Asta II

Kesän kovimmat ukkoset riehuivat la-illan ja ma-illan välisenä aikana. Samalla kesän salamatilastot ampaisivat kertaheitolla monta pykälää ylöspäin.

Salamatilastot ”kaunistuivat”

Ukkoskesästä näytti tulevan ”umpisurkea” ja vielä ennen viikonloppua salamatilastot näyttivät lähes poikkeuksellisen vähäisiltä. Viikonloppu korjasi tilastoja huomattavasti, mutta silti salamamäärissä kesä on vielä alle keskiarvon.

Kuvat: Ilmatieteen laitos
Värit perustuvat salamaniskun ajankohtaan (UTC).

Noin kahdessa vuorokaudessa Suomessa paikannettiin hulppeat 35 000 maasalamaa eli selvästi enemmän kuin aiemmin kesällä yhteensä. Ensimmäinen voimakas ukkonen saapui la-su välisenä yönä lounaasta, josta alue laajeni kattamaan suuren osan maan etelä- ja keskiosaa länsipainotteisesti. Yön ja aamun ukkoset olivat ns. kohokonvektiota eli ukkoset saivat energiansa ilmakehän ylemmistä kerroksista, ei maanpinnan läheltä. Yöluotauksen perusteella ukkoset imaisivat lämpöä ja kosteutta noin 1,5-2 km korkeudelta.

Myöhemmin iltapäivällä kehittyi suunnilleen Kokkola-Tampere linjasta koilliseen voimakkaita ukkoskuuroja, jotka saivat energiansa maanpinnan läheltä. Yleisesti ottaen pinnasta ponnistavat ukkoset ovat etenkin tuulisuudeltaan voimakkaampia kuin ns. kohokonvektio. Useista soluista saattoi sataa myös melko isoja rakeita, vaikka nollaraja oli lämpimästä ilmamassasta johtuen lähes 4 km korkeudella. Iltapäivällä tehty Jokioisten luotaus antoi yhden hulppeimmista ukkosluotauksista mitä Suomessa on tehty. Energiamäärä pinnasta ponnistavalle konvektiolle oli jopa 2300 J/kg eikä konvektion estävää tulppaa ollut käytännössä lainkaan. Niinpä syy miksi Jokioisten seudulla luotaus ei realisoitunut voimakkaisiin ukkoskuuroihin löytyy ilmeisesti käynnistävän tekijän puutteesta eli alueella ei ollut mitään pakotetta, mikä olisi saanut ukkoskuurokehityksen käynnistymään.

Sunnuntaina illalla tehty Jyväskylän luotaus näytti niin ikään hyvin suuria energiamääriä. Pintapaketille käytettävissä oleva potentiaalienergia oli hieman alle 1900 J/kg, mutta luotauksesta löytyi syvän kostean konvektion ehkäisevä kerros (alla olevassa kuvassa oleva sininen alue). Eli Jyväskylässä oli kohtalainen, 29 J/kg, määrä tulppaa. Jos joku joskus ihmettelee, että miksi ukkoset jäivät tulematta, niin tässä ihan esimerkkinä, että kuinka pienestä tilanne voi joskus olla kiinni. Muokkaamalla luotauksen pintalämpötilaa kahdella asteella lämpimämpään, häviää tuo esto lähes tyystin ja ukkoskuuroilla olisi huomattavasti helpompi työ nousta taivaalle. Eli tässä tapauksessa kahden asteen lämpeneminen olisi merkinnyt jo paljon tai sitten olisi tarvittu tarpeeksi voimakas pakote, joka olisi runnonut pinnassa olevat ilmapaketit tuon konvektiivisen eston läpi. Tällainen pakote voisi olla esimerkiksi säärintama, joka nostaa ilmaa ylöspäin. Tässä näin välipalana ukkosennustamisen hankaluutta.

Jyväskylän iltaluotaus 29.7.2012. Yllä alkuperäinen luotaus, alla modifioitu luotaus, jossa pintalämpötilaa on nostettu kaksi astetta. Punainen alue on positiivisen CAPE:n kerros ja sininen negatiivisen.

Asta II

Tasan kaksi vuotta alkuperäisen Asta-rajuilman jälkeen saapui jälleen voimakas mesoskaalan konvektiivinen järjestelmä Suomeen yön tunteina. Kyseinen ukkosalue muodostui jo kaukana Liettuan ja Puolan tienoilla päivän aikana. Siitä se saapui Lounais-Suomeen ja jatkoi matkaansa pohjoiseen viimein heikentyen maan keskiosassa. Alla on tutka-animaatio kyseisestä ukkosjärjestelmästä. Välillä ukkonen näyttäisi tutkan mukaan heikkenevän, mutta kyseessä on vain ns. attenuaatio, jossa Korppoon tutkan lähellä olevat rakeet ja erittäin runsas sade estävät kauempana olevien kohteiden ”mittaamisen”. Eli jos tällaista ilmiötä näkee kesäisten kuurosateiden yhteydessä, on syynä yleensä pilvessä olevat rakeet.

Kuvat: Ilmatieteen laitos

Salamointi tässä järjestelmässä oli hurjaa luokkaa. Pahimmilla alueilla maahan iskeneitä salamoita oli keskimäärin yksi jokaista neliökilometriä kohti. Kannattaa muistaa, että yleensä maasalamoita eli maahan (tai veteen) iskeneitä salamoita on selvästi vähemmän kuin pilvisalamoita. Pilvisalamoita saattaa olla joissain tapauksissa 2-3 kertaa enemmän kuin maahan iskeneitä vastineita. Niinpä kovimmista tapauksissa salamointi on käytännössä lähes jatkuvaa välkettä. Alla on järjestelmän MAAsalamointia sen saapuessa maan Lounais-osaan. Animaatiossa on merkitty kohta, jonne meikäläinen porhalsi kuvailemaan.

Kuvat: Ilmatieteen laitos

Kyseinen salamanäytös oli hienoin Suomessa näkemäni. Paimion pellolla salamointia näkyi lähes jatkuvana noin kolmen tunnin ajan, joista noin kaksi tuntia lähes päällä. Valokuvia tuli otettua hieman yli 1000, joista noin 200:ssa näkyi salaman purkauskanava. Alla muutama otos:

Kuva: Pauli Jokinen

Kuva: Pauli Jokinen

Ukkosen voimakkaimman vaiheen saapuessa oli välkehdinnän välistä nähtävissä myös vyörypilvi, joka valaistui salamoiden myötä. Itse vyörypilven jälkeen rankkasateen ollessa päällä esiintyi alueella kaksi erillistä syöksyvirtausta, joissa mututuntumalta tuulen nopeus oli puuskissa 15-20 m/s. Havaintoasemilla kovin mitattu puuska maa-alueilla oli juuri tuo 20 m/s (merellä 24 m/s). Kuulemma lähistöllä kaatui joitakin puita, vaikka niihin en pimeässä törmännyt.

Kuva: Pauli Jokinen

Lisää kuvia voi käydä vilkuilemassa täältä.

Neljän minuutin videokooste pitäisi näkyä alla, mutta jos ei, niin se löytyypi YouTubesta.

Mainokset
 1. 31/07/2012 22:00

  Aivan loistavia kuvia Paulilta! Kuvasin itsekin ukkosmyräkän alkuvaihetta Paimion toisella puolella. Siirryin kuitenkin sisälle kun alkoi tuntumaan ”hiukan vaaralliselta” ja ei ollut järjestelmäkameralle mitään sadesuojaa. Onko EOS 1D:ssä sitten tosiaan noinkin hyvä suojaus vettä vastaan? Ihmettelen myös Paulin rohkeutta, itselläni ei oikein kantti kestäisi seistä pellon reunalla kuvaamassa ukkosta joka oli näinkin voimakas.

  Mutta olihan se hieno valoshow, ja onnittelut Paulille loistavista kuvista!

 2. Matti
  31/07/2012 23:40

  Joo oli kyllä Reed Timmermaista rohkeutta kyseisen kuvaamisessa 😀 Aikamoista välkettä. Ja upeita kuvia! Molemmilta

  • Matti
   31/07/2012 23:43

   Olin itse muuten Asta I rajuilmaa kuvaamassa myös pellolla. Kuvaus tosin meni sudeksi, koska järjestelmä tuli niin nopeasti päälle etten kerennyt ottaa onnistuneita kuvia ennen rankkasateen alettua. Onnekseni syöksyvirtaukset menivät ohi paikalta. En olisi edes mennyt jos olisin tiennyt mitä jälkeä kyseinen myräkkä sai aikaan.

 3. Sami
  01/08/2012 00:45

  Olihan tuo sellainen näytös että tulee muistamaan. Veeran tullessa 2010(päivällä noin klo 15-16) ei sekään tuntunut näin upealle kun ei ollut pimeää. 15.8.2007 oli viimeksi reilu yöukkonen jyväskylässä, se oli jo sitten pimeänä aikana, mutta siinä oli reilusti enemmän pilvisalamoita, eikä muistaakseni ollut jyrinää läheskään yhtä paljon. Olihan tämä erittäin hyvä takaisinmaksu niin surkean ukkoskesän alulle. Näistä kannattaa todella nauttia, vastaavia ei kuitenkaan ihmiselämän aikana kohdalle kovin montaa tule.

  • VV
   01/08/2012 12:32

   No joo, nauttia ja nauttia… Adrenaliini-humalaan on helppo jäädä koukkuun kunnes tulee se viimeinen myrsky ja The End.

 4. 01/08/2012 00:51

  Vastaavan tyyppinen ukkosmyrsky riehui Turun seudulla vuoden 2000 heinäkuussa, alkuillasta. Salamointi oli todella rajua (salamamäärästä ei minulla tietoa) ja metelitaso oli jopa tätä Asta II:sta korkeampi, aivan jatkuvaa, taukoamatonta jylinää.

  Täytyy myöntää että jatkossa on aika houkutus mennä kuvaamaan ukkosia jos ne tähän lähelle tulee, mutta se on oikeasti vaarallista.

 5. TT
  01/08/2012 00:54

  Todella komeita kuvia Pauli ja vielä Paimiosta! 🙂
  Täytyy sanoa että en muista tämmöistä yöukkosta ainakaan minun aikanani täällä ennen olleen…Paimio muutenkin ukkosten osalta todella kuivaa seutua! Mutta tämä oli kyllä mahtava näytetelmä ja salamatiheys oli uskomatonta luokkaa…parhaimmillaan aivan tasaista välkettä!

  Itsekin sain muutaman näennäisesti onnistuneen kuvan otettua, mutta sen verran kauempana olin (kotipihalla vain toisella puolella Paimiota) että kunnon lähikuvia ei tullut ja tarkennuskin oli metsässä pahus!
  Mutta täällä niitä löytyy jos joku haluaa katsoa:
  http://s89.photobucket.com/albums/k223/ChargerFin/Thunderstorm%20July%2030th%202012/?albumview=slideshow

  Jos linkki ei toimi niin kopio tuo suoraan selaimeen niin sitten ainakin pelittää.
  Noissa myös näkyy vyörypilvi jonka salamat aika-ajoin valaisivat. Kun tuo tuli päälle toi se myös pienen puuskankin…ei mitään suurta mutta kuitenkin…sade alkoi vasta kun vyörypilvi oli mennyt ylitse. Ja tuo puuska oli (tai ainakin tuntui olevan) ympäröivää ilmaa lämpimämpää.

  Uskomattoman upea ukkonen…ei varmaan toista tule vastaan…ainakaan ihan heti!

  • 01/08/2012 11:02

   Kuvat näyttää olevan samalta puolelta Paimiota missä itsekin kuvasin, erittäin tutun näköistä seutua.

   Kyllähän täällä Paimiossa on ukkosiakin riittänyt, jokunen yöukkonenkin, mutta eipä ihan tällaista.

 6. Quu
  01/08/2012 01:28

  Raahessa kuului täysin taukoamaton ukkosen jylinä pitkät ajat. Merkillisesti mereltä tuleva ukkonen jakaantuu tässä laskujoen suulla kahdeksi eri rintamaksi. Ehkä kerran 10:ssä vuodessa tulee ukkonen päälle. Se onkin sitten kovaa luokkaa oleva näytös. Muutoin mereltä tuleva ukonilma jakaantuu aina kahtia jättäen tämän jokisuun aina välistä. Merellä on tuossa jokisuulla myös merikarttoihin merkitty magneettinen keskus, jossa kompassit sekoavat. Vaikuttaisikohan tuo siihen, että ukonilmat eivät pääse täällä ns. päälle kuin hyvin voimakasenergisissä ukonilmoissa?

  Mutta hienoja kuvia sain nauttia – kiitoksia ottajilleen!

 7. 01/08/2012 06:58

  Hienoja kuvia kaikilla!

 8. Nimetön
  01/08/2012 08:59

  Asta II? Oliko tämä ylipäätään myrsky tai rajuilma, joka ansaitsee oman nimen? Riittääkö pelkkä raju salamointi? Kaksi vuotta sitten ollut Asta rajuilma oli ihan eri kaliiberia, silloin kaatui metsää yli 8 miljoonaa kuutiometriä. Nyt puhutaan muutamasta yksittäisestä puusta.

 9. 01/08/2012 11:22

  Tosi hieno videokooste, ja loppuhuipennus 🙂 Valitettavasti mekin olimme paikassa, mitä myräkkä hylki – ohitti oikealta ja vasemmalta – mutta välkettä saatiin silti.

 10. Zepa
  01/08/2012 14:37

  Ei miul muuta kuin pakko tulla kommentoimaan ekaa kertaa tänne, kun on niin hienoja kuvia :-))

 11. Sami
  02/08/2012 02:25

  Asiasta toiseen….kuten itsekin arvioín, heinäkuusta tuli kovinkin tavanomainen 1981-2010 keskiarvoihin nähden suomessa, poikkeama vaivaiset 0,1 astetta. Melkolailla 100% varmuudella uskaltaa sanoa(elokuun 10.päivään ulottuvan ennusteen mukaan) että koko suomen osalta kesän poikkeama tulee olemaan alle 0,5 astetta.

 12. 123
  04/08/2012 13:18

  Nyt näyttää ennusteet hyvältä, syksy tulossa.

  • Jykä
   06/08/2012 12:33

   Etelä-Suomessa mennee helleraja tänään rikki, joten ei vielä kovin syksyiseltä näytä. Onneksi näin. 🙂

   • Mökkiläinen
    06/08/2012 12:54

    Suoraan IL:n twiiteistä lainattua: ”Viileämmän jakson jälkeen säämalleissa viitteitä kuivemmasta korkeapainesäästä elokuun puoliväliä lähestyttäessä. Ei vielä syksyä”

    Sopii ainakin minulle! Lähes koko kesä ollut matalapainetta niin ei tässä nyt vielä mitään syksyä osaa kaivata.

  • Nimetön
   06/08/2012 23:20

   No huh. No onpa yllätys että syksy ei tulekaan elokuun 10.päivä. Tämä ajankohtahan on vielä täyttä kesää, jossain saaristossa jopa keskikesää, Nauttikaa nyt hyvät ihmiset kesästä, kyllä se he*vetin pitkä syksy sieltä tulee.

 13. Nimetön
  04/08/2012 21:20

  Taas alkaa tämä vaahtoaminen että kesä meni jo… Vuodenajat ovat ihmisen keksintö, ei luonnossa mikään noudata tarkkoja rajoja. Yhtä hyvin voitaisiin todeta että luonto on vielä vihreä, Etelä-Suomessa lähes lokakuuhun asti. Tietysti jos haluaa masentua ajattelemalla kaiken negatiivisesti, siitä vain.

  • 123
   04/08/2012 22:31

   kyseessä ei ollut sarkasmi, sillä syksy on lempi vuodenaikani.

  • 04/08/2012 22:53

   Mä tykkään kesästä, ja mun mielestä täällä etelärannikolla vielä syyskuu voidaan laskea kesäkuukaudeksi. Täällähän tulee ruskakin vasta lokakuussa, kun se lapissa tulee jo syyskuun alkupuolella.

 14. Jeppe
  05/08/2012 00:15

  Saa nähdä miten käy, mutta ainakin tällä hetkellä ennusteet ennustavat ja ovat jo useamman päivän ajan ennusteet ennustaneet, että tuo lähipäivien viileneminen olisi vain väliaikaista. Ei tosin hellekkään enää mitenkään kovin todennäköiseltä näytä, mutta tuollaisia kesäisen lämpimiä, yli +20°C lämpötiloja voitaisiin hyvinkin mittailla suuressa osassa maata.

  Mutta mutta, saa nähdä, kääntyvätkö ennusteet nyt täysin päinvastaisiksi, kun menin tämänkin sanomaan. 😉

 15. Sami
  06/08/2012 21:46

  Saas nähdä minkälaista ilmaa se nyt pukkaa tuolta etelästä, aika voimakasta salamointia on baltian korkeudella. Viitsisiköhän jäädä yöksi odottelemaan, vai luottaisiko että jos tulee niin tulee tarpeeksi voimakkaana että herättää.

 16. Matti
  06/08/2012 23:14

  Helsingissä jyrisi ukkonen tunti sitten ja aika voimakasta sadekaikua pukkaa mereltä kohta perään. Luultavasti jotain pilvisalamamatskua tiedossa.

 17. Juhani
  09/08/2012 11:47

  Alkaa näyttää siltä, että ensi viikolla on kesän kestävin korkeapaine Pohjois-Euroopan päällä.

 18. Olli
  09/08/2012 13:43

  Mitäköhän tuo FMI:n ilmaisdata tosiaan tarkoittaa kuten Paulin Twitter viestissä mainittiin?
  Esim. parempia tutkakuvia, mukana myös doppler-tutkan tuulimittaukset? Kaikki ennustemallit sellaisinaan? No, ehkäpä ei kuitenkaan… 😀 Tutkatiedot olisivat kyllä mukavia esim. supersolujen tunnistamisessa, NOAA antaa jo ne tiedot, tosin Suomessa ei käsittääkseni aivan vastaavia mittauksia edes tehdä…?

 19. Anonyymisti
  09/08/2012 23:53

  Melko viileää jokinotkoissa.. Veikkaisin lähellä nollaa.

 20. Sami
  10/08/2012 02:09

  Sain torstaille jyväskylän vuorokauden keskilämpötilaksi +9,7. Voi sanoa, että oli harvinaisen kylmää elokuun ensimmäisten 10.päivän ajalle. 1951-2011 +10 asteen alituksen ovat tapahtuneet 8.-10.8.1987 (+8.8, +8.4, +9,8), 1.-4.8.1962(+8,1, +8,6, +9,3, +9,9) ja 10.8.1956 (+9,5)

  • mika
   10/08/2012 13:27

   korkeapaineen painopiste näyttää olevan suomen länsipuolella joten pysytään sen kylmällä kantilla pääosin. näin ollen tuskin enää mitään helteitä mitataan mutta aurinkoisia kuivia loppukesän päiviä siis tiedossa. 🙂

   • 123
    10/08/2012 16:35

    Kesä on tähän mennessä ollut paljon parempi kuin viime vuosina. Tuskallisia hellepäiviä vain muutama, sadetta olisi saanut tulla hieman enemmän tänne etelään. Ukkosten puolesta 2000-luvun tylsyys jatkuu. Yhdellä yöukkosella ei koko kesää pelasteta.

 21. 123
  10/08/2012 16:36

  Oli muuten pirtsakka yö; mittari näytti +2.9 😀

 22. Sami
  10/08/2012 19:30

  Myös perjantain keskiarvo tulee jäämään jyväskylässä alle +10 asteen, huomenna lienee ei enää niin käy.

 23. Tapio R
  11/08/2012 05:56

  Koleaa on Otavassa ollut muutamana viime päivänä. Tiistai ja keskiviikko olivat vielä melko lämpimiä, mutta satoi niin paljon, etten viitsinyt mihinkään lähteä. Torstai ja eilinen päivä olivat vuodenaikaan nähden koleita, sillä torstaina ja eilen ylin lämpötila oli vain 11°. Torstaina lisäksi sateli vettä. Täksikään päiväksi ei liene tulossa juuri eilistä lauhempaa. Taivas on paksussa pilvessä tälläkin hetkellä.

 24. Nimetön
  11/08/2012 09:44

  Tuo on totta. Paulin hienot ukkoskuvat eivät muuta sitä tosiasiaa, että takana on jälleen todella surkea ukkoskesä. Ja ollut sitä jo 10 vuotta. Viimeisen kunnon ukkoskesän muistan heinäkuulta 2001. Muuten puhutaan yksittäisistä ukkostapauksista silloin tällöin, paikallisesti harvemmin kuin kerran vuodessa.

  Kyllä tästä voi vetää jo ilmastollisia johtopäätöksiä: Suomen ukkoskesä nyt vaan on surkea, piste. Edes kesän lämpimyydellä ei tunnu olevan ratkaisevaa merkitystä, monet huippulämpimätkin kesät ovat olleet surkeita ukkoskesiä, esim. kesät 2006 ja 2011. Eikä edes superkesänä 2010 ollut niin paljon ukkosia, kuin olisi voinut ehkä kuvitella.

  • Olli
   11/08/2012 10:56

   No, ei tässä yksin olla surkean ukkoskesän kanssa, eipä sitä muissakaan pohjoismaissa kovin usein ukkosta, eteenkään Norjassa tai Islannissa. Ruotsissakin Suomea enemmän vain lähinnä etelä/lounaisrannikolla: http://www.smhi.se/klimatdata/meteorologi/aska/1.4174 Tietysti aina tuntuu siltä että muualla ukkostaa, silloin kun täällä ei niin tapahdu. Tämähän tosin riippuu vuodesta, esim 2010 ja 2011 rintama oli aika usein ruotsin päällä ja ukkosia riiti sinne.

  • Matti
   12/08/2012 13:14

   Minua ei oikeastaan haittaa yhtään, että olemattomassa tuuliväänteessä syntyvät mitäänsanomattomat popcorn-ukkoset loistavat poissaolollaan. Jos pitää ukkostaa niin 2010 kaltaisia rajuilmoja tai sitten sole saa luvan paistaa. Jotain 2010 ei voi pitää surkeana ukkoskesänä ei sitten mitenkään. Havannoija voi tietysti kuvitella niin jos ei sattunut osumaan yksikään omalle kohdalle, kuten itselläni kävi. Osui vain 30-35 asteen helteet + auringonpaiste omalle kohdalle. 😉

 25. AP
  11/08/2012 13:22

  Kesä on ollut kehno Suomessa monin paikoin eikä vain ukkosten osalta. Vaikka kaikkialla Suomessa ei ole ollut koleaa ja sateista niin suuressa osassa maata kuitenkin aina tulviin asti. Heinäkuun viimeinen viikonloppu yöukkosineen oli kyllä kohokohta. Mutta onko liikaa vaadittu jos kesällä olisi yleisesti edes yli 20 astetta lämmintä ja aurinkoisia poutapäiviä useampi putkeen, vaikkei mitään helteitä olisikaan? Kesään kai sentään kuuluu lämpö siinä missä talveen pakkaset, eikö? Viime päivät ovat olleet pohjanoteeraus, kylmimpiä ajankohdan päiviä 25 vuoteen. Onneksi ensi viikko näyttää edes vähän paremmalta. Tosin varmaan joku eskimo siitäkin valittaa kun lämpötila uhkaa nousta jopa 21 asteeseen (hui, kuinka sellaista kuumuutta kestää!) 😉

 26. Tuomo T.
  13/08/2012 12:48

  Tämä viikko on melko lämmin ja ottaa ”takaisin” viime viikon koleutta. Jo tässä vaiheessa voi varmuudella sanoa, että mm. WSI:n tekemä ennuste tavallista lämpimämmästä kesästä Suomessa oli pötyä. Arvasin, että tästä kesästä ei tulisi missään tapauksessa kahden edellisen kaltaista, mutta kyllä tämä on ollut koleampi kuin arvelin.

  Syksystä ei taas osaa sanoa yhtään mitään. Laittasiin vetoni melko lämpimän ja suhteellisen kuivan syksyn puolelle. Jo nyt uskallan kuitenkin veikata, että ensi talvesta tulee lauha, etenkin lopputalvesta. Niin monta kylmää helmikuuta alla, että vettä sataa ensi hiihtolomien aikaan. No tietenkin tämä on PIKKUISEN etuajassa ennustettu mutta silti.

  • 13/08/2012 13:02

   Itse arvelisin myös, että ensi talvena ei Etelärannikolla paljoa lunta nähdä.

   • Sami
    13/08/2012 22:10

    Minun arvioni on että ensi talvi on himpun verran keskimääräistä kylmempi. Koko suomen poikkeama max asteen alle keskiarvon.

   • LJ
    14/08/2012 02:27

    Samaa mieltä kuin Sami. Lisäksi runsaankin lumentulon mahdollisuus jo joulukuussa erityisesti Etelä-Suomessa.

 27. 123
  14/08/2012 09:50

  Katsoin etanan sarvia ja päättelin, että etelä-Suomeen tulee tammikuuhun mennessä yli metrin lumipeite. Sama etana valoitti jo ensi kesän säästä sen verran, että lämpötila ei nouse yli 25 asteen kuin kolme kertaa.

 28. Tuomo T.
  14/08/2012 14:11

  Syksyn sääveikkailuihin ei kukaan vielä rohjennut lähteä, vaikka se on lähempänä kuin talvi. Onko ennakkoarvauksia?

  • AP
   15/08/2012 23:40

   No veikataan sitten. Syys-lokakuussa on korkeapainevoittoista säätä ja sateet jäävät vähäisiksi. Sää on myös hieman keskimääräistä kylmempää ja yöpakkasia esiintyy. Marraskuussa sää muuttuu leudommaksi matalapainetoiminnan ottaessa taas vallan. Pilvisen harmaata ja vetistä säätä riittää joulukuulle asti. On siinä ja siinä ehtiikö sää muuttua talvisemmaksi jouluun mennessä.

 29. SääJaMää
  14/08/2012 23:29

  Sateet muuttavat olomuotoaan jo lokakuussa ja ensilumi tärähtää lokakuun alkupuolella.

  • Olli
   15/08/2012 13:55

   Missäpäin Suomea? 😉 Lapissahan ensilumi tulee useimmiten jo syyskuussa…

 30. Sami
  17/08/2012 13:11

  Mielenkiintoinen tilanne on tänään perjantaina…kuuropilviä syntyy, mutta kuuropilviä kuljettavia virtauksia ei juurikaan ole, joten kuurot kehittyvät ja pysyvät paikallaan. Nyt olisi hyvä tilaisuus videoida kuuropilven kehitys. Tällaisessa tilanteessa tosin hyvin paikallisten tulvien mahdollisuus kasvaa kun kuuro antaa kaiken vetensä samaan paikkaan ennen kuin kuolee pois.

  • Matti
   18/08/2012 10:46

   Tyypillinen popcorn-ukkospäivä oli, joskin pilvet kyllä matkasivat pohjoisesta etelään. Muutama komea positiivinen salama tuli kuitenkin nähtyä Helsingin suunnilla ja Hyvinkäällä 🙂 Radiokin rätisi ihan mukavasti parhaimmillaan.

 31. Sami
  18/08/2012 01:11

  Ilmastokatsauslehden 34 paikan osalta poikkeama sateessa oli koko suomen osalta vain +20mm. Kesäkuussa keskimääräinen poikkeama oli +28mm. Osoittaa että heinäkuussa runsaat sateet olivat kuitenkin kovin paikallisia. Kesä-Heinäkuussa siis on satanut keskimäärin noin 50mm tavanomaista enemmän. 5/2011-7/2012 ajalla on keskimäärin suomessa satanut 176mm tavanomaista enemmän.

 32. Juhani
  18/08/2012 12:42

  Ei taida olla ihan tavanomaista, että trooppinen myrsky syntyy Atlantilla noin korkeilla latitudeilla kuin Gordon, joka lisäksi liikkuu itään ja huomenissa ryöpyttää Azorien itäisiä saaria. Noita tullut jokunen vuosi seurattua enkä ihan heti vastaavaa muista.

 33. 123
  19/08/2012 14:40

  Joo ja Paulille: Mielestäni tämä kuulostaa aika ”uhkaavalta” vai etkö pidä azoreita osana Eurooppaa? ”the Azores remain under a significant threat. Tropical storm-force winds are likely to reach the central and eastern Azores late this afternoon with hurricane-force wind gusts to 80 mph possible on tonight and on Monday. Torrential downpours could prompt flooding on the island chain as well with widespread rainfall amounts of 3-6 inches expected” Suomessa tuollaisesta myrskystä käytettäisiin nimitystä vuosituhannen supermegamyrsky.

 34. Tapio R
  19/08/2012 16:49

  Pohjoisesta Otavaa kohti lähestyy synkkä ukkospilviseinä. Kylmä rintama näyttäisi olevan tulossa. Lämpöä on vielä 20°, mutta eiköhän kohta viilene.

  • Tapio R
   19/08/2012 20:15

   Pari kertaa jyrähti kauempana. Salamoita ei näkynyt. Kuuron jälkeen selkeni hetkeksi, mutta tunti sitten meni yhtenäiseen pilveen ja nyt sataa heikonlaisesti.

   • Sami
    19/08/2012 22:43

    Olin tuossa kuopion pohjoispuolelle matkalla noin klo13 kun alkoi näyttää todella synkältä pohjoisesta alkaen. Sade kyllä piiskasi aika rankasti ja piti ajaa 60km/h. Kuopion pohjoispuolella ei satanut sitten enää lainkaan ja sadetutkasta katsottuani kuurot syntyivät juuri kuopion kohdilla ja siitä lähtivät liikkumaan sitten kaakkoon.

 35. Juhani
  20/08/2012 12:23

  Hienon viime viikon jälkeen säätyyppi sitten muuttui aika syksyiseen suuntaan. Taitavat varsinaiset kesäpäivät olla tältä vuodelta ohi. Malleissa ei juuri merkkejä näy kesäpäivistä, kun sellaiseksi lasketaan yli 20 asteen päivät. Yleisesti on puhuttu sateisesta kesästä, mutta sateiden paikallisuutta kuvaa hyvin se, että meidän kylällä oli eiliseen mennessä kesän aikana satanut noin 60 % normaalista.

  • 123
   20/08/2012 13:04

   Ei täälläkään ole kesäkuun jälkeen montaa kertaa satanut, joten suhteellisen kuiva kesä tästä tuli. Ukkosista ei tietoakaan.

 36. Sami
  20/08/2012 14:19

  Jyväskylän elokuun ja samalla koko kesän keskiarvo alkaa hiljalleen hahmottumaan, mitään kovin isoa heilahtelua ei liene päivien keskilämpötiloissa ole odotettavissa seuraavien 10-11 päivän aikana. Elokuun keskiarvoksi olisi tulossa 13,5..13.7 joka on 0,4..0,6 astetta keskiarvoja viileämpi. Koko kesän keskilämpötila olisi siten 14,3 tai 14,4 joka olisi 0,4..0,5 astetta 1981-2010 keskiarvoja viileämpi.

 37. Tapio R
  23/08/2012 14:14

  Taas sadepäivä, joita Otavassa on tänä kesänä ollut enemmän kuin lääkäri määrää. Kun yhtenäinen sade on saapunut, niin sade on tänä kesänä Otavaan ja muuallekin kaakkoiseen Suomeen usein jämähtänyt paikalleen useiksi päiviksi. Katsotaan, jatkuuko sade myös perjantaina ja ehkä lauantainakin?

  • Tapio R
   23/08/2012 14:17

   Otavassa on tällä hetkellä rankkasade päällä.

 38. Sami
  24/08/2012 01:39

  Aikamoista pelleilyä tuo pitkän ajan ennustaminen on ainakin NOAA:lla. Päivässä muuttuu joulu-tammikuun ennuste milloin mihinkin suuntaan. Varmasti ehtii 180 päivän aikana jokaiselle kuukaudelle kartoille ennustaa oranssia/punaista tai sinistä väriä. Ja sitten jälkikäteen voi viisastella että se ennustus ennakoi lämmintä/keskimääräistä/viileää kuukautta. Itse olen nyt päättänyt laskea ennusteet niin että tarkkailen syyskuun ennusteesta joka päivä millaista säätä NOAA ennustaa tammikuulle, lokakuussa helmikuulle jne. Ennusteitahan tulee joka päivä ja tuskin kaikki millään ovat samanlaisia, joten on valittava se mitä useimmin ennustetaan 30 päivän aikana.

  • Samu
   24/08/2012 10:20

   Älä hyvä mies tuhlaa aikaa moisiin ”ennusteisiin”. Horoskooppikin antaa parempia ennusteita kuin tuollaiset höpö-höpö arvonnat. 🙂 Kaikilla yli 14 vrk ennusteilla voi pyyhkiä pyllyä. Jätetään ne ”ennusteet” iltapäivälehdistöä varten.

 39. Mr. Blueskye
  25/08/2012 01:14

  Helsingin 1890-luvun myrskystäkin kun on ollut tutkimusta ja kerättyä tietoa, niin kiinnostaisi siltikin tietää lisää toisesta episodista. Tuulen voimakkuudessa ei varmasti oltu aaaalkuunkaan samoissa lukemissa, mutta millainen mahtoi yleensä voimalta ja luonteeltaan ollut 1972 Keimolan rockfestarit totaalisesti nujertanut rajuilma. Uutiskuvista ja filmeistä näkee, että vettä ainakin tuli runsain mitoin, mutta miten paljon? Oliko kyseessä ukkosmyrsky vai pelkkää tuulta ja sadetta?

 40. Mr. Blueskye
  26/08/2012 00:19

  Ei haittaa! Etsin itsekin väsyksissä löytämättä tota linkkiä tuohon 1800-luvun myrskyyn, eli kiitos siitä.

 41. Tuomo T.
  27/08/2012 09:26

  Jatkan tätä ketjua, kun tämä ei liity mitenkään tornadoihin. Eli kun vilkaisin pikaisesti syksyn kausiennusteita, niistä ei kyllä ottanut selvää poliisikaan. Siis ei selkeitä merkkejä suuntaan tai toiseen. ECMWF:n syys-marraskuun ennuste on tehty 1.8., joten sillä ei ole mitään merkitystä, sama La Meteolla. CFS:n ennusteissakin suurin osa kartoista on valkoisia, eli ei ole signaaleja lämpimään tai kylmään.

  No, niin kuin tilastoista voi nopeasti katsoa, suurin osa 2000-luvun syksyistä on ollut lämpimiä, joten todennäköisimmin rahansa saisi takaisin pelaamalla lämpimän syksyn puolesta. Amerikkalainen WSI toteaa seuraavaa:

  ”“As we head toward autumn, both the climate models and historical analogs are suggesting a relatively mild spell across much of Europe,” said Dr. Todd Crawford, WSI Chief Meteorologist. “The combination of the emerging El Nino event and the cold North Pacific Ocean typically result in a lack of North Atlantic blocking and above-normal temperatures, especially across northern sections.”

  http://www.wsi.com/6a47d476-c1af-440b-a2fc-3ebb9b0b22f7/news-scheduled-forecast-release-details.htm

 42. Tuomo T.
  30/08/2012 12:07

  Laskin huvikseni Hki-Kaisaniemen osalta 7 ensimmäisen kuukauden keskiarvon ja vertasin sitä 1981-2010 keskiarvoihin. Keskilämpötila oli +5,29 astetta, kun pitkän ajan keskiarvo oli +5,23. Elokuu lienee aika lähellä pitkän ajan arvoja, eli ei tee tuohon juurikaan muutosta.

  Jo tämän perusteella voi ennakoida lämmintä syksyä. Jahas, että mitenkä niin? Tyypilisesti pitkän ajan vuosikeskiarvo on ylittynyt ainakin asteella, viime vuosina usein 1,5 asteella. En usko, että tällaisiin ylityksiin päästäisiin tänä vuonna mutta ei olisi kaukaa haettu, että syys-joulukuu olisi 2-3 astetta keskimääräistä lämpimämpi.

 1. No trackbacks yet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: