Helteissä tauko

Toukokuun lopun ja kesäkuun alun helteistä on selvitty ja nyt eletään taukoa kuumien ilmojen suhteen. Uutta helleyritystä on juhannusviikonloppuna.

Paikoin poikkeuksellinen toukokuu

Palataan ajassa vielä taaksepäin toukokuuhun, joka oli hyvin lämmin suuressa osassa maata – etenkin Lapissa. Alla on esitetty karttamuodossa pitkäikäisempien havaintoasemien tilastoja toukokuun keskilämpötilasta.

Toukokuun keskilämpötilan poikkeavuus ja sijoitus vuodesta 1961 alkaen (vasemmalla). Edellisen lämpimämmän toukokuun vuosi ja lämpötila (oikealla). Data: Ilmatieteen laitos

Kuten kuvista nähdään, eri puolilla Suomea toukokuun keskilämpötila oli korkein mitä on 1961 alkaen mitattu (muistutuksena: nämä eivät välttämättä ole kaikki ennätyksiä, sillä en ottanut dataa ennen vuotta 1961 mukaan). Lähes koko maassa kuukauden keskilämpötila oli top 3:ssa viimeisten 50 vuoden ajalta. Edellisen kerran lämpimämpi toukokuu oli maan lounaisosassa vuonna 1993, maan itäosassa vuonna 1984 ja osassa Lappia vuonna 1963. Eli kylmän alkukevään jälkeen tulikin kevätkuukausille poikkeuksellisen kuuma loppu.

Kesäkuu on kahden ensimmäisen viikon osalta ollut lähes koko maassa jonkin verran tavanomaista lämpimämpi, mutta ei olla lähelläkään toukokuun poikkeamia. Sateissa on tuttuun kesäiseen tapaan ollut suuria alueellisia eroja.

Juhannussäästä jälleen jännitysnäytelmä?

Vapun ja joulun ohella juhannussää on aina yhtä mielenkiintoinen aihe. Näin viikkoa ennen juhannusta on viitteitä siitä, että jälleen saadaan jännittää oikein urakalla. Alkuviikolla Iberian niemimaalle on kuroutumassa ylämatala, joka lähtee viikon puolivälin jälkeen nousemaan kohti pohjoista. Ylämatalan itäpuolella alkaa samalla liikkua erittäin kuumaa ilmamassaa kohti pohjoista. Amerikkalainen GFS ja Eurooppalainen ECMWF malli tuovat tuoreimmissa pääajoissaan tuon kuuman ilmamassa maan eteläosaan perjantain/lauantain tienoilla.

On syytä vahvasti muistuttaa, että 6-7 päivän päähän ulottuvat sääennusteet ovat lähes aina epävarmoja ja lämmin sektori voi hyvin mahdollisesti jäädä lopulta Suomen kaakkoispuolelle. Silti yleiskuvaltaan sääkehitys ensi viikon loppupuolella on varsin mielenkiintoinen ja se voi suosia hellettä juhannusviikonlopulle ainakin maan etelä- ja keskiosaan. Ilmamassa on todennäköisesti myös epävakaata ja niinpä edellä mainitun skenaarion toteutuessa on potentiaalia myös rajuille ukkosille. Muutamat ajot ovat näyttäneet asetelmaa juuri juhannusyölle, jossa voisi mahdollisesti esiintyä kesän 2010 Sylvi-rajuilman kaltaisia ukkosia.

Eli summa summarum juhannussään mahdollisuuksista:

 • On POTENTIAALIA helteelle lähinnä maan etelä- ja keskiosassa.
 • Äärimmäisessä skenaariossa voidaan yltää jopa +30 asteeseen.
 • Kuuman ja kostean ilmamassan sektorin yltäessä kunnolla Suomeen voi esiintyä rajuja ukkosia.
 • Tällä hetkellä oma ”paras veikkaus” on, että lämpimän ilman sektori yltää Suomeen perjantaina hyvin kapeana, jolloin pinnassa lämpötila ei pääse kohoamaan aivan hellelukemiin. Seassa voi esiintyä ukkosia ja viikonlopun aikana lämpimin ilmamassa siirtyy Venäjälle ja lämpötilat olisivat melko lähellä tavanomaista.
 • Eli erityisen koleaa juhannussäätä ei ainakaan maan eteläosassa ole tiedossa, mutta sateisiin on syytä varautua varautua (ainakin jonain viikonlopun päivänä).
 • Yksityiskohdat todennäköisesti selkenevät (toivottavasti) keskiviikon tienoilla kun Etelä-Euroopan ylämatala alkaa tempautua mukaan perusvirtaukseen ja numeeriset mallit saavat tilanteesta paremmin kiinni.

Jännitettävää siis riittää juhannusviikolle 🙂

Mainokset
 1. Tapio R
  16/06/2013 06:08

  Tänään Otavassa aamu aurinkoinen, mutta yö oli viileä vain 5°.

 2. Jussi
  16/06/2013 12:12

  Juhannuksen suhteen on pientä arpapeliä: aamun ennuste sanoi, että aattona hellettä, sen jälkeen epävakaisempaa ja noin 20. Iltapäiväennuste on sitä mieltä, että helleilmamassa jatkuisi ensi viikkoon saakka.

  Olen nauttinut näistä viileämmistä säistä alkukuun uuvuttavien helteiden jälkeen. Tuskin olen ihan ainoa.

  • Janne
   16/06/2013 12:38

   Itsekin nautin viileistä keleistä. Mutta toivottavasti tänä kesänä tulee lisäää helteitä. Tällä hetkellä tämä kesä on vähän muistuttanut alkukesän 2008 säätä sillä erolla että silloin toukokuu oli viileämpi eikä 30 asteen rajaa rikottu mutta sää viileni kesäkuun alun helteiden jälkeen.

 3. 16/06/2013 20:22

  Hyvää juhannusta kaikille säästä huolimatta!

 4. Tapio R
  17/06/2013 07:06

  Nyt on Ilmatieteen Laitoksen ennuste muuttunut radikaalisti sateisempaan ja viileämpään suuntaan juhannuksen osalta. Aatoksi ennustetaan 18° ja epävakaista. Samansuuntainen olisi myös juhannuspäivä. Ei tuokaan kovin viileää ole, mutta helteet lienevät matkalle muualle kuin Suomeen tällä kertaa.

  • Nimetön
   17/06/2013 08:59

   Kyllä ainakin etelään luvataan hellettä lauantaiksi.. eilen ennustettiin kyllä jo perjantaille joten eiköhän ne lauantain helteet siirry myöhemmäksi 🙂

  • Juhani
   17/06/2013 11:36

   Kyllä helleilmamassa Suomeen nousee lähes varmasti. Neljä mallia perjantaille 00Z on lähes identtisiä. Nyt riippuu siitä, millaisella aikataululla lämpimään rintamaan liittyvät sateet kulkevat pohjoiseen. GFS:n uusimman ajon mukaan sateet ulottuisivat perjantaina iltapäivällä Saimaan alueelta Pohjois-Pohjanmaalle. Mutta sunnilleen Porvoo-Kokkola -linjan länsipuolella lämpötila nousisi noin 25 asteeseen. Juhannuspäivänä olisi laajoilla alueilla hellettä, mutta lännessä saattaa runsas pilvisyys alentaa päivälämpötiilaa. Yksityiskohdat varmasti vielä muuttuvat, joten seurataan tilannetta suurennuslasilla. 🙂

 5. Tapio R
  17/06/2013 13:19

  Nyt on tullut tarkennusta. Kyllä helteinen ilma todella yrittää tulla Suomeen, mutta kuinka kauan lämmin jatkuu, on vielä monen tekijän summa. Kovat ukkoset ovat mahdollisia ja varsinkin silloin, kun sää jälleen viilenee.

  • Juhani
   17/06/2013 16:09

   Helteen kestoa mallit vielä arvailevat, mutta ovat kääntymässä sille kannalle, että helleilmamassa pysyy meillä yli juhannuksen. Uudessa mallissa lämpimän rintaman sadealueen lasketaan kulkevan nopeammin kohti pohjoista ja kuivuvan itäosiltaan. GFS:n mallit eivät ainakaan vielä haistele kovien ukkosten mahdollisuutta. Harmi, kun ECMWF jakaa dataansa niin niukasti julkisesti.

   • Nimetön
    17/06/2013 21:58

    Samaa olen miettinyt, ECMWF on kuitenkin useasti todettu yhdeksi luotettavimmista ennusteista, ja jopa amerikkalaiset ovat myöntäneet sen olevan parempi kuin GFS.

 6. Timo
  17/06/2013 14:31

  Olisiko potentiaalia heinäkuun 2010 toisinnolle ?? 😉

  • Jeppe
   17/06/2013 20:30

   Siinä mielessä ehkä kyllä, että GFS on muutaman kerran näyttänyt sulkukorkeapainetta ja jopa yli +20 asteen ilmamassan lämpötiloja Venäjälle Suomen läheisyyteen. Mahdollisesti pukkaisi matalapainetta Keski-Eurooppaan ja korkeapainetta Länsi-Venäjälle, jolloin Lähi-Idästä/Mustanmeren ympäristöstä/Manner-Aasiasta alkaisi virrata kuumaa ilmaa kohti pohjoista. Tuollaista on GFS siis muutaman kerran näyttänyt, mutta eihän tuollainen ole toteutumisen osalta lähellekkään varmaa. Jos tuollainen osuisi Suomen päälle, niin se mitä luultavammin aurinkoisessa korkeapainesäässä tietäisi melkoisia helteitä.

 7. Matti
  18/06/2013 07:07

  Ilmatieteenlaitoksen ennusteessa taas ihme kvantisointikohinaa. Pitäisi alkaa lyömään lukkoon juhannussuunnitelmia, ja ilmojen puolesta suuntana olisi Kaakkois-Suomi, koska Helsinkiin näytetään kovia sateita. Kuitenkin ECMWF on asiasta täysin eri mieltä Helsingin säistä. Katsotaan kuinka monta kertaa tuo ennuste kerkee muuttumaan tänään.

  • Tapio R
   18/06/2013 08:04

   Joonas Koskela oli ennusteessaan tänä aamuna sitä mieltä, että helteet menisivät Suomen eteläpuolitse Venäjälle sivuten Baltiaa. Jotain rippeitä saataisiin ehkä sunnuntaina ja maanantaina.

   • Ukkosista
    18/06/2013 08:45

    Kuten arvelin, myös lauantain helteet on otettu etelän ennusteista pois, kumminkin jo Lahteen ennustellaan vieläkin hellettä, joten taitaa olla aika pienestä kiinni, miten lopulta käy. Odotellan 🙂

   • Juhani
    18/06/2013 10:13

    Mihinkähän tuo ennuste perustuu? Nyt erityisesti ECMWF:n mukaan helleilmamassa nousisi pohjoiseen hitaammin kuin aiemmissa malleissa eli tulisi vasta sunnuntaiksi ja pitäisi sitten pintansa useita päiviä. Mutta onpahan tämä taas sellainen case, ettei näköjään noihin lottokoneisiin voi luottaa oikeastaan edes 4-5 päivän päähän.

  • Matti
   18/06/2013 11:25

   LOL… Foreca näyttää Helsinkiin lauantaina vesisadetta ja Kirkkonummella paistaa aurinko… Justjoo. No, menen kaakkoon, siellä on todennäköisimmin hellettä.

  • Matti
   18/06/2013 11:26

   Ilmatieteenlaitoksen sivut on alhaalla. Syystäkin 😉

 8. Jykä
  18/06/2013 10:21

  Olisihan se muuten varsin erikoista jos ei tänäkään juhannuksena ole hellettä….Esim Vantaalla on viimeksi mitattu juhannuspyhinä hellettä vuonna 1999! Ja kun miettii kuinka helteisiä kesiä tässä 2000-luvulla on ollut…

  • Ukkosista
   18/06/2013 11:13

   Mielestäni ihan hyvä vaan, muutenkin juhannuksen vietossa kuolee kymmeniä ihmisiä aivan turhaan.

 9. Janne
  18/06/2013 11:22

  Nyt gfs näyttää ettei heinäkuun alkuun osuisi enää niin kovia helteitä eli tuskin tulee 2010 heinäkuun ”uusintaa”. Olisihan se jo hyvin poikkeuksellista ja erittäin epätodennäköistä. Käyköhän tässä niin että kesäkuun lämpimin lukema p-maissa jää Lappiin vai onko muualla rikottu se 31,6 asteen lukema, en oo seurannu.

 10. Jykä
  18/06/2013 12:06

  No nyt näyttää taas hieman vähäsateisemmalta juhannukselta, tosin uusien ennusteiden mukaan sataisi jo torstaina….

 11. Tuomo T.
  18/06/2013 12:35

  Heinäkuu 2010 oli niin poikkeuksellinen ja heinäkuu 2011 oli melkein yhtä kuuma (Lapissa 2010 ei ollut edes kuuma vaan sateinen), että en usko niiden toistuvan. Tällä hetkellä veikkailen päässäni tuollaista ”peruslämmintä” 2000-luvun heinäkuuta, eli 1-2 astetta keskiarvojen päälle. Hellepäiviä on runsaasti, mutta ei mitään tunnotonta kuumuuden tykitystä.

 12. Janne
  18/06/2013 15:08

  Nyt jos juhannuksen helle-ennuste toteutuu edes vähän niin viime viikonloppuna laadittu ennuste menee erittäin hyvin kohilleen. Siitäkin huolimatta että kesäkorkeat on helppo ennustaa. Se on vaan ikävää että jotkut ihmiset muistaa jostain kumman syystä aina ne epäonnistuneet ennusteet vaikka me asumme sääennusteiden kannalta haasteellisella alueella.

 13. Matti
  18/06/2013 16:45

  Tänään taisi olla ”summer breeze” tyyppinen ilmiö Helsingissä. Lämmin ilma joutuu meren päällä taittumaan ylös ja muodosti sadekuuroja pelkästään aivan rannikolle

  • Matti
   18/06/2013 17:02

   No.. ilmeisesti oli kuitenkin epävakaampi alue ollut vielä rannikolla kyseessä, kun Viron puolella ukkostellut enemmänkin. Loppuisivat jo nuo sateet lopullisesti. Rutikuivaa heinäkuuta odotellessa. Raivostuttavaa kun joutuu varautumaan viiteen eri säätyyppiin kun on ulkona.

 14. Janne
  18/06/2013 21:41

  Foreca ennustaa to kunnon sadepäivääm IL:llä on vain yksi pisara. Näyttäis siltä et suuressa osassa maata vois polttaa kokkoja.

 15. 19/06/2013 23:47

  Hyvää juhannusta juu.. katsotaan mitä kesä tuo tullessaan.
  Näin myrskybongarin näkökulmasta on ollut hieno alku.
  Tässä uusin video

 16. Juhani
  20/06/2013 11:51

  Jotkut mallit laskevat ensi viikolle yli 30 asteen helteitä ainakin osaan maata. ECMWF on tosin maltillisempi ja tarjoaa 26-28 astetta. Huominen näyttäisi ainakin täällä meidän kulmilla olevan sitä ihanteellisinta kesäsäätä eli lämpötila nousi 23-24 asteeseen. Tämän päivän sateet näyttävät täällä Hämeessä jäävän hyvin niukoiksi. Toistaiseksi ei ole edes maanpinta kastunut muutamasta tipasta.

  • Ukkosista
   20/06/2013 12:26

   ennusteet vaihtelevat tunnissa päivästä eteenpäin useilla asteilla.. En jaksa edes tuijotella noita pidempiä ennusteitä, koska ne muuttuvat aivan jatkuvasti. Luultavasti sääsammakolla saisi aivan yhtä hyvät ennusteet 10 päivän päähän, kunhan ei rupea talvea ennustamaan kesälle.

 17. Janne
  21/06/2013 13:54

  Hyvää juhannusta kaikille lukijoille ja Paulille!!! Millaista säätä eri puolilla maata, täällä Uudellamalla aurinko paistaa ja lämpötila noin +23.

  • Juhani
   21/06/2013 18:21

   Hämeessä aamun pilvipeite repesi klo 10:n jälkeen. Sen jälkeen päivä ollut aurinkoinen ja heikkotuulinen. Iltapäivälämpötila +24 astetta. Mukavaa juhannuksen aikaa kaikille!

 18. Tapio R
  21/06/2013 14:40

  Juhani :
  Jotkut mallit laskevat ensi viikolle yli 30 asteen helteitä ainakin osaan maata. ECMWF on tosin maltillisempi ja tarjoaa 26-28 astetta. Huominen näyttäisi ainakin täällä meidän kulmilla olevan sitä ihanteellisinta kesäsäätä eli lämpötila nousi 23-24 asteeseen. Tämän päivän sateet näyttävät täällä Hämeessä jäävän hyvin niukoiksi. Toistaiseksi ei ole edes maanpinta kastunut muutamasta tipasta.

  Otavassa tuli lyhytkestoinen kuuro, jonka kastelemaksi jouduin pyöräillessäni kaupoilta 10 kmn päästä kotiin vähän ennen klo 16.

 19. Tapio R
  21/06/2013 14:44

  Janne :
  Hyvää juhannusta kaikille lukijoille ja Paulille!!! Millaista säätä eri puolilla maata, täällä Uudellamalla aurinko paistaa ja lämpötila noin +23.

  Otavassa on 21 astetta ja puolipilvistä. Cumulusta etupäässä, mutta pari kuuropilveäkin on mennyt sivuitse.

 20. Sami
  21/06/2013 18:16

  Nyt on kesäkuun ennuste loppuun asti ja se tarjoaa Jyväskylän kesäkuun keskiarvoksi +16,5, joka olisi jaettu 5.lämpimin 1951-vuodesta lähtien. Omassa kastissaan on 1999 +17,7, sitten tulee 1953&1980 +16,8, 1970 +16,7 ja sen jälkeen 1972&1995 +16,5.

 21. Ukkosista
  22/06/2013 11:01

  Keskiviikoksi ennustellaan noin 30 astetta. Katsotaan miten käy 🙂

  • Ukkosista
   22/06/2013 12:41

   okei nyt noin tuntia myöhemmin 30 astetta on siirtynyt torstaille 😛

   • Sami
    22/06/2013 13:04

    Jyväskylään ennustettiin alunperin hellettä jo näin juhannuspäiväksi, siitä se on päivä päivältä siirtynyt ja nyt hellepäivä olisi torstai. Kovin on vaikeaa ennustaminen nyt.

 22. lämpöä itänaapurilta
  22/06/2013 20:06

  Varsin kiivaaseen tahtiin näyttävät GFS-ennustemallit vaihtelevat tällä hetkellä, mahdollisesti Baltian suunnalta tulevan matalapaineen voimakkuus ja reitti näyttää olevan vaikeasti ennustettava. Ensi viikon alun säätila riippuu melko pitkälti kyseisestä matalapaineesta, mutta tällä hetkellä näyttäisi siltä että se onnistuu sysäämään erittäin lämmintä ja kosteaa helleilmamassaa Suomeenkin asti. Esimerkiksi tiistaille GFS-ennustemallit tarjoilevat tällä 29 asteen lämpötiloja suureen osaan maata ja keskiviikolla jopa 32 astetta (itärajan tuntumaan jopa +35 C !) Samaan aikaan Lapissa kuitenkin värjöteltäisiin 10 asteen tuntumassa, joten radikaalitkin muutokset ovat todennäköisiä.

  Helteisiin liittyisi näillä näkymin myös voimakkaita ukkosia, esim SBCAPE:a suureen osaan maata olisi näillä näkymin tarjolla 400 – 1000 J/kg, kovimmillaan 1500 – 2000 J/kg. Mixing rationkin ollessa väliltä 11 – 13 g/kg voidaan olettaa että kyllä ukkosten osalta ainakin jonkinmoista settiä olisi tuloillaan.

  Tilanne kuitenkin elää kokoajan (toivottavasti ei kovin paljon huonompaan suuntaan), potentiaalia on kuitenkin ainakin tämän vuoden kovimpiin ukkosiin.

  • Ukkosista
   23/06/2013 08:09

   Sen olen näitä malleja seuratessani huomannut, että jos 5 päivän päähän ennustetaan 1000-2000 se tarkoittaa 100-800

 23. Antti L
  23/06/2013 09:21

  Ei tullut ihan hellejuhannusta tänäkään vuonna tänne Etelä-Suomeen, ainakaan yleisesti.
  Eipä nuo Keski-Euroopan helteet yleensä kovin helposti Suomeen leviä, saa nähdä, onnistuuko viikolla kaakon kautta kiertäen.
  Kysyinkin vuosi sitten radion sääillassa, mihin juhannushelteet hävisivät, mutta ei siihen kunnon vastausta saanut. Tällä vuosituhannella on vain vuonna 2005 ollut juhannusaattona nippa nappa 25 astetta, kun vuosina 1966-75 oli joko aattona tai juhannuspäivänä hellettä seitsemänä vuotena, usein molempinakin päivinä. Lisäksi tuona aikana satoi yhteensä neljä milliä noina päivinä, kun tällä vuosituhannella on tullut jo 82 milliä vettä. Luulisi tälle jonkunlaisen selityksen löytyvän.

  • Ukkosista
   23/06/2013 11:57

   On kyllä pakko kysyä viisammilta ja ukkosia kauemmin seuranneilta (>10v).. Onko etelä-Suomen ukkoset olleet joka alkukesä näin vähäisiä kuin viimeisten 5-10 vuoden aikana?

  • Janne
   23/06/2013 12:30

   Kyllä Uudellamaalla on alkukesästä usein tuskallisen vähän ukkosia, tosin välillä niitäkin esiintyy melko rajujakin. Joskus kesäkuun alussa saadaan jo kunnon ukkosia, välillä niitä pitää odottaa heinäkuun loppuun.

  • Jussi
   23/06/2013 15:57

   Se on sitten ihan sattumaa , että juuri juhannuksena ei ole hellettä. Muutenhan sitä on kyllä piisannut tänäkin vuonna jo tosi paljon kuten edellisinäkin vuosina, viime vuotta lukuunottamatta.

   Itse toivon, että heinäkuussa helteet jäisivät maltillisiksi. Toukokuu oli huippulämmin ja kesäkuukin nousee aika korkealle tilastoissa. Periaatteessa mikään ei estä, miksei sama jatkuisi heinäkuussa mutta mahtaisiko kolme peräkkäistä kuukautta nousta top 5:sen?

   • Janne
    23/06/2013 16:35

    Ilmatieteen laitos on antanut jo nyt hellevaroituksen ennakkoon. Pakko sanoa että helteet ovat perusterveelle haitallisempaa kuin pakkaset, esim. talvella vasta -25 astetta on sellainen lämpötila jossa paleltumat lähtevät jyrkkään nousuun, mutta kesällä ihan 25 astetta voi jo aiheutta lämpöhalvauksen. Mutta toivotaan että välillä saatais niitä ihania iltapäiväkuuroja viilentämään säätä.

 24. Antti L
  23/06/2013 17:06

  Viittaan vielä noihin mainitsemiini menneittein vuosikymmenten juhannushelteisiin. Ei ukkosta silloinkaan juuri kesäkuussa esiintynyt, sisämaassakaan. Kesäkuun säätyyppi oli silloin ihan toisentyyppinen, korkeapainevoittoinen. Välillä pohjoisesta purkautui kylmää ilmaa pariksi päiväksi korkeapaineen itäpuolitse ja sitten taas sää alkoi vähitellen lämmetä usein pohjoisesta alkaen. Ukkoset olivat sitten heinä- elokuussa eikä niinkään helteillä, vaan viileämmässä ilmamassassa hellejaksojen jälkeen. Siihen verrattuna tämän kesäkuun ukkossaldo, yksi kaukaisempi jyrähdys kahtena päivänä, on ihan normaali.

 25. Nicholas
  23/06/2013 17:23

  Pitäis vaan muuttaa Tukholmaan. Sinne idän helteet eivät pääse koska meri viilentää niitä jopa kymmenisen astetta matkalla. Ja lännestä ei ikinä nouse niin lämmintä että siitäkään kärsisi. Keskiviikkona ja torstaina kun meillä täällä Espoossa on +28 niin siellä on +17 ja +21.

  • Sami
   23/06/2013 18:39

   Ruotsissa on kuitenkin mitattu yli +38 astetta….suomessa ei 🙂

   • heh
    23/06/2013 19:36

    Norjaan sitten 😉

  • Janne
   23/06/2013 18:49

   Suomessa oltais silloin 29.7.2010 voinut se 38 mennä rikki mut silloin taisi olla ne metsäpalosavut ja jos sama ilmamassa olisi ollut vaikka heinäkuun alussa mutta tää on vaan jossittelua.

 26. Ukkosista
  23/06/2013 19:47

  Suomalaiset tappavat itseään enemmän juhannuksen juhlimisessa kuin keski-Euroopan suurtulvat. En tiedä mitä tähän voisi sanoa..

  • niin
   23/06/2013 21:08

   Se nyt vaan on niin että kaikki suomalaiset laittavat kännisekoilun helteen piikkiin, mikä on säälittävää. Tää nyt ei säähän suoraan liity mutta näin vaan.

   • Ukkosista
    23/06/2013 21:18

    En kyllä laittanut mielestäni mitään helteen piikkiin? eikä kaikkea voi juhannuksen piikkinkään laittaa. mutta kumminkin

 27. Tuomo T.
  23/06/2013 20:53

  Tänä kesänä on ollut tähän mennessä 16 hellepäivää, 9 toukokuussa ja 7 kesäkuussa. Ensi viikolla niitä tulee lisää 4 tai 5. Se on yhteensä 20 tai 21. Kun katsoo 30 vuoden tilastoja, niin se on harvinaista mutta ei historiallista: yli 20 hellepäivää on ollut touko-kesäkuussa 1992, 1995 ja 1999. 1988 ja 1989 oli alkukesästä 19 hellepäivää koko maassa.

  Sikäli niitä ei voi verrata tähän vuoteen, että yhtenäkään vuonna toukokuu ei ollut niin huikean kuuma kuin tänä vuonna. Jos katsoo mitä tapahtui näinä vuosina heinä-elokuussa, niin 1992 ja 1995 heinäkuu oli selvästi eli kaksi astetta keskimääräistä kylmempi (edellisen kerran näin suuri poikkeama alaspäin oli heinäkuussa vuonna 1996, vaikka senkin jälkeen on puhuttu viileistä heinäkuista). Vuonna 1999 heinäkuu oli melko tavanomainen, samoin 1989.

  Koko maan hellepäivät eivät tietenkään ole koko totuus: voi olla, että määrissä mitattuna kuukausi on hyvin helteinen koko maassa, mutta todellisuudessa hellettä on ollut vain osassa maata. Näinhän kävi esim. 2004, jolloin etelässä ei ollut hellettä juuri lainkaan, Lapissa sen sijaan kyllä.

  Olisikohan +1-2 asteen poikkeama lähellä totuutta heinäkuusta? Sen näkee pian. Onko arvauksia muilla?

  • Janne
   23/06/2013 21:18

   Veikkaan että heinäkuu on tavanomainen tai vähän tavanomaista lämpimämpi. Gfs ei näytä enää niin helteistä heinäkuun alkuun. Mutta esim. Kaisaniemessä heinäkuun keskiarvo on 17,8 ja vaikka päästäisiin 5 kylmimmän joukkoon etelässä niin silti heinäkuu olisi kesäinen.
   Mitä mieltä olette näistä lämpötilavaroituksista? Ihmiset valittaa etenkin pakkasvaroituksista että se on turhaa paapomista. Mutta mistäpä me suomalaiset emme valittaisi? 😉

  • Tuomo T.
   24/06/2013 10:01

   En tiennytkään, että helleraja oli (juuri ja juuri) ylittynyt myös juhannuksena. Hellepäiviä on siis nyt 10 ja tällä viikolla tulee 4-5 lisää. Siis yhteismäärä nousee 23-24:ään. Tuskin 24:kään vielä ennätys olisi.

   24 hellepäivää on tietysti todella vähän, kun ajatteleee, että ennätysvuosina niitä on ollut noin 60. Voisin kuitenkin syödä vanhat treenitossuni, jos tälle vuodelle tulee vielä 30 hellepäivää! Jo nyt tämä vuosi on eronnut selvästi kaikista aiemmista vuosista, jolloin toukokuu oli superhelteinen. Koskaan aiemmin ei myös kesäkuussa ole helleraja paukkunut näin tiiviseen tahtiin.

 28. Antti L
  23/06/2013 22:29

  Ei ne hellepäivien määrät nyt kovin huikeita tänä kesänä vielä ole, 7 tähän mennessä täällä Klaukkalassa.
  Huomiseksi nousemassa reipas sadealue Etelä-Suomea kohti?

 29. Jussi
  24/06/2013 12:25

  Jahas, olenkos nähnyt tämän tänä kesänä jo: loppuviikolle oli luvassa lounaisvirtausta ja päivälämpötilojen ennustettiin pysyvän lähempänä 20 astetta, mutta uusimmassa mallissa hellelukemat ovat mahdollisia myös viikonloppuna, ja ensi viikolla olisi kääntymässä taas itä- tai kaakkoistuuliseksi -> hellettä tai lähestulkoon hellettä.

  Tietysti mallit heittelevät koko ajan, mutta näinkö jatkuu tasaisen hikisenä viikosta toiseen?

  • Ukkosista
   24/06/2013 12:49

   Mielestäni on ennemminkin näyttänyt siltä, että nuo kovimmat helteet siirtyvät päivä päivältä ennustettua myöhemmälle, jolloin hellettä ei itseasiassa edes tule 🙂

   • Janne
    24/06/2013 13:10

    No nyt ei ennusteet edes näytä ainakaan Uudellemaalle ihan 30 astetta, mutta vähempikin riittää. Tälläkin hetkellä kastepiste on siinä 15 asteen hujakoilla eli ukkosiakin voi tulla. Kesäkuu on ollut täällä päin 2-3 astetta tavanomaista lämpimämpi.

 30. Jussi
  24/06/2013 13:24

  Hyvä puoli tosiaan on se, että ainakin tänään täällä etelärannikolla on ollut viileämpää kuin on ennustettu eikä ainakaan ke-to enää ennusteta melkein 30 astetta. Heinäkuun alussahan normipäivänä (mikähän sekin lopulta on?) on noin 22-23 astetta.

  Tänä vuonna olen taas huomannut, että itselleni kaikkein miellyttävin kesäsää on noin +18-20 astetta ja siihen päälle tuulta 3-4 metriä sekunnissa, mieluiten puolipilvistä. En vain yksinkertaisesti kaipaa, jolla tosiaankin tarkoitan 25 tai yli varjossa, samoin kun en kaipaa talvella vesisadetta.

  • Jussi
   24/06/2013 13:24

   Kuten moni varmaan arvasi, viimeisestä virkkeestä jäi pois sana ”helle”. Ilmeisesti vaistomaisesti pyrin vähentämään sen toistoa, joten se jäi kokonaan pois.

   • Helteet
    24/06/2013 13:39

    Tuntuu, että tv-meteorologit rakastavat yli +30 asteen kelejä, sillä niitä kutsutaan paremmaksi keliksi tai paras on vasta tulossa keliksi yms. Itse en pysty nauttimaan helteistä, sillä tykkään urheilla viileässä ilman tuskallista kuumuutta ja vesikanistereiden rahtaamista.

  • Nicholas
   24/06/2013 13:52

   Hienoa Jussi että olet huomannut sen minkä on suurimmalle osalle ihanteellinen lämpö. Vain iltalööpit ja tv hehkuttavat sitä pirullista sanaa jota ei pitäisi mainita enää koskaan. Sääli vaan että harvoin enää on 18-20 asteen päiviä kuten ennen kesäisin. Tuntuu että vaikka kuinka lupaavat viilenemistä takaisin normaaliin niin jo seuraavana päivänä ennustetaan taas yli 25 astetta.

   • Janne
    24/06/2013 13:58

    Ja talvella taas kaikki pitää uutisten mukaan lumesta, itsekin toki pidän mut silti.
    Nyt olisi luvassa trooppisia öitä http://yle.fi/uutiset/trooppisia_oita_luvassa_viikon_puolivalissa/6702008
    En voi itsekkään käsittää tätä helleihannointia nimenomaan iltapäivälehtien puolelta. Onneksi sentään yle ja Ilmatieteen laitos tiedottaa säästä ilman mitään mielipiteitä.
    Haluan tähän heittää pienimuotoisen kyselyn: kuka on teidän suosikki tv-meteorologi?

  • Ukkosista
   24/06/2013 14:44

   Janne: Kyllä se FMI kovasti hehkuttaa joka kesä noita hellepäivien määriä, kuten taas tänään twitterissä.

   • Janne
    24/06/2013 15:10

    Nii no twitterissä meteorologit kommentoi ihan eri tavalla kuin il:n viralliset tiedotteet. Mut voitteko uskoa et joskus viime maaliskuussa kun oli kylmää ja kevät myöhässä joku tyyppi väitti et meteorologit kiusaa ihmisiä kun ei luvata kevättä!!!

 31. Jussi
  24/06/2013 14:31

  Vaikka tälläkään palstalla ei saa keskustella siitä tietystä globaalista ilmiöstä, jolla on vaikutuksia säätiloihin, niin sen verran kuitenkin sanon, että viime vuoden tapainen niin sanottu normaali suomalainen kesäsää on tosiaan harvinaisuus. Jos sellainen suvi koittaa, niin se on ikävä, kolea ja sateinen, mutta 25-30 astetta on aito ja oikea kesäkeli.

  Liekö syynä se, että suomalaiset reissaavat koko ajan Thaimaahan ja muihin trooppisiin kohteisiin, ja käsitys siitä, mikä on tavallista kesäsäätä Suomessa alkaa hämärtyä. Koko 2000-luvun aikana on ollut vain muutama perinteisempi kesä, mutta kunnon kuumuustykityksiä on ollut vaikka kuinka monta.

  • Jussi
   24/06/2013 14:38

   Nautin eniten toukokuun ja kesäkuun keleistä, kun mittarissa on 10-20 astetta, ja kevät vaihtuu kesäksi maltillisesti, pikku hiljaa. Siksi tämä vuosi oli aikamoinen pettymys, kun kevättä kesti hätäisesti muutaman viikon ja sitten vaihtuikin saman tien kesäkeleiksi.

   CFS-kuukausiennusteissa ei ole kovin suuria piikkejä lähikuukausille, suurimmat poikkeamat pohjoiseen. Myös venäläisten Meteoinfo on samoilla mielin.

  • Janne
   24/06/2013 14:45

   Koleinakin kesinä ainakin täällä etelässä on lähes aina ollut sellainen hellejakso että on voinut käydä uimassa ja nauttia Suomen suvesta, se nyt vaan on tää suomalainen ajattelutapa mikä näkyy tässäkin.

 32. Antti L
  24/06/2013 21:26

  Onpas täällä nyt kesästä valittajia. Vasta kahdeksas hellepäivä tänä vuonna tänään, kun ennustamani sade jäi Viroon. Nyt kyllä näyttää taas aika tummalta.
  Oliko viime kesä sitten sopivaa keliä, kun vettä tuli yhtenään? Eihän se juuri kolea ollut normaaliin verrattuna, mutta silti. Sen verran pitää lämmintä olla ettei ulos mennessä tarvitse pukeutua. No sellainen 23 astetta on sopiva.

  • Ukkosista
   24/06/2013 21:38

   No on sekin kumma, että aina pitää valittaa jos kaikki ei tykkää ”supervautsivaujeejee”-helteistä.

  • Janne
   24/06/2013 22:21

   Viime kesästä: heinäkuussa 2012 jokaisena päivänä jossain päin Suomesa rikottiin 20 raja. Eipä tässä kesässä valittamista ole. Ajatelkaa vaikka keskitalvella kun etelässäkin tulee jo klo 16 jälkeen pimeä kyllä nyt pitää nauttia kesästä parhaaksi katsomalla tavalla!

   • Nicholas
    25/06/2013 00:27

    Ja tänä vuonna rikotaan joka päivä se +25 (ehkä tarkoititkin sitä) heinäkuussa. Heinäkuu kun ei koskaan voi olla kesäkuuta viileämpi (eikä nyt todellakaan tänä vuonna kun joka kuukausi vedetään top5 keskiarvoennätys)

 33. Nimetön
  24/06/2013 22:57

  Janne :
  Haluan tähän heittää pienimuotoisen kyselyn: kuka on teidän suosikki tv-meteorologi?

  Anniina Törmä, koska se on seksikkäin.

 34. Tapio R
  25/06/2013 06:48

  Ilmatieteen Laitos ennustaa Otavaan huomiseksi 31° ja tänäänkin 29°.

 35. Jussi
  25/06/2013 08:48

  Nicholas :
  Ja tänä vuonna rikotaan joka päivä se +25 (ehkä tarkoititkin sitä) heinäkuussa. Heinäkuu kun ei koskaan voi olla kesäkuuta viileämpi (eikä nyt todellakaan tänä vuonna kun joka kuukausi vedetään top5 keskiarvoennätys)

  Tästä tuli mieleen, että miksi ei voisi olla? En tiedä, onko niin koskaan käynyt, mutta olihan maaliskuukin ihan reippaasti kylmempi kuin helmikuu.

  Esimerkiksi vuonna 1999 – jos nyt nyt käppyröitä oikein tulkitsen – kesä- ja heinäkuut olivat suurin piirtein yhtä lämpimiä. Silloin kesäkuun keskilämpötila oli Helsingissä +17,6 C, mikä vastaa tyypillistä heinäkuuta. Tuolloin käytössä olleella 30 vuoden vertailukaudella se oli lämpimämpi kuin normiheinäkuu.

 36. Jussi
  25/06/2013 08:53

  Menen jo spekuloinnissa naurettavuuksiin, mutta katselin eri vuosilta, miten kesä on jatkunut, jos alkukesä on ollut hyvin kuuma.

  Esimerkiksi vuosina 1973, 1984, 1988, 1993 ja 1999 elokuut olivat koleita. Esimerkiksi vuonna 1999 oli harvinaisen paljon hallaöitä elokuussa. Tosin parempi olla sanomatta mitään, onhan kuumuus kestänyt joskus jopa nelisen kuukautta, kuten 2002 (toukokuun puolivälistä syyskuun alkupuolelle).

  • Sami
   25/06/2013 12:19

   No jaa…noissa esimerkeissäsi esim. 1984 ja 1993 toukokuut olivat lämpöisiä mutta kesäkuut taas koleita, ei niitä voi oikein kuumiksi alkukesiksi kutsua ja taas 1999 oli kolea toukokuu mutta huippulämmin kesäkuu. Kyllä se melko fifty-fifty on millainen elokuu tulee touko-kesäkuun jälkeen. Viime vuosina lämpimimmät touko-kesäkuut ovat olleet 2002 ja 2006, molempia seurasi jyväskylässä ennätyslämmin elokuu(+17,0)

 37. Ukkosista
  25/06/2013 09:52

  Torstaina täytyy kyllä lähteä bongailemaan. Lähes varmasti johonkin päin Suomea tulee kunnon settiä 🙂 meneekö 10000 salamaa rikki vai jäädänkö alle tonniin. Siinä riittää jännäämistä

 38. Sami
  25/06/2013 11:45

  1951-vuodesta alkaen Jyväskylässä on kesäkuu ollut heinäkuuta lämpimämpi seuraavina vuosina:
  1953 Kesä +16,8, Heinä +15,4
  1961 Kesä +16,0, Heinä +15,6
  1966 Kesä +16,3, Heinä +15,9
  1968 Kesä +15,6, Heinä +14,3
  1970 Kesä +16,7, Heinä +15,8
  1980 Kesä +16,8, Heinä +16,4
  1986 Kesä +16,4, Heinä +16,3
  1992 Kesä +15,2, Heinä +14,5
  1995 Kesä +16,5, Heinä +14,7
  1999 Kesä +17,7, Heinä +16,8

  Joten kyllä se heinäkuu voi olla kesäkuuta viileämpi, keskimäärin siis noin 1/6.

  • Janne
   25/06/2013 11:57

   Vähän samal taval joulukuu voi olla tammikuuta kylmempi. Torstaiksi näyttäisi tulevan ukkosia, saa nyt nähä yltääkö nytkään tänne mut katsotaan.

 39. Janne
  25/06/2013 12:41

  Eipä näytä tutkassa olevan ukkosia vaikka kastepiste on lähes 19 astetta.

  • Juhani
   25/06/2013 13:41

   Täällä Hauholla ainakin jyrähtelee harvakseltaan ja näkyy muutama jo tutkassakin. Torstaiksi GFS:n datassa lukemat ovat aika huikeita. Saas nähdä, mitä kehittyy. Etelästä nousevan kylmän rintaman aikataulu näyttää olevan vielä hiukan epäselvä. Hirlamin mukaan se kulkisi torstaina klo 12 UTC Liettuasta Itämeren poikki Ruotsiin. Bracknell puolestaan laskee, että se oilisi silloin jo saavuttanut Suomen etelärannikon. Kyllähän tuon rintaman etupuolelle pakkautuu kovinkin ukkosherkkää ilmamassaa.

 40. Nicholas
  25/06/2013 14:02

  Nyt näyttäisi taas kerran siltä etteivät kylmänpurkaukset pääse tänne meille koska sulkukorkea on jäänyt päälle. Tämä tarkoittaa taas yhtä helvettiä koko loppukesäks jolloin päivittäin käydään hellelukemissa tai hieman niitten alapuolella. Kohta on hermot niin kireällä että tekisin mitä tahansa päästäkseni pois tästä Jumalan hylkäämästä maasta.

  • Heta
   25/06/2013 16:28

   No mihin sitten muuttaisit? Niitä Jumalan hylkäämiä maita on aika paljon, jos hermot menee oikeasti jo vajaan 25 asteen lämpötiloissa. Se että juuri nyt paikoin Länsi-Euroopassa on tätä viileämpää, ei todellakaan tarkoita, että niin jatkuisi koko kesän – lämpimimmät kuukaudet ovat vasta edessäpäin ja taatusti jossain vaiheessa lämmintä ilmaa pääsee virtaamaan sinnekin.

   Euroopan maista äkkiä tulee mieleen vain saarivaltiot Islanti ja Irlanti, joissa normaalikesinä ei hellerajoja hätyytellä. Mutta ihan hyviä vaihtoehtoja nuokin, jos ei ihan Grönlantiin halua muuttaa.

 41. Nicholas
  25/06/2013 14:03

  Mietin miten kauan tää meno voi jatkua. Ihan sairasta että samaan aikaan Etelä-Ruotsin länsirannikolla on 15-18 astetta ja täällä meillä helle vaan jatkuu. Ne luvatut ukkoset ja viileämmät kelit ovat häipyneet sääkartoilta ainakin Etelä-Suomen kohdalta ja ennustetut lämpötilat sen kun nousevat.

 42. Nicholas
  25/06/2013 14:05

  Ja nämä jotka kommentoivat että on pilvistä ja vain +20 vaikka piti olla hellettä niin nehän taitavat olla sairaita päästään tai sitten asuvat saarella missä hyvinkin voi olla noin ihanan viileetä

  • Janne
   25/06/2013 15:05

   Missäs päin Suomee asut? Ei nää Suomen helteet yleensä nyt niin kauheita ole perusterveille. Hommaat vain tuulettimet ja muutenkin huolehdit asunnon viilentämisestä. Niin ja muista tietenkin riittävä juominen jne. Nauti nyt hyvä mies kun voi liikkua t-paidalla ja valoisaa on pitkään. Tosin itsekin kuulun niihin ihmisiin jotka tykkää kaikista neljästä vuodenajasta ja pidän myös siitä kun syksy alkaa. Hyvää kesää!!!

 43. Janne
  25/06/2013 15:12

  Ukkosista :
  Torstaina täytyy kyllä lähteä bongailemaan. Lähes varmasti johonkin päin Suomea tulee kunnon settiä meneekö 10000 salamaa rikki vai jäädänkö alle tonniin. Siinä riittää jännäämistä

  Nappaa kuvia jos mahdollista!

 44. Juhani
  25/06/2013 15:21

  Nuorempana ei ollut mitään väliä, vaikka oli 30 astetta mittarissa. Nyt on kertynyt sen verran käyttötunteja, että parhaalta kesälämmöltä tuntuu sellainen 20-24 astetta. Mutta kyllähän nyt pärjää hyvin kovillakin helteillä. Sisätilat voi jäähdyttää ilalämpöpumpulla. Auton automaatti-ilmastointi pitää sisälämpötilan 21 asteessa, johon sen yleensä säädän. Ruoka säilyy jääkaapeissa jne. Toista se oli ennen, kun auto (puhumattakaan junista ja linja-autoista) oli helteellä kuin sauna, sisätiloissa 30 astetta ja tuore ruoka ei säilynyt kellarissa kuin päivän pari.

  • Janne
   25/06/2013 15:24

   Kaikilla ei ole mahiksia ilmalämpöpumppuun. Jos ikkunan avaa tulee amppareita ja ei se muutenkaan auta.

   • Nimetön
    25/06/2013 15:35

    Iso erohan on siinä asuuko kerrostalossa vai omakotitalossa. Kerrostalossa asuvalla tutulla on helposti asunnossa 30 astetta tai yli, kun on eteläpuolelle ikkunat ja asuu kolmannessa kerroksessa. Ja ikkunoiden auki pitäminen yöllä ei välttämättä paljoa auta. Siirrettävät ilmastointilaitteet tosin ovat suht edullisia (n. 200-500 euroa) ja niillä ainakin jossain määrin viilenee vaikka eiväthän ne samaa teholuokkaa ole kuin ilmanlämpöpumput.

   • Nicholas
    25/06/2013 15:41

    Ilmastointilaite löytyy jonka sain aikoinaan vanhalta tädiltä mutta ei ole varaa pitää sitä päällä kun se helposti vie 4-5e vuorokaudessa. Ja en muuten valittaisi mutta miksi nykyään pitää olla viitisen astetta tavanomaista lämpimämpää joka ikinen kesä paitsi harvoin (ehkä kerran neljässä vuodessa) jolloin on ihan tavallinen kesä. Ei tämmöset lämpötilat kuuluisi olla ennen heinäkuun loppua jolloin yöt jo ovat pidentyneet sen verran ettei helteitä voi esiintyä enää kovin pitkään. Näin ainakin etelärannikolla. Ja asun tosiaan kerrostalossa missä ilma ei kulje yhtään ja ikkunat on ainoastaan länteen päin ja ei auta pitää niitä auki vaikka kuinka ulkona tuulee, se ilma ei jostain syystä pääse sisälle (mutta naapurin tupakansavut kylläkin) ja jos ne pitää kiinni ja pistää tuulettimet täysille niin ei sekään auta koska seinät lämpenee sen verran että tuntuu saunalta (kaihtimet on kyllä kiinni). Jospa joskus tulisi niinkin positiivinen yllätys että tämmösen helvetin jälkeen viilenisi takaisin normaaliin mutta turha elää toivossa.

   • Janne
    25/06/2013 15:45

    Myöhäisin hellepäivä Suomessa on 17.9. Kannattaa hommata pimentävät rullaverhot. Jos ikkunasi ovat länteen niin aamut ovat varmasti ihanan viileitä ja yöllä kannattaa hyödyntää viileä ilma.

   • Nicholas
    25/06/2013 15:55

    Siinähän hyödynnät kun jo aamuyhdeksältä on +23 ja yölläkin +18. Huippulämpiminä kesinä 2006, 2010 ja 2011 toukokuu oli vielä ihanan viileä ja yölämpötilatkin alle 10 asteessa. Ja koskaan ei ole toivoa edes normaalista loppukesästä ja tänä vuonna sai 2 kuukautta kärsimystä kaupan päälle.

   • Janne
    25/06/2013 16:11

    Tuossa tilanteessa lähinnä ikkunoiden peittäminen pimentävillä verhoilla näyttäis olevan ainut apukeino. Kannattaa myös käydä uimassa.

 45. Matti
  25/06/2013 16:54

  Mielenkiintoinen ”splitti” havannoitu testbedin tutkassa Lahden lähistöllä parin tunnin sisällä. Ei ihan riittänyt energiat sitten supersolua muodostaa, mutta hienolta näyttää tutkakuvassa silti 🙂

 46. Nicholas
  25/06/2013 17:15

  Eihän muulla Suomella kuin ihan etelärannikolla näytä olevan mitään hätää. Yölämpötilat 4-5 astetta viileämpiä kuin meillä. Vain pääkaupunkiseudulla ja idässä on inhottavan lämmintä.

  • Jussi
   25/06/2013 17:36

   Täytyy myöntää, että tunnistan Nicholaksen purkauksista täysin itseni. Nämä helteet aiheuttavat mulle lähinnä raivoa ja epätoivoa – ei kai taas! Myös mä olen turhautunut siitä, että ns. normaaleja kesiä ei ole kuin noin 5 vuoden välein. Suomen kesässä on kaksi moodia: vesisadetta ja tuulista matalapainetta tai viikkoja tai kenties kuukausia kestävää hellettä.

   Sanotaan nyt ruma sana niin kuin se on: ilmastonmuutos tämän takana on. Ei yksittäisen sääilmiön vaan tämän trendin, jossa voimakkaat sääilmiöt yleistyvät suuntaan ja toiseen.

   Kesä 2010 oli mulle sikäli pohjakosketus, että heinäkuun helleaalto oli silloin niin horroria, että näen siitä vieläkin painajaisia.

   • AP
    25/06/2013 20:45

    Jäitä hattuun nyt! (kirjaimellisestikin, jos se oloa helpottaa…) Kesän 2010 lämpöaalto rajuilmoineen oli poikkeuksellista. Sen sijaan tämänhetkisessä lämpöjaksossa ei ole *mitään* poikkeuksellista tai erikoista, eikä vielä voida sanoa mitään varmaa heinä- ja elokuusta eikä siten mitään tyhjentävää koko kesän kuumuudesta.

    Ja mikä nyt sitten on normaali kesä? Ainakin tasainen keskiarvojen mukainen kesä se vasta epänormaali onkin! Eikä se myöskään niin mene, että viileä sää on aina normaalia ja helteinen epänormaalia. Luin jo joskus 90-luvulla artikkelin, jossa sanottin tyypilliseen Suomen kesään kuuluvan 3-5 helleaaltoa, jotka kestävät kukin enintään 5 päivää kerrallaan. Tietysti joskus voi käydä niinkin, että helle tuleekin yhtenä pitkänä jaksona kuten 2005 jolloin ennen heinäkuuta ei ollut hellepäiviä yhtään, sitten hellettä oli heinäkuussa kaksi viikkoa putkeen ja sitten oli enää 1-2 yksittäistä hellepäivää elokuussa.

 47. Nicholas
  25/06/2013 17:20

  Janne :
  Myöhäisin hellepäivä Suomessa on 17.9. Kannattaa hommata pimentävät rullaverhot. Jos ikkunasi ovat länteen niin aamut ovat varmasti ihanan viileitä ja yöllä kannattaa hyödyntää viileä ilma.

  Toi on vuodelta 1947 ja silloin taisi olla niin huonot välineet että aurinko vaan pääsi loistamaan suoraan anturiin. Ja tuskinpa tuolloin oli koko kesä yhtä hellettä.

  • Janne
   25/06/2013 19:09

   En usko että tuolloinkaan enää mitattiin ”auringossa lämpötilaa” on se asia (toivottavasti) tarkistettu. Olisko Paulilla tietoa?

   • Juhani
    25/06/2013 19:44

    Onhan se tietenkin ihan virallinen lukema. Kyllä mittarikojut silloin olivat jo ihan ok. Ja samanlaisilla kojuilla operoitiin sen jälkeen vielä muutama vuosikymmen. Vuonna 2006 oli 23.9. Tampereella 24,1 astetta. Tieto löytyy ilmastokatsauksesta.
    Jos asian ilmaisisi rahvaanomaisesgti, niin sanoisi, että nyt meillä sataa kusilämmintä vettä. Mittarissa +25 ja ilma alkaa olla vesihöyryä – kosteus 81 %.

   • Janne
    25/06/2013 19:53

    Mikä tai oikeastaan mitkä ovat Suomen kastepisteitten lämpötilaennätykset?

 48. Tapio R
  25/06/2013 17:43

  Eilen naapureille ja muillekin varoittelin, että torstaina on mahdollisuudet voimakkaisiin syöksyvirtauksiin samaan tapaan kuin Unton päivänä 2002 tai Reetan päivänä 1970. Vihjaisin mahdollisista sähkökatkoista torstain mahdollisten ja jopa todennäköisten syöksyvirtausten yhteydessä kylmän rintaman yhteydessä.

 49. Antti L
  25/06/2013 20:34

  Tuossa oli juttua siitä milloin heinäkuu on ollut kesäkuuta viileämpi ja Jyväskylän lukemat oli jo saatukin. Myös Helsingissä heinäkuu oli kesäkuuta viileämpi vuosina 1965, 1968 ja 1970. Eli juuri niihin aikoihin kun mainostamani juhannushelteet olivat lähes joka vuotisia. Sen jälkeen näin on tapahtunut vain 1995, jos oikein äkkiä katsoin.

  • AP
   25/06/2013 20:54

   Myös Tampereella noin on käynyt 1968 ja 1995 – silloin heinäkuu on ollut vasta 3. lämpimin kuukausi, sillä elokuukin on ollut heinäkuuta lämpimämpi. Näin kävi myös 1979.

 50. Matti
  25/06/2013 21:13

  Saas nähdä tuleeko ensimmäinen ”trooppinen yö” Helsinkiin eli alin lämpötila yli 20. Lähellä oltiin jo viime yönä. Nyt olisi hyvä mahdollisuus.

  • Matti
   25/06/2013 21:14

   Samainen mahdollisuus näyttää olevan ainakin Lappeenrannan mittauspisteellä.

  • Tapio R
   26/06/2013 06:28

   Ei tullut vielä trooppisen lämpöistä yötä Otavassa. Yön alin lämpötila oli 15°. Täksi päiväksi on koko maahan ennustettu sadekuuroja sekä ukkosia. Katsotaan jaksaako vielä tänään pilvet kehittyä kuuroiksi Päijänteen itäpuolella.

 51. Sami
  25/06/2013 22:11

  Minä ainakin nautin näistä helteistä, en pidä pätkääkään talvesta pakkasineen ja liukkauksineen. Kesähelteillä tarttee laittaa vain shortsit jalkaan ja lähteä kävelemään tai lenkille ja sitten kun tulee kuuma niin vain kylmään suihkuun. Tämä helleaika on kuitenkin niin lyhyt(pääosin kesäkuun alusta elokuun puoliväliin), talvella näitä pakkasia ja liukkauksia voi olla liki puolen vuoden ajan.
  Torstai on toivoa täynnä, melkein sanoisin että tilanne näyttää liiankin hyvältä, yleensä näistä saadaan lopulta se kuuluisa pannukakku aikaan.

  • Matti
   25/06/2013 22:15

   Kyllä. En minäkään ymmärrä lämmöstä valittamista. Vaatteita vain rohkeasti pois 😉

  • Janne
   25/06/2013 22:20

   Niin mutta kuumutta vastaan ei voi suojautua, ulkona ei viitti alasti kulkea! 😉
   Itse suhtaudun varauksella noihin ukkosennusteisiin mutta pieni toivonkipinä elää!

 52. Tapio R
  26/06/2013 06:44

  Foreca ennustaa koko ensi viikoksi 27° – 29° hellelukemia.

 53. Tuomo T.
  26/06/2013 06:58

  Kyllä nyt oli ihan selvä trooppinen yö Helsingissä: 22 astetta oli jo kuuden aikaan! Jotain tosi perusteellista sattui kyllä viime päivinä, kun ennuste jäähtymisestä noin 20 lukemiin muuttui viikkojen helteeksi. Ja tämä kaikki on tapahtunut jo reilusti kesäkuun puolella. Yli 20:n yöt ovat harvinaisia ja yleensä niitä sattuu heinä-elokuun vaihteessa jos silloinkaan.

  Olen kyllä ällistynyt lähiviikkojenkin kuumuudesta. Tuleeko koko Euroopan kuumuus jälleen kerran Suomen yli?

  • Matti
   26/06/2013 08:22

   Joo ainakin Rautatientorilla yön alin oli yli +21. Kumpulassakin pientä notkahdusta lukuunottamatta oltiin +20 päällä koko yö.

  • Tuomo T.
   26/06/2013 08:33

   Ihan aidosti tulee sellainen olo, että mihin tänä kesänä oikein vielä ylletään? Ajatellaanpa vaikka Helsinkiä. Toukokuun keskilämpötila oli +12,6. Sellainen voisi olla kolea kesäkuu, on niitä nähty 2000-luvulla. Tämän kuun keskilämpötila nousee ainakin noin 17,5:een. Jos sama trendi jatkuu heinäkuussa, kirjattaisiin kansien väliin kuun lopussa yli 20 asteen keskiarvo. Sellainen oli viimeksi 2011 ja 2010, mutta voisiko muka tulla nyt, parin vuoden tauon jälkeen, uudestaan?

   2000-luvun taitteessa hyvin kuumat kesät tulivat 4-5 vuoden sykleissä: 1997, 2002, 2006. Sitten tuli 2010 ja 2011. Jatkuuko lista 2013?

   • Nicholas
    26/06/2013 13:25

    Aivan takuuvarmasti jatkuu. Nyt kun tää lämpötehdas aukesi niin se jää päälle, valitettavasti.

 54. Kristian
  26/06/2013 09:01

  Ei uskoisi, mutta tässähän pitäisi lähteä esimerkiksi Amsterdamiin tai niinkin lähelle kuin Köpikseen vilvoittelemaan! Luulin, että Kuusamo, jonne olemme menossa, ajaisi saman asian mutta turha toivo.

  http://www.foreca.fi/Netherlands/Amsterdam/tenday

  Tässä on prikulleen sama tilanne kuin touko-kesäkuun vaihteessa: matalapaine pörrää Keski-Euroopan päällä ja Venäjä pumppaa kaikki kuumansa tänne.

 55. Juhani
  26/06/2013 09:18

  Trooppinen yö oli myös täällä meillä Hauholla. Yön alin oli 21,5 astetta ja ilman kosteus nyt aamulla 92 %. Kastepiste yli 20 astetta. Näihin aikoihin oli kesällä 1988 samanlaista säätä. Erittäin kosteaa ja kuumaa ilmamassaa oli silloinkin. Muistan hyvin, kun eräänäkin lauantaiaamuna taivas oli kauttaaltaan pilvessä, vettä satoi reippaasti ja mittarissa oli 23 astetta. Kun iltapäivällä aurinko pääsi tuikkaisemaan pilvien välistä, niin lämpötila nousi hetkessä 29 asteeseen. Joka paikka höyrysi.

  • Helteet
   26/06/2013 09:29

   Joo taitaa olla ilmastointilaitteen osto edessä… kumma juttu, ettei vuokra-asuntoihin saada ilmastointia talon puolesta, kiskuri vuokraa on tullut jo vuosikaudet maksettua ja aina kesäisin ollaan kuin paistinpannussa.

 56. Juhani
  26/06/2013 09:25

  Blogin otsikko ei ole ihan ajankohtainen. 🙂

  • Ukkosista
   26/06/2013 09:46

   Helteiden tauossa tauko ? 😀

 57. Jykä
  26/06/2013 10:32

  Voisiko joku selventää miksi etelä-Suomessa ei tällä hetkellä ole hellevaroitusta päällä? Vuorokauden keskilämpötila kun huitelee jossain 25 asteen lähettyvillä…..pohjanmaata kun varoiteltiin silloin alkukuusta jo n 12 asteen lämpötiloissa?

 58. Sami
  26/06/2013 10:43

  Jyväskylään forecan ennusteen mukaan olisi tulossa 24.6.-5.7. ajan keskiarvoksi +21,2, jotkut pidemmän ajan ennusteet joiden luotettavuutta toki pitää epäillä ennustavat lämmön jatkuvan pitkälle yli heinäkuun puolenvälin. Aika hyvin on tänä vuonna osunut puolivuosittainen sää eli talvella kylmää, kesällä kuumaa…tässä jyväskylän tiedot:

  Joulukuun 1.-6.päivä hyvin kylmää->kesäkuun 1.-6.päivä helteistä
  Joulukuun 7.-17.päivä miedompaa pakkasta->kesäkuun 7.-20.päivä tavanomaista tai hiukan viileämpää kesäkuun säätä
  18.-26.12. pakkanen kiristyi->21.6. sää lämpeni.

  Tässä 2007-08 talvesta alkaen joulu-helmikuun ja touko-elokuun poikkeamat keskiarvoon jyväskylässä, aika hyvin on osunut kylmä talvi-lämmin kesä, lämmin talvi-viileä kesä, tavanomainen talvi-tavanomainen kesä.

  Talvi 2007-08 +5,7, Touko-Elokuu 2008 -1,2
  Talvi 2008-09 +2,4, Touko-Elokuu 2009 +0,2
  Talvi 2009-10 -4,5, Touko-Elokuu 2010 +1,9
  Talvi 2010-11 -4,7, Touko-Elokuu 2011 +1,4
  Talvi 2011-12 +0,8, Touko-Elokuu 2012 -0,1

  Tämän vuoden osalta tietysti tulee hiukan säröä kun helmikuu oli leuto, mutta olihan taas maaliskuu yksi kylmimmistä…

 59. Janne
  26/06/2013 12:03

  Huh huh nyt jos Espoossa 27,2!

  • Nimetön
   26/06/2013 13:53

   Helsinki-Vantaalla tulee tänään menemään +30 rikki. Tosiaan ihmetyttää että vain idässä hellevaroitus. Koko eteläosa maata on yhtä lämmin ja esim Helsingissä kastepiste on itää korkeampi (>+17)

   • Janne
    26/06/2013 14:03

    Huomiselle on annettu sade- ja ukkosvaroitukset. Itsekin olen ihmeissään ettei etelää varoiteta helteistä kun yleensä sääuutisointi on niin eteläkeskeistä!

   • Matti
    26/06/2013 14:14

    Noniin Hki-Vantaa +30, menikin rikki vähän nopeammin mitä oletin 😀 muu Helsinki lämpenee perässä hyvää vauhtia

   • Janne
    26/06/2013 14:18

    Meniskö jossain jopa kesäkuun ennätys rikki, eipä taida niin paljoa lämmetä ainakaan tänään.

 60. Sami
  26/06/2013 14:18

  Jahas…ilmatieteenlaitoksen sivuilta on hävinnyt Jyväskylän osalta salamankuvat tuntiennusteesta, näinkö se tosiaan käy että kuorrutetun kermakakun sijasta saadaan tyytyä palaneeseen pannukakkuun.

  • Janne
   26/06/2013 14:20

   Virossa näkyy salamoita, yltäiskö etelärannikolle vain jarruttaako Suomenlahti. Eipä siellä edes niin paljoa ukkosta ainakaan tällä hetkellä.

 61. Teemu
  26/06/2013 14:22

  Sami :
  Jahas…ilmatieteenlaitoksen sivuilta on hävinnyt Jyväskylän osalta salamankuvat tuntiennusteesta, näinkö se tosiaan käy että kuorrutetun kermakakun sijasta saadaan tyytyä palaneeseen pannukakkuun.

  Nooh, Jyväskylään tainnut kuitenkin tulla ukkosta tänä kesänä reilummin kuin Uudellemaalle / Etelä-Rannikolle..:)

  • Ukkosista
   26/06/2013 14:36

   Pistän rohkean ennusteen peliin ja ennustan, että huomisen salamasaldo jää alle sadan.

   • Matti
    26/06/2013 14:42

    Rohkea veikkaus. Itse veikkaan että lännessä tuo 100 menee rikki alle 5 minuutissa kun ensimmäiset kuuroryppäät muodostuvat

 62. Janne
  26/06/2013 14:41

  Miten tuolta avoimesta datasta katsotaan salamahavainnot?

 63. Tapio R
  26/06/2013 15:32

  Savonlinnassa mitattu 34,1°, Kouvolassa 31,9°, Mikkelissä 30,4°, Imatralla 31° ja Nurmeksessakin 30,6°. Nämä ovat tiesääasemilta. Kuinka luotettavia nämä havainnot ovat?

 64. Nicholas
  26/06/2013 15:50

  Onko viime aikoina koskaan tapahtunut niin että huippulämpimän jakson jälkeen oltaisi palattu normaaliin heinäkuussa? Nyt taas puhutaan siitä että 2010 toistuisi ja tätä menoa jatkuisi elokuun puoliväliin. Pelkään pahoin että se on totuus.

  • Janne
   26/06/2013 15:54

   Heinäkuussa 2010 ainoastaan 24.7 oli suorastaan kylmä mikä osaltaan johtui kuumaan tottumisesta mut sen jälkeen kuumeni ja lämpöennätys meni rikki. Kyseessä siis hyvin pikainen ”visiitti” normisäässä!

  • Tapio R
   26/06/2013 16:01

   Vuonna 1988 hellejakso katkesi 19.7, jonka jälkeen loppukesä oli melko viileää.

 65. Ukkosista
  26/06/2013 16:17

  Kyllä tuo itämeri on aivan kammottava lätäkkö. Kaikki ukkoset jäävät Viron puolelle.

 66. Tapio R
  26/06/2013 16:37

  Savonlinnan Kulennoisten tiesääasema ilmoittaa nyt 34,8°.

 67. Nicholas
  26/06/2013 16:44

  Eniten tässä vihastuttaa se ettei kukaan ikinä pysty ennustamaan tämmöstä edes pari viikkoa (päivää) etukäteen. Tästä luvattiin vielä 1.6 tavanomaista kylmempää kesää jolloin ilmavirtaukset kävisivät pohjoisesta. Aina käy kuitenkin päinvastoin. Olisin kiitollinen jos joskus edes voisimme kulkea kultaista keskitietä eikä aina ääripäässä.

 68. Juhani
  26/06/2013 16:45

  Lieksa 31,7. Tiesääasemien anturit ovat miten sattuu. Ei niihin voi luottaa.

  • Janne
   26/06/2013 17:29

   Vielä kun tiestä hohkaa sitä lämpöä. Asunnossa on nyt liki 32 astetta ja ulkona vajaa 30. En usko et huomenna tulee ukkosta sillä kuten sanottua, Suomenlahti hoitaa hommansa!

   • 26/06/2013 17:35

    Etelärannikolla saattaa toisaalta ukkostaa jo tänä iltana….

   • Janne
    26/06/2013 17:55

    Taivas näyttää jo lupaavalta, pidetään pää kylmänä ja katsotaan.

  • Ukkosista
   26/06/2013 17:56

   Voin lyödä vaikka vetoa, että etelärannikolla ei paria pikku jyrähdystä lukuunottamatta tapahdu yhtään mitään. Nää ennusteet ja vouhotukset rajuista ukkosista on niin nähty. Kyllä muualle Suomeen tulee ukkosta. mutta etelä jää ilman ei voi mitään 😛

   • Janne
    26/06/2013 18:07

    Jos media julkaisisi sääennusteet samalla tavalla kuin IL niin ihmiset eivät niin vauhkoontuisi. Tänä kesänä on jyrissyt viime alkukesiin nähden ihan kivasti ja onneksi pahoja vahinkojakaan ole syntynyt. Mä heitän veikkauksen huomenna paikannetaan 3000 salamaa! 😉

 69. Jykä
  26/06/2013 17:35

  Mua edelleen ihmetyttää nämä hellevaroitukset…jos päivän ylin on n 31 C ja yölämpötilat ovat koko etelä-Suomessa luokkaa 19 C niin miksei varoitusta anneta?

  • Janne
   26/06/2013 17:51

   Lähetä ilmatieteenlaitokselle palautette!

 70. Janne
  26/06/2013 18:16

  Suomenlahdella näkyy tutkassa salamoita!! Toivottavasti ne (minä mukaanlukien) jotka sanoo ettei etelässä tule ukkosia ovat väärässä!

 71. Juhani
  26/06/2013 19:05

  Kesän lämpöennätys meni sitten niukasti rikki, kun Lieksassa oli 31,8 astetta. Täällä Hauholla oman mittarin mukaan maksimi oli 29,5 astetta. Sisällä talossa 22 astetta. 🙂
  Viron ukkosten yritykset Suomenlahden yli ovat toistaiseksi meren päällä hiipuneet.

  • Janne
   26/06/2013 19:40

   Onko hyvä ilmalämpöpumppu? Tän illan ukkoset valitettavasti siis hyytyivät mutta huominen torstai on toivoa täynnä.

 72. Tapio R
  26/06/2013 19:51

  Otavaan on etelästä saapumassa alasinpilviä. Ensimmäiset näyttäisivän litistyvän, mutta ukkosta on ennustettu jo puolenyön jälkeen ja jatkuvan huomisiltaan saakka.

 73. Jykä
  26/06/2013 21:28

  Edelleen monin paikoin hellettä ja kello kohta puoli kymmenen… 🙂

 74. Antti L
  26/06/2013 21:29

  Eikö tuo hellevaroituksen ehto ollut, että kolme päivää vähintään 28 astetta. Tänä iltana Virosta tulleet alasinpilvet viilentävät huomenna sen verran, että tuo ei ylity – eikä ukkostakaan tule, siitä pilvikerros pitää huolen.

 75. Sami
  26/06/2013 22:27

  Huomennahan nuo ukkoskuurot eivät synny viron puolella vaan suomen päällä, toki silloin pääkaupunkiseutu jäänee hiukan paitsioon ukkosista mutta kyllä luotan että huomenna tulee ihan kiva näytös, veikkaan maasalamien määräksi 7500.

  Oli tosiaan lämmin ilta, olin tuossa tuomaroimassa peliä ja klo 21 oli vielä yli 27 astetta, Jyväskylän keskiarvoksi on tulossa tänään 23,5…24,0. Todellinen haku on nyt jyväskylässä toiseksi lämpimimmäksi kesäkuuksi, peräkkäin siis lämpimin toukokuu ja toiseksi lämpimin kesäkuu…kylmän puolelta samanlainen oli 1985 kun tammikuu oli toiseksi kylmin ja helmikuu kylmin.

 76. Matti
  27/06/2013 00:14

  Nyt tulevana yönä on monessa paikkaa vähintään +22 lämpötiloja. Tarkenee 🙂

 77. jm
  27/06/2013 00:32

  Nyt näyttää jo etelässä alkaneen uusien ukkossolujen kehitys, ensimmäiset salamat Hämeenlinnasta länteenpäin ja ihan kivasti näyttääkin salamoivan. Kehittyivät muuten todella nopeasti nuo kyseiset solut ja kehitys näyttäisi jatkuvan.

 78. Sami
  27/06/2013 04:45

  Ihan napakka ukkoskuuro tuli jo näin yöaikaan tuosta mikä aloitti kehittymisensä hämeenlinnan paikkeilta, sai raivon vasta pirkanmaan ja eteläpohjanmaan rajoilla ja nyt aika kovaa salamointia kauhajoen paikkeilla näyttäisi olevan. Jyväskylän lentoasemalla ei saatu täysin trooppista yötä, kaksi mittausta oli ennen klo3 alle +20. Ilmatieteenlaitos ennustaa että jyväskylässä kipitettäisiin jopa +29 asteeseen ennen kuin ukkoskuurot alkaisi klo 12 paikkeilla. Nämä on sitten erikoisia päiviä, nukkumista tunti-pari kerralla ja sitten on tarkistettava tilanne.

  • Sami
   27/06/2013 04:52

   Karvialla näytti tulevan yli 25mm tunnissa tästä yön ukkoskuurosta, joten kyllä on ihan tujua tavaraa.

 79. Tapio R
  27/06/2013 06:58

  Otavassa oli yöllä pilvistä ja alin lämpötila oli 19°. Nyt on taas täysin selkeää, ei ensimmäistäkään pilveä taivaalla ja lämpötila alkanut nopeasti nousta. Tuleeko tänään kesän lämpöennätys, jää nähtäväksi? Nyt on myös edellytykset kunnon ukkosille, kun on hyvin kosteaa, vai menevätkö ukkospilvet alueen ulkopuolelta?

  • Tapio R
   27/06/2013 07:04

   Edellistä kirjoittaessani keskipilvilauttoja ilmestyi taivaalle.

 80. Ukkosista
  27/06/2013 07:26

  Osaako joku selittää tämän. Tuntuu, ettei alkukesän aikana mikään möykky tule suomenlahden yli ja tällä hetkellä suomenlahti on 17-24 asteinen. Kun taas selkämeren yli, joka on noin 10-15 astetta ukkoset tykkäävät mennä lähes aina kun niitä sinne eksyy. Ei mene jakeluun täällä päin 🙂

 81. Juhani
  27/06/2013 08:59

  Hauholla yön alin 22,5 astetta. Muutama etäinen ukkosen kumahdus tässä aamuhetkinä, mutta aurinko paistaa ja helleraja meni rikki jo noin klo 8.30. Illalla viimeinen vilkaisu mittariin klo 23, jolloin asteita oli 26. Yön ukkoset menivät sen verran kaukaa lännestä, ettei edes ukkosmittari Aksu-koira herättänyt.

 82. Tapio R
  27/06/2013 10:43

  Otavassa edelleen lähes selkeää ja ukkosista ei tietoakaan. Etelälounaassa näkyy jotain pilveä, mutta lienee matalaa kumpupilveä. Puut kuitenkin estävät tarkemman selvittämisen. Lämpötila on jo 29 astetta, joten 30 asteen raja rikkoutunee tänäänkin ellei aivan radikaalia muutosta säähän tule tunnin parin sisällä.

  • Ukkosista
   27/06/2013 11:31

   Onneksi täällä etelässä sade on viilentänyt lämpötilan noin 20:een asteeseen.

  • El Tiempo
   27/06/2013 14:01

   Joo, sama Mikkelissä, kuinka ollakaan. Puoli astetta on enemmän, kuin eilen, omassa mittarissa 30,5. Kyllä kelpaa tehdä ulkohommia – uskalsin ruveta maalaushommiin, kun ei näyttänyt sateiselta. Viime kesänä ei voinut maalata yhtään mitään, eikä muutenkaan ulkona olla.
   Viimeyönä ei malttanut nukkumaan mennä, kun puoli yhden aikaan oli vielä 22°. Minä kyllä nautin, vaikka jos valita voisi, niin muutaman asteen luovuttaisin talven pakkasia helpottamaan!

 83. Janne
  27/06/2013 11:37

  Onko Uudellamaalla jo ukkostanut, itse en ole havainnut. Katsotaa kenen salamaveikkaus osuu parhaiten! Tällä hetkellä pilvistä mutta silti 23 astetta.

  • Juhani
   27/06/2013 11:59

   Onhan tuohon Porvoon pohjoispuolelle just syntynyt solua.

 84. Sami
  27/06/2013 11:50

  Mitään ukkoskuurokehitystä ei ole ollut lahden ja pohjois-karjalan välillä aamupäivällä. Jyväskylään ukkoskuuro osuu parhaiten jos syntyy linjalle Jyväskylä-Mikkeli-Imatra. Pannukakulta tämä tällä hetkellä tuntuu, mutta ei vielä heitetä kirvestä kaivoon. Saas nähdä poksahtaako Jyväskylässä 30 astetta(klo 11.30 +28,2) ennen kuin sade tulee(jos tulee).

  • Ukkosista
   27/06/2013 11:59

   Riippuu siitä, missä asut. Länsi-Suomi on tänään(kin) saanut osakseet aivan riittävästi ukkosia 😀

 85. HenkkaL
  27/06/2013 12:16

  Se taisi olla siinä, ainakin täällä pääkaupunkiseudulla. Paska tsägä. Taas

 86. Juhani
  27/06/2013 12:54

  Aika komea rypäs kehittyi nopeasti Itä-Uudellemaalle ja on jo Päijät-Hämeessä. Hauhollakin kuuluu etäistä kumahtelua idästä.

 87. Janne
  27/06/2013 13:08

  Tällä hetkellä jossain tuolla Lahden suunnilla näyttäis ukkostavan kunnolla.

  • Juhani
   27/06/2013 13:32

   Kyllä. Saman ryppään länsireunan jytinä kuuluu meille ihan taukoamattomana. Näyttää siltä, että se kehittää länsireunalleen uusia soluja, jotka tulisivat sitten suoraan meille.

   • Janne
    27/06/2013 13:40

    Toinen laaja ukkosrypäs on P-maalla, itse jo eilen uumoilin ettei tänne ukkosia tule joten en ole niin pettynyt.

 88. Sami
  27/06/2013 13:29

  Ennuste edelleen lupaa puoleenyöhön saakka ukkosta Jyväskylään, mutta ei ole huono veikkaus että ei tule pisaraakaan eikä ukkosen pihahdustakaan. Tuo Lahden ukkosrypäs menee armotta lännen puolelta reilusti ohi ellei kerää hurjasti leveyttä tai muuta suuntaa pohjoiseen luoteen sijasta.

  • Janne
   27/06/2013 15:07

   Nyt siellä Jyväskylässäkin näkyy tutkassa edes pientä salamointia, me täällä etelässä joudutaan pettymään – jälleen kerran! Tai toisaalta pitäisi olla iloinen kun ei tule mitään tuhoja!

 89. Tapio R
  27/06/2013 14:12

  Radio Suomessa kerrottiin tuulenpuuskien kaataneen puita Riihimäen radalle välillä Lahti – Järvelä. Liikenne korvataan busseilla. Syöksyvirtauksesta lienee kyse? Jos näin on, niin varoitteluni pari päivää sitten täälläkin osui taas kerran oikeaan. Paikkaa ei pysty etukäteen sanomaan, mutta kokonaisuus oli onnistunut.

 90. Tapio R
  27/06/2013 14:16

  Otavassa paistaa edelleen aurinko ja lämpöä 31 astetta. Jos Lahden ukkonen tulee Otavaan ja Mikkelin seudulle, niin 16-17 välillä jyrähtänee sekä syöksyvirtaukset todennäköisiä.

 91. Juhani
  27/06/2013 15:12

  Salamamäärä klo 13.30 mennessä yli 10 000 ja lisää tulee. Ilmatieteen laitoksen sivuille on ilmestynyt ylimääräinen varoitus keskisen Suomen maakuntiin.

 92. Janne
  27/06/2013 15:40

  Ukkoset äity aika koviksi jos vaaratiedotteeseen tuli tarvetta. Ihmetyttää miksei niitä edelleenkään voida rajata tietylle alueelle. Kun kuulin vaaratiedotteen äänen ajattelin että taasko joku karhu 😉

 93. Sami
  27/06/2013 15:45

  Joo, todellakin tuli tuo vaaratiedoite joka koski myös keski-suomea, nyt tuosta ohi meni ukkoskuuro, täällä ei ole satanut vielä yhtään. Lentoasemalla ollaan +30 asteessa. Toivottavasti vaaratiedotteen uhka toteutuu ja tulee sellainen rajuilma että itseänikin alkaisi jo pelottaa 😉

  • Janne
   27/06/2013 15:51

   Itse en pelkää ukkosta, mutta ilman minkään valtakunnan vaaratiedotteitakin en halua olla ulkosalla ukkosen aikaan. Oli muuten melko radikaali veto ilmatieteen laitokselta sillä sääilmiön on oltava poikkeuksellinen.

   • Matti
    27/06/2013 16:42

    2010 samoja varoituksia annettiin ainakin kolmesti, ja tuho oli valtavaa. Tossa juuri mainitsin, että pohjanmaalla näkyy bow echo, se riittänee varoituksen syysksi täydellisesti 🙂

  • Tapio R
   27/06/2013 16:00

   Laukaalla on kaatunut puita, kerrottiin Radio Keski-Suomessa ja Jyväskylän seudulla yli 7 000 kotitaloutta ilman sähköä. Kanta- ja Päijät-Hämeessä sähköttömiä kotitalouksia yli 20 000.

  • Matti
   27/06/2013 16:40

   Pohjanmaalla bow echo, eli tuhoa tulee

   • Matti
    27/06/2013 16:47

    Toivottavasti joku kuvaa sitä. Olis mielenkiintoista nähdä millasen hyllypilven se muodostaa

   • Janne
    27/06/2013 17:13

    Onneksi youtubeen tulee lähes aina ukkosvideoita. Nuo kelikamerat ovat hyvä keino seurata ukkosia tutkan ohella. Kyllä taidettiin Tapani-myrskyssä antaa vaaratiedote mutta silloin ei vaan välitetty tv:n välityksellä.

 94. Matti
  27/06/2013 17:45

  No mites nimimerkki ”ukkosista” suu nyt pannaan? Taidetaan lähennellä Suomen salamaennätystä 😀

  • Ukkosista
   27/06/2013 18:26

   Joo kyllähän sen tiesti, että länsi ja keski-Suomi saa osansa, mutta hyvin piti aivan eteläisimmän Suomen osalta kutinsa.. Pari kissan pierua taisin kuulla, mutta eipä juuri muuta.

 95. Juhani
  27/06/2013 18:34

  Kehitti sitten vielä Riihimäki-Hämeenlinna -akselilla mukavan ryppään, joka on liikkeessä just nyt tästä meidän yli. Vettä tuli äsken kuin putouksesta.

 96. Matti
  27/06/2013 18:39

  On kyllä uskomaton määrä energiaa ollut käytettävissä. En muista olenko nähnyt yli 3000kJ SBCAPEa nähnyt hetkeen / ollenkaan. Jos olisi tuuliväännettä enemmän niin 2010 olisi vain muisto rajuilmojen historiassa

 97. jm
  27/06/2013 18:48

  Kajaanissa muutama ukkosen jyrähdys ja nyt mössövesisade, tänne ei näytä ukkoset tulevan kun kuolemaan. On kyllä uskomattoman huono sijainti ukkosten kannalta kun aina tuntuu aina menevän päivän ukkoset 2 eri puolta ohitse .. no jospa vielä loppuillasta, yöllä tai aamulla jaksaisi jotain vielä tulla.

  Luotauksen mukaan ollut SBCAPE:a täälläkin 1886 J/kg ja LI – 6, mutta eipä noita ukkosia pahemmin ole siltikään kuulunut saatika sitten näkynyt.

 98. SääJaMää
  27/06/2013 19:29

  Mikä on bow echo? Täällä P-pohjanmaan, Kainuun ja Yläsavon välimaastossa havaittu vasta pari lähempänä olevaa salamaa. Nyt alkoi reilumpi vesisade mutta ei kuitenkaan mikään kaatosade. Tutkien mukaan saattaa kuitenkin jotain settiä tulla tännekin. Lämpötila edelleen sateesta huolimatta huikeat 21 astetta.

  • Nimetön
   27/06/2013 20:03

   Bow echo, eli suomeksi kaarikaiku, on voimakas ja järjestäytynyt ukkoskuurojono joka näyttää tutkassa kaarevalta. Niihin liittyy usein syöksyvirtauksia ja muitakin ukkosten vaarallisia ilmiöitä. tässä kuva: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/09/Bow_Echo_Kansas_City.jpg

   • SääJaMää
    27/06/2013 20:55

    Kiitos! Tietää jatkossa tunnistaa vastaavan tutkakuvista. Tuulituhoja on tuolla päin todella ollut mutta ei kaiketi yksittäisiä puita pahempaa.
    Täällä lopulta salamoi jonkin verran lähempänäkin mutta ei mitään isompaa tullut tähän hetkeen. Vesisade jatkuu ja lämpö laski 18 asteeseen.

 99. Janne
  27/06/2013 19:40

  Tää on ainakin 2000-luvun salamaennätys muttei taida olla kaikkien aikojen ennätys.

 100. Janne
  27/06/2013 20:47

  Nyt on ukkoset pääosin rauhoittuneet. Tosin Jyväskylän seudulla näyttäisi satavan pian melko rankasti ja ukkosta näyttää olevan mukana, Sami tietää paremmin, ja kaakkoisrajalla.

 101. Tapio R
  27/06/2013 21:26

  Otavaan ja Mikkeliin saapuu juuri kylmä rintama ukkosineen. Tulee viitostien suuntaisesti Lahdesta. Ei mikään iso pilvi. Nyt asuntoonkin kuului jyrähdys.

 102. Antti L
  27/06/2013 21:28

  Hyvin piti kutinsa eilisiltainen ennusteeni, että Virosta tulleet pilvenraadot estivät Uudellamaalla lämmön kohoamista yli 28 asteen ja että ukkoset täällä jäävät vähiin. No jos vielä pari kuukautta on hellettä, niin ehkä Suomenlahtikin alkaa kehittää jotain. Ties vaikka hurrikaaneja. Viime viikolla ulapan lämpötila oli vielä 14 astetta.

  • Ukkosista
   27/06/2013 22:45

   Antti selitäpäs tyhmemmälle, minkä takia ukkoset menevät selkämeren (joka on noin 5 astetta Suomenlahtea kylmempi) yli, mutta hajoavat pirstaleiksi Suomenlahtea ylittäessään?

   • Nimetön
    29/06/2013 13:44

    Sehän riippuu siitä onko kyse ns. ilmamassaukkosista vai kohokonvektiosta voimansa saavista rintamaukkosista. Virossa lämpiminä hellepäivinä kehittyvät ukkoset nyt yleensä ovat noita pinnasta ponnistavia ilmamassaukkosia, jotka hyytyvät viileän meren päälle ajautuessaan.

 103. Tapio R
  27/06/2013 22:28

  Ukkospilvi Lahden suunnasta tuli Viitostien suuntaisesti koilliseen, mutta vähän ennen Otavaa ja Mikkeliä pilven kulkusuunta muuttui oikealle eli suoraan kohti itää ja meni Otavan ja Mikkelin eteläpuolitse Ristiinaan.

 104. Matti
  27/06/2013 23:44

  Löysin sattumalta youtubesta jonkun kuvaamana supersolun parin vuoden takaa. Kuvaaja ei itse tainnut tietää miten kovaa matskua on ottanut talteen 🙂 Tornado muodostumassa seinäpilvestä, muttei ihan kerennyt maahan saakka. Klassinen supersolu: http://www.youtube.com/watch?v=-L5emkBQvIw&sns=em

 105. Tapio R
  28/06/2013 06:56

  Eilen illalla Otavan sivuuttanut ukkospilvi teki epätavallisen n. 10 km ennen Otavaa. Pilvi kehittyi Lahden seudulla klo 19 tienoilla ja päivän muista ukkospilvistä poiketen liikkui koilliseen viitostien suuntaisesti. Muut eiliset ukkospilvet liikkui pohjoiseen tai luoteeseen. Pilvi oli melko pienialainen. Noin 10 km ennen Otavaa pilvi jostain syystä kääntyi noin 45° oikealle ja läksi kohti itää ja meni Otavan eteläpuolitse Ristiinaan, jossa menetti täysin tehonsa. Tämän ukkospilven elinikä oli noin 3 tuntia ja matka n. 100 km.

  • Juhani
   28/06/2013 11:16

   Samalla tavalla muutti suuntaa myös Hämeessä illalla ukkostanut rypäs.

 106. AP
  28/06/2013 09:17

  Aiemmin pari päivää sitten totesin tällä palstalla, ettei mitään poikkeuksellista ole meneillään, mutta pakko nyt sitten vetää hieman takaisin. Keskiviikkona ja torstaina oli ennustettuakin kuumempaa ja eilinen ukkospäivä (Elviiraksikin nimetty) voitti salamoinnillaan jopa 2010 Sylvin. Kuumempaa oli kesäkuun lopussa viimeksi 1972 ja 1999 ja enemmän salamointia 1988. Luin muuten jostain, että keskiviikon maksimi olisi ollut jopa 32,4 C Liperissä, mutta sitä ei Ilmatieteen laitoksella ilmeisesti hyväksytty, koska Lieksan 31,8 C on merkitty päivän korkeimmaksi.

  • Janne
   28/06/2013 11:53

   Miksi Liperin lukemaa ei hyväksytty? Nyt on kesäkuussa ollut 14 hellepäivää ja lisää on tulossa eli se on ainakin 2000-luvun ennätys.

   • AP
    01/07/2013 14:29

    Hyväksyttiin se näköjään sittenkin kuukauden päätyttyä. Joten tuo 32,4 C oli samalla koko kuukauden maksimi. Hellepäiviä koko maassa oli 17 ja yksittäisistä paikkakunnista Lappeenrannassa 10.

 107. Ukkosista
  28/06/2013 12:06

  Etelärannikolle ei varmaan tarvitse ukkosia odotella ennen marraskuuta 😀 alkaa kyllä huumori loppua hiljalleen.

  • Tapio R
   28/06/2013 13:12

   Kyllä ukkoset tulevat sinne viimeistään heinäkuun lopulla ja aluksi yöllä, elokuussa jo aikaisemmin illalla, mikäli korkeapainesäätyyppi niin kauan jatkuu.

  • Jykä
   28/06/2013 13:25

   Helsingissä oli kaksi vuotta sitten joulukuussa komea ukonilma…tänä kesänä toistaiseksi ei vielä mitään.

   • Ukkosista
    28/06/2013 13:26

    Joo meillä kausi alkaa silloin, kun kesäkaudella ukkosista nauttivat vaihtavat lenkkarit suksiin 🙂

   • Janne
    28/06/2013 13:45

    Eikä pidä unohtaa 19.10.2011 ukonilmaa, alkoi yllättäen iltapäivällä ja kesti iltamyöhään. Kyseisenä päivänä satoi Mäntsälässä 2 cm rakeita!

  • Helteet
   28/06/2013 14:17

   Onneksi lähipäivien ennusteet näyttävät lämpötilojen osalta siedettäviltä, niin ne ennusteet vaan muuttuvat.

   • Janne
    28/06/2013 14:24

    Totta, ennusteita pitää seurata koko ajan ja niitä pitää osata lukea oikein.

   • AP
    28/06/2013 14:27

    Aika paljon tosiaan muuttuivat ennusteet, kun alunperin esim. Tampereelle ennustettiin lauantaista lähtien 23-27 asteen päivälämpötiloja ja nyt enää 14-20 astetta ajoittaisten sateiden kera. Olisipa niitä 20-23 asteen lämpötiloja kuten tänään: hyvin tarkenee muttei ole yhtään niin hiostavaa kuin parina viime päivänä oli. Mutta ei. Aina pitää mennä toisesta ääripäästä toiseen.

 108. Janne
  28/06/2013 15:04

  Tulisko edes viikonloppuna ukkosta. Mälsää että me täällä etelärannikolla joudumme tyytymään johonkin säälittävään syysukkoseen jossa pari hassua jyrähdystä ja vettä.

  • Jykä
   28/06/2013 15:17

   Ennusteita pitää lukea niin, että vaikka seuraavat 5 vrk näyttää yhtä sadetta niin todennäköisesti sieltä ei nytkään kuin muutama pisara/päivä..jos edes sitäkään. 😉

   • Ukkosista
    28/06/2013 15:51

    Etelärannikkoa (etenkin Pk-seutua) voitaisiin alkaa mainostaa unelmapaikkana ihmisille, joilla on ukkospelkoja. Voin luvata, ettei tarvitse paljoa pelätä, korkeintaan kerran 5v 😀

 109. Tapio R
  28/06/2013 20:18

  Huomiseksi ja sunnuntaiksi Otavaan on ennustettu jälleen 30 asteen hellelukemia ja sunnuntaiksi myös ukkosta. Onkohan torstain uusinta tulossa?

 110. Nimetön
  29/06/2013 13:50

  Ukkosista :
  Etelärannikkoa (etenkin Pk-seutua) voitaisiin alkaa mainostaa unelmapaikkana ihmisille, joilla on ukkospelkoja. Voin luvata, ettei tarvitse paljoa pelätä, korkeintaan kerran 5v

  Minusta tuntuu, että jokainen vähääkään ukkosista kiinnostunut Suomessa asuva henkilö on omasta asuinpaikastaan samaa mieltä. Vai onko joku joskus kuullut jostain paikasta, jota ukkoset eivät ”kierrä” ja jossa ei ukkosta enintään kerran viidessä vuodessa? Muutamaan kertaan tosin muistaisin lukeneeni vuosien saatossa eri palstoilta pientä valitusta siitä, että taas helsinkiläiset saivat ukkosia… Tätä tietysti hieman vääristää se, että aina kun Helsingissä ukkostaa, se uutisoidaan kaikissa medioissa.

  • Ukkosista
   29/06/2013 14:31

   Voin kyllä vannoa, että alkukesä on täällä paljon sisämaata huonompi lähes joka vuosi. Parin vuoden välein saadaan jotain kunnollista loppukesällä, ei paljoa muuta

   • Janne
    29/06/2013 16:29

    Nyt on kuitenkin edes vähän ukkostanut.

   • Ukkosista
    29/06/2013 18:37

    Nälkä kasvaa syödessä, eivät muutamat pilvisalamat enää paljoa hetkauta.

   • Matti
    30/06/2013 10:07

    Onhan se. Meri takaa sen, että jos ilmavirtaukset on alkukesästä etelästä tai kaakosta, Helsingissä paistaa aurinko kirkkaalta taivaalta, kun taas 50km sisämaassa voi sataa vettä kaatamalla. Itse kyllä valitsen mielummin sen auringonpaisteen joidenkin matalan tuuliväänteen popcorn-ukkosten sijaan. Rajuilmat ovat sitten sellaisia, joita toivoisi näkevän. Loppukesästä sitten osat melkein vaihtuvat.

 111. Tapio R
  29/06/2013 18:50

  27° Otavassa tänäänkin ja aurinko paistanut koko päivän. Länsipuolella liikkuu korkeita kumpupilviä kohti luodetta. Itäisestä Virosta on liikkeellä ukkospilviä kohti Suomenlahtea. Mikäli yli tulevat, niin ukkosta olisi illan tai alkuyön aikana odotettavissa Porvoon ja Kotkan välisellä alueella, josta liikkuvat sisämaahan.

  • Ukkosista
   29/06/2013 19:32

   Eiköhän Suomenlahti hoida hommansa hyvin, kuten niin monta kertaa aiemminkin. Eli mantereelle päästyään ukkosista on jäljellä pari maasalamaa ja pilvisalamoita.

 112. Tapio R
  29/06/2013 22:31

  Virosta saapuneet ukkoset ovat jo Mikkelissä. Otavasta pilvi meni hieman ohitse, mutta Mikkelin keskustan suunnasta kuuluu lähes taukoamaton jyrinä. Katsoin pilvikarttaa, niin Suomenlahden itäosan yli on tullut jo Etelä-Savoon. On tulossa vielä huomattavasti laajempi ukkospesäke, mahdollisesti supersolu noin tunnin kuluttua ja kestää varhaiseen aamuun saakka.

  • Janne
   29/06/2013 22:49

   Tutkalla näkyy miten ukkoset pääosin hyytyy Suomenlahden yllä.

 113. Tapio R
  29/06/2013 23:05

  Pilvi meni Otavan ja Mikkelin keskustan välistä luoteeseen ja alkoi heiketä. Vuohijärven tienoilla on kehittymässä uusi solu, joka voi yltää tänne.

 114. Tapio R
  29/06/2013 23:07

  Nyt ilmestyi näkyviin pilvi, joka on tällä hetkellä Anttolan ja Puumalan välillä.

 115. Tapio R
  30/06/2013 10:35

  Ukkonen käytti energiansa loppuun puoltayötä. Tänään pilvistä ja 22 astetta lämpötila.

 116. Tumma pohjalainen
  30/06/2013 11:45

  On se vain ihme, että aina ihmiset jaksaa valittaa helteistä. Kun ajatellaan meidän heimosukulaisia Turkkilaisia, niin hehän ovat lähes 8 kuukautta suomalaisittain helteessä vuosittain. Jos saisia säätä säädeltyä, niin toukokuusta syyskuuhun olisi 30-35 päivittäin eikä ku pari sadepäivää kuussa. Lähes aina kun aurinko paistaa ja on vapaata, niin menen merenrannalle kookosrasvapullon kera ottamaan aurinkoa ja uimaan. Paras sademuoto on ehdottomasti ukkos sateet, koska ne ei kestä kovin kauaa ja se pakollinen vesimäärä tulee äkkiä.

  • Satunnainen Kulkija
   30/06/2013 12:29

   Turkissa sää muuttuu tasaisen hitaasti, Suomessa taas lämpötilat saattavat muuttua äkillisesti kylmästä kuumaan ja päin vastoin ettei siihen ehdi tottua. Sen takia Suomen helteet ovat ajoittain raskaita, näin kertoi mielipiteenään Suomessa asuva tuttu turkkilainen mies Suomen säästä.

   • Ukkosista
    30/06/2013 12:55

    Ööö siis mitä hittoa pohjalainen? Eivät taida turkkilaiset muutenkaan olla yhtä vaaleaihoisia kuin suomalaiset ja ehkä jos kansa on asunut tietyllä alueella tuhansia vuosia he ovat alueen ilmastoon paremmin tottuneita kuin ihmiset, jotka asuvat lähes arktisella alueella.
    Olen pahoillani, että en pidä helteistä, sillä se saa oloni tuntumaan erittäin epämiellyttävältä, joten valitsisin mielummin vaikka -25c kuin +30. Tunnen useita etelä-eurooppalaisia ja kyllä hekin ovat sitä mieltä, että +35 on liian kuuma. Heille +25-30 sopii ehkä paremmin kuin minulle, mutta rajansa kaikilla 🙂

 117. Janne
  30/06/2013 13:13

  Oulussa ihan ”kiva” rankkasade ollut. Itseäni hämmästyttää se, miten tyhmiä autoilijat voivat olla, jotka ajavat tulvivaan alikulkutunneliin!!!

 118. Jykä
  30/06/2013 13:41

  Viikonloppu piti olla yhtä loputonta sadetta, mutta niin se aurinko yllättäen vain paistaa… Näin ainakin Helsingissä.

  • Ukkosista
   30/06/2013 14:39

   Kyllä muuttuivat nopeasti. Forecalla ennusteltiin e-suomeen vkl-maanantai n.60mm vettä ja nyt 0 😀

   • Juhani
    30/06/2013 16:43

    Ilmakehän tapahtumissa on yksi hyttysen pieru Itämeressä, onko rintamavyöhyke 100-150 km lännenmpänä tai idempänä. Mutta paikallisestihan sillä on suuri merkitys sään kannalta. Hankala säätila paikalliseen ennustamiseen.

   • Ukkosista
    30/06/2013 18:45

    Minkä takia tehdään yli parin päivän ennusteita, jos viiden pvän päähän tehdyt ennusteet vaihtuvat tunnissa jopa 10 astetta? Voisivat antaa vaikka todnäk arvoja parin pvän jälkeen tyyliin 20-25c, 18-23c. Tarkka arvo tuntuu tyhmältä, jos sitä muutetaan sata kertaa ennen kuin se pvä koittaa. Sama noiden forecan sademääräennusteiden kanssa, menevät melkein aina useita kertaluokkia pieleen. 0-10mm, 10-20mm yms olisivat paljon järkevämpiä kuin 6,5mm yms.

 119. Tapio R
  01/07/2013 05:24

  Otavassa satanut koko yön vettä. Vesisade alkoi jo illalla klo 22 tienoilla. Aamulla kaakosta saapuvaksi ennustettu sadealue tulikin jo eilen illalla. Lämpöä on 21°, mikä merkitsi trooppista yötä, vaikka hellelukemiin ei eilen päästy.

 120. Tapio R
  01/07/2013 08:12

  Viime yön alin lämpötila oli 16°, siis ei trooppista yötä. Sade jatkuu, jota riittänee tiistaille saakka.

  • Janne
   01/07/2013 10:50

   Helsingin seudullakin ollut vain yksi trooppinen yö – onneksi. Helteet ei itsessään haittaa mutta jos yöt ovat trooppisia ja kosteusprosentti korkea niin helvetti on valmis!

 121. Janne
  01/07/2013 14:40

  No niin, kesäkuu oli Kaisaniemessä kolmanneksi lämpimin sataan vuoteen!

  • Janne
   01/07/2013 14:43

   Tässähän on Helsinsingässä mahikset rikkoa koko kesän lämpöennätys, heinäkuun ei ”tarvi” olla edes niin kuuma kuin 2011. Mites on muualla Suomessa, esim Jyväskylässä jne.

 122. jm
  01/07/2013 15:36

  Jaahas, kovasti ukkostava möykky hyytyi taas yllättäen (ukkosaktiivisuus siirtyi kyseisessä solussa pohjoisemmaksi) vähän ennen Kajaania ettei kuullut kuin muutaman kaukaisen jyrähdyksen. Sen sijaan Iisalmessa, Sotkamossa ja Vuolijoella on jyristellyt jo 3 päivänä peräkkäin ja täällä ei tapahdu yhtikäs mitään. Yöllinenkin ukkonen päätti kiemurrella siten että salamoi kohtuullisen räväkästi Iisalmessa ja Vaalassa, tänne kuului vaan parit murahdukset.

  Voiko tuolla Oulujärvellä olla noin suuri vaikutus ukkosiin vai mikäköhän tässä lienee syynä, kertaalleen vasta mennyt ukkonen tästä päältä tänä vuonna ja silloinkin salamointi oli varsin niukkaa.

  ja nyt sitten kaiken huipuksi Oulujärvenkin päälle kehittyi ukkonen samasta vesisateesta joka meni äsken tästä ylitse ilman että salamoi !

 123. Juhani
  01/07/2013 18:17

  Kemijärvellä on juhlava päivä. Parasta aikaa sinne on saapumassa päivän kolmas ukkosaalto.

 124. Janne
  01/07/2013 19:44

  Nyt näyttäisi täällä Uudellamaallakin vähän salamoivan tutkassa.

 125. Sami
  02/07/2013 10:24

  Jyväskylän lämpimin kesä on +17,0(tarkemmin +16,96), kesäkuun lukema oli siis +16,8, joten heinä-elokuu pitäisi mennä yli +17 keskiarvolla jotta uusi ennätys syntyisi. Ennusteiden mukaan ennätys ei kovin todennäköiseltä vaikuta.

 126. Tutkailija
  02/07/2013 13:57

  Kesäkuu oli lämmin, mutta useampi sääennuste näyttää kyllä nyt ainakin heinäkuun alkupuoliskolle huomattavasti vilpoisempia ilmoja, kuin mitä ollaan tähän mennessä kesää jo totuttu. Ennusteiden mukaan jopa kylmänpurkaus pohjoisesta saattaisi olla mahdollinen. Ennusteet voivat tietenkin muuttua ja heinäkuun jälkipuolisko voi toki olla kuinka lämmin tahansa, mutta olisiko tässä mahdollisuutta, että heinäkuu jäisi keskilämpötiloiltaan kesäkuuta kylmemmäksi tai mahdollsesti jopa koko kesän kylmimmäksi kuukaudeksi? Kuinkahan harvinaista sellainen on, että heinäkuu olisi koko kesän kylmin kuukausi?

  • Janne
   02/07/2013 14:06

   No nyt kesäkuu oli keskilämpötilaltaan ”tyypillinen heinäkuu” ainakin etelässä eli ei se tänä vuonna mikään poikkeus olisi. Kaisaniemessä ”vaaditaan” 14,9 tai alempi top-5 kylmimpien joukossa.
   Veikkaan et heinäkuu 2013 tulee olemaa keskilämpötiloiltaan melko tyypillinen tai sen molemmin puolin.

 127. Antti L
  02/07/2013 18:20

  Kyllä sellaista on tapahtunut, että heinäkuu on kesäkuukausista viilein. Helsingissä näin on käynyt vuosina 1968 ja 1995. Lisäksi vuonna 1970 kesäkuu oli lämpimin ja heinäkuu ja elokuu vajaan asteen viileämpinä samoissa lukemissa. Mielenkiintoinen oli myös 1996 jolloin viileän kesä- ja heinäkuun jälkeen elokuu oli yli kolme astetta lämpimämpi kuin heinäkuu.

 128. Juhani
  02/07/2013 20:19

  Kyllä säätyyppi on selvästi muuttumassa länsivirtausten suuntaan. Sehän on taas aika herkkä luoteesta/pohjoisesta tuleville viileille tai peräti koleille virtauksille, kun korkeapaine häipyy Suomen itäpuolelta ja matalat pääsevät esteettä kulkemaan itään. Toivottavasti Suomen itäpuolelle ei kuitenkaan muodostuisi matalapaineiden hautausmaata.

  • Ukkosista
   03/07/2013 11:02

   Ota näistä nyt mitään selvää, välillä ennustellaan viikon päähän hellettä ja välillä +18. Odotellaan vaan ihan rauhassa ennen kuin tehdään mitään johtopäätöksiä

   • Juhani
    03/07/2013 12:50

    Kyllä mallit alkavat olla aika yksimielisiä siitä, että ensi viikolla tiistain-keskiviikon vaiheilla luoteen/pohjoisen kantilta virtaisi viileää ilmamassaa. Merkittävää on Venäjän korkeapaineen heikkeneminen pois ja korkeapaineen muodostuminen Brittein saarten paikkeille. Tällainen säätyyppi ei tiedä hyvää kunnon kesäsäätä ajatellen.

  • Ukkosista
   03/07/2013 12:53

   nyt kumminkin jo melkeen 2kk nautittu omasta mielestäni ainakin riittävästä lämmöstä, on vain ajan kysymys ennen kun saadaan nauttia ”normaalista” suomalaisesta kesästä.

   • Janne
    03/07/2013 14:44

    Tähän aikaan vuodesta ”normaali” sää on etelässä yli 20 astetta ja jo 15-17 asteen päivälämpötila poikkeuksellisen kolea. Viikonlopulle ennuste näyttää ihan mukavia kesäkelejä, toivottavasti niitä helkutin ukkosiakin saatas.

   • Ukkosista
    03/07/2013 14:51

    Jos ukkosia haluaa nähdä(kunnon sellaisia) niin pitää lähteä mahdollisimman kauas etelärannikolta, myös baltia voisi olla parempi vaihtoehto 🙂

   • Janne
    03/07/2013 15:33

    Mulle riittäisi ihan kunnon iltapäiväkuuro, muistan aina kun koilliseen suunnasta tuli heinäkuuss iltapäiväkuuro silloin tällöin! Viime vuonna ukkoskesä oli siitä erikoinen, että valtaosa salamoista paikannettiin kahtena peräkkäisenä ukkosyönä, se riitti korvaamaan kaiken pettymyksen!

 129. Janne
  03/07/2013 18:33

  Ensi viikolle ennusteet näyttää, että etelässäkin olisi 20 astetta tiukassa eli ihan hyvin heinäkuu voi jäädä kesäkuuta viileämmäksi. Matalapaine on liikkumassa Norjanmeren yli ja sen jälkipuolella pääsisi luoteesta-pohjoisesta virtaamaan kylmää ilmaa.

  • Ukkosista
   03/07/2013 21:32

   kummikin seuraavat 5-6 päivää näyttävät lämpimiltä, enkä lähtisi kovin paljon pidemmälle arvailemaan 🙂

 130. AP
  03/07/2013 23:31

  Tutkailin tilastoja Tampereen osalta. Toukokuu ei ollut eikä myöskään kesäkuu ollut lämpimin yli 100 vuoteen, mutta 2-kuukautistilaston kärkeen touko-kesäkuu meni:

  1) 2013: 14,8 C
  2) 1906: 14,7 C
  3) 1937: 14,6 C
  4) 1936: 14,4 C
  5) 1905: 14,0 C

  Aikaisemmat huippulämpimät touko-kesäkuut ovat siis verraten vanhoja, jo 1900-luvun ensimmäiseltä puoliskolta (sijalla 6 on seuraavaksi ”tuorein” eli 1992). Erikoista on ollut myös peräkkäisyys: 1905-06 ja 1936-37.

  Entä miten kesä jatkui noiden lämpimien touko-kesäkuiden jälkeen? 1905 heinäkuu oli keskimääräinen, mutta elokuu keskimääräistä viileämpi. 1906 heinäkuukin oli hyvin lämmin, mutta elokuu jälleen keskimääräistä viileämpi. Lämmin kausi ei siis ”jaksanut” kesän loppuun saakka. Sen sijaan 1936 ja 1937 heinä-elokuutkin olivat huippulämpimiä ja niinpä nuo kesät ovat yhä Tampereen lämpimimpiä vuoden 1901, 1917, 1972, 1997 ja 2002 ohella. Kaikkein lämpimin juuri 1937.

  En lähde spekuloimaan miten tänä kesänä käy muuten kuin että kaikki on vielä mahdollista, vaikka ensi viikolla hieman viileämpi henkäys kävisikin. Niitä viileämpiä jaksoja oli kyllä myös 1997 ja 2002, vaikkei kovin montaa.

 131. Tapio R
  04/07/2013 10:39

  !966 oli kesäkuu lämmin. 20.6.1966 mitattiin Lapissa 32 astetta. Samana päivänä mitattiin eri puolilla Suomea 30 asteen lämpötiloja. Kesäkuu oli 3 astetta tavallista lämpimämpi. Heinäkuu normaalilämpölinen sisältäen viikon kestäneen hellejakson. Elokuu oli 3 astetta tavallista kylmempi. Elokuun lopulla esiintyi ankaraa hallaa mm. Mikkelin lentokentällä mitattiin maanpinnassa -6 astetta. Syyskuun 27-28 satoi ensilumi koko maassa.

 132. Tapio R
  04/07/2013 10:58

  Juhani :
  Kyllä mallit alkavat olla aika yksimielisiä siitä, että ensi viikolla tiistain-keskiviikon vaiheilla luoteen/pohjoisen kantilta virtaisi viileää ilmamassaa. Merkittävää on Venäjän korkeapaineen heikkeneminen pois ja korkeapaineen muodostuminen Brittein saarten paikkeille. Tällainen säätyyppi ei tiedä hyvää kunnon kesäsäätä ajatellen.

  Tuollainen säätyyppi vallitsi elo-syyskuun ajan 1966 tuoden ankarat hallat elokuun lopulla ja aikaisen ensilumen syyskuun lopulla.

  Myös heinäkuussa 1968 oli korkeapaine Keski-Norjan länsipuolella ja kolea pohjoisvirtaus oli Suomessa lukuunottamatta kuun alkupäiviä, jolloin parina päivänä mitattiin hellelukemia.

  Heinäkuu 1970 oli myös viileä, mutta tuulet oli suurimman osan kuusta etelän ja lännen välisiä ja matalapainetoiminta lounaasta koilliseen vilkasta. Poikkeus sääntöön sattui 18-20. heinäkuuta, jolloin matalapaine 18. heinäkuuta saapui etelästä Itämerelle. Matalan itäpuoleta virtasi hyvin lämmintä ilmaa Etelä- ja Keski-Suomeen Baltiasta. 19. ja 20. mitattiin Itä- ja Pohjois-Suomessa kesän korkeimmat lämpötilat n. 30 astetta. Maanantaina 20.7. saapui Baltiasta kylmä rintama, jonka yhteydessä esiintyi voimakkaita syöksyvirtauksia kaataen runsaasti puita erityisesti Keski-Suomessa ja Pohjois-Savossa. Em. alueella vastaavanlainen oli Unto-myrsky 2002.

  • Ukkosista
   04/07/2013 11:54

   Heitän kyllä hyvästit ukkosille myös heinäkuun osalta. No kyllähän tähän ukkosvähyyteen alkaa jo hiljalleen tottua. Voisi vaihtaa harrastukseksi vaikka Auringon valonsäteiden bongauksen.

   • Janne
    04/07/2013 13:27

    Huomiseksi ennusteeet näyttää ukkoskuuroja etelään, tiedän et enää vaikee uskoa mutta huomenna nähdään mitä tuleman pitää! 😉

   • Ukkosista
    04/07/2013 14:02

    vielä pari päivää sitten näytti suhteellisen hyvältä, mutta tänään näyttää siltä, että epävakaisin ilmamassa on jossain Tampereen kohdilla, joten pysyn skeptisenä 🙂

   • Janne
    04/07/2013 16:30

    Meinaatko käydä kuvaamassa ukkosia jos ja kun niitä tulee?

   • Ukkosista
    04/07/2013 18:52

    Ehkä sitten loppukesästä tulee kamerallekin käyttöä 🙂

 133. Antti L
  04/07/2013 19:20

  Myös wetterzentrale ennustaa pitempiaikaista pohjoisvirtausta ensi viikon puolesta välistä alkaen. Aika harvoin on nykyisin ollut sellaista tilannetta, että matalapaineet asustaisivat pidempään Laatokan tienoilla tai sen itäpuolella, että uskoisiko sitä vielä nytkään. Takavuosikymmeninä tuollainen rospuuttokeli kovine pohjois-koillistuulineen oli yleistä.

 134. Janne
  04/07/2013 19:28

  Huomisaamuna on tulossa melko helteistä ilmamassa etelään eli kannattaa ehkä herätä siinä klo 8 jälkeen jos vaikka tärppäis tällä kertaa. Tälläkin hetkellä on pilvisessä säässä ollut yli 20 astetta ja yhes vaiheessa näytti jo lupaavalta ja näytti pientä mammatuspilveäkin olevan.

 135. Sami
  05/07/2013 00:56

  On hyvinkin mahdollista että kesän antimet olivat suurinpiirtein tässä ja tästä alkaa pohjoistuulten hallitsema jakso. Vaikkakin jo on tiedossa ennuste heinäkuun puoleenväliin niin veikkaan heinäkuusta n. asteen keskim. kylmempää ja elokuusta 1,5- 2 astetta keskim. kylmempää.

 136. Sami
  05/07/2013 08:37

  YLE:n tekemä salamatiheys paikkakunnilta 1998-2012 osoittaa selvästi sen miten Päijänne ohjaa lounaasta koilliseen kulkevat ukkoset Jyväskylän länsipuolelta pohjoiseen. Jutussa mainittiin ettei ilmatieteenlaitoksella ole tarpeeksi tutkimustietoa vielä miksi jossain salamoi enemmän ja jossain vähemmän.

  • Sami
   05/07/2013 08:46

   Ukkosaktiiviimpiin paikkakuntiin kuuluu myös helsinki ja lähiympäristö joten onkohan ukkosia ollut jo liiaksi kun niiden puutetta täälläkin helsinkiin valitellaan jatkuvasti 😉 Lahti ei yllättänyt lainkaan että oli ukkosaktiivinen paikka, päijänteellä siinäkin lienee jotain tekemistä.

   • Ukkosista
    05/07/2013 08:55

    Uutisessa mainittiin myös, että yksikin salama riittää ukkospäiväksi. Pääkaupunkiseudulla on paljon korkeita kohteita, jotka voivat imeä sen yhden salaman heikokohkostakin pilvestä.

   • Ukkosista
    05/07/2013 08:57

    Joten en nyt lähtisi hirveästi juhlimaan, jos joku tv-masto saa aikaan ukkospäiviä 🙂

   • Juhani
    05/07/2013 09:24

    Järvet ja ukkonen A-J Punkan mukaan: Järvien vaikutus ukkospilviin riippuu pääasiassa kolmesta tekijästä: järven koosta, veden lämpötilasta sekä ukkospilvien liikenopeudesta. Alkukesällä järvien pintavesien ollessa kylmiä suuri järvenselkä vaikuttaa yleensä heikentävästi ukkospilviin. Tuolloin maanpinnan läheisyydestä pilveen kohoava ilma voi olla liian kylmää konvektion ylläpitoon. Toisaalta loppukesällä lämpimien vesien aikaan vesistöt saattavat suuren lämpö- ja kosteusvarastonsa avulla voimistaa tai jopa synnyttää ukkospilviä.

    Alkukesän kylmät vedetkään eivät välttämättä riitä heikentämään ukkospilviä, jos ylitettävä järvi on kyllin pieni tai jos ukkossolu liikkuu hyvin nopeasti vesistön yli. Joskus taas ukkospilvet välittävät vain vähän alustan laadusta ja saavat voimansa pääosin muista tekijöistä (esim. rintamat). Tuolloin voi ukkostaa jopa lumipeitteisen maan yllä. Pääsääntönä Suomen sisävesistä voi todeta, että vain suurimmilla järvillä saattaa olla merkittävä vaikutus järven ja sen lähialueiden ukkostiheyteen.

  • Nimetön
   05/07/2013 16:24

   Suureksi osaksi kyseessä on sattuma, aivan kuten jutussakin korostetaan. Suomihan on tunnetusti ukkosköyhä maa ja tuossa tilastossa on vain 15 kesää. Tottakai suuren linjan johtopäätöksiä uskaltaa tehdä (esim. Lapissa ukkostaa vähemmän kuin etelässä), mutta jostain Päijänteen ohjaavasta vaikutuksesta ynnä muusta puhuminen on roskaa.

 137. Ukkosista
  05/07/2013 08:58

  Näyttää taas kylmeneminen siirtyvän päivä päivältä myöhäisemmäksi, kylmenneekö ollenkaan jää nähtäväksi.

 138. Antti L
  05/07/2013 10:01

  Forecalla ei ole enää tälle päivälle ukkosta ennusteissa Vantaalle eikä Jyväskylään.
  Tuntuu että nuo ukkospäivien lukumäärät Uudellemaalle on saatu siitä kuinka monelle päivälle ukkosta on ennustettu.

  • Janne
   05/07/2013 12:18

   Tälle päivälle on annettu varoitukset ukkospuuskista ja rankkasateista maan etelä- ja keskiosiin.

 139. Janne
  05/07/2013 11:18

  Sami :
  On hyvinkin mahdollista että kesän antimet olivat suurinpiirtein tässä ja tästä alkaa pohjoistuulten hallitsema jakso. Vaikkakin jo on tiedossa ennuste heinäkuun puoleenväliin niin veikkaan heinäkuusta n. asteen keskim. kylmempää ja elokuusta 1,5- 2 astetta keskim. kylmempää.

  Heinäkuun osalta arvauksesi voi hyvin toteutua, mutta en jaksa uskoa noin kovaa poikkeamaa elokuulle, saa nähä. Gfs näyttää ensi viikkoon ainakin 20 asteen päivälämpötiloja etelään.

 140. Juhani
  05/07/2013 16:20

  Heikoilta näyttävät ukkoset ainakin toistaiseksi. Tähän meille syntyi klo 15:n aikaan harvakseltaan jyrähtelevä pilvi, joka aika nopeasti sammui tavalliseksi kuuropilveksi. Nyt taas paistaa aurinko ja mittarissa +26.

  • Sami
   05/07/2013 16:46

   Ei tosiaan vielä hääppöiseltä näytä mutta odotetaan iltaan ja tuomitaan sitten. Viron puolella on ollut selvästi mehukkaampia kuuroja toistaiseksi.

   • Nimetön
    05/07/2013 17:58

    Aivan surkealta näyttää ukkostilanne tosiaan tällä hetkellä, kun huomioi ennakkohehkutukset, myskysennustus ja voimassa olevat varoitukset. No tämä ei tietenkään yllätä yhtään, pikemminkin oli odotettavissa. Mallit taitaa liioitella rankasti näitä ukkosia, esim. rajakerroksessa kosteutta aina liikaa, Eihän tämä ensimmäinen kerta tällekään kesälle ole kun näin käy.

 141. Janne
  05/07/2013 18:14

  Suomenlahtikin näyttää olevan yli 15 asteista ja tutkassa ukkoset näyttävät ”selviävän” lahden yli mutta ne kulkevat liian itäistä reittiä eikä yllä Uudellemaalle – vielä.

 142. Sami
  05/07/2013 18:29

  Tampereen kuurossa on ainakin jytkyä, tunnissa n.32mm satanut!

  • Janne
   05/07/2013 18:59

   Näköjään menossa Jyväskylää kohti tosin heiketen.

   • Juhani
    05/07/2013 19:08

    Täällä Hauhollakin tuli kuitenkin vähän aktiivisempaa toimintaa klo 17 alkaen. Meni ohi etelästä ja pohjoisesta, mutta mukavasti jyristeli. Pirkkalan Citymarketissa kuulemma vesi lainehtii lattialla.

 143. Janne
  05/07/2013 19:28

  Todennäköisin keino ”saada” etelään ukkosia on hellesään jälkeinen kylmä rintama pohjoisesta. Loppukesällä tietenkin meri voi ”auttaa” kuten ikimuistoisessa Sylvi-rajuilmassa 8.8.2010. Mutta nyt on niiin epätoivoista kuin voi vaan olla.
  Toisaalta en toivo mitään niin rajuja ukkosia että tuhoja syntyy.

 144. Sami
  05/07/2013 20:06

  Ei taida jyväskylään tulla ukkoset, komea ukkosrypäs on Jämsän ja Luhangan välissä, mutta jos menee Päijänteen yli, eikä päijänne käännä sitä yhtään niin menee sellaiset 20-40km Jyväskylän eteläpuolelta. Forecan täsmätutkassa Jyväskylän piste on himpun ylempänä kuin kotini. Nyt on myös mielenkiintoista seurata paljonko päijänne syö salamoinnista pois. Tässä vielä elää sellainenkin mahdollisuus että tämä jyväskylän keskusta jää täysin sateetta kun ukkossolu menee eteläpuolelta ja siinä kiinni ollut salamointitehonsa menettänyt sadealue katkeaa.

  • Sami
   05/07/2013 20:16

   Näinhän siinä kävi, päijänne luki tälle ukkoselle iltasadun ja nukahti kuin taikaiskusta.

 145. Janne
  05/07/2013 20:18

  Nyt taivas näyttää edes vähän lupaavalta kun meni pilveen ja lämpötila +23.

  • Janne
   05/07/2013 20:19

   Mistä muuten johtuu että loppusyksystä kun meri on kylmempää kuin nyt se ”auttaa” ukkosia muodostumaan mutta nyt kun meri on melko lämmin niin ukkoset lässähtää kuin pannukakku. Toivottavasti ymmärrätte mitä ajan takaa 😉

  • Janne
   05/07/2013 20:26

   Nyt kuuluu ilmeisesti jo pientä jyrinää Uudellamaalla!

 146. Antti L
  05/07/2013 21:25

  Ei Uudellemaalle ole odotettavissa mitään, lounainen suunta on tyhjä salamoista.
  Kai se on se mantereen ja meren suuri lämpötilaero, joka ne ukkoset lässäyttää. Kun meri on mannerta lämpimämpi, ukkosia voi muodostua, vaikka ei meri olisi näinkään lämmin kuin nyt.
  Kun nyt noista ukkospäivien lukumääristä on ollut tänään puhe, niin paljonkohan on tänä vuonna ollut ukkospäiviä eri puolella. Klaukkalassa ollaan edelleen 18.5. varassa, jos ei lasketa muutamana päivänä havaittua yhtä tai kahta kaukaista jyrinää yli 10 kilometrin päässä.
  Eikö meteorologeille ole yhtään yllätys, että eniten ukkostaakin nykyään Pohjanmaalla? Perinteisestihän on sanottu enemmän ukkosia olevan Salpausselän alueella ja Itä-Suomessa ja mielestäni se on ollut todellisuuttakin.

  • Jaa-a
   06/07/2013 12:28

   Mietin että voisikohan tuo ukkosten siirtyminen idästä länteen johtua siitä että viime vuosina helteitä on ollut keskimääräistä enemmän. Eli kun ukkoset kuitenkin varsin usein liittyvät viileän ja helteisen ilmamassan väliseen rintamaan, joka on näinä helteisinä kesinä ollut usein lännempänä. Viileämpinä kesinä, joita ennen siis oli useammin, rintama sitten on useammin pysytellyt idempänä.

   • Nimetön
    06/07/2013 17:01

    Olet aivan oikeassa. Viime vuosien aktiiviset ukkospäivät ovat usein olleet tilanteita, joissa Venäjältä yltää maahamme erittäin lämmintä ilmamassaa, ja rintavyöhyke asettuu aivan länteen ja siellä kulkee noita ukkosia kohti pohjoista ja myöhemmin koillista. Näitä tilanteita on ollut niin paljon viime vuosina, että on aivan selvää että se näkyy tuossa tilastossa ja selittää nuo erot. Olet myös oikeassa että viileänä kesänä tuo helteinen ilmamassa ja rintamavyöhyke sijaitsee usein juuri Suomen kaakkoispuolella. Välillä se meille sieltä yltää, ja selittää ukkosaktiivisuuden kaakossa ja idässä.

 147. Tapio R
  06/07/2013 08:38

  Eilen oli poutaista ja ylin lämpötila 26°. Illalla meni ukkospilviä pohjoispuolitse ja jyrinää kuului. Tänä aamuna alkoi sataa klo 7, mutta nyt näyttäisi pilvipeite ohenevan. Lämpötila on nyt 18°.

 148. Tapio R
  06/07/2013 08:51

  3 ukkospäivää on ollut Otavassa kesän aikana. Lisäksi on joitakin kaukaisia jyrinöitä ollut. Eilinenkin ukkonen meni niin kaukaa ohi, ettei edes pilven reunat yltäneet päälle, mutta Mikkelin keskustassa oli satanut.

 149. AP
  06/07/2013 11:06

  Joo, verrattuna moneen muuhun kommentoijaan olen tänä kesänä ollut täällä Tampereella onnekas ja saanut bongata jo useita komeita ukonilmoja. Etenkin kun ei Tamperekaan niitä kaikkein ukkosherkimpiä alueita ole, kuten YLE:n karttakin vahvistaa.

  Eilinen ukkossade oli tosiaan aikamoinen ja aiheutti jälleen kaupunkitulvia. Ehdin jo epäillä iltapäivällä, että mahtaako mitään syntyä sittenkään, mutta yllättävän nopeasti ukkoskuurot sitten kehittyivät ja voimistuivat. Olin juuri asettunut töiden jälkeen terassille nauttimaan virvokkeita kun näytelmä alkoi. Koska oli pakko siirtyä sisälle, enemmän siinä sitten pääsi ihmettelemään sateen määrää kuin salamointia. Kovia puuskatuulia en havainnut.

  Vielä pitkin iltaa tuli räväköitä kuuroja ilman ukkosta ja niinpä vuorokauden sademäärä Härmälässä kohosi yli 52 mm:n. Kun jo maanantai-illan kuurottaisista sateista kertyi yli 26 mm, on nyt heinäkuun ensimmäisen viikon aikana Tampereella satanut jo lähes 80 mm eli yli tavallisen koko heinäkuun sademäärän.

  • Juhani
   06/07/2013 11:58

   Muistaakseni Tampereen heinäkuun sade-ennätys on kuumankostealta heinäkuulta 1988. Oli muistaakseni 220 mm:n paikkeilla. Tämä ihan muistinvaraisesti heitettynä.

   • AP
    07/07/2013 11:10

    Pitää paikkansa, 218 mm tarkasti ottaen. Alkukuusta esiintyi runsaasti ukkoskuuroja ja loppukuusta saatiin jatkuvampaa sadetta.

 150. jm
  06/07/2013 12:22

  Taas on huvittuneena saanut katsella kuinka ukkoset mössähtävät juuri ennen Kajaania, täällä on ollut tänä vuonna 1 ukkonen ja Iisalmessa joka ei nyt niin kaukana sijaitse lienee ollut jo ainakin 10 ukkospäivää mitä olen seurannut. (siellä ukkostanut monena päivänäkin useamman kerran päivällä, illalla ja yöllä)

  Tänäänkin tällaista Iisalmessa : http://www.iltalehti.fi/uutiset/2013070617234198_uu.shtml

  Täällä taas ei edes yhtä ukkosen murahdusta.

 151. Janne
  06/07/2013 13:03

  Viimeisen tunnin aikana on Uudellamallakin jonkin verran ukkostanut tuolla Lohjan ympäristössä. Pilvien näyttäisivät olevan liikkeessä itää kohti joten hyvin voi pääkaupunkiseudullakin ehkä tulla jos on tullakseen. Vielä noista ukkosopäivien lukumääristä sen verta että vaikka P-maalla onkin ollut paljon ukkosia niin Itä-Suomessa on sattunut varmasti eniten tuhoja, ei niinkään salamoissa vaan tuulituhoissa.

 152. Antti L
  06/07/2013 13:52

  Pilvinauha hajosi täysin, muutama pisara tuli vettä. Uutta yritystä on perässä muodostumassa, mutta eiköhän niillekin liene sama kohtalo.

 153. Tutkailija
  06/07/2013 13:58

  Alkaa se sittenkin aika vahvasti näyttämään siltä, että vielä muutama päivä sitten ennusteiden vahvasti ennustama kylmä jakso on jäämässä suutariksi. Toki, hellettä ei ole ainakaan ensi viikolla ennusteiden mukaan tulossa, mutta aivan kesäisiä lämpötiloja sieltä kuitenkin pitäisi olla tulossa.

  Vielä muutama päivä sitten ennusteet aika vahvasti povasivat suorastaan koleaa säätä, kylmimmillään etelässäkin olisi ollut päivälämpötilat hieman yli +15 astetta ja idässä sekä pohjoisimmassa Lapissa olisi nipin napin +10 astetta ylitetty. Enkä tarkoita siis idällä tuossa tapauksessa pelkästään Itä-Lappia vaan ihan Pohjois-Karjalaa, Kainuuta, Kuusamon seutua jne. Uusimpien ennusteiden mukaan tuollaista kylmenemistä ei näyttäisi olevan tulossa vaan sinne +20 asteen tienoille olisi ensi viikollakin mahdollisuuksia suuressa osassa Suomea.

  • Ukkosista
   06/07/2013 14:29

   Kuten mainitsin, omasta mielestäni nämä pitkät ennusteet ovat melko turhia, sillä huomattava osa niistä menee aivan päin honkia, mutta onhan se kiva, jos ihmiset tykkäävät niitä katsella, mikseivät meteorologit niitä tuottaisi, jos kerran niille on kysyntää.

 154. Jykä
  06/07/2013 14:15

  Ainakin Helsingin keskustassa satoi äsken ihan kaatamalla

  • Janne
   06/07/2013 14:23

   Ukkostiko?

   • Jykä
    06/07/2013 14:27

    En tiedä. Luin vain uutisotsikot. 🙂 Pari kilometriä pohjoisempana täysin kuivaa..

   • Ukkosista
    06/07/2013 14:29

    no jo on uutiset vähissä, jos pitää jokainen pikkusade uutisoida 🙂

   • Janne
    06/07/2013 14:54

    Mut hei, kyseessä on Helsinki. Nyt jyrähti Kirkkonummellakin!

 155. Matti
  06/07/2013 21:25

  Olisi hauska tietää miksi nuo kuuropilvet kasvavat juuri kantakaupungin päälle tällä hetkellä. Kaupungin lämpö aiheuttaa lisä-CAPEa? On meinaan flash flood ainekset tänään olleet Helsingissä

 1. No trackbacks yet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: