöhemmin ole ollut -40. Aikaisimmasta ei mitään hajua. Olisi mielenkiintoista tietää.

   • Nimetön
    18/03/2014 21:35

    En tiedä Suomen ennätyksistä, mutta jos katsotaan vain yhtä havaintoasemaa, Sodankylää, josta on helposti vapaasti saatavilla havainnot vuodesta 1908 alkaen, niin Sodankylän aikaisin -40 asteen alitus on ollut 26.11.1955 (-40,1°C) ja myöhäisin 20.3.1917 (-40,8°C). Lisäksi 25.3.1919 Sodankylässä mitattiin tasan -40,0°C. Esimerkiksi maaliskuun 17. päivän ylin ja alin noteeraus Sodankylässä vuosina 1908-2013 olivat 5,3°C (v. 1959) ja -40,6°C (v. 1917).

   • Nimetön
    18/03/2014 21:37

    Terminen keväthän näyttäisi Etelä-Suomessa alkaneen 1.3. eli aikaisimmalla mahdollisella päivämäärällä. Jotta kevään alku siirtyisi myöhemmäksi, täytyisi 1.3. alkaen lasketun kumulatiivisen lämpösumman painua edes yhdeksi päiväksi pakkaselle ja tämä ei näytä mitenkään todennäköiseltä.

   • Sami
    19/03/2014 10:33

    On sellainenkin mahdollisuus ettei lämpösumma mene miinukselle mutta terminen kevät katsotaan keskeytyneeksi, näihin kuitenkin ryhdytään vain poikkeustapauksissa. Samoin voi terminen talvi keskeytyä ja muistaakseni ilmatieteenlaitos jo väläytteli mahdollisuutta menneenä talvena.

  • Nimetön
   19/03/2014 13:42

   Kevät tämä on, nythän on vain muutama hassu kylmä päivä tässä välissä, ja sitten taas lämpenee. Vai oliko tuo runsaan kuukauden mittainen lämmin jakso pelkkä suojasääjakso keskellä talvea? Ei ollut.

 102. Juhani
  18/03/2014 19:19

  Viime yönä tuli lunta ja nyt iltapäivällä sekä illalla sakeita lumikuuroja. Lunta on kertynyt nyt sellaiset 5-6 senttiä, joten kyllä taas loskaa riittää, kun alkaa sulaa. Näyttäisi loppuviikolla onneksi lämpenevän.

  • Janne
   18/03/2014 19:41

   Huhtikuun alussa näyttäisi jo lähentelevän jopa +15

   • Teemu
    18/03/2014 20:50

    Mistä kummasta tuommoisia lukemia oikein vedetään…:) Parvet näyttäisi noin +2 keskilämmöksi kuun alkuun.

   • Janne
    18/03/2014 21:32

    No joo ehkä tuli pientä oman toiveen lisää mutta lämpimältä näyttää. Reilut +10 näyttää todennäköisemmältä, lämmintä sekin. Eipä tarvi tuskailla tänä vuonna kevään alkamisen kanssa!

  • Jussi
   19/03/2014 14:19

   Niin kuin kausiennusteet ovat toitottaneet jo varsin pitkään, lämmin tai ehkä jopa hyvin lämmin huhtikuu on tulossa. CFS-ennusteissa on edelleen jopa +3-4 asteen poikkeamaa. Jo 2-3 asteen poikkeama olisi suuri, sillä muistaakseni esim. 2011 oli 2,5 astetta keskimääräistä lämpimämpi Helsingissä. +4 asteen poikkeamia on ollut lähinnä Lapissa huippuvuosina.

   Harmillista, että tämä viileä vaihe jää vain vajaan viikon mittaiseksi. Torstain ja perjantain välisenä yönä tapahtuu taas raju leikkaus niin kuin viime viikolla perjantain ja lauantain välisenä yönä.

 103. Tapio R.
  18/03/2014 21:01

  Tervakoskella on tänään ukkostanut lumikuurojen yhteydessä, kertoo Ilmatieteen Laitos. Pieni mahdollisuus ukkosiin on vielä Etelä-Tervakoskella on tänään ukkostanut lumikuurojen yhteydessä, kertoo Ilmatieteen Laitos. Pieni mahdollisuus ukkosiin on vielä Etelä-Tervakoskella on tänään ukkostanut lumikuurojen yhteydessä, kertoo Ilmatieteen Laitos. Pieni mahdollisuus ukkosiin on vielä Etelä-Tervakoskella on tänään ukkostanut lumikuurojen yhteydessä, kertoo Ilmatieteen Laitos. Pieni mahdollisuus ukkosiin on vielä Etelä-Suomessa.

  • Tapio R.
   18/03/2014 21:02

   Tervakoskella on tänään ukkostanut.
   Kopioi taas moneen kertaan.

 104. Teemu
  19/03/2014 08:23

  Janne :
  No joo ehkä tuli pientä oman toiveen lisää mutta lämpimältä näyttää. Reilut +10 näyttää todennäköisemmältä, lämmintä sekin. Eipä tarvi tuskailla tänä vuonna kevään alkamisen kanssa!

  Itse taas toivon, että olisi kylmä huhtikuu ja ”kevät” alkaisi toukokuussa. Tämä kevään rallatus ja hehkutus joka paikassa nyppii ja rajusti…:) Kevät ja kesä eivät ole koskaan jättäneen minun aikana tulematta, mutta talvi on siinä ja siinä. Mutta nämä on tosiaan vahvasti makukysymyksiä. Mutta just nyt näyttää, että huhtikuun alussa viilenisi reippaasti. Joten kahtotaan miten käy.

  • Janne
   19/03/2014 08:42

   Mutta mieti että etelässä oli NELJÄ 2009_2010 – 2012_2013 peräkkäistä lumi- ja pakkastalvea peräkkäin ja noiden talvien talvikuukausista ainoastaan joulukuu 2011 oli erittäin lauha ja Kaisaniemessä hopealle keskilämmössä ja helmikuu 2013 oli melko lauha.
   Näiden talvien jälkeen sai kyllä nauttia talvesta eikä kukaan voinut kuvitellakaan, että lumitalvia tulisi neljä. Sen suhteen tämä talvi on ollut enemmän kuin tarpeen näiden jälkeen.
   Itsekin olen kyllä talven ystävä mutta tähän aikaan odotan jo kevättä. Lumi olisi voinut tulla joulukuussa, kun sitä oikeasti kaivattiin, mutta kuten sanoit nämä ovat makuasioita.

   • Teemu
    19/03/2014 08:52

    Minä lähden siitä ajattelusta, että 60 pohjoisen leveyspiirin tuntumassa on talviaikaan AINA talvi riippumatta vuodesta. Esim. Kanadassa tai vähän idempänä Venäjällä näillä leveysasteilla ei arvota tuleeko talvea vai ei. Se tulee aina…:)

 105. Tapio R.
  19/03/2014 10:47

  Olisiko vaikkapa Samilla tietoa huhtikuun 5.1983 lämpötiloista, sillä Mikkelissä oli tuolloin +16°. Tämä ei ole virallinen, vaan kotimittarista. Myös julkiset mittarit näyttivät silloin +17°. Päivä oli täällä aurinkoinen ja lähes pilvetön. Oli todellinen shortsikeli täällä.

  • Sami
   20/03/2014 05:45

   Tarkoititko todella 5.4.1983? En kyllä mitään kummallista näe tuon päivän lämpötiloissa..Maksimilämpötila oli Mikkelin lentoasemalla +11,5 ja Jyväskylän lentoasemalla +6,1. mm. 6.4. oli Mikkelin ylin lämpötila korkeampi kuin 5.4.

  • Tapio R.
   21/03/2014 14:26

   Sami, vastaukseni on tuolla alempana. Nimenomaan 5.4, jonka ylin lämpötila rekisteröity vasta seuraavana aamuna.

 106. Tapio R.
  19/03/2014 14:41

  Otavassa märkää lunta satanut koko päivän ajoittain sakeasti. Tänään on lunta satanut jo yli 5 cm. Lämpötila on -3°. Eilen salamanisku oli Tervakoskella tehnyt myös vahinkoja. Salama oli tullut eräässä kartanossa tullut sisään sähkö- tai puhelinjohtoja pitkin ja hajottanut mm. tietokoneen. Yksi ainoa salamanisku oli rekisteröity.

 107. Säästä säästä
  19/03/2014 18:41

  Mitäs tuo gfs oikeen ennustelee to-pe yöksi merialuille 30m/s puuskia, K-Ja-E-Suomeenkin 25m/s

  • Säästä säästä
   19/03/2014 18:43

   Foreca on paljon maltillisempi, kuten myös FMI. Eli eipä sieltä varmaan mitään ole tulossa

   • Säästä säästä
    19/03/2014 21:14

    FMI:n mukaan Lappeenrannassa on tullut noin 20cm lunta tänään. Kaikkea sitä

 108. Sami
  20/03/2014 05:48

  Tällä hetkellä näyttäisi, että Jyväskylän maaliskuun keskiarvo olisi hyvin lähellä nollaa, mahdollisuus on sille että tulee toinen maaliskuu jonka keskilämpötila on plussalla, mutta 2007 ennätyksestä jäätäneen ainakin asteen verran.

 109. Antti L
  20/03/2014 10:44

  Meteorologit kiistelevät taas keväästä ja takatalvesta. Minun mielestäni tämä viiden päivän kylmä jakso ei kumoa 8. helmikuuta alkanutta kevättä. Ehkä Jyväskylän korkeudella voi olla jo toisin.
  Meteorologien mielestä on aina väärä aika puhua takatalvesta. Onko se sitten niin, että jos ”oikea” takatalvi tulee, niin virallinen kevät alkaa vasta sen jälkeen vai mitenkähän se menee? Ja milloinkahan täällä etelässä on viimeksi ollut sääntöjen mukainen takatalvi?

  • Sami
   20/03/2014 13:30

   Oli kyseessä Helsinki tai Jyväskylä niin ei minun mielestä takatalvi voi olla maaliskuussa. Maaliskuussa Kaisaniemen pitkäaikainen keskiarvo on -1,3. Minusta takatalvesta voi puhua helsingin seudulla huhtikuun alussa ja jyväskylän korkeudella huhtikuun puolen välin paikkeilla. Tuollaisia huhti-toukokuun takatalvia oli järjestäen 90-luvulla, muutama pienehkö ”takatalvi” on ollut 2000-luvulla, mutta ne ovat olleet enimmäkseen räntäsateita joista ei ole maahan mitään jäänyt.

   • Antti L
    20/03/2014 19:59

    Mutta jos takatalven määritelmä on sama kuin talvenkin, että pitää olla viikko keskilämpötilat pakkasella, niin ei sellaista ole tainnut olla 70-luvun jälkeen huhtikuussa. Ei se ole mikään takatalvi, jos vähän räntää sataa.

   • Sami
    21/03/2014 09:18

    Ei ole mikään talven määritelmä että täytyy olla x määrä päiviä pakkasella.

 110. Tapio R.
  21/03/2014 04:58

  Lisää lunta satoi yöllä. Kiinteistönhoitaja on juuri traktorilla auraamassa lumia pihasta. Otavassa oli tunti sitten vielä -5°, mutta nyt lämpötila on noussut nollaan.

 111. Teemu
  21/03/2014 08:30

  Hurjat on plus anomaliat Siperiassa. Talvi jatkuu tiukasti Pohjois-Amerikassa:

 112. Sami
  21/03/2014 09:25

  Reilut 5 astetta jäätiin jyväskylässä kevään puolelle, joten saas nähdä minkä päiväyksen ilmatieteenlaitos laittaa jyväskylän termisen kevään alkamispäiväksi, laskennallisesti se olisi nyt 23.2. Tokihan huhtikuussakin ehtii vielä kylmetä ja maaliskuun lopussa ei ainakaan vielä ihan mahdottomia lämpökertymiä ole tulossa kun yöt ovat pakkasella.

 113. Tapio R.
  21/03/2014 14:23

  Nimenomaan tiistai 5.4. Se oli pääsiäisen jälkeinen ensimmäinen arkipäivä. Mitä 6.4 on rekisteröitynyt? Maksimilämpötila rekisteröityy vasta seuraavan päivän aamuna, kuten muutama kuukausi sitten käsittelimme sitäkin aihetta toisessa yhteydessä.

  • Nimetön
   21/03/2014 20:03

   Ei pidä paikkaansa. Sekä vuorokauden maksimi- että minimilämpötila rekisteröidään klo 18 UTC. Vuorokauden sademäärä rekisteröidään klo 06 UTC. Vuorokauden keskilämpötila puolestaan lasketaan 00, 03, 06, 09, 12, 15, 18 ja 21 UTC havaintojen keskiarvona, joten periaatteessa on mahdollista, että vuorokauden keskilämpötila ei osu maksimi- ja minimilämpötilojen asettamaan haarukkaan.

 114. Sami
  21/03/2014 14:31

  Melkomoista kyytiä ovat viime tuntien aikana saaneet lumet Jyväskylässä. Olisi ollut kyllä aihetta ottaa kuva aamulla 6-7 paikkeilla ja sitten tuossa klo16 aikaan.

  • Jykä
   21/03/2014 14:42

   Vantaalla taisi varhain aamulla olla 12 cm lunta, nyt enää 2 cm. Eli aika vauhdilla on nämä tällä viikolla sataneet lumet tänään sulaneet. Oulussa taas ei ollut aiemmin lunta, mutta tänään on sinnekin satanut ja lämpötila selvästi pakkasen puolella. Etelässä taas on ilmeisesti jopa ylitetty 10 asteen lämpötila?

 115. Antti L
  21/03/2014 14:46

  Niin sitä palattiin vauhdilla takaisin kevääseen pienen pysähdyksen jälkeen. Eiliset lumet sulivat jo aamupäivän aikana ja viime viikonlopun lumet ovat katoamassa kovaa vauhtia. Lämmintä on 8 astetta. Pian pääsee jatkamaan puutarhatöitä.

  Klaukkalassa oli 5. ja 6.4.1983 12 astetta. Itä-Suomessa luultavasti lämpimämpää, koska lämmin tuli kaakosta.

 116. Risto
  21/03/2014 17:20

  Pohjois-Savossa on paikoin menty puuskissa reilusti yli 25 m/s, kun pintatuuli on päässyt kehittymään järvenselillä (Maaninka ja Siilinjärvi). Samaan aikaan alueen ylitti voimakas sadekuuronauha.

  • Risto
   21/03/2014 17:52

   Jahas, Pauli epäilee ruoskankärkituulta (eng. Sting Jet). Näitä tilanteita harvemmin pääsee syntymään.

 117. Säästä säästä
  21/03/2014 17:40

  Kunpa kesälläkin sää vaihtelisi jatkuvasti, eikä pääsisi kehittymään mitään monen viikon hellejaksoja.

 118. Petri
  21/03/2014 22:16

  Olen joskus aiemminkin esittänyt, että Arktiksen jääpeitteen kutistumisella voi olla yhteys omituisen lämpimiin talviin. Tässä on artikkeli, jossa esitetään, että jääpeitteen pieneneminen johtaa sitkeämpiin suursäätiloihin. Eli suursäätilan muuttuminen on vaikeampaa, erityisesti syksyllä ja talvella. Näinhän on viime vuosina tosiaan käynyt.

  http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1029/2012GL051000/abstract

  ”Slower progression of upper-level waves would cause associated weather patterns in mid-latitudes to be more persistent, which may lead to an increased probability of extreme weather events that result from prolonged conditions, such as drought, flooding, cold spells, and heat waves.”

  • Teemu
   22/03/2014 12:57

   Kyllä. Tosi tuossakin otetaan kantaa siihen, että zonaalinen virtaus heikentyisi. Nyt tosin kävi toisin päin. Ensi talvi on mielenkiintoinen, nimittäin näyttäisi, että El Nino vissiin heräilisi ja QPO:n vahva positiivisuus olisi helpottamassa -> stratosfääri käyttäytyisi toisin kuin tänä talvena – > paluu tätä talvea edeltävän kolmen talven moodiin? Aika näyttää, niin kuin sanotaan..:)

   Silmiin pistävää oli tänä ”talvena” myös, että Grönlannin itäpuolelle ei muodostunut kertaakaan kunnon korkeapainetta ja kaakosta ei ohjautunut yhtään matalapainetta. Koko ilmakehä alhaalta ylös asti oli läntisen / etäläisen virtauksen kourissa. Lisäksi Venäjän korkeapaine oli auttamattoman eteläinen / kaakkoinen.

   • Teemu
    22/03/2014 12:58

    + Kandan PV:n sijainnin takia Atlantille syötettiin koko ajan arktista ilmaan, joka ei todellakaan tehnyt hyvää.

  • Teemu
   22/03/2014 13:01

   Niin ja myös kylmiin talviin voi tuolla olla selityksensä.

 119. Tapio R.
  22/03/2014 07:42

  Lumet sulivat lähes kokonaan eilisen päivän ja illan aikana. Nyt Otavassa on selkeää ja lämpötila -1°.

  • Säästä säästä
   22/03/2014 13:07

   Lumet sulivat nopeasti, eilen aamulla vielä 12-15cm lunta ja nyt ei yhtään, lukuunottamatta varjopaikkoja

 120. Teemu
  23/03/2014 08:23

  Näyttäisi taas viilenevän viikon päästä. Tuleekohan pidempi setti mitä tuossa oli? Paine olisi nousemassa P-Atlantilla.

  • Risto
   23/03/2014 12:04

   Njoo, kylmän ilman purkaus mahdollisesti taas tulossa. Pidempi ilmanpaine-ennuste ei tarjoaisi mitään pitkäkestoista tuosta korkeapaineesta tällä hetkellä, mutta toisaalta erityisen lämmintäkään ei pääse Suomeen etelämpää joten auringolle riittäisi tehtävää.

 121. Jeppe
  23/03/2014 16:41

  GFS käänsi kelkkansa tulevan sään suhteen, ennustaa nyt huhtikuun alkuun kylmää säätä, vaikka pari päivää sitten oli vielä ennustuksesta toiseen lämpimän korkeapaineisen kevätsään kannalla. Tosin edellisessäkin ennusteessa käänsi kelkkansa, ensi ennusti pitkää kylmää jaksoa, sitten taas pitkää lämmintä jaksoa. Tosin mitä olen parviajoihin sekä niiden keskiarvoon katsonut Meteocielistä, niin GFS-pääajo on aina ollut siellä kylmimpien joukossa, joskus useita asteitakin parviajojen keskiarvoa kylmempiä.

  Olen muuten aika usein tähän aikaan vuodesta huomannut, että GFS on yleensä tähän aikaan vuodesta yliarvioinut kylmää jaksoa, jos sellainen on ollut tulossa. Tämänkin kylmän jakson piti viikko sitten olevien GFS-ennusteiden mukaan kestää reilusti tätä viikkoa pidempään, mutta käytiinhän tuota tänä viikonloppuna ainakin maan eteläosissa melko korkeissakin lämpötiloissa. Siksi suhtautuisin itse pienellä varauksella tuohon mahdolliseen huhtikuun alkuun ennustettuun kylmään jaksoon. Itse veikkaan, että jonkinlainen kylmeneminen sieltä saattaa olla tulossa, mutta se on hillitympi, kuin mitä GFS tällä hetkellä ennustaa.

  • Janne
   23/03/2014 16:47

   No kunhan sateet pysyisi pääosin vetenä etelässä niin hyvä.

 122. Teemu
  24/03/2014 07:47

  Saas nähdä menekö kk-ennusteet uusiksi huhtikuun osalta, kun on alkanut / alkamassa yläilmakehässä tapahtumaan ja näköjään ulottuisi kohtuu alaskin, näkyy ECWMF:n ja GFS:n deterministisissä ennusteissakin tällä hetkellä:

  Eli muodostuuko kunnon blokkikorkea jäämerelle / P-Atlantille? Vaikka tekisi, niin tähän aikaan vuodesta vaikutukset eivät niin mahdottomia olekaan. Tietysti eteläisten virtauksien todennäköisyys pienenee. Niitähän meillä on riittänyt vaikka muille jakaa.

 123. Teemu
  24/03/2014 08:53

  Saas nähdä menekö kk-ennusteet uusiksi huhtikuun osalta, kun on alkanut / alkamassa yläilmakehässä tapahtumaan ja näköjään ulottuisi kohtuu alaskin, näkyy ECWMF:n ja GFS:n deterministisissä ennusteissakin tällä hetkellä:

  Eli muodostuuko kunnon blokkikorkea jäämerelle / P-Atlantille? Vaikka tekisi, niin tähän aikaan vuodesta vaikutukset eivät niin mahdottomia olekaan. Tietysti eteläisten virtauksien todennäköisyys pienenee. Niitähän meillä on riittänyt vaikka muille jakaa.

 124. Risto
  24/03/2014 11:55

  Teemu :
  Saas nähdä menekö kk-ennusteet uusiksi huhtikuun osalta, kun on alkanut / alkamassa yläilmakehässä tapahtumaan ja näköjään ulottuisi kohtuu alaskin, näkyy ECWMF:n ja GFS:n deterministisissä ennusteissakin tällä hetkellä:
  http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/stratosphere/strat_a_f/gif_files/gfs_z100_nh_f240.gif
  http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/stratosphere/temperature/30mb9065.gif
  Eli muodostuuko kunnon blokkikorkea jäämerelle / P-Atlantille? Vaikka tekisi, niin tähän aikaan vuodesta vaikutukset eivät niin mahdottomia olekaan. Tietysti eteläisten virtauksien todennäköisyys pienenee. Niitähän meillä on riittänyt vaikka muille jakaa.

  Jäämerelle ei välttämättä, Pohjois-Atlantillehan tuo jonkinlaista Grönlannin korkeapaineen selännettä jo tarjoilee. Napapyörteen hajoaminen on sinällään ihan luonnollinen prosessi näin keväällä, melko matalaksi vaan menee ilmanpaine stratosfäärissä. Eiköhän tuo viimeistään huhtikuun puolenvälin tienoilla rauhoitu.

 125. Sami
  25/03/2014 15:35

  Aivan ei pimeän vuosipuoliskon(loka-maaliskuu) ennätystä tule Jyväskylään. 2007-08 jakson keskilämpötila oli -0,91(-5,6/6), tänä vuonna se tullee olemaan -0,98(-5,9/6).
  Kovasti ennusteet nyt näyttävät että viileänpuoleista on huhtikuun alussa, mutta lunta ei juurikaan ole luvassa. En oikein usko NOAA:n ennustuksia että huhtikuusta tulisi 2-4 astetta keskimääräistä lämpimämpi, mutta saattaahan sitä huhtikuun lopussa vaikka kuinka kesäiset säät tulla.

  • Janne
   25/03/2014 16:34

   Ei näytä samanlaiselta takatalvelta kuin kaksi vuotta sitten vastaavaan aikaan.

 126. Sami
  25/03/2014 22:45

  Aika rajuja ovat olleet aika pitkien aikojen poikkeamat keskiarvoon viime vuosina…tässä jyväskylän poikkeamia:
  12/2009-2/2011, 15kk, poikkeama -1,5
  3/2011-1/2012, 11kk, poikkeama +1,9
  5/2013-3/2014, 11kk, poikkeama +2,5!

  Älkää ihmetelkö siis jos tulee sateinen ja umpisurkea kesä, joskus tämän lämpöjakson on päätyttävä ja keskiarvojen tasaannuttava.

  • Tapio R.
   26/03/2014 11:49

   Vettä kyllä tarvitaan, kun kyläläisten kaivoissa on vähän vettä taajaman reuna-alueilla, jossa vesijohtoja ei ole asennettu. Ennätyksellisen vähälumisen talven jälkeen vesitilanne ensi kesänä on huono, mikäli huhti-toukokuun aikana vettä sataa niukalti.

 127. Antti L
  26/03/2014 17:05

  Tänään oli ensimmäinen täysin kirkas kevätpäivä.
  Mikähän se on se normaali talvikeli, mitä kelitiedostukset antavat? Minulla on vähän toisenlainen käsitys talvikeleistä kuin nämä nykyiset kesärengaskelit?

 128. Jussi
  27/03/2014 08:15

  Olen sanonut koko ajan samaa kuin Sami, eli jossan vaihessa tämän lämpöputken on pakko loppua. Kuluneet 12 kuukautta ovat olleet hurjan lämpimät. Välissä on ollut vähän viileämpää, mutta tammikuun kolme viikkoa olivat pisin kylmä vaihe vuoteen.

  Sopisi kyllä olettaa, että viimeistään toukokuussa alkaisi hivenen viileämpi jakso. Kylmää kesää en toivo, enkä siihen uskokaan, mutta jos olisi ihan tavallinen suomalainen kesä maltillisine lämpöineen mutta ei kovin sateista, niin kyllä kelpaisi.

  • Sami
   27/03/2014 20:31

   Katsotaan miten käy, mutta minulla on tunne että kesäkuu tulee olemaan surkea, tappeleeko jopa 1982 ja 1993 kesäkuiden kanssa, sitä en uskalla sanoa. Mutta en ihmettelisi yhtään jos kesäkuun 1.-20.päivien välillä olisi yli 10 vuorokauden keskilämpötilat Jyväskylässä alle +10, ja osa niistä alle +6.

   • Janne
    28/03/2014 07:24

    Itse näen todennäköisempänä maltillisemman viileyden, ehkä jotain 2004 ja 2012 tapaista.

   • Kristian
    28/03/2014 08:14

    Nyt näyttää, että huhtikuun alku nyt ei varsinaisesti ole viileä. Helsinkiin ennustetaan päivisin 3-4 astetta, mikä on ihan normaalia huhtikuun alkua (toisin kuin nämä 8-10 asteen päivät), mutta sen jälkeen mahdollisesti taas lämpenisi. Pohjoisessa on raikkaampaa. Että repikää siitä sitten kylmenemistä 🙂

   • Risto
    28/03/2014 10:34

    Jep, eihän tämä mitään erityisen kylmää oikeasti ole. Ilmatieteen laitoksen ennusteissa Oulun päivälämpötilat ovat korjautuneet pari astetta ylöspäin alkuviikoksi, nollan tienoille

   • Tapio R.
    28/03/2014 23:16

    Ei vuoden 1984 kesäkuukaan kummonen ollut muutamaa kuun alkupäivää lukuunottamatta. Kesäkuun 10 satoi lumihiutaleita ja yöllä oli paikoin -10°. Havupuutkin kellastuivat paikoin kylmyydestä. Tämän kylmän jakson jälkeen alkoi kummallinen kuuro- ja ukkosjakso, joka kesti kahta lyhyttä taukoa lukuunottamatta elokuun puolelle. Kuurot juuttuivat lähes paikoilleen. Rantasalmen kivikirkko paloi salaman sytyttämänä kesä-heinäkuun vaihteessa ja Rämälän koululle Mikkelissä kävi samoin heinäkuun lopulla. Myös Englannissa Yorkin katedraali/tuomiokirkko paloi salaman sytyttämänä maan tasalle.

 129. Kristian
  28/03/2014 09:11

  Huhtikuun ennusteissa on edelleen hajontaa. CFSv2:n pitkä ennuste on edelleen hyvin lämpimän kannalla, eli +2-3 asteen poikkeamaa tarjoavat, mutta lyhyt ennuste (http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/people/mchen/CFSv2FCST/monthly/) on jopa vilpoisan huhtikuun kannalla.

  Forecan 15 päivän parviajossa on hajontaa: toisaalta parviajon keskiarvo tarjoaa Helsinkiin maksimissaan +7-8 astetta seuraavaksi kahdeksi viikoksi, mutta Forecan ajoissa on jopa yli 10 asteen lukemia. +8-10 astetta on jo nähty tässäkin kuussa, eivätkä ne ole epätavallisia huhtikuussa, mutta kuitenkin hieman keskimääräistä lämpimämpiä aina huhtikuun puoliväliin saakka.

  Itse olen sitä mieltä, että kyllä sieltä lämmin huhtikuu tulee, ehkä +1-2 poikkeama ainakin Etelä- ja Keski-Suomeen. Tuo alkukuun parin päivän ”viileneminen” ei tunnu missään.

  • Jussi
   28/03/2014 13:25

   Edelleenkin huhtikuun alkupuoli olisi sikäli ”maltillinen”, että se ei ole kyllä mitenkään viileää mutta ei missään tapauksessa suhteessa yhtä lämmintä kuin tämä kuukausi. Nyt on taas viime päivät ollut tyypillistä vappuviikon säätä.

   • Risto
    28/03/2014 17:42

    Täällä pohjoisempana tämä eroaa vapun tienoon säästä siinä, että yöllä voi olla pakkasta -10 🙂

  • Teemu
   29/03/2014 20:28

   ECWMF:n ennuste on kuitenkin muuttunut ja veikkaan että CFS seuraa kohta perässä. Johan tämän olisi aika edes normalisoitua.

 130. Sami
  28/03/2014 23:18

  Tuleekohan tästä ensimmäinen kuukausi blogin historiassa ilman päivityksiä?

 131. Kristian
  30/03/2014 17:11

  Lähipäivien jännitysaihe on se, miten korkealle tämä maaliskuu yltää keskilämpötilaltaan. Meneekö kärkeen? Top 3:een varmuudella mutta meneekö 2007 ennätykset rikki?

  • AP
   30/03/2014 18:47

   Ei kai sentään kärkeen. Siis en ole koko Suomen lämpökehitystä seurannut, mutta ainakin Tampereella näyttäisi olevan tarjolla kakkossija (voittanee vuodet 1920 ja 1989, mutta häviää vuodelle 2007).

   • Sami
    30/03/2014 20:30

    Tuskin menee kärkeen missään, Jyväskylässäkin jää 0,7-0,8 astetta ennätyksestä. Mutta varmasti laajalti tulee toiseksi lämpimin, ainakin 1951-vuodesta lähtien.

 132. Tapio R.
  31/03/2014 09:14

  Otavassa on puolipilvistä ja lämpötila -5°.

 133. Antti L
  31/03/2014 10:04

  Kakkoseksi luultavasti menee tämä maaliskuu Helsingissä.
  Nyt alkaa kevään kehitys pikkuhiljaa jäädä jälkeen vuosien 1990 ja 2007 tilanteesta.
  Säätilanne muistuttaa vuoden 1974 tilannetta maaliskuun lopulla ja huhtikuun alussa. Silloinkin oli kuivia luoteen puoleisia tuulia ja päivisin lämmintä viime päivien tapaan ja öisin reilusti pakkasta. Suursäätila kylmeni huhtikuun 10. päivän tienoilla ja kevät oli sen jälkeen kolea ja kuiva. Huhtikuussa ei ollut yhtään plussayötä, ensimmäinen oli vasta 9.5. Kesästä tuli viileä ja sateinen.

  • Petri
   31/03/2014 15:46

   Tuolla yllä Tapio R. jo pohdiskelikin kuivuutta. Kevätahavaa ja neulasten ruskettumista esiintynee tänä keväänä laajalti. Maassa on vieläkin routaa, mutta neulasista haihtuu jo vettä.

   Jos kesästä tulee kuiva, kuten ounastelen, nähdään ennätyksellisiä kuivuustuhoja. Miten kesästä tulisi kuiva ja viileä? Siten, että painekentät ovat suurin piirtein tässä asennossa kuin nyt, eli korkeapaine on jossain Norjanmerellä. Kuurosateita voi tietysti tulla, mutta matalapaineet eivät pääse tuomaan rintamasateita.

   Puutarhurit: varautukaa kasteluun ja taimien suojaukseen.

   • Teemu
    01/04/2014 12:32

    Jos Petri veikkaa nyt oikein, niin on tosi sääguru..!

 134. Tapio R.
  31/03/2014 12:31

  Maaliskuun ylimmät lämpötilat jäivät melko kauas aikaisemmin saavutetuista kuukauden maksimeista. +10° oli Mikkelin lentokentällä, mutta täällä 9 kmn päässä Otavassa ylin lämpötila oli vain +7°. Tällaista paikallista vaihtelua täällä esiintyi useana päivänä. Tällaisia +7° – +8° maksimilämpötiloja maaliskuussa on täällä ollut useampanakin vuonna, tosin ei aivan viime vuosina paitsi v. 2007. 1960-luvulla mitattiin useampanakin vuonna +7°. Ainakin vuosina 1960, 1961, 1965 ja 1967.

  • Nimetön
   01/04/2014 17:03

   Ei tätä maaliskuuta kannata mitenkään väheksyä. Siellä Etelä-Savossakin ollut kaikkien aikojen varhaisin kevät.

   Tuskin koskaan aikaisemmin helmi-maaliskuu kaksikko on tälläistä tehnyt. Onko Sami tutkinut miten helmi-maaliskuu kaksikko sijoittuu tilastoissa? Tälläistä varhaiskevättä ei välttämättä tulla meidän elinaikana enää näkemään.

   • Kristian
    02/04/2014 17:43

    Takuulla tullaan näkemään, tai riippuu miten vanha olet:). Ilmaston lämmetessä ehkä jo 10 vuoden sisällä, ainakin 15 vuoden.

 135. Tapio R.
  31/03/2014 12:35

  Ainoa lämmin jakso 1974 alkoi kesäkuun puolessavälissä ja kesti viikon päättyen toisena juhannuspäivänä.

 136. Teemu
  31/03/2014 12:56

  Onko kukaan kirjannut maaliskuun 850 hpa lämpöjä, mihin siellä päästään vs. aiemmat vuodet? Tänä vuonna lumettomuus on ko. alueilla vähän ”hämännyt” 2m lämpötiloja vs. todellinen ilmamassan lämpötila.

 137. Risto
  31/03/2014 18:00

  1970-lukuhan taisi olla maailmankin mittakaavassa suhteellisen viileä. Olisi mielenkiintoista tietää miten esim. El Nino/La Nina asettui tuohon aikaa.

 138. Janne
  01/04/2014 11:30

  Kaisaniemessä maaliskuu meni kakkospaikalle.

  • Sami
   01/04/2014 13:33

   En usko että Kilpisjärvellä olisi satanut lähes 200mm maaliskuussa, tuulen avitusta pöllyttämällä on aika paljon mukana.

   • Janne
    01/04/2014 14:33

    Samaa mieltä mutta miten on mahdollista ettei tällaisiin virheisiin voi varautua paremmin. 200 mm XD
    Hauska lumitilanne ollut näköjään kuun lopulla: lumiraja poikkeuksellisen korkealla ja Käsivarressa lunta poikkeuksellisen paljon.

 139. Mikko
  01/04/2014 13:34

  Maaliskuu oli koko maassa tavanomaista lauhempi. Näin lauha maaliskuu toistuu keskimäärin pari kertaa vuosisadassa.

  Ilmatieteen laitoksen mukaan maaliskuun keskilämpötila vaihteli Ahvenanmaan ja lounaisrannikon runsaasta 2 asteesta Käsivarren Lapin vajaaseen -6 asteeseen. Poikkeama oli suurin maan keskiosassa, jossa oli runsaat neljä astetta tavanomaista lämpimämpää. Maan eteläosassa ja Lapissa poikkeama oli 3…4 astetta, pohjoisimmassa Lapissa vajaat kolme astetta.

  http://ilmatieteenlaitos.fi/tiedote/2484066

  • Risto
   01/04/2014 15:22

   Erikoisin tilasto tulee Enontekiön kunnasta, johon osui sekä maaliskuun sateisin että vähäsateisin havaintoasema. Kilpisjärvellä satoi 192,8 millimetriä (maaliskuun ennätys), kun taas Näkkälässä vain 9,8 millimetriä.

   • Teemu
    01/04/2014 17:41

    Tsekatkaa Norjan puolen tilanne jostain sademäärän osalta. Se voisi avata Kilpisjärven sademäärää. Tuskin on 200mm tullut. Oisko joku 100 milliä. Kovaa konvektiota oli kyllä maaliskuussa.

   • säästä
    01/04/2014 17:51

    Nyt olisi kyllä Paulin paikka kommentoida näitä kilpisjärven sateita, jos kerran mahtuu tuollaisia anomalioita samalle alueelle. Ei noista mittareista ole mihinkään, kun tuulee ja sataa lunta. 200 millimetriä?? ei voi pitää paikkaansa

   • Nimetön
    01/04/2014 21:44

    Toihan ei ole mitenkään erikoinen sademäärä Norjan rannikolle. Norjan maaliskuun tilastot ovat tuolla http://met.no/Klima/Klimastatistikk/Varet_i_Norge/2014/mars_2014/filestore/2014-03.pdf
    Kartassa on merkitty sademääräksi 300-400 % normaalista Kilpisjärven kohdalle Norjan puolelle. Tromssan läänissä asemasta riippuen sademäärä on ollut 159-505 % normaalista. Tromssan asemilla vaihteluväli on 110-177 mm. Skibotnissa satoi 99 mm. Eniten tuolla päin Norjaa satoi Kvaløyslettassa, 201 mm. Suhteellisesti ottaen sateisinta taas oli Dividalenissa lähellä Kilpisjärveä, missä tuli tuo 505 % normaalista, joskaan siellä ei silti satanut kuin 56 mm eli asema sijainnee jossain laaksossa länsituulella sopivasti vuorten takana. Koko Norjan sateisin asema maaliskuussa oli Opstveit, 569 mm.

 140. Juhani
  01/04/2014 13:51

  Risto :
  1970-lukuhan taisi olla maailmankin mittakaavassa suhteellisen viileä. Olisi mielenkiintoista tietää miten esim. El Nino/La Nina asettui tuohon aikaa.

  Suomessa oli 70-luvulla kaksi erittäin lämmintä kesää – siis 1972 ja 1973. Esim. Tampereella oli 1972 hellepäiviä 27 ja seuraavana vuonna 29. Sitten -74 Tampereen hellepäivät jäivät kolmeen ja nehän olivat juhannusviikolla. Vuonna 1975 oli Tampereella 19 hellepäivää. Myös talvet olivat 70-luvun alkupuolella aika lauhoja, mutta vuosikymmenen jälkipuoliskolla oli kyllä ihan kireitä pakkasjaksoja.

 141. Janne
  01/04/2014 17:17

  Terminen kevät alkoi hyvin varhain, etelässä 7-8.2.

 142. AP
  01/04/2014 21:24

  Nimetön :
  Ei tätä maaliskuuta kannata mitenkään väheksyä. Siellä Etelä-Savossakin ollut kaikkien aikojen varhaisin kevät.

  Etelä-Savon maksimit näyttävät tosiaan hieman vaisuilta, mutta etelässä ja lännessä maksimit olivat paljon korkeampia (vaikkei sentään maaliskuun 2007 ennätystasoa). Tampereella 10 asteen yläpuolelle päästiin jopa neljästi, mikä on hyvin harvinaista. Erityisen lämmintä oli 12. ja 13. päivä kun päästiin 11-12 asteen välille, eikä yöpakkastakaan ollut (suunnilleen huhtikuun lopun normaalitilanne).

  Nimetön :
  Tuskin koskaan aikaisemmin helmi-maaliskuu kaksikko on tälläistä tehnyt. Onko Sami tutkinut miten helmi-maaliskuu kaksikko sijoittuu tilastoissa? Tälläistä varhaiskevättä ei välttämättä tulla meidän elinaikana enää näkemään.

  Tämä helmi-maaliskuu oli lopulta hyvin lähellä vuosien 1989 ja 1990 vastaavaa jaksoa. Tässä arvot Tampereelta (varmaan ihan hyvin yleistettävissä laajemminkin Etelä- ja Keski-Suomeen, sisämaahan ainakin):

  1989: helmi -0,5 maalis +0,8 , ka. 0,15
  1990: helmi +0,4 maalis -0,1 , ka. 0,15
  2014: helmi -0,5 maalis +1,0 , ka. 0,25

  Eli juuri ja juuri tämän vuoden helmi-maaliskuu kampesi aikaisemman ennätyskaksikon 1989+1990 ohi.

  1989 ja 1990 kevään kehitys jatkui niin, että huhtikuustakin tuli kumpanakin vuonna noin 3 astetta keskimääräistä lämpimämpi. 1989 lämmin sää jatkui vielä toukokuussa ja pitkälle kesäänkin, mutta 1990 huippulämmöt päättyivät toukokuun alussa ja siitä alkoivat viileämmät ajat (vaikkei kylmästä voikaan puhua).

  • Sami
   01/04/2014 22:19

   Jyväskylässä helmi-maaliskuu oli lämpimin, keskiarvo -0,35, 1990 oli -0,8 ja 1989 -1,1, joten liki puoli astetta oli helmi-maaliskuu aiempaa ennätystä lämpimämpi.

   • Nimetön
    03/04/2014 13:06

    Kiitos tiedosta. Yllättävän lauhaa oli siis silloinkin (1989 ja 1990). Hyvin on nuo kevättalvet muistissa, etenkin se yksi lämmin viikko helmikuussa 1990. En tarpeeksi huomioinut, että nyt maaliskuussa oli se yksi kylmä viikko, se pudotti helmi-maaliskuun keskilämpötilaa.

 143. Teemu
  01/04/2014 21:51

  Nimetön :
  Toihan ei ole mitenkään erikoinen sademäärä Norjan rannikolle. Norjan maaliskuun tilastot ovat tuolla http://met.no/Klima/Klimastatistikk/Varet_i_Norge/2014/mars_2014/filestore/2014-03.pdf
  Kartassa on merkitty sademääräksi 300-400 % normaalista Kilpisjärven kohdalle Norjan puolelle. Tromssan läänissä asemasta riippuen sademäärä on ollut 159-505 % normaalista. Tromssan asemilla vaihteluväli on 110-177 mm. Skibotnissa satoi 99 mm. Eniten tuolla päin Norjaa satoi Kvaløyslettassa, 201 mm. Suhteellisesti ottaen sateisinta taas oli Dividalenissa lähellä Kilpisjärveä, missä tuli tuo 505 % normaalista, joskaan siellä ei silti satanut kuin 56 mm eli asema sijainnee jossain laaksossa länsituulella sopivasti vuorten takana. Koko Norjan sateisin asema maaliskuussa oli Opstveit, 569 mm.

  No ei tuo 200mm ihan hatusta sitten vissiin ole, vaikka todennäköisesti on vähemmän. Taisi marraskuussa 1996 tulla saman verran Etelä-Suomessakin. Aika vässyköitä on Suomen sademäärät verrattuna Norjaan, jos 569mm tullut eniten ..:)

 144. Petri
  01/04/2014 22:36

  Teemu :
  Jos Petri veikkaa nyt oikein, niin on tosi sääguru..!

  Katsotaan. Kakkosvaihtoehtona pidän tilannetta, jossa blokkikorkeapaine kehittyy Suomen itäpuolelle, Venäjälle. Tällaista parviajot jo ennakoivat kuun puolivälin jälkeen. Tässä tilanteessa kesästä tulisi kuuma ja kuiva. Joka tapauksessa ennustan kuivaa kesää. Ei tällä veikkauksella guruksi pääse, koska onnistumisen todennäköisyys on aika suuri…

 145. Tapio R.
  02/04/2014 11:39

  Aamulla oli -10° Otavassa. Nyt on taivas pilvessä ja lämpötila 0°. Lumikuuroja saattaa tulla tänäänkin.

 146. Tapio R.
  03/04/2014 16:37

  Otavassa on pitkin päivää tullut lumikuuroja. Maa on ajoittain valkoisena. Lämpötila on +1°.

 147. Teemu
  04/04/2014 07:37

  Viidenneksi pisin positiivinen NAO kausi sitten 1950 luvun on näemmä saatu päätökseen.

  http://www.wsi.com/blog/energy/unusually-long-streak-of-positive-nao-conditions-has-ended-19821997-analogs/

  Ei enää uuttaa sitten piiiiitkäään aikaan, kiitos!

 148. Tapio R.
  04/04/2014 10:16

  Otavassa nyt lähes selkeää ja lämpötila -2°.

 149. Janne
  05/04/2014 21:44

  GFS ajon lopulla olisi kytiksellä kesäistä, noin +20 asteisia 2m lämpötiloja kaakon suunnilla!

 150. Olli
  06/04/2014 11:10

  Jos tosiaan Suomessa on ollut lauha talvi, niin Pohjois-Amerikassa sitten ihan päinvastoin… Minnesotan osavlation pohjoisrajalla sijaitsevalla Gunflint Laken havaintoasemalla talven keskilämpötila oli -20,5 C astetta. Ilmatieteenlaitoksen sivujen mukaan kylmin koskaan mitattu talvi Sodankylässä oli 1965-1966, -20 astetta. Eli siis Suomen ennätyksiäkin rikottu USA:ssa.

  Chicagon lumikertymä ylitti 200 cm ja Lake Superiorin ympärillä suurimmillaan päästiin jopa lähes 8 metrin kertymiin.
  lumensyvyys on tälläkin hetkellä paikoin jopa 1,5-2,5 metriä.

  • Teemu
   06/04/2014 12:20

   Niin ja vielä kun huomioi vertailukohdaksi sen, kuinka paljon Minnesota on etelämpänä kuin esim. Helsinki…:)

  • Sami
   06/04/2014 14:40

   En haluais maalailla piruja seinille, mutta tuo yhdysvaltain tilanne osoittaa sen, että kylmyys ei ole minnekään kadonnut ja on todennäköistä että osat vaihtuvat vielä ja sitten me kärvistellään ennätyskylmän talven kourissa. Siinä onkin ihmettelemistä kun laitetaan vielä 80-luvun talvia kovemmat keskiarvot pöytään ja mahdollisesti vielä kuorrutuksena lumisateet tulevat -10…-20 asteen lämpötilassa hyytävän tuulen kanssa. Hrrrrr….oikein pahaa tekee edes ajatella, joten tällaiset viime talven kaltaiset talvet senkun toistukoot 😉

   • Antti L
    06/04/2014 18:48

    Pirut olivat seinillä tuossa edellisinä talvina, kun lumisateet usein olivat -10…-20 asteen lämpötiloissa ja liikenne pääkaupunkiseudulla sekaisin.

 151. Teemu
  07/04/2014 08:41

  Näyttäisi, että Atlanttikin heräilisi uudemman kerran, eli alkaisi tulemaan sateita seuraavalla parille viikolle. Hyvä homma sinänsä, kun en työstä pölystä niin välitä.

 152. Antti L
  07/04/2014 09:31

  Nyt olisi teoriassa mahdollista huhtikuusta tulla kylmempi kuin maaliskuusta. Riittäisi, että olisi yhtä kylmää kuin viimeksi 1988 täällä etelässä. En kuitenkaan usko siihen, vaikka mitään lämpimiä ilmoja ei olekaan näköpiirissä. Pienin ero huhtikuun hyväksi viime aikoina on ollut vuonna 1992 vain aste Helsingissä. Esimerkiksi Oulussa huhtikuu oli silloin maaliskuuta kylmempi.

  • Nimetön
   07/04/2014 13:16

   1992 oli se vuosi kun muistaakseni suuressa osassa maata lokakuu oli kylmempi kuin joulukuu.

   Jos viime vuonna oli ennätyksellisen lyhyt kevät, niin nyt voi olla sitten ennätyksellisen pitkä kevät edessä, johan sitä on kestänyt etelässä jo kaksi kuukautta.

 153. Sami
  07/04/2014 15:26

  Jyväskylässä pisin terminen kevät 1951-vuodesta alkaen on ollut 1982, jolloin terminen kevät alkoi 24.3. ja terminen kesä 24.6. Termisen kevään pituus oli siis 92päivää. Jos tänä vuonna tuo halutaan rikkoa, niin terminen kesä saisi alkaa aikaisintaan 26.5.(1981-2010 k-a 24.5.)

 154. Sami
  07/04/2014 23:36

  Hiukan ihmetyttää miten lämpimät säät ovat tiukassa nyt huhtikuun alussa, samaa varmaan oletti ennusteet maaliskuun lopussa kun huhtikuusta povasi selkeästi keskimääräistä lämpimämpää. Nyt kun meri on pohjoisimpia osia lukuunottamatta avoin ja maa lumeton oulun eteläpuolella joten ei lumikaan ole auringontehoja heijastamassa takaisin avaruuteen, niin 10 astetta on tiukassa ja ennusteet ovat koko ajan loppupäästä ennustaneet +10..+12 lämpötiloja Jyväskylään mutta aina ne ovat kauemmaksi karanneet, nyt Jyväskylässä päivä olisi 17.4. Olisiko sitten lumen jyrkkä raja(etelä lumeton-oulusta pohjoiseen reilusti lunta) syynä blokkaamassa kovin lämpimiä säitä etelä-suomeen saakka?

  Nykyennusteen mukaan Jyväskylän huhtikuun alkupuoliskon keskilämpötila olisi +0,8..+0,9 astetta. Esim.2006 jolloin helmi ja maaliskuu olivat hyvin kylmiä, huhtikuun alun keskilämpötila oli samaa luokkaa kuin se nyt tulee olemaan ja 2010 tammi-helmikuu hyvin kylmiä, maaliskuukin keskimääräistä kylmempi, mutta huhtikuun alun keskilämpötila peräti +3,6.

  • Sami
   08/04/2014 00:50

   Viime vuonna maalis ja huhtikuun korkeimmat lämpötilat suomessa olivat 2000-luvun alhaisimmat. Maaliskuussa alemmaksi jäätiin varmuudella vuonna 1970, Huhtikuussakin on jääty 1974 vuodesta alkaen vain kahdesti alemmaksi kuin viime vuonna(1981.1985). Olisiko tämä ennusmerkkinä viileämpien keväiden jaksolle, jotka eivät johdu pelkästään hyvin kylmästä maaliskuusta. Kaksi viimeistä huhtikuuta on jo ollut 2000-luvulla totuttua viileämmät, onko seuraavana vuorossa toukokuiden viileneminen?

  • Teemu
   08/04/2014 08:12

   Toki jäättömyys ja lumettomuus ko. alueilla vaikuttaa, mutta perustekijä, miksei ole ”oletettuja” lämpöjä on siinä, ettei tänne ole yksinkertaisesti vaan virrannut niin lämmintä ilmaa. Jos tulisi etelästä / kaakosta lämmintä ilmaa, niin pohjoisen lumet eivät sitä kyllä estäisi…:)

   Kiva toki nähdä, miten tämän kuun kelit menevät ja varsinkin sen suhteen, miten pitkät ennusteet osuvat. Talven arvasivat jostain syystä hyvin. Ilmeisesti +QBO oli tukemassa polaaripyörteen tiukkuutta ja varsinkin sen pääasiallista sijaintia Kanadan päällä. Tämä taas ruokki Pohjois-Atlantia.

  • Jeppe
   08/04/2014 12:11

   Veikkaan syyksi yksinkertaisesti sitä, koska nyt huhtikuun alkupuolella ovat olleet pohjoiset virtaukset vallitsevina ja Suomen yllä oleva ilmamassa on ollut kylmää. 850 hpa:n lämpötilat ovat olleet välillä valtaosassakin Suomea -10 asteen kylmemmällä puolella, joskus lähellä -15 astettakin, ei muuten jää kovin montaa astetta jälkeen edes tammikuun pakkaset aiheuttaneesta ilmamassasta. Rehellisesti sanottuna en edes muista, milloin on viimeksi kuluneen talven aikana ollut noin kylmää tai kylmempää ilmamassaa Suomen päällä, varmaan saa mennä sinne tammikuun pakkasiin asti.

   Kertaakaan ei ole tälle keväälle Suomeen vielä oikein kunnolla puhaltanut Länsi-Euroopan tai Itä-Euroopan suunnalta lämpimämpää ilmamassaa. Molemmilla suunnilla näyttäisi olevan melko lämpimiä ilmamassoja. Sellainen kun saataisiin Suomen päälle aurinkoisen korkeapainesään kanssa, niin silloin menee tämän kevään lämpöennätykset kerralla uusiksi. +15 astetta ylittyy silloin niin että heilahtaa, todennäköisesti hivuteltaisiin +20 astettakin.

  • Teemu
   08/04/2014 14:14

   Tämän hetken GEFS parvi (24.4 asti ulottuva) näyttäisi, että päivittäiset keskilämmöt olisi etelässä loppupäästään tuollaista 4-5 astetta.

   http://www.meteociel.fr/cartes_obs/gens_display.php?x=&y=&run=0&lat=60.82753046321483&lon=24.85283041900059&runpara=0&type=3&ext=1

 155. säästä
  08/04/2014 19:47

  jospa Amerikan kylmyys siirtyisi tänne kesäksi, ai että olisi mukavaa

 156. Jeppe
  08/04/2014 23:57

  Heitänpä minäkin oman arvaukseni kesän sään suhteen. Ennustan korkeapainevoittoista ja normaalia lämpimämpää kesää. Miksi näin? Siksi, koska talvella suurimman osan ajasta vallitsevana säätyyppinä oli matalapainevoittoinen sää länsivirtauksineen, niin nyt säätyyppi vaihtuu korkeapainevoittoiseksi ja ilmavirtaus käy enemmän idän ja kaakon puolelta. Mantereinen ilma tietää taas kesällä lämmintä säätä. 🙂

 1. No trackbacks yet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: