Myrskyisä, musta joulu?

Hatussa on ollut pitelemistä

Lokakuussa pohdittiin, tuleeko vuodesta 2013 yksi ”vähämyrskyisimmistä” vuosista ainakin pariin vuosikymmeneen. Lokakuun loppuun mennessä myrskypäiviä oli Suomen merialueilla kertynyt vain neljä kappaletta kun keskiarvon perusteella olisi ollut odotettavissa 13 myrskypäivää. Loppuvuosi päätti sitten korjata tätä suuntausta oikein urakalla. Marras-joulukuun aikana on Suomea riepotellut useampi melko voimakas syys/talvimyrsky. Oskarit, Einot ja Seijat ovat pitäneet huolta siitä, että myrskyt ovat olleet ihmisten huulilla.

Kuten usein vastaavien ”sääputkien” kanssa, on tullut useita kommentteja siitä, että tuulisuus on ollut monen mielestä merkittävässä kasvussa. Toki jos tarkastelujakso on muutamien kuukausien tai muutaman vuoden luokkaa, voi tällaiseen johtopäätökseen joku päätyä, mutta pidempiaikaisesta suuntauksesta on vaikea puhua. Suomen ilmastolle on tyypillistä, että vuodet eivät ole veljeksiä keskenään. Välillä on lauhempia talvia, välillä kylmiä talvia. Ajoittain on varsin tuulisia vuosia, ajoittain puhureita saa etsimällä etsiä.

Syyttäkää suursäätilaa

Tästä tuulisemmasta reilun kuukauden jaksosta saadaan ”kiittää” vallitsevaa suursäätilaa. Pidemmän aikaa Jäämerellä/P-Atlantilla on ollut varsin voimakasta matalapainetoimintaa. Tavanomaista suurempi ilmanpaine-ero on ollut valloillaan Pohjois-Euroopassa/Pohjois-Atlantilla eli matalapainevoittoista toimintaa pohjoisessa ja korkeapainetta etelämpänä. Näiden ilmanpaine-erojen vuoksi Pohjois-Euroopassa ilmavirtaus kävi useamman viikon ajan lännestä/luoteesta ja hiljattain enempi lännen/lounaan kantilta. Matalapaineita on saapunut enemmän tai vähemmän solkenaan kohti Fennoskandiaa. Tavanomaisesta poiketen osa matalapaineista on ollut vielä voimissaan tai jopa voimistunut aivan Suomen lähistöllä, vaikka tyypillisesti Suomi on ”matalapaineiden hautausmaa”.

Mistä tämä voimakkaita matalapaineita suosiva suursäätila sitten johtuu? Sen kun joku tietäisi. Käytännössä ilmakehäsysteemissä kaikki vaikuttaa kaikkeen, joko suoraan tai epäsuoraan. Niinpä on mahdoton sanoa yhtä, kaiken taustalla olevaa syytä. Niin merijään laajuus, polaaripyörteen voimakkuus ja sen sijainti, ilmakehän sisäinen dynamiikka sekä lukuisat muut syyt vaikuttavat suursäätilojen muodostumiseen ja kestoon. Se kuitenkin on selvää, että suursäätila voi pysyä enemmän tai vähemmän samanlaisena pitkäänkin..tai sitten kertarysäyksellä muuttua päälaelleen.

Yleensä muutos tapahtuu yhden erittäin voimakkaan matalapaineen myötä, joka myllää ilmakehän uuteen kuosiin. Tämän taustalla voi olla polaaripyörteen hajoaminen. Sen taustalla puolestaan voi olla Rossby-aaltojen ylöspäin leviäminen ja dissipaatio stratosfäärissä. Tämä johtuu puolestaan pienistä aaltoluvuista ja… you get the idea. Toimittajien kysymys, että mistä tämä myrskyisä sää johtuu, saakin aluksi naamalle vienon hymyn, jota seuraa tuskaisa hiki 🙂 Eli halutaanko lyhyt, helppo selitys millä tiedolla kukaan ei mitään tee, vai halutaanko pitkä, loputon tarina jota kukaan ei ymmärrä…

Paljon melua nimistä

Seija-myrskyn jälkeen tullut ensimmäinen median yhteydenotto ei koskenut tuulen nopeuksia, myrskyjen syntyä tai vahinkojen laajuutta. Kysymys koski myrskyjen nimeämistä. Sama kysymys on viimeisen vuoden aikana toistunut USEAAN kertaan. Meteorologisesta näkökulmasta ainoa syy ”nimetä” myrskyjä on se, että kaikki tietäisivät mistä tapauksesta puhutaan. Jos small-talkia harrastaessa tulee puheeksi syyskuun 22. päivän myrsky vuonna 1982, ei välttämättä kovin moni tiedä mistä puhutaan. Entäpä marraskuun 16. päivän puhuri vuonna 1978? Helpottaisiko sanat Mauri ja Aarno? Muuta virkaa nimillä ei juurikaan ole.

Milloin myrsky pitäisi nimetä? Nykyään Ilmatieteen laitoksella ei ole mitään virallista käytäntöä myrskyjen tai rajuilmojen nimeämisen suhteen. Itse asiassa sillä ei ole mitään väliä sillä ne kaikkein merkittävämmät myrskyt kyllä jää itsestään ”elämään” kun pienemmät puhurit jäävät vuosien päästä unholaan. Hiljattain on tullut huomattua, että media on alkanut itsekseen nimeämään myrskyjä jo ennen mahdollisen myrskyn saapumista, vaikka ei ole vielä edes mitään varmuutta, että se tulee aiheuttamaan vahinkoja. Niinpä koko hulabaloo myrskyjen nimeämisestä tuntuu hieman hassulta.

Musta joulu?

Suuri sääkysymys tällä hetkellä on mustavalkoinen, eli miten käy joulun lumitilanteen kanssa. Tällä hetkellä on laajalti lumetonta maan etelä- ja länsiosassa. Lapista Pohjois-Karjalaan ulottuvalla alueella lunta sen sijaan piisaa hiihtolatujen lanaamiseen.

Lumensyvyys 17.12.2013. Kuva: Ilmatieteen laitos

Vuosi sitten jouluna oli lunta koko maassa, mutta kaksi vuotta sitten maan länsiosassa vietettiin ns. mustaa joulua. Kyseinen loppuvuosi muistuttaakin kuluvaa myrskyjen ja lauhan säätyypin myötä. Kun tavanomaisesti ihmisten säämuisti on kuitenkin ehkä vain noin vuoden luokkaa, on tässä vertailun vuoksi lumensyvyyden ero vuoden 2012 vastaavaan aikaan.

Lumensyvyyden ero 17.12.2013 ja 17.12.2012 välillä.

Viime vuoteen verrattuna lunta on suuressa osassa maata selvästi vähemmän. Lähinnä Etelä-Lapista Kainuuseen ulottuvalla alueella sekä Käsivarren Lapissa lunta on viime vuotta enemmän. Kartta on pitkälti samansuuntainen jos verrataan poikkeamaa pitkän ajan keskiarvosta.

Lumensyvyyden poikkeama pitkän ajan keskiarvosta 17.12.2013.

Lunta on siis pääsääntöisesti tavanomaista vähemmän. Koska suursäätilassa ei ole odotettavissa suuria muutoksia lähiviikon aikana, on hyvin mahdollista, että maan etelä- ja länsiosassa vietetään mustaa joulua. Toisaalta yksikin matalapaine, joka kulkee Suomen eteläpuolitse viistäen voi tuoda valkean joulun koko maahan. Oma veikkaukseni on tällä hetkellä, että suurella todennäköisyydellä Oulusta Joensuuhun ulottuvan linjan pohjoispuolella on valkea joulu. Maan keskiosassa lukuun ottamatta P-Karjalaa mustan joulun todennäköisyys on 30-50% ja maan eteläosassa 60-80%.

Myrskyisä säätyyppi jatkuu

Mielenkiintoa riittää vielä myös myrskyjen suhteen. Suursäätila suosii edelleen varsin voimakkaita matalapaineita Brittein saarilta kohti Fennoskandiaa ulottuvalla alueella. Yksityiskohdat ovat vielä täysin auki, mutta on hyvin mahdollista, että jouluviikolla jossain päin Pohjois-Eurooppaan saadaan jälleen tuta myrskypuuskia ja mahdollisesti merkittäviäkin tuulivahinkoja. Aika näyttää miten käy.

Mainokset
 1. Säästä
  17/12/2013 21:47

  Kiitos päivityksestä, aina yhtä mukavaa luettavaa 🙂

 2. Sami
  18/12/2013 00:53

  Kiitos päivityksestä Pauli! Jyväskylässä on ollut 1951-vuodesta lähtien vain yksi joulukuun loppupuoli jonka keskilämpötila on ollut plussalla(2007 +0,7), sen jälkeen on 2011 -0,1 ja 1951 -0,2. Tänä vuonna 16.-27.12. ajan keskiarvoksi on ennusteen mukaan tulossa +0,3, joten on mahdollista että tulee toiseksi lämpimin joulukuun loppupuolisko.

 3. Jussi
  18/12/2013 09:55

  Kiitos perusteellisesta analyysista! Nyt ei auta kuin toivoa ja odottaa, milloin tuo hurja matalapaineiden mylly rauhoittuisi. En vieläkään suostu uskomaan 2007-08 toisintoon, mutta jos ei matalaketju katkea pian uuden vuoden jälkeen, voi tulla jotain 2004-05 tai 2006-07 toisintoa. NAO-indeksi on pysymässä plussalla.

  Eniten minua tosiaan yllättää, miten valtava ero voi olla kahden peräkkäisen vuoden välillä. Tarkistin juuri, että vuosi sitten jouluaattona oli Hki-Kaisaniemessä 55 cm lunta! Tuskin tunnistaa samaksi maaksi.

  Ihmiset, jotka eivät pidä talvesta, usein vähättelevät lumen ja pakkasen merkitystä, mutta muistakaa nyt kumminkin, miten paljon valoa se toisi tähän vuodenaikaan, piristäisi ja virkistäisi. Tietysti fakta on, että toiveajattelulla ei kinoksia tietenkään synny.

  • Jykä
   18/12/2013 10:11

   Jos ollaan tarkkoja Helsinki-Vantaalla oli tuo 55 cm ja Kaisaniemessä oli jouluna 38 cm. Joka tapauksessa huikeita lumimääriä varsinkin tähän alkutalveen verrattuna. 🙂

  • Petri
   18/12/2013 12:16

   Mahtavaa, päivitys! Jouluun on viikko aikaa, mutta juuri tämän matalapainemoottorin takia joulun sään ennustaminen näyttää todella hankalalta. Oulussa esimerkiksi lämpötila sahaa edestakaisin suojan ja pakkasen väliä, mutta kovin märältä näyttää. Helsingissä ei ole lumesta toivoakaan…

   Tämä menee edelleen kohti 2007-2008 talvea. Pikku hiljaa talvi hivuttautuu etelämmäs ja voi tammikuussa saavuttaa Tampereen, mutta siitä etelämmäs en usko tällä suursäätilalla talven enää pääsevän ennen helmikuuta. 2007-2008 talvi tuli lopulta maaliskuussa. Tällä kertaa voi käydä ensimmäistä kertaa niin, että Helsinkiin ei talvea tässä mielessä tule lainkaan!

 4. Teemu
  18/12/2013 10:04

  Jussi :
  Kiitos perusteellisesta analyysista! Nyt ei auta kuin toivoa ja odottaa, milloin tuo hurja matalapaineiden mylly rauhoittuisi. En vieläkään suostu uskomaan 2007-08 toisintoon, mutta jos ei matalaketju katkea pian uuden vuoden jälkeen, voi tulla jotain 2004-05 tai 2006-07 toisintoa. NAO-indeksi on pysymässä plussalla.
  Eniten minua tosiaan yllättää, miten valtava ero voi olla kahden peräkkäisen vuoden välillä. Tarkistin juuri, että vuosi sitten jouluaattona oli Hki-Kaisaniemessä 55 cm lunta! Tuskin tunnistaa samaksi maaksi.
  Ihmiset, jotka eivät pidä talvesta, usein vähättelevät lumen ja pakkasen merkitystä, mutta muistakaa nyt kumminkin, miten paljon valoa se toisi tähän vuodenaikaan, piristäisi ja virkistäisi. Tietysti fakta on, että toiveajattelulla ei kinoksia tietenkään synny.

  Tietysti vain matalapaineet tuovat lunta ja ratkaisevaa on niiden reitti. Mun puolesta mylly voisi jauhaa ihan samaa tahtia, kunhan keskukset menevät Suomen eteäpuolelta…:)

 5. Antti L
  18/12/2013 10:09

  Kiitos päivityksestä! Mikä sitten määrää suihkuvirtauksen suunnan? Minulla on ollut pitkään käsitys, että matalapaineet kulkevat suihkuvirtauksen mukana, mutta välillä näyttää siltä, että matalapaineet riepottelevat suihkuvirtausta mielensä mukaan.

  Minä en erityisemmin talvesta pidä, kyllähän elämä on paljon helpompaa ilman sitä, kun ei tarvitse raaputella auton ikkunoita ja koko yhteiskunta säästää huomattavia summia. Mutta en nyt panisi pahakseni, vaikka tähän aikaan olisi 10 cm luntakin, kunhan sitä ei tule jatkuvasti, että liikenne on päivittäin sekaisin.

 6. 18/12/2013 14:21

  Kiitos päivityksestä. Toissavuonnahan kävi niin, että lumet tulivat etelään vasta loppiaisena, mutta lopputalvi olikin sitten hyvin luminen. Saas nähä kuinka käy nyt.

  Hyvää joulua kaikille, oli lunta tai ei.

 7. Janne
  18/12/2013 14:42

  Kiitos Paulille päivityksestä!
  Edellisessä päivityksessä kommentoin tämän vuoden merkittävimmistä sääilmiöistä. Jatketaan sitten täällä:
  – helmikuu oli ERITTÄIN pilvinen
  -maaliskuun säät
  -äkkiä alkanut kevät ja kovat tulvat kautta maan
  -hyvin lämmin touko-kesäkuu, nyt on Kaisaniemessä kaikki kuukaudet päässeet top-5 lämpimyydessään 2000-luvulla
  -kaikki kesäkuukaudet keskenään yhtä lämpimiä
  -myrskyjä hyvin vähän alkuvuonna, mutta sitten alkoi tapahtua…
  -jälleen leuto ja vähäluminen alkutalvi Etelä-Suomessa
  Siinä on jotain. lisätkää toki muutkin mitä omalta kotiseudultanne on jäänyt eritoten mieleen.

 8. Jussi
  18/12/2013 16:54

  Jotenkin haluan luottaa siihen, että ihan niin hullusti ei käy kuin 2007-08, vaikka en olekaan kaveripiirissä tunnettu optimisti :). Tässä kaksikuukautisessa marraskuussa on ollut ihan tarpeeksi, en haluaisi ajatella neljäkuukautista.

  Meillä on siis Petrin pessimistinen arvaus mutta mitä te muut veikkaatte tammi-helmikuusta, miksei tammi-maaliskuusta?

  • Janne
   18/12/2013 17:24

   Veikkaan, että alkaa vähän muuttua talvisemmaksi. GFS jet stream on samoilla linjoilla tammikuun alun suhteen.

  • Tapio R.
   19/12/2013 19:22

   Kyllä se talvi vielä tulee. Jos ei loppiaisen tienoilla, niin sitten tammi-helmikuun vaihteessa kuten vuonna 2007. Katsotaan, tuleeko tästä talven 2006 – 2007 toisinto.
   Etelärannikolla oli lähes lumetonta myös talvella 1980 – 1981, kun samanaikaisesti Salpausselän pohjoispuolella oltiin hukkua nuoskalumeen.

 9. Nimetön
  18/12/2013 19:30

  Luulenpa, että tämä talvi on eteläisemmän Suomen osalta toisinto 2011-12 talvesta. Silloinkin talvi rysähti tammikuun 1. viikolla ja sitä riitti pakkasen ja nietosten kera Huhtikuun alkuun asti.

 10. Risto
  19/12/2013 11:12

  Jouluviikolla voi käydä niin että sitä huippulämmintä ilmaa ei tule tänne oikeastaan mistään. Voimakas suihkuvirtaus on ajamassa syntyviä matalapaineita Välimerelle, jonne kulkeutuu kylmää ilmaa aina Grönlannista asti.

  • Risto
   19/12/2013 11:13

   Tarkennus, näin käymässä siis joulun jälkeen.

  • Jussi
   19/12/2013 11:30

   Ainakin kun katsoi noita jouluviikon ennusteita, niin siellä näyttävät matalapaineet yksi kerrallaan tulevan Skandinavian yli suorastaan kiltisti jonossa. Ehkä pientä hajoamista on ollut nähtävissä lähempänä vuodenvaihdetta. Ehkä.

   Tämänpäiväinen aamuajo näytti siltä, että on tulossa mahdollisimman lauha joulu. Välillä on näkynyt ennusteissa, että edes jouluaatto voisi olla pohjoisessa pakkaspäivä, mutta ei sitten ehkä sittenkään.

   Joissain CFS-ennusteissa esim. Meteocielin sivuilla on ihan huimia anomalioita Skandinaviaan tammikuuksi, jopa 6 astetta keskiarvojen päälle.

   NAO:n sivu on vähän maltillisempi:

   Mutta aika tavalla saisi kuviot muuttua, että päästäisiin lopputalven osalta tähän venäläisten tilanteeseen:

   http://wmc.meteoinfo.ru/season

 11. Tapio R.
  19/12/2013 19:28

  Otavassa on lämpötila +0° ja maa on edelleen valkoinen, vaikkakaan lunta on alle 5 cm. Kaikki pienemmät tiet, kadut ja jalkakäytävät ovat kaljamalla.

 12. Antti L
  20/12/2013 08:53

  Eilisessä Wetterzentralen ennusteessa näytti olevan muutoksen merkkejä vuodenvaihteessa, tänään tuo mahdollisuus näyttää siirtyneen parilla päivällä eteenpäin.
  Ja ainakin tässä säätilassa talvella mikään ei ole niin varmaa, kuin ennustaa nykyisen tilanteen jatkuvan. Tämä on eräänlainen ruokinta-automaatti.

  • Jussi
   20/12/2013 10:02

   Tosi helposti tällaiset matalapainevyörytykset jäävät pitkäksi aikaa päälle. Huono homma on myös se, että NAO-indeksi on plussalla ja näyttäisi pysyvän. AO-indeksi jopa selvästi plussalla.

   • Petri
    20/12/2013 11:55

    Edelleen pysyn kannassani, että lumitalvi jää tänä vuonna tulematta (ehkä joitakin viikon kestäviä jaksoja lukuunottamatta) Salpausselän eteläpuolelle. Mutta nyt näyttäisi jopa sellainenkin skenaario mahdolliselta, että lumeton alue yltäisi jopa Jyväskylään asti. Eli saataisiin talvi 2007-2008 tai jopa vielä sitäkin lumettomampi versio!

    Tämän hetken mallit näyttävät entistä lämpimämmän aaltoilun jatkuvan pitkälle tammikuulle. Jos käänne ei tule tammikuun loppuun mennessä, se ei välttämättä ehdi tulla enää ollenkaan, koska merijään muodostuminen hidastuu. Tähän perustan tämän 2007-2008 analogian.

    Tilastoihin tuijottajat ovat toki kanssani eri mieltä. Mutta väitän, että tämä on nyt ns. ”new normal”, johon on syytä tottua. Talvet voivat siis olla tällaisiakin.

 13. Tapio R.
  20/12/2013 10:05

  Otavassa lämpötila +0° ja märkää lunta sataa ajoittain sakeastikin. Maassa on 10 cm lunta.

 14. Jykä
  20/12/2013 10:39

  Yllättävän lumisia nämä tämän päivän sateet, näinköhän ainakin osassa keski-Suomea on valkoinen joulu sittenkin mahdollinen? Oulussa esim jo 24 cm lunta, eli siellä valkoinen joulu jopa todennäköinen?

  • Janne
   20/12/2013 10:47

   Onnea sinne, missä on valkeaa. Etelärannikolla satoi sentään räntää tänä aamuna, ilma tuntuu silti tosi kylmältä.
   Joulukuu on siis ollut täällä etelässä aurinkoisin 8 vuoteen mutta päivät ovat tuntuneet kaikkea muuta kuin valoisilta.

  • Risto
   20/12/2013 11:42

   Joo, valkoinen joulu varmistui juuri. Lumipeite on tuplaantunut noin 20 tunnissa.

 15. Sami
  20/12/2013 11:53

  Jyväskylässäkin tuli aika mukavasti räntää/lunta, mutta sulavat helposti pois kun plussalle mennään. Nyt on jopa mahdollista että tästä tulisi lämpimin joulukuun loppupuolisko Jyväskylään 1951-vuodesta lähtien. Matalapainetehdas on yhä täysissä voimissaan, mutta vielä on mahdollista että mantereinen sää saa vallan tämän talven aikana.

 16. Teemu
  20/12/2013 12:58

  Petri :Edelleen pysyn kannassani, että lumitalvi jää tänä vuonna tulematta (ehkä joitakin viikon kestäviä jaksoja lukuunottamatta) Salpausselän eteläpuolelle. Mutta nyt näyttäisi jopa sellainenkin skenaario mahdolliselta, että lumeton alue yltäisi jopa Jyväskylään asti. Eli saataisiin talvi 2007-2008 tai jopa vielä sitäkin lumettomampi versio!
  Tämän hetken mallit näyttävät entistä lämpimämmän aaltoilun jatkuvan pitkälle tammikuulle. Jos käänne ei tule tammikuun loppuun mennessä, se ei välttämättä ehdi tulla enää ollenkaan, koska merijään muodostuminen hidastuu. Tähän perustan tämän 2007-2008 analogian.
  Tilastoihin tuijottajat ovat toki kanssani eri mieltä. Mutta väitän, että tämä on nyt ns. “new normal”, johon on syytä tottua. Talvet voivat siis olla tällaisiakin.

  Tämä on mielenkiintoinen näkemys, sille olisi hyvä saada tieteellinen näkemys jostain. New normal on ehkä vähän liioilteltua. Tämän toteamiseksi pitäisi ottaa jostain vastaava tilanne ilmanpainejakauman osalta vaikka 1900 luvun alkupuolelta vs. nykypäivä ja katsoa, olisiko lämpötiloissa paljon eroa. Empä usko.

  Tällä hetkellä (oikeastaan jo viikkotolkulla) Pohjois-Kanadan länsipuolella ja Alaskan eteläpuolella Tyynenmeren päällä on majaillut hyvin vahva korkeapaine. Tämän länsipuolta on valunut hyvin kylmää ilmaa Pohjois-Amerikkaan ja tämä ilma puolestaan on valunut Grönlannin matalan takia Pohjois-Atlantille ja vielä kun Yhdysvaltain itäpuolta on noussut hyvin lämmintä ilmaa New Foundlannille, on soppa selvä. Ennen kuin tuo yhtälö tuosta purkautuu, niin ei tässä taihda ihmeitä tapahtua. Se, että onko tällä jotain tekemistä ”New normalin” kanssa, niin olen kohtuullisen vahvasti eri mieltä. Mikäs tuon purkaisi? No kunnon SSW olisi paikallaan…:) Alkaa tuo stratosfäärikin olemaan vaan recordikylmä kohta, jolloin sen hajoaminen positiivisen QPO:n aikaan aika koja juttu: http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/stratosphere/temperature/30mb9065.gif

 17. Teemu
  20/12/2013 12:58

  siis itäpuolta…

  • Tapio R.
   20/12/2013 16:11

   Juuri näin. Korkean itäpuolitse kylmä purkautuu eikä länsipuolitse. Eteläisellä pallonpuoliskolla päinvastainen näkymä mutta periaate sama. Ei tuo 2007 – 2008 talvi kovinkaan leuto ollut tammikuussa päättyneen leudon jakson jälkeen, vaan kevättalvi oli melko kylmä huhtikuulle saakka. Sensijaan edellinen talvi oli hyvinkin leuto helmikuuta lukuunottaJuuri näin. Korkean itäpuolitse kylmä purkautuu eikä länsipuolitse. Eteläisellä pallonpuoliskolla päinvastainen näkymä mutta periaate sama. Ei tuo 2007 – 2008 talvi kovinkaan leuto ollut tammikuussa päättyneen leudon jakson jälkeen, vaan kevättalvi oli melko kylmä huhtikuulle saakka. Sensijaan edellinen talvi oli hyvinkin leuto helmikuuta lukuunottaJuuri näin. Korkean itäpuolitse kylmä purkautuu eikä länsipuolitse. Eteläisellä pallonpuoliskolla päinvastainen näkymä mutta periaate sama. Ei tuo 2007 – 2008 talvi kovinkaan leuto ollut tammikuussa päättyneen leudon jakson jälkeen, vaan kevättalvi oli melko kylmä huhtikuulle saakka. Sensijaan edellinen talvi oli hyvinkin leuto helmikuuta lukuunottaJuuri näin. Korkean itäpuolitse kylmä purkautuu eikä länsipuolitse. Eteläisellä pallonpuoliskolla päinvastainen näkymä mutta periaate sama. Ei tuo 2007 – 2008 talvi kovinkaan leuto ollut tammikuussa päättyneen leudon jakson jälkeen, vaan kevättalvi oli melko kylmä huhtikuulle saakka. Sensijaan edellinen talvi oli hyvinkin leuto helmikuuta lukuunottamatta.

 18. Toni
  20/12/2013 14:38

  Joo, täällä palstalla tuntuu olevan muutama kirjoittaja, joka ennustaa lähes joka vuosi lauhaa talvea. Useimmiten nimenomaan 2007-2008 tyylistä, muttei jostain syystä kuitenkaan esim. 1974-1975 kaltaista, jolloin alkutalvi Jyväskylää myöden aika pitkälle umpilauha, mutta helmikuussa talvisempaa. En pidä erikoisena, että lauhoja talvia esintyy, mutta että suursäätila ei muutu koko talvena ollenkaan niin se on mielestäni harvinaista. Kuten Paulikin tossa totesi niin suursäätilan muodostumisen syitä on todella vaikea analysoida. Olen itse muutaman kerran kokeillut amatööripohjalta vertailemalla tilannetta joka on johtanut meidän kannalta kylmiä ilmoja tuovaan tilanteeseen vs. lauhoja kelejä tuovaan tilanteeseen enkä ole löytänyt selvää logiikkaa.

  • Janne
   20/12/2013 15:25

   Tuoreimman ECMWF:n kuukausiennusteen pohjalta veikkaan jopa 2007-2008 uusintaa, jos ei yhtä leuto niin samansuuntainen.

  • Petri
   20/12/2013 17:32

   Nimenomaan tuo suursäätilan jumittuminen näyttää olevan viime vuosikymmenten trendi. Talvista ja kesistä tulee digitaalisia – joko talvi tulee kunnolla ja lunta on kauan tai sitten se ei tule ollenkaan. Samoin kesällä voi olla joko kuukausia kuivaa tai sitten matalapaineita tulee yhtenä jonona koko kesän. Tähän trendiin perustuen en ennusta 1974-75 talven toisintoa, koska en usko, että tämä jumittunut tilanne ehtii korjautua ennen helmikuun loppua. Kuten Janne toteaa, ECMWF ei ennusta mitään muutost tilanteessen ainakaan kuukauteen.

 19. Jussi
  20/12/2013 18:40

  Vielähän tässä olisi se vaihtoehto kuin 2004-05, jolloin helmi-maaliskuu oli ihan asiallista pakkaskeliä ja maaliskuu oli talven kylmin kuukausi. Millä perusteella se ei olisi mahdollinen?

  Tai jos tammi- ja helmikuun poikkeama olisikin 2-3 asteen luokkaa niin silloin voisi välillä olla valkoistakin maassa. Voisiko niin käydä?

 20. Teemu
  20/12/2013 22:04

  Jussi :
  Vielähän tässä olisi se vaihtoehto kuin 2004-05, jolloin helmi-maaliskuu oli ihan asiallista pakkaskeliä ja maaliskuu oli talven kylmin kuukausi. Millä perusteella se ei olisi mahdollinen?
  Tai jos tammi- ja helmikuun poikkeama olisikin 2-3 asteen luokkaa niin silloin voisi välillä olla valkoistakin maassa. Voisiko niin käydä?

  Niin vuodenajat eivät muista toisiaan vuosittain. Moni on kauhkannut lauhan päälle nyt kun on lauhaa. On hyvä muistaa, että pari viikkoa sitten ECWMF:n ennuste näytti normikeliä jouluksi ja korkeapaineen siirtymistä enemmän Pohjois-Atlantille. Toisin tosin kävi. Ja edelleen kyseisen putkan vuosiaikaennuste näyttää normikeliä talvelle Etelä- ja Keski-Suomen osalta.

  Jos paineet nousevat pohjoisilla leveysasteilla, niin varmasti muuttuu kelit ja jos paineet menevät näin, niin sitten on tällaista. Moni asia on mahdollista…:)

 21. Antti L
  20/12/2013 22:45

  Kyllähän talvi 2007-2008 oli kokonaisuudessaan leuto. Ainoa talvi taitaa olla, jolloin Helsingissä kaikkien kuukausien keskiarvo oli plussalla. Pieni ”takatalvi” maaliskuun loppupuolella, mutta mainittujen kuukausien helmi-huhtikuu keskilämmöt +1,1, +0,2 ja +6,1. Ei tuota voi melko kylmäksi sanoa.

 22. Sami
  21/12/2013 00:53

  Nyt on melko hyvä ennustettavuus forecalla joulukuun loppuun…Aika hurjan lauhalle näyttää, joulukuun loppupuoliskon keskilämpötila olisi ennusteen toteutuessa täysin +1,3! Koska ennustettavuus on hyvänlainen ja ennustetut lämpötilat ovat lähellä nollaa, toteutuma tuskin poikkeaa ennusteesta 1 astetta enempää, laskin kuitenkin koko kuukauden ja loppupuoliskon keskilämpötilamahdollisuudet jos ennuste menee 1 asteen tai 2 astetta suuntaansa väärin.
  Virhe 1 aste suuntaansa Koko joulukuu -0,6..-1,4, Joulukuun loppupuolisko +0,6…+1,9
  Virhe 2 astetta suuntaansa Koko joulukuu -0,3…-1,7, Joulukuun loppupuolisko -0,1…+2,6.

 23. Jussi
  21/12/2013 08:04

  Siinä olen samaa mieltä parin kirjoittajan kanssa, että säätiloilla on ollut taipumus ”lukkiutua” paikalleen, eli samanlainen suursäätila voi kestää kuukausia, kuten 2009-10 ja 2010-11 talvina. Toisaalta sen ei tarvi mennä niin. Viime talvena kovia pakkasia kesti joulu-tammikuun ja yhtäkkiä helmikuu oli erittäin lauha ja pilvinen. Periaatteessa niin voi käydä nytkin, toiseen suuntaan, jos ei nyt ihan yhtä jyrkällä erolla.

  Kun käytössä on valtavasti säädataa ilmaiseksi, luulemme tällä palstalla tietävämme kaiken tulevasta mutta niin vain virheitä sattuu. Ei ole kuin kuukausi sitten, niin moni oli täällä melko varma kylmästä talvesta. Ja 2011 muistan, kun vielä joulun aikaan näytti saletilta, että tammikuu on lauha, mutta luonto käänsi kelkkansa viikossa.

 24. Säästä
  21/12/2013 09:36

  Jouluaattona/päivänä näyttäisi saapuvan melko voimakas matalapaine. Saadaan sittten nauttia mustasta, tuulisesta ja varmaan myös sateisesta joulusta. Pitäisiköhän ajaa lappiin 😀

 25. Antti L
  21/12/2013 09:48

  Saharan pohjoisosassa Algeriassa on satanut aika reippaasti.

 26. El Tiempo
  21/12/2013 12:17

  Ennustukset
  Kaikkea voi ennustaa ja kun tulee riittävästi erilaisia, joku tulee olleeksi oikeassa. Pitkänajan ennusteet ovat oikeasti mahdottomia, mutta omani perustan ainoastaan siihen tosiasiaan, että pitempien ajanjaksojen keskiarvot heittävät erittäin vähän ja pyrkivät vuosien ja yleensä kuukausienkin mittaan tasoittumaan. Siis oma veikkaukseni (ei ennuste) on, että olisi lauhan talven vuoro. Vuan suattaahan se olla tulemattakkii…
  Kokonaan talveton talvi Mikkelissä oli muistini mukaan viimeksi -87-88 (Tapio R. muistaa varmaan paremmin), lauhoja silloin tällöin, mutta esimerkiksi -08 se lopulta tuli helmikuussa, joskaan ei kovin kylmänä. – Ainoa kerta muuten, kun olen pessyt autoni ulkona helmikuussa!

  Toiveet
  Minulle riittäisi vaihteeksi tämäkin muutama sentti räntää ja pari astetta lämmintä. On sen verran lumitöitä ja lämmittämistä viime vuosina piisannut. Mutta oikeasti ihanteellista olisi se parikymmentä senttiä ja pakkasta sen verran, että se maassa pysyy. – Enkä keksi ainuttakaan järkevää tarvetta, miksi sitä pitäisi enemmän olla.

  Syyt
  ”Sen kun tietäisi”, sanoi Paulikin, tiedemies. Täydellisenä maallikkona rohkenen olla samaa mieltä.
  Polaaripyörteestä ja suihkuvirtauksista paljon puhutaan. Tosiasia on kuitenkin se, että kyseinen hyrrä on mennyt päreiksi lähes joka vuosi, eikä se aina ole merkinnyt jäätävää talvea, joskus päinvastoinkin. Olen tutkiskellut ssw-ilmiötä animaatioista Patrick Martineaun sivulla. Jos ne kuvaavat tarkasti taivaan tapahtumia, voi niistä havaita ainakin kaksi yhteistä nimittäjää: hajoamisen alkaessa pyörteen keskus/painopiste on lähes poikkeuksetta jäämerellä, Suomen pohjoispuolella, joskus jopa tässä päällä. Voiko tästä tulkita, että se sulan meren päällä ei ole tarpeeksi vahva kestämään tropiikin suihkuvirtausten tekemiä hyökkäyksiä? Nimittäin lämpeneminen näyttäisi näiden animaatioiden mukaan etenevän lähes poikkeuksetta Aasian, tai Euroopan itäosien kautta lounaasta koilliseen.
  Tämä on tällaista maallikon höpinää, korjatkaa viisaammat…

  Seuraavaa ootellessa

  • AP
   21/12/2013 21:03

   Tuo ”talveton talvi” ei ollut melko varmasti ainakaan -87-88. Silloin oli etelässäkin varsin runsaasti lunta läpi talven. Sen sijaan seuraava talvi -88-89 voisi sellainen ollakin. Joulukuu oli vielä aika kylmä, mutta tammi-maaliskuu 1989 oli yksi lauhimmista (ellei lauhin) tammi-maaliskuista mitä Suomessa on mitattu. Jopa tammi-maaliskuu 2008 jää toiseksi. Mutta muuten -89 ja -08 olivat aika samankaltaisia: lumi ei maassa yleensä pysynyt kuin korkeintaan muutaman päivän kerrallaan.

   • El Tiempo
    22/12/2013 04:54

    Juu, saattaa hyvinkinkin olla, että olikin se seuraava. Mutta melko lauhoina muistelen 80-luvun viimeiset talvet, päinvastoin, kuin kolme edellistä.
    Niistä tuli mieleen, että asuin Helsingissä v. -76-85, enkä edes omistanut talvitakkia, ennenkuin tuona viimeisenä talvena oli pakko ostaa…
    Että sellaista se etelärannikolla aina on vähän ollut.

  • Tapio R.
   22/12/2013 16:17

   Ei noin aivan ollut talvella 1987 – 1988, vaikka tammikuussa olikin parin viikon lauha jakso vesisateineen ja liukkaine keleineen.
   Sensijaan talvi 1988 – 1989 ja erityisesti 1989 – 1990 olivat lauhoja. Viimeksimainittu oli koko talven lähes jatkuvaa suojasäätä ja lumet sulivat jo maaliskuussa. Maaliskuun 15. mitattiin Mikkelissä huikea +15 asteen lämpötila. Myös talvet 1960 – 1961, 1972 – 1973, 1974 – 1975, 1982 – 1983 ja 1948 – 1949 olivat leutoja. Talvi 1970 – 1971 jakautui kolmeen osaan. Tuolloin ensimmäinen lumisade saatiin Otavassa syyskuun 24. Lokakuun puolessavälissä liikkui voimakas matalapaine lounaasta Merenkurkun yli koilliseen tuoden mukanaan runsaita lähes koko maahan. Tämän yhteydessä esiintyi myös ukkosta Etelä-Suomessa Salpausselän eteläpuolella. Lokakuun kolmannella viikolla saatiin ensimmäinen lumipeite Otavaan, mutta marraskuun puolenvälin jälkeen alkanut voimakas suojasää, joka jatkui joulukuun 21seen, sulatti lumet kokonaan. Vain iljannetta oli teillä. Joulukuun 21. sää kylmeni ja sateet tuli jälleen lumena. Loppiaisena oli -30 ja lunta maassa noin 50 cm. Heti loppiaisen jälkeen lauhtui ja alkoi uusi 3 viikkoa jatkunut suojasään jakso sateiden tullessa vetenä. Kaikki tiet olivat taas kaljamilla ja lunta vain muutama cm tammikuun viimeisellä viikolla, jolloin sää jälleen pakastui ja sateet alkoi tulla lumena. Lunta oli maaliskuun lopulla maassa lähes metrin verran ja lumi suli vähän ennen vappua.

 27. Janne
  21/12/2013 13:16

  Huomenna illalla on ehkä tulossa myrskynpoikasta.

  • Janne
   21/12/2013 13:16

   Ja huomenna tulee tasan 9 vuotta Raafael-myrskystä.

 28. Mika
  21/12/2013 13:45

  Kohtuullisen syvä matala näyttäisi aatoksi muodostuvan brittein saarille. GFS:n mukaan pintapaine siinä 930 HPa:n tietämillä

 29. Teemu
  21/12/2013 16:58

  AO:ssa vihdoin liikettä alaspäin:

 30. Antti L
  21/12/2013 21:27

  Hurraa, puolet pimeydestä on mennyt! Talvipäivän seisaus oli tänään klo 19.11.

  Täällä on näitä eri talvia vertailtu toisiinsa. Oikeastaan talvi 1974-75 ei paljonkaan jäänyt lauhuudessa talvesta 2007-2008. Runsaan viikon kylmä jakso oli 1975 helmikuun puolessa välissä ja siten kylmempi kuin vasta maaliskuun loppupuolelle osuessaan 2008. Mutta 1975 kevätpuoli oli selvästi vähäsateisempi, kun 2008 vesisateita riitti reilusti pitkin helmikuutakin.
  1988 alkoi pitkä lauhojen tammikuiden sarja. Leutoa säätä kesti tammikuun alusta helmikuun puoliväliin, muuten tuo talvi oli aika normaali. Ja puhun nyt koko ajan eteläisen Suomen oloista.

 31. Säästä
  22/12/2013 08:47

  Oli taas muutaman lumisen joulun jälkeen unohtunut, kuinka ankealta joulu tuntuu ilman lunta. Pitää ensi vuodeksi tehdä tykkilunta, jotta ainakin omassa pihassa olisi lunta 😀

  • Teemu
   22/12/2013 09:08

   Työnnät sitten tuollaisen 2-3 metrin kerroksen, niin voit laittaa juhannuskaljat vielä viileentymään…:)

   • Säästä
    22/12/2013 13:05

    No nytpä keksit hyvän keinon heinäkuisten helteiden voittamiseen 😀 takapihalle 20 metrin keko lunta, sinne kun hyppää kiipeää sekaan niin ei helteet haittaa enää yhtään 🙂

   • Säästä
    22/12/2013 13:06

    ”hyppää kiipeää” ihan miten vaan 😀

 32. Jykä
  22/12/2013 14:26

  Näin lumettomia alkutalvia kuin tämä ja vuosi 2011 en kyllä muista. 80-90 luvun vaihteen talvet oli kokonaisuudessaan toki lauhoja, mutta usein oli alkutalvesta kuitenkin jonkinlainenlumipeite…

  • Jussi
   22/12/2013 17:50

   Jotenkinhan se ilmastonmuutoksen kiihtyminen alkaa näkyä. Sään ääripäät korostuvat monella tapaa.

 33. Tapio R.
  22/12/2013 16:26

  Viime yön satoi vettä ja piha on muistuttanut luistinrataa tänään. 2 tuntia sitten alkoi jälleen sataa vettä, niin eiköhän tällä menolla kaljama pihasta sula kokonaan.

 34. Teemu
  22/12/2013 21:48

  Täällä on ollut puhetta, mitä vuotta tämä vuosi muistuttaa. Heitän nyt kehään talven 94-95. Tuolloin talvi tuli tammikuun puolivälissä ja 23.1.1995 tuli noin 45-50 cm märkää lunta vuorokauden aikana Etelä-Suomen sisämaassa kovan kaakkois-/etelätuulen kanssa. Vuodenvaihde oli täysin lumeton. Nyt kun Atlantti on aktiivinen, niin on hyvät saumat saman tyyppisiin lumisateisiin, kunhan matalien reitti putoaa vaan himoun etelämmäksi.

  • Teemu
   22/12/2013 21:51

   ja tuolloin huhtikuu ja toukokuu olivat hyvin viileitä. Muistan kun Jutilan iso känninen naama juhli ”ämmäm” kultaa paksu palttoo päällä toukokuun puolivälissä Helsingissä…:)

   • Janne
    22/12/2013 21:55

    Tuolloin tuli 14.5.95 lumimyrsky etelään mutta kuun lopussa toukokuun lämpöennätys 31 astetta.

 35. Sami
  23/12/2013 04:52

  Aikalailla on lumetonta jo Jyväskylässä, ei ole kuitenkaan aivan saletti että tästä tulisi virallisesti musta joulu, jos tänään illalla sataa räntää ja lunta ja aattoyönä viilenee, niin on mahdollista että sentti pari olisi lunta jyväskylän lentoasemalla aattoaamuna. Tämän hetken ennusteen mukaan joulukuun loppupuolen keskilämpötila olisi Jyväskylässä +1,4, edellinen ennätys paranisi 0,7 asteella.

 36. Teemu
  23/12/2013 08:47

  Janne :
  Tuolloin tuli 14.5.95 lumimyrsky etelään mutta kuun lopussa toukokuun lämpöennätys 31 astetta.

  Näin oli juu, noin reilu 10 cm lykkäs, mutta aika nopeasti suli pois. Tais olla kuun lopussa kunnon ukkoset helteiden yhteydessä, jos oikein muistan.

 37. Antti L
  23/12/2013 10:26

  Vielä 80-luvun lopun talvista. Vuosina 1988 ja -89 pysyvä talvi ja lumi tulivat marraskuun loppupuolella. Jouluna 1988 lunta oli Klaukkalassa 20-30 senttiä. Suojasäät alkoivat uudenvuoden jälkeen 1989 ja tammikuun aikana lähes kaikki lumet sulivat ja terminen kevätkin alkoi tammikuun lopulla. Helmikuun loppupuolella Lahden MM-hiihtojen aikaan oli pientä takatalvea, muuten helmi-maaliskuun sateet tulivat enimmäkseen vetenä eikä lumi ja pakkanen enää kiusaa tehneet.
  Seuraavan talven pakkasennätys oli -24 astetta 15. joulukuuta 1989. Tammikuu 1990 oli lauhan puoleinen, mutta kevät koitti helmikuun alussa ja lumet sulivat helmikuun ensimmäisen viikon aikana. Hiihtolomaviikon sää oli tyypillisesti yöllä vesisadetta ja päivällä aurinkoista ja +8 astetta. Maaliskuun alussa luntakin oli väliaikaisesti maassa, mutta loppupuolella kevät eteni taas pitkin harppauksin ja järvetkin alkoivat vapautua jäistä, esim. Loppijärvi 31.3.1990.
  Tämä alkukevät 1990 oli melko aurinkoinenkin, kun taas 1989 aurinko näyttäytyi hyvin nihkeästi.

 38. Nimetön
  23/12/2013 11:19

  Helmikuu 1990 oli järjenvastainen Kainuussakin. Viikkokausien ajan vesisadetta, useita asteita plussalla ja keväisen värinen taivas. Hanget melkein sulivat pois, ne hupenivat rajusti, mm. kevyenliikenteenväylät sulivat paljaiksi ja epätodellinen on sana, joka parhaiten kuvaisi noita sääoloja. Maaliskuun puolella yöpakkaset palasivat vähitellen ja huhtikuun alussa koettiin kunnon ”takatalvi” massiivisen lumipyryn myötä. Se tuotti pulmia koska tuolloin (noin 7.4.90) niinkin pohjoisessa ihmiset olivat jo yleisesti vaihtaneet kesärenkaisiin, koska talvi meni jo. Vappuna 1990 kaverini oli Päijänteen mökillään veneillyt ja näytti todisteeksi kuvaa -koivut olivat täydessä lehdessä…

 39. Jykä
  23/12/2013 11:51

  Ikinä ei pääkaupunkiseudulla ole vappuna ollut yhtä keväistä kuin vuonna 1990. Koivuissa oli silloin tosiaan jo ihan kunnon lehdet. 🙂 Mutta silloinkin oli alkutalvesta (marraskuussa 89) valtava lumipyry, jolloin Helsingissä taisi olla jopa yli 30 cm lunta, Turussa tätäkin enemmän. Ja ne lumet säilyi pitkälle joulukuuhun….

  • Tapio R.
   23/12/2013 16:59

   Mainitsemasi lumipyry ei ulottunut esim. Mikkeliin, vaan täällä oli tuolloin täysin lumetonta. Tuo pyry Etelä-Suomessa osui vielä viikonloppuun.

 40. Sami
  23/12/2013 12:13

  Jyväsjärvi oli äsken siinä ja siinä onko jäässä vai ei…2006 oli vielä komeasti jäätön jouluaattona…Jos tässä ennusteet toteutuu niin voi hyvinkin olla että on täysin jäätön vuodenvaihteessa.

  • Janne
   23/12/2013 12:21

   Kyllä tämä lumeton alue on laaja tällä hetkellä. Jos Jyväskylässä asti on lumetonta niin voi sanoa, että huh huh. No, joulu tulee joka tapauksessa eikä sää saa siihen vaikuttaa.
   Hyvää joulua kaikille!

 41. Janne
  23/12/2013 12:39

  Pieni mahdollisuus on siihen, että Kaisaniemessä ainakin lähennellään top 5 joulukuun keskilämmön osalta.

  • Sami
   23/12/2013 17:10

   Ei taida olla mahdollisuuksia….juuri laskin kun oli grafiikka ilmatieteenlaitoksen kuukausiseurannassa, että ennusteen mukaan olisi Kaisaniemen joulukuun keskiarvo +2,0, top5:een vaadittaisiin +2,5, joka tarkoittaisi että lämpökertymää pitäisi jo hurjan lauhaan ennusteeseen tulla 15 astetta lisää(lähes 2 astetta/päivä).

   • Sami
    23/12/2013 17:16

    Tarkennan vielä että ennuste 24.-31.12. on Kaisaniemeen +4,1, jotta top5:een joulukuu menisi, pitäisi keskilämpötilan olla +6,1 tai enemmän…tämän päivän keskilämpötilahan suunnilleen jo tiedetään.

   • Janne
    23/12/2013 17:19

    Juu ei sentään ole tollaisia lukemia (onneksi) tiedossa. Harvinaisen leutoa silti. Alkukuun muutama kylmä päivä laskee keskilämpöä alle top 5:n.

 42. Teemu
  23/12/2013 21:27

  Nyt on pari päivää näyttänyt muutamissa malleissa, että tämä järjettömyys kelien osalta olisi saamassa muutosta vuoden vaihteen jälkeen. Jännä nähdä toteutuuko. Paine olisi nousemassa Grönlannista itään / koilliseen ja samalla paine laskemassa Länsi- ja Keski-Euroopassa. Tämä näkyy myös AO indexissä sukelluksena.

  http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/precip/CWlink/daily_ao_index/ao.shtml

  Jonkinlaista vortexin rikkomisyritystä on myös näemmä vireillä wave 2:sen toimesta, tuskinpa hajottaa, mutta vavisuttaa kuitenkin:

  http://www.geo.fu-berlin.de/en/met/ag/strat/produkte/winterdiagnostics/

  • Jussi
   24/12/2013 09:41

   Pientä merkkiä on pitkissä ennusteissa ollut, joskin tuo aamun gfs-ajo ei siihen viitannut. Nollaraja nousee joulunpyhinä Rovaniemen yläpuolelle ja lumirajakin nousee. Vieläkin haöuwn uskoa, että tammikuu toisi vielä muutosta. Nyt kun tuuli käy vielä etelästä, lämmin ilma leviää koko maahan.

 43. Säästä
  24/12/2013 09:48

  Hyvät joulut kaikille sääihmisille 🙂 toivottavasti saisimme ensi vuonna nauttia myös ukkosista muutaman täysin surkean kesän jälkeen.

  Juuri kävelin lähimetsän ohi ja siellä oli useita isoja mäntyjä nurin, varmaan kaikkien viime ajan myrskyjen vuoksi. Gfs ennustaa jonkunmoista puhuria myös ensi yöksi, muttei mitään merkittävää.

  • Janne
   24/12/2013 11:00

   Hyvää joulua vielä kertaalleen minun puolestani. Tällä hetkellä täällä Kirkkonummella on n.3 astetta lämmintä ja pilvistä, myöhemmin on ennustettu vesisateita.

 44. Sami
  24/12/2013 11:00

  Jyväskylän virallinen musta joulu on nyt sitten totta tänä vuonna, tästä sitten odottelemaan mustaa vuodenvaihdetta.

  • Tapio R.
   24/12/2013 14:41

   Myös Otavassa on aika lumetonta. Piha on sulanut ja lämpötila +2°. Katujen penkoilla on vielä aurattua lunta. Loppiaisen tienoilla on toivoa sään kylmenemisestä, mutta on vielä ennenaikaista arvioida, onko kylmeneminen pysyvää.

 45. El Tiempo
  25/12/2013 05:36

  Monet tuntuvat kaipaavan ääri-ilmiöitä, tämä on vain yksi niistä.
  – Eipä vaivuta synkkyyteen, Vihreää joulua kaikille! 🙂

  • Säästä
   25/12/2013 09:22

   itselleni ainakin on aivan sama mitä keliä on tarjolla kun ollaan alle +20 C lämpötiloissa :D. Eipä täällä läheskään niin paljoa valiteta säästä kuin kesähelteiden aikana 🙂

   • Janne
    25/12/2013 10:09

    Itse en valita säästä, koska se ei hyödytä mitään, mutta sade kyllä jurppii. Tää pimeys kyllä syö voimia, ja tammikuu on vielä tosi pimeä kuukausi, jos ei tule lunta.
    GFS on nytkin ollut vaihtelevalla kannalla tammikuun alun suhteen.

 46. Jussi
  25/12/2013 16:02

  Saisi kyllä pitää paikkansa suursäätilan muutos vuodenvaihteen jälkeen. Mikään ei ole ankeamman näköinen kuin lumeton maa keskitalvella ja mikään ei ole yhtä lannistava ääni kuin ikkunalautaan ropiseva vesisade tähän aikaan vuodesta!

  Jo se, että elohopea tippuisi vähän pakkaselle, olisi riittävä juttu. En usko, että pitkiä, yhtäjaksoisia pakkasjaksoja tulee koko talvena, mutta kunpa olisi edes hiukan talvista.

  • Säästä
   25/12/2013 16:07

   Mitenkäs tämä terminen talvi? kuinka kauan tämän plus-kelin pitää jatkua ennen kun terminen talvi muuttuu joksikin muuksi, vaikkapa termiseksi antitalveksi 🙂 vai muuttukko vasta, jos ei tule enää ollenkaan pakkasta :S

 47. Sami
  25/12/2013 17:00

  Terminen talvi alkoi tänä vuonna Jyväskylässä 20.11., kyllä pitäisi joku toinen laskutapa ottaa käyttöön. Jos lämpötila on pitkään ihan nollan tuntumassa, voi olla vaikka metrin hanget ja terminen talvi ei ole edes alkanut tai sitten näin että on marraskuussa kylmää ja joulukuussa vaikka olisi kuukausi putkeen +2..+3 asteen lämpötiloja ja maa lumeton niin terminen talvi on käynnissä.

  • Säästä
   25/12/2013 18:16

   Olen Sami aivan samaa mieltä, talvesta ei ole ollut tietoakaan täällä etelässä moneen viikkoon

   • Säästä
    25/12/2013 18:17

    tai no pariin viikkoon 😉

 48. Quu
  25/12/2013 23:04

  Pohjanmaa kuittaa Joulutulvan. Virtaamat ja vesimäärä joissa on melkein kevättulvan luokkaa. Lisää vettä on tulossa, eli eiköhän tämä tästä pahene. Jääpoltteesta tulee riesa, sillä pellot on isojen lätäköiden vallassa, jotka jäätyessään tekee sitten osaltaaa selvää kasvustosta.

  Loppuvuoden sademäärät olivat talvallista suurempia, mutta olishan meillä paljo lunta jos lämpötilan puolesta olis tullut lumena. Nyt on musta maa ja jääkaljama siinä päällä. Luikasta kerrassaan, turha suunnitella joulukinkun sulattamista reippaalla lenkillä. Noup.

 49. Janne
  26/12/2013 10:49

  Kiva huomata näin (heikkotuulisen) tapaninpäivän johdosta, että gfs ennustaa loppiaisen jälkeen pakastuvaa eteläänkin. Muistuttaa parin vuoden takaista tilannetta tässä suhteessa.

 50. Sami
  26/12/2013 11:39

  Eilinen päivä oli Jyväskylässä lämpimin aikavälillä 20.12.-31.12. En jaksanut alkaa tarkkaan pläräämään tammi ja helmikuita, mutta siellä oli muutama +4 asteen ylittävä päivä kummassakin kuussa, varmaankin föhn-tuulen ansiosta.

 51. Antti L
  26/12/2013 16:34

  Tämä lounaismonsuuni näyttäisi jatkuvan vuodenvaihteen yli. Tammikuun 5. päivän tienoilla tähän tilanteeseen on näkyvissä jonkinlaista häiriötä, jolloin tuulet olisivat muuttumassa enemmän kaakonpuoleisiksi, mutta siihen on vielä sen verran aikaa, että muutos voi peruuntua tai siirtyä.
  Mutta helmikuussa voi silti olla taas ihan mitä hyvänsä. Reilusti luntakin tai sitten ei.

  • Janne
   26/12/2013 16:56

   Se, että etelässä ei ole talvilomalla hiihtokelejä on hyvin harvinaista. Viimeksi 2008 ja lauhoinakin talvina on yleensä ollut.

 52. Säästä
  26/12/2013 17:04

  Ensi yöksi on vissiin tulossa melko voimakkaita sateita. Kevät tulvat alkavat näköjään joulukuun lopussa/ tammikuussa, sillä sateinen keli näyttäisi jatkuvan vielä useita päiviä

 53. LJ
  27/12/2013 03:15

  Aika hurjalta näyttää perjantain tuulisuus Keski-Englannissa ja Skotlanin eteläosissa.

  Täällä nyt ilmeisesti pientä toivoa sään kylmenemisestä 2.-4.1 lähtien, jos kohta mallit arpovat toisaalta korkeapainetta Keski-Suomeen, toisaalta taasen lauhan lounaisvirtauksen jatkumista…Voi tietysti olla, että tammikuussa kääntyy ilmavirtaus vähitellen itäiseksi, se olisi aika radikaali muutos. No mielenkiintoista katsoa miten käy 🙂

 54. Sami
  27/12/2013 06:03

  Nyt ennustetaan uudenvuodenaatoksi jyväskylään lunta/räntää, saas nähdä onko pieni valkoinen vaippa vuoden vaihtuessa. Tosin maaperä on kyllä niin märkä että ei ihan helposti jää maahan. Maanantain jälkeen sitten nähdään kuinka totaalisesti lauha sää vei lumet, vielä on kuitenkin pahimpia aurauskasoja jäljellä, tuskin ihan kaikki häviää tai saa aika rapsakasti tulla vettä.

 55. Teemu
  27/12/2013 10:01

  Mielenkiintoiselta näyttää vuoden vaihteen jälkeinen aika, on enteillyt muutosta jo pidemmän aikaa, mutta pumpannut ennustetta edes takaisin. Todennäköisesti suursäätila muuttuu kuitenkin johonkin suuntaan, lauhemmaksi ei taida oikein päästä muuten kuin föhn-tilanteella.

  Anyway, stratosfäärin tilanne on se, että taitaa recordit paukku kylmyyden suhteen pohjoisella pallonpuoliskolla:

  http://acdb-ext.gsfc.nasa.gov/Data_services/met/metdata/annual/merra/t90n_30_2013_merra.pdf

  Jotenkin en voi olla vetämättä yhteen nyt vallinnutta suursäätilaa ja tiukkaa vortexia ja erityisesti sen sijaintia.

 56. Sami
  27/12/2013 12:59

  YLE:llä eletään jo ilmeisesti ensi viikon torstaita ja vuotta 2014, kun uutinen oli ”joulukuu oli harvinaisen lämmin” 😉

  • Janne
   27/12/2013 13:12

   Itsekin ihmettelin, mutta jo tässä vaiheessa voidaan julistaa harvinaisen leudoksi. Yhtä lämmin taisi olla 2007.
   Tähän vuoteen mahtui paljon harvinaisen lämmintä säätä mutta myös muutama harvinaisen kylmä sääjakso, erityten maaliskuu ja syyskuun loppu jolloin etelässäkin satoi lunta/räntää. Siitä ei vaan Ilmatieteen laitos ikinä maininnut mitään.

   • Sami
    27/12/2013 13:26

    Jyväskylässä oli 2011 joulukuu vielä tätäkin lämpimämpi kun alkupuolikin kuukaudesta oli nollan paikkeilla pyörimistä, tämä joulukuu jää mieleen ennätyslauhasta jälkipuoliskostaan. Niin hassulta kuin se tuntuukin, kahdeksasta viime joulukuusta tämä joulukuu tulee olemaan jyväskylässä vasta 4.lämpimin ja 1951-vuodesta alkaen 5.lämpimin.

   • Janne
    27/12/2013 13:49

    Joulukuun säistä sen verran, että tässäkin kuussa huomaa miten pitkä maa Suomi on: Kaisaniemessä joulukuun aiempi keskiarvo on SAMA kuin Sodankylän lämpimin vuonna 1929, ei voi suoraan verrata nykyilmastoon mutta silti.
    GFS on jälleen kerran muuttanut kantaansa tammikuun suhteen. Voi olla kuuden vuoden takainen uusinta, kun kerran joulukuun keskiarvo on samaa luokkaa ainakin etelärannikolla. Voidaan talven osalta kolkutella ihan top 5. Talvien osalta näin on käynyt hyvin harvoin kun vertaa kesiin.

 57. Antti L
  27/12/2013 15:10

  Tänään oli sitten talven pimein päivä. Klaukkalan sääaseman mukaan suurin säteilyteho oli 7 w/m2. Noin alhaista maksimia en ole ennen nähnyt. Eli eipä siitä talvipäivän seisauksen ohituksesta paljon iloa ollut.

  • Juhani
   27/12/2013 15:48

   Kyllä! Keskipäivällä oli yhtä hämärää kuin normaalisti tähän aikaan vuodesta auringon laskiessa. Eilen kävelylenkillä huomasin, että pajunkissat kukkivat täyttä päätä.

 58. Nimetön
  28/12/2013 10:27

  Näyttää tänäänkin ainakin Uudellemaalle tulevan pimeääkin pimeämpi päivä. Tämä on melkein absurdia, ellei valojen polttaminen sisällä nähdäkseen keskellä ”kirkkainta” päivää olisi eksoottista.

 59. Juhani
  28/12/2013 17:19

  Lasse :
  Pajunkissa ei ole vielä mikään avautunut kukka, eli ei kuki vielä. Ks esim http://www.luontoportti.com/suomi/fi/puut/raita

  Heh.. miten arvasin, että tuohon joku puuttuu. Pahoittelut väärästä ilmaisusta.

 60. Jussi
  28/12/2013 17:21

  Vaikka olen pitkään toivonut parasta, tässä on alkanut itsekin väkisin alkanut kallistua huippulämpimän tammikuunkin kannalle. Samaa infoa tulee eri CFS-ajoista, ECMWF:ltä ym. Toki muutamissa ajoissa on aina käynyt esillä vaihtoehto, että idästä kellahtaisi kunnon kylmää ilmaa etelään asti, mutta seuraavassa ajossa se on jo muuttunut.

  Toisaalta Forecan rypäsajoissa on yhä todella suuria eroja vuodenvaihteen jälkeen, jopa yli 10 asteen päiväkohtaisia eroja, pohjosessa jopa yli 20 asteen eroja. Ennustettavuus on heikko jo uudesta vuodesta lähtien.

  Mutta kuinka kauan jaksaa pitää toivoa yllä?

 61. Matti
  28/12/2013 19:06

  Ei ainakaan Helsinkiin ole tiedossa talvea vielä pariin viikkoon, ellei jotain isompia ”häiriöitä” tapahdu. Eipä tuo täällä haittaa, mutta tämänlainen talvi on aika karu paikoissa, joissa on enemmän luontoa esillä.

  • Janne
   28/12/2013 19:20

   Alkaa näyttää yhä enemmän 2007-2008 uusinnalta.

 62. Toni 2
  28/12/2013 21:59

  Täältä Lounais-Suomen vinkkelistä katsottuna nämä viimeiset kolme viikkoa ovat olleet melkein käsittämättömät, ja erityisesti tämä viimeinen viikko. Melkein joka päivä vesisadetta, pilvistä, tuulista, harmaata. Edes vuoden 2011 loppu ei ollut näin surkea. Lauhahan se oli ja myrskyisä, mutta heti vuoden vaihteessa tilanne muuttui. Nyt näyttää siltä että vielä koko ensi viikko pitäisi kärvistellä tässä kurjuudessa.

  Kieltämättä tilanne muistututtaa pahasti 2007-2008 talvea. Silloinkin tammikuussa tuli lähes poskettomia vesisateita täällä. Jaksaako joku täällä pistää kaikki telekonnektiot, AO, NAO, QBO, PDO, ENSO, ym., polaaripyörre, stratosfääri, nippuun? Siis ihan kaikki, ja hakea sieltä mahdollisia korrelaatioita ja syitä mistä tämä johtuu, ja mitä nyt voisi odottaa jaksolta tammi-maaliskuu? AO on ainakin ollut nyt hyvin paljon samanlainen kuin 2011.

  Polaaripyörre ei ilmeisesti ole kuitenkaan täysin tiukassa paketissa nyt kun se sylkee jatkuvasti kylmää ja valkoista Pohjois-Amerikkaan, Kanadaan ja Alaskaan.

  • Jussi
   28/12/2013 22:14

   Minua kiinnostaa myös tuo sama: ennusteissa AO on menossa miinukselle mutta silti matalspaineet olisivat jatkumassa eikä mantereinen kylmä pääsisi liikkeelle. Miksi on niin? Sen muistan 2007-08:sta, että silloin AO oli varmaan 3-4 yksikköä plussalla läpi talven. nAO olisi hivenen plussalla mutta olen oppinut, että se ei painaisi Suomen talveen niin paljon kuin AO.

   • Toni 2
    28/12/2013 22:29

    2007-08 oli AO enimmäin aikaa plussalla mutta ei noin paljoa. Kävi vuodenvaihteessa ja helmikuussa vähän aikaa miinuksellakin. Täältä löytyy päivittäiset AO lukemat vuodesta 1950:

    ftp://ftp.cpc.ncep.noaa.gov/cwlinks/

    AO:lla on pääsääntöisesti erittäin hyvä korrellaatio eteläisen Suomen talvisäähän. Hurjin +AO jakso löytyy talvelta 1989-90 ja sehän oli tunnetusti hyvin lauha ja vetinen.

 63. Teemu
  28/12/2013 23:48

  Jussi :
  Minua kiinnostaa myös tuo sama: ennusteissa AO on menossa miinukselle mutta silti matalspaineet olisivat jatkumassa eikä mantereinen kylmä pääsisi liikkeelle. Miksi on niin? Sen muistan 2007-08:sta, että silloin AO oli varmaan 3-4 yksikköä plussalla läpi talven. nAO olisi hivenen plussalla mutta olen oppinut, että se ei painaisi Suomen talveen niin paljon kuin AO.

  AO:han mittaa ilmanpainetta pohjoisnavan tietämillä, joten tänne vaikuttaa paljon se, mihin korkeapaine navan ympärillä / tienoilla asettuu ja minkälaisella akselikulmalla. Jos se tulee navalta tänne päin hyvällä sijainnilla, niin mantereiset virtaukset ovat todennäköisiä.

  Yleensä paineen noustessa navalla, vaikutukset eivät tänne ole mitenkään välittömiä, vaikutus tulee todennäköisesti myöhemmin.

  Nyt näyttää indeksissä hyvältä ja korkeapainehan navan tuntumassa majaileekin.

  Joku kysyi tilannetta Kanadan suhteen, miksi sinne virtaa kylmää, kun indeksi on positiivinen. Alaskan eteläpuolella on ollut varmaan kohta pari kuukautta hyvin voimakas korkeapaine ja se on syöttänyt kylmää suoraan jäätikön päältä. Samaan aikaan grönlannin länsipuolella on ollut ilmanpaine alhaalla, joten siiä jonkinlainen amatöörin selvitys…:)

  • Toni 2
   29/12/2013 19:59

   Ei, vaan kyse oli Kanadan lisäksi myös USA:n pohjoisista osavaltioista ja Alaskasta, ja tiukasta vortexista. Polaaripyörre (vortex) ja AO lienevät kaksi eri asiaa?

   Mainitsit itse tuolla ylempänä näin:

   ”Jotenkin en voi olla vetämättä yhteen nyt vallinnutta suursäätilaa ja tiukkaa vortexia ja erityisesti sen sijaintia.”

   Olen aika noviisi itse näissä asioissa mutta minusta vaikuttaa siltä että asia ei ole noin yksinkertainen.

   • Teemu
    29/12/2013 20:23

    Tiukka vortexi ja positiivinen AO käyvät tavallisesti yksiin. On toki poikkeuksiakin. Tällöinhän paine on alailmakehässä alhaalla.

   • Teemu
    29/12/2013 20:24

    ja toisaalta positiivisen AO:n aikana ilma voi olla hyvinkin kylmää. Mutta pääsääntöisesti positiivinen AO johtaa Pohjois-Euroopassa lauhoihin keleihin.

 64. Johannes L.
  29/12/2013 11:03

  Yhteenveto joulun ja joulukuun säästä sekä myös linkki koko vuoden 2013 sääkatsaukseen on luettavissa osoitteesta http://biologi-jari.blogspot.fi/2013/12/leuto-vuosi-2013.html.

 65. AP
  29/12/2013 21:04

  Nyt kun kalenteritalvesta alkaa olla vasta 1/3 takanapäin, on minun mielestäni hieman ennenaikaista verrata tätä talvea kaikkein lauhimpaan eli talveen 2007-08. Muistettakoon vaikka talvi 2006-07, jolloin vuodenvaihteessa oli laajoilla alueilla yhtä lämmintä ja lumetonta kuin nyt, eikä silloinkaan tammikuu kovin talvisena alkanut. Talvi kuitenkin tuli kuin tulikin tammikuun puolivälistä alkaen ja helmikuusta tuli hyvinkin kylmä. Tämä on täysin mahdollista tälläkin kertaa.

  Sitä paitsi pientä kylmenemistä on sentään ensi viikon mittaan näköpiirissä: etelässäkin jäädään nollaan ja sisämaassa vähän pakkasenkin puolelle. Eli ainakin nämä +5 & vesisadekelit alkavat olla takanapäin.

  • Säästä
   30/12/2013 08:17

   vielä pari päivää sitten ennusteltiin tänne etelään ihan pakkasta viikon puolivälin jälkeen, nyt jotain +2 😀 mahtaakohan kylmetä sittenkään

  • Jussi
   30/12/2013 08:41

   Kyllä on taas niin lauhaa tulossa… Jos nyt pari päivää käy nollassa niin heti ampaisee plussalle etelässä, ehkä Ouluakin myöten… Tässä on kai vain heitettävä pyyhe kehään, vaikka ei haluaisi.

 66. Jykä
  30/12/2013 08:48

  Tämä lämmin sopii ainakin minulle. 🙂 Nyt näyttäisi siltä, että ainakin tammikuun puoliväliin asti olisi lauhaa… mutta vielä on tietty senkin jälkeen talvea jäljellä.

 67. Sami
  30/12/2013 10:58

  GFS-ennusteiden mukaan matalapaineiden vyöry vain jatkuu, pientä hengähdystaukoa pitävät muttei lämpötilat paljoa alle nollan laske silloinkaan etelä-ja keskisuomessa. Sitten näyttäisi taas alkavan sarjassa tulemaan matalapaineita ja juuri lauhalta kantilta, eli sateet ovat pääosin vettä. Olikohan se 2006 vai 2007 kun Jyväskylään tuli pysyvä lumipeite olisko päiväys ollut 14.1.

  • AP
   30/12/2013 11:49

   Varmaan juuri se 2007. Sama päivämäärä 14.1. oli Tampereellakin. 2005-06 pysyvä lumi tuli tavallista aikaisemmin, jo marraskuun lopussa (vaikka joulu- ja tammikuussa oli lauhojakin päiviä).

   Kieltämättä alkaa vahvistua näkemys, että lauha lounaisvirtaus pitää pintansa jatkossakin. Mutta kukapa tietää mihin asti? Ei tiedetty myöskään vastaavaan aikaan seitsemän vuotta sitten, että muutos tulisi 14.1.

  • Risto
   30/12/2013 14:57

   No eipä näytä enää tuolta, vaan siellä on voimakas korkeapaine. Aika lailla yhtä tyhjän kanssa katsella GFS-ennusteita noin pitkälle.

   • Sami
    30/12/2013 16:31

    Kyllä noita ennusteita sen verran voi katsella että nyt viimeinen ajo oli suunnilleen ainut moneen viikkoon joka vihjailisi kunnon talven tuloa, kaikki muut ennusteet ovat olleet lauhalla kannalla. Kaikki on aina mahdollista, eikä edes viikon päähänkään voi säätä varmuudella sanoa.

   • Janne
    30/12/2013 17:03

    Kyllä nyt näyttää tässä vaiheessa sen verran talviselta, että itsekin epäilen vahvasti 2007-08 uusintaa ja alan kallistua kahden vuoden takaista uusintaan. Mutta turha tehdä kovin suuria johtopäätöksiä.

 68. Teemu
  30/12/2013 18:30

  On tuo ECWMF:kin enteleimässä, että korkea valuisi pohjoisesta eteläänpäin. Tämä voisi jo jotain muutosta merkitäkin. Pidetään kehitystä silmällä.

 69. Teemu
  30/12/2013 22:11

  Hyvää dataa stratosfäärin tilasta tuolla foorumilla, veikkaavat muutoksia stratosfäärin tilaan kohtuu pikaisesti:

  http://forum.netweather.tv/topic/78161-stratosphere-temperature-watch-20132014/page-38

 70. Jussi
  31/12/2013 08:23

  CFS:n tammikuuta koskevissa ennusteissa on niin kovia poikkeamia lämpimän suuntaan, että meinaa väriskaala loppua kesken :). Koska pahasti näyttää siltä, että vuodenvaihteen jälkeinen kylmeneminen jää väliin (mikä yllätys!) niin kun tässä nyt väkisinkin jo epätoivoisesti etsii edes pieniä merkkejä talvesta, niin noin 10.päivän tienoilla tai sen jälkeen on ennustettu jo monissa CFS-ajoissa luiskahtavAn kylmää ilmaa koko maahan. Käykö sitten niin kukapa tietää…

  Mutta useimmat ovat varmasti sitä mieltä, että kelit ovat olleet niin surkeita, että pienikin liike talven suuntaan on muutosta parempaan. Jo se, että täällä Oulussa oli eilen nollakeli ja aurinko pilkahti, oli jo ”talvista” – ikäännkuin nyt olisi loka-marraskuun vaihde!

  Jos katsoo Forecan parvia, niiden keskiarvo menee 10.päivän jälkeen selvästi pakkaselle ainakin Keski-Suomea myöten. Tuntuu surrealistiselta tehdä tällaisia vertailuja keskellä ”talvea” mutta pakosta sitä jotain merkkejä etsii!

 71. Janne
  31/12/2013 19:22

  Uusimmassa gfs ajossa tammikuun puolessavälissä ollaan vielä plussalla etelässä. Pimeänä talvi jatkuu koko tammikuun, vaikka päivä pitenee.

  • Petri
   31/12/2013 20:38

   2007-2008 talvi, joka siis jäi oikeastaan kokonaan välistä Etelä-Suomesta lyhyttä maaliskuun käväisyä lukuunottamatta, oli siis tällainen:

   http://yle.fi/uutiset/ilmatieteenlaitos_talvea_ei_tullut_lainkaan_etelaisimpaan_suomeen/5826687

   Miksei tällainen voisi toistua? Perustelu, jonka mukaan tällainen talvi olisi tilastollisesti kovin harvinainen, ei ole oikein pätevä, koska jokainen talvi on omanlaisensa. Koska talvet ovat Etelä-Suomessa lyhyitä (ja lyhentyneet), ei tarvita kuin kaksi kuukautta plussalla, esimerkiksi tammi- ja helmikuu, niin talvi jää tulematta. Joulukuu ja maaliskuu ovat muutenkin kiikun-kaakun kuukausia, jolloin ne voivat olla vaikka ihan normaaleja, ja talvi jäisi silti välistä.

   Syy siihen, että näin ei ole käynyt kovin usein aikaisemmin, onkin oma kysymyksensä. Mutta tässä uudessa normaalissa väittäisin. että 2007-2008 toistuu muutaman vuoden välein.

   Tämän ”talven” uutuus lienee se, että Jyväskylän korkeudella talvi voi jäädä tulematta. Katsotaan, miten lopulta käy.

   • Teemu
    31/12/2013 23:36

    Yritän päässäni pyörittää tätä, että tämä olisi normaali ja kolme viimeistä ei niin normaalia, vaikka nyt 100v. perspektiivillä. Tämä uusi normaali siis johtaisi talvisin kuivaan säähän Keski-Euroopassa ja osin Euroopan puoleisella Venäjällä ja toisaalta normaalia viileämpään mahdollisesti osassa Kanadaa, jotta tehokasta sekoitusta tapahtuisi New Foundlandin tienoilla pintapaineiden putoamiseksi. Nythän pintapaine anomaliat ovat todella negatiiviset Pohjois-Atlantilla ja toisaalta positiiviset etelämpänä. Muutenhan tämän tyyppistä virtausmallia ei pääsisi edes syntymään. Ehkä vielä jaksaisin kallistua siihen, että tämä on poikkeuksellista. Jos joku linkkaisi jonkun kirjallisuusviitteen, missä otettaisiin kantaa pintapaineanomalioiden muutokseen talvisin Euroopassa, niin olisin kiitollinen. Viime vuosina on tosin paljon ollut puhetta jään vähyyden / kosteuden nousemisen vuoksi, että tämä suosisi paineiden nousua jäämerellä, jolloin virtauskentät olisivat taas toisenlaiset. Mutta katsotaan Vortexin hajoamisessa tai dipolisoitumisessa voi piillä ylläri.

 72. Antti L
  31/12/2013 21:35

  Kyllä viime talvessa oli ihan riittävästi pituutta, kun se kesti noin neljä ja puoli kuukautta. Siinä on päin vastoin pari kuukautta liikaa.
  Tämän päivän ennusteen mukaan säätilanne näyttäisi olevan kahden viikon päästä jokseenkin samanlainen kuin nyt, joten mikään ulkopuolinen häiriö ei näytä häiritsevän tätä automaattia. Tilanne muuttuu viimeistään keväällä, kun Euroopan manner lämpenee ja matalapainetoiminta siirtyy Atlantilta sinne.

  • Petri
   31/12/2013 22:31

   CFS:n mukaan tästä muutoksesta ei ole merkkejä. ECMWF: ”Ilmanpaine-ennusteen mukaan tavanomaista korkeamman ilmanpaineen alue kattaa suuren osan Eurooppaa länsipainotteisesti. Suomi olisi ennusteen mukaan tämän alueen pohjoisreunassa. Tämä tarkoittaisi, että meillä vallitsisi keskimäärin lauhempi, läntinen ilmavirtaus ajoittaisine kylmänpurkauksineen pohjoisesta.”

   Tämä tarkoittaa mielestäni suurinpiirtein 2007-2008 kaltaista talvea. Pohjoisessa kylmää riittäisi, mutta Etelä-Suomi jäisi talvetta. Meri ei pääse jäätymään lyhyiden kylmänpurkausten aikana. Näinhän myös kävi 2007-2008.

   • Teemu
    31/12/2013 22:55

    Minkälainen oli talvi Pohjois-Amerikassa 2007-2008?

 73. Teemu
 74. Janne
  31/12/2013 23:09

  Hyvää uutta vuotta kaikille täältä lauhasta mutta tällä hetkellä poutaisesta Kirkkonummelta. Lämmintä on +5.

 75. Sami
  01/01/2014 00:26

  Yritin kysyä ilmatieteenlaitoselta miten he selittävät että esim. jyväskylän talvien keskilämpötila on 2071-2100 nollan asteen vaiheilla sain selityksen että idän puoleiset ilmat ovat niin paljon lämpöisempiä kuin nyt. Faktahan on se että olemme väli-ilmastossa jossa meillä vallitsee joko merellinen tai mantereinen ilmasto, 30-vuoden ajanjaksolla nämä eivät voi hajota enempää kuin prosentuaalisesti 65-35 suhteessa, joka tarkoittaa jo jyväskylän korkeudella 5 asteen eroa. Kylmät eivät ole mihinkään hävinneet kun meillä on talvi, siitä tuoreimpana esimerkkinä joulukuun alkupuolen harvinaisen kylmät lukemat, ja tietysti 1999 vuoden ennätyspakkaset. Mutta ei tästä sen enempää, oikein hyvää uutta vuotta 2014 Paulille ja kaikille palstalaisille!

 76. Olli
  01/01/2014 10:33

  Teemu :
  Minkälainen oli talvi Pohjois-Amerikassa 2007-2008?

  Pohjois-Amerikassa oli ilmeiseti 2007-2008 vähän tavallista kylmempi mutta erittäin luminen talvi, eli hämmästyttävän samanlainen tilanne kuin tänä talvena 🙂

 77. Janne
  01/01/2014 11:47

  Kaisaniemessä tainnut olla leudoin uusi vuosi 53 vuoteen.

  • Tapio R.
   01/01/2014 12:31

   Uusi vuosi v. 1973 oli myös erittäin leuto. Uudenvuoden aatto oli Otavassa silloin poikkeuksellisen lämmin. Lämpötila oli +6° ja aurinko paistoi eikä luntakaan juuri ollut.

 78. Tapio R.
  01/01/2014 12:37

  YLEn meteorologit kertovat twitterissä, että tammikuun 10nnen tienoilla tapahtuisi Pohjois-Euroopan suursäätilassa jotain muutoksia. Kännykkällä en valitettavasti päässyt twitteriin selvittämään, mistä on kyse.

 79. Sami
  01/01/2014 13:02

  Katsoin päiväkohtaisista keskiarvoista, niin tällaiset lämpötilat jotka ovat nyt olleet 16.12.-1.1. on 1951-2010 vuosina olleet keskimäärin ajalla 15.10.-31.10. Ja kyllä sen tuntee kun ulos menee että kovin lokakuun loppupuolen säältä tuntuu.

 80. Janne
  01/01/2014 13:36

  Viimeisimmässä ajossa gfs ennakoi termistä talvea etelään 12.1 jälkeen.

 81. Teemu
  01/01/2014 13:51

  Tapio R. :
  YLEn meteorologit kertovat twitterissä, että tammikuun 10nnen tienoilla tapahtuisi Pohjois-Euroopan suursäätilassa jotain muutoksia. Kännykkällä en valitettavasti päässyt twitteriin selvittämään, mistä on kyse.

  Twiitit ei näytä mitään, mutta ECWMF ja GEM (Kanadalaisten malli) olisi ajamassa matalapainetta suoraan yli itään ja täyttymään sinne. Eli jonkinlaista muutosta. GFS muodostamassa syvää matalaa länteen mutta sellaisella kulmalla, että virtaus kaakosta. Eli lumista jälkimmäiselläkin todennäköisesti. Paljonhan tässä ehtii vielä muuttua.

 82. Olli
  01/01/2014 20:07

  Teemu :
  Minkälainen oli talvi Pohjois-Amerikassa 2007-2008?

  2007-2008 talvi oli Pohjois-amerikassa melko normaali, tai vähän alle normaalin lämpötiloiltaan, mutta lunta tuli tavallista reilusti enemmän. Eli yllättävän samanlainen kuin tämä talvi:) yritin laittaa NOAA: n sivulle linkkiä mutta ei toiminut…

 83. Janne
  02/01/2014 09:02

  Kyllä pitää tuo 2004-2005 vaihtoehto ottaa huomioon. Kevättalvella pakkasjakso kesti 5 viikkoa etelärannikolla ja maaliskuun keskilämpötila oli 2013 luokkaa. Tosin silloin päästiin sentään yli 10 asteen kuun lopulla ja kevät koitti normiaikaan – tosin lunta oli selvästi vähemmän.

 84. Janne
  02/01/2014 09:16

  Joulukuun lukemat ovat tulleet, Kaisaniemessä 2,3 astetta; melko lähelle päästiin.

 85. Säästä
  02/01/2014 10:11

  nyt näyttäisi loppuviikon sää hieman talvisemmalta, mutta sitten taas mennään plussalle ihan kunnolla. Jotenkin vaikea uskoa enää mihinkään kunnon talveen, mutta eihän se vaatisi kuin ilmavirran Siperian suunnalta ja sitten oltaisiinkin taas -20 asteessa.

 86. Jykä
  02/01/2014 13:05

  En kyllä lähtisi lyömään vetoa sen puolesta, että terminen talvi alkaa etelässä 12.1….

  • Janne
   02/01/2014 13:26

   Mutta vikassa ajossa kylmä ilma leviää PITKÄLLE Eurooppaan 18.1 tienoilla. En itsekään veikkaa et 12.1, ehkä jossain 13.-15.1

 87. Sami
  02/01/2014 16:04

  No niin tässäpä tämän vuoden saldoa ja samalla Joulukuun sääveikkauksen tulokset…

  Koko vuoden keskilämpötilat 14 paikalla ja sulkeissa poikkeama 1981-2010 keskiarvoon
  Kaarina +6,0(+0,6), Hki-Vantaa la +6,5(+1,2), Hki Kaisaniemi +7,0(+1,1), Tampere-Pirkkala la +5,5(+1,1), Lahti +5,5(+1,0), Lappeenranta la +5,7(+1,5), Jyväskylä +4,7(+1,4), Tohmäjärvi +4,3(+1,5), Seinäjoki +5,2(+1,3), Valtimo +3,9(+1,6), Siikajoki +4,1(+1,5), Rovaniemi +2,4(+1,5), Sodankylä +1,1(+1,5), Utsjoki +0,4(+1,7).

  Joulukuun poikkeama 14 paikan osalta oli +4,7. kukaan ei uskaltanut veikata yli neljä astetta keskimääräistä lämpimämpää, Pisteen saivat Sami, Jussi, AP, Antti L ja Juha R.

  Kokonaispisteet Loka-Joulukuun jälkeen:
  Jussi ja Juha R 3p
  Sami, Tapio R, AP, Antti L, Teemu ja Kari 2p
  LJ ja Joonas 0p

 88. Sami
  02/01/2014 16:22

  Jyväskylässä vuosi 2013 oli kolmanneksi lämpimin 1951-vuodesta alkaen, viisi lämpimintä nyt: 2000 +4,76, 1989 +4,71, 2013 +4,69, 2011 +4,60, 2008 +4,58.

 89. Teemu
  02/01/2014 17:41

  Suomessa, kun tupataan kelejä miettimään etelä-pohjoissuunnassa, niin eteläisyyteen nähden aika tylyt lukemat tuli Winnipegissä (49,53 astetta pohjoista leveyttä, Helsinki 60 astetta) joulukuulta, keskiarvokin on tavallisesti -12, eli on se Suomi vaan suhteessa kovin lämmin paikka talvisin, vaikka olisi edes ”normaalia” saati, mitä on nyt ollut:

  https://twitter.com/meteorologit

  • Säästä
   02/01/2014 19:12

   toivottavasti tuo golf virta heikkenee sen iillä alkavan jutun takia niin saadaan oikeat talvet tännekin 😉

 90. Sami
  02/01/2014 21:11

  Ei taida olla sadetutkilla ihan paras päivänsä tänään, Jyväskylässä satoi lunta aika sakeasti tuossa aiemmin illalla…ei minkäänlaista sadehavaintoa 200km säteellä jyväskylästä ja nyt klo21 tulee taas aika sakeasti lunta…ei näy tutkassa ollenkaan. Mitäs mieltä Pauli on tästä, onko vain jotkut sateet sellaisia jotka ei näy tutkassa?, korostan että sade on melko sakeaa ja sade jatkunut nyt 10min.

  • Sami
   02/01/2014 21:31

   Katsoin kelikameroita, niin kyllä tuota lumisadetta on ollut laajemmalla alueella. Taitaa olla sadetutka rikki.

   • Juha R
    03/01/2014 06:36

    Vai lähteekö sade niin alhaalta ettei tutka näe sitä kuin läheltä? Tutkasädehän ei taivu maanpinnan mukaan.

 91. Janne
  03/01/2014 13:36

  Pidän vikaan gfs ajoon vedoten veikkaukseni termisen talven alkamisesta etelärannikolla lähes ennallaan: veikkaan ensi viikonloppua. Kylmä ilma näyttää leviävän pitkälle Eurooppaan.

 92. Jeppe
  03/01/2014 15:03

  Toivottavasti ei kuitenkaan kovin kylmäksi menisi. Muutama pakkasaste kylmimmillään ja lunta kohtuudella, se riittäisi oikein hyvin talvikeleistä nauttimiseen.

  • Janne
   03/01/2014 15:47

   Puhumattakaan kaamosväsymyksestä.

   • Säästä
    03/01/2014 16:32

    Jotenkin luulisi, että kansa joka on asunut kylmässä ja pimeässä luultavasti tuhansia vuosia olisi jo tottunut näihin olosuhteisiin, kumminkin tunnun olevan niitä harvoja, jotka eivät pidä tuskaisen kuumista (minulle yli 25C) ja jatkuvan valoisista kesistä. Oikeastaan nautin kaikesta alle +15 asteen lämpötiloista ja pilvisestä, pimeästä kelistä.

   • Säästä
    03/01/2014 16:34

    Paljon mielummin valitsen tämän kelin ulkoilukeliksi kuin joidenkin kesien tuskaiset monen viikon hellejaksot, jotka tuntuivat kiduttavan tuskallisilta 🙂 tietenkin tämä on vain oma mielipiteeni,

   • Janne
    03/01/2014 16:52

    Oma mielipiteeni on, että kaikki otetaan vastaan mitä tuleman; säähän ei tavallinen kaduntallaaja voi vaikuttaa joten se on se valittaminen esim. tästä mustasta joulusta ja uudesta vuodesta, joka on paljon ärsyttävämpää kuin sää. Kesällä kuumuus on kyllä tuskallista kun ei voi paeta mihinkään. Toisaalta tuulettimen käyttö on PALJON halvempaa kuin lämmittäminen.

   • El Tiempo
    04/01/2014 13:20

    Tulin juuri Kanarialta. Vähintään sellaisiin olosuhteisiinhan tämä laji ilmiselvästi luotu on. Kaikki alle 20 asteen vaatii enemmän tai vähemmän suojautumista – huomasihan sen jo sielläkin, että illalla piti laittaa pitkähihaista päälle.
    Ja mahtavaa oli myös kotiinpaluu, kun ei ollutkaan sitä puolimetristä hankea ja monen tunnin lumitöitä odottamassa, kuten joillakin edellisillä kerroilla. 🙂

 93. Matti
  03/01/2014 17:26

  Säästä :
  Jotenkin luulisi, että kansa joka on asunut kylmässä ja pimeässä luultavasti tuhansia vuosia olisi jo tottunut näihin olosuhteisiin

  Tällein nykyisenä helsinkiläisenä maalta muuttaneena yksi syy ainakin on ettei täällä kukaan halua liikkua toppahousuissa, joten pakkasta ja lunta ei täällä kaivata. Toinen voi olla geeniperimän muuttuminen. Etenkin pääkaupunkiseudulla ulkomaalaissyntyisiä, tai ulkomaalaisia sukujuuria omaavia on huomattava osa koko porukasta. Ja sitten rannikolla tuuli saa ilman tuntumaan paljon kylmemmältä. Maalla lumi kyllä on aika ehdoton. Ei sitä kuollutta metsää ja peltoa jaksa kukaan katsella.

 94. Säästä
  04/01/2014 11:56

  Foreca ennustaa ensi perjantaista alkaen ihan reipasta pakkasta tänne eteläänkin. Saas nähdä miten käy

  • Säästä
   04/01/2014 13:03

   ja näiden plus kelien jälkeen -5 yöpakkanen on reipas pakkanen 😉

 95. Jussi
  04/01/2014 14:44

  Kun ennusteita katsoo niin ei ole vielä mahdotonta, etteikö lopputalvesta voisi vielä tulla kohtuullista. GFS-ajoissa on ollut merkkejä, että ensi viikon lopun pakkasvirtaus voisi kestää ainakin viikon. Se on tietenkin tosi epävarmaa vielä. Se on kuitenkin varmaa, että heti, kun menee pakkaselle, lumetuskoneet alkavat laulaa.

  AO- indeksi näyttäisi pysyvän pääosin miinuksella, jopa selvästi.

 96. Sami
  04/01/2014 15:53

  Eilen illalla oli uutinen ilta-sanomissa otsikolla ”talvi saatetaan perua”. Voi olla että jossain terminen talvi laskennallisesti kallistuu syksyn puolelle, mutta ainakaan jyväskylässä niin ei tule missään tapauksessa käymään, täällä ollaan nyt talven puolella yli 30 astekertymän verran, ellei sitten ilmatieteenlaitos ala katkaisemaan talvea sillä perusteella miltä ulkona näyttää. Ja todennäköisesti tässä on tuo kylmeneminen vielä edessä.Helsingissä ei ainakaan ole terminen talvi edes laskennallisesti vielä alkanut.

  • Jussi
   04/01/2014 17:24

   Tällaisena talvena ei ole mikään niin varmaa kuin epävarmuus, mutta nyt näyttää melko todennäköiseltä, että ainakin Keski- ja Pohjois-Suomessa talvi jatkuisi ensi viikonlopun jälkeenkin, ehkä etelässäkin. Tuntuu absurdilta pohdiskella tällaista tammikuussa, mutta tänä talvena saa unohtaa aiempien vuosien talvirealiteetit. 🙂

   En ole erityisen hyvä todennäköisyyslaskennassa mutta muut ovat. Blogisti Jari Kolehmainen oli laskenut tilastollisia todennäköisyyksiä kylmälle ja lumiselle talvelle ja todennut, että viides luminen talvi olisi ollut erittäin epätodennäköinen (ei tietenkään mahdoton). http://biologi-jari.blogspot.fi/2013/12/vuosikatsaus-2013.html

   Olen edelleen itsekin hämmästynyt, samalla kiitollinen, että meillä oli neljä talvea, jolloin pääsi etelää myöten hiihtämään melkein kolme kuukautta. 2011-12 ei ollut yhtä hyvä lumitilanne ja kausi oli lyhyempi mutta silloinkin pääsi

   • Jussi
    04/01/2014 17:27

    Ja ennen kuin joku näpäyttää niin juu-u, 2011-12 oli keskimääräistä lämpimämpi talvi mutta kuitenkin varsin talvinen, kun vertaa 1990-luvun alusta selkeästi muuttuneeseen nykytrendiin.

   • Jussi
    04/01/2014 19:05

    Täytyy vielä sen verran korjata, että tuota todennäköisyyspohdintaa ei ollutkaan Jari Kolehmaisen blogissa vaan Markus Mäntykannaksen blogissa, jos siis joku alkoi miettiä:

    http://blogi.foreca.fi/2013/12/saavuosi-2013-pahkinankuoressa/

   • Lasse
    04/01/2014 22:59

    Jos neljä lumista alla, todennäköisyys sille että saadaan viisi peräkkäistä lumista on 25% (=oletus lumiselle).

 97. Janne
  04/01/2014 21:46

  Lämpötila lähti yllättävään nousuun täällä Uudellamaalla illalla.

  • Lasse
   04/01/2014 23:07

   Ei mitään yllättävää, kun Helsinki joutui rintaman lämpimämmälle puolelle. Virtaus nyt pitkältä matkalta Itämeren yli kun aiemmin Baltian maa-alueiden yli + ilmamassaero.

 98. Nimetön
  05/01/2014 12:31

  Loppuviikolla talvi alkaa vihdoin koko maassa, puheet ainakin harvinaisen lauhasta tammikuusta voidaan jo nyt unohtaa. Tammikuun 2008 toisintoa ei tulla näkemään.

  • Kristian
   05/01/2014 12:42

   Siltä näyttää nyt. Toivottavasti ennusteet eivät merkittävästi muutu. Kovin ovat eläneet suuntaan ja toiseen viime aikoina.

 99. Säästä
  05/01/2014 12:59

  Nyt kun Amerikkaan ennustellaan kylmimpiä lukemia pariin kymmeneen vuoteen ovat kaikki i-kirjaimella alkavan jutun vastustajat kertomassa, kuinka tämä i-kirjain on täyttä sontaa 😀

  • Janne
   05/01/2014 13:21

   Toisaalta meteorologit sanoivat jokunen vuosi sitten ettei Etelä-Suomeen tule enää IKINÄ lumitalvea, ei ihme että kaikki suomalaiset vastustaa tuota i-juttua.
   Mut itse SÄÄHÄN: tuo kylmeneminen näyttää yhä todennäköiseltä mutta vikan gfs-ajon mukaan sää ehkä lauhtuisi sen jälkeen mutta kuten Kristiankin toteaa niin ennusteeet elävät koko ajan.

   • Jussi
    05/01/2014 15:18

    Se tuore gfs-ajo oli toki lauhansorttinen, mutta peräkkäisten gfs-ajojen välillä voi olla isoja eroja. Kun katsoo Forecan uutta parviajoa 15 vuorokaudeksi, niin enemmistö ajoista näyttäisi pitävän pakkasella.

 100. Teemu
  05/01/2014 14:27

  http://www.instantweathermaps.com/GFS-php/showmap-strat.php?run=2013123112&var=HGT&lev=10mb&hour=384

  Polaaripyörre wave 2:sen puristuksessa melko tiukasti. Ei vielä riitä ilmeisesti hajottamiseen, mutta helpottanee hommaa seuraavassa erässä tammi-helmikuun vaihteessa?

  Tuo polaaripyörteen outo muoto lienee ollut yhtenä vahvana tekinä tämän alkutalven outoihin keleihin ja erityisesti Pohjois-Amerikan kylmyyteen. Mitäs muut on asiasta mieltä?

 101. Kristian
  05/01/2014 15:22

  Ennusteita pitää seurata aika innolla senkin takia, että amerikkalaiset ovat itsepintaisesti sitä mieltä GFS:ssä, että tammikuusta tulee aivan hervottoman lämmin, +4-5 astetta keskiarvojen päälle. Toivottavasti he eivät ole oikeassa, sillä sehän tarkoittaisi, että pakastuminen jäisi kovin tilapäiseksi.

 102. Janne
  05/01/2014 15:49

  Katsoin Ilmatieteen laitoksen Android sovelluksella (suosittelen kaikille, on monelle alustalle!) ja ensi viikonlopulle ennustettiin etelään jopa -14 la-su päiville!

 103. Teemu
  05/01/2014 17:55

  Kristian :
  Ennusteita pitää seurata aika innolla senkin takia, että amerikkalaiset ovat itsepintaisesti sitä mieltä GFS:ssä, että tammikuusta tulee aivan hervottoman lämmin, +4-5 astetta keskiarvojen päälle. Toivottavasti he eivät ole oikeassa, sillä sehän tarkoittaisi, että pakastuminen jäisi kovin tilapäiseksi.

  Mistäs olet nuo arvot kurkkinut?

 104. Teemu
  05/01/2014 18:00

  http://ds.data.jma.go.jp/gmd/tcc/tcc/products/model/map/1mE/map1/pztmap.php

  Japanilaisilta tokasta ennusteviikosta eteenpäin melko talvinen näkemys.

 105. Tapio R.
  05/01/2014 20:54

  Otavassa satoi eilen illalla räntää, joka muuttui vedeksi yöllä. Sivutiet ovat paikoin erittäin liukkaita. Nyt Otavassa on +2 ja paksu sumu.

 106. Nimetön
  05/01/2014 21:46

  Perjantaina Uudellamaalla sisämaassa 9m/s tuulta ja lunta piisaa. Vekkulia ajokeliä tiedossa, meneekö hän metsääkin nurin kun ei ole mitään routaa?

  • Janne
   05/01/2014 21:53

   Varmaan kymmeniä tuhansia jää sähköittä, jos sataa paljon lunta.

 107. Tapio R.
  06/01/2014 09:26

  Otavassa satoi viime yönä vähän räntää. Nyt sumuista ja lämpötila nollassa. Lauantaiksi Ilmatieteen Laitoksen sivulla ennustetaan -15 asteen lämpötiloja päivälläkin.

 108. Janne
  06/01/2014 13:32

  Pysyn edelleen kannassani eli talvi alkaa loppuviikosta todennäköisesti perjantaina ja pysyvä lumi taitanee tulla myös. Tosin ensi viikolla voi lauhtua vähän mutta lauhtuminen näyttää pieneltä.
  Etelärannikolla on viimeksi käyty pakkasella noin 3 viikkoa sitten.

 109. Sami
  06/01/2014 15:01

  On tämä suomenkin sää mielenkiintoinen jos on esim. New Yorkin, tosin siellä muutos voi olla nopeasti reilusta pakkasesta jopa +15 asteeseen. Jyväskylässä tulee olemaan 16.12.-9.1. välisen ajan keskilämpötila +1,6 kun taas 22.4.-14.5.1955 keskilämpötila oli +1,5.

  Kyllä tuo ”oikean talven” alku nyt näyttää varmalta tuossa pe-la paikkeilla. Veikkaan edelleen että maaliskuusta tulee jälleen hyvin kylmä, eli kaksi peräkkäin niinkuin aina ennenkin.

 110. Tapio R.
  06/01/2014 15:25

  Sami :
  On tämä suomenkin sää mielenkiintoinen jos on esim. New Yorkin, tosin siellä muutos voi olla nopeasti reilusta pakkasesta jopa +15 asteeseen. Jyväskylässä tulee olemaan 16.12.-9.1. välisen ajan keskilämpötila +1,6 kun taas 22.4.-14.5.1955 keskilämpötila oli +1,5.
  Kyllä tuo “oikean talven” alku nyt näyttää varmalta tuossa pe-la paikkeilla. Veikkaan edelleen että maaliskuusta tulee jälleen hyvin kylmä, eli kaksi peräkkäin niinkuin aina ennenkin.

  Jos ei maaliskuu, niin ainakin helmikuun pakkaset jatkuvat mahdollisine tilapäisine lauhtumisineen.

 111. Sami
  06/01/2014 16:52

  Taas sama juttu, Jyväskylässä sekä myös muualla keskisessä suomessa tulee lunta sakeasti ja sadetutkassa ei näy mitään, eikä edes kelivaroitusta ole annettu.

 112. Kristian
  06/01/2014 16:53

  Hyvältä näyttää tällä hetkellä. Sitä ennen täytyy vielä malttaa mielensä ja pysyä kärsivällisenä, koska on menossa yli parikin saderintamaa. Huomenna voi sataa aika reippaastikin.

  Vielä on vähän arvoitus, kuinka runsaasti to-la aikana sataa. Itse ottaisin kunnon pyryn, ainakin 10 cm, mutta ei noista ennustetuista sateista taida ihan niin paljoa tulla. Tai täällä pk-seudulla riippuu siitä, miten aikaisessa vaiheessa muuttuu lumeksi. Näyttäisi sateet alkavan räntänä ja sitten vasta lunta.

  Tästä tulee selvästi myöhäisin ensilumi Hki-Kaisaniemeen! En muista tarkkaan, minä päivänä se tapahtui kaksi vuotta sitten, mutta myös silloin mentiin ensilumessa tammikuulle.

  • Janne
   06/01/2014 17:42

   Tuli 2.1.2012 mutta silloin ei tainnu Vantaalle tulla joulukuussa toisin kuin tänä talvena. Taitaa tänäkin talvena meri toimia ”lumitykkinä” veikkaisin, jos lopputalvi ollaan pääosin pakkasella ja lunta ehtii kertyä niin tämä olisi VIIDES peräkkäinen lumitalvi.

 113. Olli
  06/01/2014 17:27

  Lämpötila lähellä -30 astetta Chicagossa ja ei ennusteen mukaan nouse iltapäivällä auringonpaisteessakaan ollenkaan… Lisäksi puuskissa 15-17 m/s puhaltava pohjoistuuli tekee eilisen pyryn jälkeisistä lumitöistä varsin ”virkistävän” kokemuksen… 😀

  Ilmeisesti nimenomaan nuo kylmät päivälämpötilat tekevät tästä epätavallista, yöllähän vastaavaa kyllä tapahtuu melko useinkin, lähes vuosittain.

 114. Matti
  06/01/2014 18:38

  Näyttää tosiaan loppuviikoksi talvista koko Suomeen, mutta seuraavalla viikolla lämpenee uudestaan. No, eipä se lämpeneminen täällä etelärannikolla haittaa

  • Kristian
   06/01/2014 20:55

   Riippuu mitä lämpenemisellä tarkoitetaan. Viikonloppuna olisi tämän hetken ennusteen mukaan reilu -10 ja alkuviikolla noin -5 tai vähän alle. Ainakaan ennusteissa ei ole (juuri nyt) sellaista, että menisi liiankin tuttuun +5:een. Tietysti jos kylmenemisen yhteydessä ei ehdi pahemmin sataa lunta, niin ne voivat nopeasti sulaa, jos menee plussalle.

   Olen varma, että perjantaista lähtien kaikissa hiihtokeskuksissa lumitykit laulavat yötä päivää, että saavat edes jonkinlaiset tykkilumirinteet ja -ladunpätkät käyttöön.

   • Matti
    06/01/2014 22:10

    Näyttäisi että jossain vähän nollan yläpuolella oltais ainakin etelärannikolla. Ilmamassan lämpötila vain aavistuksen vähemmän kuin nyt. Mutta katsotaan nyt ensiksi tämä viikko.

  • Jeppe
   07/01/2014 18:47

   GFS-ennusteiden eri ajot eroavat tällä hetkellä niin kovasti toisistaan, ettei pitemmän aikavälin säästä uskalla vielä sanoa oikein mitään.

 115. Jykä
  06/01/2014 18:58

  Paitsi jos nyt tulee lunta niin lauhtumisen myötä on sitten liukastakin. Mun mielestä tämä alkutalvi on ollut oikein mukava kun ei ole ollut liukkaita kelejä, eikä edes erityisen sateista verrattuna esim joulukuuhun 2011, jolloin ainakin Helsingissä satoi ihan älyttömästi.

  • AP
   07/01/2014 13:17

   Totta, lauha sää ei ole pelkästään paha asia (jos ei hyväkään). Säästöjä syntyy kun lunta ei tarvitse aurata ja kuljetella, eivätkä ihmiset liukastele. Tosin kadut kuluvat ja reikiintyvät näillä ilmoilla tavallista nopeammin ja hiihtokeskuksissa on vitsit vähissä. Joulukuun alussa oli Tampereella hetken lunta ja jäätä, mutta kun ne sulivat pian pois, piti asennoitua jatkamaan syksyisten harrastusten parissa: kun kerran en ole päässyt hiihtämään, olen jatkanut pyöräilykautta tammikuulle (aivan samoin kuin 2007 ja 2008). Tosin nyt alkaa jo pikku hiljaa kyllästyttää tämä pitkittynyt marraskuu, joten toivotan valkean talvisään pakkasineen tervetulleeksi.

 116. Kristian
  07/01/2014 14:09

  Menee hieman jännäksi, onko perjantaina lopulta tulossa paljoakaan lunta: viimeisimmässä ilmatieteen laitoksen ennusteessa sade alkaa pk-seudulla to-pe aamuyöllä räntänä ja ehtii ehkä nipinnapin muuttua lumeksi, ennen kuin sadealue menee ohi.

  Jälkipuolella pohjoinen pääsee puhaltamaan, eli pakkasia on tulossa, mutta paljoakaan ei luonnonlunta tule maahan (ehkä). Siis lumitykeille hommia, jotta saadaan edes jonkinlaisia hiihtolenkkejä käyttöön!

 117. Petri
  08/01/2014 01:52

  Tässä näyttää nyt käyvän niin, että 2007-2008 on peruttu, mutta 2006-2007 talveen on edelleen aivan hyvät mahdollisuudet.

  Nyt Karanmeri on jäässä ja ainakin hetkeksi – saa nähdä kuinka pitkäksi aikaa kuitenkaan – kylmää ilmaa pääsee virtaamaan tänne siltä suunnalta.

  http://www.instantweathermaps.com/GFS-php/showmap-nh.php?run=2014010718&var=TMP_2m&hour=069

  Kylmän, kuivan ilman olisi helpompaa päästä tänne Suomeen, jos Vienanmeri saataisiin jäähän. Sellaisiakin talvia on ollut, jolloin Vienanmeri on ollut jäässä jo joulun tienoilla. Viime vuosina tällaista ei enää ole tapahtunut. Verratkaa vaikka:

  http://igloo.atmos.uiuc.edu/cgi-bin/test/print.sh?fm=12&fd=25&fy=1998&sm=12&sd=25&sy=2013

  Tuosta valikoista voi valita muitakin vuosia. En usko sitä selitystä, että talvettomuutemme on johtunut pelkästään lukittuneesta polaaripyörteestä, kyllä merijäällä täytyy olla merkitystä. Sulan meren yli ei pääse kylmä eikä kuiva ilmamassa tulemaan.

  • Teemu
   08/01/2014 08:13

   Oma näkemys tämän kertaisesta (ja toivottamasti menneestä) talvettomuudesta perustuu suuriin paine-eroihin sekä laaja-alaisiin painekenttiin, jotka nyt tällä kertaa ovat aiheuttaneet lauhuuttaa (tropiikin Atlantilta vähän pohjoiseen hyvin laaja korkeapaineen alue ja siitä pohjoiseen hyvin laaja matalan illmanpaineen alue, jota on ruokkinut Kanadan itäpuolen kylmyys) Painejaukauma olisi voinut olla toistepäin ja sitten olisi taas ihmetelty, miksi on niin kylmää. Meret sinänsä lämmittävät vain mikäli ilmavirta käy lämpimän tai sulan meren yli. Näin myös, mikäli tuulee suoraan pohjoisesta tai nyt vaikka sulan Vienanmeren tai Karanmeren yli. Tämän takia pohjoinen ilmavirtaus ei ole täällä niin rapsakka kuin nyt vaikka 60 astetta pohjoista leveyttä Kanadassa.

   Hassua sinänsä, mutta sulan Karan- tai Jäämeren tulisi teoriassa suosia korkeamman paineen muodostumista, mutta näinhän ei ole käynyt.

   Itse olen sillä ajatuksella, että polaaripyörteen dipolimaisuus Siperian ja Pohjois-Amerikan yllä on ollut tämän kaiken p****n alku ja juuri. Tästä taisi olla Hesarin verkkosivuilla juttua eilen:

   http://www.hs.fi/kotimaa/Sama+s%C3%A4%C3%A4ilmi%C3%B6+selitt%C3%A4%C3%A4+Suomen+leutouden+ja+Yhdysvaltain+pakkaset/a1389063945458

  • Nimetön
   08/01/2014 13:06

   Joo 2006-2007, mutta myös talvi 2011-2012 on noudatellut samaa kuvioa tähän asti. Silloinhan tuli ihan kunnon talvi, vaikka tammikuu alkuun asti ei talvesta ollut tietoakaan. Aivan, kukaan ei enää muista että tuo talvi olisi ollut jotenkin erityisen lauha, vaikka siitä on vain kaksi vuotta aikaa.

   • Nimetön
    08/01/2014 13:07

    Minulle kelpaa kumpikin vaihtoehto noista kahdesta talvesta. Sillä olihan se maaliskuu 2007 kokemus, voisi ottaa uusiksi!

 118. Kristian
  08/01/2014 08:00

  Aika rohkaisevia karttoja ollut talven ystävän näkökulmasta GFS:ssäkin lähipäivinä, vaikka onhan niissä hajontaakin ollut. Jo viikonkin pakkasjakso jäädyttää aika kivasti vesistöjä ja antaa epäekologiselle mutta tässä tilanteessa aika välttämättömälle lumetukselle tilaisuuden. Itse pidän niin paljon talvesta, että pitänee mennä vaikka sitten tykkilumelle hiihtämään, jos vain pääsee (Ylläs-halliin en!). Ja onneksi on Lapin-matkakin tiedossa!

  Jos 2006-07 talvi toistuisi, se vaatisi hyvin kylmän helmikuun – ja vastaavasti ennätyslämpimän maaliskuun! ESim. Meteociel.fr:n CFS-ajot helmi-maaliskuulle ovat toistaiseksi täysin kuutamolla. NOAA:n sivulla ollaan itsepintaisesti hieman keskimääräistä lämpimämmän helmi-maaliskuun kannalla.

  • Kristian
   08/01/2014 08:04

   Luonnonlumen puutehan ei ole vain etelän asia. Pakastumisen yhteydessä näyttää tulevan jonkin verran heikkoja lumisateita ympäri maata mutta niistä ei vielä kerry paljon mitään, joten lumitykkeihin joudutaan turvautumaan muuallakin, Koillismaata ja Lappia lukuunottamatta.

   MItä tulee tämän poikkeuksellisen lauhan syihin, niin takuulla polaaripyörre on se virallinen selitys, jonka taakse meteorologit voivat mennä, mutta sitten on muitakin syitä, kuten merijään puute. En tiedä, onko Atlantti paljon keskimääräistä lämpimämpi, mutta jos on, silläkin on varmasti vaikutuksensa.

 119. Tapio R.
  08/01/2014 08:03

  Otavassa on nollakeli ja viime yönä satoi lunta n. 5 cm.

 120. Jykä
  08/01/2014 08:19

  Helsingissä on viimeksi joulukuun puolivälissä (!) mitattu pakkasta. Aika käsittämätöntä.

  • Kristian
   08/01/2014 09:39

   Kaksi kuukautta sitten lähdin kurssireissulle Tallinnaan. Ulkona oli silloin yhtä lämmintä. Silloin se oli ihan okei, ei enää.

 121. Jussi
  08/01/2014 12:56

  Juupa juu, ei taida tulla ensilunta Helsinkiin vielä perjantainakaan! Näyttää siltä, että lumisadealue menee eteläisempää reittiä ja rannikolle ylettyy vain jotain räntäripeksintää. Vielä pari päivää sitten oli ennusteissa ”kolmen hiutaleen” lumisadetta. Olisihan se ollut komeaa, jos maassa olisi ollut vaikka 10 cm lunta ja sitten olisi pakastunut.

  • Jussi
   08/01/2014 12:58

   On muuten huvittavaa seurata Meteocielin sivulta helmi-maaliskuun ajoja: peräkkäisissä CFS-ajoissa helmikuulle voi olla luvassa 5-6 astetta keskimääräistä lämpimämpää ja pari astetta keskimääräistä kylmempää! 🙂 Siis aika nollainformaatiota.

   • El Tiempo
    09/01/2014 03:28

    joo, todella koomista viihdettä on tuo. Sattuneesta syystä seurailin noita samoja ennusteita about marraskuun puolivälin paikkeilta alkaen ja focus oli Afrikan luoteiskulmilla. Tuolla, missä olosuhteiden pitäsi olla paljon vakaammat ja paremmin ennustettavat (?), kuin täällä meillä, heitteli ennusteet laidasta laitaan jokseenkin päivittäin ihan sinne lähtöpäivään saakka. Lopputulos varmaankin osui keskimäärin aika lähelle… 🙂
    Eli siis noin pitkän ajan ennusteet ovat täysin käyttökelvottomia muuhun, kuin viihdekäyttöön, horoskooppiluokkaa – ainakin toistaiseksi.

 122. AP
  08/01/2014 17:24

  Tapio R. :
  Otavassa on nollakeli ja viime yönä satoi lunta n. 5 cm.

  Tuo eilisillan ”kylmä sade” oli aika kiintoisa sääilmiö. Lämpötila oli yleisesti Etelä- ja Keski-Suomessa 3-4 astetta plussan puolella ennen lounaasta saapunutta sadealuetta. Sade alkoi vetenä, mutta muuttui sitten rännäksi ilman jäähdyttyä nopeasti 0-1 asteen välille (jopa niinkin etelässä kuin Keravalla tiesään mukaan). Kun sadealue jatkoi matkaansa itään yhä lumisempana, lännessä ilma lämpeni nopeasti uudestaan 4 asteen tienoille ja viimeiset sateet tulivat jälleen vetenä. Näin kävi esim. Tampereella.

  Tänäänkin on sadellut suunnilleen samoilla alueilla, heikommin ja kuurottaisemmin tosin, mutta ilman vastaavanlaisia lämpötilan vaihteluja.

 123. Jussi
  08/01/2014 21:10

  Lähiviikkojen säätä pitää tarkkailla mielenkiinnolla. On näkynyt niitä ajoja, joissa ensi viikon lopulla nousisi uudestaan nollaan tai jopa plussalle. Toisaalta on niitä GFS-ajoja, joissa mennään tukevasti pakkasella pari viikkoa. Ota noista selvää, kun lähipäivätkin niin muuttuvat. Perjantain sateet menevät eteläistä reittiä ja lauantaina on selvästi lauhempaa kuin alun perin luvattiin.

  Tuoreessa helmi-huhtikuun kausiennusteessa (ECMWF) todetaan seuraavaa:

  ”Jakson keskilämpötila on Suomen alueella 70-80 % todennäköisyydellä tavanomaista korkeampi, kun tilastollinen todennäköisyys on 50 %. Tavallista lauhemman sään painopiste on maamme itäpuolella, joten todennäköisyys tavanomaista lauhempaan säähän on maan itäosassa hieman suurempi kuin maan länsiosassa.”

  Ja kuten tiedetään, ECMWF ei ota kantaa, minkä verran poikkeaa ylös tai alas. Tämähän vastaisi trendiä, mikä on useimmiten ollut myös CFS-ennusteissa. CFS on ollut aika itsepintaisesti sitä mieltä, että helmi-maaliskuu on 1-2 astetta keskimääräistä lämpimämpi. Ainoastaan venäläiset ovat vieläkin sitä mieltä, että kylmää on tulossa:

  http://wmc.meteoinfo.ru/season

 124. Petri
  08/01/2014 23:48

  Ehkä tuossa yllä jo hieman ennenaikaisesti peruin 2007-2008 uusinnan. 2008 tammikuussa oli lyhyt pakkasjakso tammikuussa, mutta se kesti vajaan viikon. Tällainen lyhyt piipahdus saattaa tulla tästäkin käänteestä.

  2008 kuitenkin hiihdettiin Jyväskylässä ja Joensuussa. Mutta eipä taideta hiihtää tänä vuonna.

 125. Teemu
  09/01/2014 08:12

  Ilmakehän dynamiikka näyttää kuitenkin nyt erilaiselta, kuin mitä tämän roskajakson aikana, joten pitäisin itse kohtuullisen epätodennäköisenä, että tämä mennyt kuukausi enää toistuisi. Ensi viikolla hiihdetään Uudellamaalla tykkilumella vähintään, niin hiihdettiin melkein jouluunkin asti…:)

 126. Säästä
  09/01/2014 10:12

  nyt on taas huomisen lumisade-ennusteet muuttuneet ja lunta pitäisikin tulla aika reippaasti ainakin etelässä. Ilmatieteenlaitokselta erittäin huonon ajokelin varoitus

  • Säästä
   09/01/2014 10:13

   tarkennuksena, etelärannikolla taidetaan saada pelkkää vettä ja illalla ehkä räntää

 127. AP
  09/01/2014 14:08

  2008 tammikuu ei tosiaan ollut ainakaan Tampereen korkeudella koko ajan lumeton. Loppiaisena satoi lunta joka pysyi maassa noin viikon. Sitten oli taas lauhaa ja lumetonta 21.1. asti jolloin taas tuli lumipeite noin viikoksi. Tammikuu vaihtui helmikuuksi jälleen lumettomassa maassa, mikä on erittäin harvinaista täälläpäin (tarkkaa tilastoa minulla ei ole, mutta oletettavasti näin kävi viimeksi v. 1975). 3.2. tuli viimein jonkinmoinen pysyvä lumipeite, vaikka lauhoja kelejä oli jatkossakin ja ainakin keskikaupungilla välillä täysin lumetontakin. Muistan lopettaneeni pyöräilykauden ennätysmyöhään 20.1. mutten tainnut hiihtää v. 2008 kertaakaan.

  2007 tammikuu oli kokonaan lumeton 14.1. asti, jolloin satanut lumi jäi sitten pysyväksi, vaikka seuraavalla viikolla oli vielä pari suojapäivää. Sitä edelsi huikea kahden kuukauden lauha ja lumeton sääjakso, mikä peittoaa tämänhetkisen, ”vain” vajaan kuukauden pituisen lauhan jakson.

  Itse uskon nyt käyvän kuten 2007 eli talvi ja lumi tulee huomenna jäädäkseen. Ennustettu kylmyys näyttää paljon tuntuvammalta kuin vuoden 2008 vaatimattomat yritykset.

  • Janne
   09/01/2014 15:26

   Pakkaset näyttävät jatkuvan gfs-ajossa ja samoilla linjoilla on foreca 15 vrk.

 128. Nimetön
  09/01/2014 15:44

  1975 talvesta silloin leikki-ikäisenä muistan sen olleen märän ja pimeän (P-Pirkanmaa-Kuopio akselilla). Metallijalaksinen rattikelkka kulki kuin ohjus vetiseksi iljanteeksi muuttunutta maaseututien mäkeä alas. Mutta enpä masentavampaa ”talvea” muista, kuin 2007-08 oli. Viikolla 8. talvilomalla ajaessa pohjoista kohti, lumiraja meni Toijalan-Lempäälän korkeudelta. Tästä kehittynee ihan asiallinen talvi, joka vielä pelastanee sesonkikaupan ja laskettelukeskukset. Pitkää tästä talvesta ei tule, ellei sitten maalis- ja huhtikuusta tule yhtä talvista kuin esim. historiallisena talvena 1899.

 129. Säästä
  09/01/2014 16:26

  noista 1800-luvun lopun talvista olisi ihan kiva tietää vaikuttiko Krakataun tulivuorenpurkaus vuodelta 1883 mitenkään Suomen talviin. Ainakin muutaman vuoden ajan oli vissiin koko maapallolla normaalia kylmempää. Onko kukaan koskaan lukenut noin vanhoista lehdistä mitään asiaan liittyviä juttuja tms? Onko Paulilla mitään tietoa asiasta?

  • Lasse
   09/01/2014 23:45

   Krakatau lämmitti Suomen talvea ja viilensi kesää niinkuin suuret tulivuorenpurkaukset keskimäärin tekevät meillä. Satuin tekemään gradun, jonka otsikko oli ”Tulivuorenpurkausten vaikutus ilmastoon”. Omassa tutkimusosassani keskityin Suomen ilmastoon. Uusi löytö gradussani oli että meillä talvet lämpenevät vaikka globaalisti sekä talvet että kesät viilenevät. Tutkielman tein 1988 (julk. 1989) ja tämä tulos on myöhemmin (vars. Pinatubon -91 jälkeen) vahvistettu koskemaan meidän leveysasteita yleisemminkin. Gradu ei löydy sähköisessä muodossa, mutta otin kuvan lämpötilan kuukausipoikkeamista Helsingissä ja Tukholmassa mm noina vuosina, en keksinyt muuta paikka kuin Twitter-tilini: pic.twitter.com/HMdBAxopGg Krakautaun purkaus oli elokuussa 1883. Muutama kk menee ennenkuin se näkyy lämpötiloissa mutta seuraava talvi oli keskimäärin lauha. Lauhinta toki jo marraskuussa mutta kaikki talvikuukaudet joulu-maaliskuu normaalia lämpimämpiä. Seuraava kesä enemmän viileä kuin lämmin ja taas seuraava talvi normaalia lämpimämpi. Yksikkö on keskihajontaa (omassa 21 vuoden ilmastossaan). Krakatau ei ole niitä suurimpia purkauksia viime vuosisatoina vaikka toki kovin pamaus onkin. Selvimmin islantilaisen Laki-tuolivuoren (myös nimellä Lakigigar) näkyi minun materiaalissani Tukholmassa v. 1783. Kolme vuotta oltiin jatkuvasti selvästi miinuksen puolella paitsi pari marraskuuta.

   • Säästä
    10/01/2014 10:20

    Aikamoinen sattuma, että teit juuri aiheeseen liittyvän gradun 😀 Kiitos vastauksestasi. Keksitkö mitään syytä tulivuortenpurkausten lauhentavaan vaikutukseen Suomessa?

   • Teemu
    10/01/2014 10:21

    Minkälaisiin meteorologisiin muutoksiin tämä johti täällä päin? Tapahtuiko paineanimalioissa muutoksia

 130. Sami
  10/01/2014 00:34

  No niin…plussapäivät ovat sitten ohi…16.12.-9.1. keskiarvoksi tuli Jyväskylään +1,44. Tämä 25 päivän jakso oli keskiarvoihin nähden aikalailla samanverran lämpimämpi kuin ennätyslämmin 21.11.-15.12.2006 jakso, molempien poikkeama on 9 asteen kieppeillä. Poikkeamaltaanhan nämä eivät ole 25 päivän jaksolla tietenkään ennätyksellisiä, kun jo kokonainen kalenterikuukausi on ollut yli 13 astetta keskimääräistä kylmempi.

  • Matti
   10/01/2014 06:36

   Saa nähdä ehtiikö Helsingissä satamaan ollenkaan lunta vai tuleeko joku tyyliin millimetrin ”peite” sadealueen lopussa. Vettä sataa kaatamalla ja lämpötila +3

 131. Jykä
  10/01/2014 10:10

  Luvattua ”lumipyryä ja pysyvää lumipeitettä” odotellessa…Kelikamerakuvia kun katselee niin aika lumettomalta näyttää, paitsi tietty pohjoisessa.

  • Säästä
   10/01/2014 10:21

   Joo aika naurettavaksi jäi tuo ”Etelä-Suomen sisämaassa 10-15cm” testbediä kun katsoo, niin näyttää siltä, että koko sadealue on kuivumassa kasaan ja lumi ei edes peitä teitä vielä

  • Nimetön
   10/01/2014 10:33

   No eihän sitä lumipyryä tule. Koko maan etelä- ja keskiosa jää nyt vähille lumille pakkasten tullessa ja kuivaa pakkaskeliä on luvassa pidempään, Routa- ja vesistöjen jäätilanne normalisoituu tätä menoa. Tässähän on etelässä takana ainakin neljä lähes roudatonta talvea, kun on ollut aina niin paljon lunta.

  • Teemu
   10/01/2014 11:52

   Jep, meni aika totaalisen munilleen tuo sade-ennuste. Tossahan tuo on kuivahtamassa täysin.

 132. Matti
  10/01/2014 13:11

  Rannikolla voi olla kunnon lumisade vielä tänään mahdollinen jos ilma vain kylmenee. Tutka näyttää meren vaikutuksesta rannikolle sadekaikujen voimistumista tällä hetkellä.

  • Säästä
   10/01/2014 13:41

   silti päivän ennusteet menivät pieleen, sillä sateen piti tulla sade-alueesta noin 1. salpausselälle 😀 ei täinneet sateet edes ylttää niin pitkälle

  • Nimetön
   10/01/2014 14:02

   ”voi olla”, ”jos”, ”mahdollinen”. Täähän kuulostaa jo ihan meteorologilta 🙂 Kyllähän tuo ennuste meni rankanpuoleisesti pieleen, ei siitä mihinkään pääse. Juuri nyt pitäisi olla erittäin huono ajokeli, mutta onkin kesäkeli.

   • Matti
    10/01/2014 14:41

    ”Täähän kuulostaa jo ihan meteorologilta”

    Kuulostaa siltä, miten insinööri ajattelee. Ei ennuste ole koskaan faktaa…

   • Matti
    10/01/2014 14:48

    No, sen uskallan itsekin luvata, ettei tänään ole Etelä-Suomessa 57 astetta pakkasta tai 150 astetta lämmintä, koska niiden todennäköisyys on pyöreä nolla. ”Saattaa” tai ”voi olla” tarkoittaa, että on olemassa mahdollisuus.

 133. Janne
  10/01/2014 13:45

  Voipi muuten olla melkoisen liukasta huomenna 😉

  • Matti
   10/01/2014 14:49

   Toisaalta jos tuuli ja kuiva ilma kuivattaa tiet, niin ei liene edes kovinkaan liukasta.

   • Matti
    11/01/2014 12:37

    Näin taisi käydäkin. Kuivat tiet joka paikassa ainakin Helsingissä

  • Tapio R.
   12/01/2014 06:54

   Kyllä Mikkelin keskustassa perjantai-iltana klo 17 jälkeen oli erittäin liukasta. Oli niin liukkaat jalkakäytävät, etten voinut kävellä sadan metrin matkaa torilta matkakeskukseen linja-autoasemalle, vaan piti mennä torin pysäkille. Kaikki, jotka yrittivät mennä rautatie- tai bussiasemalle, liukastelivat enemmän tai vähemmän.

 134. Teemu
  10/01/2014 14:20

  Nimetön :
  “voi olla”, “jos”, “mahdollinen”. Täähän kuulostaa jo ihan meteorologilta Kyllähän tuo ennuste meni rankanpuoleisesti pieleen, ei siitä mihinkään pääse. Juuri nyt pitäisi olla erittäin huono ajokeli, mutta onkin kesäkeli.

  Samaa mieltä. Eilen illalla oli Etelä-Suomen osalta erittäin huonon ajokelin varoitus voimassa. Nyt käytännössä sulat tiet. Mites tuollei pääsi käymään…?

 135. Jykä
  10/01/2014 14:52

  Hupaisaa muuten, että pohjanmaa oli vielä hetki sitten ainoa maakunta jossa kelivaroitus ei ollut voimassa. Kuitenkin kelikamerakuvien perusteella se on ainoa maakunta (Oulun alapuolella) missä oikeesti on talvista. No nyt sinnekin annettiin kelivaroitus. 🙂

 136. Jussi
  10/01/2014 14:56

  No yhtä mieltä ollaan kaikki siitä, että sade-ennusteet menivät päin prinkkalaa. JO se oli pari päivää nähtävissä, ettei pk-seudulla mitään lunta sada, mutta muualla Etelä-Suomessa olisi luullut tosiaan sateiden tulevan valkoisena.

  • säästä
   10/01/2014 15:42

   Harvemmin tulee petyttyä näin pahasti lumisateiden ’tulemattomuudesta’, mutta näiden pitkien syyskuukausien jälkeen olisi se 5-15cm kelvannut. Nyt vkloppuna sitten alkavat kireähköt pakkaset ja lumisateita voidaan joutua odottelemaan vaikka kuinka kauan.

 137. Säästä
  10/01/2014 16:37

  mielestäni nämä ”Lunta voi tulla jopa 10-15cm” ennusteet, jollainen löytyi eilen myös FMI:n sivuilta, ovat harhaanjohtavia. Ehkä Fmi:n pitäisi kertoa enemmän epävarmuustekijöistä, kuten myrskyvaroitus.com tekee? Olisi oikeasti kiva saada meteorologeilta lisätietoja tilanteista, joissa ennusteet eivät mene lähellekkään kohdilleen. Nyt tuntuu siltä, että pieleen menneet ennusteet vain kuopataan ja jatketaan eteenpäin ilman mitään selityksiä mistään 🙂

 138. Matti
  10/01/2014 17:10

  No, näyttää tosiaan siltä, että sadealue menetti jo voimansa. First world problems 😀 Toivotaan, että saadaan jossain vaiheessa lake-effect sateita rannikolla kunhan kylmä ilmamassa valuu päälle

 139. Janne
  10/01/2014 19:23

  ECMWF:n mukaan ensi viikko olisi tavanomaista kylmempi koko maassa. GFS näyttää pientä lauhtumista ensi viikon jälkeen mutta joka tapauksessa talviselta näyttää, kunhah tuota lunta saisi nyt tänne eteläänkin. Mieluummin nyt kuin maaliskuussa.

 140. Antti L
  10/01/2014 20:33

  Jokos Helsingissa on ensilumi? Taalla Kanarialla se jo saatiin vuoristoihin. Esim. Teiden rinteella siina kohtaa, minne bussit jattaa turistit, naytti kuvien mukaan olevan lunta.
  Eilen aauyolla tuli myos ukkoskausi avattua reippaan sateen kera. Maspalomasissakin 24 mm. Ei nyt kovin ihmeellista rytinaa, mutta kuitenkin parempaa kuin Suomessa kertaakaan viime kesana ja kohtalaista valketta kuitenkin.

  • Janne
   10/01/2014 21:07

   Suomessa ei ole vieläkään kahdessa paikassa mitattu ensilunta: Helsinki Kaisaniemi ja Hanko. Mutta Vantaalla ja Helsingin Kumpulassa on mitattu, pienestä kiinni.

   • Matti
    11/01/2014 12:34

    Kumpulassakin se ensilumi suli parissa tunnissa (tais olla nippanappa se huikea sentti). Sattui olemaan maassa just mittausajankohtana

   • Matti
    11/01/2014 12:36

    Helsingin kantakaupungissa pahin mahdollinen pimentäjä on märät tiet. Nyt kun maa on täysin kuiva, niin valoisuutta löytyy paljon enemmän, eikä lunta välttämättä edes tarvitse tuomaan valoa. Mutta olisihan se kiva lisä. Tänään ehkä myöhemmin satelee hieman(?)

   • Janne
    11/01/2014 15:27

    Tulipa huomattavasti valoisampaa kun tuli edes vähän lunta. Tästä tulee mitä ilmeisemmin myös pysyvä lumi. Ehkä liian varhaista kuitenkin sanoa.

   • Matti
    11/01/2014 15:46

    Näyttää tulevan kohta lisää lunta

 141. Lasse
  10/01/2014 22:37

  Säästä :
  Aikamoinen sattuma, että teit juuri aiheeseen liittyvän gradun Kiitos vastauksestasi. Keksitkö mitään syytä tulivuortenpurkausten lauhentavaan vaikutukseen Suomessa?

  Tässä on yksi paperi aiheesta:
  http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/(SICI)1097-0088(199605)16:5%3C487::AID-JOC39%3E3.0.CO;2-J/abstract

  Käsittelin tätä myös marraskuussa 2010 erään ajankohtaisen asian tiimoilta ;), kun toinen näistä kylmistä talvista oli alkamassa:
  http://saabriefing.com/2010/11/23/talven-kylmyydesta-ja-polaaripyorteesta/#comments
  Huomaa myös muiden kommentit siihen.

 142. Janne
  11/01/2014 22:39

  Kaisaniemessä mitataan varmasti huomenna ensilumi (lunta nyt 4 cm) ja Hanko Tvärminne jää vielä odottamaan ensilunta.
  Kaisaniemessähän mitataan jälleen uusi myöhäisimmän ensilumen ennätys. Toisaalta nämä lumet jäävät maahan joksikin aikaa ja heikkoja lumisateita näyttää tulevan ensi viikolla. Lämpötila pysyi suojan puolella yhtäjaksoisesti omissa havainnoissa 15.12-10.1 ja sama näyttää olleen mm. Kaisaniemessä. Tosin 18.12 vastaisena yönä kävi aavistuksen pakkasella mutta se oli ihan hilkulla.

 143. Teemu
  12/01/2014 13:22

  http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/CFSv2/htmls/glbz700e3Sea.html

  Miksiköhän cfs:n 2m pitkän ennusteen lukemat ovat vielä melko ylhäällä, vaikk z700 painetasolla ei ennuste kyllä kovinkaan lämmintä ennustetta tue?

 144. Kristian
  12/01/2014 13:46

  Kyllä tekee hyvää tällainenkin pieni lumipeite! Pakkaset nöyttää kestävän ainakin viikon. Forecan 15 vuorokauden parviajo näyttää loppupäästään lauhtuvaa: etelärannikolla menisi nollan pintaan ja muuallakin pikkupakkaselle. Tosin täytyy kyllä sanoa, että ennustettavuus on erittäin heikko viikon päähän. Siellä on parinkymmenen asteen hajontaa päivälukemissa, joten ei voi oikein varmana sanoa kuin sen, että viikko on luultavasti tätä alkavaa lauhempi.

  Itse lähtisin siitä yleistrendistä, mikä on useimmissa ennusteissa eli lopputalvi on lauha. Enimmäkseen pikkupakkasia ja välillä jotain kylmän purkauksia. Rannikoilla tulee välillä lunta mutta myös räntää ja vettä.

 145. AP
  12/01/2014 20:14

  Tulihan sitä valkeaa ja kylmää talvisäätä Tampereellekin, vaikka vähän eri tavalla kuin ennustettiin. Perjantain heikosta räntäsateesta ei vielä lumipeitettä saatu, mutta lauantaina kun piti olla enimmäkseen poutaa, kapea lumisadealue jumittui Pohjanmaa-Pirkanmaa-Uusimaa-akselille ja lunta satoi paikoin jopa 5-10 cm. Tampereella lukema on nyt 7 cm. Mikä parasta, aivan kuten Helsingissäkin tuuli ehti kuivattaa märät kadut ennen pakastumista eli ei ole kovin liukasta kun pakkaslumi satoi kuiville pinnoille.

  Pakkasennusteita on kiristetty niin, että tiistaiaamuna voi olla jopa -19 astetta. Alkaa järvet jäätyä nopeasti heti kun viima vähänkin hellittää. Tietää hyvää retkiluistelun ystäville.

 146. Sami
  13/01/2014 00:05

  Nyt eroaa aika paljon fmi:n ja forecan ennusteet Jyväskylään, fmi tarjoaa lähipäiville -20 lukemia kun foreca tyytyy -10..-13 lukemiin. Pitää ottaa molemmat ennusteet ylös ja katsoa kumpi osui paremmin

  • salama
   13/01/2014 09:50

   Samalta näyttää tänne pääkaupunkiseudulle, Foreca noin -13, fmi -18. Myös GFS ennustaa noin -12 astetta. Veikkaisin että pilvisyydestä ovat erimielisiä… Sillähän on tähän aikaan vuodesta melko suuri vaikutus.

 147. Petri
  13/01/2014 14:59

  Vaikka nyt tulikin pakkasta, tammikuun loppu näyttää nyt lauhalta, ihan kuin pitkän aikavälin ennusteissa on jo todettu. Mutta todellinen talven loppunäytös nähdään ehkä helmikuussa, kun polaaripyörre kerää voimansa ja saattaa jopa peruuttaa takaisin sinne mistä se on tullutkin. http://www.instantweathermaps.com/GFS-php/showmap-strat.php?run=2014011306&var=TMP&lev=10mb&hour=384

  Se, missä olomuodossa sade tammikuun loppupuolen matalapaineissa tulee, jää vielä nähtäväksi. Mutta aika varmalta näyttää, että matalapainemoottori tämän pienen yskäisyn jälkeen käynnistyy uudelleen, ja täydellä teholla. Nähdäkseni mahdollisuudet 2008 helmikuun uusintaan ovat vielä fifty-sixty – riittää, että lämmintä ilmaa tulee Itämereltä, joka ei tässä välissä ehdi edes oikein jäähtyä, saati sitten jäätyä.

  Onko talvesta tullut pohjoisella pallonpuoliskolla tuolileikki, jossa joku jää aina ilman?

 148. Teemu
  13/01/2014 15:31

  Petri :
  Vaikka nyt tulikin pakkasta, tammikuun loppu näyttää nyt lauhalta, ihan kuin pitkän aikavälin ennusteissa on jo todettu. Mutta todellinen talven loppunäytös nähdään ehkä helmikuussa, kun polaaripyörre kerää voimansa ja saattaa jopa peruuttaa takaisin sinne mistä se on tullutkin. http://www.instantweathermaps.com/GFS-php/showmap-strat.php?run=2014011306&var=TMP&lev=10mb&hour=384
  Se, missä olomuodossa sade tammikuun loppupuolen matalapaineissa tulee, jää vielä nähtäväksi. Mutta aika varmalta näyttää, että matalapainemoottori tämän pienen yskäisyn jälkeen käynnistyy uudelleen, ja täydellä teholla. Nähdäkseni mahdollisuudet 2008 helmikuun uusintaan ovat vielä fifty-sixty – riittää, että lämmintä ilmaa tulee Itämereltä, joka ei tässä välissä ehdi edes oikein jäähtyä, saati sitten jäätyä.
  Onko talvesta tullut pohjoisella pallonpuoliskolla tuolileikki, jossa joku jää aina ilman?

  Jep, ei tunnu tasaisesti riittävän kylmää kaikille. Tosin tilanne on nyt normalisoitunut, jos niikseen tulee, eli 60 asteen pohjoispuolella on kuitenkin jo miinusasteita melko normaaliin tapaan kaikilla kuivan maan alueilla.

  Veikkaanpa, että nyt kun polaaripyörrettä on sekä wave 1 ja 2:sen toimesta puristettu kunnolla, on se herkempi ottamaan turpiinsa seuraavassa erässä, eli pitäisin todennäköisempänä, että se tuosta hajoaa tai jakaantuu kuin että vahvistuisi. Itse en kireistä pakkasista välitä, mutta lunta saisi tulla vaikka 2 metriä…:)

 149. Matti
  14/01/2014 06:58

  Elämme mielenkiintoisia aikoja. Tosiaan kylmyys painuu itään ja suursäätila alkaa muuttumaan. Asetelma näyttää enemmän sille miltä se näytti viikko sitten, kuin mitä pari päivää sitten vielä mallit ennustivat.

  • Teemu
   14/01/2014 07:34

   Seuraavan 5 vrk keskilämpötila lienee Etelä-Suomessa noin -15 tienoilla ja siitä saman pätkän eteenpäin noin -10 tienoilla ja tuonkin jälkeen GFS työntämässä matalaa eteläpuolitse, joten ei ainakaan minun silmiin ihan samalta näytä kuin viikko sitten…:)

  • Esa T
   14/01/2014 16:51

   Muuttumaan kylmemmäksi…
   Loppuviikosta meni lämpötila kylmemmäksi kuin GFS ja nyt mittari on -15:ssä mikä on ”vain” 7 astetta kylmempi ja tällä säällä tippunee -20:en yön aikana.

   Ehkä kaupunkien kivihiilivoimaloiden piipun päässä voikin näyttää lämpimältä, mutta tällä Parikkalassa ei kyllä näytä yhtään lämpimältä tai lämpenevältä.

  • Matti
   14/01/2014 18:25

   Itse siis katselen 850hPa lämpötiloja, jotka ovat nousemassa 10 asteella viikon aikana, jos nuo mallit pitävät paikkansa. Se tarkoittaa päivälämpötiloillekin pakosti nousua. Pilvisyys lienee yksi merkittävä tekijä. Katsotaan mitä käy. 🙂

  • Matti
   14/01/2014 18:33

   + että tuo jopa arktisen kylmä ilmamassa korkeapaineineen häviää täältä pois, eikä uutta liene tulevan tilalle ainakaan ihan hetkeen. Luulisin jotain muutosta tapahtuvan..

 150. LJ
  14/01/2014 16:08

  Ei taida tammikuussa nousta lämpötila enää edes nollaan… Kyllä muutos kylmempään on vain vahvistumassa 🙂

 151. Teemu
  14/01/2014 20:57

  http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/CFSv2/htmls/glbT2me3Sea.html

  Cfs:n kausiennuste kallistunut himpun viileämpään suuntaan. Ilmamassan osalta vielä enemmän. Vastaa loogisesti z700 tason paine-ennusteita.

 152. Teemu
  14/01/2014 21:48

  Matti :
  + että tuo jopa arktisen kylmä ilmamassa korkeapaineineen häviää täältä pois, eikä uutta liene tulevan tilalle ainakaan ihan hetkeen. Luulisin jotain muutosta tapahtuvan..

  Tätä samaa ihmeteltiin tuon megapitkän lauhan jakson alussa, että milloinkohan muutos tulee, no tulihan se kuukauden päästä..)

 153. Tutkiskelija
  15/01/2014 01:01

  Useat GFS-ennusteet kerta toisensa jälkeen näyttävät, että edelleen sitkeästi yrittäisi matalapaineet lauhoine ilmavirtauksineen tuoda lauhaa ilmaa tänne Suomeen, mutta enää se ei käykään läheskään niin helposti kuin vielä hetki sitten. Alkutalvesta Atlantin matalapaineet sysäsivät idän kylmät ilmamassat kauas itään ja koilliseen ja lauha ilma pääsi esteettä tänne Suomeen. Nyt pystyy itäinen suursäätila paljon paremmin pidättelemään matalapaineiden vyöryä Atlantilta. Nähtäväksi jää kumpi lopulta vie voiton. Lieneekö tuo yksi syy siihen, että GFS-ennusteissakin on ollut aika suuria heilahteluita eri ajojen välillä.

 154. Sami
  15/01/2014 03:35

  Tammikuun keskilämpötiloista ei kyllä uskalla vielä mitään sanoa, mutta jos nämä nykyiset lämpötilat säilyvät kuukauden loppuun, on mahdollista että Jyväskylän tammikuu on himpun verran keskimääräistä kylmempi huolimatta ennätyksellisen lauhasta ensimmäisestä kolmanneksesta. Oma näkemykseni on ettei mitään reipasta lämpenemistä(plussakelejä) seuraavan 2 viikon aikana ole tulossa.

 155. Janne
  15/01/2014 13:30

  Jännällä seurataan tuota lumikäärmettä!

 156. säästä
  15/01/2014 14:37

  Outoa, selkeä keli ja silti noin 8 astetta lämpimämpää kuin eilen ennustettiin. Menettiköhän fmi talvisää ennustuskykynsä pitkän syksyn aikana? Parempi tämä -10 on kuin -20, kunhan ihmettelen ennusteiden heikkoutta.

 157. LJ
  15/01/2014 18:18

  Minun mielestäni Ilmatieteen laitokset lämpötilaennusteet (-13 … -20) ovat osuneet Turun seudulla loistavan hyvin. Käväisin päivällä H:gissä, itä-koillinen tuuli toi sinne selvästi Suomenlahdelta kapealle rannikkovyöhykkeelle 5 astetta lämpimpää ilmaa (lämpötila noin -8). Ja näyttää Suomenlahdella tulevan lumikuurojakin.

  Ehkä noissa ennusteiden osumisarvioinneissa kannattaa vähän analysoida tarkemmin, on selvä että tällaisessa korkeapainetilanteessa variaatioita esiintyy niin ajallisesti kuin paikallisestikin 🙂

 158. Säästä
  15/01/2014 19:18

  Nyt näyttäisi lumitykki tuovan lunta etelärannikolle.

  Ja LJ tiedän kyllä, että säätä on erittäin vaikea ennustaa Suomessa, mutta haluaisin vain tietää syitä pieleen menneille ennusteille, kuten viime viikon lumipyrylle, josta ei tullut yhtään lunta eikä paljoa muutakaan sadetta. Ehkä olen vain liian tiedonjanoinen 😀 tai vain tyhmä

  • salama
   15/01/2014 19:32

   Ainakin kylmillä talvisäillä pilvisyys vaikuttaa lämpötilaan helposti useita asteita. Ja niiden pilvien ennustaminen oon todella hankalaa, esim. järvistä haihtuva kosteus voi niitä aiheuttaa.

  • LJ
   16/01/2014 15:55

   Juu 🙂 Sanoisin, että sade-ennuste oli kyllä iso probleema, jota on syytä tutkia eli miksi sadealue kuivahti. Lämpötilojen osalta selitykset on helppo havaita ja laajempaa aluetta tarkastellen varsin osuvia.

 159. Petri
  15/01/2014 21:25

  Nyt täytyy myöntää, ettei tästä tullut kuitenkaan 2007-2008 toisintoa. Mutta aika sitkeä oli blokkiutuminen ja ilmeisesti polaaripyörteen vaeltelu lopulta muutti tilanteen talvisemmaksi. Stratosfäärissä näyttää nyt alkavan tapahtua jotain, saa nähdä, kestääkö pyörre enää tätä puristusta: http://www.instantweathermaps.com/GFS-php/showmap-strat.php?run=2014011512&var=HGT&lev=10mb&hour=384

  • Teemu
   16/01/2014 09:23

   Polaaripyörteen tilanne on mielenkiintoinen tosiaan. Ollut kovassa puristuksessa pidempään ja joissakin kerroksissa se olisi ikään kuin hajonnut, mutta ei kaikissa. Enemmistö arvauksista on pyörteen splittaantumisen kannalla ja QPO:n kääntyminen todennäköisesti itäiseksi ensi talvena olisi taas suotuisampi kunnon hajoamiselle. Yhtäkaikki tilanne on tällä hetkellä yläilmakehän kannalta suotuisampi talvelle. Jos se nyt näin amatööri-ihmettelijän kommenttina voidaan huomioida..:)

 160. Nicholas
  16/01/2014 02:05

  Joo eipä todellakaan tullut mitään 2007-2008 toisintoa vaan viime talven. Nyt sit jatkuu talvisena vielä maaliskuussakin ja siitä tulee taas noin 4 astetta tavanomaista kylmempi vaikka kaikki lupasivat lauhaa talvea ja aikaista kevättä. Eihän kukaan osaa ennustaa edes tulevan viikon säätä joten miksi edes vaivautuvat kertomaan tulevasta.

  • Janne
   16/01/2014 08:32

   Eipä ole paljoa viime talven uusinta, koska joulukuu hyvin lauha 🙂

 161. Esa T
  16/01/2014 10:20

  Sitkeästi se GFS vain näyttää 5 astetta liian lämmintä verrattuna lämpömittariin…
  Onkohan joku unohtanut kertoa sille että ei se Laatokka lämmitä jos ilma ennemminkin matelee tänne pohjoisesta Laatokalta tuulemisen sijaan.

 162. Nimetön
  16/01/2014 15:52

  No missä se lämpeneminen on, tästä kai piti tulla 07-08 mallinen epätalvi? 2012 talven uusinta tämä on, kevät tulee joskus huhtikuun ½-välissä, sitä ennen saadaan E-Suomea myöten ihan riittävästi pakkasta ja lunta seuraavan 3kk aikana…

 163. Nimetön
  16/01/2014 18:32

  Mitkä tekijät vaikuttavat lake effectin voimakkuuteen?

  • Janne
   16/01/2014 18:34

   En ole varma mutta varmasti ainakin se miten laajalti meri on sula ja onko korkeapainetta tms. Vastatkaa joku joka oikeasti osaa meteorologiaa.

 164. Sami
  17/01/2014 02:17

  Edelleen ennusteiden mukaan Jyväskylän tammikuu olisi hiukan keskimääräistä kylmempi, tosin ennuste on juuri tällaisessa säässä herkin haavoittumaan. Katsoin tilastoista niin 1971-2000 keskiarvoihin verrattuna lämpimiä joulukuita(poikkeama +3 tai enemmän joita on 16kpl) on seurannut 11 kertaa vähintään 2 astetta keskimääräistä lämpimämpi tammikuu, 1953 ja 1954 seurasi alle puoli astetta keskimääräistä kylmempi tammikuu ja 2011 oli suurin muutos kun todella lauhaa joulukuuta seurasi asteen keskim. viileämpi tammikuu. Helmi ja Maaliskuille ei juuri yhteyttä ole lämpimillä joulukuilla. Viime vuonna tilanne meni niin että kylmää joulukuuta seurasi hieman keskimääräistä lämpimämpi tammikuu ja vielä lämpimämpi helmikuu, menisikö nyt päinvastoin?

 165. Tutkailija
  17/01/2014 02:50

  2007-2008 oli huikaisevan lämmin talvi, jotta siihen voisi minään nykypäivänkään talvena päästä, täytyy kaiken niinsanotusti osua kohdalleen. Talvikuukausien keskiarvo +5 astetta tavanomaista lämpimämpi kertoo omaa kieltään. Muistan kun silloin sanottiin, että joidenkin lähteiden mukaan sellainen talvi toistuisi Suomessa vain kerran 500. vuodessa. Joten olisihan se aika kova juttu, että näin pian tulisi toinen yhtä lämmin tai vielä lämpimämpi talvi.

  Jostain Ilmatieteen laitoksen julkaisemasta PDF-dokumentista luin joitain vuosia sitten, että tuona talvena Helsingin kylmin lämpötila oli ainostaan -10 astetta pakkasta, taisi olla mittaushistorian lämpimin talven kylmin lämpötila siellä.

  • Janne
   17/01/2014 11:23

   Kyllä oli lämpimin ja tammikuun minimi oli tuolloin -7 ja nyt on ollut -16 et repikää siitä 😉
   GFS on tällä hetkellä sillä kannalla et koko loppukuu menisi pakkasella.

   • Esa T
    17/01/2014 21:41

    Vielä kun se GFS vain saisi sen lämpötilan kohdalleen vai onko siinä jokin offset…
    Mittari kun on melkein kymmenen astetta erimieltä GFS:n kanssa täällä Parikkalan suunnalla.

    Menee kyllä routa syvälle ja nopeasti tällä vauhdilla kun ei ole kunnolla lunta.

 166. Janne
  17/01/2014 19:07

  Veikkaisin ettei tästä tule viidettä peräkkäistä lumitalvea Etelä-Suomessa vaan lopputalvi mennään kyllä pääosin pakkasella mutta suojapäiviäkin tullaan kokemaan.
  Pari vuotta sitten näihin aikoihin lumipeite vain paksuni ja paksuni.

 167. Sami
  18/01/2014 00:21

  Täytyy katsella tilastoista onko aiemmin ollut tällaista kylmenemistä mikä nyt koettiin, pitkän plussajakson jälkeen oli vain yhden päivän keskilämpötila pari astetta pakkasella ja sen jälkeen näyttää että päiväkeskiarvot olisivat ainakin 16 päivää -10 asteen alapuolella. Tämähän aiheutti sen, ettei lunta juurikaan tullut ja routa on aika mojovaa. Jos tällaisia löytyy niin uskoisin että joulukuun puolella näin olisi voinut käydä.

  • Sami
   18/01/2014 02:12

   En ensisilmäyksellä löytänyt ainuttakaan tapausta, siis sellaista että edes viikon plussajakson jälkeen olisi parissa päivässä jämähdetty -10 asteen alapuolelle moneksi viikoksi. Kyllähän astemääriltään isompia romahduksia on mutta ne on tapahtunut pikkupakkasista paukkupakkasiin. Vesikelit ja lumettomuus on siis harvoin jos koskaan hetkessä muuttunut kipakaksi pakkassääksi, ainakin viikko on ensin mennyt pääsääntöisesti pikkupakkasissa.

 168. Juhani
  18/01/2014 11:52

  Onpa taas kovat erot lämpötilaennusteissa FMI:n ja Forecan välillä. FMI ennustaa meidän kulmille seuravaksi vuorokaudeksi ylimmäksi lämpötilaksi -16 ja alimmaksi -24. Foreca vastaavasti -12 ja -16.

 169. Tapio R.
  18/01/2014 13:11

  Otavassa -20° ja selkeää. Erittäin värikäs jäähalo näkyy auringon vasemmalla puolella. Pakkassää näyttäisi jatkuvan useita viikkoja päinvastaisista ennusteista huolimatta.

 170. Tapio R.
  18/01/2014 13:15

  Ainakin vuosina 1967 ja 1986 joulukuussa kylmeni nopeasti. Myös 1978 marraskuussa tapahtui nopea kylmenemiinen.

  • Sami
   18/01/2014 13:59

   Katsoin nuo mainitsemasi vuodet, niissä on pikkupakkasista kylmennyt paukkupakkasiin, tosin marraskuussa 1978 ei voi puhua mistään nopeasta kylmenemisestä, ihan tavanomaiselta siirtymiseltä syksystä talveen lukemat näyttää.

   • Tapio R.
    18/01/2014 14:18

    Hyvä! Mitenkä vuosina 1955 ja 1958 tammikuussa? Kylmeneminen saattoi tapahtua edellisten vuosien joulukuun lopulla. Millainen kylmeneminen tapahtui tammi-helmikuun vaihteessa 1971? Tammikuussa oli usean viikon vesisadejakso.

   • Sami
    19/01/2014 01:15

    1955 ja 1958 lukemissa en näe mitään nykytilanteen kaltaista. Siis tarkoitin että päivien keskilämpötilojen täytyy olla pääsääntöisesti plussalla vähintään viikon ja kylmenemisen pitää tapahtua väh. -10 asteen keskiarvoon muutamassa päivässä ja pysyä siellä vähintään pari viikkoa. 19.-27.1.1971 voi tällaiseksi plussajaksoksi hyväksyä, koska siinä oli vain kaksi niukin naukin miinuksella olevaa päivää, kylmeneminen -10 asteen tasolle vei samat 2 päivää, mutta -10 alapuolella oltiin vain kuukauden kolme viimeistä päivää. Itse en ainakaan löytänyt tällaista ”syksystä kunnon talveen” muutosta 1951-vuodesta alkaen.

 171. Antti L
  18/01/2014 16:50

  Ei tammi-helmikuun vaihteessa 1971 kylmennyt vielä pysyvästi. Vasta helmikuun viimeisellä viikolla alkoi hyvin kylmä parin viikon jakso.
  Ei tämänkään pakkasjakson pysyvyydestä voi vielä varmaa sanoa. Jos tämä korkeapaine siirtyy etelämmäksi, sää voi lauhtua reilumminkin, vaikka nyt ennusteet näyttävät pakkasen pysyvän.

 172. Seppo
  18/01/2014 16:59

  Tammikuu on ainakin osoittanut kuinka täydellisen arvottomia pitkän ajan sääennusteet ovat. Näyttivät suurin osa vielä joulukuun lopussa että tammikuusta tulisi useita asteita tavanomaista lämpimämpi.

 173. Janne
  19/01/2014 13:28

  Kirkkonummella on komea talvisää: aurinko paistaa ja lunta sataa ja -10, edellisenä yönä -17 ja talven kylmin Etelä-Suomessa.

 174. Sami
  19/01/2014 20:23

  Sallan Naruska saattaa uhata tämän talven pakkasennätystä, muilla Lapin asemilla on aika tasaisesti -35…-37 astetta, viimeisin Naruskan lukema on -39,1. Ukkosmyrsky sivustolla olevan pakkasseurannan mukaan olisi jossain Muonion ja Kilpisjärven välissä jopa -45

 175. AP
  19/01/2014 20:34

  Sami :
  Vesikelit ja lumettomuus on siis harvoin jos koskaan hetkessä muuttunut kipakaksi pakkassääksi, ainakin viikko on ensin mennyt pääsääntöisesti pikkupakkasissa.

  Mites tammikuu 1999? Ainakin Tampereella säätila vaihteli rajusti äärimmäisestä toiseen eli ensin oli nollakeliä, sittten kipakkaa pakkasta 7.-15.1. kunnes sää lauhtui radikaalisti eli 16.-22.1. lämpötila oli nollan yläpuolella yötä päivää, sateet tulivat vetenä ja lumet sulivat pois. Huippuna 20.1. jolloin keskilämpötila oli +3 astetta ja päivän maksimi +5. Kun sitten 23.1. sää alkoi pakastua, vain 2 päivää myöhemmin jäätiin pysyvästi -10 asteen alapuolelle loppukuun ajaksi (pohjalukema saavutettiin 28.1., jolloin keskilämpötila oli -27 astetta ja päivän minimi -30 astetta).

  Tuo 28.1. on myös se kuuluisa SE-päivä, jolloin Lapissa mitattiin -51,5 astetta. Jo useita päiviä alimmat lämpötilat olivat esim. Sodankylässä -42 ja -50 asteen välillä kunnes kylmyysennätys syntyi Kittilässä. Lisäksi päivän ylin Sodankylässä oli 28.1. ”hilpeät” -44 astetta!

  • Sami
   19/01/2014 23:20

   Jyväskylässä ei ainakaan oltu -10 asteen alapuolella päiväkeskiarvoissa kuin viikko putkeen lauhemman 16.-22.1.1997 jakson jälkeen. Tuolloin 1999 oli Jyväskylässä 8.1.-12.2. välillä kolme 7 tai 8 päivän pituisia kireän pakkasen jaksoja. Enitenhän pakkanen silloin moukaroi Lappia, Jyväskylässä alin päiväkeskiarvo oli tammikuun lopussa -27,6, joka on alitettu useasti tuon jälkeen.

 176. Teemu
  19/01/2014 21:11

  AP :

  Sami :
  Vesikelit ja lumettomuus on siis harvoin jos koskaan hetkessä muuttunut kipakaksi pakkassääksi, ainakin viikko on ensin mennyt pääsääntöisesti pikkupakkasissa.

  Mites tammikuu 1999? Ainakin Tampereella säätila vaihteli rajusti äärimmäisestä toiseen eli ensin oli nollakeliä, sittten kipakkaa pakkasta 7.-15.1. kunnes sää lauhtui radikaalisti eli 16.-22.1. lämpötila oli nollan yläpuolella yötä päivää, sateet tulivat vetenä ja lumet sulivat pois. Huippuna 20.1. jolloin keskilämpötila oli +3 astetta ja päivän maksimi +5. Kun sitten 23.1. sää alkoi pakastua, vain 2 päivää myöhemmin jäätiin pysyvästi -10 asteen alapuolelle loppukuun ajaksi (pohjalukema saavutettiin 28.1., jolloin keskilämpötila oli -27 astetta ja päivän minimi -30 astetta).
  Tuo 28.1. on myös se kuuluisa SE-päivä, jolloin Lapissa mitattiin -51,5 astetta. Jo useita päiviä alimmat lämpötilat olivat esim. Sodankylässä -42 ja -50 asteen välillä kunnes kylmyysennätys syntyi Kittilässä. Lisäksi päivän ylin Sodankylässä oli 28.1. “hilpeät” -44 astetta!

  Onko sulla oikea vuosi. Pohjois-Uudellamaalla oli lunta helmikuu lopulla noin 70 senttiä ja se ei tullut pelkästään puolentoista kuukauden aikana.

  • AP
   19/01/2014 21:36

   Kyllä on. Helmikuusta 1999 tuli etelässä ennätyssateinen ja kun jopa yli 80 mm:n sateet tulivat suurimmaksi osaksi lumena, tuo 70 sentin lumipeite pelkillä tammikuun lopun ja helmikuun sateilla on täysin mahdollinen.

   Löysin tällaisen vahvistuksen netistä: http://noppotuuli.com/images/img569.jpg

   • Teemu
    20/01/2014 07:47

    ok. Nyt palautuu mieleen. Jännä, kun etelän ”runsaista” lumista puhuttaessa viitataan viimeisimpiin talviin, muttei 1999 tapahtumiin. Maaliskuussa tosiaan taisi mennä paikoin 90 senttiä rikki Uudellamaalla. Ilmeisesti Helsinki ei tuolloin päässyt viime vuosien lukemiin? Etelä-Suomen lumiennätys lienee tuolla 1,5 metrin tienoilla 1800-luvulta?

 177. Antti L
  19/01/2014 21:49

  Kyllä vuosi 1999 tuossa mielessä on oikea. Ei helmikuun lopun lumimäärä tullut puolentoista kuukauden, vaan noin kahden viikon aikana suurimmaksi osaksi. Sillä 22.1. oli lähes lumetonta ja seuranneen pakkasjakson aikanakin lunta oli melko vähän. Mutta tuo suojajakso ei kestänyt kuin viitisen päivää eikä seurannut pakkasjaksokaan täällä etelässä juuri sen pidempään.
  Joulukuun puolivälissä 1996 tapahtui myös nopea kylmeneminen, mutta silloin vähän enemmän lämpötilat vielä sahasivat kylmenemisen jälkeen.
  Jos tämä nyt vielä viikon jatkuu tällaisena, niin aika mielenkiintoiselta näyttää tuo lämpökäyrä. Selvistä usean viikon plussalämpötiloista ilmastonvaihdoksen jälkeen pysyvästi alle -10 asteen lukemiin. Ei ihan tällaista taida helposti löytyä.

 178. Sami
  19/01/2014 23:27

  En näköjään katsonut tuossa aiemmin Utsjoen tietoja lainkaan…Siellä on syntynyt tämän talven uusi pakkasennätys. Klo 23.10. lukemat ovat Kevojärvellä -39,9, joten voipi olla että pian menee -40 rikki. Ihan hyvin on viime vuosina -40 alitettu, tämä olisi 4/5 viime vuodesta. 2013 alin jäi niukasti alle kun se oli tuo Vuotson -39,7.

  • Sami
   20/01/2014 01:17

   Nyt Kevojärvellä on -40,2.

 179. Nimetön
  19/01/2014 23:45

  Enontekiön lentokentän METAR-havainnossa on lämpötila viimeisen vuorokauden aikana ollut useita kertoja -40 astetta. http://www.ogimet.com/display_metars2.php?lang=en&lugar=EFET&tipo=ALL&ord=REV&nil=SI&fmt=html&ano=2014&mes=01&day=18&hora=21&anof=2014&mesf=01&dayf=19&horaf=21&minf=59&send=send

  Kaaresuvannon kylässä on minimi ollut tänään peräti -41,9 astetta, mutta Kaaresuvannon säähavaintoasema sijaitsee kylän Ruotsin puoleisessa osassa. Myös Naimakassa aivan Suomen rajan pinnassa on tänään ollut -41,3 astetta.

  • Nimetön
   20/01/2014 08:43

   Naimakan asema on muutaman kymmenen metrin päässä Suomen rajasta, ja Karesuadokin muutaman sadan metrin. Mutta nehän ei meille kelpaa.

   • Nimetön
    20/01/2014 18:21

    Ruotsin Kaaresuvannossa oli aamulla -42,5C. Tämä mielestäni kelpaa myös Enontekiön Kaaresuvanossa mitatuksi viralliseksi lukemaksi, joka on samaa taajamaa joen toisella puolella noin puolen kilometrin päässä tuosta Ruotsin havaintoasemasta.

    Muutenhan näitä havaintoasemia pitää alkaa kadunnimien ja tarkkojen koordinaattien mukaan nimeämään, ettei liikaa yleistetä.

 180. Teemu
  20/01/2014 08:42

  Teemu :
  ok. Nyt palautuu mieleen. Jännä, kun etelän “runsaista” lumista puhuttaessa viitataan viimeisimpiin talviin, muttei 1999 tapahtumiin. Maaliskuussa tosiaan taisi mennä paikoin 90 senttiä rikki Uudellamaalla. Ilmeisesti Helsinki ei tuolloin päässyt viime vuosien lukemiin? Etelä-Suomen lumiennätys lienee tuolla 1,5 metrin tienoilla 1800-luvulta?

  Korjaan pakkohan sitä on ollut olla enemmän kuin 1.5 m, kerta tossa on ollut yli kilsa jäätäkin päällä..:)

 181. salama
  20/01/2014 18:42

  Osaako kukaan muuten selittää miksi kastepiste laskee illalla samaa tahtia kuin lämpötila? Eihän se kosteus siitä mihinkään pitäisi kadota, kun samalla ei siis synny sumua tai pilviä.

  • Janne
   20/01/2014 19:20

   Varmaan auringon lämmittävä vaikutus vaikuttaa siihen tähänkin aikaan eli yöllä lämpösäteilyä haihtuu ylös ja samalla ilman kosteuspitoisuus laskee. Tarkentakaa joku muu.

 182. Sami
  20/01/2014 22:16

  On kyllä melkoista heittelyä ennusteet nyt…Silti uskaltaisin sanoa että Jyväskylän tammikuun keskiarvoksi tulee -9,x. Todennäköisempää on -10,x kuin -8,x.
  Ainut minkä kanssa tässä nyt kilpaillaan on se että tuleeko tästä kylmin tammikuu niiden joulukuiden jälkeen jonka keskilämpötila on ollut -4 tai korkeampi. Edellinen ennätys on 12/2011-1/2012 jolloin tammikuun keskilämpötila oli -9,5. Korrelaatio on siis joulu-tammikuiden osalta aika vahva, vaikka se nyt pari viimeistä kertaa on pettänyt. 1.-22.1.2012 keskiarvo oli -6,5, viimeinen kylmä viikko vasta laski keskiarvot -9,5. Eikä tämänkään vuoden vaihtuessa ja 10 päivän ennusteen nähdessään voinut uskoa että tästä kuukaudesta tulisi keskimääräistä kylmempi.

 1. No trackbacks yet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: