FINWRF säämalli

Mistä on kyse?

FINWRF on sääennustusmalli, jolla pyöritetään 36 tunnin ennusteita korkealla resoluutiolla Suomeen ja lähialueille. Sen ytimessä on yhteisvaroin kyhätty tietokone, jonka sisällä sykkii Intelin i7 3930K kuuden ytimen prosessori. Malli on räätälöity etenkin myrskybongausta silmällä pitäen, eli sen erotuskyky on niin korkeaa luokkaa, että malli pystyy suoraan simuloimaan jopa yksittäisiä sade- ja ukkoskuuroja. Muita vastaavan resoluution omaavia ilmaisia (mainos-vapaita) numeerisia malleja ei tiettävästi ole maailmalla juuri yhtään (Go Finland!).

Hieman yksityiskohtia

Mallia pyöritetään neljä kertaa vuorokaudessa ja yksittäisen ajon valmistuminen kestää tilanteesta riippuen noin 3,5-6 tuntia. Mallissa käytetään ns. adaptive timestep-menetelmää, eli ajon valmistumisajankohta riippuu siitä, kuinka paljon laskenta-alueella on ”säätä”. Jos alueella on paljon voimakkaita ukkoskuuroja, voi ajon kokonaiskesto jopa ylittää kuusi tuntia, jolloin seuraava ajo odottaa kiltisti vuoroaan.

FINWRF-mallin horisontaalinen erotuskyky on 4 km eli laskentapisteitä on neljän kilometrin välein. Pystysuunnassa laskentapisteitä on 43. Niinpä malli laskee joka ajanhetkellä uudet arvot lämpötilalle, tuulelle, kosteudelle ja muille perussuureille noin 5 miljoonalle laskentapisteelle.

Alkuhetken tiedot ja mallin reunaehdot saadaan globaalista GFS-mallista, jonka datan horisontaalinen resoluutio on noin 50 km. Koska näin karkean datan syöttäminen suoraan 4 km hilaan saa aikaan kaikenlaisia kummallisuuksia, ajetaan välissä 16 km ulompi laskenta-alue. Tätä käytetään sitten pohjana itse 4 km pääajolle.

Kesällä 2011 mallia pyöritettiin silloin tällöin kotikoneella ja paljon on muuttunut sen aikaisesta kokoonpanosta. Nyt prosessissa käytetään ns. warm-start menetelmää. Siinä missä 2011 WRF-mallin alkutila otettiin suoraan globaalista GFS mallista interpoloimalla, käytetään tällä kertaa alkutilana edellisen kuuden tunnin ennustetta. Tätä ennustetta sitten hieman korjataan tuoreimpien havaintojen (kuten luotaukset, pintahavainnot, lentokonehavainnot jne) avulla ja näin saadaan lopullinen alkuhetki FINWRF-mallille. Hyötynä tällä prosessilla on se, että mallilla on heti simulaation alusta alkaen arvaus siitä, missä sadealueet sijaitsevat (sen sijaan, että malli joutuu synnyttämään sadealueet tyhjästä).

Alla olevassa taulukossa on listattu muutamia knoppitietoja FINWRF mallin asetuksista.

 • Laskentapisteitä: ~5 000 000
 • Horisontaalinen resoluutio: 16 km (ulompi alue), 4 km (sisempi alue)
 • Vertikaalitasojen lukumäärä: 45 (16 km ajo), 43 (4 km ajo)
 • Adaptiivinen aika-askel
 • Mallin dynamiikka: ei-hydrostaattinen
 • Konvektion parametrisointi: Betts-Miller-Janjic (vain 16 km)
 • Mikrofysiikka: Thompson 6-luokkaa (mukana lumirakeet)
 • Rajakerros: Mellor-Yamada-Janjic
 • Maanpintaskeema: NOAH
 • Pitkäaaltosäteily: RRTM
 • Lyhytaaltosäteily: Goddard
 • 3DVAR = lämmin startti (syklitys)
 • 36 tunnin ennustesimulaatio kuuden tunnin välein

Ensimmäisiä havaintoja

FINWRF mallin fysiikka-asetukset ja muut yksityiskohdat ovat subjektiivisesti asetettu yksittäisten tapaustutkimusten sekä muiden maiden esimerkkien pohjalta. Niinpä näin alkuvaiheessa ei ole tarkkaa tietoa siitä, miten malli tietyissä tilanteissa toimii Suomessa (joissakin olosuhteissa paremmin, joissakin huonommin). Tässä esimerkki yhdestä hyvin osuneesta ennusteesta kesäkuun alussa:

Ensimmäisten ajojen perusteella mallin rajakerroksen fysiikkapaketti sekoittaa rajakerrosta suht hanakasti ja näyttää saavan aikaan globaaleja malleja korkeampia CAPE-arvoja. Lisäksi se tuntuu saavan hieman todellisuutta herkemmin kehitettyä sadekuuroja. Fysiikkapaketit saattaa olla myös osasyynä pilvisyystulkinnan heikkouteen. Kannattaa siis itse seurailla aktiivisesti mallin tuloksia ja verrata niitä havaintoihin sekä tutkakuviin. Näin saat itsekin käsityksen siitä, että miten malli tietyistä tilanteista suoriutuu. Yksikään säämalli ei ole täydellinen ja meteorologien työkuvaan kuuluukin tietää jokaisen säämallin omat kommervenkit.

Ajan myötä mallin fysiikka-asetuksia saatetaan muuttaa kokemusten perusteella (kunhan niitä kertyy tarpeeksi).

Vikatilanteet

Erilaiset vikatilanteet ovat mahdollisia, etenkin näin alkuvaiheessa. Systeemille ei ole ehditty tehdä kaiken kattavaa varmennusjärjestelmää, joten ajoittain systeemi voi kaatua. Syitä voi olla monia: verkkoliikenteessä katkos, malli räjähtää käsiin (ei pitäisi tapahtua), havaintodataa ei ole saatavissa.

FINWRF käyttää ns. syklitystä, eli tuoreimman ennusteen pohjana käytetään edellisen ajon kuuden tunnin ennustetta. Niinpä jos yksi ajo syystä tai toisesta kaatuu, kaatuvat seuraavatkin ajot 100 % varmuudella. Tähän on ehkä mahdollista löytää oikotie, mutta sitä ei ole ehditty miettiä julkaisuvaiheeseen mennessä.

Nopea keino tarkistaa mallin kaatuminen on vilkaista FINWRF-sivun vasemmasta laidasta eri ajojen kestot. Mikäli joku ajo on valmistunut alle 2 tunnissa, on kyseessä todennäköisesti jonkinlainen vika. Tällöin ei kannata alkaa etsiä puhelinluettelosta FINWRF-mallista vastaavien nimiä (koska niitä ei puhelinluettelosta löydy). Eli seuraamme kyllä systeemin tilaa ja viesti kyllä aika varmasti kirii ylläpitäjän korviin nopeasti. Tällöin ainoa lääke on käydä fyysisesti resetoimassa systeemi ja aloittaa uusi ajo kylmiltään. Mikäli ylläpito ei ole maisemissa, voi tämä kestää jonkin aikaa (pahimmillaan useita päiviä, on meillä omaakin elämää 😉 ) . Eli olkaa ymmärtäväisiä tämän ilmaisen ennustemallin vikatilanteissa.

Ideat ja kehitysehdotukset

Jos sinulla tulee mieleen jokin hieno idea uudesta ennustesuureesta tai sinulla on lahjoittaa 100 000 rahayksikköä uuden hienon FINWRF 2 –systeemin luomiseen, voit ottaa yhteyttä vapaa-ajalla ylityöllistettyyn ylläpitoon osoitteeseen pauli.j.jokinen [at] gmail.com

FINWRF ei suinkaan ole siis vielä valmis, vaan sitä viilaillaan kuntoon kesän 2012 aikana (ja sen jälkeenkin). Tulossa on muun muassa alkuvaiheessa puuttuva sademäärän ennuste (tutkasimulaatio toki ajaa osittain jo saman asian). Mahdollisesti jossain vaiheessa saadaan sivustolle aikaan selitykset, että mitä mikin kartta kertoo. Sitä odotellessa voipi käydä katsomassa vastaavia GFS mallin osalta.

Osoite

Mistä niitä mallikarttoja löytää?

http://www.puuppa.org/~pnuu/wrf/

Jos et tiedä yhtään, että mistä lähteä liikkeelle, niin klikkaa vasemmasta yläreunasta ”Select 4 km product” ja sieltä ”composite radar reflectivity”. Kyseiset kentät kuvaavat sitä, miltä tutkakuva näyttäisi kyseisellä ennustehetkellä.

Iloisia hetkiä uuden säämallin kanssa!

Mainokset
 1. Nimetön
  11/06/2012 21:32

  Lyhyesti sanottuna: Valtava kiitos työstä ja vaivasta jonka olette nähneet tämän eteen! 🙂 Sanat eivät riitä kertomaan sitä kuinka arvostan että jaatte vapaasti kaikkien käyttöön tätä työkalua. Olen joitakin päiviä jo katsellut noita “Select 4 km product” ja “composite radar reflectivity” ajoja. Ns. maallikkona en juuri muista varmuudella tiedäkkään mutta kiinnostaisi kovasti, eli olisi mahtavaa jos saisitte tuonne joskus vielä lyhehkön tulkintaohjeen, jotta me säästä innostuneet ”maallikot” saisimme tuotteesta vielä enemmän ”irti” (Kuten esim on GFS -ajoissa). Mutta nyt on aika kiittää!

  -Henkka

  • Esa Tuunanen
   12/06/2012 11:24

   Useimmat kenttien nimethän kertovat selvästi mitä siihen sisältyy viimeistään googlaamalla.
   Sitten vain kertaat mitkä ovat konvektiivisten sateiden reseptin tärkeimmät ainekset. Suurimpana erona GFS:ään tässä on reilusti suurempi laskentatarkkuus.

   ”Opintomateriaalithan” löytyivät täältä:
   http://www.myrskyvaroitus.com/site/content/category/4/18/54/

 2. Nimetön
  11/06/2012 22:24

  Mahtavaa tennistä, komppaan täysin edellistä!

 3. 11/06/2012 22:32

  Hieno juttu!

 4. Nimetön
  12/06/2012 00:19

  Näytti keksivän aikamoiset sateet Suomeen 11.6….

  • Nimetön
   12/06/2012 10:17

   Ei ollut täysin väärässä?

  • Esa Tuunanen
   12/06/2012 10:55

   Täällä Parikkalassa on satanut tauotta eilisestä iltakahdeksasta asti.
   Venäjän suunta veti ainakin Forecaa nenästä hinausautolla ja syötti silliä ja kuravettä päälle, taisi kyllä käydä samoin aika monellekin meteorologille.

   • Tapio R
    12/06/2012 12:30

    Otavassa Mikkelin länsipuolella yläpilvet saapuivat eilen puolenpäivän ja tihenivät alle 2ssa tunnissa verhopilveksi. Illalla 19.30 satoi muutamia pisaroita ja klo 23n jälkeen alkoi sataa. Sää selkeni aamuyöllä, mutta pilvistyi klo 6n jälkeen uudelleen. Tällä hetkellä on pilvipeite yhtenäinen. Tiheää verhopilveä – altostratus – on. Verhopilven alapuolella ajelehtii stratus pilviä. Lämpötila on 15°

   • Tapio R
    12/06/2012 12:33

    Korjaan kirjoitusvirheen. Yksi sana jäi pois tekstistä. Puolenpäivän jälkeen ilmestyivät yläpilvet.

 5. Nimetön
  12/06/2012 08:40

  aivan mahtava

 6. 12/06/2012 08:41

  aivan mahtava!

 7. JR
  12/06/2012 08:43

  Iso kiitos isota työstä sääharrastajien iloksi. Ja nyt ei kun kuurotilanteita seurailemaan…

 8. Nimetön
  12/06/2012 09:27

  Loistavaa! Täytyy vain toivoa ettei kukaan ala käyttämään näitä ennusteita väärin, esimerkiksi myymällä niitä. 😦

  • Esa Tuunanen
   12/06/2012 11:03

   No eiköhän myrskybongareita ole sen verran hyvin eripuolilla Suomea että joku voisi käydä antamassa rakentavaa kritiikkiä väärinkäytöstä.

 9. Tapio R
  12/06/2012 12:19

  Tuskin kukaan on niin vähäjärkinen, että alkaisi myydä ennusteita.

 10. Jani
  12/06/2012 17:14

  Kiitos tekijöille! hieno homma 🙂

 11. Sami
  13/06/2012 01:04

  Ei pitkätkään ennusteet lupaile helteitä ainakaan jyväskylään 7.7. mennessä. Vielä on taulussa puhdas nolla. Mielenkiintoista nähdä montako hellepäivää koko suomeen tulee touko-kesäkuussa, 12.6. mennessä on 2, 1981-vuodesta alkaen ”jäävuonna” 1987 ei ollut yhtään hellepäivää touko-kesäkuussa ja 1991 2kpl. 1983&1994 3kpl. Tuo hellepäivien määrä koko maassa on hiukan huono mittari, mielestäni hellepäiväksi pitäisi luokitella koko suomen osalta vasta sellainen päivä jolloin 5-10 eri paikkakunnan asemalla mitataan hellelukemia. Varsinkin tällaisena kesänä jolloin kuumat ilmat menevät suomen itäpuolitse venäjälle, itäisimmässä suomessa saatetaan hetkellisesti(tunti-pari) käydä hellelukemissa ja siinä kaikki, ja toisena vuonna saattaa olla koko maanlaajuisesti hellettä viikon, mutta hellepäivien määrä koko suomen osalta yhtä suuri.

  • Sami
   15/06/2012 00:17

   Tänään 14.6. juuri kävi niin, Katsoin kaikki paikat joissa epäilin hellerajan ylittyneen ja kuinka ollakaan Lämpöpatteri Hämeenlinnan Lammi Evo oli ainut jossa helleraja meni rikki yhden mittauksen aikana niukasti. On siinä suomelle hellepäivä.

 12. Jykä
  13/06/2012 08:35

  Hellepäivien lukumäärä ei tosiaan aina kerro koko totuutta, esim kesä 2002 oli ainakin Helsingissä todella upea jatkuen vielä lähes syyskuun puoliväliin. Hellepäiviä ei kuitenkaan täällä ollut mitenkään poikkeuksellisen paljon, mutta sen sijaan sellaisia 23-24 asteen päiviä oli todella runsaasti. Ja kesän ”huonoinakin” päivinä mitattiin lähes 20 asteen lukemia.

 13. Tapio R
  13/06/2012 18:18

  Kesä 2002 oli todella lämmin. Alkoi jo huhtikuun lopulla ja lämmintä kesti syyskuun 13nteen saakka. Juuri juhannuksen edellä alkoi parin viikon kestoinen viileämpi jakso, eikä silloinkaan koleaa ollut, ainoastaan kuuroja ja ukkosta. Tähän jaksoon sisältyi yksi todella kuuma päivä, heinäkuun viides. Sen päivän helle päättyi rajuihin syöksyvirtauksiin, joiden seurauksena mm. lähes koko Etelä-Savo Joutsasta Punkaharjulle saakka oli ilman sähköä lähes vuorokauden ajan. Mikkelin kaupungin taajama-alue sai sähköt puolessa tunnissa.
  Osasin jo päivällä odottaa ukkosmyrskyä, mutta paikkaa, mihin myrsky osuu, ei voinut tietää. Klo 15. jälkeen sanoin naapureilleni, että voipi tulla ukkonen myrskyn kanssa klo 18. tienoilla. YLEn Etelä-Karjalan Radiossa kerrottiin Lappeenrantaan saapuneesta ukkosesta ja kovista tuulenpuuskista klo 17. Laskin sen tuntia myöhemmin saapuvan Mikkeliin, joten pari tuntia aikaisemmin spekuloima arvio oli saamassa lopullisen niitin. Klo 17. oli sää vielä selkeä Mikkelissä. Klo 17.30 etelästä lähestyi kylmän rintaman ukkospilvi, jonka etureunassa oli kaulimen muotoinen vyörypilvi. Vyörypilven takareuna oli osittain violetti väriltään. Ehkä väri johtui auringon säteiden taittumisesta. Naapurini ihmetteli jäljestäpäin, miten oma arvioni Unto-myrskyn saapumisajankohdasta piti noin hyvin paikkansa.
  Olen pari kertaa ärähtänyt Ilmatieteen Laitoksen sääpäivystäjälle, ja molemmilla kerroilla joutuivat antamaan periksi.
  Toinen oli v. 1979 elokuun puolessavälissä, kun viikon kestänyt hellejakso läheni loppuaan. Etelästä nousi kuuropilviryväs, jonka etureunassa oli sumupilvi. Päättelin hellejakson päättyvän siihen. Soitin sääpäivystykseen, jossa Asko Hutila oli minun kanssani eri mieltä. Kerroin lähestyvistä kuuropilvistä ja todennäköisestä sään viilenemisestä. Hutila kertoi, että Ruotsiin virtaisi viileämpää ilmaa, ei Suomeen. Sanoin, etten anna periksi tässä asiassa. Hutila totesi, ettei viileneminen ole mahdollista koko Suomenmaassa lähiaikoina. Lopetin puhelun sanoihin, että se katsotaan. Olin niin uhoa täynnä. Sää muuttui pilviseksi muutamassa tunnissa, ja seuraavana aamuna helle oli vain utopiaa Ilmatieteen Laitoksen päivystäjille. Seuraavana päivänä YLEn Päivän Peilissä – nykyisin klo 17. YLE uutiset – Erkki Harjama 5 vrkn ennusteen yhteydessä mainitsi minun edellisen illan päivystykseen soittamisesta.
  Toisen kerran arvioni meni ristiin Ilmatieteen Laitoksen meteorologien kanssa elokuun puolessavälissä 1981. Tästä olen saanut palautetta useiden vuosien ajan monelta taholta.

 14. Matti
  13/06/2012 20:52

  Onpahan kyllä uskomattoman tarkka toi malli. Tottakai ennusteet muuttuu tuossakin joskus suuntaan jos toiseen, mutta esim tänään ennustetut sadekuurot Kaakkois-Suomessa osuivat lähes identtisiin paikkoihin sadetutkassa. Mahtavaa!

  • Tapio R
   13/06/2012 21:10

   Mikkelissä tai oikeastaan keskustan ulkopuolella Otavassa ei tänään ole kuurotellut, mutta kyllä Cumulonimbus Capillatus pilviä sadejuovineen on eteläpuolella näkynyt iltapäivän aikana.

 15. Otso
  14/06/2012 10:11

  Todella hienoa!

 16. Juhani
  15/06/2012 17:08

  Salamakartalla on kohtalaisen paljon rukseja tänään Lapissa. Selkeästi kesän kovimmat ukkoset tähän mennessä.

 17. Sami
  15/06/2012 17:41

  Kesäkuusta tulee jyväskylään ainakin aika lailla tavanomainen lämpötilojen suhteen…1981-2010 keskiarvo on 13,7. Nyt ennusteen 24.6. ulottuvan ennusteen mukaan 25.-30.6. ajan keskiarvon ollessa +15, keskiarvoksi tulee 13,5, +16 +13,7 ja +17 +13,9, en millään usko että yli 0,5 astetta on poikkeama tuosta 13,7:sta.

 18. Matti
  16/06/2012 13:27

  Mielenkiintoisen näköinen pyörivä sääjärjestelmä valumassa Venäjältä Kaakkois-Suomeen. Ukkosia näyttää olevan mukana.

 19. Tapio R
  16/06/2012 14:23

  Mikkelissä jyrisee tällä hetkellä. Idän suunnasta tulee ukkospilviä. Otavassa on vielä kuivaa, mutta Mikkelin keskustassa on satanut jo lähes tunnin. Juuri nyt leimahti salama ja kohta tietenkin kumuaa. Kaukana tuntuu olevan.

  • Tapio R
   16/06/2012 15:53

   Jyrinä ja salamointi jatkuu edelleen, mutta sadetta ei toistaiseksi ole tullut. Ukkospilvi on viitostien varressa Otavasta noin 5 km lounaaseen. Kovin on pilvi hidasliikkeinen. Todennäköisesti uusia soluja muodostuu jatkuvasti, kun entiset ukkossolut käyttävät energian loppuun.

 20. Tapio R
  16/06/2012 17:22

  Idän suunnalla, jossain Anttolan länsipuolella on kehittymässä ukkospilvi, jonka etureunaan on muodostumassa böe eli vyörypilvi. Katsotaan, tuleeko lähistölle syöksyvirtauksia.

  • Tapio R
   16/06/2012 18:27

   Itäpuolella majaillut ukkospilvi on hajonnut kuuropilveksi.

 21. Sami
  18/06/2012 12:05

  Ei näy vieläkään helteitä jyväskylään, 12.7. asti on nyt ennuste. Toki tuonpituinen on aina epävarma mutta kovasti tuppaa vaan vesisadetta heinäkuulle. Olisihan se ihan kivaa vaihtelua välillä kokea helteetön kesä, mutta valitettavasti se tietää myös sateenvarjolle tiuhaa käyttöä.

  • Tapio R
   18/06/2012 17:19

   Hellelukemia ei ole ollut Otavassakaan, mutta hieman yli 20° on ollut useana päivänä, mutta ei tarvitse ollakaan turhan kuumaa. Eilen iltapäivällä satoi runsaasti. Tänään on liikkunut kuuropilviä pohjoispuolitse koilliseen ja lämpötila on tällä hetkellä 20°.

 22. SääJaMää
  19/06/2012 20:19

  Vettä sataa ropisee… WRF:a tutkailtu ja vähän kärryllekin päässyt vaikka suurin osa lyhenteistä onkin hepreaa. Jos minusta ei olisi tullut …., olisin voinut opiskella meteorologiaa. Ammatinvalintakysymys mutta mielenkiintoinen aihealue joka tapauksessa.

 23. Sami
  20/06/2012 00:57

  Tammi-Toukokuu jakson keskilämpötila oli suomessa hyvin lähellä 1981-2010 keskiarvoa, nyt kesäkuu on arviolta 0,4…0,8 astetta keskimääräistä viileämpi(lapissa suurimmat poikkeamat viileämpään suuntaan)

 24. Juhani
  20/06/2012 20:06

  Säätyyppi näyttää jatkuvan samanlaisena, mitä se on ollut jo viikkoja. Huomiotani on kliinnittänyt, että kylmän polaari-ilmamassan laaja kieleke on jatkuvasti majaillut Pohjois-Atlantilla Skandinavian länsipuolella. Norja on tainnut saada osansa tuosta koleudesta. Samaan aikaan Alaskassa ja Itä-Siperiassa Lapin leveysasteilla on hellettä. Myös Kanadassa Suomen leveysasteilla on laajalti hyvin lämmintä.

  • Sami
   21/06/2012 02:10

   Täysin totta tämä Juhanin kertoma, minusta vain tuntuu että jokin asia(en tiedä mikä) estää suomeen tulevan kolme peräkkäistä helteistä kesää. Ilmatieteenlaitos julkaisi juuri toukokuun ilmastokatsauksessa ennusteen kesien pitenemisestä, voisi kysyä Paulilta että eikö nyt ole aika arpapeliä heittää ennusteita 2070-2099 kesäsäistä. Samanlainen intohimo oli päällä myös 1930-luvulla mutta kuinkas kävi. Parempi että katsotaan ja sitten todetaan. Ilmatieteenlaitos aina julistaa olevansa oikeassa lämpenemisen suhteen, mutta mm. kun lähetin kyselyn Puumalan kirkonkylän helleylityksestä kun grafiikan mukaan edes 24 ei ylittynyt, en ole vastausta saanut….vähintään kyseenalaista.

   • Matti
    21/06/2012 08:36

    Pohjoisen pallonpuoliskon painekenttiä katselemalla näyttää suursäätilanteen pysyneen aika pitkään paikallaan. Tämän takia kuumat ilmat ei ilmeisimmin pääse vielä näille leveysasteille, eikä oikein edes Keski-Eurooppaan. Mutta jossain vaiheessa systeemin on pakko hajota, eli odotellaanpa vielä pari viikkoa. Heinäkuuhun on vielä matkaa 😉

   • Juhani
    21/06/2012 16:38

    Näyttää siltä, että ensi viikko on vähintään epävakainen, ellei peräti sateinen. Ja lämpötilatkin sunnuntaina saapuvan matalan jälkipuolella valahtavat aika viileiksi. Eikä säätyyppiin mallit edes haistele mitään muutosta. Yritetään kestää ja juhannusilmoja palstalaisille!

   • Sami
    21/06/2012 23:23

    Aivan…ei ole näköpiirissä muutosta heinäkuun 7.päivään mennessä. Helteitä turha odotella ja pohjoisessa jopa koleaa(alle +10 päivisin). Vielähän toki aikaa on, mutta niin pesiytyneet ovat helteet suomen itäpuolelle venäjälle ja tarpeeksi kauaksi, että varmaan samoilla alueilla helteet jatkuu ja täällä viileä sää.

 25. Nimetön
  22/06/2012 18:50

  Matti: Kyllähän se suursäätilanne varmasti jossain vaiheessa pakostakin muuttuu, mutta tässä on vain uhkana se, että tämä tapahtuu vasta silloin, kun on lämpimien kesäilmojen kannalta jo liian myöhäistä. Vielä nyt on aikaa korjata tilanne, mutta mitä lähemmäs syksyä mennään, sitä vaikeampaa helteiden on sitten enää tulla, vaikka säätila olisikin helteiden kannalta suosiollinen.

 26. Tapio R
  23/06/2012 00:58

  Kyllähän se voi käydä niin, että suursäätila muuttuu vasta syys-lokakuussa. Liian myöhäistä se on kesäisen lämpimien päivien kohdalta. Suursäätila voi silloin muuttua myös talvisen kylmäksi. V. 1992 pysyvä lumi tuli 10. lokakuuta Salpausselän pohjoispuolelle. Pyhäinpäiväaamuna oli -25°, mikä ei kovin tavallista ole marraskuun alkupäivinä Etelä-Savossa. Marraskuun puolenvälin jälkeen sää lauhtui ja lumi suli jouluksi lähes kokonaan.
  Tosin tällaisessa säätyypissa voi matalapainetoiminta tilapäisesti hidastua ja Suomeen jopa viikoksi muodostua korkean selänne, minkä yhteydessä olisi kesäisen lämmintä. Selänteen heiketessä sateet tietenkin palaisivat.

 1. No trackbacks yet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: