Etusivu > Lyhyet ennusteet, Sää maailmalla > Kolme trooppista amigoa

Kolme trooppista amigoa

On se aika vuodesta kun pohjoisen pallonpuoliskon trooppiset (hirmu)myrskyt uhkaavat maa-alueita toden teolla. Parhaillaan maailmalla pörrää kolme trooppista systeemiä, yksi Pohjois-Atlantilla ja kaksi muuta ei-niin-tyynen Tyynenmeren länsiosassa. Jokainen näistä saattaa aiheuttaa mittavia vahinkoja lähipäivien aikana.

Trooppinen myrsky Isaac

Pohjois-Atlantilla on tänä kesänä esiintynyt jo 10 nimettyä trooppista myrskyä. Keskiarvojen mukaan kauden kymmenes nimetty myrsky syntyy yleensä vasta lokakuun loppupuolella, eli nyt ollaan ”tyypillistä” hurrikaanikautta lähes kaksi kuukautta etuajassa. Toistaiseksi Pohjois-Atlantin myrskyt eivät ole saaneet aikaan erityisen mittavia vahinkoja, mutta Isaac-myrsky saattaa olla eri maata.

Kuva: NOAA

Isaac on taistellut kuivaa ilmaa ja suurta kokoaan vastaan jo usean päivän ajan. Se on parhaillaan Kuuban koillisreunalla rannikon tuntumassa. Haitiin se on pudottanut jo suuret määrät kaatosadetta, eikä satelliittikuvien mukaan tuo ole vieläkään ohi. Niinpä voi olla, että viikonvaihteessa alueelta saattaa kuulua huonoja uutisia, sillä vielä noin 400 000 ihmistä elää väliaikaisissa majoituksisa (teltoissa yms.) muutaman vuoden takaisen maanjäristyksen jäljiltä.

Isaac ei satelliittikuvassa näytä tällä hetkellä kovin vakuuttavalta. Haitin ja Kuuban vuoristot ovat riepotelleet myrskyn rakennetta eikä se ole vielä saanut itseään kunnolla kasaan. Nyt myrskyn ”ydin” on matkaamassa luoteeseen Kuuban pohjoisrannikkoa viistäen.

Kuva: NOAA/NHC

Ennusteen mukaan Isaac on siis viistämässä Kuuban rannikkoa pitkin sunnuntain aikana ja paljon riippuu siitä, että kuinka lähellä sen ydin on saarea. Mikäli myrskyn keskus pääsee irtaantumaan Kuuban vuoristoisesta saaresta etäämmälle, on se saapumassa voimistumisen kannalta erittäin suosiollisten alueiden ylle.

Kuva: NOAA/AOML

Kuuban ja Floridan välillä TCHP (Tropical Cyclone Heat Potential) on korkeissa lukemissa. Korkeat arvot saadaan mikäli erittäin lämmintä merivettä ulottuu tarpeeksi syvälle. Tyypillisesti yli 50 kJ/cm² arvot saattavat johtaa äkilliseen myrskyn voimistumiseen. Isaacin täytyy kuitenkin ensin saada rakenteensa kuntoon, ennen kuin se pystyy hyödyntämään tätä potentiaalia. Tällä hetkellä ennusteet ovat viemässä myrskyn Florida Keys-saariryhmän läpi Meksikonlahdelle, jossa todennäköisin rantautumispaikka on Floridan luoteisosassa Pensacolan ja Panama Cityn välissä. Paras arvio on, että myrsky voimistuu Kuubasta irtauduttuaan hurrikaaniksi ja Meksikonlahdella kategoriaan kaksi tai kolme. Tällainen myrsky voisi saada jo aikaan merkittävämpää vahinkoa niin tuulen, myrskyvuoksen kuin sisämaan tulvien myötä.

Nyt on kulunut jo lähes seitsemän vuotta siitä kun vähintään kolmannen kategorian hurrikaani viimeksi iskeytyi Yhdysvaltain manner-alueille. Edellinen tällainen tapaus oli hurrikaani Wilma vuonna 2005, jolloin muun muassa Katrina sai aikaan kuuluisat tuhonsa. Näin pitkää odotusta ei ole ollut yli sataan vuoteen.

Taifuuni Tembin

Kuva: NOAA

Toisella puolella maapalloa taifuuni Tembin on jo aiheuttanut vahinkoa. Se osui Taiwanin eteläosaan perjantaina kolmannen kategorian taifuunina (mikäli käytetään samaa skaalaa kuin hurrikaaneissa). Sademäärät olivat huikeita. Useammalla asemalla vettä kertyi mittalaitteisiin yli 600 millimetriä vuorokaudessa. Määrä vastaa tyypillistä VUOTUISTA sademäärää Keski-Suomessa.

Kuva: NOAA

Tembin ei luovuta. Se on lähes pysähtynyt paikoilleen ja on peruuttamassa takaisin kohti Taiwania toiseen iskuun. Ennusteiden mukaan se osuu jälleen Taiwanin eteläosaan maanantain ja tiistain välisenä yönä Suomen aikaan toisen kategorian taifuunina. Näin ollen Taiwanin kokema sademäärä alle viikossa tulee olemaan huikea. Taiwan on vuoristoinen saari, joten suurimpana uhkana tulee jälleen olemaan maanvöyrymät sekä tulvat.

Taifuuni Bolaven

Lähes supertaifuuni luokkaan kuuluva Bolaven on yksi syypää siihen, että taifuuni Tembin pakittaa takaisin Taiwaniin. Mikäli trooppiset myrskyt ovat tarpeeksi lähellä toisiaan (alle 1500 km), alkavat myrskyt kiertää niiden välistä keskipistettä vastapäivään. Tämä on ns. Fujiwhara-efekti. Mikäli toinen myrsky on isompi ja voimakkaampi kuin toinen, dominoi isompi myrsky ja pikkuisempi liikkuu näennäisesti enemmän. Niinpä Bolaven tempaisee Tembinin takaisin Taiwania kohti.

Bolavenissa keskituulen nopeus (minuutin keskiarvo) on nyt noin 64 m/s ja puuskissa 77 m/s. Merkitsevä aallonkorkeus on noin 16 metriä eli yksittäinen aalto voi olla tuosta vielä selvästi korkeampi. Taifuunin voimalla puhaltavat tuulet ulottuvat 100-110 km myrskyn silmän ulkopuolelle. Trooppisen myrskyn voimalla puhaltavat tuulet puhaltavat puolestaan hulppeat 340 km keskustan ulkopuolella.

Kuva: NOAA

Suurimman uhan alla on Japaniin kuuluva Okinawan saari ja sen yli miljoona ihmistä. Bolavenin on ennustettu iskeytyvän saareen sunnuntain aikana. Käytännössä koko saari kokee taifuunin voimalla puhaltavia tuulia. Sademäärän on ennustettu nousevan jopa 800 mm vuorokauden aikana.

Kuva: NOAA

Yhteenveto

Paljon on siis tapahtumassa lähipäivinä trooppisten (hirmu)myrskyjen suhteen. Lisätietoa Isaacin voimistumisesta saa osoitteesta: www.nhc.noaa.gov

Lisätietoa taifuuneistamme saa osoitteesta: http://www.usno.navy.mil/JTWC/

Mainokset
 1. 123
  26/08/2012 11:12

  Kiitos Pauli. Kiva, että kerrot meille myös muun maailman säästä, kun täällä Suomessa sää on melko tylsää suurimman osan ajasta

 2. 27/08/2012 07:11
 3. Sami
  27/08/2012 14:06

  Turussa on ollut ihan kunnon ukkosyö…sadettakin tullut 3 tunnin aikana yli 60mm, joka on ainakin 70% koko elokuun keskiarvosta.

  • Toni
   27/08/2012 22:00

   Kyllähän tuo hiukan jyrähteli mutta eipä kovinkaan erikoista täällä Paimiossa. Päivän sää oli kyllä muutoin varsin mielenkiintoinen. Sadetta tuli paikoin todella reippaasti. Päivällä aurinko näyttäytyi pariin otteeseen hetken aikaan ja silloin lämpötilakin nousi n. +19 asteeseen. Illempana lämpötila tippui +13 asteeseen ja pohjoisen ja lännen välinen tuuli tuntui tosi kolealta.

 4. Tapio R
  29/08/2012 16:20

  2 päivää on ollut pilvistä ja koleaa Otavassa. Tänäänkin on ollut koko päivän tiheä kumpukerrospilvipeite ja lämpötila alle 15°. Nyt lounaasta käsin pilvipeite alkaa rakoilla ja aurinkokin näkyy pilvien lomasta.

  • Matti
   30/08/2012 09:08

   Helsingissä myös aamut alkaneet sumupilvellä, mutta iltapäivästä taivas seljennyt ja lämpötila noussut lähemmäs +20 🙂

 5. Sami
  05/09/2012 18:35

  Tänään oli iltasanomissa että ”Intiaanikesä tulee!” Oli haastateltu Forecan ja ITL:n meteorologeja ja ITL:n meteorologi pisti yllättäen korkeimman tarjouksen +24 astetta kehiin ensi tiistaille…tekeeköhän nämä arvauslaitokset ja päiväkahvilehdet yhteistyötä jotta lehdet myy…yllättäen tänään ei etelään ole edes +20 astetta luvassa ja jyväskyläänkin vain +15 tiistaille, muuten +9..+12.

  Terminen syksy myös alkaa jyväskylässä tod.näk. 7.9., eli samana päivänä joka on ollut keskiarvo 1951-80, 1961-90, 1971-00 ja 1981-10 jaksoilla.

  • Toni
   05/09/2012 19:20

   Sama lööppi tuli huomattua kun käväisin kaupassa tänään. Sekä Foreca että ITL ennustaa tällä hetkellä tiistaille etelään +20. 10 vrk jaksossa ei kyllä ole merkkiäkään mistään intiaanikesästä. Hauska taas seurata kuinka paljon ennusteet muuttuvat / menevät pieleen ennen tiistaita.

   • Nimetön
    05/09/2012 21:02

    Pessimismiä havaittavissa? 😀

   • 06/09/2012 11:23

    Päinvastoin, optimismia. 🙂 Talveahan tässä jo odotellaan. Ja ei mennyt kauaa ennustuksen muuttumiseen. Lounais-Suomeen tämän hetkisen ennusteen mukaan +15 ja sadetta. Love it! 🙂

 6. Matti
  07/09/2012 11:57

  Kyllähän tuo ilmamassan lämpeneminen (> +10c) on ollut jo ennusteissa pitempäänkin. Ja näyttää toteutuvan vain entistä varmemmin. Sorry talvifanit. Ensi viikolla +20 menee jälleen rikki 😉

 7. Tuomo T.
  07/09/2012 12:22

  Sanoisin, että viikon lämpimin päivä on keskiviikko, silloin menee 20 rikki. Vaikka koko viikko on melko lämmin, niin nyt kai näyttäisi, ettei ainakaan intiaanikesästä voi puhua. Toki leudossa etelätuulessa päivälämpötilat on yli 15 astetta pilviselläkin säällä.

 8. Jykä
  07/09/2012 12:55

  15 astettahan menee usein vielä lokakuussakin rikki, eli eihän ensi viikon säässä mitään ihmeellistä ole. Ihme hehkutusta taas.

 9. Teemu
  07/09/2012 20:32

  GFS parven perusteella tuo lämpöaalto ei olisi kuin parin kolmen päivän pituinen. Sitten ainakin ilmamassa näyttäisi olevan keskiarvojen tuntumissa.

 10. Tapio R
  07/09/2012 21:12

  Uusimmassa Ilmatieteen Laitoksen ennusteessa lämpimin päivä olisikin torstai, jolloin Päijänteen itäpuolella olisi 21° ja Forecan ennusteen mukaan keskiviikkona olisi 18°, mutta katsotaan, miten käy. Toteutuuko kumpikaan, vai jäädäänkö Otavassa 15° kantturoille.

 11. Tapio R
  08/09/2012 05:20

  Ilmatieteen Laitos on ennusteessaan pudottanut lämpötila-arvion 16°een ainakin Mikkelin seudulla ensi keskiviikkona.

 12. AP
  08/09/2012 12:51

  Ennusteet näyttävät tarkentuvan siihen suuntaan, ettei mitään erityistä lämpöaaltoa tule – taaskaan. Jos vähän lämpöisempää ilmaa ensi viikolla virtaakin se hukkuu sateisiin. On muuten ollut nihkeä vuosi lämpöaaltojen suhteen. Vaikka keskilämpötilat ovat olleet lähellä keskimääräistä tai vain vähän sen viileämmällä puolella, maksimilämpötilat ovat jääneet jatkuvasti vaatimattomiksi kuukausitasolla. Esim. elokuussa ei ylitetty missään päin Suomea 26 asteen rajaa. Viimeksi näin taisi käydä vuonna 1998. Ainoa merkittävämpi lämpöaalto on koettu heinäkuun lopussa ja sekin loppui nopeasti parissa päivässä koviin ukkosiin.

  Oli muuten Tapio R oikeassa jo keväällä kun ennusti vuoden 1962 tyyppisen viileän ja matalapainevoittoisen säätyypin pitävän lämpimät ilmavirtaukset tarkasti Suomen rajojen ulkopuolella koko kesän yli. Näin juuri kävi, muutamaa poikkeusta lukuunottamatta. Aivan yhtä koleaa kuin 1962 ei sentään ollut, koska pohjoisvirtauksia ei ollut yhtä paljon. Mutta monilla paikkakunnilla oli lähes yhtä helteetöntä kuin silloin.

  • Nimetön
   08/09/2012 18:20

   ”Esim. elokuussa ei ylitetty missään päin Suomea 26 asteen rajaa. Viimeksi näin taisi käydä vuonna 1998.”

   No joo, tuo on nyt tuollaista hakemalla haettua tilastotietoa, jolla saadaan kuukausi näyttämään huonolta. Elokuussa oli kuitenkin laajoilla alueilla kymmenkunta noin 23-25 asteen päivää, mutta sinä asetit rajan juuri 26 asteeseen. Esim. Elokuu 2008 on paljon paskempi, mutta silloin juuri kuukauden ensimmäinen päivä mitattiin 27,8 astetta. Sen jälkeen ei ollutkaan hellettä koko kuukautena, oliko edes 23-24 astetta?

   Ja mitä tulee kesään, niin Suomessa joka kesä ei edes mitata yli 30 astetta, nythän päästiin sentään sen yli.

 13. Heta
  08/09/2012 16:44

  Mikä tahansa lämpöaalto, vaikka vaisumpikin, olisi nyt paikallaan. Täällä Pirkkalassa Tampereen kupeessa on tällä hetkellä rankkojen kuurojen alla päivälämpötila käsittämättömän alhaiset 8 astetta vaikka on vasta syyskuun alku. Kun vielä tuulee välillä kohtalaisesti, ulkona on ihan jäätävän kylmä.

 14. Sami
  09/09/2012 12:18

  Eihän tätä mennyttä kesää nyt voi millään verrata kylmimpiin kesiin 1961->. Esim. jyväskylässä tämä kesä oli lämpötiloiltaan noin 20.viilein 52 vuoden aikana. Hellepäiviä oli viidenneksi vähiten(3kpl). Yleensä hyvin kylmät kesät vaativat sellaisen 1-2 viikon jakson jossa keskilämpötila jää(jyväskylässä alle +10 asteen) ja lisäksi läpi kesän myös viileitä öitä.

  Toivotaan että talvesta tulee ennustamani 1,5…3,0 astetta keskimääräistä viileämpi. NOAA ennustelee helmikuusta nyt hyvinkin kylmää. Jos helmikuun keskilämpötila on jyväskylässä alempi kuin -10, niin koskaan aiemmin ei ole 1951-> kahdeksan vuoden aikana ollut kuutta -10 tai kylmempää helmikuuta. Nyt on siis ollut 5/7, jollainen oli myös 1977-1983. 1988-2005 oli jyväskylässä vain 5 helmikuuta jolloin keskilämpötila oli alle -10(1991,1994,1996,1999 ja 2001), näissäkin vain 1994 ja 1996 helmikuut olivat -11 tai kylmempiä. Tämän nykyisen sarjan helmikuun keskilämpötilat jyväskylässä ovat: 2006 -11,8, 2007 -14,6, 2010 -12,0, 2011 -15,2 ja 2012 -11,2.

 15. Tapio R
  09/09/2012 14:16

  Otavassa tuli hetki sitten ravakka sadekuuro. Katsotaan, tuleeko kuuroja lisää iltapäivän aikana.

 16. Matti
  09/09/2012 14:26

  Itse toivon talvesta jotain vuoden 2007 tyyppistä, eli ettei Helsingissä ole talvea ollenkaan.

  • Nimetön
   09/09/2012 21:18

   Joo tommonen 8kk syksy ois ihan jees 😀 No lumipyryt yms. on kyllä niin mukavia, että täytyy toivoa edes jonkunmoista lumipeitettä.

 17. Tapio R
  11/09/2012 13:04

  Tänään saattaa rikkoutua 20° raja. Aurinko on paistanut klo 9. tienoilta saakka Otavassa ja nyt on 18°.

 18. Beaker
  11/09/2012 14:24

  http://yle.fi/uutiset/hurrikaani_michael_ja_trooppinen_myrsky_leslie_suuntaavat_suomeen/6289557 Saataisiinkohan jo jonkinlaisia syyspuhureita? Ainakin paljon sateita.. Ei taida vähentää ainakaan maanviljelijöiden stressiä. Toisaalta maikkari tiesi kertoa, että loppusyksystä tulisi koleampi ja vähä sateisempi. Myös syysmyräkät jäisivät vähemmälle..

 19. Tuomo T.
  11/09/2012 15:32

  Kun katsoo vuodenaikaisennusteita, niin kovin suuria poikkeamia suuntaan tai toiseen ei ennusteta. Uskon tosin edelleen melko lämpimään syksyyn ja vielä lämpimämpään talveen. Veikkaan, että etenkin lopputalvi eli helmi-maaliskuu on lämmin. Tässä on alla kolme hyvin kylmää helmikuuta, joten alkaa olla jo pelkästään todennäköisyyksienkin valossa lauhan helmikuun vuoro.

  Käynee niin, että tammikuusta tulee talven kylmin kuukausi.

  No, ennen sitä on vielä aikaa. Viime syksy oli niin lämmin kaikin puolin, että ei niin lämmintä ole luvassa, mutta leutoa kumminkn.

 20. Tuomo T.
  11/09/2012 16:15

  Tästä näkee, miten ympäripyöreitä ennusteet ovat. Tässä ECMWF:n ennuste:

  ” Jakson keskilämpötila on Lapissa tavanomaista korkeampi, mutta muualla maassa ei ole selviä merkkejä poikkeamasta suuntaan tai toiseen.

  Sademäärä

  Jakson sademäärän ennustetaan jäävän suurimmassa osassa maata jonkin verran tavanomaista niukemmaksi.

  Meteorologin arvio

  Ilmanpaine-ennusteen mukaan on ilmanpaine Islannin tienoilla tavanomaista korkeampi, mikä enteilee tavanomaista heikompaa länsivirtausta ja ajoittaisia kylmän ilman purkauksia.”

 21. Sami
  12/09/2012 10:15

  Olipa taas hyvä juttu tänään Ilta-Sanomissa…Rankkasade iskee, ainut uutinen koko sivulla ja jutussa kerrotaan että Leslie-myrskyn jäänteet tuovat sadetta suomeen 10-20mm, siis ihan perussetti normaalille jatkuvan sateen alueelle. Tuuletkaan eivät nouse lie edes merialueilla myrskylukemiin, joten ihan perussäätilasta on kysymys, siitäkin piti vaan juttu saada aikaan.

 22. Tapio R
  12/09/2012 10:51

  Eilen Otavassa oli 20°, mutta nyt taivas on sumupilven peittämä. Aamulla tuli jonkin verran tihkua. Savonlinnassa tietojen paistaisi aurinko ja olisi lähes selkeää.

 23. me
  12/09/2012 13:03

  Taitaa olla ilmatieteenlaitoksen tutkat kovilla, kun sadetutkat näyttää punasia rinkuloita lounais-Suomessa. Muutenkin ihme toimintaa, sillä mitään varotuksia ei Varkauden läheltä matkansa aloittaneesta suuresta ukkossolusta ole annettu, kun normaalisti niitä varoituksia lätkitään milloin sattuu ja minne sattuu.

 24. Tapio R
  12/09/2012 15:57

  Otavassa sumupilvet hävisivät hetki sitten ja lämpöä on 18°. Nyt alkoi muodostua kumpupilviä ja sumuhattarat ilmestyivät cumulusten alapuolelle.

 25. Tapio R
  12/09/2012 16:03

  Cumulonimbukset ilmestyivät taivaalle. Yksi ukkospilvistä on Jyväskylän suunnassa ja toinen on Lahden suunnalla. Jokohan kylmä rintama tekee tuloaan Otavaankin. Katsotaan, saako kuuroja aikaan täällä vai livistääkö taas kerran ohitse?

 26. Petri
  12/09/2012 16:26

  Jos Arktiksen jäätilanne korreloi mitenkään talvien kanssa, nyt voisi olla vuorossa 2007-2008 toisinto. Nyt on vielä vähemmän jäätä kuin edellisenä ennätysvuonna 2007. Tarkoittaisiko se sitä, että lumeton talvi yltää tänä vuonna Jyväskylän korkeudelle?

  • Tuomo T.
   13/09/2012 09:43

   Pelkään pahoin, että lauha talvi tulee. Tosin 2007-08 oli niin äärimmäisen lauha, että tuskin ihan se uusiutuu. Tai toivottavasti ei, koska se monen kuukauden yhtämittainen vesisade oli aikamoista horroria. Milloin tahansa vaikka puoli metriä lunta talvella kuin ei viikkojen vesisadetta.

 27. Tapio R
  12/09/2012 19:46

  Kylmä rintama on saapunut Otavaan. N. 20 minuuttia sitten alkoi sataa.

 28. Teemu
  13/09/2012 08:18

  Tuomo T. :Kun katsoo vuodenaikaisennusteita, niin kovin suuria poikkeamia suuntaan tai toiseen ei ennusteta. Uskon tosin edelleen melko lämpimään syksyyn ja vielä lämpimämpään talveen. Veikkaan, että etenkin lopputalvi eli helmi-maaliskuu on lämmin. Tässä on alla kolme hyvin kylmää helmikuuta, joten alkaa olla jo pelkästään todennäköisyyksienkin valossa lauhan helmikuun vuoro.
  Käynee niin, että tammikuusta tulee talven kylmin kuukausi.
  No, ennen sitä on vielä aikaa. Viime syksy oli niin lämmin kaikin puolin, että ei niin lämmintä ole luvassa, mutta leutoa kumminkn.

  Edelleen säät ei noudata todennäköisyyslaskentaa…:) Jos toisaalta todennäköisyyksinä arvoidaan, pitäisi olla lähempänä keskiarvoa, kuin siitä kylmempään tai lauhempaan..:)

 29. Tuomo T.
 30. SääJaMää
  15/09/2012 19:07

  Kiitos Tuomo T. ! Näitä jo kaipasinkin, että mihinkäs olen linkkilistan survonut. Minusta nämä ovat mielenkiintoisia ja hauskoja seurata. Ei sää saa olla ryppyotsaista hommaa. Niin kuin ei mielellään moni muukaan asia… =)
  Hyvää syksyn jatkoa kaikille!

 31. Sami
  16/09/2012 21:04

  Näin tylsään syyssäähän sentään jotain pikku jännitettävää riittää…jyväskylässä painuttiin termiseen syksyyn 6.9. ja 10.9. oltiin jo syksyn maksimilämpösummasta -10,8 astetta perässä. 11.-15.päivänä se kutistui jo -5,2:een. Nyt seuraavien päivien ennusteet lupailisivat että terminen kesä vielä voittaa, eli termisen syksyn alku siirtyisi 20.9. Mutta ero on vain 1,8 astetta, joten ennuste voi mennä vielä sen verran pieleen.

  Termiset syksyt ovat alkaneet viime vuosina kovin myöhään jyväskylässä…2009 14.9., 2010 19.9., 2011 17.9. ja nyt ehkä 20.9. Keskiarvo neljälle viime vuodelle olisi 17.9. kun pitkäaikainen keskiarvo on 7.9.

  • Mökkiläinen
   17/09/2012 12:24

   ”Termiset syksyt ovat alkaneet viime vuosina kovin myöhään jyväskylässä…”

   Mutta kuten itsekin edellä näytit, 6.9.-10.9. oltiin jo hilkulla eli aika pienestä kiinni nämä termiset vuodenajat ovat. Etten sanoisi sattuman kauppaa.

   Ehkä lämpötilojen valossa terminen kesä jatkuu vielä. Märkyys täällä keskisessä Suomessa on ollut suurempi ongelma ja puintitöitä on pitänyt lykätä eteenpäin monilla alueilla.

  • Tuomo T.
   17/09/2012 14:59

   Tämä on ihan klassinen esimerkki siitä, miten ilmaston lämpeneminen pidentää kesiä loppupäästä. Tosin sen nyt huomaisi sokea Reettakin ilman tilastoja. Nyt kun 8 ensimmäistä kuukautta ovat olleet ”epänormaalin normaaleja”, niin kyllä tästä syksystä lämmin tulee. Ellen väärin muista niin 2000-luvulla vain vuosi 2010 on ollut keskilämpötilaltaan keskimääräistä viileämpi.

 1. No trackbacks yet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: