Säävuosi 201X

Sateinen vuosi

Vuosi on tulossa päätökseen. Mitä tästä vuodesta jää muistiin säiden osalta? Omalta osaltani ei jää paljoakaan. Vuonna 2010 oli ennätyshelteet, voimakkaat ukkoset sekä kylmä alku- ja loppuvuosi. Vuonna 2011 mieliin jäi myös kuuma kesä, lauha loppuvuosi sekä Tapani-myrsky.

Vuodelta 2012 ei omalle kohdalleni osunu juurikaan ”mielenkiintoista” säätä (kohokohta taisi olla heinäkuun lopun yöukkoset). Lämpötilojen osalta vuosi ei ollut kovinkaan erikoinen eikä merkittäviä ääri-ilmiöitä juurikaan esiintynyt. Joillekin vuosi jää mieliin hyvin sateisena, etenkin länsirannikolta kohti Kainuuta ulottuvalla alueella. Jokainen onkin kokenut säävuoden omalla tavallaan ja muistaa siitä itseään eniten vaikuttaneet asiat.

Kerrataan lyhyesti missä mennään. Vuodesta on tulossa etenkin pohjoisessa hieman tavanomaista lämpimämpi. Sademäärissä on tyypilliseen tapaan suurta paikallista vaihtelua, mutta paikoin on pisaroita tippunut huomattavasti tavanomaista enemmän. Jos otetaan koko Suomen vuosisademäärän keskiarvo, on vuosi 2012 aivan kärkipäässä sateisimpien vuosien listalla. Viimeisten 50 vuoden aikana vain vuosi 2008 vetää vertoja kuluvalle vuodelle.

Yksittäisistä havaintoasemista vettä on tullut eniten Kajaanin Saaresmäen asemalla, 1007 millimetriä. Tämä yltää Suomen mittaushistorian suurimpien vuosisateiden listalla sijalle 10. Espoon 1109 mm ennätyksestä jäädään siis noin 100mm päähän. Myös Isojoella ollaan lähellä 1000 millimetrin rajapyykin rikkoutumista.

Kylmä joulukuu

Kuluva joulukuu on sujunut hetkittäin kireiden pakkasten sävyttämänä. Vaikka joulukuusta todennäköisesti tuleekin tavanomaista kylmempi, ei poikkeuksellista tästä saa juuri millään. Harvinaisen kylmä joulukuukin on tiukassa loppukuukauden ennusteiden valossa.

Miltä jatko näyttää? Aito pakkaskorkeapaine on pitänyt meillä sään hyvin kylmänä etenkin viime päivinä. Etelätuuli alkaa jouluaattona viriämään, mutta vielä on epäselvää missä vaiheessa selvempi lauhtuminen käynnistyy. Vahva korkeapaine yleensä pitää pintansa pidempää kuin mitä ennustemallit antavat ymmärtää. Joitakin päiviä sitten näytti vielä siltä, että jouluaaton/joulupäivän aikana etelärannikolla mentäisiin lähelle nollaa, mutta nyt tuo ajankohta näyttää siirtyneen joitakin päiviä myöhäisemmäksi. Silti ennusteiden valossa näyttää siltä, että jouluviikon mittaan sää alkaa hiljalleen lauhtua ja jossain vaiheessa voidaan etelässä käväistä suojan puolella.

Syynä lauhtumiselle on Pohjois-Atlantin matalapainetoiminnan aktivoituminen melko lähellä manner-Eurooppaa. Tämän taustalla on puolestaan polaaripyörteen osasen siirtyminen Fennoskandian pohjoispuolelle Jäämeren ylle. Samalla Etelä- ja Keski-Eurooppaan on virrannut vuodenaikaan nähden erittäin lämmintä ilmamassaa. Näin ollen lämpötilaero Suomen lounaispuolella kasvaa ja jollain aikataululla saattaa Keski- ja Pohjois-Eurooppaan ajautua varsin voimakkaitakin myrskyjä.

Erittäin lämmin joulu osassa Eurooppaa

Lounais-Eurooppaan on noussut erittäin lämmintä ilmamassaa viime päivinä. Esimerkiksi Etelä-Ranskassa on jouluaattona niin lämmintä ilmamassaa, että jos aurinko lämmittäisi kesän tapaan, lämpötila kohoaisi yli +30 asteen. ECMWF malli näyttää Etelä-Saksaan jouluaatoksi ylimmillään +15 astetta, Keski-Ranskaan +17..+18 astetta. Etelä-Ranskaan Pyreneiden läheisyyteen malli simuloi huikeat +23 astetta, osin Föhn-ilmiön ansiosta. GFS malli on joitakin asteita maltillisempi. ECMWF on kuitenkin realistinen, sillä havaintojen puolesta on tänään jo alueella mitattu käsittämättömät +24 astetta.

Siinä missä lämpimät ilmat ovat olleen Espanjan, Ranskan suunnalla, on rintamavyöhyke majaillut Brittein saarten yllä. Englannin tulvatilanne on jo nyt paikoin merkittävä, eikä säätyypissä ole lähiaikoina tapahtumassa muutosta kuivempaan suuntaan.

Hyvää joulua kaikille, palataan asiaan ensi vuonna uusien säiden merkeissä!

Mainokset
 1. AP
  23/12/2012 18:36

  Samaa mieltä siitä, ettei säävuosi täällä Suomessa tarjonnut paljoakaan mieleenjääviä tapahtumia. Muutama sentään. Oma top-3 täältä Tampereen seudulta tarkasteltuna:

  1. Heinäkuun lopun yöukkoset. Olivat komeita ja erikoista oli että niitä esiintyi kahtena yönä peräkkäin muuten vaisun ukkoskesän aikana.

  2. Huhtikuun alun lumimyrsky. Lunta pyrytti 2.4. Tampereella 30-40 cm. Kaikkien sisääntuloväylien liikenne katkesi rekkojen juututtua kinoksiin. Vastaavanlaisia voimakkaita lumisateita esiintyy täälläpäin vain 1-2 kertaa vuosikymmenessä ja vielä harvemmin huhtikuussa.

  3. Nopea talven tulo marras-joulukuun vaihteessa Antti-myrskyn myötä. Leuto sää vaihtui kertaheitolla ajankohtaan nähden harvinaisiin 20 asteen pakkasiin. Ja vaikka joulukuu kipakan alun jälkeen ei enää yhtä kylmä ole ollutkaan, erikoista on ollut suojakelien puute. Kuukauden ylin lämpötila joulukuussa on jäänyt viimeisen 50 vuoden aikana pakkasen puolelle vain 1978 ja 2010. Nyt näyttää käyvän samoin jos ensi viikon lauhtuminen ja tilapäinen plussalla käynti ulottuu vain juuri ja juuri etelärannikolle ja kaakkoisimpaan Suomeen.

 2. Sami
  23/12/2012 18:38

  Kiitoksia Pauli päivityksestä…tottakai tämä vuosi jää mieleen kovin tavanomaisten säiden puolesta, ainoastaan helmikuu ja marras sekä joulukuu olivat lämpötilaoloiltaan kauempana keskiarvoista. Tämä joulukuu todennäköisesti kippaa keskiarvon hitusen miinukselle suomen koko vuoden osalta, poikkeama kaiken järjen mukaan tulee olemaan vähintään 4-5 astetta.
  Tässä voi olla aika hurjaakin säätä meille luvassa, yleensä kun jossain on hyvin lämmintä niin toisaalla on sitten senkin edestä kylmää eikä lainkaan olisi ihmeellistä että keski-eurooppa kylpisi kevätsäissä ja täällä hytistäisiin.
  Kiitos myös Pauli tuosta tiedosta että missä on satanut eniten ja kuinka paljon, harmi sinänsä että tonni meni vain näköjään niukahkosti rikki.

 3. Esa Tuunanen
  23/12/2012 19:27

  GFS on sitten eilisen ollut noin +10 astetta metsässä lämpötilassa…
  Onhan tuo Laatokka pitänyt lämpötilan täällä Parikkalassa pääasiassa enintään -10:ssä mutta nyt kääntyi ilmavirta tulemaan sen pohjoispuolelta.

  Sami, ei se pelkkä sademäärä kaikkea kerro vaan vaikutuksiin vaikuttaa yhtä paljon myös haihdunta eikä kesällä paljoa lämpöä ja aurinkoa ollut.

  • Sami
   23/12/2012 19:53

   Enhän minä sateen vaikutuksista mitään kirjoittanut, pelkistä millimetreistä.

 4. SääJaMää
  23/12/2012 19:51

  Tämä vuosi jää omalla kohdalla mieleen juurikin sateisuudestaan. Asumme suht lähellä Saaresmäkeä ja todellakin tällä seudulla on satanut paljon. Täällä maalla kun on tapana kuivata pyykit ulkona, viime kesän pyykinkuivaukset pystyy laskemaan yhden käden sormin. Nyt näyttää hetkeksi rauhoittuneen, kun onneksi tuli nämä pakkaset.
  Hyvää ja rauhallista joulua!

 5. Sami
  23/12/2012 20:00

  Niin, ja jos nyt vuosi olikin tylsä niin olihan vuoden kohokohta ilman muuta nuo yöukkoset, onneksi olivat sen verran vihaisella tuulella että herättivät minut jo ollessaan vasta lähestymässä, siinä kun tuli oikein lähelle vielä tykitys niin meikäläinen hyppi ja huusi ”go, go, anna tulla vaan!, ukkonen oli upea, mutta sade olisi saanut olla rankempaa ja tuuli kovempaa, silloin se olisi ollut täysi napakymppi.

 6. 23/12/2012 20:34

  Kiitos Paulille ja kommenttiringille kuluneesta säävuodesta.

  Rauhallista joulua ja äärisäitä vuodelle 2013!

  • Anonyymisti
   23/12/2012 22:07

   Vai että tylsä säävuosi! Suomessa satoi kesäkuusta joulukuuhun ja puimatta jäi monessa paikassa ja hukkakauraa sai etsiä veneellä, heinäpaalit uivat perämerelle tulvien myötä ja etelä-suomea lukuunottamatta hevoset syövät käpyjä ja lehmät kuusenhavuja tulevana keväänä! Ei oo pelkoa nälästä ihmisellä ei.

   Saamarin yllytyshullut! Perustan kohta oman blokin jossa julistan äärisää-ihannoinnin kiihoitukseksi kansanryhmää vastaan!

 7. me
  24/12/2012 07:59

  Taas menivät ennusteet päin.. sitä. Lumisade alkoi noin 10h ennen kuin edellisenä päivänä ennustettiin. Miten tämä on edes mahdollista.

  • me
   24/12/2012 08:02

   Aika uskomatonta hajontaa myös lämpötilaennusteissa. Eilen illalla klo 12 ennustettiin keskiviikon alimmaksi -19 ja ylimmäksi -15,, nyt ylin (yöllä) -2 ja alin päivällä -8.. ei siinä ole yölämpötilassa kun 20 asteen muutos parin tunnin välein tehtyjen ennusteiden välillä. Hyvät joulut kaikille säälottoajille 😀

   • Lasse
    24/12/2012 09:18

    Sanatarkasti Helsingin sanomissa pääkaupunkiseudusta tänään: ”…ajoittain sataa lunta. Sateet voivat paikoin olla runsaita.” Osui. ”me” taitaa ajatella sitä seuraavaa sadetta jonka ennustaminen on ollut hankalaa. Nyt taitaa taas tulla hiukan myöhemmin ja pohjoisempaa reittiä, jolloin sadekin olisi märempää.

  • me
   24/12/2012 11:30

   Lasse kyllä katsoin eilen tälle päivälle ennustetta.. Jonka mukaan täällä etellässä sateen olisi pitänyt alkaa klo11.. myös sadetutkaennusteiden mukaan.

   • me
    24/12/2012 11:37

    Ja ajoittain saadaan lunta ei sano ajankohdasta yhtään mitään.. Jos tolle linjalle lähdetään voin ennustaa koko vuoden sään. ”ajoittain sataa lunta, räntää, vettä, joskus voi tulla myös rakeita. Joskus on lämmin, voi olla myös h¤”(#(in kuuma. vilukin voi ajoittain tulla. Varaudu kaikkeen”

  • Matti
   24/12/2012 14:25

   Sula meri tekee sateiden ennustamisesta rannikolla ”muutamaa pykälää” vaikeampaa… Lämpötilat ovat kylmällä ilmamassalla pilvisyydestä kiinni. Meteorologit eivät ole kuitenkaan jumalia. Aina voi tietty yrittää itse tehdä asiat paremmin jos ei miellytä 🙂 Kiitoksia Paulille päivityksistä ja jouluja!

   • Matti
    24/12/2012 14:27

    Ja Testbed näyttää ainakin lake-effect lumisateita rannikolle. Onnea vaan niiden sijainnin ennustamiselle 😉

  • me
   24/12/2012 15:27

   Kyllä, aina on joku tekosyy, jonka takia ennusteet menee pieleen. Minkä takia meteorologeille sitten maksetaan mielettömiä palkkoja. Kuka tahansa vähänkin asiaan perehtynyt henkilö voisi lotota aivan yhtä tarkasti. Varsinkin, kun säädataa on niin paljon vapaana. No ei siinä mitään ei se ole tyhmä, joka sitä palkkaa saa vaan se joka sitä maksaa 😛

   • Matti
    24/12/2012 17:08

    Mielestäni mahdottomuus on aika hyvä ”tekosyy” 🙂 ”Arvauksia” on pakko tehdä jo sen takia, ettei ilmakehän tilaa voi mitata millään tavalla täydellisesti. Aina voi toki yrittää itse ennustaa paremmin. Sehän on jo tässäkin blogissa niin monta kertaa sanottu, että kuka tahansa voi olla (tai siis yrittää olla itsensä mielestä) meteorologi kun käytössä on valmiiksi laskettua (eli sinun terminologialla siis arvailtua) dataa 😉

 8. Sami
  24/12/2012 08:24

  Nyt aattoaamuna klo8 puuttuu tasan 10mm kaisaniemen toiseksi suurimmasta vuosisateesta 1901-vuodesta alkaen. Nyt näyttää hyvältä että tuohon yllettäisiin.

 9. Jani
  24/12/2012 08:27

  Kiitos Paulille sääpäivityksistä. Hyvää ja Rauhallista Joulunaikaa! ja toivotaan mielenkiintoisia säitä vuodelle 2013! 🙂

  • Janne S
   24/12/2012 13:04

   Hyvää joulua kaikille. Nyt näyttää kohtuumielenkiintoiselta sää Espoossa. 🙂

   • me
    24/12/2012 13:17

    Joo taisi tämä luvattu vähäinen tai paikoin runsas lumisade olla espoossa erittäin runsas 😀 nyt taas muuttunut keskiviikon ennusteet 10 astetta kylmemmiksi kuin aamulla. Rupean kohta meteorologiksi ja teen kaikki ennusteeni tikkataulun ja sammakoiden avulla.

   • Sami
    24/12/2012 18:18

    Onko sun nimimerkki ”me” ihan pakko ruikuttaa jouluna kuin pikkukakara?

 10. janne
  24/12/2012 18:18

  Kohta muuten saattaa mennä Helsinki-Vantaalla kaikkien aikojen joulukuun lumiennätys rikki: ennätys. 83 cm ja tällä hetkellä 73 cm.

  • Jykä
   24/12/2012 20:17

   Kuinka luotettava tuo Vantaan lukema oikeesti on? Joka kerta kun täällä etelässä sataa lunta, niin nimenomaan Vantaalle kertyy eniten lunta, nytkin on muutamassa tunnissa kertynyt 12 cm uutta lunta. Ja kuitenkin sade on viime tunnit ollut aika maltillista.

   • janne
    24/12/2012 20:25

    En mä sen luotettavuudesta sen kummemmin tiiä, mut totta kai sääaseman sijainti vaikuttanee asiaan. Tuo Vantaan asemahan lienee ihan siin lentoaseman kupeessa ja seutu on avaraa toisin kuin esim. Kaisaniemessä.

   • Sami
    24/12/2012 23:00

    En tunne tarkkaan mutta muistelisin että helsinki-vantaan aseman virallinen aamulla mitattu lukema on ollut useasti reilusti alempi kuin mitä on lumisateen aikana tuo automaattimittaus ilmoittanut, eli nyt olisi esim. 60-65cm.

   • Nimetön
    25/12/2012 01:17

    Vantaan automaattimittaus on hyvin epäedustava, koska käsittääkseni tuuli kinostaa lunta erittäin tehokkaasti juuri mittarin alle. Reilu viikko sittenkin yhtenä hyvin tuulisena, mutta sateettomana päivänä lumensyvyys ”kasvoi” Vantaalla lähes 20 sentillä. Sinänsä lukema on varmasti yhtä luotettava kuin minkä tahansa muunkin paikan mittaus, mutta se kuvaa tosiaan lumensyvyyttä kinoksessa.

 11. Petri
  24/12/2012 22:04

  Tässä on edelleen ihan sellainen deja vu -tunnelma talveen 1989-1990: alkutalvi kylmä ja rannikoilla luminen, sitten raju käännös ja erityisesti helmikuusta tuli ennätyslämmin. Käännös säässä näyttää olevan tälläkin kertaa erityisen raju toiseen suuntaan – vesisadetta tulee uuden vuoden alla aina Kemissä asti ja sitä tulee paljon. Sääli etelän hienosti alkanutta hiihtokautta…

 12. LJ
  24/12/2012 23:25

  Marraskuussa veikkailin näitä kylmiä itätuulia joulukuuksi 🙂
  Selvää on, että lauhtumista tapahtuu, mutta en nyt itse ole varma kuinka pitkään ja millä voimakkuudella? Länsivirtaus tuntuisi kuitenkin vievän matalapaineita eteläisempää reittiä kun muutama päivä sitten vaikutti? Siis ennustus: vuodenavaihteen molemmin puolin hetkellisesti etelässä suojaa, sitten vähitellen kylmenevää. Lunta/räntää rannikolla runsaasti. Mahdollisuus koviinkin myrskyihin. Kokonaisuutena tammi- ja helmikuu lähellä normaalia keskilämpötilojen suhteen… 😉

 13. Sami
  25/12/2012 05:58

  Ei tosiaan voi vielä tehdä johtopäätöksiä miten tammi ja helmikuu kokonaisuudessaan menevät, jos nyt tässä vuodenvaihteessa on lauhaa niin kaikkea vielä ehtii tapahtua. Enemmän tässä jännittää jyväskylän osalta se että tuleeko peräti 6:s -10 tai kylmempi helmikuu 8 vuoden ajalle, se olisi ensimmäinen kerta 1951-vuodesta alkaen. Paras jakso oli 1977-87 kun peräti 8/11 helmikuusta oli -10 tai kylmempiä. Nyt 7 viimeisen helmikuun keskiarvo on -10,7, 1977-87 keskiarvo oli hurjat -11,8. Ei siis ole lainkaan poissuljettua etteikö kylmien helmikuiden aika voisi vielä jatkua.

  Tammikuista sen verran, että varmaan kukaan ei uskoisi että tämän vuoden tammikuu oli jyväskylässä viidenneksi kylmin 1988 vuodesta alkaen…kylmät tammikuut ovat loistaneet poissaoloillaan, 2010 -15,8, 2003 -14,2, 1999 -10,2, 2004 -9,9 ja 2012 -9,5. Kylmiä joulu ja helmikuita sen sijaan on ollut suunnilleen saman verran 1988-2012 prosentuaalisesti kuin 1951-1987.

 14. Teemu
  25/12/2012 09:51

  Petri :
  Tässä on edelleen ihan sellainen deja vu -tunnelma talveen 1989-1990: alkutalvi kylmä ja rannikoilla luminen, sitten raju käännös ja erityisesti helmikuusta tuli ennätyslämmin. Käännös säässä näyttää olevan tälläkin kertaa erityisen raju toiseen suuntaan – vesisadetta tulee uuden vuoden alla aina Kemissä asti ja sitä tulee paljon. Sääli etelän hienosti alkanutta hiihtokautta…

  Näyttäisi kuitenkin parvien perusteella, että tämä ei toteutuisi ainakaan tammikuun alun osalta. Vuoden vaihteessa näyttäisi näyttävän lauhahkolta ja sitten kääntyy viileämmäs. 89-90 alkutalvi ei ollut marraskuun puoliväliä ja loppua lukuunottamatta kovin kylmä. Lunta tuli joulukuussa ja tammikuun alussa reilusti ainakin pohjois-uudenmaalla. Helmikuu – toukokuu olivat kyllä ennätyslämpimiä. Mikäli, kuten on polaaripyörteen osalta ennakoitu hajoamista, niin ei se ainakaan minun näkemyksen mukaan ennakoi kovin lauhaa talveksi.

  • Janne S
   25/12/2012 15:03

   Stratosfäärin lämpeneminen näkyy jo EC:n ennusteessa: http://wekuw.met.fu-berlin.de/~Aktuell/strat-www/wdiag/ts.php?plot=temps&alert=1&lng=eng (60° 10hPa ja 30hPa käyrät), ja http://wekuw.met.fu-berlin.de/~Aktuell/strat-www/wdiag/ts.php?plot=fluxes&alert=1&lng=eng (EP-vektori alhaalla ennustaa melko hillitöntä lämpösiirtymää ylös stratosfääriin ja yläkuvassa näkyy 60° länsivirtauksen heikkeneminen).

   Lopputulos voi olla jotain tämän tapaista:

   http://center.stelab.nagoya-u.ac.jp/cawses2005/PDF/yamazaki_koji.pdf :sta Kuvasta 1 ylhäältä näkyy että ”pintaefektit” (no, 500-850 hPa) kestävät keskimäärin ainakin kuukauden. Tietysti niitä ei välttämättä koeta täällä. 06z-GFS:n mukaan 100hPa:n polaaripyörre on lähinnä Itä-Siperiassa lämpenemisen aikaan, mutta ehkä ennustetta noin kauas tulevaisuuteen ei kannata ottaa kovin kirjaimellisesti.

   Luin muuten jostain että CFSv2:ssa on stratosfääri mukana, mutta sillä tavalla huonosti että troposfäärivaikutukset eivät ennustu kovin hyvin. CFSv2 ei osaa simuloida edes QBO:ta. Eli siis esim. CFSv2-sivuilla olevat blocking-ennusteet eivät ota stratosfääriä välttämättä kovin hyvin huomioon.

  • Janne S
   25/12/2012 15:05

   Hmm, vastasin tähän laittamalla paljon linkkejä, mutta näköjään spämmifiltteri iski. Stratosfäärin lämpeneminen on yhä voimissaan ja SSW-kriteerit täyttyvät näillä näkymin 7.1. tienoilla.

   • Janne S
    25/12/2012 20:49

    Eikä nuo Instant Weather Mapsin linkit näköjään toimi. Katsokaa itse http://www.instantweathermaps.com/GFS-php/strat.php ja sieltä 10mb vaikka ja 240-384h.

   • SääJaMää
    25/12/2012 22:10

    Janne S: Voi kun ymmärtäisi noita karttoja edes hitusen. Pitää tutkailla tuota Paulin ”sanakirjaa”, josko sieltä sais vähän opiskeltua aiheesta. Huoh… Kiitos kuitenkin linkistä!

   • Petri
    27/12/2012 13:45

    Näin tosiaan näyttäisi käyvän. Sitä ennen lämpöaalto iskee kyllä ihan perinteisellä voimallaan – aina loppiaiseen asti on vesikeliä Oulu – Lappeenranta -linjan lounaispuolella. Perämeri saatiin juuri paria aukkoa lukuunottamatta kokonaan jäätymään, mutta siitä ei kovin isoa iloa tähän nyt ole…

 15. säämies
  25/12/2012 17:53

  Pakko sanoa et kolme edellistä karkausvuoden kesää on ollut ”surkeita”. Siis ei viime kesä sään puolesta piloille menny mut ei se mikään huippu siin mieles ollut. Vois sanoa et kesien puolesta on joku karkausvuosienkirous tms. Hyvää ja mielenkiintoista vuotta 2013 kaikille!!!

 16. Sami
  25/12/2012 20:17

  No niin, minun laskujen mukaan nyt helsingin kaisaniemessä on ylitetty vuoden 1974 sademäärä ja tämä vuosi tulee siis olemaan 112 viime vuoden aikana toiseksi sateisin kaisaniemessä. Lopullinen lukema tältä vuodelta tullee olemaan 885-895mm.

  • Nimetön
   26/12/2012 11:12

   No niin, ei muutakuin bileet pystyyn!

   • me
    26/12/2012 13:25

    En jotenkin luota noihin talven sademittauksiin pätkän vertaa. Välillä lunta tulee vaikka 5cm parissa tunnissa ja sääaseman sademittari näyttää 0.5mm yms yms.

 17. Harri V.
  26/12/2012 17:50

  Yhteenveto sekä Suomen että muun maailman säävuodesta on myös täällä:
  http://biologi-jari.blogspot.fi/2012/12/vuosikatsaus2012.html

 18. Sami
  27/12/2012 21:39

  Täytyy nyt seurata GFS-ennusteita tarkkaan, sillä tällä hetkellä tarjoaa aika makeaa tavaraa loppiaisen jälkeen, jos toteutuu niin -30 päiväkeskiarvon alitus keski-suomessa on täysin mahdollista, miksei 1987 toisintokin…mutta paljon ehtii vielä muuttua, seuraillaan..

 19. Teemu
  27/12/2012 21:46

  Sami :
  Täytyy nyt seurata GFS-ennusteita tarkkaan, sillä tällä hetkellä tarjoaa aika makeaa tavaraa loppiaisen jälkeen, jos toteutuu niin -30 päiväkeskiarvon alitus keski-suomessa on täysin mahdollista, miksei 1987 toisintokin…mutta paljon ehtii vielä muuttua, seuraillaan..

  Kovin heiluvia olleet nuo GFS:n deterministiset ennusteet. Toki nyt ois aika jylhää kamaa tarjolla Pohjois-Venäjällä, jos tuo toteutuisi.

 20. Olli
  28/12/2012 19:09

  Chicagossa pyryttää lunta ja GFS sekä ECMWF tarjoavat ensi viikon lopulle 850 hpa lämpötilaksi -15 tai jopa -20 C astetta, parviajot noin -10 astetta. Katsotaan toteutuuko…

 21. Tapio R
  29/12/2012 08:17

  Jos tuo matala siirtyy ja jumettuu Pohjois-Venäjälle, niin kylmä massa pääsee suoraan Jäämereltä Suomeen. Tämäkin tilanne voi jäädä päälle useiksi viikoiksi. Esimerkki tällaisesta löytyy mm. joulu-tammikuulta 1967-1968, jolloin kylmä ja kostea ilmamassa jumettui Suomen ylle yli 6 viikon ajaksi. Tosin Jäämereltä voi liikkua Suomen yli kaakkoon arktisia häiriöitä, joiden yhteydessä sää tilapäisesti lauhtuu. Katsotaan, miten tässä käy?

 22. Jussi
  29/12/2012 20:49

  Aamuennuste oli sitä mieltä, että tuulee loppuviikolla suoraan pohjoisesta, iltapäiväajo taas sitä mieltä, että etelästä. ECMWF:n kausiennuste povaa selvää piikkiä lämpimään suuntaan ensi viikoksi ja keskimääräistä lämpimämpää myös toiseksi viikoksi.

 23. Sami
  30/12/2012 18:57

  Kaisaniemen vuosisade saattaa rikkoa 900mm rajan toisen kerran, katsoin silmämääräisesti grafiikasta niin on lähellä että viimeiset 6 vuotta ovat olleet sateisin kuuden vuoden periodi 1901 vuodesta alkaen kaisaniemessä, 2007-2012 olisi sadekertymä 4460-4480mm(745mm/vuosi), 1924-1929 arvioin kertymäksi 4490mm.

 24. LJ
  30/12/2012 19:07

  Kai näistä etelän lauhoista vesisadeilmoista pitää nyt yrittää nauttia. Ilmeisestä on melko voimakkaan kylmenemisen mahdollisuus 10. pv jälkeen, mikäli Pohjois-Venäjän ilmamassat alkavat tänne kiertyä 😉

  • Janne S
   30/12/2012 22:06

   12z GFS-parvessa ilmat viilenevät selvästi kuun puolivälin tienoilla, ja EC:n stratosfääriennuste tavallaan tukee tätä, sikäli kuin ymmärrän. (Tosin yksityiskohdat tuonne asti ovat epäselviä.) Hauska nähdä miten käy.

   Tänään ajoin Parikkalasta Espooseen, mikä ei taas ollut kovin hauskaa, kun jäätävää tihkua tuli taivaalta useaan otteeseen. Autoja oli olosuhteisiin nähden yllättävän vähän ojassa. 🙂

 25. Sami
  31/12/2012 00:53

  Jyväskylän joulukuun keskiarvoksi tulossa -11,5…-11,7. Se on kolmanneksi kylmin 1979 vuodesta alkaen(2010 -14,0 ja 1986 -12,6). Koko vuoden keskilämpötila on +2,8 joka on 0,5 astetta 1981-2010 keskiarvoja kylmempi ja viidenneksi kylmin 1987 vuoden jälkeen(2010 +2,2, 1996&1998 +2,6 ja 1994 +2,7)

 26. Teemu
  31/12/2012 09:28

  Ilmeisesti SSW olisi 4.1 varmistumassa teknisesti. GFS on jo jonkin aikaa rakentanut korkeata Jäämerelle, eli lauha tammikuu – helmikuu lienee taputeltu pois kartalta. Kiva nähdä, miten käy.

  Tuolla SSW keskustelua:

  http://forum.netweather.tv/topic/74587-stratosphere-temperature-watch-20122013/page__st__1640

 27. Sami
  31/12/2012 12:25

  Kaisaniemessä 900mm on sitten ylitetty toisen kerran 1901-vuodesta lähtien.

  • Sami
   01/01/2013 11:27

   En tiedä laskeeko ilmatieteenlaitos tuon sademäärän vuodenvaihteessa klo00 vai 09. Klo 00 vuosisade kaisaniemessä 900,5mm, klo09 908mm.

   • Lasse
    01/01/2013 11:51

    Laskee klo 08 (06utc).

 28. Jussi
  31/12/2012 13:17

  Sanoisin, että tuosta ensi yöksi ja uuden vuoden päiväksi ennustetusta sateesta voi olla vähän liikaa vaadittua nauttia :), mutta moneen edellisvuoteen verrattuna on käynyt loistava tuuri siinä, ettei vesisateita ole tullut enempää. Muita sateita on kyllä piisannut koko vuoden niin kuin jokainen tietää. Viime joulukuussa ei sateenvarjoa voinut jättää kotiin edes roskia viedessä.

  En vielä lähde väittämään, että tulisi kylmää tammi-helmikuuta, mutta sikäli kun ymmärrän teidän päivityksiänne, niin lauhan jakson todennäköisyys on vähentynyt. Sitä mieltä ovat myös amerikkalaisten kausiennusteet, WSI ja CFS.

 29. Teemu
  01/01/2013 13:30

  AO alkaisi sukeltaa pitkien ennusteiden perusteella, eli wortexin hajoaminen alkaa näkyä.

  Pääsi vähän yllättämään nämä lauhat, kun näytti siltä, että wortexi ei pääse vetäytymään kasaan uudelleen, mutta kuitenki toisin kävi ja muodosti ikävästi korkeapaineen Länsi- ja Keski-Eurooppaan nostaen matalat taas liiankin tutulle reitille.Toivottavasti saadaan taas reilusti lunta ton jääkaljaman päälle.

 30. Tapio R
  01/01/2013 13:42

  Aamupäivän ajan Otavassa satoi lunta ajoittain sakeastikin. Nyt sade on tauonnut. Lämpötila on +1°. Eilen lämpötila oli iltapäivällä +0° maksimissaan. Illalla lämpötila laski hieman pakkaselle.
  Eilen kerrottiin YLE Etelä-Savon Radiossa viime kesän olleen Mikkelin seudulla sateisin vuoden 1962 jälkeen.

 31. Jussi
  02/01/2013 12:15

  Ei ihme, että päättynyt vuosi tuntui aika yllätyksettömältä mitä tulee lämpötilaoloihin. Tuoreiden tietojen mukaan vuoden keskilämpötila oli niin Helsingissä kuin Sodankylässäkin täsmälleen 30 vuoden keskiarvojen mukainen! Sattumaa mutta kuitenkin.

 32. Tuomo T.
  02/01/2013 14:12

  Seuraavan parin viikon ennusteet eivät tue mitään reipasta kylmenemistä. Pikemminkin näyttää melko epävakaiselta ja lauhalta, tosin enimmäkseen pysyttäisiin kai pakkasella, rannikolla nollakeliä tai vähän suojaa. NAO-indeksin ennusteissa näyttää, että alkukuun ajan pysyy indeksi plussan puolella mutta puolen kuun tienoilla menisi ehkä taas miinukselle, mikä voisi tietää uutta pakastumista.

  Mitä tulee lopputalveen niin edelleen olen sitä mieltä, että ainakin helmikuusta tulee leuto. Se ei perustu mihinkään näkemääni ennusteeseen vaan siihen, että alla on kolme kylmää helmikuuta ja 10 vuoden ajalle on osunut peräti viisi hyvin kylmää helmikuuta. Siis jo todennäköisyydet alkaisivat suosia lauhaa helmikuuta.

  Sitä paitsi kausiennusteissa on manner-Eurooppaan ennustettu lauhaa, jopa hyvin lauhaa. Sehän tarkoittaisi, että heti jos alkaisi tuulla etelästä tai lounaasta, tänne leviäisi keskimääräistä leudompaa ilmaa… ja loput arvaa.

  • Sami
   02/01/2013 14:37

   Tuomo…älä katso sitä NAO-indeksiä, vaan AO-indeksi kertoo paljon tarkemmin onko meillä kylmää vai ei.

  • Petri
   02/01/2013 18:36

   Ainakin tämä lämpöaalto oli juuri sitä mitä ennustettiinkin – lumet sulavat etelässä vauhdilla. Näyttäisi siltä, että ainakin tammikuun puoliväliin asti Jyväskylän eteläpuolella lumi- ja jäätilanne pysyy ennallaan – välillä tulee lunta, välillä vettä. Lapissa ja Kainuussa lumitilanne on vihdoin ryhtynyt paranemaan.

   Pysyttäydyn itsekin rohkeassa ennusteessani – helmikuussa tulee vuoden 1990 kaltaiset ennätyslauhat ja Helsingin talvi on ohi helmikuun puolivälissä. Perustan tämän taas jälleen intuitioon ja uusimpiin SSW-ennusteisiin, joiden mukaan stratosfäärin lämpeneminen kylmentää lähinnä Siperiaa.

   • Janne S
    02/01/2013 21:48

    En tiije, mallien pitäisi tarttua jo stratosfäärisignaaliin, tosin SSW taitaa tulla parissa vaiheessa eli olla melko pitkäkestoinen.

    Kuitenkin, uusin (12z) EC-parvi näyttää meille 10 vrk päähän n. –6…–8° T850-anomaliaa ja GFS-parvi on myös lievästi miinuksella. EC:llä on Barentsilla H500-kuoppa joka GFS:ltä puutuu. Liittyneekö ylempänä oleva pyörteen itäinen kahtiajakautuneisuus tähän? http://wekuw.met.fu-berlin.de/~Aktuell/strat-www/wdiag/figs/ecmwf1/ecmwfpv550f240.gif

 33. Sami
  02/01/2013 14:44

  No niin…Helsingissä ja Sodankylässä vuosi oli tosiaan kymmenykselleen keskiarvossa, Utsjoella jopa kymmenyksen lämpimämpi. Muissa paikoissa mitä jo nyt tiedän poikkeama oli -0,1..-0,4, joten keskimäärin tämä vuosi lienee sellaiset 0,2..0,3 astetta keskiarvoja viileämpi.
  Ja siellähän se ilmatieteenlaitoksen sivuilla nyt on, kaisaniemen 907mm vuósisade, kahdessa paikassa näköjään meni 1000mm rikki ja Kajaanin Saaresmäki meni sijalle 6. 1031mm sateellaan ja Isojoki sijalle 9.

  • me
   02/01/2013 15:04

   Kumpulassa 988 milliä on kyllä huima vaihtelu parin kilometrin välein olevilla asemilla

 34. Matti
  03/01/2013 07:21

  Ilmat näyttäisi menevän jälleen talviseksi. Pitemmäksikin aikaa.

  • Matti
   03/01/2013 07:22

   Vesisade teki kyllä loppupeleissä terää. Helsingissä mahtuu taas parkkeeraamaan auton 😉

 35. AP
  03/01/2013 09:16

  Sää alkaa tosiaan pakastua. Eikä tuo lauha jakso sentään kaikkia lumia vienyt etelästäkään, vaikka uudenvuodenpäivänä jopa Tampereen korkeudella oli 3-4 astetta plussaa ja vettä satoi useamman tunnin ajan. Lumipeite tiivistyi ja sulaminen hidastui jo eilisen aikana. Esimerkkejä lauhan jakson vaikutuksesta: Tampere Härmälä 29 cm -> 17 cm, Helsinki Kaisaniemi 35 cm -> 18 cm. Vantaa 60 cm -> 43 cm. Turussa näyttäisi olevan enää vaivaiset 4 cm, mutten tiedä kuinka paljon siellä oli ennen tätä vuodenvaihteen lauhtumista.

  • Jykä
   03/01/2013 12:13

   Vantaan ”virallinen” lukema tältä aamulta lienee 31cm. 🙂

 36. Janne S
  03/01/2013 09:40

  Aamun GFS-parvella on jo vihiä Barents-Moskova -akselin kylmyydestä ja pääajo on samoilla linjoilla kuin EC. CFS tuottaa myös saman ratkaisun ja pyörittää arktista ilmaa meille pitkälle helmikuuhun.

  Jos uusimpia ajoja animoi, niissä näkyy hyvin SSW:n tuottama napakorkea ja kolme pientä ”polaaripyörrettä”.

  • Sami
   04/01/2013 09:30

   GFS:n ennusteet ovat siirtäneet kylmän alkua nyt jatkuvasti, eilen se oli tuolla 15.-16.päivän paikkeilla, tänään paremminkin 19.-20.päivän kohdilla. Tämän päivän ennusteissa oltaisiin aika kylmässä ilmamassassa.

 1. No trackbacks yet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: