Etusivu > Mennyt sää, Säätietoutta > Yövuoro korkeapaineen alla

Yövuoro korkeapaineen alla

Tässä blogikirjoituksessa valotan hieman sääpäivystystyötä eli tavanomaista hektisemmän yövuoron kulkua keskittyen to-pe (8.-9. elokuuta) välisen yön ukkosiin. Vuoroon kuuluu kaikkea muutakin maa- ja meriennusteiden tekoa, muiden viranomaisten ja toimittajien puhelinsoittoihin vastaamista, sääanalyysien tekoja jne, mutta tässä keskitytään ukkostilanteen seuraamiseen.

Alkutilanne odottavainen (19:30-20:30)

Yövuoroon saavuin hieman ennen iltakahdeksaa. Aiemmin päivällä Itämeren eteläosassa esiintyneet ukkoset olivat kaikonneet eikä alkuun salamointia ollut käytännössä missään Suomen lähialueilla. Toimittajat soittelivatkin tiuhaan illalla tiedustellaakseen miltä tilanne näyttää.

Ukkosista oli tiedotettu varsin hyvin etukäteen ja voimassa oli niin sade- kuin ukkospuuskavaroituksia maan etelä- ja itäosassa (myös hieman lännempänä). Joihinkin lounaisiin ja eteläisiin maakuntiin oli annettu erittäin voimakkaiden ukkospuuskien varoitus yöksi, yli 25 m/s. Suomeen matkalla ollut ilma oli erittäin kosteaa ja lämmintä. Tätä mehevää ilmamassaa meille tuonut matalapainekin oli ennusteiden mukaan syvenemässä, mikä yleensä tietää vain ukkospotentiaalin kasvamista.

Vuoron alussa oli käytössä monen säämallin ennusteet, myös epävirallinen WRF-mallin ennuste, jota hieman tehokkaammalla kotitietokoneella pyöritän. Malli simuloi etelärannikolle mesoskaalan konvektiivistä järjestelmää, jossa oli kaarikaikumainen etureuna. Tällaiset yleensä tietävät varsin voimakkaita tuulia juuri etureunan yhteydessä.

FINWRF 14Z ajon simuloitu tutkaheijastuvuus.

Ukkoset syntyvät   (21:00-22:00)

Numeeriset mallit olivat ennustaneet ukkoskuurojen kehittyvät suunnilleen Gotlannin itäpuolelle illan tunteina, josta ne laajenisivat ja liikkuisivat kohti koillista – kohti Suomea. Alueella oli alkuillalla jatkuvampaa sadetta eikä tilanne näyttänyt äkkiseltään kovinkaan erikoiselta. Hieman ennen kello yhdeksää illalla alkoivat kuitenkin ensimmäiset salamat ilmestyä paikannusverkon kuviin juuri Gotlannin ja Saarenmaan välillä. Tunnin kuluessa ukkoskuurot laajenivat ja salamointi oli varsin tiheää Saarenmaan rannikolla. Illalla kymmenen aikaan tilanne tutkakuvan ja salamoinnin osalta olivat alla esitetyn kaltaisia.

Tutkakuva (yllä) ja salamapaikannukset kymmenen minuutin ajalta (alla) noin klo. 22 Suomen aikaa.

Yksi suurimmista kysymysmerkeistä ukkosen suhteen oli sen konvektiivinen moodi. Eli ottaisiko ukkosjärjestelmä omakseen hienohilasimulaatioiden ennakoiman tuulisemman vaihtoehdon, jossa se lähtisi nopeasti etenemään alavirtaan ja kehittäisi kaarikaikumaisen ukkoskuuronauhan. Toinen mahdollinen skenaario oli enemmän ns. ”backbuilding” ukkosmoodi, jossa ukkoskuuroja kehittyy ylävirtaan jatkuvalla syötöllä eli vaikka yksittäiset ukkossolut liikkuisivat kohti koillista, kehittyisi uusia koko ajan niiden jälkipuolelle, jolloin samaa reittiä kulkisi ukkoskuuroja yksi toisensa perään. Tuuliriski olisi tässä jälkimmäisessä skenaariossa selvästi pienempi, mutta saderiski olisi kasvanut.

Toinen kysymys koski ukkosen reittiä. Osa numeerisista malleista vei ukkosen pitkälti koilliseen eli rantautuminen olisi ollut Hangon tienoilla ja siitä ukkosalue olisi liikkunut kohti Hämeen maakuntia ja Keski-Suomen maakunnan eteläosaa. Toisissa vaihtoehdoissa oli selvästi itäisempi reitti Uudenmaan maakuntaa pitkin itäkoilliseen.

Matka kohti väestökeskittymää   (noin 23:30)

Myöhäisillan aikana alkoi käydä selvemmäksi, että ukkoskuuroalueen reitti on aiemmin mainittu itäisempi vaihtoehto. Tutkakuvista pystyi ekstrapoloida, että järjestelmä oli matkalla kohti pk-seutua. Tässä vaiheessa oli syytä informoida muun muassa Helsingin pelastuslaitoksen päivystäjiä tilanteesta, että arviolta yhden ja kahden välillä yöllä olisi ukkosalue saavuttamassa maan suurinta väestökeskittymää. Vantaan tutkassa ukkosella oli alla olevaa tutkayhdistelmäkuvaa selvästi voimakkaampi kaarimainen etureuna, mikä herätti huolta. Päivystäjiä informoitiin, että järjestelmään saattaa liittyä varsin voimakkaita ukkospuuskia, mutta mainittiin myös, että systeemin etupuolelle kehittyneet irralliset ukkossolut voisivat osaltaan myös vaikuttaa isomman järjestelmän voimakkuuteen.

Tutkakuva (yllä) ja salamapaikannukset kymmenen minuutin ajalta (alla) noin klo. 23:30 Suomen aikaa.

Laukaistaanko vaaratiedote maailmalle?   (23:30-00:10)

Puolenyön aikoihin oli vaihe, jolloin oli pohdinnassa tulisiko tilanteesta julkaista vaaratiedote. Kyseessä on entinen ”muu viranomaistiedote”, joka luetaan radiossa ja jonka voi laittaa myös televisiossa esitettäväksi viestiksi. Voimakas ukkoskuuroalue oli havaintojen mukaan matkalla suoraan kohti pääkaupunkiseutua ja siinä oli voimakkaita tuulia yleensä ennakoiva kaarimainen etureuna. Vastaavanlaisia ilmestyksiä olivat muun muassa Asta, Veera, Lahja ja Sylvin päivinä esiintyneet rajuilmat vuonna 2010. Vaaratiedotteen pohja oli jo tehty valmiiksi illalla eli se oli laitettu ”piippuun” odottamaan mahdollista laukaisua. Jos päätös antaa vaaratiedote tehtäisiin, olisi se mahdollista laittaa nopeasti eteenpäin. Epävarmuutta vaaratiedotteen julkaisuun toi muun muassa varsinaisen ukkosjärjestelmän etupuolelle kehittyneet ukkoskuurot, jotka saattaisivat syödä energiaa isomman järjestelmän reitiltä. Lisäksi yöllä ilmakehän alin osa saattaa olla muodostunut liian stabiiliksi auringon lämmittävän vaikutuksen poissaollessa, että kovimmat puuskat eivät välttämättä pääse ulottumaan pintaan saakka. Aina kaarikaikuihin ei välttämättä muutenkaan liity kovia tuulia. Tuulihavaintoja ei vielä ollut käytössä, sillä ukkosalue oli Suomen havaintoverkosta etäällä.

Epävarmuuksia oli siinä määrin, että tehtiin päätös odottaa vielä hetki.

Missä puuskat?   (00:45-01:15)

Pitkän aikaa oltiin pimennossa sen suhteen, että kuinka kovia tuulia ukkosjärjestelmä oikeasti tuottaa meren yllä. Suomen havaintoasemat ovat varsin lähellä rannikkoa, joten päätös odottaa vaaratiedotteen julkaisun kanssa tarkoitti sitä, että hetken odottelun jälkeen saataisiin puuskahavaintoja muun muassa Raaseporin ja Inkoon meriasemilta. Piakkoin vaaratiedotepohdinnan jälkeen alkoi salamointi hiipua ukkosjärjestelmän pohjoisosasta. Etupuolelle kehittyneet ukkoskuurot sen sijaan salamoivat hieman reippaammin ja olivat sulautumassa perässä tulevaan kuuronauhaan. Arvio oli, että ne saattoivat osaltaan heikentää tätä varsinaista ukkosjärjestelmää. Raaseporin, Inkoon ja Kirkkonummen asemilta tulleet noin 10 m/s puuskahavainnot olivat ennakoitua alhaisempia. Tosin järjestelmän pohjoisosan tilapäinen heikkeneminen ei välttämättä antanut edustavaa kuvaa mitä Suomenlahden keskellä ja Viron rannikolla tuulee. Tässä vaiheessa muun muassa Helsingin pelastuslaitoksen päivystäjää informoitiin, että tuulivahinkoriski oli hieman alentunut ensimmäisten puuskahavaintojen ja ukkosalueen pohjoisosan tilapäisen heikkenemisen johdosta. Silti tilannetta oli syytä seurata tarkasti. Samalla alettiin myös tekemään laajemman viranomaiskirjon tavoittavaa tiedotetta lähituntien ennusteen osalta.

Tutkakuva yllä ja salamapaikannukset 10 minuutin ajalta (alla) noin klo. 01:00 Suomen aikaa.

Välkettä Helsingissä   (01:30-02:30)

Työpaikan lasi-ikkunoista ulos katsottaessa alkoi näkyä välkettä hieman kello yhden jälkeen. Olihan sitä pakko käydä viskaamassa oma kamera jalustoineen ja salamatriggereineen parvekkeelle kun itse juoksee aina välillä seuraamassa tuoreita havaintoja tietokoneiden ruudulta. Tulipa myös itse koettua, että kuinka kovaa tuulta ukkosnauhaan todellisuudessa liittyi. Salamointi oli kohtuullista, välillä usean osaiskun salamat valaisivat taivaan tehokkaasti. Alla muutama otos mitä tarttui kameran kennolle.

Vaaratason laskua   (02:30-03:30)

Kun pk-seudun ja muiden rannikkoasemien tuuli ja sadehavaintoja oli kertynyt riittävä määrä, oli aika laskea varoitustasoja niin julkisten varoitusten kuin viranomaisille suunnattujen tiedotteiden osalta. Jäljelle jätettiin 15 m/s ukkospuuskavaroitukset mikä on alin taso julkisten varoitusten kolmiportaisella asteikolla (15-25 m/s). Merellä kovimmat puuskahavainnot olivat Suomen asemien osalta reilut 16 m/s ja maa-asemilla noin 12 m/s. Sadekertymien osalta Porvoossa havaittu noin 15 mm tuntisade oli suurin havaittu arvo, mutta kyseisten mittausten harvalukuisuuden vuoksi on täysin mahdollista, että paikoin yllettiin yli 20 mm lukemiin.

Valoa kohti   (04:00-06:30)

Tutkakuva (yllä) ja salamapaikannukset 10 minuutin ajalta (alla) noin klo. 04:00 Suomen aikaa.

Päivän valjetessa oli pahin kriisimoodi ohitse. Itse ukkoskuuroalue oli muuttunut ”mössömäisemmäksi”. Lähinnä seurantaa oli sateiden kannalta siitä, alkavatko Viron yllä syntyneet solut tulemaan jonossa kaakkoon, jolloin sademäärät voisivat kohota suuriksi.  Merkittävimmän vaaran ollessa ohitse oli enemmän aikaa keskittyä itse rutiinitöihin, muun muassa tulevan päivän maaennusteen tekemiseen. Silti itärajan tuntumassa koilliseen matkaavaa ukkoskuuroaluetta piti pitää silmällä, sillä se ajoittain näytti voimistumisen merkkejä niin salamoinnin intensiteetin kuin tutkakuvassa nähtävän kaarikaiun muodossa. Tutkadatasta ilmenikin, että huolimatta noin 10-15 m/s puuskahavainnoista, oli muutamien satojen metrien korkeudella ”tyrkyllä” selvästi kovempia tuulia, jotka eivät vain päässeet sekoittumaan pintaan saakka.

Tutkakuva (yllä) noin 06:30 ja 10 minuutin salamapaikannukset (alla) noin 05:30 Suomen aikaa.

Loppu häämöttää (07:00 –>)

Hiljalleen työpaikka alkoi jälleen täyttyä virka-aikaan työskentelevistä ihmisistä. Aamuvuorolainenkin oli tullut jatkamaan aina vaan jatkuvaa sääseurannan työtä. Itselläni oli viimein aikaa syödä yöksi varattu einesruoka. Ukkoskuuroalue oli vielä aivan itärajan tuntumassa, jossa salamointi oli melko intensiivistä. Puolen tunnin sisään sekin painui Venäjän puolelle. Viestintä tuli pyytämään tiedotetta varten pientä kertausta yön tapahtumista.

Lopulta aamuyhdeksän jälkeen hieman pitkäksi venähtänyt noin 14 tunnin ”korkeapainevuoro” oli ohi ja loma saattoi alkaa ottamalla noin kuuden tunnin päiväunet kotona.

Summa summarum

Yön rajuilmassa oli potentiaalia äityä erittäin pahaksi. Ilmakehässä oli runsaasti energiaa ukkoskuuroalueen käytettäväksi. Rajuilma otti lopulta vaihtoehdoista itäisimmän reitin ja sen intensiivisin osa pysyi pitkään Suomenlahden ja Pohjois-Viron yllä. Vain 50-100 km pohjoisempi reitti olisi tuonut etelärannikolle selvästi rajumpaa salamointia ja runsaampia sateita sekä tuulia. Tällainen reittiero on ilmakehän suuressa mittakaavassa varsin pieni askel. Suomen maa-alueilla paikannettiin yön ja aamun aikana ”vain” noin 2000 maasalamaa. Hieman pohjoisempi reitti olisi todennäköisesti kasvattanut lukeman lähemmäksi 10 000 merkkipaalua. Havaitut puuskalukemat jäivät varoitusrajoista kun ylemmissä ilmakerroksissa tyrkyllä olleet rajut tuulet eivät päässeet stabiilimman ilman vuoksi sekoittumaan pintaan saakka. Etenkin yöaikaan puuskaisuuden ennustaminen on hyvin hankalaa. Asta-rajuilma vuonna 2010 oli malliesimerkki siitä kuinka joskus nämä kovat puuskat yltävät pintaan saakka myös keskellä yötä. Tästä syystä varotoimenpiteet olivat aiheellisia.

Jälkiviisaanakin voisi todeta, että paljoa ei olisi voitu etukäteen tehdä toisin. Tilanteessa oli potentiaalia varsin voimakkaalle rajuilmalle Suomen puolella. Meteorologien hankalana tehtävänä onkin tasapainoilla varoitusten kanssa. Omasta mielestäni on parempi varoittaa kuin olla varoittamatta silläkin uhalla, että varoitukset voivat kohdata pientä inflaatiota. On muistettava, että tänä kesänä on vain kahdesti annettu alinta puuskavaroitusta korkeampi varoitus eli ei näitä merkittävämpiä varoituksia kevyin perustein anneta. Lukumäärältään toisen tai kolmannen tason varoituksia annetaan Suomessa ukkosten ja myrskyjen suhteen varsin harvoin.

Ukkoset ovat päivystysvuorojen kannalta yksiä työläimpiä ilmiöitä. Tilanne voi ukkosten aikana muuttua varsin nopeasti pahempaan (tai parempaan). Edellä kuvattu yö oli töiden kannalta melkoista vuoristorataa aina hiljaisesta alkutilanteesta ja mahdollisen vaaratiedotteen antamisesta, ennakoitua heikompien puuskien kautta kuuroalueen uudelleenvoimistumiseen itärajan läheisyydessä. Onneksi vuorossa oli tukena muita kollegoita, joten itse yö ja työt sujuivat hyvin. Uni tuli lopulta vuoron jälkeen yllättävän nopeasti.

Mainokset
 1. eric ewerts
  10/08/2013 23:58

  Kiitos Paulille hienosta työvuoro kerronnadta jossa valoitit ainakin minulle ja monelle muullekin kuinka hanjala ja nopeakääntöinen voi uklosrintama olla.
  Tosiaan itsekin odottelin kunnon rytinää mutta samalla karttasiviuja seuraillessani ihmettelin minne ukkoset ja rytinät katosivat

 2. SääJaMää
  11/08/2013 00:22

  Kiitän ja kumarran mielenkiintoisesta päivityksestä!

 3. Ukkosista
  11/08/2013 09:19

  Tämä pitäisi julkaista hesarissa 🙂 kiitos mielenkiintoisesta jutusta. Välillä tulee kritisoitua meteorologeja vähän liikaa, kun pettyy ukkosten olemattomuuteen, vaikka tiedän varsin hyvin sään olevan vaikeasti ennustettavissa.

  • salama
   11/08/2013 11:14

   Samaa mieltä, ihmisillä on niin kriittinen asenne sääennusteisiin.

   • Nimetön
    11/08/2013 12:27

    Eikö ole sitten syytä kriittiseen asenteeseen? Toisaalla laitos itse hehkuttaa että säitä pystytään ennustamaan yhä luotettavammin ja pidemmälle, mutta tosiasia on että jo lähituntien sääennuste menee todella monesti pieleen. Tältäkin kesältä on lukuisia esimerkkijä pahasti pieleen menneistä lähiennusteista.

   • Ukkosista
    11/08/2013 13:19

    Totta myös tuokin, vaikka sääennusteisiin syydettäisiin rahaa miljardeja, kuten Yhdysvalloissa, eivät ennusteet tule koskaan olemaan täydellisiä. En sitten tiedä onko täällä Suomessa yhtä tärkeää ”tuhlata” rahoja sääennusteisiin kuin Amerikassa, jossa satojen miljardien kustannukset aiheuttavat myrskyt ovat mahdollisia.
    Suomessa suurimmat tuhot aiheutuvat melkein pelkästään pelloille/metsille, eikä niitä oikein voi suojata, vaikka minkälaiset hätätiedotteet sun muut olisi annettu. Tuskin kovin monet suomalaiset lähtevät kellareitaan suojaamaan, jos annetaan joku sadevaroitus tms. Luultavasti jokainen ihminen tajuaa ilman hätätiedotteita, ettei kannata lähteä puuhun kiipeämään, jos salamat iskevät ympäriinsä.

 4. 11/08/2013 10:37

  Kiitos raportista. Varmaan menee työvuorossa aika nopeasti kun on tapahtumia.

 5. Janne
  11/08/2013 11:35

  Tosi upea tositarina Paulilta! Tuo yöukkonen oli laimeudestaan huolimatta melko näyttävä ja salamoiden valaistessa pimeän elokuun yön tunnelma oli korkea!

  • Janne
   11/08/2013 11:35

   Mutta ei ollut yhtä hieno kuin kahtena peräkkäisenä yönä heinäkuun 2012 lopulla!

 6. salama
  11/08/2013 16:41

  Nimetön :
  Eikö ole sitten syytä kriittiseen asenteeseen? Toisaalla laitos itse hehkuttaa että säitä pystytään ennustamaan yhä luotettavammin ja pidemmälle, mutta tosiasia on että jo lähituntien sääennuste menee todella monesti pieleen. Tältäkin kesältä on lukuisia esimerkkijä pahasti pieleen menneistä lähiennusteista.

  Tarkoitin lähinnä sitä että useimmat ihmiset eivät ymmärrä säästä juuri mitään ja sitten iltalehtilööppien kautta saadun sääuutisen perusteella haukutaan meteorologeja.

 7. olli-pekka reimaala
  11/08/2013 22:38

  Toivotaan että vielä tulee bongattavaa ennen kylmiä. Täällä keski-suomessa muistan v. 2007 joskus elokuun puolivälissä kun oli koko yön kestävä valo-show. Istuin aurinkovarjon alla sateensuojassa ja nautin näkemästä.

  • Janne
   12/08/2013 10:34

   Kyse oli 14.-15.8.2007 välisestä yöstä, muistan itsekin hyvin!
   Tänä aamuna on myös ollut ukkosia liikkeellä. Kirkkonummellekin tuli reipas sadekuuro ukkosen kera. Itse ukkonen ei ollut mitenkään raju.

 8. Nimetön
  12/08/2013 14:02

  Otavassa on ukkostanut ajoittain klo 10stä alkaen. Salamoita ei toistaiseksi ole vielä näkynyt. Pienen tauon jälkeen alkoi taas kumista. Sää on lähes täysin pilvinen.

 9. Janne
  12/08/2013 19:45

  Tietääkö Pauli tai joku muu, miksi Espoon Sepänkylässä ei ole enää tuulimittausta?

 10. Ukkosista
  12/08/2013 21:41

  Mielenkiintoista. Taas olisi sadevaroitus etelä-Suomeen, saas nähdä mitä sieltä tulee vai tuleeko yhtään mitään

  • SääJaMää
   12/08/2013 22:49

   Täällä Kainuun, Savon ja Pohjois-Pohjanmaan risteyksessä tulee ainakin kylmä yö. Kodin hyvinkin epätarkassa mittarissa on tällä hetkellä 10 astetta lämmintä ja taivas on melko pilvetön. Pitänee käydä kurkkaamassa, onko liian valoisaa nähdä niitä tähdenlentoja.

   Täytyypä mainostaa täällä Pretor-Pinneyn Pilvibongarin taskuopasta. Erinomainen lahjaidea koululaiselle. Meillä on nyt kuukausi bongattu pilviä ja täytyy sanoa, että poika on jo melkoinen tietäjä. 😀 Kirja on hauskasti tehty ja itse ainakin olen myös suomennokseen tyytyväinen. Mitä lienevät ammattilaiset sitten oppaasta mieltä. Meillä ainakin on kirjasesta ollut iso ilo ja hyöty.

  • ukkonen
   13/08/2013 14:55

   Taas on sadevaroitusta moneen lähtöön, 20mm ja huomiseksi jopa 50mm vuorokausikertymää.. Voihan tuo toki toteutua, mutta nyt kyllä tuntuu että tuota sadevaroitusta viljellään aivan liikaa. Mitä virkaa tuolla varoituksella enää on? Mene nyt siinä hiekkasäkkejä kantamaan rakennusten suojaksi, jos edelliset 5 sadevaroituskertaa on mennyt auringonpaisteen merkeissä.

 11. Juhani
  13/08/2013 13:59

  Näyttää olevan aika hidasliikkeinen huomenna tuleva matalapaine. Länteen pohjoistuulia ja syksyistä säätä. Mitäs veikataan – vieläkö helleraja rikotaan tänä kesänä? Itse veikkaan, että rikotaan, mutta vain ohimenevästi.

  • Janne
   13/08/2013 14:36

   Veikkaan että ehkä muutama hellepäivä saatta tulla, syyskuussa on viimeksi mitattu hellettä v. 2002. 2004 taidettiin päästä 25,0 asteeseen!

   • Tapio R.
    13/08/2013 15:45

    Myös syyskuussa 2009 oli lämmintä, vaikka hellerajaa todennäköisesti ei aivan rikottukaan. Kuitenkin 23° – 24° mitattiin Etelä-Savossakin. Lämmin jakso päättyi lauantaina 26. syyskuuta ja seuraavalla viikolla Otavassa saatiin räntäkuuroja, ei kuitenkaan jäänyt maahan, vaan suli sataessaan.

  • AP
   13/08/2013 14:40

   Minulla on sellainen kutina, että ainakin yksi lämpöaalto tulee vielä, ehkä vain lyhyt mutta kuitenkin. Voipi joutua tosin odottamaan elo-syyskuun vaihteeseen asti. Olisiko pitkän tauon jälkeen hellerajan rikkoutuminen syyskuun puolella mahdollinen? Ei ole taidettu mitata hellettä missään päin Suomea syyskuussa vuoden 2002 jälkeen.

   • Nimetön
    13/08/2013 15:13

    Ei ihan syyskuisia helteitä, mutta erittäin kovia lukemia löytyy paljon: 23.9.2006 yllettiin 24 asteeseen (koko syyskuun loppu oli harvinaisen lämmin), ja 30.9.2011 peräti 23 asteeseen (Etelä-Skandinaviassa oli hellettä). Myös 9.9.2009 meni 24 astetta rikki.

    Edellinen loppukesän helletapaus taisi olla elokuun 2011 lopussa, silloin parina päivänä mitattiin 26-27 asteen lukemia.

   • helle
    13/08/2013 15:45

    Kyllä loppukesällä 2012 päästiin myös helteisiin mutta raja rikottiin niukin naukin muutamana päivänä elokuun puolessa välissä.

   • Tapio R.
    13/08/2013 15:48

    Tuossa edellä kirjoitin, että syyskuussa 2009 päästiin hellerajan tuntumaan.

   • Nimetön
    13/08/2013 16:14

    No joo, olin hieman epätarkka. Loppukesällä tarkoitin tuossa aiemmin ihan elokuun loppua / syyskuuta.

    Paljonhan noita syyskuisia ihmelämpötiloja on ollut, vaikka helteistä onkin aikaa. Etenkin nuo 24.9.2006 +24,0C ja 30.9.2011 +22,3C ovat ajankohtaan nähden erittäin kovia lukemia. Noiden toistuvuus on luokkaa kerran 50 vuodessa tai jopa harvemmin. Sääli että tälläiset lukemat eivät juurikaan jää tilastoihin, koska syyskuun alkupäivinä aurinko lämmittää niin paljon enemmän ja noita hellelukemia vielä mitataan.

 12. Tapio R.
  13/08/2013 16:25

  Rupesin muistelemaan, koska loppukesän lämpimiä on ollut. Lähden vuodesta 1959, jolloin elokuun 24 – 25 mitattiin hellelukemia lähes koko maassa. Pian tämän jälkeen sää muuttui syksyiseksi.
  1963 syyskuun alkupäivinä päästiin hellelukemiin Kaakkois-Suomessa, ainakin Lappeenrannassa ja Mikkelissä.
  1964 syyskuussa oli useita 20° päiviä.
  1967 syyskuussa erityisesti Kaakkois-Suomessa mitattiin lähes 25° lukemia.
  1968 oli syyskuun toinen viikko erittäin lämmin, kun Venäjältä virtasi erittäin lämmintä ilmaa ja erityisesti Länsi-Suomessa päästiin hellelukemiin.
  1969 syyskuun 12 – 14 päästiin 20° lukemiin. Saman vuoden elokuu oli lämmin ja kuiva. Seuraava lämmin elokuu oli vasta 1991.
  1972 syyskuussa oli 2 lyhyttä lämmintä jaksoa 11 – 17 päivinä, jolloin lämpötila oli 20° tienoilla.
  1981 syys-lokakuun vaihteessa pari vuodenaikaan nähden lämmintä päivää, jolloin päästiin lähelle 20°. Sama toistui syys-lokakuun vaihteessa 1984.
  1982 syyskuun puolenvälin jälkeen 20° tienoilla olevia lukemia.
  1989 syyskuun 21 – 22 mitattiin 22° lukemia, muutenkin syyskuu lämmin.
  1991 syyskuun 3. mitattiin 22° – 23° lukemia.
  1992 ainakin Lappeenrannassa mitattiin syyskuun alussa 25° tienoilla olevia lämpötiloja.
  1996 syyskuun 1 – 3 päästiin vielä 25° tienoille, kun elokuun toisella viikolla alkanut hellejakso päättyi tiistaina 4. syyskuuta.
  1997 syyskuun alkupäivinä päästiin lähelle 25°.
  2000 syys-lokakuun vaihteessa parina päivänä lähellä 20°.
  2001 syyskuun 20nnen tienoilla 20° tienoilla.
  2002 syyskuussa hellelukemia.
  2006 syyskuu lämmin. Kuun 20nnen jälkeen yksi erittäin lämmin lauantai.
  2009 syyskuussa Otavassa 23°.
  2011 syyskuun viimeisenä Otavassa 18°. Syyskuu lämmin.

  • Nimetön
   13/08/2013 20:16

   Aika monesti siis syyskuisten helteiden taustalla on lämmin (helteinen) elokuun loppu. No tietenkin tämä on osittain ihan ymmärrettävää, koska syyskuun helteet on aina mitattu alkukuusta, ovat siis usein jatkoa jo elokuussa alkaneeseen helleputkeen. Itse ainakin muista vuosien 1997 ja 2002 helteet aivan elokuun lopussa.

 13. Janne
  13/08/2013 17:11

  Olen sitä mieltä että nämä elokuun ukkoset etelärannikolla poistavat pahimman pettymyksen kesän 2013 osalta!

 14. Sami
  13/08/2013 21:53

  Ei tule enää helteitä suomeen, niin kaukana ne ovat. Mikään ennuste ei tue sitä että elokuun loppupuoli olisi erityisen lämmin.

  • Ukkosista
   13/08/2013 22:41

   Vihdoinkin niistä helteistä päästiin kunnolla eroon. Nyt saisi syytää noita sateita oikein urakalla, ei ole yhtään ikävä lähes koko kesän jatkunutta kuivuutta.

  • SääJaMää
   13/08/2013 22:46

   Olipa napakka ukkonen raekuuroineen. Salamamäärä ei päätä huimannut mutta upeasti vyöryi päälle. Pilvet olivat vaikuttavan näköisiä, kun laskeva aurinko sai pilvet hohtamaan punaisina. Harmillisesti kamerasta loppui akku ja ei uskaltanut enää laittaa lataukseen. Tulleneeko uutta settiä vielä yön aikana, se jää nähtäväksi.

  • Nimetön
   14/08/2013 11:37

   Olen eri mieltä. 19.elokuuta itään saattaa yltää hetkeksi helteistä ilmamassaa… Jep, muuttua voi toki ennuste.. mutta en menisi sanomaan ”ei tule enää hellettä Suomeen”

 15. AP
  13/08/2013 23:19

  Nimetön :

  Paljonhan noita syyskuisia ihmelämpötiloja on ollut, vaikka helteistä onkin aikaa. Etenkin nuo 24.9.2006 +24,0C ja 30.9.2011 +22,3C ovat ajankohtaan nähden erittäin kovia lukemia. Noiden toistuvuus on luokkaa kerran 50 vuodessa tai jopa harvemmin. Sääli että tälläiset lukemat eivät juurikaan jää tilastoihin, koska syyskuun alkupäivinä aurinko lämmittää niin paljon enemmän ja noita hellelukemia vielä mitataan.

  Oikeassa toki olet. Jos nuo 2006 ja 2011 syyskuun loppujen säätilat olisivat toteutuneet pari viikkoa aiemmin, helleraja olisi mennyt noin lämpöisellä ilmamassalla ja auringon vielä enemmän lämmittäessä rikki helposti laajoilla alueilla. Ainakin 2006.

  Lisäksi tuo 30.9.2011 mitattu yli 22 asteen lukema osoittaa, että on vain ajan kysymys kun lokakuussa rikotaan 20 asteen raja Suomessa. Nythän lokakuun ennätys on melko vaatimaton +19,4 astetta vuodelta 1985. Voisin ajatella tuon 2011 koetun pohjalta, että sopivissa olosuhteissa lokakuun alkupäivinä on 21-22 asteen lukema vielä mahdollinen, mutta tuollaisia just prikulleen sopivia olosuhteita esiintynee vain pari-kolme kertaa vuosisadassa.

  • jani talvensaari
   18/11/2014 12:43

   saas nähdä kävisikö niin ensi vuonna nyt ollut jo kolmasti peräkkäin suht vilpoisa syys-lokakuun vaihde päivälämpötilojen osalta yöllä sitä lämpöä onkin sitten riittänyt melkein alkukesäisen yön verran varsinkin 2012 Helsingissä taisi olla nippa nappa alle 15 asteen yön alinkin ainakin 2-3.10 yönä sekä tänä vuonna oli muutama lämminkin yö

   toki taitaisi vaatia jälleen melko kylmän helmi-maaliskuun vaihteen 2005 ja 2011 lokakuun alku ollut huikean lämmin silloinhan oli kipakka helmi-maaliskuun taite

 16. Matti
  13/08/2013 23:21

  Erittäin hyvä päivitys, kiitokset! Minusta tuntuu monilla olevan käsitys, että varoitus on sama asia kuin vaatimus, vaikka todellisuudessa puhutaan worst-day -skenariosta. Joskus tietty varoituksetkin jäävät laimeammiksi mitä todellisuus tuo tullessaan (2010 rajuilmat hyvä esimerkki). Katselin itsekin tuon kaarikaiun liikettä, ja 30 minuuttia ennen Helsinkiin iskemistä se näytti todella kuumottavalta, vaikka keskiosa kaiusta olikin jo selkeästi menossa Helsingistä ohi. Heikkeni kuitenkin todella nopeasti ja saatiin mössöä, joka kuitenkin maasalamoi ihan kiitettävästi.

 17. Jykä
  14/08/2013 08:15

  Helsingissä on ainakin nyt elokuussa satanut ja vaihteeksi jopa ennakoitua enemmän.

 18. Jussi
  14/08/2013 08:53

  Kiitos helteet, te viivyitte täällä ihan liian kauan, mutta tavataan uudestaan ensi heinäkuussa! 🙂

 19. Nimetön
  14/08/2013 10:02

  Toivottavasti ensi kesä ei ole taas viileä ja epävakainen. Sen aika näyttää.

 20. Antti L
  14/08/2013 11:01

  Tässä vähän päivityksiä voihin Tapio R:n syyskuun lämpöjuttuihin. Vuonna 1968 tuo ennätyslämmin viikko oli syyskuun ensimmäinen viikko. Sää viileni 8.9. ja toinen viikko oli sateinen ja muuttui päivä päivältä koleammaksi.
  Myös 1983 oli 3.-4.9. noin 23 astetta ja 1995 3.9. 25 astetta täällä Uudellamaalla.
  1997 päästiin vielä 30.8. 25 asteeseen, mutta 3.9. oli yöllä nollassa.
  Tuosta 1959 vuodesta minulla ei ole merkintöjä tehtynä. Jatkuiko tuo elokuun lämpö niin pitkälle, mutta viimeisellä viikolla oli ainakin useita päivä koleaa, sateista ja tuulista. Useita pääskysiä löytyi kuolleena, kun eivät olleet ehtineet muuttaa pois ennen huonoa säätä.

 21. Sami
  14/08/2013 12:49

  Kaisaniemessä on satanut 13.8. klo 00- 14.8. klo12 n.71mm, elokuun keskiarvo on 80mm, eli taitaa tulla koko elokuun keskiarvon verran puolentoistapäivän aikana.

  • Ukkosista
   14/08/2013 14:40

   kesä-heinäkuussa ei paljoa vettä tullutkaan, varmaan yhteensä vähemmän kuin nyt kahtena päivänä 🙂

   • Sami
    14/08/2013 15:23

    Kaisaniemen sadetietoja
    kesäkuu 32mm(-25mm keskiarvosta)
    heinäkuu 35mm(-28mm keskiarvosta)
    Kesä-Heinä yht 67mm(-53mm)
    1.8.-14.8. klo15 126mm(elokuun keskiarvo ylittynyt 46mm)
    Kahtena viime päivänä on todellakin satanut Kaisaniemessä enemmän kuin kesä-heinäkuussa yhteensä.
    Koko kesän osalta sademäärä ei jää alle keskiarvon.

   • Janne
    14/08/2013 15:59

    Viimeksi tosi sateinen elokuu oli 2005, muistan vielä sen päivän kun lintsiltä tuli äkkilähtö ukkosen takia. Seuraavana kesänä satoi suunnilleen yhtä paljon kuin tuona iltana!

   • Sami
    14/08/2013 17:15

    Aika rankan oloinen sadenauha on kiertymässä varsinaisen sadealueen länsipuolitse kohti helsinkiä, jos sopivasti ottaa reitin ja kulkee koko pituudeltaan helsingin yli, voi jättää vielä kymmeniä millejä lisää vettä.
    Kaisaniemen elokuun ennätys on 180mm, nyt kasassa siis 125-130mm, ennätys on vielä täysin mahdollinen.

 22. Nimetön
  14/08/2013 17:58

  Tulvakesänä 2004 tuli Keravalla minun mittariin 172,5 mm vajaassa neljässä vrk:ssa. Aika oli heinä-elokuun vaihde, suurempi osa heinäkuun puolella. Tässä yhden ojan tulva: pic.twitter.com/WIrBuhmUuV

  • Nimetön
   15/08/2013 16:12

   Se on aivan selvää, että nuo kesän 2004 tulvasateet painii ihan eri sarjassa. Nyt pitäisi sataa toiset 60-90 mm parin päivän sisään, ja se on paljon vaadittu tilanteessa kuin tilanteessa.

   Täällä hehkutetaan vain tuota Kaisaniemeä.. muuallakin etelässä on vettä tullut. Eilen Hämeessä ja Kymenlaaksossa jo 12 tunnin kertymät nousivat yli 50 milliin, 24 tunnin kertymät 60-70mm. Paljon yli Kaisaniemen 43 millin, mutta eihän siitä kukaan ole kiinostunut.

 23. Tapio R.
  14/08/2013 20:52

  Myrskyvaroitus sivusto ei avaudu tietokoneella lainkaan. On ollut tukossa jo yli 4 tuntia samoin blogiin ei pääse koneella. Mobiililla sivut avautuvat.

  Elokuun sateista vähän kertausta:
  Vuonna 1961 saapui kaksi matalapainetta Mustan meren suunnalta. Ensimmäinen saapui Kaakkois-Suomeen myöhään keskiviikkoiltana 16.8 aiheuttaen sateita ja ukkosia Päijänteen itäpuolella torstaina 17.8. Perjantai 18. elokuuta oli poutapäivä ja tuuli lounaassa. Pilvisyys oli runsasta ja yksittäisiä sadekuuroja esiintyi. Yhden kerran ukkonenkin jyrähti. Illaksi sää nopeasti selkeni, mutta uusi voimakas matalapaine teki tuloaan Mustan meren suunnalta. Matala pysähtyi Länsi-Suomeen useiksi päiviksi aiheuttaen runsaita sateita lauantaista 19. tiistaihin 22. elokuuta. Länsi-Suomessa sateet aiheutti tulvia, mutta Keski-Ruotsissa sade aiheutti pahimmat kesätulvat vuosiin.

  1974 elokuun puolessa välissä oli samantapainen matala Suomessa muhimassa.

 24. Tapio R.
  14/08/2013 21:04

  Juuri noin kävi 1959. Polaaririntama siirtyi etelämmäksi ja matalapaineet alkoi kulkea lännestä eteläisempää reittiä 25. 8. Kolmea päivää myöhemmin oli ylin lämpötila Mikkelissä vain 7°, eikä sää juuri enää lämmennyt kuin muutamalla asteella. Matalapaineet kulkivat pohjoista reittiä toukokuun alusta lyhyin katkoksin. Kuolleita lintuja oli paljon. Elokuussa muodostui Itä-Suomeen sulkukorkea ja sää oli kuivaa muutamia ukkoskuuroja lukuunottamatta. Pohjois-Pohjanmaalla Oulun eteläpuolella oli laajoja metsäpaloja elokuussa.

  Vuoden 1983 syyskuun alun tilanteesta ei ole tietoja, sillä vietin syyskuun 2 ensimmäistä viikkoa Tukholmassa ja siellä oli aurinkoista sekä lämmintä.

  • AP
   15/08/2013 00:01

   1959 tapahtui tosiaan raju käänne säätilassa. Helteet vaihtuivat muutamassa päivässä käsittämättömän koleiksi ilmoiksi. Tampereella elokuussa 1959 oli jopa 10 hellepäivää ja viimeinen 23.8. Sitten joskus keräämäni tilastotiedon mukaan vain neljä päivää myöhemmin vuorokauden keskilämpötila oli +5,7 C! Luulin tuota aiemmin painovirheeksi tai vastaavaa, mutta ilmeisesti se on täyttä totta.

   Onko kukaan muuten hyödyntänyt Ilmatieteen laitoksen Avoin data-palvelua? Siellä pitäisi olla tarjolla säähavaintojen vrk- ja kk-arvot juuri vuodesta 1959 alkaen. Olen rekisteröitynyt palvelun käyttäjäksi, mutten ole oikein hahmottanut kuinka noita havaintoaineistoja tulisi hakea.

 25. Tapio R.
  15/08/2013 13:19

  Otavassa lämpötila 12° ja vettä sataa lähes kaatamalla. Lähes koko yön satoi ja lähes jatkuva sekä runsas sade on edelleen päällä.

 26. Kristian
  15/08/2013 14:13

  Nyt kun katsoo loppukuukauden alustavia ennusteita, niin melko tavanomaista elokuun lopun säätä, sanoisin. Päivisin maksimissaan noin 20 astetta, enimmäkseen puolipilvistä ja saattaa olla monena päivänä aika tuulistakin ja hiukan sadekuuroja päälle, mutta ei mitään kovin yhtenäisiä, pitkiä sateita niin kuin viime päivinä. Ei tarvi siis arkkia alkaa rakentaa.

  Sunnuntaina on siinä rajalla, etteikö jossain päin etelää voisi mennä helleraja rikki, mutta muuten näyttäisivät helteet pysyvän poissa. Ja se on TODELLA hyvä!

  • Ukkosista
   15/08/2013 15:21

   Lauantaiksi on luultavasti tulossa yhtenäisiä sateita, joten voi olla, että Helsingissä päästään lähelle elokuun ennätyssateita ainakin joillain mittausasemilla.

   • Nimetön
    16/08/2013 12:22

    Kiva siis startata maratoonille 🙂

   • Ukkosista
    16/08/2013 13:56

    No näköjään näyttää siltä, että yhtenäiset sateet menevät etelä-Suomen ohi.

 27. Antti L
  15/08/2013 16:23

  Klaukkalassa satoi eilen 37 milliä, edellisillasta klo 22 eiliseen iltaan. Yön aikana vielä viitisen milliä lisää. Tänään päivällä enää pieniä kuuroja ja nyt jo enimmäkseen aurinko paistalee ja lämmintä 20.

 28. Juhani
  15/08/2013 18:13

  Meidän mittariin Hauholla satoi toissayöstä tähän aamupäivään 51 mm. Ja juuri nyt tuli 15 mm ravakasta kuurosta. Nyt on viime viikon keskiviikosta alkaen tullut 157 mm. Näyttää FMI:n sadetutka jämähtäneet tällä hetkellä klo 16.30:een, mutta Forecan täsmätutka pelittää.

  • Ukkosista
   15/08/2013 19:12

   Joo alkaa olla äärisäätä sateiden osalta 😀 joko sataa aivan mielettömästi tai sitten ei sada ollenkaan kuukausiin 🙂

 29. Antti L
  16/08/2013 15:06

  Olen merkinnyt muistiin, että 19.8.1961 oli kovaa tai myrskyistä tuulta Etelä-Hämeessä. Tuulen suuntaa en ole laittanut, mutta muistikuvani mukaan oli luoteesta ja lämpöäkin vain 10 astetta. Nuo olivat ensimmäisiä muistiin merkitsemiäni säähavaintoja, ei vielä jatkuvia.
  Ulottuiko muuten Maire-myrsky 1.8.1961 Mikkelin seuduille asti? Pääväylähän kulki Lahden länsipuolelta, mutta ulottui meille noin 50 km lännemmäksikin.Puita ei meillä kaatunut, vaikka myrskynpuuskia oli ja melkoista salamointia.
  Jokseenkin samaa reittiä kulki ukkosmyräkkä myös 10.7.1974 ja oli lähes Mairen voimakkuudella myös meillä asti.

  • Tapio R.
   16/08/2013 22:02

   Kävin seuraavana talvena katsomassa Hakosillassa Hollolassa katsomassa Maire-myrskyn jättämää aukkoa.

 30. Tapio R.
  16/08/2013 22:00

  Ei mainittavampaa myräkkää ollut Mikkelissä Mairen päivänä 1961. Asuin silloin lähempänä keskustaa kuin nyt. Lentokentän sääasemakin oli silloin aivan kilometrin päässä. Mairen päivää vasten yöllä oli ukkosta kahteenkin otteeseen, mutta sää selkeni kuuden aikaan aamulla. Edesmennyt isoäitini muisti pitkään tuon Mairen päivän, kun hän kävi ullakolla, jonka sisäänkäynnin kohdalla oli iso ampiaispesä. Hänen poistultua olin vieressä ja näin, kun ampiaiset kävivät häntä pistämässä. Tuo elokuun ensimmäinen oli täysin selkeä ja ylin lämpötila 23°. Lappeenrannassa oli mitattu 30°. Iltapäivällä klo 17 jälkeen lounaassa alkoi näkyä ukkospilvijono, joka hitaasti lähestyi kohti Mikkeliä. Kylmä rintama saapui Mikkeliin hieman klo 20 jälkeen. Tunnin verran kesti ukkonen, joka oli heikompi kuin kuin edellisen yön lämpimän rintaman ukkonen.
  Vuonna 1974 heinäkuussa ei Otavassa ollut merkittäviä ukkosia eikä oikeastaan koko kesänä. Muutamaan jyrähdykseen jäi vuoden 1974 ukkoset. Erikoinen tilanne sattui perjantaina elokuun 2. Silloin kalenteri oli sama kuin tänä vuonna. Otavassa paistoi aurinko puolipilvisellä taivaalla, kun 13 kmn päässä Mikkelissä oli ollut voimakas sade- tai ukkoskuuro, jonka yhteydessä kadut oli tulvineet veden tulvittua autojen moottorin korkeudelle saakka. Alapilvet tulivat Otavaan Mikkelin suunnasta, mutta Otavassa ei sateesta tiedetty mitään, ennenkuin luimme seuraavan päivän lehdestä.
  Elokuun 19. 1961 oli heikko ukkonen Mikkelissä sateen seassa. Kolme kertaa välähti salama ja kaukaista jyrinää kuului.

 31. Nimetön
  17/08/2013 14:06

  Nyt on hyvä mahdollisuus, että ensimmäistä kertaa Helsingin Kaisaniemen havaintohistoriassa kaikkien kesäkuukausien (kes-elo) keskilämpötila olisi yli 17 astetta. Aiemmin on kymmenen kertaa käynyt 184 vuoden havaintohistorian aikana siten, että kaikkien kesäkuukausien keskilämpötila on ollut vähintään 16 astetta (vuosina 1917, 1936, 1937, 1947, 1960, 1970, 1972, 1997, 2002 ja 2011).

 32. Juhani
  17/08/2013 17:40

  Täytyy Forecalle kyllä antaa kiitosta täsmätutkasta, joka näyttää olevan tarkka ja päivittyy tiheään tahtiin nopeasti. Ylivoimaisesti paras työkalu sateiden seurantaan, kun oma asuinpaikka sopii kivasti Tampereen alueeseen.

  • Janne
   17/08/2013 18:11

   Totta, tuo pienelle alueelle rajaaminen on kova juttu!

   • Jykä
    17/08/2013 19:36

    Sen verran viileä viikko, että voidaan jo unohtaa kaikki ennätyslämmin kesä puheet…mutta tosiaan Helsingissä on mahikset kolmanteen peräkkäiseen yli 17 asteen kuukausilämpötilaan.

   • Janne
    17/08/2013 19:47

    Heinäkuu oli lähes täysin keskimääräinen, mutta hyvin lämmin touko-kesäkuu tulee jäämään säävuoden 2013 yhdeksi merkittävämmäksi asiaksi.

 33. Nimetön
  17/08/2013 22:08

  Heinäkuu oli lähes täysin keskimääräinen, mutta hyvin lämmin touko-kesäkuu tulee jäämään säävuoden 2013 yhdeksi merkittävämmäksi asiaksi.

  Samaa mieltä. Tähän soppaan kun lisätään vielä kevään jääminen erittäin lyhyeksi. Talveahan kesti pitkälle huhtikuuhun, ja maaliskuu oli yksi talven kylmimmistä kuukausista.

  • Janne
   17/08/2013 22:38

   Myös hyvin pilvinen talvi ja erityten helmikuu oli myös mieleen painuvaa.

   • SääJaMää
    18/08/2013 02:27

    Komppaan. Pitkästä pilvisestä (ja sateisestakin) kaudesta käännyttiin huikean aurinkoiseen ja kylmään maaliskuuhun. Kevättä ei oikeastaan edes ollut. Kevätvaatteetkin jäivät pitämättä, kun siirryttiin kesäasusteisiin. 😀 Kesä on ollut upea. Keskikesän viileähkö ja sateinen jakso unohtuu(juu, niin se oli täällä pohjoisempana), kun loppukesä on ollut lämmin. Nämä tässä vaiheessa jääneet mieleen. Mielenkiintoista nähdä, mitä syksy tuo tullessaan.

   • jani talvensaari
    18/11/2014 12:48

    niinpä taisi olla ensimmäinen lauantai toukokuusta (4.5.) kun vielä pe-la yönä oltiin talvivaatteissa nollakelissä sai la-su yönä vetäistä shortsit jalkaan melkein kymmenen asteen lämmössä

 34. Antti L
  18/08/2013 10:44

  Nyt kun on saatu taas riittävästi sadetta ja ne, jotka eivät pidä helteestä, ovat saaneet viilennystä, niin ei olisi pahitteeksi vaikka tulisi vielä hellejaksokin. Tai ainakin reilusti yli 20-asteisia päiviä, kun lomaakin on vielä jäljellä. Etelä-Suomen järvetkin ovat taas normaalia viileämpiä.
  Hellepäivissä mitaten tämä kesä ja 27 hellepäivää eivät ole lähelläkään vuoden 2010 ennätystä 42 hellepäivää. Toiseen sijaankin vuoden 1997 36 hellepäivään on matkaa. Eikä tuo 42 mikään saavuttamaton yläraja ole, kun 2010 oli kesäkuussa vain 3 hellepäivää.
  Ennusteet ovat näyttäneet aika hyviltä, kun ensi viikon lopulta alkaen on luvassa korkeapainesäätä.

  • Ukkosista
   18/08/2013 10:59

   Miksi aina pitää verrata ennätyksiin? Olisi mukavaa, jos välillä tulisi ennätysvähän hellepäiviä, vaikka 1-3kpl koko kesänä. Sadetta saisi tulla 500mm kesän aikana, räntäkin olisi kiva.

  • Nimetön
   18/08/2013 12:49

   Tämän kesän saldoa laskee se että toukokuussa ei ollut juurikaan hellettä vaikka kuukausi oli erittäin lämmin (vrt. toukokuuhun 2010: lukuisia hellepäiviä mutta kokonaisuutena se oli toukokuuta 2013 kylmempi tai toukokuuhun 2004 yms). Otappa vaikkapa 20 asteen ylitykset ja toukokuut mukaan ja tee vertailu uudestaan.

   Niille jotka eivät hyväksy mennyttä toukokuuta kesään, niin samalla logiikalla maaliskuu 2013 kuuluisi kevääseen, eikä suinkaan talveen. Ja maaliskuussa 2013 mitattu kylmin lukema ei suinkaan olisi talven kylmin, vaan vuoden kylmin tai kevään kylmin.

   • Nimetön
    18/08/2013 13:08

    Niin en tietenkään yritä sanoa, että mennyt kesä olisi ollut ennätyksellinen, mutta nuo helletilastot voi antaa liiankin huonon kuvan.

    Veikkaan myös että tälläkään palstalla moni ei enää edes muista kunnolla touko- kesäkuun säitä, vaan päällimmäisenä mielessä on tasapaksut heinä- ja elokuu.

   • Ukkosista
    18/08/2013 21:39

    Mielestäni tuo helle on kanssa aivan naurettava määre kesän hyvyydelle. +20c pitäisi olla jonkinmoinen raja, sillä silloin sää on lämmin ja miellyttävä, helteet aiheuttavat ilmastoimattomassa asunnossa jo pienimuotoista tukaluutta, eivätkä ne ainakaan minulle kerro kesästä muuta kuin sen, kuinka monta tukalaa päivää kesän aikana on ollut 🙂

 35. AP
  18/08/2013 22:18

  Antti L :
  Ennusteet ovat näyttäneet aika hyviltä, kun ensi viikon lopulta alkaen on luvassa korkeapainesäätä.

  Siinä on vain se vika, että korkeapaine on vahvistumassa lännestä käsin ja ilmavirtaus kääntyy pohjoiseen. Sää siis viilenee ainakin aluksi ja pohjoisessa on hallanvaara. Ehkä viikon päästä sunnuntaina sää lämpenee vähän uudelleen, mutta ei kovin paljon yli 20 asteen.

 36. AP
  18/08/2013 23:54

  Nimetön :
  Niille jotka eivät hyväksy mennyttä toukokuuta kesään, niin samalla logiikalla maaliskuu 2013 kuuluisi kevääseen, eikä suinkaan talveen. Ja maaliskuussa 2013 mitattu kylmin lukema ei suinkaan olisi talven kylmin, vaan vuoden kylmin tai kevään kylmin.

  Ongelmana Suomen vaihtelevassa ilmastossa on, etteivät vuodenajat aina noudata kalenteria. Maaliskuu voi olla helmikuuta kylmempi, mutta siitä huolimatta maaliskuu kuuluu tilastollisesti kevääseen. Se mikä kuukausi tuntuu kesäiseltä/syksyiseltä/talviselta/keväiseltä voi vaihdella vuosittain aika paljonkin, mutta kun tilastoista puhutaan, on oltava johdonmukainen eli vuodenaikojen on koostuttava aina samoista kuukausista, jotta eri vuosien vuodenaikoja voi verrata toisiinsa.

  Mutta mikäänhän ei estä kirjaamasta talvikauden kylmintä lukemaa maaliskuun puolella tai kesäkauden lämpimintä lukemaa jo toukokuun puolella (kuten 1993). Ei ole pakko rajoittua pelkästään virallisiin tilastoihin, joissa vuodenajat koostuvat aina mekaanisesti 3 kuukauden jaksoista. Ainakin paremman kokonaiskuvan menneestä talvesta tai kesästä saa, jos venyttää tarkastelukautta virallisia kuukausia pidemmälle, esim. marras-maaliskuulle ja touko-syyskuulle.

  • jani talvensaari
   18/11/2014 12:52

   niin ja toisinpäinkin marraskuussa voi olla ihan miten talvista tahansa sitten joulukuussa voikin mennä miltei shortseissa ulos 2006 ja 2007 on tästä eläviä esimerkkejä varsinkin loppukuusta epäilenpä että mikäli marraskuu vaihtuu joulukuuksi niin että koko maassa on hiukan lunta ja pakkasta voi joulukuun loppu olla juurikin niin lämmin kuin vain pystyy eli raketit ammutaan jälleen shortsisäässä kuten viimekin vuonna

 37. Jussi
  19/08/2013 15:23

  Minusta elokuu ei ole ollut ollenkaan tasapaksu. Tähän kuukauteen on mahtunut paljon helteitä, kovia sateita ja pari kylmää, syksyistäkin päivää. Silti kokonaisuudessaan ollaan tällä hetkellä menossa noin 1-2 astetta keskimääräistä lämpimämpää kuukautta kohti, mikä oli nähtävissä kausiennusteista ja mitä itsekin mielessäni uskoin tulevaksi.

  • Janne
   19/08/2013 15:43

   Onko kukaan jaksanut laskea vuoden keskilämmön poikkeamaa tähän mennessä?

   • Sami
    20/08/2013 00:43

    Tammi-Heinäkuun poikkeama on minun laskujen mukaan koko suomen osalta noin +0,6 astetta. Jyväskylässä se on +0,8.

 38. salama
  19/08/2013 21:12

  Ukkosista :
  Mielestäni tuo helle on kanssa aivan naurettava määre kesän hyvyydelle. +20c pitäisi olla jonkinmoinen raja, sillä silloin sää on lämmin ja miellyttävä, helteet aiheuttavat ilmastoimattomassa asunnossa jo pienimuotoista tukaluutta, eivätkä ne ainakaan minulle kerro kesästä muuta kuin sen, kuinka monta tukalaa päivää kesän aikana on ollut

  Ja noissa hellepäivätilastoissahan ei näy mitenkään päivät jolloin lämpötila nousee esim. 24,9 asteeseen, vaikka se tuntuu käytännössä samalta kuin 25,1 astetta.

 39. Matti
  20/08/2013 11:06

  Huomasinpa juuri, että Ilmatieteenlaitos on päivittänyt satelliittikuvansa nykyaikaan. Nyt tarkkuus on oikeasti tosi hyvä.

  http://ilmatieteenlaitos.fi/pilvet-pohjoismaat?doAsUserLanguageId=fi_FI

 40. Jussi
  20/08/2013 13:17

  Tottahan helle on vain sovittu määre. Jos on parikymmentä astetta, hyvin kosteaa ja vähätuulista, se voi tuntua tukalammalta kuin kuiva 25 asteen sää pienellä tuulella höystettynä.

  • Ukkosista
   20/08/2013 18:30

   Amerikassa ainakin Accuweather painottaa enemmän real-feel lämpötiloja kuin eksakteja lämpötiloja. Tietenkin tilastoihin merkataan oikeat lämpötilat, mutta harvemmin Suomessa kuulee mitään noista ”tuntuu kuin” lämpötiloista.

 41. Jussi
  21/08/2013 12:45

  Uskaltaako joku laittaa ensimmäisiä ennusteita syksystä? CFS ennustaa tasaisen lämmintä, tosin ei kovin suurta poikkeamaa.

  Onko joku laskeskellut, paljonko tämä elokuu on nyt poikennut ”normeista”? Päälle päin arvioisin, että 1-2 astetta. Jos elokuu päättyisi esim. Helsingissä 1,5 astetta keskiarvojen päälle, niin koko kesä olisi 1,6 astetta pitkän ajan keskiarvojen päälle. Kahden asteen poikkeamalla – johon en usko – olisi poikkeama 1,7 astetta. Ei niillä viiden kärkeen pääsisi mutta korkealle tilastoissa kumminkin.

  Ja jos tosiaan otettaisiin mukaan vielä toukokuukin, niin olisi tämä neljäkuukautinen varmaan aika omaa luokkaansa.

  • Jussi
   21/08/2013 12:47

   Itse heitän syksystä täysin hatusta seuraavaa: suht lämmintä ja epävakaista, mutta ei mitään ennätystalkoita. TAlvi tulee myöhässä, vasta tammikuussa ja on huomattavasti lauhempi ja lyhyempi kuin viime vuosina.

   • jani talvensaari
    18/11/2014 12:54

    ei huonosti mennyt tämä

 42. Jykä
  21/08/2013 13:02

  Toivottavasti talvi on myös huomattavasti vähälumisempi kuin viime vuosina… 🙂

  • Jussi
   21/08/2013 13:42

   Niin todennäköisesti käy, mutta mun puolestani joka talvi saisi olla yhtä kylmä ja runsasluminen kuin nää viimeisimmät. Tosi arvelen, että kun tässä on nyt saatu niin ylenpalttisesti hyviä, vanhanaikaisia talvia, tapahtuu ”korjausliike” siihen 2000-luvun alun suuntaan ja palataan lauhoihin ja sateisiin talviin.

   • salama
    21/08/2013 21:28

    Itse veikkaan myös jotain 2008-2009 tyyppistä talvea: joulukuu lauha, tammi-helmikuussa sitten kylmempää muttei kuitenkaan ainakaan etelä-Suomessa pitkiä pakkasjaksoja.

   • Ukkosista
    22/08/2013 08:23

    Oma sammakkoni sanoo, että talvesta tulee pitkä ja kylmä, etelässä mitataan kerrankin yli metrin lumensyvyyksiä.

 43. Teemu
  22/08/2013 10:32

  Ukkosista :
  Oma sammakkoni sanoo, että talvesta tulee pitkä ja kylmä, etelässä mitataan kerrankin yli metrin lumensyvyyksiä.

  Jep vähintään tuonne 1,5 metrin tietämiin, niin rikotaan 1800 – luvulta olevia ennätyksiä..:)

 44. Jussi
  22/08/2013 12:35

  Kausiennusteista CFS, WSI ja ECMWF ovat sitä mieltä, että tulee leuto syksy. WSI:n uudessa ennusteessa etenkin lokakuu olisi lämmin. Meteoinfo (venäläiset) ovat lämpöoloiltaan melko tavanomaisen syksyn kannalla. Mitään yllätysmomenttiahan tässä ei taaskaan ole: 2000-luvulla syksy on ollut viileä tai kylmä ainoastaan 2002 ja 2010.

 45. Jussi
  22/08/2013 12:39

  Jos leuto loppuvuosi toteutuu, niin tämän vuoden vuosikeskiarvo pääsee taas (vaihteeksi) top 10:een. Puolentoista asteen poikkeamalla mentäisiin jo top 3:een.

  • Janne
   22/08/2013 17:10

   Kuinka paljon loppuvuoden pitäisi olla keskim. leudompi?

   • Jussi
    22/08/2013 19:54

    Sitä en osaa sanoa. Mutta sanotaanko, että jos mentäisiin vaikka 2006:n tai 2008:n toisinnolla niin kärkipaikka napsahtaisi helposti. Etenkin 2006 oli äärivuosi: hellekesää seurasi hyvin lämmin syksy ja vuosi päättyi äärimmäisen leutoon jolukuuhun, jossa ei ollut talven häivääkään.

    WSI totesi tuoreessa syksyn ennusteessaan, että jatkuisi trendi siitä, että Länsi-Euroopassa mylläävät matalat ja siellä olisi kenties keskimääräistä viileämpää, kun taas Suomi kuuluisi itäisiin virtauksiin ja idästä tulisi leutoa ilmaa.

    Ihan ensimmäisessä talviennakoinnissaan, jonka luotettavuus on kioskikirjallisuuden tasoa, pitävät mahdolllisena kylmän, mantereisen sään toistumista.

    http://www.wsi.com/3cb14125-d7d6-49ee-b030-b506ac1f2234/news-scheduled-forecast-release-details.htm

   • Nimetön
    24/08/2013 10:20

    Myös loppuvuosi 2011 oli lämmin. Erittäin lauha marras- ja joulukuu, eikä se syksykään mikään kylmä ollut.

 46. Teemu
  22/08/2013 23:04

  Mielenkiintoista tulevassa talvessa, on miten paineet käyttäytyy jäämeren alueella + Grönlannista itään. Jos siellä pitelee korkeamman puoleista painetta, niin matalat ajavat eteläisempää reittiä. Tietysti se vielä, minne Venäjän korkea parkkeeraa.

 47. Tuomo T.
  23/08/2013 08:40

  Pauli: kohta elokuu on ohi ja saadaan virallisten kesäkuukausien keskiarvopoikkeama. Olisi kuitenkin kiva, jos laskisit touko-elokuun lämpötilapoikkeamankin. Uskaltaisin väittää, että tässä on takana ennätyslämmin periodi.

  Tänä vuonna on kyllä sekä talven että kesän ystävät saaneet herkkua masun täydeltä. Neljäkuukautista talvea seurasi neljäkuukautinen kesä. Siinä välissä oli kevättä kaksi viikkoa.

  • Ukkosista
   23/08/2013 08:50

   Suomen ilmasto menossa Siperialaiseen suuntaan ? 🙂

 48. Jykä
  23/08/2013 08:53

  Lappiin on luvassa poikkeuksellisen lämmin elokuun loppu. Ainakin päivälämpötilojen suhteen…Lapissa kesä lienee muutenkin yksi kaikkien aikojen lämpimimmistä?

  • Tuomo T.
   23/08/2013 10:56

   Kyllä tämä varmasti on ihan top 3 -kesä Lapissa. Etelässä tuskin päästään top 5:een, mutta aika varmasti top 10:een.

 49. Tapio R.
  23/08/2013 08:56

  Eilen iltapäivällä klo 17 meni ukkospilvi Otavan itäpuolitse kaakkoon. Otavassa kuului muutama jyrähdys Mikkelin suunnassa, mutta ei satanut, vaan aurinko paistoi koko ajan. Kotiintultua muutama tunti myöhemmin katsoin pilvianimaatiosta, missä ukkospilvi oli liikkunut. Pilvi oli kehittynyt Jyväskylän itäpuolella klo 15 tienoilla ja liikkunut tietä no 13 pitkin Mikkelin kautta lähelle Lappeenrantaa. Ukkospilvi oli hyytynyt Savitaipaleen tienoilla klo 19 jälkeen. Otavassa tuuli voimistui puolen tunnin ajaksi ukkospilven ylittäessä Mikkelin keskustaa.

 50. Antti L
  23/08/2013 09:21

  Viime yön alin 6 astetta. Viimeksi toukokuun puolivälissä näin viileitä öitä.

  • Jussi
   23/08/2013 10:58

   Päivisin on lämmintä Hangosta Inariin, mutta viileät yöt toki pitävät päiväkeskilämpötiloja tavanomaisemmissa lukemissa.

 51. Ukkosista
  24/08/2013 09:17

  Viime yönä esim Lahdessa +3,6 astetta, varmaan maanpinnalla lähes hallaa ?

 52. FLCPete
  24/08/2013 13:41

  Ainakin Virroilla, Äijännevan sääasemalla mitattiin aamukuuden aikoihin miinusmerkkisiä lukemia. http://ilmatieteenlaitos.fi/saa/virrat

 53. Janne
  24/08/2013 23:20

  Nyt on tilanne ollut se että päivät ovat olleet hieman keskim. lämpimämpiä kun taas yöt keskim. kylmempiä!
  Ensi viikolla voidaan ehkä päästä helteisiin mutta yöt ovat kylmiä.

 54. Sami
  25/08/2013 03:06

  Reilu viikko sitten ”nimetön” kirjoittaja laittoi tänne viestin että on hyvä mahdollisuus siihen että ensimmäistä kertaa Kaisaniemen mittaushistoriassa on kaikkien kesäkuukausien keskilämpötila yli +17 astetta. En itse seuraa aseman tietoja mutta grafiikka oli nyt elokuun sääseurannassa ja siitä arvioin päiväkeskiarvot+ennusteen, niin tiukkaa tekee, ennusteen kanssa sain keskiarvoksi 16,9 astetta. Onko todella niin ettei Kaisaniemessä vastaavaa ole kertaakaan ollut, jos jollain on lähde niin katsoisin mielelläni.

  • Janne
   25/08/2013 12:10

   Asia ei liity kesäkuukausien keskilämpötilaan mutta kiinnostais tietää et onko esim. Jyväskylässä sama homma päivän ja yön lämpötilojen kanssa kuin tuossa ylhäällä kirjoitin?

   • AP
    25/08/2013 18:16

    Ainakin Tampereella ovat viime päivät olleet keskimääräistä kylmempiä eli päivällä vähän keskimääräistä viileämpää ja yöt selvästi keskimääräistä kylmempiä, kiitos pohjoisen ilmavirtauksen. Mutta tänään päästiin pienen tauon jälkeen yli 20 asteen eli päivät ovat lämpenemässä keskiarvojen yläpuolelle. En usko, että ihan helteelle saakka päästään lähipäivinä, mutta ehkä korkeimmillaan noin 23-24 asteen tienoille.

   • AP
    25/08/2013 18:22

    Lisäyksenä vielä, että tänään on ollut aivan upea syyskesän päivä. Täysin pilvetön sinitaivas ja iltapäivästä alkaen tyyntäkin. Loppujen lopuksi täysin selkeitä päiviä on vuodessa aika vähän – täällä sisämaassa niitä eniten esiintyy kevättalvella, mutta kesällä on poutapäivinäkin yleensä kumpupilvisyyttä ja syksyllä korkepainetilanteessakin usein sumupilveä.

 55. Jussi
  26/08/2013 08:33

  Tästä päivästä on tulossa tosi lämmin, mutta kyllä voi olla huima ero lämpötilojen nousussa: Testbedin mukaan nyt noin klo 8.20 on Hki-Kaisaniemessä jo 18 astetta ja Kumpulassa 16 mutta samaan aikaan Hyvinkäällä +9 ja Salossa +10! Lämpötila lähti siis nousuun kuin tykin suusta tässä rannikolla.

 56. Jussi
  26/08/2013 09:53

  Aika vähän on toistaiseksi tullut veikkauksia syksyn säästä. Pistääkö joku panoksiaan viileälle syksylle?

 57. Sami
  26/08/2013 10:18

  Tänään leivotaan Jyväskylään pisin jakso 1951-vuodesta lähtien jossa päivän keskilämpötilat ovat olleet joka päivä yli +10 asteen. Entinen ennätys oli 26.5.-10.9.2002, jonka pituus oli 108 päivää. Tänä vuonna on keskiarvot olleet +10 asteen yläpuolella 10.5. alkaen eli tämä päivä on 109:s. Saas nähdä riittääkö puhti tehdä ”värisuora”, eli 9.9. saakka, jolloin täydet 4 kuukautta olisi jakson pituus.

 58. Ukkosista
  26/08/2013 10:47

  On kyllä harmittavasti lässähtänyt lupaavasti alkanut ukkoskuukausi. Eipä tässä taida olla oikein mitään odotettavissa, no josko saataisiin kunnon syysmyrsky parin kuukauden sisällä.

  • Sami
   26/08/2013 13:57

   Suomessa oli touko-heinäkuussa lyönyt noin 105000 maasalamaa ja elokuussa selvästi keskimääräistä vähemmän, joten touko-elokuun maasalamien määrää jäänee keskiarvojen alle, vaikka jakso on tulee olemaan arviolta n. 1,5..2,0 astetta keskimääräistä lämpimämpi.(touko ja kesäkuu +3, heinäkuu -0,5 ja elokuu +1..+2)

   Saisikohan ilmatieteenlaitokselta pyytämällä tiedot 1981-vuodesta asti koko kesän salamamääristä ja suomen kesien keskilämpötilat? Olisi mukava verrata kylmiä, tavanomaisia ja lämpöisiä kesiä salamamäärien sunteen.

 59. Tuomo T.
  26/08/2013 13:40

  Nyt voin jo ihan rehellisesti sanoa, että alkaa kyllästyttää tämä kesä! Niin kuin on jo monesti tullut sanottua, en ylipäänsä ole kesäihminen. Viime viikkoina ei ole ollut kovin paljoa sellaisia päiviä, että olisi ihan hirveä hiki päällä pitänyt hiihtää, mutta kuitenkin jatkuva lämpö. Jos olisin kesäihminen, niin tähän ei varmaan kyllästyisi, mutta nyt tuntuu päivä päivältä enemmän, että kunpa tulisi syksy!

  ECMWF-malleissa on kohtuullisen mojovan näköinen matalapaine tulossa kohti Suomea, sieltä voisi olla luvassa tuulia ja sateita. Ei nyt toki mitään mieletöntä lämpötilojen romahtamista luvassa, mutta toisi toivottua vaihtelua.

  • Tuomo T.
   26/08/2013 13:42

   Voin uskoa, että kesäihmisillä tuntui juuri tältä viime huhtikuussa, kun talvi ei meinannut millään antaa periksi. Aika aikaansa kutakin.

   • Ukkosista
    26/08/2013 14:14

    Olen samaa mieltä kanssasi Tuomo, nyt on kumminkin ollut lämmintä lähes neljän kuukauden ajan, eikä sateitakaan elokuun alkua lukuunottamatta ole liiemmin näkynyt. Otan kyllä syksyn innolla vastaan, pari viikkoa sitten kun satoi 30 tuntia putkeen olin erittäin tyytyväinen säätilaan 🙂

 60. Teemu
  26/08/2013 13:51

  Arktinen jää on tänä kesänä ollut huomattavasti paremmassa hapessa kuin vuosiin.

  http://nsidc.org/arcticseaicenews/

  GFS:n kartat näyttäisivät, että jään reuna olisi piakkoin vetämässä yhteen (ainakin jossain määrin) Itä-Siperian pohjoisrannikon kohdalta.Tilastollisesti sulamiskauden pitäisi päättyä noin puolivälissä syyskuuta, mutta nyt näyttäis, että tämä viikko ei tuolla ylhäällä ihmeemmin olisi sulamisaikaa.

 61. Jykä
  26/08/2013 13:56

  Nyt hellitään ainakin kaikkia sekä syys-, että kesäihmisiä. Aamulla ennen kasia on selvästi jo syksyä ilmassa ja päiväsaikaan on vielä mitä upeinta kesää.

  • Janne
   26/08/2013 14:21

   Jokaiselle jotakin!

 62. Sami
  26/08/2013 21:31

  Tuomo T. tuossa kyseli Paulilta että olisiko tämä touko-elokuu jakso ennätyslämmin…Katselin vähän, niin ainakin Jyväskylässä ja Kaisaniemessä näyttäisi ko.jakso olevan lämpimämpi kuin 2011. Ilmastokatsauslehden 36 paikan keskiarvo vaatisi nyt tämän elokuun olemista 1,1 astetta keskiarvoja lämpimämpi ja mm. Jyväskylässä se tullee olemaan 0,9..1,1 ja Kaisaniemessä 0,6..0,8 joten saas nähdä, mutta olisin kiinnostunut myös jos Pauli laittaisi koko maan keskiarvot touko-elokuu ajalta vuosilta 2011 ja 2013.(Jos 2011 oli edellinen ennätys 1961-vuodesta lähtien, kuten oletan)

  • Sami
   26/08/2013 21:36

   Viime kesänä oli suomessa 20 hellepäivää, joka oli 16 keskiarvoja vähemmän, tänä kesänä on ollut 52 hellepäivää joka taas on 16 keskiarvoja enemmän, joten 2 viime kesän aikana hellepäiviä on ollut tismalleen saman verran kuin 1981-2010 keskimäärin.

   • Ukkosista
    26/08/2013 22:28

    ja joku vielä kehtasi väittää, että ei ole ollut lämmin kesä

   • Ukkosista
    26/08/2013 22:29

    ensi kesänä sitten alle 10 hellepäivää

 63. AP
  26/08/2013 23:59

  Kyllähän tästä kesästä lämmin tuli – ja etenkin se on tuntunut tosi pitkältä, kun jo toukokuussa oli lukuisia kesäisiä päiviä ja nyt vielä elokuun lopussakin on saatu nauttia aurinkoisista ja lämpimistä päivistä (vaikkakin öisin on ollut kylmää). Mutta tosiasia on se, että hyvin lämpimät kuukaudet olivat touko- ja kesäkuu, kun taas heinä-elokuussa on oltu lähempänä pitkän ajan keskiarvoja. Toki näilläkin arvoilla jakso touko-elokuu on hyvin lämmin, mutta jos aiempiin kesiin vertaillaan, toukokuun mukaan ottaminen hieman vääristää vertailua. Esim. 2011 toukokuu oli normaalilämpöinen kevätkuukausi, mutta varsinainen kesä tätä kesää selvästi kuumempi. Etenkin heinäkuu oli silloin kuuma, eikä tämänvuotinen toukokuu pääse lähellekään sitä, vaikka olikin jopa 3 astetta tavallista lämpimämpi. Enkä kuullut kenenkään silloin sanovan, että olipas lyhyt kesä, vaikka toukokuussa ei vielä kovin lämmintä ollutkaan.

  • Tuomo T.
   27/08/2013 08:30

   Täytyy sanoa, että olosuhteet ovat olleet ihanteelliset rajuihin vuorokausivaihteluihin. Tosiaan etelän sisämaassa on ollut helposti +5 astetta tai jopa alempia yön alimpana, ehkä hallaa, mutta päivän ylimpänä on ollut +23-24. Lämpötila on siis noussut jopa 20 astetta päivän aikana! Tällaisia lämpötilannousuja ei kai yleensä mitata kuin kevättalvella. Keskikesän helteiden aikaan päivän alin on noin 15, joten tarkoittaisi samanlaisissa olosuhteissa noin 35 asteen päivämaksimia! En kyllä tiedä, onko ilmamassa yhtä lämmintä.

   Lapissa tulee ainakin +2 astetta keskiarvoja lämpimämpi elokuu, ehkä enemmänkin. Kesäkuu oli kautta maan 2,5-3 astetta keskimääräistä lämpimämpi, heinäkuu taas liikuttavan tasaisesti ”normikuu” lämpöoloiltaan. Elokuussa taas kellotetaan n. 1,5-2,5 asteen poikkeamia. Esim. Helsinki-Kaisaniemessä +2 astetta lämpimämpi elokuu tietäisi noin 1,7 astetta keskimääräistä lämpimämpää kesää. Sillä ei vielä pääsisi top 5:een.

   • Ukkosista
    27/08/2013 08:53

    Eli AP:n mielestä tämä elokuun kahden asteen poikkeama on mitätön? On kyllä tuntunut aivan tarpeeksi lämpimältä varsinkin päiväaikaan, ei tule kovin usein öisin ulkoiltua, joten suurimmaksi osaksi mieleen jäävät vain lämpöiset päivät. Heinäkuussa oli monta kertaa sama juttu. Yöllä jotain +10 ja päivällä sitten yli +25, joten se vaikutti ainakin hieman noihin tilastoihin.

   • Nimetön
    27/08/2013 22:44

    Nimimerkillä AP on nyt joku syndrooma tuosta kesän lämpimyydestä. Yrittää kaiken tavoin väittää, ettei kesä olisi ollut erittäin lämmin. Vetoaa milloin toukokuuhun kevätkuukautena, milloin mihinkin.

    Lue nyt tuo Paulin alla oleva viesti.. aika vakuuttavaa: 4 kuukautta, kesäkausi, koko Suomi ja poikkeama +2 astetta! Jos tuossa menee väittämään, ettei ollut oikeasti superlämmin kesä, niin hakoiteille menee.

   • 28/08/2013 00:45

    Tämä kesä on ollut tasaisen lämmin. Ehkä tässä ei ole sellaista ”superlämpimän” fiilistä, kun ei (onneksi) ole ollut samanlaisia n. +35 asteen helteitä päiväkausia putkeen, kuten 2010, jonka itse miellän superlämpimäksi kesäksi. Tätä kesää luonnehtisin pikemminkin ihanan lämpimäksi. 🙂

 64. AP
  27/08/2013 09:28

  Ukkosista :
  Eli AP:n mielestä tämä elokuun kahden asteen poikkeama on mitätön? .

  Hmm… mistä tuo 2 asteen poikkeama tulee? Kuten Samikin yllä on laskenut, poikkeama Kaisaniemessä ja Jyväskylässä tulee olemaan 0,5 – 1 asteen luokkaa. Tampereen kohdalla sama juttu. Lapista en tiedä, mutta ainakaan muuta Suomea tuo poikkeama ei koske. Kun heinäkuussa poikkeama Jyväskylässä ja Tampereella oli -0,5 astetta, aika tavanomaisen lämmintä on ollut jo pari kuukautta putkeen.

  • Tuomo T.
   27/08/2013 10:36

   No, se on todella epätieteellinen arvio. Voi olla, että aste on lähempänä. Lähinnä olen tehnyt silmämääräisiä arvioita ilmatieteen laitoksen sivulla olevien käppyröiden perusteella. Jos poikkeama jäisi asteeseen, niin silloin koko kesä olisi Helsingissä noin 1,5 astetta lämpöisämpi 1981-2010 tasoon nähden. Se vastaisi suurin piirtein vuoden 2006 saldoa.

 65. Tapio R.
  27/08/2013 10:11

  Syksy voisi lämpöoloiltaan olla tavanomainen, ehkä marraskuu hieman tavallista kylmempi, syyskuu tavallista lämpimämpi ja kosteampi. Talvikuukaudet jälleen kylmänlaiset. Venäjän korkeapaine saattaisi asettautua Moskovan pohjoispuolelle ja kylmä ilma kiertyisi Suomeen em. korkeapaineen ympäri kaakosta, ei siis kaikkein kylmintä mahdollista. Näitä kylmiä talvia voi tulla vielä useitakin. Jossain vaiheessa tämä jakso päättyy. Kylmien ja runsaslumisten talvien ryväs voi kestää vielä viisi jopa kymmenenkin vuotta. Väliin voi tulla yksittäinen leudompi talvi.

  • Jussi
   27/08/2013 14:32

   Kunpa kylmistä talvista tulisikin trendi! En oikein usko kyllä, että enää ensi talvena jaksaisi pitää niin ”vanhanaikaista talvea”. Olen kyllä tosi yllättynyt, että jo neljä vuotta on ollut hyvin asiallisia talvia alla. Jos tulisikin perinteinen 2000-luvun talvi tihkusateineen, niin kuin pelkään ensi talvena käyvän, niin kyllä siinä moni säikähtää.

   • Janne
    27/08/2013 16:40

    Luminen talvi on myös ihmisen mielelle parempi, sillä ”pimeinä” talvina on ollut selkeästi enemmän kävijöitä lääkärissä väsymyksen johdosta.

 66. 27/08/2013 16:40

  Täällä kyseltiin touko-elokuun jakson lämpötiloista.
  Koko Suomen osalta alustava arvo jakson keskilämpötilalle on 14,2 astetta. Vuosien 1981-2010 keskiarvo on puolestaan 12,3 astetta. Operatiivisen aineiston ajanjaksolla (1961 alkaen) on tämä ”pidennetty” kesä ollut lämpimin. Vuonna 2002 päästiin vastaavassa keskiarvossa 14,1 asteseen ja vuonna 2011 arvo oli 13,7 astetta.

  Pidennetyn hila-aineiston sarjassa (vuodesta 1900) on kuluva pidennetty kesä ollut toiseksi lämpimin, vain vuosi 1937 oli touko-elokuussa lämpimämpi 14,4 asteen lukemallaan.

  • Ukkosista
   27/08/2013 17:07

   Kiitos tästä Pauli, vaikka en itse kysynytkään.

   • Sami
    28/08/2013 00:35

    Mitenköhän pidin tuota 2011 touko-elokuuta lämpimimpänä, huomasin Paulin vastauksesta vasta että olihan 2002 vielä lämpimämpi kuin 2011. Tämä myös tarkoittaa sitä että Jyväskylässä tämä touko-elokuu ei tule olemaan lämpimin, vaan jää juuri 2002(15,3) ja 2011(14,7) väliin 15,0 lukemallaan.

 67. Sami
  28/08/2013 00:44

  Ja eipä tämä touko-elokuu pärjää jyväskylässä myöskään 2010 vastaavalle ajalle, jonka keskilämpötila oli 15,2.

 68. Jussi
  28/08/2013 08:18

  Kiitos tiedosta, Pauli! Tätä jo odottelinkin. Ja niin kuin yleensäkin, niin lämpimästä kesästä ei vielä voi päätellä mitään jatkosta. Vuonna 2002 tuli tosi harvinaisuus eli kylmä syksy ja kylmä talvi, 2011 taas jatkui hyvin lämpimänä koko loppuvuoden.

  Sanoisin, että nyt kysymyksenä on, tuleeko leuto vai tosi leuto syksy. Syys-lokakuu menee ainakin +1-2 astetta keskiarvojen päälle. Marraskuu vaikuttaa paljon. Sehän voi olla äärimmäisen leuto (2000, 2005, 2011) tai tuoda lunta ja pakkasta (2002, 2010). Tai niitä molempia, kuten todellinen ääripäiden marraskuu 2006.

 69. Ukkosista
  28/08/2013 08:47

  Ei sitten lopulta edes tullut montaa sadepäivää tähän elokuuhun, vaikka parissa päivässä satoi koko kuukauden edestä. Todella outo kesä sateiden osalta

 70. Jykä
  28/08/2013 09:07

  Ja kuitenkin esim Helsingissä tämä kesä oli sateisempi kuin viime kesä! Ja elokuun sadesumma lähes kolminkertainen viime kesään nähden….

 71. Jussi
 72. Ukkosista
  28/08/2013 11:17

  Nyt näkyy hyvin meren vaikutus yölämpötiloihin, Kaisaniemessa yön alin noin 16 astetta, Hyvinkäällä noin 5 astetta

  • Ukkosista
   28/08/2013 11:19

   siis Rautatientorilla tämä noin 15.5c 🙂

  • Jussi
   28/08/2013 11:59

   Ällistyttäviä ovat myös erot siinä, miten nopeasti lämpenee aamuisin: parina aamuna esim. Hki-Kumpulassa on ollut vielä seitsemältä noin 10 astetta, ja jo 8.30 melkein 20 astetta samalla kun vaikkapa Hyvinkäällä tai Nurmijärvellä on alle 10, vaikka siellä ei yön alin ole ollut merkittävästi alhaisempi!

   Selittääkö tämän vain meren läheisyys vai onko muita syitä?

  • Juhani
   28/08/2013 16:38

   Eiköhän asiaa vaikuta myös lämpöä varastoivat ja luovuttavat rakennukset ja asfaltti. Sama ilmiöhän näkyy Tampereellakin, kun vertaa vaikkapa Satakunnankadun ja Härmälän tietoja.

 73. Kristian
  28/08/2013 14:22

  Mielenkiintoista: vielä eilen ennustettiin Suomeen ensi viikoksi laajaa ja äkäistä matalapainetta, kovia tuulia ja sateita. Ajattelin, että ei se millään voi mennä Suomen ohi, mutta tuoreimmassa ennusteessa se olikin vaihtunut heikkoon korkeapaineeseen. Kautta maan ennustetaan 18-19 asteen päivälämpötiloja. Voihan se tietenkin vielä muuttua.

  • Ukkosista
   28/08/2013 17:49

   Tulisi nyt vaan kunnon syyssateet ja jopa syysukkoset :)Alkaa tämä auringonpaiste jo kyllästyttää.
   Katselin etelä-Euroopan lämpötiloja, etenkin Turkin ja Kreikan osalta ja siellä on oikein kunnon hiostuskelit menossa, jopa 40 astetta. Siinä hyvät kohteet niille, jotka eivät saaneet tarpeeksi hellettä täällä Suomessa. Varmaan pääsee suht halvalla äkkilähdöillä, sillä suurimman osan suomalaisista luulisi olevan tyytyväisiä meneillään olevaan kesään.

 74. Tapio R.
  28/08/2013 20:26

  Säätyyppi näyttäisi muuttuvan lauantain tienoilla syksyiseksi. Polaariririntama näyttäisi siirtyvän etelään, mikä merkitsee lännestä tulevien matalapaineiden saapuvan eteläisempää reittiä samaan tapaan kuin mm. vuonna 1959 ja 1991. Mataloiden osakeskuksia saattaa liikkua parin vuorokauden välein Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan yli. Sadealueiden välissä esiintyy kuuroja ja lämpötilat putoavat 10° – 15° välille. Muutamana selkeämpänä lämpötila voi nousta vielä 15° yläpuolelle. 2 – 3 viikon kuluttua Lappi saanee ensilumen. Lämpimät ilmamassat menevät Keski-Euroopan yli itään. Mainittavampia ukkosiakaan ei tällä kaudella enää tule. Merellä ja etelärannikolla voi esiintyä vielä heikonlaisia paikallisia ukkosia. Korkeapaine siirtyy Brittein saarille ja matalat pohjoispuolitse jonossa kohti Säätyyppi näyttäisi muuttuvan lauantain tienoilla syksyiseksi. Polaariririntama näyttäisi siirtyvän etelään, mikä merkitsee lännestä tulevien matalapaineiden saapuvan eteläisempää reittiä samaan tapaan kuin mm. vuonna 1959 ja 1991. Mataloiden osakeskuksia saattaa liikkua parin vuorokauden välein Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan yli. Sadealueiden välissä esiintyy kuuroja ja lämpötilat putoavat 10° – 15° välille. Muutamana selkeämpänä lämpötila voi nousta vielä 15° yläpuolelle. 2 – 3 viikon kuluttua Lappi saanee ensilumen. Lämpimät ilmamassat menevät Keski-Euroopan yli itään. Mainittavampia ukkosiakaan ei tällä kaudella enää tule. Merellä ja etelärannikolla voi esiintyä vielä heikonlaisia paikallisia ukkosia. Korkeapaine siirtyy Brittein saarille ja matalat pohjoispuolitse jonossa kohti Säätyyppi näyttäisi muuttuvan lauantain tienoilla syksyiseksi. Polaariririntama näyttäisi siirtyvän etelään, mikä merkitsee lännestä tulevien matalapaineiden saapuvan eteläisempää reittiä samaan tapaan kuin mm. vuonna 1959 ja 1991. Mataloiden osakeskuksia saattaa liikkua parin vuorokauden välein Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan yli. Sadealueiden välissä esiintyy kuuroja ja lämpötilat putoavat 10° – 15° välille. Muutamana selkeämpänä lämpötila voi nousta vielä 15° yläpuolelle. 2 – 3 viikon kuluttua Lappi saanee ensilumen. Lämpimät ilmamassat menevät Keski-Euroopan yli itään. Mainittavampia ukkosiakaan ei tällä kaudella enää tule. Merellä ja etelärannikolla voi esiintyä vielä heikonlaisia paikallisia ukkosia. Korkeapaine siirtyy Brittein saarille ja matalat pohjoispuolitse jonossa kohti Säätyyppi näyttäisi muuttuvan lauantain tienoilla syksyiseksi. Polaariririntama näyttäisi siirtyvän etelään, mikä merkitsee lännestä tulevien matalapaineiden saapuvan eteläisempää reittiä samaan tapaan kuin mm. vuonna 1959 ja 1991. Mataloiden osakeskuksia saattaa liikkua parin vuorokauden välein Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan yli. Sadealueiden välissä esiintyy kuuroja ja lämpötilat putoavat 10° – 15° välille. Muutamana selkeämpänä lämpötila voi nousta vielä 15° yläpuolelle. 2 – 3 viikon kuluttua Lappi saanee ensilumen. Lämpimät ilmamassat menevät Keski-Euroopan yli itään. Mainittavampia ukkosiakaan ei tällä kaudella enää tule. Merellä ja etelärannikolla voi esiintyä vielä heikonlaisia paikallisia ukkosia. Korkeapaine siirtyy Brittein saarille ja matalat pohjoispuolitse jonossa kohti Suomea.

  • Tapio R.
   28/08/2013 20:30

   Siinä se peilasi taas jostain moneen kertaan.

   • Teemu
    28/08/2013 21:50

    No tuli ainakin selväksi…:)

 75. Antti L
  29/08/2013 09:10

  Mistähän tuo tieto on peräisin, että tämä kesä olisi Helsingissä viime kesää sateisempi. No Helsingin Kaisaniemi ei yleensäkään edusta kovin suurta osaa Suomesta, mutta täällä 30 km päässä Klaukkalassa satoi viime vuonna touko-elokuussa 110 mm enemmän kuin tänä vuonna.
  Kovasti on tässä palstalla toivottu kesän jo päättyvän, mutta eiköhän niitä viileämpiä säitä tule joka tapauksessa seuraavan 9 kuukauden aikana riittävästi. Ja jos ensi kesä on viime kesän kaltainen, niin pahimmassa tapauksessa rospuuttokelejä riittää 22 kuukautta eteenpäin.
  29.8.1966 oli muuten Etelä-Hämeessä aamulla maan pinnassa -7 astetta.

 76. Jykä
  29/08/2013 09:19

  Kaisaniemen sademäärä kesältä 2012:

  Kesäkuu 88
  Heinäkuu 54
  Elokuu 39
  Yhteensä: 181 mm

  Kaisaniemen sademäärä kesältä 2013:

  Kesäkuu 32
  Heinäkuu 35
  Elokuu (tähän mennessä noin) 140

  Yhteensä: n. 207 mm

  Klaukkalassa tilanne tietty voi olla toinen….

  • Ukkosista
   29/08/2013 10:17

   ja näistäkin elokuun sateista lähes kaikki tuli yhden viikon aikana, joten kesä on ollut rutikuiva yhtä viikkoa lukuunottamatta, yhden viikon sateet eivät omia tuntemuksiani kesän kuivuudesta muuta yhtään mihinkään, suurin osa sateista varmaan valui suoraan vesistöihin, sillä ei sellaiset määrät millään kerkeä imeytymään mihinkään.

 77. Matti
  29/08/2013 11:23

  Taitaa ainakin syyskuun alussa kesä vielä jatkua. Jopa +10 ilmamassan lämpötiloja näytellään ensi viikon loppupuolelle.

  • Kristian
   29/08/2013 12:09

   Vaikka ei lämpö luita riko, niin olen jo kyllä kyllästynyt tähän päättymättömään kesään. Syksy saattaa alkaa jo rytisemällä eli yhtäkkiä avautuu joku kylmä purkaus, joka heittää kaikki lämpimät kauas, tai sitten pikku hiljaa hivuttamalla, niin kuin yleensä käy. Veikkaan jälkimmäistä.

   Ja mitä tulee noihin sademääriin, niin jälleen kerran tilastot nätisti antavat virheellisen kuvan totuudesta. Muutaman päivän satoi Helsingissä reippaammin, mutta muuten on ollut kuivaa ja korkeapainevoittoista. Jos loppuvuosi jatkaa samaa sarjaa kuin tähän asti, niin myös vuosikeskilämpötila kiilaa taas vaihteeksi korkealle top-listalla.

   • Ukkosista
    29/08/2013 12:46

    Matti: taitaa tosiaan jäädä tuo Mtv3:n mainostama ensi viikon karmea keli vai mitä ikinä ennustivatkaan tulematta, +20 näyttää etelään vielä ensi viikon lopullekin 🙂

   • AP
    29/08/2013 13:36

    Jos tilastoja harrastaa, kannattaa sademäärien ohella laskea myös sadepäivät (väh. 0.1 mm tai mieluummin 1.0 mm, jos heikkoja sateita ei laske mukaan). Etenkin kesällä kuurosateiden jyllätessä pelkkä kokonaissademäärä ei paljoa kerro kuinka sateista oikeasti on ollut. Esim. 2006 kesä oli kuiva laajoilla alueilla – mutta sademäärätilaston mukaan ei Tampereella, koska viime hetkellä 29.8. satoi ukkoskuurosta yli 44 mm pilaten määritelmän kuivasta kesästä. Sadepäiviä oli kuitenkin selvästi tavallista vähemmän, mikä antaa paremman kokonaiskuvan kesän sadeoloista. Yhtä hyvin voisi laskea poutapäivät sadepäivien sijasta eli kummin päin tahansa.

  • salama
   29/08/2013 17:23

   Siltä näyttää, sekä GFS että ECMWF

   • salama
    29/08/2013 17:24

    Tarkoitin siis lämpimien ilmamassojen säilymistä. Kommentti putosi jostain syystä näin alas

 78. Antti L
  29/08/2013 21:32

  Klaukkalassa sadetilanne viime ja tänä kesänä oli tällainen:
  Kesäkuu 113/45
  Heinäkuu 78/53
  Elokuu 91/90 tähän mennessä

  Ja vielä tuo mukana ollut toukokuu 59/43.
  Syyskuussa vetä tulikin sitten jo 150 milliä.

  Minusta nämä lämpimät ilmat saisivat toistaiseksi jatkua. Termistä kesääkin on jäljellä vielä normaalisti kolmisen viikkoa. Sitten kun lämpimillä ilmoilla alkaa olla enempi suhruisia säitä, voisi tilanne muuttua.

 79. Ukkosista
  30/08/2013 09:08

  Jos nämä lämpöiset kesät tarkoittavatkin pientä määrää ukkosia, niin alkaa kyllä ottaa päähän oikein huolella. Viimeset kolme kesää ovat olleet aivan surkeita ukkoskesiä, viimeisin kunnon ukkonen oli yli kolme vuotta sitten. Ei olisi ikinä pitänyt ostaa sitä kameraa.

  • Nimetön
   30/08/2013 13:52

   Kyllähän kesä 2011 oli Suomessa salamamääriltään varsin runsas ja tänä sekä viime kesänä on Etelä-Suomessa ollut pari kelpo yöukkosta, joka ei ole mitenkään jokakesäistä. Minusta muuten nämä ukkosten vähyydestä valittajat voisivat muuttaa vaikka jonnekin Kongoon, ainakin jos valittavat samalla siitä, että ei saa ihannoida helteitä jos asuu Suomessa. Tuossa vielä kartta, josta voi katsella sopivaa asuinpaikkaa –> http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c5/Global_lightning_strikes.png

   • Ukkosista
    30/08/2013 14:13

    Olen pahoillani satutettuani sinua. Hyvää syksyä

 80. Matti
  30/08/2013 13:03

  LOL.. SUURSÄÄTILA vaihtuu sunnuntaiksi!!! Yhden päivän matalapaine, todellinen suursäätilamuutos.

  http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288594365354.html

 81. Jykä
  30/08/2013 13:18

  Tänään tälle kesälle varsin tyypillinen tilanne. Aamulla vielä ennustetaan koko päiväksi pilvistä ja sadetta ja kuitenkin ulkona on tällä hetkellä puolipilvistä eikä sateista tietoakaan.

  • Ukkosista
   30/08/2013 14:14

   Ole varovainen, kohta joku satuttaa itseään, kun näytät ehkä jopa toivovan sadetta kesällä.

 82. Janne
  31/08/2013 17:15

  Voi kai jo nyt sanoa et vika hellepäivä oli 9.8.? Odotetaan kuitenkin.

 83. Kristian
  01/09/2013 17:32

  Syyskuu alkoi ja niin kuin ennusteissa luki, syksystä ei ole tietoakaan, edes Lapissa. Jos katsoo tämän iltapäivän ajoja, niin mahdollisesti ensi viikon lopulla voisi kääntyä Lapissa syksyisempiin lukemiin mutta ei etelässä.

  Aina yhtä luotettava – ja tämä oli ironiaa – Accuweather oli tänään sitä mieltä, että ensi viikon puolivälissä kääntyisi hivenen alaspäin etelän lukemat. Siitä eteenpäin olisi liki normaalia syyskuun säätä.

  • Janne
   01/09/2013 18:14

   Ensi viikonloppuna pieni reissu Lapissa, saas nähä otanko tuulipuvuntakkia mukaan. Tänään oli aika kova ukkoskuuro kun olin Espoossa.

 84. Juhani
  02/09/2013 13:52

  Näyttääpä tällä hetkellä hyvältä ensi viikonloppu – ihan kesäkeliä. Voisiko jo puhua intiaanikesästä?

  • Kristian
   02/09/2013 16:02

   Ei voi, sillä se edellyttäisi, että kesä olisi jossain vaiheessa loppunut. Eikä ole, edes pohjoisimmassa Lapissa.

   Kesän tilastot tulivat. Elokuu päättyi suuressa osassa maata noin asteen keskimääräistä lämpimämpänä, Lapissa meni kaksikin astetta rikki. Niinpä kesä oli suhteessa lämpimin myös siellä.

   Tämä kesä taisi ”jäädä” viidenneksi lämpimimmäksi 2000-luvulla 2002, 2006, 2010 ja 2011 jälkeen, mutta ei ollut suuria marginaaleja. MIkä on kuitenkin olennaista on se, että hellekesät ovat yleistyneet. Samaan aikaa on ollut myös kovia, lumisia pakkastalvia. Voi niillä pieni yhteys olla keskenään, muttei aukotonta.

   Kovina pakkastalvina vallitseva tuulensuunta on ollut idästä ja pohjoisesta. Niin oli myös kesinä 2010 ja 2011. Tänä kesänä tuuli aika paljon perinteiseen tapaan etelästä ja lounaasta, mutta ne kesän ensimmäiset helleaallot tulivat tietty Venäjältä, mistäs muualta.

  • Kristian
   02/09/2013 16:04

   Jos katsoo vielä tämän viikon säätä, niin mennään ihan selvästi keskiarvojen yläpuolella. Etelärannikolla ei ole kovin suurta poikkeamaa – päivälämpötilat ovat pari astetta normeja korkeampia mutta yöt viileitä – mutta pohjoisessa porskutellaan reippaasti lämpimämmässä ilmamassassa kuin tähän aikaan kuuluisi. Mutta lämmin syyskuu alkaa olla suorastaan normi.

 85. SääJaMää
  02/09/2013 22:56

  Päivän naurut!!! 😀 😀 😀
  http://m.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288595260872.html

  • Janne
   03/09/2013 09:00

   Niinpä!

 86. AP
  03/09/2013 12:59

  Se siitä ”superlämpimästä” kesästä, jota jotkut täälläkin yrittivät jankuttaa viime päiviin asti. Ellei sitten kommentoija ole pohjoisimmasta Lapista. Vain siellä kesä oli harvinaisen lämmin loppuun asti. Muualla kesä selvästi ”tavanomaistui” jo Elviiran mentyä 27.6. Tampereella heinäkuun keskilämpötila oli 0,5 astetta keskimääräistä alempi ja elokuun 0,6 astetta ylempi. Hellepäivätilastoissa päästiin lähelle keskiarvoja siten, että kesäkuussa oli hellettä tavallista enemmän ja heinä-elokussa tavallista vähemmän.

  Keskimäärin (touko-elokuu): 1-4-7-4 = 16 .ja tänä vuonna: 0-7-4-3 = 14.

  Minusta kesä on ollut kyllä mukavan lämmin ja pitkä (ja toivottavasti loppuviikon ennustettu lämpöaalto vielä toteutuu), mutta faktoissa on hyvä pysyä ainaisen hehkutuksen tai valittamisen sijasta.

  • Kristian
   03/09/2013 13:58

   Jos ei nyt superlämmin niin kuitenkin lämmin: esim. Helsinki-Kaisaniemen keskilämpötila oli 1,4 astetta keskiarvojen päälle. Tietysti jos otetaan vain heinä- ja elokuu niin saadaan vain +0,6 yli, mutta miksi ei rehellisyyden nimissä otettaisi koko kesää? Totta kai tilastot aina hämäävät sikäli, että hyvin lämmin tai kylmä yksittäinen kuukausi painottaa punnuksia tiettyyn suuntaan.

   • Kristian
    03/09/2013 14:01

    Tästä tilastot hämää -ilmiöstä tuli hyvänä esimerkkinä viime talvi. Joulukuu oli 5-6 astetta keskimääräistä kylmempi, helmikuu yhtä paljon leudompi. Vuosien päästä joku voi katsoa, että jahas, aika tylsän tavanomainen talvi mutta eipä ollut.

  • Nimetön
   03/09/2013 18:19

   Puhut taas noista kolmen kuukauden tilastoista. Niitä ei ylipäätään pitäisi nimetä vuodenaikojen mukaan. Pitäisi puhua vain joulu-helmikuun, kesä-elokuun, toisen neljännesvuoden tms. säätilastoista. Esimerkiksi tänä vuonna toukokuu oli täyttä kesää, siinä missä maaliskuu oli täyttä talvea.

   • Ukkosista
    03/09/2013 19:28

    Jep, tämä on juuri se, mitä tilastotieteessäkin opetetaan, eli esitystapa vaikuttaa huomattavasti siihen, miltä jokin asia näyttää. Tässä yhteydessä unohdetaan toukokuu, vaikka se oli selvästi kesää, näin teki myös fmi (lukuunottamatta mainintaa lämpöisestä toukokuusta)

 87. Jykä
  03/09/2013 13:08

  Nythän yöt ovat aika viileitä ja kun sopivasti sumua on pitkälle päiväsaikaan niin eipä keskilämpötilat kovin lämpöisiä ole…paitsi tietty jälleen kerran Lapissa, jossa kuitenkin jo oikeesti pitäisi olla syksy. Vuonna 2002 taisi näihin aikoihin täällä etelässä yön alin lämpötila olla jotain 16 – 17 astetta… ja vielä useampana yönä!

  • AP
   03/09/2013 13:25

   Myös v.1999 syyskuun alussa mitattiin etelässä tuollaisia 16 asteen yölämpötiloja. Päivällä päästiin ylimmillään 24-25 asteen tienoille. Nyt ei taida tulla ihan yhtä lämmintä, mutta yli 20 astetta kuitenkin. Tänään jäi sumupilvi leijumaan Tampereen ylle ja lämpötila on sen mukainen: 14 astetta. Mutta juuri nyt näyttäisi sinitaivas kurkistelevan pilvien takaa…

 88. Sami
  03/09/2013 21:53

  Hiukan yllättäen, tämän vuoden elokuussa oli Jyväskylässä ennätysmäärä hallaöitä(7kpl, sama kuin 1984) 1961-vuodesta lähtien, kuukauden keskilämpötila oli kuitenkin korkeahko +15,0. Keskimäärin niitä on 1kpl. Muiden top5 hallayö elokuiden keskilämpötilat ovat olleet: 1984 +13,2, 1975 +14,4, 1977 +12,9, 1980 +13,8.

 89. Tapio R.
  04/09/2013 00:35

  Muistuttaa elokuun 1996 korkeapainetilannetta tällä hetkellä.

  • Kristian
   04/09/2013 09:47

   Saattaa olla, mutta muuta yhteistä ei sitten olekaan 1996 tilanteeseen. Silloinhan kuumimmat kelit iskivät vasta loppukesästä.

 90. Kristian
  04/09/2013 08:28

  Ukkosista :
  Jep, tämä on juuri se, mitä tilastotieteessäkin opetetaan, eli esitystapa vaikuttaa huomattavasti siihen, miltä jokin asia näyttää. Tässä yhteydessä unohdetaan toukokuu, vaikka se oli selvästi kesää, näin teki myös fmi (lukuunottamatta mainintaa lämpöisestä toukokuusta)

  He eivät sitä takuulla unohtaneet. Ilmatieteen laitoksella on vain sovittu, että toukokuu on kevätkuukausi eikä sitä lasketa kesäkuukausiin ihan tilastoteknisistä syistä. Standardien pitää olla yhtenäiset joka vuosi, että pitkät aikasarjat olisivat luotettavia.

 91. Jussi
  04/09/2013 12:29

  Äsh, nyt alkaa kyllä todenteolla kyllästyttää tämä kesän jatkuminen! Vielä pari päivää sitten näytti siltä, että vihdoin ensi viikon puolivälissä kiepsahtaisi viileämpää ilmaa myös etelään, mutta mitäs sitä turhia haaveilla. Kesäkelit jatkuvat ainakin 10 vuorokauden ennusteen loppuun saakka, kuka tietää vaikka pitempäänkin!

  Ainoastaan Lapissa ja ehkä hiukan Koillismaallakin näyttää menevän vähän syksyn suuntaan. Kun katsoo ilmanpainekarttoja, niin manner-Euroopassa on kyllä aivan valtavan kokoinen korkeapaineen alue, josta riittää myös Suomeen saakka. Jonkin verran matalapaineita alkaa liikkua Suomessa ensi viikolla mutta ei niistä oikein viilentäjäksi vielä ole.

  • Nimetön
   04/09/2013 14:29

   Miten voi kyllästyttää? Kohta on lähes takuuvarmasti tulossa noin 5 kuukauden jakso, jolloin lämpötila on pysyvästi +10 asteen alapuolella. Ja mitään talvea ei vielä tule, vaikka mikä pohjoinen puhuri kävisi.

   Ja mitä tähän kesäkeskusteluun tulee, niin ihan se ja sama miten ilmatieteen laitos määrittelee kesänsä. Mutta jos toukokuun lopussa on hellettä, maisema vihreä ja uimavesi keskisuurissakin järvissää 20-asteista, niin minulle se on täyttä kesää ja lämmintä sellaista, ja tottakai huomoin sen kun tarkastelen jälkikäteen koko kesän lämpöoloja. Ihan samalla tavalla laskin maaliskuun viime talveen, se kylmänä kuukautena teki myös koko talvesta kylmemmän.

  • 04/09/2013 16:25

   Vielä Jussi kun hetken jaksat, saat taas nauttia puoli vuotta pimeydestä ja kylmyydestä. Lokakuussa viimeistään alkaa kuukauden nimen mukaisesti kurakelit, ja jos sattuisi tulla leuto talvi saadaan ravasta nauttia koko talvi. Mikä onkaan ihanampaa kun rämpiä hangessa kun räntää sataa vaakasuoraan! Ah, on se niin ihanaa.

   • salama
    04/09/2013 17:30

    Eipä täällä etelärannikolla yleensä yule juuri muuta kuin vettä lokakuussa 😉

   • Jussi
    05/09/2013 08:46

    Sanottakoon, että hangessa ”rämpiminen” ei ole minulle koskaan ollut ongelma. Plussakelin suttuinen lumi on vähän tympeää mutta pakkaslunta saa olla tosiaan vaikka se 80 cm mikä parhaimmillaan on viime vuosina ollut, ei haittaa yhtään!

    tämä on niin tyypillistä kärjistämistä sääkeskustelussa: jos olet sitä mieltä, että kesä saisi jo loppua, heitetään kehiin räntäkortti. Entä jos kyse onkin vain siitä, että kaipaisin rapsakkaa syyspäivää, jolloin on kenties aamulla pakkasta ja päivällä noin 10 astetta päivällä ja lehtiä maassa?

    Eihän vajaa 20 astetta kuivassa säässä paha ole, mutta kyse on vaihtelusta. jollen ole laskenut väärin, sunnuntaina tulee neljä kuukautta täyteen kesän alkamisesta. Aika aikaansa kutakin.

 92. AP
  04/09/2013 16:05

  Nimetön :
  Miten voi kyllästyttää? Kohta on lähes takuuvarmasti tulossa noin 5 kuukauden jakso, jolloin lämpötila on pysyvästi +10 asteen alapuolella. Ja mitään talvea ei vielä tule, vaikka mikä pohjoinen puhuri kävisi.

  Samaa mieltä tästä. Hyvin todennäköisesti ovat viimeiset kesäkelit meneillään ja sitten kestää ainakin 8 kuukautta ennen kuin niistä joutuu seuraavan kerran kärsimään. Joten eiköhän kestetä nyt vähän vielä. (Minun puolestani saisi jatkua 20 asteen lämmöt vaikka lokakuun puolelle, mutta koska päivä lyhenee ja ilmakehä jäähtyy vääjäämättä, niin ei tule tapahtumaan.)

  Ja mitä tähän kesäkeskusteluun tulee, niin ihan se ja sama miten ilmatieteen laitos määrittelee kesänsä. Mutta jos toukokuun lopussa on hellettä, maisema vihreä ja uimavesi keskisuurissakin järvissää 20-asteista, niin minulle se on täyttä kesää ja lämmintä sellaista, ja tottakai huomoin sen kun tarkastelen jälkikäteen koko kesän lämpöoloja. Ihan samalla tavalla laskin maaliskuun viime talveen, se kylmänä kuukautena teki myös koko talvesta kylmemmän.

  Ymmärrän pointtisi. Enkä kiistä, etteikö toukokuu olisi tänä vuonna ollut kesäinen. Mutta tavallista lämpimämmällä toukokuulla ei pitäisi yrittää vääntää koko kesästä tai varsinaisesta kesästä super/hyper/ennätyslämmintä kun sellainen se ei selvästikään ollut. Sille on syynsä miksi juuri kesä- heinä- ja elokuu muodostavat tilastoissa kesän. Ne ovat vuodesta toiseen kolme lämpimintä kuukautta Suomessa. Miten kävi tänä vuonna? Aivan, huolimatta 3 astetta tavallista lämpimämmästä toukokuusta lämpimimmät kuukaudet olivat edelleen nuo kesä- heinä ja elokuu. Siksi ei ole ihan sama asia, onko 3 astetta lämpimämpi kuukausi toukokuu vai esim. heinäkuu. Heinäkuussa tuo poikkeama olisi taannut takuuvarmasti kuuman kuukauden kun toukokuussa se tarkoittaa vasta juuri ja juuri kesäistä kuukautta.

  Meneillään olevasta syyskuusta voi tulla myös vaikka kuinka lämmin, jopa 2-3 astetta tavallista lämpimämpi jos loppukuusta ei tule mitään isoa kylmänpurkausta. Silloin jakso touko-syyskuu tulisi olemaan yksi kaikkien aikojen lämpimimmistä. Mutta olisiko silloin oikein sanoa, että nyt on koettu yksi kaikkien aikojen lämpimimmistä *kesistä* kun korkeimmat poikkeamat olisivat varsinaisten kesäkuukausien ulkopuolella? Käyttäisin tällaisesta jaksosta mieluummin ilmaisua ”kesäkausi” tai ”pidennetty kesä” kuten Paulikin edellä. Se kattaa termisen kesän ja ison osan kasvukautta. Tämä voi kuulostaa jonkun mielestä saivartelulta, mutta näin ehkä erottuisivat paremmin toisistaan ne kuumat kesät joihin oikeasti voi lisätä halutessaan super/hyperl/helle tai muun määreen (kuten 2011 ja 2010) ja sitten ne pitkät kesät jolloin on ollut lämmintä jo varhain ja myös myöhään ilman erityistä lämpöpiikkiä keskellä kesää (kuten nyt 2013).

  Siis yhteenvetona: mennyt kesä oli vasta 5. lämpimin tällä vuosituhannella (virallisen 3 kesäkuukauden tilaston mukaan). Mutta vielä meneillään oleva kesäkausi tulee mitä todennäköisimmin olemaan tämän vuosituhannen lämpimin (touko-syyskuun jakson mukaan).

  Samalla tavalla talvella voi laskea virallisen talven (joulu-helmikuu) lisäksi koko talvikauden arvot (marras-maaliskuu). Ne voivat joskus poiketa paljonkin toisistaan.

  • Jussi
   05/09/2013 08:49

   Kyllä voi kyllästyä. Samaa minäkin ihmettelin keväällä, että voiko tähän talveen muka kyllästyä? 🙂

   Varmaan ilmatieteen laitoksen on pakko säilyttää perusmääritelmänsä eri vuodenajoille, mutta väljemmässä merkityksessä voivat tietenkin puhua kesäkausista ja pidennetyistä kesistä.

  • Nimetön
   05/09/2013 13:53

   Niin toukokuusta tähän syyskuuhun. Tämäkin on tosiaan täyttä kesää ja näyttää jatkuvan pitkälle ensi viikkoon. Toki syksyn merkkejäkin on: yöt pimenevät ja illat on jo väkisinkin viileitä. Mutta päiväsaikaan olo on kuin heinäkuussa.

   Joku tilastonikkari voisi kaivaa kesän.. eikun kesäkauden 2002. Aika tasoihin tulee menemään, toki syyskuun loppupuoli on vielä edessä. Jokatapauksessa muistuttaa paljon tätä kesää.. kesäkautta siis. Kaikki varmaan muistavat että vuonna 2002 tammi-syyskuu oli erittäin lämmin, ja sitten lokakuussa talvi rysähti kerralla ja koko loppuvuosi oli erittäin kylmä.

 93. Tapio R.
  04/09/2013 17:16

  Kirkkonummella Porkkalanniemen edustalla eilen on nähty vesipatsaita, kolmekin samanaikaisesti tai peräkkäin, kerrotaan MTV3n uutissivulla. Muutama kuvakin trombeista näkyy olevan.

  • Tapio R.
   04/09/2013 18:46

   Vähän tarkennusta ajankohtaan. Trombit ovat esiintyneet sunnuntaina 1.9 eikä eilen.

 94. 05/09/2013 13:33

  kausi ohi.

 95. Tuomo T.
  05/09/2013 13:57

  Minulle tulee tästä kesästä kaikkein parhaiten mieleen vuosi 2002. Silloin toukokuu ei ollut läheskään yhtä kuuma kuin tänä vuonna, mutta vastaavasti kesä-elokuu oli puolisen astetta lämpimämpi. Ellen väärin muista, syyskuun alussa oli vielä kuumempi kuin nyt. Ainakin parina päivänä muistan, että mittarissa oli 22-23 astetta. Ensimmäiset pari viikkoa olivat muistaakseni historiallisen lämpimiä, mutta sitten yhtäkkiä puolessa välissä kuuta säätyyppi vaihtui totaalisesti ja alkoi puhaltaa pohjoisesta. Lopulta kuukausi oli keskimääräistä viileämpi ja koko syksy ja talvi olivat kylmät.

  No, ihan noin radikaalia säätyypin muutosta ei kyllä ole nyt tulossa. Kunhan ei kävisi niin kuin 2006-07, jolloin kesällä alkanut harvinaisen lämmin säätyyppi jatkui tauotta seuraavaan kevääseen saakka.

 96. Antti L
  05/09/2013 16:03

  Aika hyvin ovat kylmät pohjoistuulet vältelleet Suomea viime kuukausina.
  Pohjois-Kanadan arktisella alueella talvi alkoi kuitenkin normaalia aiemmin, jo yli kolme viikkoa sitten eikä luoteisväylä ole auennut kokonaan. Resoluten vaiheilla on pätkä 90% peittävää jäätä, ehkä siitä isolla laivalla läpi pääsee.
  Olen seurannut noita arktisia jäätilanteita tämän vuosituhannen ajan ja esim. Ellesmeren maalla Pohjois-Grönlannin länsipuolella Eureka-nimisen paikan ympäristön vuonot ovat viime vuosina aina auenneet, mutta tänä vuonna eivät ehtineet aueta läheskään kokonaan.
  Huippuvuorten pohjoispuolella jään raja sen sijaan on tavallista pohjoisempana.

  • Juhani
   05/09/2013 18:36

   Suomalainen purjevene s/y Sarema on matkalla koillisväylällä. Nyt näyttää siltä, että reitti on avautunut ja Sarema pääsee sieltä läpi. Sama alus purjehti luoteisväylän läpi ensimmäisenä suomalaisena purjeveneenä vuonna 2010.
   http://www.sarema.fi/
   http://www.karibia-alaska.blogspot.fi/

 97. Sami
  05/09/2013 22:34

  GFS ennustelee tämän säätyypin jatkumista aina 20.syyskuuta saakka. Kuten muutamat ovat täällä maininneetkin, niin voi hyvin olla että pudotus tulee olemaan lyhyessä ajassa suuri kun säätyyppi muuttuu(lokakuu 2002), jos tämä säätyyppi jatkuu pidempään kuin 2002(13.9), niin pudotus saattaa olla vieläkin rajumpi. 2006 lämmin sää jatkui paria poikkeuspäivää lukuunottamatta 24.9. saakka eikä kunnon kylmenemistä tullut vasta kuin tammikuun jälkipuoliskolla.
  Laittakaahan tänne villejä sääveikkauksia minkälainen tulee olemaan loka-helmikuu jakso lämpötiloiltaan..niin että asteen hajonta 1981-2010 keskiarvoon(esim. +1,5..+2,5). Jos etumerkki on oikein, tulee 1p, ja jos osuu arvattuun väliin tulee 2p. Suurin poikkeamaveikkaus on 4 astetta keskiarvosta tai enemmän, jos sen uskaltaa veikata ja menee oikein, vaikka totuus olisi 10 astetta keskiarvosta samaan suuntaan, siitä tulee bonuspinna, eli yhteensä 3p. Tulos lasketaan 14 paikan mukaan jonka ilmatieteenlaitos julkaisee heti kuukauden vaihtumista seuraavana arkipäivänä.(jos veikkaa lukemia jotka on keskiarvon molemmin puolin, ei pisteitä tule etumerkistä(esim. veikkaus +0,5…-0,5, toteutuma +3,0)
  Tässä minun veikkaus:
  Lokakuu -0,5..-1,5
  Marraskuu +0,8…+1,8
  Joulukuu +2,0..+3,0
  Tammikuu -4,0 tai kylmempi
  Helmikuu +0,5..+1,5

  • Tapio R.
   05/09/2013 23:06

   Vielä isompi muutos kuin 2002 tapahtui syksyllä 1992, tosin nopea kylmeneminen tapahtui lokakuun toisella viikolla, jolloi sää muuttui talviseksi epätavallisen aikaisin.
   Myös v. 2009 sää kylmeni nopeasti syyskuun viimeisellä viikolla, kun syyskuun kolme ensimmäistä viikkoa olivat kesäisen lämpimiä. Keski-Euroopassa oli silloin korkeapaine, jonka pohjoispuolitse virtasi lämmintä ilmaa Skandinaviaan ja Suomeen. Syyskuun viimeistä edellisellä viikolla korkeapaine alkoi heiketä ja siirtyi länteen.

   • Nimetön
    06/09/2013 08:20

    1992 oli tosiaan talvista koko lokakuun jälkipuolisko ja marraskuu. Mutta heti joulukuun alussa sää lämpeni reippaasti ja taisi olla ainakin etelässä ja lännessä musta joulu. Ainutlaatuinen vuosi tuo 1992 sikäli, että ainoan kerran mittaushistoriassa lokakuu oli joulukuuta kylmempi?

    Vuonna 2002 tuli sen sijaan pysyvä talvi ja joulun ja uudenvuoden tienoilla oli tosi kovat pakkaset.

  • Nimetön
   06/09/2013 08:27

   ”2006 lämmin sää jatkui paria poikkeuspäivää lukuunottamatta 24.9. saakka eikä kunnon kylmenemistä tullut vasta kuin tammikuun jälkipuoliskolla.”

   2006 aivan lokakuun lopussa marraskuun alkupuoliskolla oli kahden viikon ajan täyttä talvea, pyhäinpäivän viikonloppuna mitattiin etelässä suorastaan harvinaisen kovia pakkaslukemia, luntakin oli paikoin 20-30 senttiä. Jopa Ilmatieteen laitos julisti talven alkaneeksi, mutta joutui perumaan sen myöhemmin. Marraskuun 2006 jälkipuolisko oli harvinaisen lauha, joten koko kuukaudesta tuli tavanomainen.

 98. Tapio R.
  05/09/2013 22:57

  Lokakuu +0,5..-0,1
  Marraskuu -2,0..-3,0
  Joulukuu -3,0..-5,0
  Tammikuu -3,0..-5,0
  Helmikuu -2,0..-4,0

  • Sami
   05/09/2013 23:33

   Tapio…anna jokaiselle kuukaudelle 1,0 asteen hajonta, esim. lokakuulle sinulla on 0,6, joulu, tammi ja helmikuulle 2,0 asteen hajonta, eli esim. lokakuu +0,5…-0,5.

 99. Tapio R.
  06/09/2013 08:23

  Tapio R. :
  Lokakuu +0,5..-0,5
  Marraskuu -2,0..-3,0
  Joulukuu -3,0..-4,0
  Tammikuu -4,0..-5,0
  Helmikuu -2,0..-3,0

  Nyt olen korjannut.

 100. Jussi
  06/09/2013 09:04

  En valitettavasti ymmrtänyt. Pitikö siis merkitä arvioimansa kuukauden keskilämpötila kullekin kuulle vai arvioimansa poikkeama keskiarvoihin nähden?

  Myös aina yhtä luotettava Accuweather on sitä mieltä, että näkyvämpää muutosta saisi odottaa vielä pari viikkoa. Kuun opulle ja ensi kuun alkuun amerikkalaiset väläyttelevät rapsakkaa syyssäätä, tosin noin pitkien ennusteiden osumatarkkuus lienee muutaman kymmenen prossan luokkaa.

  Perustelen vielä, että kyllä, aurinkoisuus ja valoisuus ovat mukavia juttuja, ja myös kesä, mutta olen niin vankkumaton neljän vuodenajan mies, että olen jo viikon, pari kaivannut muutosta. Sunnuntaina tulee neljä kuukautta kesää täyteen. Talvi kesti itse asiassa ylikin neljä kuukautta. Pysyvä lumi satoi Helsinkiin 30.11. ja velä pääsiäisenä huhtikuun alussa oli hiihtokelejä etelässäkin. Siis kesästä tulee vaivatta yhtä pitkä.

  • Tapio R.
   06/09/2013 10:16

   Jussi :
   En valitettavasti ymmrtänyt. Pitikö siis merkitä arvioimansa kuukauden keskilämpötila kullekin kuulle vai arvioimansa poikkeama keskiarvoihin nähden?
   Myös aina yhtä luotettava Accuweather on sitä mieltä, että näkyvämpää muutosta saisi odottaa vielä pari viikkoa. Kuun opulle ja ensi kuun alkuun amerikkalaiset väläyttelevät rapsakkaa syyssäätä, tosin noin pitkien ennusteiden osumatarkkuus lienee muutaman kymmenen prossan luokkaa.
   Perustelen vielä, että kyllä, aurinkoisuus ja valoisuus ovat mukavia juttuja, ja myös kesä, mutta olen niin vankkumaton neljän vuodenajan mies, että olen jo viikon, pari kaivannut muutosta. Sunnuntaina tulee neljä kuukautta kesää täyteen. Talvi kesti itse asiassa ylikin neljä kuukautta. Pysyvä lumi satoi Helsinkiin 30.11. ja velä pääsiäisenä huhtikuun alussa oli hiihtokelejä etelässäkin. Siis kesästä tulee vaivatta yhtä pitkä.

   Poikkeamaa tässä ajetaan takaa.

 101. Jussi
  06/09/2013 10:40

  Tässä sitten minun veikkaukseni:

  lokakuu: +1.0-+2.0
  marraskuu: 0-1,0
  joulukuu: +3.0-4.0
  tammikuu: 0-+2,0
  helmikuu: -2,0-0
  maaliskuu: +1,0-+3,0

  Olen kohtuullisen varma, että lauha talvi tulee. Syksystä en ole aivan varma, marraskuu saattaa olla pitkästä aikaa kylmäkin.

  • Jussi
   06/09/2013 10:41

   Joulukuun osalta jäi siis yksi plussamerkki pois, eli tarkoitan 3-4 asteen poikkeamaa.ylöspäin.

 102. Tapio R.
  06/09/2013 11:45

  Tapio R. :

  Tapio R. :
  Lokakuu +0,5..-0,5
  Marraskuu -2,0..-3,0
  Joulukuu -3,0..-4,0
  Tammikuu -4,0 tai enemmän
  Helmikuu -2,0..-3,0

  Nyt olen korjannut.

  Huomasin vielä yhden virheen tammikuun kohdalla, joten sekin on kunnossa.

 103. Tapio R.
  06/09/2013 11:48

  Jussi :
  Tässä sitten minun veikkaukseni:
  lokakuu: +1.0-+2.0
  marraskuu: 0-1,0
  joulukuu: +3.0-4.0
  tammikuu: 0-+2,0
  helmikuu: -2,0-0
  maaliskuu: +1,0-+3,0
  Olen kohtuullisen varma, että lauha talvi tulee. Syksystä en ole aivan varma, marraskuu saattaa olla pitkästä aikaa kylmäkin.

  Tammi- ja maaliskuun kohdille vain yhden asteen väl!

 104. Tapio R.
  06/09/2013 11:48

  Tapio R. :

  Jussi :
  Tässä sitten minun veikkaukseni:
  lokakuu: +1.0-+2.0
  marraskuu: 0-1,0
  joulukuu: +3.0-4.0
  tammikuu: 0-+2,0
  helmikuu: -2,0-0
  maaliskuu: +1,0-+3,0
  Olen kohtuullisen varma, että lauha talvi tulee. Syksystä en ole aivan varma, marraskuu saattaa olla pitkästä aikaa kylmäkin.

  Tammi- ja maaliskuun kohdille vain yhden asteen väli!

  • Sami
   06/09/2013 19:06

   Kyllä…siis jokaiselle kuukaudelle(loka-helmi) ennustuksiin yhden asteen hajonta, se voi olla mitä vaan, vaikka +1,3..+2,3, ei ole pakko lähteä tasa-asteista tai puolikkaista puolikkaisiin. Ja muistutan siis kuten Tapio tuossa omansa korjasi…jos veikkaa yli 4 asteen poikkeamaa, vaikka +4 tai enemmän, niin tuloksissa siitä tulee 3 pinnaa vaikka kuukausi olisi 10 astetta keskimääräistä lämpimämpi. Jos huomaatte pistelaskussa joka tuolla aloituksena on jotain bugeja niin ilmoittakaa. Mainitsin jo siellä että jos etumerkki on oikein niin siitä saa pinnan, niin silloin on riskialtista arvata nollan molemmin puolin, koska veikkaus sisältää molemmat sekä miinus että plusmerkit, esim +0,5..-0,5, niin vaikka osuisi tuohon väliin, ei saa yhtään pistettä jos toteutuma olisi vaikka +0,8. Jos tästä saisi etumerkistä pisteet, tulisi automaattisesti 5 pistettä kasaan kun kaikki kuukaudet veikkaisi nollan molemmin puolin. Jos on veikannut 0,0..-/+1,0 poikkeamaa, niin silloin etumerkki hyväksytään jos toteutunut poikkeama sattuisi olemaan 0,0, joka tosin on aika harvinaista.

 105. Ukkosista
  06/09/2013 19:28

  Josko nämä lämpöiset kelit edesauttaisivat syysukkosten syntyä, ainakin meri on vielä suhteellisen lämmin. Eipä lämmösta juuri haittaa ole, kun illalla huomattavasti viileämpää.

 106. Tapio R.
  07/09/2013 11:00

  Tapio R. :

  Tapio R. :

  Tapio R. :
  Lokakuu +1,0..0.0
  Marraskuu -2,0..-3,0
  Joulukuu -3,0..-4,0
  Tammikuu -4,0 tai enemmän
  Helmikuu -2,0..-3,0

  Nyt olen korjannut.

  Huomasin vielä yhden virheen tammikuun kohdalla, joten sekin on kunnossa.

  Vieläkin löysin virheen lokakuun kohdalla, joten sekin nyt kunnossa.

 107. LJ
  08/09/2013 18:09

  lokakuu: -0,1 – -1,1
  marraskuu: 0,0 – -1,0
  joulukuu: – 0,5 – -1,5
  tammikuu: – 1,9 – -2,9
  helmikuu: 0,0 – +1,0
  maaliskuu: +1,3 – +2,3

  Lokakuusta lähtien siis normaalia talvisempaa, mutta kevätpuoli on peilikuva tälle vuodelle 😉

 108. Sami
  08/09/2013 19:01

  Helmikuuhun asti vaan ennustukset, saahan sitä ennustaa maaliskuunkin muttei osallistu pistelaskuun. Laitahan Jussi korjaukset noihin tammi ja helmikuihin kun niissä on kahden asteen väli.

 109. Joonas
  08/09/2013 23:52

  Olen näitä keskusteluja täällä luskellut, en ole aiemmin uskaltautunut kommentoimaan mutta jos laitan omat veikkaukseni 🙂

  Lokakuu -2,0…-3,0
  Marraskuu -1,5…-2,5
  Joulukuu -4 tai enemmän
  Tammikuu -1,0…-2,0
  Helmikuu -3,0…-4,0

 110. Jussi
  09/09/2013 08:17

  Menköön sitten uudestaan:

  lokakuu: +1.0-+2.0
  marraskuu: 0-+1,0
  joulukuu: +3.0-+4.0
  tammikuu: +1-+2,0
  helmikuu: -2,0-(-1,0)
  maaliskuu: +1,0-+2,0

  Mukavasti poikkeaa nämä mun ennusteet yleislinjasta, mutta mikä ssiinä. Jos kaikki ennustaisi samaa, niin eihän tässä olisi mitään jännää :).

  Mun teoriani on se, että neljän kylmän talven jälkeen (tai kolmen kylmän ja yhden melko kylmän) jälkeen jo pelkästään vuosittainen ominaisvaihtelu johtaa siihen, että nyt tulee lauha talvi.

  Jännä juttu, miten uutta kylmää talvea on povattu kuin se olisi kirkossa kuulutettu. Myönnetään, että jos alla on näin monta kylmää talvea, niin tulee mieleen, että eiköhän se toistu jälleen kerran, mutta eihän se niin yksioikoista ole.

  Se mikä on alkutalven, etenkin joulukuun osalta mielenkiintoista, on se, että vuodesta 2006 lähtien ei ole mitattu yhtään ns. normijoulukuuta, ainoastaan hyvin lauhoja tai hyvin kylmiä. Myös kesissä ja talvissa ovat ääripäät kärjistyneet, mikä on toki aivan tyypillistä globaalille ilmiölle, josta tällä palstalla ei puhuta.

 111. Kristian
  09/09/2013 08:26

  Varovaisesti uskaltaa sanoa, että tämä viikko veisi EHKÄ säätä jo vähän syksyisempään suuntaan. On oltava riittävästi varausta näissä ”lausunnoissa”, sen verran usein on mennyt kuralle, kun on väittänyt, että nyt se alkaa, mutta ähäkutti, sitten tuleekin taas joku lämpöaalto.

  Toki terminen syksy on kaukana etelässä, koska päiväkeskilämpötilat eivät pahemmin laske ainakaan: vaikka päivisin on hiukan viileämpää, niin yöt lämpenevät. Eilen taisi tulla neljä kuukautta täyteen kesän alkamisesta.

  • Kristian
   09/09/2013 10:05

   Syyskuun 2-3 ensimmäistä päivää olivat keskilämpötilaltaan aika tavallisia, mutta tuo loppuviikko oli etenkin Lapissa poikkeuksellisen lämmin. Vaikka 20 ylittyy melkein joka vuosi, niin erityistä oli a) miten monena päivänä 20 ylittyi, b) miten laajalla alueella ja c) miten lämmintä oli sunnuntaina eli ylimmillään +23,8 Espoossa.

   Haluaisin tavata ihmisen, jonka mielestä tämä kesä on ollut ”taas yksi kylmä ja lyhyt suomalainen kesä” 🙂

   • Kristian
    09/09/2013 12:21

    Hyvä, että jätin niin sanotun varauksen tuohon aamun päivitykseen. Eipä tarvinnut kuin odottaa seuraavaa malliajoa, niin eiköhän ollut taas pk-seudun ennusteissa kuivunut kokoon (lievä) viileneminen. Liki 20 asteen päiviä on luvassa… Turhauttavaa tämä syksyn odottaminen tänä vuonna.

    Lapissa näyttäisi sentään pikku hiljaa syksykin alkavan…

 112. Teemu
  09/09/2013 11:44

  Jussi :
  Menköön sitten uudestaan:
  lokakuu: +1.0-+2.0
  marraskuu: 0-+1,0
  joulukuu: +3.0-+4.0
  tammikuu: +1-+2,0
  helmikuu: -2,0-(-1,0)
  maaliskuu: +1,0-+2,0
  Mukavasti poikkeaa nämä mun ennusteet yleislinjasta, mutta mikä ssiinä. Jos kaikki ennustaisi samaa, niin eihän tässä olisi mitään jännää .
  Mun teoriani on se, että neljän kylmän talven jälkeen (tai kolmen kylmän ja yhden melko kylmän) jälkeen jo pelkästään vuosittainen ominaisvaihtelu johtaa siihen, että nyt tulee lauha talvi.
  Jännä juttu, miten uutta kylmää talvea on povattu kuin se olisi kirkossa kuulutettu. Myönnetään, että jos alla on näin monta kylmää talvea, niin tulee mieleen, että eiköhän se toistu jälleen kerran, mutta eihän se niin yksioikoista ole.
  Se mikä on alkutalven, etenkin joulukuun osalta mielenkiintoista, on se, että vuodesta 2006 lähtien ei ole mitattu yhtään ns. normijoulukuuta, ainoastaan hyvin lauhoja tai hyvin kylmiä. Myös kesissä ja talvissa ovat ääripäät kärjistyneet, mikä on toki aivan tyypillistä globaalille ilmiölle, josta tällä palstalla ei puhuta.

  Tuo ominaisvaihtelu kolmen / neljän ”kylmän” talven jälkeen ontuu siinä perspektiivissä, että 90- luvulta lähtien oli lähes 20 vuoden ajan muutamia vuosien poikkeuksien osalta todella lauhaa. Tässä mielessä pitäisi olla pitkä kylmempien vuosien putki edessä.

 113. Jykä
  09/09/2013 11:53

  Toissatalvi oli koko maassa normaalia lämpimämpi, eli se siitä ”kylmistä” talvista.

 114. Sami
  09/09/2013 12:16

  Sääveikkaukseen osallistuneita on nyt 5kpl, laitetaan veikkaus kiinni 15.9. jotta GFS ennusteista ei pysty ottamaan vihjettä lokakuulle(ainakaan paljoa). Päivitän pistetilanteen aina seuraavan kuukauden alussa(Marras-Maalis)

 115. Teemu
  09/09/2013 12:31

  Jykä :
  Toissatalvi oli koko maassa normaalia lämpimämpi, eli se siitä “kylmistä” talvista.

  Näinpä. Melkein 20 vuoden yhtäjaksoinen loskaputki on muuttanut talvikäsitystä. 2011 joulukuu oli juu tolkuttoman lämmin. Taisi +10 mennä puhki alkukuusta, jos oikein muistan.

  • Nimetön
   09/09/2013 13:05

   2011 joulukuussa Joulun pyhinäkin oli lähes 10 astetta lämmintä. Marras- joulukuu 2011 oli kokonaisuutena harvinaisen, jopa ennätyksellisen lauha, lyöden jopa vuoden 2006 marras- ja joulukuun.

   Käsitys kunnon talvesta 2011-2012 on kuitenkin paikallaan, koska tammi-maaliskuu 2012 oli kunnon talvea, lunta oli paljon ja plussakelejä vähän. Helmikuussa olla jakso kunnon paukkupakkasiakin.

   • Kristian
    10/09/2013 08:18

    2011-12 tapahtui tosiaan rankka leikkaus uudenvuoden jälkeen: talvi tuli vihdoin muistaakseni loppiaisiviikonloppuna ja jatkui ihan asiallisissa merkeissä maaliskuun taitteeseen asti. Nuo kaksi kuukautta kompensoivat sentään surkeaa marras-joulukuuta.

   • Nimetön
    10/09/2013 15:06

    Joo, aivan lännessä ja etelärannikolla kevät 2012 alkoi jo hyvissä ajoin maaliskuussa, eli kunnon talvea oli vain kaksi kuukautta. Etelä-Skandinaviassa maaliskuu 2012 oli historiallisen lämmin, maamme lounaisin osa sai osansa tästä lämmöstä (mm. Ahvenanmaalla 15 astetta meni rikki).

    Mutta muualla maassa talvi 2011-2012 jatkui aina huhtikuun alkuun saakka.

 116. Jykä
  09/09/2013 12:31

  Tuorein 5 vuorokauden ennuste voisi olla vaikka miltä tahansa heinäkuulta. 🙂 Nyt yötkin ovat ennusteen mukaan varsin lämpimiä.

  • Kristian
   09/09/2013 14:05

   Tai ainakin kesäkuuhun voisi verrata. Kaikki potentiaaliset sadealueet ja kylmät rintamat ottavat lopulta aina eri reitin. Vastassa on niin vahvoja korkeapaineita.

 117. Teemu
  09/09/2013 13:06

  Mikä veikkaus? Itse veikkaan kylmää talvea. CFS on jonkin aikaa nostamassa paineita Pohjois-Atlantille / Jäämerelle ja vahvasti negatiivista NAO:ta. Tossa joku viestiketju asiasta myös:

  http://www.theweatheroutlook.com/twocommunity/yaf_postsm500976_NAO-Forecast-For-Winter-2013-2014.aspx

  Voihan tuo tietty mennä ihan metsään..:) Saas vielä nähdä, tuleeko SSW miten heittämään talvella lusikkaa soppaan.

  • Kristian
   09/09/2013 14:09

   En ymmärtänyt noita karttoja. Tekstit olivat ranskaksi. Mitä värikoodeihin tulee, niin olisi pikemminkin päätellyt, että POhjois-Euroopassa on keskimääräistä lämpimämpää (punainen väri) ja Britanniassa ja LÄnsi-Euroopassa kylmää (sininen väri). Vai miten niitä piti tulkita?

   • Teemu
    09/09/2013 14:21

    Väri kuvaa painetta, ei lämpötiloja.

 118. Jussi
  09/09/2013 21:46

  Olisi kiva muuten saada Paulilta joku analyysi siitä, mikä on aiheuttanut tämän ”päättymättömän kesän”, siis esim. jotain ilmanpaineanalyysia tms. Ja jotain syksyennustetta. Syyskuu nyt näyttää menevän – surprise – lämpimänä, mutta mites loka- ja marraskuu?

 119. AP
  10/09/2013 08:55

  Meinasin ensin etten osallistu tähän veikkauskisaan, mutta tässä tulee mun lottorivini:

  lokakuu: +1.5…+2.5
  marraskuu: -0.5…-1.5
  joulukuu: 0.0…+1.0
  tammikuu: -4.0…-5.0
  helmikuu: -0.5…-1.5

  Pähkinänkuoressa: uskon lämpimän syksyn jatkuvan vielä lokakuussa, mutta marraskuussa tulee jyrkkä käänne talvisempiin keleihin. Joulukuusta tulee pitkästä aikaa vaihteleva ja siten keskimääräinen. Tammikuusta tulee hyvin kylmä ja kylmyys pitää pintansa pitkälle helmikuuhun ennen kuin lauhtuu. Eli minun veikkauksissani ei ole vielä lauhan ja vetisen talven vuoro…

 120. Tuomo T.
  10/09/2013 13:07

  Nyt lensi minulta pyyhe kehään sen suhteen, että syksy alkaisi vielä syyskuussa. Etelästä on täysi portti auki puhaltaa lämmintä ilmaa. Sade tai pilvisyys ei juurikaan viilennä. Päivästä toiseen sitä odottaa signaalia muutoksesta.

  Voisiko tästä todella tulla taas yksi ennätyslämmin kuukausi? Vuonna 2006, jonka muistan, keskilämpötila oli +14,0, ja vuonna 1934 peräti 14,9. Voisivatko nämä mennä rikki?

  • Juha R
   11/09/2013 07:05

   Tuskin on enkkaa tulollaan. Kylmät yöt ovat pitäneet vrk:n keskilämmöt aika maltillisina.

 121. Juhani
  10/09/2013 13:28

  Todella hienoa, että syyskuu jatkuu lämpimänä. Voisi olla vieläkin lämpimämpää – tietenkin realiteettien rajoissa. Mikään ei ole niin hienoa kuin pitkä kesä. Suunnitellaan sitten johonkin marras-joulukuun taitteeseen matkaa sellaiseen paikkaan, jossa on aurinkoa ja lämmintä. Ja ehkä toista keikkaa tammi-helmikuun vaihteeseen. 🙂

  • Tuomo T.
   10/09/2013 13:34

   Jos olisin rikas, lähtisin patikoimaan Pohjois-Lappiin. Siellä alkaa olla jo vähän syksyä ilmassa.

 122. Antti L
  10/09/2013 15:39

  Eilen saatiin sitten sadettakin Klaukkalassa 18 milliä. Hyvinkäällä näytti sataneen noin 35 mm. Lämmintä kesäsadetta, syksystä ei onneksi vielä tietoa. Taas ei tarvita muutamaan viikkoon sateita.
  Olen myös harkinnut tuohon veikkaukseen osallistumista, mutta pääpalkinnosta ei ole tietoa. Kanarian matkakin tuli jo tammikuulle varattua…

  • Sami
   10/09/2013 20:51

   Pääpalkinto on mainetta ja kunniaa, ellei sitten sovita toisin että kaikki profeetat kokoontuu ja tarjoaa voittajalle limsat 😉

 123. Kari
  10/09/2013 18:52

  Jotenkin tämä mennyt kesä ja alkuysksy muistuttaa vuotta 2006, joskin täällä Satakunnassa oli silloin varmaan vielä kuivempaa. Silloin vähäsateinen keli taisi jatkua lokakuun puolelle, mutta sitten alkoikin koko loppusyksyn kestänyt sadekausi ja olipa mökkijärvellä joulukuussa aikamoiset tulvat. Tämän tyyppinen keli saisi puolestani jatkua, ja tavi tulla ajallaan ilman viikkoja kestäviä sateita.

  • Tuomo T.
   11/09/2013 08:49

   Kyllä tästä kieltämättä tulee mieleen vuosi 2006, tosin tällä menolla voi tulla vieläkin suurempi poikkeama kuin silloin. Itse asiassa keskilämpötilat ovat tällä viikolla ehkä viime viikkoakin korkeampia, koska yöt ovat lämmenneet.

 124. Teemu
  11/09/2013 09:03

  Tuolta voi kurkkia kivan näköisen animaation CFS:n kuukausiennusteista kevääseen saakka. Normaalia viileämpäähän tuo tällä hetkellä veikkailee talvelle / keväälle:

  http://www.meteociel.fr/modeles/cfsme_cartes.php?ech=1&mode=1&carte=0&run=10

 125. Ukkosista
  11/09/2013 17:29

  Noniin nyt on foreca vissiin käynyt täällä lukemassa kommentteja tai siellä on muuten ihmiset tulleet järkiinsä. Forecan sivuilla on 15vrk ennuste, jossa näkyvät mahdolliset vaihteluvälit niin lämpötiloille kuin sademäärille. Mielestäni erittäin lupaavan näköinen palvelu kaiken kaikkiaan; tässä esimerkki http://foreca.fi/Finland/Helsinki/15vrk

  • Jussi
   12/09/2013 09:46

   Tässä mallissa on jo potentiaalia. Kertoo vaihteluvälin, ennustettavuuden ja muut. Ja missä vaiheessa ennustettavuus muuttuu huonoksi. Nuo ennusteet kielivät hyvin siitä, että kovin radikaalia viilenemistä ei olisi tapahtumassa syyskuun aikana. Se on kyllä ollut nähtävissä muistakin ennusteista. Tosin jos ensi viikon matalapaineet eivät kovin paljoa muuta reittiään (sen ne ovat tosi usein tehneet), niin silloinhan olisi syksyä ilmassa ainakin tuulisuuden ja pilvisyyden osalta.

  • Matti
   13/09/2013 11:42

   Ohoh. Loistava veto! Ilmatieteenlaitokselta toivon samaa. Mitenhän iltapäivälehtien uutisoinnit alkavat muuttua… 😉

 126. Antti L
  12/09/2013 21:56

  Ettei ihan unohtuisi, mitä voisi olla, niin 40 vuotta sitten satoi lunta Etelä-Suomessa, eli 12.9.1973.

  • Tapio R.
   17/09/2013 11:13

   Kyllä satoi lunta 12.9.1973. Päivä oli keskiviikko. Lunta tuli runsaasti ainakin Otavassa. Noin 20 senttiä märkää lunta ja lumi kesti maassa viikon päivät. Samana vuonna 24. elokuuta satoi Lahdessa isoja räntähiutaleita ja myös Helsingissä oli heitellyt räntää, mutta mitään ei jäänyt maahan.

 127. Jussi
  13/09/2013 09:32

  Ensi viikolle näyttäisi olevan luvassa vähän äkäisempää matalapainetoimintaa, pilvistä, kovaa tuulta ja vähän sateitakin. Siis syksyn suuntaan mennään, vaikka lämpötilat pysyvät aika korkealla, etenkin päiväkeskilämpötilat pilvisyyden takia. Suunta on kumminkin oikea. Tätä Groundhog day -ilmiötä on kestänyt eli heräämistä samannäköiseen (kesä)aamuun. Kyseisessä leffassa tosin herätään talviaamuun mutta silti.

 128. Antti L
  13/09/2013 19:49

  Vielä ehdin kai tekemään tuon veikkausrivin, jos 15.9. asti oli aikaa.

  Lokakuu +1,5..+2,5
  Marraskuu -1,0..-2,0
  Joulukuu +1,0..+2,0
  Tammikuu +0,5..+1,5
  Helmikuu -1,0..-2,0

  Koska on näin tasaisen lämmintä, ennustan, että lämmintä jatkuu lokakuunkin.
  Sitten ennustan, että sää menee tänäkin vuonna sitä normaalia tahtia, että loka-marraskuun vaihteessa tai pyhäinpäivän aikoihin kylmenee ja tulee etutalvi, kunnes taas lauhtuu marras-joulukuun vaihteessa. Tammikuun loppupuolen kuluessa alkaa taas vähitellen kylmetä ja lauhtuu helmikuun lopussa.

 129. Juha R
  14/09/2013 07:50

  Ja vieläkin veikkausta pukkaa…

  lokakuu +1.0…+2.0
  marraskuu +1.5…+2.5
  joulukuu +3.0…+4.0
  tammikuu 0.0…+1.0
  helmikuu +1.0…+2.0

 130. Teemu
  14/09/2013 15:49

  Kovin lämmintä veikataa, vedän vähän toiseen suuntaan. Luotan CFS:n näkemyksiin…:)

  lokakuu 0.0…+1,0
  marraskuu -0,5..-1,5
  joulukuu -1,0…-2,0
  tammikuu -0,5..-1,0
  helmikuu -1,5…-2,0

  • Sami
   15/09/2013 00:14

   Teemu..Tammi ja Helmikuun hajontasi on vain 0,5 astetta. Saat vaihtaa jommasta kummasta päästä 0,5 astetta lisää hajontaa vaikka veikkausaika olisi päättynyt.

 131. Kari
  14/09/2013 19:14

  Minun rivini…

  lokakuu +1,5…+2,5
  marraskuu +1,0…+2,0
  joulukuu -2,0…-3,0
  tammikuu -5,0…-6,0
  helmikuu -1,0…-2,0

 132. Sami
  15/09/2013 00:16

  Veikkaajia on nyt täysi kymppi koossa, tämä päivä on aikaa vielä veikata, sitten aletaan jännittämään kenestä tulee uusi sääprofeetta.

 133. AP
  15/09/2013 11:44

  Eilen päästiin Tampereella 7. kerran tässä kuussa 20 asteen yläpuolelle. Ei se silti ennätys ole. Syyskuussa 1999 oli myös 7 vähintään 20-asteista kesäpäivää. Ennätys on syyskuulta 2002, jolloin kesäpäiviä kertyi 10 kappaletta.

  Kesäkausi on ollut lämmin ja pitkä. Vaikka hellepäivien määrä jäi Tampereella räväkästä alusta huolimatta tavanomaiseksi, näitä vähintään 20-asteisia kesäpäiviä on ollut reippaasti keskimääräistä enemmän. Täytyy jossain vaiheessa tutkailla tilastoja onko niitä kertynyt ennätysmäärä haastaen sellaiset lämpimät kesäkaudet kuin 1997, 2002 tai 2010.

  Tältä vuodelta taisi kesälämmöt päättyä nyt tähän, vaikkei ensi viikkokaan kylmältä näytä.

  • Tapio R.
   17/09/2013 11:17

   Vuosina 1973, 1925 ja 1937 on myös ollut runsaasti hellepäiviä.

 134. Keke
  15/09/2013 12:01

  Eiköhän se sääprofeetta/ sää-imaami ole jo valittu. Ehdottomasti herra nimeltä Pauli Jokinen !!! En halua väheksyä esim. Samin uskomatonta ja ainutlaatuista omaksumista Jyväskylän sää faktoihin. Sekä tietenkin kaikkien muidenkin blogiin osallistujien panosta.
  Ehdotan voittajan titteliksi vuoden 2013 Sää-poppamiestä. (Hän saattoi kysyä neuvoja vaikka sammakolta voittaakseen)
  Oikein hyvää kaunista syksyä ja ruskakelejä Teille kaikille

 135. Ukkosista
  15/09/2013 21:52

  Juuri meinasin tulla pyytelemään Paulilta uutta blogipäivitystä, mutta näköjään twitterin puolella on jo lupailtu uutta päivitystä ensi viikolle, hyvä näin

 136. Tuomo T.
  16/09/2013 08:27

  Tulipa taas hyvä esimerkki siitä, miten iltapäivälehdet tulkitsevat villisti sääennusteita. I-S oli lööpännyt: Luvassa harvinaisen lämmin syksy. Lähteenä oli käytetty ECMWF:ää, jonka mukaan ”Jakson (loka-joulukuu) keskilämpötila on Pohjois-Euroopassa tavanomaista korkeampi, ja Suomen alueella suurin poikkeama on maan keski- ja pohjoisosassa.”

  Mainitaanko tässä missään sanaa ”harvinaisen” tai ”poikkeuksellisen” lämmin? Ei minustakaan. On mahdollista, että harvinaisen lämmin sää jatkuu, mutta noissa ennusteissa ei niin sanota.

 137. Tuomo T.
  16/09/2013 15:24

  Olen tarkkaillut aktiivisesti CFS:n ajoja ja niissä on aivan koko ajan ennustettu 1-2 astetta keskimääräistä lämpimämpää lokakuuta. vAikka ei CFS mikään jumala ole ja toisinaan se on pahasti erehtynytkin, niin yllättyisin suuresti, jos lokakuustakaan tulisi erityisen raikasta. Lokakuiden osalta on tosin ollut huomattavasti enemmän hajontaa kuin syyskuiden: 2000-luvulle on mahtunut ”jopa” viisi keskimääräistä viileämpää lokakuuta, kun viileitä syyskuita on ollut vain kaksi.

  Entäs marraskuu? Tilastojen perusteella ei pidä ennustaa, joo joo, tiedän :), mutta kun alla on kaksi hyvin leutoa marraskuuta, ja kylmät marraskuut ovat ylipäänsä olleet kortilla, niin voisiko sellainen ihme sattua nyt?

 138. Teemu
  18/09/2013 12:42

  Jaaps…parviajot enteilevät selvästi viilenevää ilmamassaa kuun loppua kohden. Saas nähdä kuinka alas mennään.

  • Tuomo T.
   18/09/2013 14:00

   On tosiaan onneksi ollut ennusteet laskusuunnassa. Kunpa eivät nyt muuttuisi. Syksyä on odotettu niin pitkään.

   • Nimetön
    19/09/2013 08:21

    Vahvasti näyttää kylmenevän. Puheet syyskuun 2006 toisinnosta voidaan tässä vaiheessa unohtaa. Käykö nyt niinkuin syys-lokakuussa 2002?

 139. Tapio R.
  18/09/2013 17:37

  Ensi viikolla Forecan mukaan Otavaan ennustetaan vain +5 asteen maksimilämpötiloja. Jokohan saadaan ensilumi viikon kuluttua Itä- ja Pohjois-Suomeen.

  • Janne
   18/09/2013 17:53

   Aika rajulta kuulostaa, mutta nuo Forecan ennusteet aina tunnetusti heittelee – varsinkin viikon ennusteissa!

   • Ukkosista
    18/09/2013 18:49

    Islannissa oli jo satanut useita senttejä lunta, olisihan se kivaa, kun täälläkin lämpötilat laskisivat oikein urakalla.

 140. Antti L
  18/09/2013 22:30

  Nyt Wetterzentrale ennustaa taas korkeapainetta kuun vaihteeseen ja sen jälkeen lämpenevää. Minua ei yhtään haittaisi, vaikka Suomessa olisi jatkossa pysyvästikin viisi kesäkuulautta.

  • Tuomo T.
   19/09/2013 08:21

   Wetterzentralen parviajot eroavat suuresti: nyt taas aamun ensimmäinen on sitä mieltä, että ei lämpenisi uudestaan ensi viikon lopulla. Ennustettavuus on heikko. Näyttäisi siltä, että joka tapauksessa otetaan uusi askel syksyä kohti. En usko mihinkään dramaattiseen kylmenemiseen, mutta mennään lähemmäs sitä, mitä tähän aikaan ”pitäisi” olla.

   Tai pitäisi on suhteellista: voihan itsenäisyyspäivänäkin olla 10 astetta lämmintä tai 10 astetta pakkasta :).

   Puhe syksyn hitaasta etenemisestä on jo klisee, mutta niinhän se on mennyt: ensimmäisenä kylmenivät yöt, mutta samalla päivät olivat hyvin lämpimiä. Sitten tulivat kovat tuulet, pilvisyys ja sateet ja päivälämpötilat laskivat hitusen (tämä viikko), mutta vastaavasti yöt ovat olleet lämpimiä. Ihmiset näyttävät unohtaneen perusfysiikan: kuulin kerran, kun junassa nainen ihmetteli, miten yöt ovat niin paljon lämpimämpiä kuin viime viikolla. Noh, se on aika luonnollista, kun korkeapaine vaihtuu matalapaineeksi! 🙂

 141. Teemu
  19/09/2013 08:54

  Stratosfäärin käyttäytyminen tulee olemaan ainakin minulla syksyn ja talven aikana. Ainakaan vielä ei ole polaaripyörre vetänyt itseään kummemmin kasaan ja ei 240 h ennusteissakaan ole näin käynyt. Ei kait sen vielä pidäkään?

 142. Jykä
  19/09/2013 12:14

  Näinköhän tästä tulee Lapissa ehkä kaikkien aikojen lämpimin syyskuu ja muuallakin top-5 lämmin?

  • Tuomo T.
   19/09/2013 12:20

   Kyllä aika varmasti Lapissa tulee lämpimin kuukausi ja muuallakin top 5:een. Ensi viikolla näyttäisi tosiaan viilenevän (ainakin toistaiseksi) ja se painaa jonkin verran keskilämpötiloja alas, mutta jossain Kemi-Tornion mittausasemalla oli ollut melkein 15 asteen päiväkeskilämpötiloja, kun normaaliarvo olisi tähän aikaan reilu 5 astetta!

   • Tuomo T.
    19/09/2013 12:28

    Toukokuun poikkeama noin +3 astetta, samoin kesäkuun. Paljon mahdollista, että tälle kuulle pukkaa samanlaista poikkeamaa, Lappiin enemmänkin. Tulevat kuukaudet näyttävät, ollaanko tässä matkalla kohti kaikkien aikojen lämpimintä vuotta. Helsingissä edellinen ennätys on vuodelta 2008, Sodankylässä vuodelta 1938. Sillä on aika pitkä kaula vuoteen 2011, mutta saapa nähdä pitääkö se tänä vuonna.

 143. Ukkosista
  19/09/2013 15:53

  Tänään oli oikein mukava syksyinen ukkonen ja kaatosade, näitä lisää tänne etelään, niin syksystä tulee ukkosten osalta parempi kuin kesästä

 144. Janne
  19/09/2013 17:17

  Kuinka moni uskoo, että ensi viikolla voisi tulla räntää etelää myöten kuten tuossa sanotaan http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/2013/09/1807512/ennuste-ensi-viikolle-raju-kylmeneminen—jopa-rantaa-tai-lunta

  • Toni
   19/09/2013 17:54

   En näe kauhesti merkitystä sille mitä kukakin uskoo, mutta otollisissa olosuhteissa se on mahdollista. On myös mahdollista, että kylmien virtausten jatkuessa terminen talvi alkaa lokakuussa kuten on aiemmin käynyt (esim. 1992).

   • Janne
    19/09/2013 18:41

    Niin ja 2002, mutta se on lähes 100 % varmaa, että term. syksy alkaa etelässäkin – täysin normiaikaan. Taitaa myös kasvukausikin päättyä tuon kylmimmän ennusteen toteutuessa.

   • Sami
    21/09/2013 04:12

    Ei nyt kannata ainakaan ilmaston lämpenemiseen perustaa etteikö olisi mahdollista että tulisi todella kylmä ja aikainen talvi. Kuten 1999 huomattiin, ei ne huippupakkasetkaan ole maapallolta ja suomesta mihinkään hävinneet, otolliset olosuhteet voivat tuoda pysyvän lumen vaikka lokakuun alussa koko suomeen. 1992 loka ja marraskuu olivat kylmiä, mutta niin vain joulu-helmikuu oli yksi lauhimmista, taas 2002-03 kunnon kylmyyttä riitti helmikuun 8.päivään saakka.

    Koskahan me saataisiin tammikuulle pitkästä aikaa oikein kunnon pakkaslukemat? Harmittaa kun ei sellaisia päiviä ole ollut Jyväskylässä 25 talveen jossa vuorokauden keskilämpötilat olisivat -35 paikkeilla. Esim. 7.2.2007 oli keskiarvo -30,1, 4.2.2012 -30,6 ja 17.2.2011 -28,8. Nämä ovat sellaisia lukemia, että jos tammikuun alkuun tulisi samanlaiset olosuhteet, niin keskiarvot olisivat 4-7 astetta alemmat.

    Jyväskylässä 2011 helmikuun kylmät päivät olivat ennätyksellisiä, 17.2. tai myöhemmin ei ole koskaan ollut -28,8 tai kylmempää, eikä 24.2 tai myöhemmin. -25,0 tai kylmempää päivää. Syksyn aikaisin -10 keskiarvon alitus on myös 2000-luvulta, kun 21.10.2002 keskiarvo oli -10,0.

 145. Ukkosista
  19/09/2013 19:21
 146. Ukkosista
  21/09/2013 11:12

  Ensiviikolla näyttäisi tulevan noin 5-10 asteen pudotus lämpötiloissa, vihdoinkin

 1. No trackbacks yet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: