Etusivu > Mennyt sää > ”Outoa” säätä joulukuussa

”Outoa” säätä joulukuussa

Iltapäivälehtien otsikointityyliä noudattaen joulukuun säätä joku voisi kutsua oudoksi. Mielenkiintoiseksi sitä ainakin voi kutsua, sillä varsin monenlaista sääilmiötä on näin vuoden loppuun osunut.

Hyvin lämmin joulukuu

Joulukuun keskilämpötilasta muodostui koko Suomessa harvinaisen korkea, paikoin jopa poikkeuksellisen korkea. Kaikkein suurin poikkeama tavanomaiseen on ollut maan pohjoisosassa, jossa on ollut jopa 8..9 astetta tavanomaista lämpimämpi joulukuu. Koko Suomen keskilämpötila oli noin 7 astetta tavanomaista korkeampi. Kun verrataan Suomen keskiarvoa menneiden vuosien joulukuihin, löytyy 1900-luvun alusta alkaen ainoastaan vuosien 1929 sekä 2006 joulukuut, jotka olivat suurin piirtein yhtä lämpimiä. Tänään tiedotettiinkin myös, että edellisen kerran Itämeressä on tähän aikaan vuodesta ollut yhtä vähän jäätä 1930 tammikuun alussa. Niinpä 1929 joulukuun lämmöt johtivat samanlaiseen tilanteeseen kuin tälläkin kertaa.

Termisen talven alkamista saatiin odottaa maan eteläosassa ja suuressa osassa maan keskiosaa ainakin joulukuun loppuun saakka. Niinpä termisen talven alku onkin noin 1-2 kuukautta tavanomaista myöhässä.

Tilastollinen ensilumi ei ehtinyt sataa Helsinkiin edes vuodenvaihteeseen mennessä. Parhaillaan tammikuun toisena päivänä lunta on tuprutellut pitkästä aikaa kunnolla myös Helsingin keskustaan. Näin ollen on todennäköistä, että huomisaamuna lunta on Helsingin Kaisaniemessä tarpeeksi, jotta se lasketaan mukaan ensilumen tilastoihin. Tämä on Helsingin Kaisaniemen myöhäisin tilastoidun ensilumen saapumisajankohta noin 100 vuoden mittaushistoriassa. Ainut hankaluus vanhoihin havaintoihin verrattaessa on se, että muinoin ihminen suoritti lumensyvyyshavaintojen teon kun nykyään sen tekee automaatti tietyllä virhemarginaalilla. Niinpä nämä menetelmät eivät ole täysin verrattavissa keskenään.

Paikoin ennätyksellisen sateinen joulukuu

Yksi mielenkiintoisimmista joulukuun ”ilmiöistä” oli lähes tauoton sade etenkin maan eteläosassa. Suurin kuukausisade, Kemiönsaaren 190 mm, ylittää entisen ”Suomen ennätyksen” useilla kymmeneillä millimetreillä. Tyypillisesti maan eteläosassa joulukuun sademäärä on tyypillisesti noin 60 mm luokkaa, joten paikoin sadetta tuli jopa kolminkertainen määrä tavanomaiseen sademäärään verrattuna. Jotain sademäärästä kertoo se, että esimerkiksi yhtenäkään vuosien 2009 ja 2010 kesäkuukausista ei satanut yhtä paljon kuin Kemiönsaaressa nyt joulukuussa. Kesäkuukaudet ovat meillä sademääriltään suurimpia rankkojen ukkossateiden vuoksi.

Pitkäikäisistä havaintoasemista joulukuun sade-ennätys rikottiin muun muassa Kaarinassa, Hangossa, Salossa, Helsinki-Vantaalla, Lohjalla, Jokioisilla ja Kouvolassa.

Harvinaisen myrskyisä joulukuu

Myrskypäiviä kertyi joulukuulle 11 kappaletta. Edellisen kerran yhtä monta myrskypäivää oli Suomen merialueilla vuonna 2003. Erityisesti tullaan muistamaan tapaninpäivän ja Hannun päivän myrskyt, joiden vuoksi sähköttä oli joidenkin arvioiden mukaan yhteensä yli 300 000 kotitaloutta. Tapaninpäivän myrskyä vastaava myteri oli edellisen kerran marraskuussa 2001 Janika-myrskyn muodossa. Kesän 2010 Astaa, Veeraa jne. ei lasketa, sillä ne olivat rajuilmoja, joissa ukkospuuskat aiheuttivat vahingot. Eli kyseessä oli aivan eri ilmiö.

Tapaninpäivän myrskyssä mitattiin puuskassa jopa 31,5 m/s Espoon Sepänkylässä. Yhtä kovia puuskahavaintoja ei maan etelä- ja keskiosan maa-asemilla ole talvimyrskyissä havaittu noin 10 vuoden puuskamittaushistorian aikana. Kesän 2010 rajuilmoissa mitattiin kuitenkin vielä hieman kovempia lukemia.

Harmittavasti myrsky katkoi myös joidenkin havaintoasemien sähköt ja niinpä joiltakin Lounais-Suomen asemilta jäivät puuskat mittaamatta kovimman myterin aikaan. Koostin 10 minuutin välein tehdyistä puuskahavainnoista animaation sekä tapaninpäivän, että Hannun päivän myrskyistä:

Havainnot: Ilmatieteen laitos

Vuosi 2011 yksi mittaushistorian lämpimimmistä

Helmikuun 2011 jälkeen ei moni olisi uskonut, että vuoden keskilämpötila yltää mihinkään erikoisiin lukemiin. Toisin kävi. Maaliskuusta joulukuulle jokaisen kuukauden keskilämpötila oli Suomessa tavanomaista korkeampi. Vuosi oli erityisen lämmin Lapissa, jossa keskilämpötila oli 2…3 astetta tavanomaista korkeampi.

Edellisen kerran yhtä korkea koko maan vuosikeskilämpötila oli vuonna 1989 ja ainut lämpimämpi vuosi Suomen säämittaushistoriassa oli vuosi 1938.

Mainokset
 1. Sami
  03/01/2012 03:47

  Kiitoksia päivityksestä Pauli.

  Tuo ensilumi on aika huono mittari ajallisten ennätysten suhteen, esimerkki 1: Marraskuun alussa sataa lunta aamulla klo8 sentti tai pari, joka kestää klo 9:ään. Sen jälkeen on lauhaa ja lumetonta pitkään. esimerkki2: Monta kertaa sataa lunta sentin tai pari päivällä jolloin se ehtii sulaa seuraavaan aamuun mennessä, klo9 lumipeite on vasta tammikuussa. Eli tuo ensilumi on kiinni usein siitä mihin aikaan lunta sattuu satamaan, ellei kyseessä ole kunnon pyry. Mielestäni paremman kuvan antaisi se että on mihin aikaan tahansa lumi maassa niin se katsotaan ensilumeksi, raja voisi olla vaikka 2cm nykyisen yhden sijaan. Tämänkin vuoden ennätys tuli osittain tuurilla koska lunta oli jo maassa mutta sateen aikataulu oli sellainen mikä mahdollisti ennätyksen. Sama tosin pätee termisiin vuodenaikoihin kun niin pienestä voi olla kiinni että alku tai loppu siirtyy viikoilla.

  • 03/01/2012 06:51

   Sille miksi virallinen ensilumi mitataan noin, on ihan järkiperäinen syy: http://yle.fi/uutiset/saa/kysy_saasta/2011/11/mita_tarkoittaa_ensilumi_3040821.html

  • A J-O
   03/01/2012 14:23

   Mielestäni joulukuu 2007 kuuluu myös tuohon erittäin lauhojen joulukuiden sarjaan.

   Harvinaista tässä alkutalvessa oli että merkittävää kylmää jaksoa ei ole ollut lainkaan. Edellisinä tosi lauhoina alkutalvina 2006 ja 2007 oli sentään marraskuun tietämillä parin viikon selvä talvisempi jakso. Alkutalvi 2000 taasen oli jopa tätäkin lauhempi, mutta silloin juuri joulun tienoille sattui selvä pakkasjakso ja se pudotti joulukuun keskilämpötilaa reippaasti. Olisi mielenkiintoista jos Pauli penkoisi yhdistelmän marras-joulukuun keskilämpötilat? Oma valistunut veikkaus on että tämä mennyt oli jopa selvästi lämpimin sitten vuoden 1929. Kun myös syksy oli tosi lämmin, niin ei lihme että vesistöjen jäätilanne vuodenlopussa oli ennätyksellisen huono.

   • Tuomo T.
    03/01/2012 14:47

    On tosiaan ällistyttävää, että itse asiassa maaliskuun jälkeen ei ole varmaan koko maassa ollut yhtään kylmempää jaksoa! Kesä oli tasaisen lämmin, mitä nyt välissä oli ohimenevästi keskimääräistä säätä, mutta syksy oli melkein koko ajan keskimääräistä lämpimämpi, etenkin marras-joulukuu, jolloin oli välillä toiveita kylmästä virtauksesta mutta lopulta ne kaikki jäivät haaveeksi. Melkoinen ilmastonmuutossimulaattori siis – tällaista on tulevaisuudessa luvassa entistä useammin, kuten Paulikin Hesarissa totesi.

    Ja miettikääpä sitä, jos helmikuuta ei olisi ollut.
    Laskin, että maalis-joulukuu oli Helsinki-Kaisaniemessä peräti 2,4 astetta keskimääräistä lämpimämpi! Tein myös laskelman, jossa myös viime talvi olisi ollut tasaisen lauha ja sekä tammi- että helmikuu olisivat olleet 3 astetta keskimääräistä lauhempia.Silloin Kaisaniemen vuosikeskilämpötilaksi olisi tullut noin 8,1 eli melkein asteen enemmän kuin nyt!

    Se olisi ollut noin 2,5 astetta enemmän kuin 1971-2000 keskarvo. Ja kun ajatellaan ennusteita, joita on tehty keskilämpötilan noususta, niin se on vielä viileä vuosi joskus 30 vuoden kuluttua.

 2. Tuomo T.
  03/01/2012 07:59

  Kiitos koosteesta! Ja samoin kommenteista Hesarin Tiede-palstalla! Varmasti siinäkin haastattelussa tehtiin taas selväksi, että ilmastonmuutoksella on sormensa pelissä – tai ainakin ilmiöt vastaavat kaikkia ilmastonmuutosskenaarioita.

  Mutta Pauli – mitkä olivat suurimmat yksittäiset ilmastolliset syyt, jotka tässä olivat taustalla? Tällä palstalla amatöörit, joista moni toki kokeneita, ovat vain arvailleet, mutta mitä pitäisit itse tärkeimpinä ”syyllisinä”?

  • Nimetön
   03/01/2012 17:27

   Etkö voisi Tuomo (ja myös muut) pitää nyt tällä sääpalstalla tuon ilmastonmuutoksen poissa jutuistanne. Tämähän on kuin raamattua lukisi kun joka ikisessä viestissäsi hoet samaa, ihan yhtä usein kuin pappi ”isän, pojan ja pyhän hengen nimeen” palveluksissa.

   Tuo viestisi jossa jossittelet että jos talvi ei olisi ollut kylmä niin tämä olisi ollut sitä ja tätä, no niinhän voi jossitella mistä vuodesta tahansa..esim. vaikka että ”viime vuosi olisi ollut ennätyksellisen kylmä jos vain huhti-syyskuu jakso olisi ollut viileä” jne.

   • Tuomo T.
    04/01/2012 18:25

    Halusin vain sanoa, että tilasto ei anna ikinä täyttä kuvaa ja että vuoteen osui vain yksi kylmä kuukausi. Kohta vuoden päivät on menty keskimääräistä lämpimämmässä säässä. Ja jos kausiennusteita on uskominen niin muutos tapahtuu vasta ehkä joskus touko-kesäkuussa.

 3. #
  03/01/2012 11:53

  Kiitos päivityksestä. Ainakaan Suomen sää ei ollut tylsää viime vuonna ;D

 4. 04/01/2012 07:56

  Fingerporissa bongataan ukkosta http://bit.ly/ADR3UH

  • #
   04/01/2012 10:14

   :DDD kiitos nauruista

 5. Sami
  04/01/2012 18:56

  Joulukuun sade-ennätyksen(190mm) ottaneessa kemiönsaaren kk:ssa senkun vain sateet jatkuvat, en ihan kuun alusta enää ole seurannut, mutta lähimmän 2 päivän aikana sadetta jälleen tullut 30mm.

 6. Petri
  04/01/2012 23:43

  En kyllä ihan ymmärrä, miksei tällä palstalla voisi keskustella ilmastosta ja sen pitkäaikaisista trendeistä (siis aivan havaintoihin perustuvista trendeistä). Mahdollisista muutoksen syistä tai syyllisistä keskustelun voi kyllä jättää suosiolla muille palstoille. Keskustellaanhan täällä poikkeuksista ja epätavallisista sääilmiöistä, miksei siis myös mahdollisista pitkän ajan trendeistä?

  Täällä jotkut uskovat nykyisen lämpenemistrendin jatkuvan ja toiset taas käyrän ennemmin tai myöhemmin kääntyvän laskuun. Aika näyttää, kumpi puolue oli oikeassa.

  • 05/01/2012 06:50

   Samaa mieltä. Tulevaisuuden trendeistä ja ilmastonmuutoksen perimmäisestä syystä voi olla eri mieltä, jos haluaa, mutta ei kait kukaan nyt kuitenkaan vakavissaan enää väitä, että ilmasto ei ole maapallonlaajuisesti lämmennyt.

   Onkos muuten tämän vuoden puolella jo tehty salamahavaintoja?

   • Sami
    05/01/2012 08:00

    Tämä on sääpalsta ja sää on eriasia kuin ilmasto. Noita ilmastopalstoja on ihan riittämiin eikä niitä jaksa koko ajan lukea/väitellä . Mutta kun kerran pakotatte keskustelemaan, niin keskustellaan sitten. Suomessa on ollut 1988-vuodesta alkaen lämpimämpää kuin 1940-1970, sitä nyt en ole missään vaiheessa kiistänytkään, mutta sen olen kiistänyt että tällä vuosisadalla jyväskylän talvien keskilämpötilat olisivat samat kuin ennätyslämpimänä 2007-08 talvena. Se tarkoittaisi kylmimpien talvien osalta keskilämpötilaa -5…-7 ja lämpimimpien +2..+4, ei kai kukaan todellisuudessa usko tällaiseen humpuukiin?, idästä tuulee kuitenkin edelleen ajoittain ja siellä on edelleen siperiassa joka vuosi -50…-60 asteen lukemia. Tuohon lämpenemiseen Antilta vielä kysyn että MOT-ohjelmassakin esitetty tieto siitä että kun venäjältä ja maailmalta vähennettiin sääasemia niin samalla hetkellä lämpötila pomppasi reilusti. Näinkö mielestäsi ilmasto lämpenee: Viileiden alueiden asemia vähennetään ja lämpimien lisätään/pidetään ennallaan=ilmasto lämpenee.

    1930-luvun lämmöt loppuivat kolmeen hyvin kylmään talveen(1939-1942) ja sitä seurannut viileämpi jakso päättyi kolmeen hyvin kylmään talveen(1985-1987). Itse olen ihan varma että palaamme 1940-1970 lukujen tasolle lämpötiloissa lähivuosikymmenien aikana.

   • Sami
    05/01/2012 08:12

    Lisäyksenä vielä että eniten minua ottaa päästä että tämä ilmastokeskustelu alkaa aina silloin kun tulee yksikin lämmin jakso/talvi. Esim. loka-maaliskuu jaksot 2009-10, 2010-11 sekä 10/11/12/11 poikkeama 1971-2000 keskiarvosta on jyväskylässä -1,1 astetta. Enkä ole julistanut mitään ilmaston kylmenemistä näiden johdosta.

   • Janne S
    05/01/2012 09:56

    Antin rajaus on hyvä, sellainen jonka voisi tässä yhteydessä hyväksyä. Mutta tosiaan ilmaston lämpenemisestäkin voi olla eri mieltä, kuten Sami on. Monen mielestä NASA GISS on politisoitunut organisaatio eikä sieltä saa puhdasta dataa. Mihis raja tällä puolella vedetään? Jos vain kansallisesta datasta saisi puhua, olettaen että FMI:llä on puhtaat paperit. Vai pitääkö datan olla itse kerättyä? Entä säämallit: onko GFS vielä ok vaikka tuleekin rapakon takaa. CFS lienee jo epäilyttävämpi?

   • 05/01/2012 10:09

    En ole MOTin ilmastojaksoa katsonut, joten en siihen osaa sanoa.

    Mutta kyllä Sami kylminä talvinakin puhuttiin ilmastonmuutoksesta. Silloin vaan pääteltiin, että ilmastonmuutos saattaa tarkoittaakin Suomessa kylmiä talvia. Nyt taas puhutaan että talvet ovatkin leutoja. Etkö Sami ole vielä oppinut, että kaikki johtuu ilmastonmuutoksesta?

   • Janne S
    05/01/2012 10:41

    Jos ”säässä” tapahtuu jotain hyvin epätodennäköistä (ehdolla malli joka on johdettu 1900-luvun havainnoista), eikö ole aika luonnollista pohtia voisiko ko. tapahtuma jollain mekanismilla johtua ns. ilmastonmuutoksesta (CO2, lämpötilatrendi, SST-trendi, arktiksen jäät). Koska jos näin olisi, vastaavaa olisi odotettavissa tulevaisuudessa lisää. Oltaisiin siis tehty pieni epämuodollinen ENNUSTE.

    MOTin ilmastojaksot hakevat vääristelevässä bullshit-journalismissa vertaistaan Suomen mediahistoriassa. Jopa ”Näin Neuvostoliitossa” oli luultavasti lähempänä totuutta.

   • Sami
    05/01/2012 12:26

    Tämähän tässä onkin, toisten mielestä MOT:in tiedot vääristeltyjä ja toisten mielestä ilmastonlämpenemisennusteet ovat valheellisia. Tämän takia juuri sanoin, että pidetään tämä palsta sään puolella, säätä kun voi edes kohtuullisesti ennustaa ja vastauksetkin ennustuksiin saamme ennen kuin on 2m multaa pään päällä. Ilmastohommista on aivan turha mitään numeroa tehdä kun se ei ratkea yhteen tai kahteen vuoteen. Kylmähkö jakso kesti suomessa 1940-1987, eli pituus oli 47 vuotta, miksei nyt saisi lämmin jakso kestää samaa aikaa, eli vuoteen 2035 asti, 1970-luvun alussahan oli parin vuoden lämmin jakso ja yritys lämpenemiseen mutta sitten vielä kylmeni…nytten oli kyseistä yritystä kylmenemisestä mutta se siirtynee siihen seuraavaan kolmen hyvin kylmän talven jälkeiseen aikaan 15-25 vuoden päähän.

 7. Jukka
  05/01/2012 09:16

  Nyt näyttää siltä, että ison osan tätä tammikuuta olisi talvikelejä eteläisintä Suomea myöten. Ehkä sittenkin pitää lähteä suksikaupoille.

 8. Matti
  05/01/2012 10:28

  Kävipä mäihä, että tänne kaakkoon-/itärajallekin saatiin matalapaineen pyörittämä sadenauha pysymään suht pitkäksi aikaa ”paikalleen”. Lumiräntää sataa taivaan täydeltä senttitolkulla, ajoin sakeasti. Ilmeisesti Suomenlahdella on ollut sadetta voimistava vaikutus. Tähän asti ollutkin melko lumetonta, pl. jouluaatto, jolloin taisi olla lähemmäs 10cm lunta maasssa.

  • Matti
   05/01/2012 18:00

   9 (?) tunnin aikana kutakuinkin 10cm kerkesi sataa märkää lunta (rättejä) pitkin päivää itärajalla, eli pehmeänä lumena olisi ollut huomattavasti isompi kasa. Lämpö tosin plussalla, joten osa saanee kyytiä samantien.

 9. Hansu
  05/01/2012 12:35

  Voi kunpa se talvi saapuisi tänne Kouvolan seudullekin. Näin intohimoisen hiihdon harrastajan näkökulmasta tämä kulunut ”talvi” on ollut äärimmäisen synkeä. Lunta on kyllä satanut, viimeksi eilen, ihan reippaitakin määriä, mutta kas kun ne sulavat samantien pois.

  Todella toivon, että säätyyppi muuttuisi talvisempaan suuntaan! Tässä alkaa kohta olla itsekin varsinainen ”kyökkimeteorologi” kun lumen toivossa yrittää tulkita karttoja ja ennusteita :).

  Kouvola sijaitsee sääennusteissa milloin Etelä- ja milloin taas Itä-Suomessa, tai sitten Kaakkois-Suomessa, ja joskus ollaan rannikkoalueella ja joskus taas ei, joten sitä ei koskaan oikein tiedä, mitä tänne milloinkin luvataan :). Tuo Salpausselkäkin kun on juuri täällä, niin ei edes sen etelä- tai pohjoispuolelle suunnattujen ennustusten kohdalla tiedä, mitä uskoisi. Merelle nyt on kuitenkin täältä meiltä 60 km matkaa, joten ei kai tämä varsinaista rannikkoa enää ole?

 10. HTL
  05/01/2012 17:46

  Jos Sami tarkoittaa MOT:n ohjelmalla Martti Backmanin toimittamia ”dokumentteja”, niin pitää selkeästi haluta uskoa puolueelliseen näkökulmaan, jos näihin haluaa tukeutua. Backman tarjoaa juurikin muuta kuin objektiivistä näkökulmaa. Siitä löytyy jo pienellä googlettamalla vaikka kuinka monta esimerkkiä.

  Ja tämä ei tarkoita sitä että itse väitän tai haluan uskoa johonkin. Sen tiedän että ilmastonmuutos on fakta, koska maapallon ilmasto muuttuu ja elää koko ajan. Näin se on aina tehnyt. Sitä en ymmärrä miksi siihen ei siis ”uskota” mutta toinen asia on mitkä tekijät vaikuttavat siihen varmuudella ja kuinka paljon sormella voi osoittaa tässä asiassa ihmiskuntaa? Ja onko nyt kyseessä pidempiaikaisesta lämpenemistrendistä vai ”poikkeamasta”.
  Tässä kokonaisuudessa toki yksi kymmenen vuotta, tai muutama vuosikymmen ei tietenkään kerro kuin juuri niistä. Johtopäätöksiä voimme toki tehdä mutta totuutta emme voine julistaa mihinkään suuntaan. Se todetaan sitten joskus, kun katsotaan taaksepäin.

  • Sami
   05/01/2012 19:08

   Lopetetaan tää jauhaminen jooko ystävät, ei tästä tule lasta eikä sitä toista, jää kokonaan nykysäätila tämän p…anjauhamisen alle.

 11. Henkka
  05/01/2012 19:21

  Jotenki tuo Samin negatiivinen asenne ja jatkuva valitus saa tunnelman alas täälä palstalla. Pitänee etsiä toinen palsta.

  • Toni
   05/01/2012 19:43

   Samilla on erityisesti tilastollinen faktatieto erittäin hyvin hallussa ja näin ollen mielenkiintoisia kommentteja. Ei kannata ottaa nokkiinsa jos on erilaisia näkemyksiä.

 12. Henkka
  05/01/2012 19:53

  Sovitaan sit niin.

  • Sami
   06/01/2012 02:13

   Pahoittelen jos olen aiheuttanut mielipahaa sinulle, ihan vilpittömästi. Ei todellakaan ole tarkoitus ollut.

 13. Janne S
  06/01/2012 01:28

  Nyt alkaa tapahtua stratosfäärissä:
  http://newxsfc.blogspot.com/2012/01/winter-11-12-sudden-stratospheric_05.html
  (Tähän on ehkä hyvä pari riviä laittaa ettei jää viesti spämmifiltteriin, joten laitan pari riviä ettei jää viesti spämmifiltteriin.

 14. Teemu
  06/01/2012 12:09

  Janne S :Nyt alkaa tapahtua stratosfäärissä:http://newxsfc.blogspot.com/2012/01/winter-11-12-sudden-stratospheric_05.html(Tähän on ehkä hyvä pari riviä laittaa ettei jää viesti spämmifiltteriin, joten laitan pari riviä ettei jää viesti spämmifiltteriin.

  Hyviä uutisia tosiaan. Saas nähdä milloin alkaa vaikuttamaan kunnolla alailmakehässä. Nyt jo kuitenkin GFS olisi viilentämässä ihan mukavasti.

 15. HTL
  06/01/2012 19:42

  Piristävää katsella ILL:n paikallissääennustetta Helsinkiin, kun alkaa olla sininen väri voitolla lämpötiloissa. Näyttää jopa eksoottiselle: -7 astetta 😀

 16. Sami
  07/01/2012 05:16

  Yllättävän paljon heittää ilmatieteenlaitoksen ja forecan ennusteet jyväskylän keskilämpötilaksi nyt kahdelle päivälle la-su…Lauantai ITL -12, Foreca -8, Sunnuntai ITL -17, Foreca -9,5. Onko toinen hakoteillä vai molemmat saman verran? Tähän saamme vastaukset hyvinkin pian.

  • Sami
   07/01/2012 13:25

   Eijä vieläkään ole kumpikaan antanut periksi…seuraavat 15 havaintoa 7.1. klo14- 9.1. klo8, ITL:n keskiarvo -16,6, Forecan -8,9. Taasko se forecan yskiminen alkaa…näin taitaa olla kun 12.40 päivitetty ennuste tarjoaa jyväskylään -7 tunnin päähän kun klo13 on -11 astetta.

 17. Teemu
  07/01/2012 09:42

  Tällä palstalla veikattu (Petri?) +7 astetta keskiarvoon tammikuun osalta näyttäisi tällä hetkellä menevän rankasti metsään. Tuorein ECMWF näyttää ihan talviselta seuraavat 10 vuorokautta.

  Harmi veikkauksen puolesta, muttei käytännössä..:)

 18. Sami
  08/01/2012 07:33

  Forecan ennusteen mukaan jyväskylän tammikuun keskilämpötila olisi 17.päivän jälkeen -7,6, katkeaako keskimääräistä lämpimämpien kuukausien putki? Olisi kyllä harvinaista että leudon joulukuun jälkeen olisi tammi-helmikuu jakso keskimääräistä viileämpi, mutta tämähän kuuluu tähän jo alkaneeseen ilmaston kylmenemiseen.

 19. Jormis
  08/01/2012 14:11

  http://wxmaps.org/pix/temp4.html

  Näyttää siltä, että kylmä ilma on valumassa (eihän se mistään valu…) meitä kohti. Ottaisin kyllä mielelläni kireitä pakkasia.

 20. Teemu
  08/01/2012 14:31

  Sami :Forecan ennusteen mukaan jyväskylän tammikuun keskilämpötila olisi 17.päivän jälkeen -7,6, katkeaako keskimääräistä lämpimämpien kuukausien putki? Olisi kyllä harvinaista että leudon joulukuun jälkeen olisi tammi-helmikuu jakso keskimääräistä viileämpi, mutta tämähän kuuluu tähän jo alkaneeseen ilmaston kylmenemiseen.

  HIH..:) Hyvä kuulla, kun joku puhuu ilmaston kylmenemisestä. Tämähän on varsin totta oikein pitkässä juoksussa, siitä ei kukaan liene muuta mieltä.

 21. Jukka
  08/01/2012 18:28

  Osaisiko joku minua maallikkoa valistuneempi vielä antaa arviota säästä tulevana perjantaina eteläiseen Suomeen? Lunta on matalapaineesta luvassa ainakin jonkin verran, mutta onko tiedossa kunnon myteri vai leppoisampaa talvikeliä? Ei muuten, mutta tuo päivä pitäisi viettää auton ratissa ja olisi kiva osata orientoitua jo aikavarauksiin sun muuhun.

 22. Vesa
  08/01/2012 20:59

  On muuten tällä hetkellä suurehkot paikalliset lämpötilaerot ainakin tässä minun lähiseudulla. Asiakkalassa pulkkilanharjulla -9 astetta ja Lahdessa Launeella -17! Oma mittarini näyttää -10 astetta. Mielenkiintoisia ovat nämä sääilmiöt.

  http://dl.dropbox.com/u/55400769/asikkala.pdf
  http://dl.dropbox.com/u/55400769/lahti.pdf

  Asikkalan keskusta on Lahdesta n. 25 kilometriä pohjoiseen ja Pulkkilanharjulle asti matkaa tulee n. 40. Tietysti tuolla matkalla sää muuttuu jo jonkin verran, mutta ero lämpötiloissa on jo huomattava. Lisäksi olettaisn kylmän ilmamassan tulevan nimenomaan pohjoisesta päin.

  Tuota harmaata ja sateista on ollut jo ihan riittämiin, joten ihan vaihteeksi piristää tällainen pakastuminen. Eiköhän tässä vielä ihan kipakkaa talvikeliä saada koko maahan!

 23. SääJaMää
  08/01/2012 22:22

  Kumpi voittaa: Itä vai länsi? Meinaan tuossa puolenkuun jälkeen? Olisi ilmeisesti idästä luvassa kylmääkin ilmamassaa mutta pääseekö se meille asti vai miten hanakasti lännen matalapaineet pistää vastaan? Miten arvelette asian kääntyvän?

  • Janne S
   08/01/2012 22:43

   ECM näyttää viileää ja GFS-parvi alkaa vähitellen olla samaa mieltä. Lisäksi EC:n stratosfääriennusteessa on lämpeneminen, ja myöhempi polaaripyörteen heikkeneminen (zonaalisen tuulikomponentin mielessä ainakin) ja dislokaatio tänne päin, eli ehkä sulkukorkeapaine Skandinaviaan. (Tosin ehkä vähän myöhemmin kuin kuun puolessa välissä.)

   Eli ei mitään varmaa mutta jos on pakko veikata laitan vähän pelimerkkejä idän puolelle.

 24. Teemu
  09/01/2012 08:08

  Vesa :On muuten tällä hetkellä suurehkot paikalliset lämpötilaerot ainakin tässä minun lähiseudulla. Asiakkalassa pulkkilanharjulla -9 astetta ja Lahdessa Launeella -17! Oma mittarini näyttää -10 astetta. Mielenkiintoisia ovat nämä sääilmiöt.
  http://dl.dropbox.com/u/55400769/asikkala.pdfhttp://dl.dropbox.com/u/55400769/lahti.pdf
  Asikkalan keskusta on Lahdesta n. 25 kilometriä pohjoiseen ja Pulkkilanharjulle asti matkaa tulee n. 40. Tietysti tuolla matkalla sää muuttuu jo jonkin verran, mutta ero lämpötiloissa on jo huomattava. Lisäksi olettaisn kylmän ilmamassan tulevan nimenomaan pohjoisesta päin.
  Tuota harmaata ja sateista on ollut jo ihan riittämiin, joten ihan vaihteeksi piristää tällainen pakastuminen. Eiköhän tässä vielä ihan kipakkaa talvikeliä saada koko maahan!

  Launeen asema sijaitsee käsittääkseni alavalla paikalla ja eilen oli otollinen inversiokeli, joten eiköhän tuo tuolla selity.

 25. Tuomo T.
  10/01/2012 08:09

  Vieläkään ei ensi viikko ole täysin varma. Joka toinen ennuste ennakoi pakkasten jatkuvan ensi viikolla, mutta tänään taas oli Forecan ennuste kääntämässä tuulen etelän puolelle. Forecan taulukoissa oli ”erikoisuus”: samaan aikaan ennustavat Helsinkiin kovaa etelätuulta ja -6 ja lumisadetta. No, ei aivan mahdotonta, mutta kyllä edelleen meren ollessa sula nolla- tai plussakeli on rannikolla etelätuulella todennäköisempi kuin pakkanen.

 26. Matti
  10/01/2012 10:24

  Lämpötiloiltaan erittäin optimaaliset talvikelit olleet viime päivinä ainakin näillä hoodeilla. 5-7 pakkasta on juuri sopiva ja ei tarvitse yhtään kylmempää tai lämpimämpää ollakaan. Luntakin sopivasti maassa. Ilmamassa näyttäisi pysyvän noilla samoilla lämmöillä pysyvämminkin, ellei sitten nuo lauhat ilmamassat pääse ensi viikolla Suomeen.

 27. Tuomo T.
  11/01/2012 07:49

  Jahas, nyt Foreca tarjoaa ensi viikolle selvää lauhtumista eli nollarajan nousemista tuonne OUlun korkeudelle, jopa Lappiin. Se olisi liiankin tuttua tarinaa…

  • Tuomo T.
   11/01/2012 07:51

   Tosin ennusteissa on yhä isot erot. Tämän aamun ensimmäinen GFS ennustaa taas pakkasten jatkuvan ja ehkä jopa koveneva ensi viikolla.

  • Janne S
   11/01/2012 09:03

   Ainakin ECMWF ja GFS ovat kumpikin about 140 tunnin (5 päivän jälkeen) ihan pihalla.

 28. Teemu
  11/01/2012 09:14

  Tuomo T. :Jahas, nyt Foreca tarjoaa ensi viikolle selvää lauhtumista eli nollarajan nousemista tuonne OUlun korkeudelle, jopa Lappiin. Se olisi liiankin tuttua tarinaa…

  Mistähän Foreca repii nuo datansa? Ainakaan mikään julkinen ajo ei tue tuollaista. ECMWF ja GFS kumpikin näyttävät nyt 200 h asti jopa kovin kylmää. Alkaa painekentät näyttämään samalta kuin viime talvena…:)

  • Janne S
   11/01/2012 10:08

   Ainakin 3-7 päivästä eteenpäin kannattaa katsoa parvia eikä determinististä ajoa. Forecan ennusteet selittyvät luultavasti juuri tilanteen epävarmuudella.

   • Tuomo T.
    11/01/2012 11:14

    Joo, eilen Foreca oli sitä mieltä, että pysytään pakkasella Helsinkiä myöten.

 29. Teemu
  11/01/2012 11:53

  Janne S :Ainakin 3-7 päivästä eteenpäin kannattaa katsoa parvia eikä determinististä ajoa. Forecan ennusteet selittyvät luultavasti juuri tilanteen epävarmuudella.

  GFS-parvi pitää kelit tällä hetkellä pakkasen pyolella. Ilmamassa ei näytä kylmältä, mutta ennustetut 2m lämpötilat kyllä. Mistä löytää ECMWF pariajoja?

  • Janne S
   11/01/2012 12:02

   http://www.wetterzentrale.de/topkarten/fsecmeur.html — yksittäiset parven jäsenet eivät näy mutta keskiarvo ja keskihajonta kylläkin.

  • Tuomo T.
   11/01/2012 12:13

   Kyllä nytkin Foreca päivitti ennustetta ihan eri suuntaan eli mantereiseen tuuleen. Jopa -20 astetta ennakoivat ensi viikon lopulle. No, sinne on pitkä matka ja tällä ennusteiden muutostahdilla tulee jotain -20:n ja +5:n väliltä :).

 30. Sami
  11/01/2012 12:30

  Ei tosiaan kannata päivästä toiseen kytätä mitä foreca ja muutkaan nyt ennustaa, hajonta on niin valtava jopa samanpäivän ennusteissa, eikä niistä mitään hyötyä ole. Paras ennuste on se virallinen eli katsoa miten käy.

  Mutta asiaan, voiko se todella olla talvella näin vaikeaa ennustaa verrattuna kesään, kuten tuossa seurasin forecan ennusteen niin oli ihan jopa kiitettävän tasoista kesällä ja syksyllä mutta talvella on ihan hakuammuntaa, oli talvi sitten kylmä tai vaihteleva.

 31. Teemu
  11/01/2012 14:30

  Sami :Ei tosiaan kannata päivästä toiseen kytätä mitä foreca ja muutkaan nyt ennustaa, hajonta on niin valtava jopa samanpäivän ennusteissa, eikä niistä mitään hyötyä ole. Paras ennuste on se virallinen eli katsoa miten käy.
  Mutta asiaan, voiko se todella olla talvella näin vaikeaa ennustaa verrattuna kesään, kuten tuossa seurasin forecan ennusteen niin oli ihan jopa kiitettävän tasoista kesällä ja syksyllä mutta talvella on ihan hakuammuntaa, oli talvi sitten kylmä tai vaihteleva.

  Jotain outoa tossa tosiaan on, kun amatööri pystyy katsomaan parviajot ja deterministiset ennusteet toisin tavoin…:)

  Viittaan nyt Forecan viimeisimpiin muutoksiin.

 32. Nimetön
  11/01/2012 18:37

  Sami :
  Mutta asiaan, voiko se todella olla talvella näin vaikeaa ennustaa verrattuna kesään, kuten tuossa seurasin forecan ennusteen niin oli ihan jopa kiitettävän tasoista kesällä ja syksyllä mutta talvella on ihan hakuammuntaa, oli talvi sitten kylmä tai vaihteleva.

  No onhan se nyt talvella pikkaisen eri juttu yrittää tehdä osuvia lämpötilaennusteita vähän kauemmaksi tulevaisuuteen, kun pilvisyydestä riippuen lämpötila voi hyvinkin heilahdella 15-20 asteella jo muutaman kymmenen kilometrin matkalla ja muutaman tunnin sisällä tai vielä muutaman kymmenen metrin korkeuseron johdosta. Sitten mitä tämänhetkiseen tilanteeseen tulee niin pelkästään GFS:n ja ECMWF:n pääajoja katsomalla näyttää tilanne harvinaisen selvältä, sillä molemmat ennustavat hyvinkin samankaltaista kehitystä aina tuonne ensi viikon lopulle asti. Siperialaiseksi siis molemmat saavat sään muuttumaan, joskaan eivät kumpikaan nyt mitään hirmukylmää povaa. Toteutuessaan saisivat tammikuun keskilämpötilan painettua kenties kutakuinkin tavanomaisiin lukemiin, kun nyt kuukauden ensimmäinen kolmannes oli etelässä noin kolme ja Lapissa noin viisi astetta normaalia lämpimämpi.

 33. Sami
  12/01/2012 01:24

  Tuosta siperiasta puheenollen…Ojmjakon on siis siperian kylmyyspiste, siellä tammikuun keskilämpötila on ollut 2000-vuodesta alkaen -47..-48 ja vaihteluväli -43…-52. Siellä on pari lähipäivää sellaiset -45..-50 mutta 14.-21.1. siellä on ennusteen mukaan keskilämpötila -27, eli 20 astetta keskimääräistä lämpimämpää. Jotain siellä siis on tapahtumassa…mihin päin kylmät ilmat lähtee?

  • Janne S
   12/01/2012 08:34

   Jotain todellakin on tapahtumassa, vihdoinkin.

   Kylmää on luvassa Kanadaan. Siperiaan jää jotain, ja vielä vähemmän Itä-Eurooppaan. Meidän kannaltamme tilanne on edelleen epävarma ~6 päivän jälkeen, kuten parvista näkyy.

   • Tuomo T.
    12/01/2012 09:52

    En usko, että mitään paukkupakkaskautta tuleekaan, mutta jos nyt pysyttäisiin enimmäkseen pakkasella koko maassa, niin siihen voisi jo olla tyytyväinen.

    CFS E3 ja päivittäin päivittyvä kuukausiennuste elävät aika tavalla. Kuun alussa tammikuulle ennustettiin noin +5 astetta keskimääräistä lämpimämpää, nyt vain +1-2 astetta.

    Helmikuun osalta arpoo tosi pahasti: pari päivää sitten ennustettiin tosi lämmintä helmikuuta, nyt tosi kylmää: http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/people/mchen/cfsFcst/cfsMonPlot/images/20120109.glbT2mMonOne.gif
    Heh, mitä tahansa voi siis tulla!

 34. Tuomo T.
  12/01/2012 08:10

  Ystäviltämme Ilta-Sanomilta tuli taas jonkinmoinen rimanalitus. He lööppäsivät: Kevät alkaa aikaisin ja ensimmäinen kesäsääennustekin oli kehissä (!). Mutta ennuste ei suinkaan perustunut heidän parhaaseen kaveriinsa WSI:hin eikä edes Accuweatheriin vaan yksittäisen ruotsalaisen tutkijan arvioihin. Tutkija oli arvioinut sään kehitystä POhjoismaissa vuodesta 1860 lähtien ja oli nyt sitä mieltä, että kevät alkaa aikaisin ja kesästä tulee helteinen. Hän oli myös sitä mieltä, että ”helmikuussa koetaan jo säitä, jotka ovat tavallisia maaliskuussa”.

  Että näin! No, jos miettii näitä karkeita päätelmiä, niin varhainen kevät on ihan mahdollinen. Nykyään olisi tosi uutinen, jos kevät olisi myöhässä. Ei sellaista pakkastalvea, etteivät lumet sulisi parissa viikossa, puhumattakaan nyt, kun routaa on vähän.

  Helmikuu saattaa hyvin olla melko lauha, joten kyllä silloin voi olla jo ”maaliskuisia” lukemia varsinkin loppukuusta.

  Mutta helteisestä kesästä olen eri mieltä. Tässä on pohjalla kaksi niin kuumaa kesää, että tulisiko kolmas peräjälkeen? En usko. 2000-luvun alussa oli kaksi hellekesää, 2002-03, niitä seurasi sateinen 2004. Ja esimerkiksi 1972-73 oli kovat helteet, -74 oli vilpoisaa. 2005-07 oli kuumia kesiä, 2007 ei niin kuuma kuin edeltävät, 2008 oli aika sateista.

  • Matti
   13/01/2012 14:26

   Iltalehdessä näkyi olevan tuo juttu (myös?). Oli siinä sitten jutun vieressä Forecan meteorologin täystyrmäyskin 🙂

 35. Janne S
  13/01/2012 10:41

  En muista onko ao. tullut esiin täällä:
  http://www.nasa.gov/topics/earth/features/blocking-atlantic.html
  Tutkimuksen mukaan lämmin Atlantti lisää atlanttisia sulkukorkeapaineita.

  Koska sulkukorkeapaineet ovat suhteellisen pitkäikäisiä, voisi kuvitella että niiden lisääntyminen lisää talvista sään varianssia Suomessakin, varianssia siis kuukausi- ja vuodenaikakeskiarvojen mielessä (koska semipysyvät sääilmiöt lisäävät aikasarjojen autokorrelaatiota, siis)?

 36. Tuomo T.
  13/01/2012 11:25

  Juuri luin tällaisen uutisen:

  http://www.hs.fi/ulkomaat/Selvitys+L%C3%A4mpenev%C3%A4t+kes%C3%A4t+voivat+merkit%C3%A4+kylmempi%C3%A4+talvia/a1305553282966

  Uutisen kärki: ”Pohjoisen lämpenevät kesät eivät välttämättä saa seurakseen leudompia talvia. Uuden selvityksen mukaan arktisen alueen lämpeneminen voi johtaa kylmempiin ja lumisempiin talviin pohjoisessa Euraasiassa ja osassa Pohjois-Amerikkaa.”

  Mitä olette mieltä?

  • Janne S
   13/01/2012 13:44

   Papru osoitteessa http://iopscience.iop.org/1748-9326/7/1/014007/pdf/1748-9326_7_1_014007.pdf

   Ei ehdi nyt lukea, pari hajapointtia: trendejähän siinä on katsottu, eli ei ole mallinnettu? Väitetty jäähtymistrendi olisi paperin mukaan nyt vallalla. Oleellista on miten käy tulevaisuudessa ja kuinka nopeasti, eli kääntyykö talvien jäähtyminen ja koska. Eikös Pauli joskus postannut tänne tuloksia ilmastomallistakin, jossa ainakin joku talvikuukausi ensin jäähtyi?

   AO/NAO-kontribuution erottaminen talvilämpötiloista olisi oleellista, koska AO ja NAO ovat niin dominoivia — riippumatta siitä onko AO/NAO jotenkin väitetyssä kausaliteettiketjussa mukana. Jotain AO:a siellä paperissa on muttei ehdi katsoa nyt.

 37. Teemu
  13/01/2012 11:32

  Tuomo T. :Juuri luin tällaisen uutisen:
  http://www.hs.fi/ulkomaat/Selvitys+L%C3%A4mpenev%C3%A4t+kes%C3%A4t+voivat+merkit%C3%A4+kylmempi%C3%A4+talvia/a1305553282966
  Uutisen kärki: “Pohjoisen lämpenevät kesät eivät välttämättä saa seurakseen leudompia talvia. Uuden selvityksen mukaan arktisen alueen lämpeneminen voi johtaa kylmempiin ja lumisempiin talviin pohjoisessa Euraasiassa ja osassa Pohjois-Amerikkaa.”
  Mitä olette mieltä?

  Miksei. Jos suihkuvirtaus putoaa etelämmäs, ohjautuvat matalammat myös etelämmäs. Samalla, kun kosteus lisääntyy tuleepi enemmän lunta. Loppupeleissä Suomen osalta on tosiaan kysymys, miten korkeat ja matalat asettuvat sijainniltaan. Jos ilmanpaine nousee esmes. jäämerellä, on talvista, on sitten kasvihuoneilmiötä tai ei.

 38. Sami
  13/01/2012 16:59

  Onhan talvet jo alkaneet kylmentyä, esim. jyväskylän 71-00 keskiarvo oli -7,9 ja viimeisen 9 talven -7,7. 1975-1987 talvien keskilämpötila oli peräti -10,4, 1988-2001 vain -6,5.

 39. Sami
  13/01/2012 20:11

  Mikähän jyväskylän lentoaseman mittauspistettä vaivaa…klo12 jälkeen ei ole satanut 7 tuntiin milliäkään vaikka sadetutkan mukaan on sadealue ollut päällä koko ajan. Jos jotain ongelmia on ennen sademittauksissa ollut niin ko. mittausajankohdassa on ollut X

 40. Nimetön
  14/01/2012 09:23

  jahas, täällä taas sisätyöläiset riemuitsee ”kipakoista” pakkasista..

 41. Krisse
  14/01/2012 18:55

  Ei kai nyt taas jää tyngäksi tämä pakkaskausi? Ensi viikolle ennustetaan lauhtumista ja nollakeliä keskiviikosta lähtien. Forecan ennusteissa kyllä kääntyisi etelärannikollakin pikkupakkaselle sen jälkeen, mutta GFS-ajoissa on vaihtoehtoja, että nollaraja nousisi jopa aika korkealle. Toivottavasti ei niin käy.

  • Matti
   15/01/2012 09:28

   Näyttää kyllä tällä hetkellä ennusteet ihan muuta. Tai no lämpötiloiltaan lähinnä vastaavaa mitä tässä nyt on ollut jo useamman päivän.

 42. Jukka
  15/01/2012 13:21

  Voi itku, jos Forecan selvännäkijöiden laskelmat toteutuu, viikon päästä täällä (uusimaa) on pakkasta öisin liki -30. Toivoin tästäkin ihan kunnon talvea, mutta noilla pakkasilla on mennä talon lämmityksessä järki ja rahat.

 43. Jormis
  15/01/2012 13:46

  Foreca tosiaan lupailee ihan kipakoita pakkasia Uudellemaalle 22.1 – 23.1. GFS sen sijaan enteilee tuolle ajalle vain pikkupakkasia.

 44. Miksu
  15/01/2012 18:40

  On aivan turha edes puhua viikon päästä olevasta säästä koska torstainkin ennuste on lähestyvän matalapaineen takia vaikeaa.

 45. Sami
  15/01/2012 20:28

  Kyllä se tästä kylmenee ja tasoittuu joulukuun lämmöt.

 46. Tuomo T.
  16/01/2012 08:38

  Mielenkiintoisesti on muuttunut ECMWF:nkin kausiennuste (päivitetty tänään):

  ”Helmikuusta huhtikuuhun ulottuvan jakson keskilämpötilan arvioidaan olevan maan itäosassa 0,5-1 astetta tavanomaista korkeamman, kun taas maan länsiosassa keskilämpötilassa ei ole selviä viitteitä sen enempää tavanomaista korkeampiin kuin tavanomaista alempiinkaan arvoihin. ”

  Meteorologin arvio:

  ”Ilmanpaine-ennuste on muuttunut edellisistä ennusteista täysin, sillä nyt Keski-Eurooppaan ennustetaan keskimäärin tavanomaista alempaa ilmanpainetta. Tämä voi merkitä sitä, että idästä leviää ajoittain kylmää ilmaa Pohjois-Eurooppaan.”

  (FMI)

 47. Teemu
  16/01/2012 11:02

  Tuomo T. :Mielenkiintoisesti on muuttunut ECMWF:nkin kausiennuste (päivitetty tänään):
  “Helmikuusta huhtikuuhun ulottuvan jakson keskilämpötilan arvioidaan olevan maan itäosassa 0,5-1 astetta tavanomaista korkeamman, kun taas maan länsiosassa keskilämpötilassa ei ole selviä viitteitä sen enempää tavanomaista korkeampiin kuin tavanomaista alempiinkaan arvoihin. ”
  Meteorologin arvio:
  “Ilmanpaine-ennuste on muuttunut edellisistä ennusteista täysin, sillä nyt Keski-Eurooppaan ennustetaan keskimäärin tavanomaista alempaa ilmanpainetta. Tämä voi merkitä sitä, että idästä leviää ajoittain kylmää ilmaa Pohjois-Eurooppaan.”
  (FMI)

  Johan sen K-Euroopan korkeapaineen on ollut aikakin hyytyä, kun se siellä 3-4kk möllötti. Joetkin pääsi paikoin pahoin kuivumaan…

 48. Sami
  16/01/2012 15:33

  Arvasin sen kun tämän aamun lehdessä vielä oli ”Pian hirmupakkaset, -30!” että ennuste ensi viikon alkuun muuttuu pian. Ei olekaan enää hirmupakkasia vaan mennään tutulla -7…-15 asteen luvuilla ja ajoittain lumisadetta itäisen tuulen kera. Tulee mieleen lähinnä joulukuut 2009 ja 2010. NAO eikä sen koomin AO halua mennä miinukselle, korkeintaan ovat käväisseet nollassa tai lievästi miinuksella parin päivän ajan. Itse en asiasta pidä mutta toivoisin että tulisi tosi kylmät maalis ja huhtikuu pitkästä aikaa. 1990-luvulla oli useita takatalvia, muistelisin että lähes joka kevät siinä 1992-1997, onko lie tuon jälkeen ollut yhtään takatalvea? Takatalvella tarkoitan että jyväskylässä toukokuussa tulee lumipeite kun talven lumipeite on lähtenyt/järvien jäät lähteneet.

  • 16/01/2012 16:17

   Parempi olisi kun ei takatalvia tulisi.

 49. Jykä
  16/01/2012 17:39

  Mielestäni ”ilmastonmuutoksen” toistaiseksi näkyvin puoli on nimenomaan se, ettei enää tule takatalvea …..Helsingissäkin 80-90 luvulla oli jokseenkin yleistä, että vielä huhtikuussa satoi (jopa useampaankin otteeseen) kunnolla lunta, mutta nykyään viimeiset lumet (sellaiset jotka jää maahan) sataa jo maaliskuun lopussa….

  • Miksu
   16/01/2012 18:10

   Ilmastonmuutos on siis mielestäsi todennettavissa 20-30 vuoden takaisten takatalvien vähentymisessä? Ja mikäli miesmuistini pelaa (tilastoistakin voi katsoa) niin on noita huhtikuun takatalvia piisannut riittävästi 2000-luvulla.

   • Jormis
    16/01/2012 19:07

    Onhan noita ollut, ainakin 2001, 2003, 2005, 2007 ja 2010.

 50. AP
  16/01/2012 20:20

  Jormis :
  Onhan noita ollut, ainakin 2001, 2003, 2005, 2007 ja 2010.

  Riippuu tietysti paikkakunnasta. Tässä Tampereen näkökulma: vuodesta 2000 alkaen kaikki huhtikuut ovat olleet keskimääräistä lämpimämpiä paitsi 2003. Tuona vuonna lunta satelikin useaan otteeseen, viimeisen kerran vielä vappuaattoaamuna 30.4. oli muutama sentti tuoretta lunta maassa. Sen jälkeen takatalviset huhtikuut ovat olleet vähissä. Viimeksi 2009 sai herätä huhtikuun puolivälin jälkeen siihen, että maa oli valkoinen. Viikkoa myöhemmin olikin sitten +20 astetta…

  Kaikkien aikojen takatalvi Tampereella oli tietysti äitienpäivä 1995 eli 14.5. Silloin satoi märkää lunta 20-30 cm ja sellaisen määrän sulaminen vei parikin päivää! Ei kovin helposti satu enää omalle kohdalle uudestaan.

  • Jormis
   16/01/2012 21:32

   Helsingissäkin tällä vuosituhannella on nähty vain yksi keskimääräistä viileämpi huhtikuu, juuri tuo mainitsemasi vuosi 2003. Silti lumi-/räntäsateita on nähty, vaikka terminen kevät olisi ollut jo hyvässä vauhdissa.

   2010 oman sääpäiväkirjan mukaan huhtikuun lopussa tuli kolmena päivänä lunta ja räntää, vaikka viikkoa tätä ennen olivat yötkin olleet lämpimiä (yli +5°). Tämä havainto tehtiin Nurmijärvellä.

   Takatalvelle ei vissiinkään ole virallista määritelmää?

 51. Mies metsistä
  16/01/2012 20:50

  Toukokuun 16-18. 1996 oli Pirkanmaan pohjoisosissa maassa lunta runsas 5cm (ja tiet sohjolla), kun olisi pitänyt istuttaa kuusentaimia istutusputkella. Sanoisin tuotakin takatalveksi, nelisen päivää aikaisemmin äitienpäivää vietettiin 25 asteen lämmöissä.

  • AP
   16/01/2012 23:51

   Totta muuten tuo – kun jo luuli silloin 1995 ettei lunta varmaan noin myöhään toukokuussa tule pitkään aikaan niin tietysti heti seuraavana vuonna tuli ja vielä pari päivää myöhemmin! Toki 1996 lunta oli vain pari senttiä eli murto-osa edellisvuodesta mutta silti. No, sen koommin en ole Tampereella lumipeitettä enää toukokuussa nähnyt. Olisiko tänä vuonna ”valkoisen toukokuun” aika – pitkään jatkuneiden lämpimien kuukausien vastapainoksi? 🙂

 52. Säätietäjä
  17/01/2012 12:32

  Vaikka olisi minkälainen ilmastonmuutos menossa, niin ei se muutos ole yhden ihmiselämän aikana kuin aste tai pari. Täten on siis aivan yhtä tyhjän kanssa vertailla isomummon nuoruudenkertomuksia nykypäivän tilanteeseen, sillä muutos on suunnilleen hyttysenpierun verran lämpimämpään suuntaan.

  Ja tuollaiset ”miesmuistiin” perustuvat ilmastonmuutosarvioit ovat sitten vielä täysin oma lukunsa…

  • Janne S
   17/01/2012 13:50

   No Rovaniemen ja Helsingin keksilämpötilojen ero on mitä, kuusi astetta? Jos sulla on asteen lämpeneminen, ja siihen päälle laitetaan vähän arktista amplifikaatiota (x2) ja tiettyjen kuukausien osalta vuodenaikakerroin, niin mihis leveysasteelle se Rovaniemi sijoittuukaan? Ei Helsinkiin asti mutta hyvän matkaa puoliväliin.

   Ja esim. monta perhoslajia enemmän elää Helsingissä kuin Rovaniemellä? Ehkä n. 1000–1500. Vrt. http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Ilmastonmuutos+on+tuonut+Suomeen+sata+uutta+perhoslajia/1135269048769

   Tietysti riippuu näkökulmasta, mutta ei aste tai pari näin ajateltuna nyt ihan hyttysen ininää ole, ellei tarkoiteta malariahyttystä. 🙂

 53. HTL
 54. Sami
  17/01/2012 22:47

  Nyt selvästi on siperian kylmä ilmamassa irtautunut pohjois-amerikan ilmamassasta. Hyvinkin voi siis vielä seilata helmikuussa tänne. Ojmjakonissa ei pahemmin mennä alle -30 viiden lähipäivän aikana eikä alle -35 10 lähipäivän aikana, joten tilanne säilynee ainakin kuukauden loppuun. Mielenkiintoista nähdä miten käy.

 55. Tuomo T.
  18/01/2012 11:44

  Viikko sitten naurettiin ennusteelle, jonka mukaan tämän viikon lopulla nousisi etelärannikolla nollaan. No, niin näyttää tosiaan käyvän. Nollaraja ei tosiaan nouse kovin korkealle ja saattaa olla, että Helsingissäkin pysytään pakkasella useimpina päivinä, mutta vastaavasti ne ennustetut paukkupakkasetkin jäävät tulematta, varsinkin etelään. Lunta näyttäisi kyllä tulevan aika reilusti täällä Helsingissä, vaikka voi olla, että huomenna nousee vähäksi aikaa plussallekin.

 56. Sami
  18/01/2012 18:25

  Ennusteet kyllä näyttävät siltä että myös tammikuu tulee olemaan suomessa keskimääräistä lämpimämpi, eli 11 peräkkäinen. Se olisi ainakin jyväskylässä ennätys, koska 3/2007-4/2008 ajalla oli välissä kaksi tavanomaista kuukautta. Tätä vuottahan pitäisi verrata jo 1981-2010 jaksoon mutta ilmatieteenlaitos ei ole vieläkään jaksanut muuttaa sivuilleen uutta 30-vuotisjaksoa.,,onhan se ihan kiitettävä urakka mutta onhan 81-10 keskiarvot jo tiedetty yli vuoden ajan. Jos uusiin verrattaisiin niin edelleen kaikki kuukaudet 3-12/2011 olisivat jyväskylässä keskimääräistä lämpimämpiä, mutta poikkeama olisi maaliskuussa vain +0,2, toukokuussa +0,4 ja elokuussa +0,7. Mikäs on palstaveljien mielipide…tekeekö +0,1/-0,1 poikkeama keskiarvosta kuukaudesta keskimääräistä kylmemmän/lämpimämmän? Minusta tavanomaiseksi voidaan laskea max 0,5 asteen poikkeamat keskiarvoon.

  • Tuomo T.
   18/01/2012 19:14

   On tosiaan yllättävää, että mennään jo 11. peräkkäisessä lämpimässä kuukaudessa – ja toisaalta taas ei. Onhan tämä tammikuu vastannut kaikkia kausiennusteita tai oikeastaan ei ole ollut ihan niin lauha kuin pelättiin.

   Jos pahimmat skenaariot +5 astetta keskimääräistä lämpimämmästä kuukaudesta etelässä olisivat pitäneet paikkansa (joku nimimerkki taisi ehdottaa +7 asteen eroakin), Helsingissä olisi joulukuun tapaan ollut koko ajan suojaa ja satanut vettä. No, onneksi on tullut välillä lunta, vaikka aika lauhaa onkin ollut.

   Nyt kun kausiennusteita katsoo, niin uskon, että ”putki” menee poikki aikaisintaan maaliskuussa eli silloin saattaa olla keskimääräistä viileämpää. Helmikuussa tuskin vielä on, vaikka CFS:n E3 on viime aikoina ehdotellut, että helmikuu voisi taipua jopa viileäksi ainakin pohjoisessa.

   Miksi en usko kylmään helmikuuhun? En tiedä, onko NAO-indeksissä mitään suurempia muutoksia luvassa ja toisaalta tässä on alla kaksi kylmää helmikuuta

   Siis tämä ei tietenkään estä kolmatta kylmää helmikuuta, mutta kun katsoo ilmatieteen laitoksen pitkän ajan tilastoja (http://ilmatieteenlaitos.fi/helmikuu), viimeksi on ollut kolme kylmää helmikuuta peräkkäin kuuluisina vuosina 1985-87. 1970-80-lukujen taitteessa oli näköjään peräti kuusi peräkkäistä kylmää helmikuuta (ei siis ihme, että lapsena oli aina kylmä 🙂 ), joten mahdollistahan kaikki on.

  • AP
   19/01/2012 00:24

   Kyllä itsekin lasken tuollaiset max. 0,5 asteen poikkeamat vielä tavanomaisiksi nimenomaan talvikuukausien kohdalla. Kesällä kun vaihteluväli on pienempi, raja on vähän tiukempi, tuollaiset +/- 0,2-0,3. Tietysti on vähän hassua, että vertailukauden vaihtuminenkin muuttaa käsitykset siitä mikä on tavanomaista ja mikä ei. Esimerkkinä juuri tuo maaliskuu 2011. Jos olisi otettu viivytyksittä käyttöön jo vertailukausi 1981-2010, lämpöputken voisi oikeastaan laskea alkaneen vasta huhtikuusta, koska maaliskuu olisi muuttunut ”tavanomaiseksi”.

  • nimetön
   20/01/2012 08:23

   Lämpöputki on kyllä väärä sana, jos seassa on useampikin kuukausi joissa poikkeama ollut vain muutaman kymmenyksen, Pitäisi sanoa mieluummin, että keskimääräistä kylmempää kuukautta ei ole ollut helmikuun 2011 jälkeen.

 57. Tuomo T.
  18/01/2012 19:17

  Minun ja monen muun suosikkiaiheenahan on veikkailla, milloin olisi kylmän kevään vuoro. Tänä vuonna? CFS:n mukaan ei taaskaan. Jostain käsittämättömästä syystä CFS on 65-75-prosenttisen varma, että toukokuusta tulee lämmin mutta edellisten kuukausien säästä paljon epävarmempi.

  • Miksu
   18/01/2012 22:29

   Fifty-fifty. Joko tulee kylmä kevät tai ei tule.

 58. Krisse
  19/01/2012 08:06

  Jahas, Iltalehti oli haastatellut taas yhtä ruotsalaismeteorologia. Hän oli sitä mieltä, että helmikuusta tulee hitusen tavanomaista kylmempi mutta kevät tulee etuajassa. Mies sanoi (nimeä en muista, vilkaisin nopeasti jutun), että ”kevät tulee noin kaksi viikkoa etuajassa ja huhtikuu on 1,5-2 astetta keskimääräistä lämpimämpi”.

  Hmmm… Eipä tarvi olla kummoinen sherlock tuommoista ennustaakseen! 🙂 KUnhan katsoo toteutuneet keväät yli 10 vuoden ajalta. Ei kylmän kevään todennäköisyys enää ole 50-50, Miksu. Ilmaston lämpenemisen myötä lämpimän vuodenajan todennäköisyys on 75-25 siihen. Tätä todistaa aika hyvin 20 vuoden aikasarja: keväistä 7 on ollut keskimääräistä viileämpiä ja 13 lämpimiä. Tässä suhdeluku on noin 65/35.

  • Krisse
   19/01/2012 08:08

   …vastaukseni jäi kesken, eli toisessa kappaleessa ”ilmaston lämpenemisen myötä lämpimän vuodenajan todennäköisyys on 75-25 VERRATTUNA siihen, ETTÄ VUODENAIKA OLISI KYLMÄ.” Siis näin!

   • Sami
    19/01/2012 12:07

    Ilmaston lämpeneminen voi pysähtyä piankin, eikä estä ollenkaan etteikö edessämme voisi olla piankin voittopuolisesti kylmien keväiden aika, jopa tänä vuonna. Esimerkkinä otan kesäkuut jotka ovat viime vuotta lukuunottamatta olleet viileähköjä, vaikka keväät ovat olleet lämpimiä, yksinkertaisella ajattelulla luulisi lämpimien keväiden nostavan kesäkuun lämpötiloja mutta ne ovat olleet jopa alempia kuin 60- ja 70-luvuilla. 1994-2001 toukokuiden jyväskylän keskiarvo oli vain 7,4 kun 1971-2000 keskiarvo oli 8,7, mutta 2002-2011 keskiarvo on 9,6. Ei kait nyt kukaan usko että hokkuspokkus toukokuut lämpenisi yli kahdella asteella. On lämpimien toukokuiden aikaa ollut 60-vuoden aikana muitakin ja myös viileämpien. Se on sitä vaihtelua.

  • Krisse
   19/01/2012 10:34

   Tässä linkki norjalaisten kausiennusteeseen:

   http://met.no/Sesongvarsel%3A+februar+-+april.b7C_w7HKXK.ips

 59. Teemu
  19/01/2012 13:47

  Miksi ihmeessä täällä päätellään ilmastonmuutosta tai keväitä pelkästään lämpötiloista..tutkikaa ihmiset painekenttiä ja ilmavirtauksia mieluummin, koska niiden mukaan määräytyy lämpötilat. Jotta pelkistä lämpötiloista voisi vetää johtopäätöksiä, tulisi tutkia lämpötiloja, miten ne ovat käyttäytyneet vastaavissa paineoloissa vuodesta toiseen. Takuulla tulee ”kylmiä” keväitä, jos ilma virtaa pohjoiselta kantilta ja ”lämpimiä”, jos ilma virtaa eteläiseltä kantilta, eikös vaan?

  • Krisse
   19/01/2012 14:55

   Ihan varmasti tulee vielä kylmiä keväitä mutta olemmekin yrittäneet pähkäillä, mistä johtuu, että niitä ei juuri koskaan tule. Mikä siihen on vaikuttanut? Näyttää siltä, että ei niin kylmää ja lumista talvea, etteikö se loppuisi kuin seinään viimeistään huhtikuun taitteessa, niin kuin kävi 2010 ja 2011.

 60. Teemu
  19/01/2012 13:48

  ..eli tuloksien tutkimisen sijaan syiden tutkimiseen..:)

 61. Sami
  19/01/2012 17:31

  Nyt on Joulukuun ilmastokatsauslehti luettavissa netissä, sieltä voi katsoa mm. 35 aseman vuoden keskilämpötilat ja poikkeamat. Myös lehdessä kerrotaan että uusi 1981-2010 vertailujakso otetaan tammikuun aikana eli pikapuoliin käyttöön.

 62. Sami
  19/01/2012 18:46

  Nyt on forecan tietokoneet lopullisesti seonneet, tässä tuntiennuste jyväskylään 26.1. klo5-27.1. klo5 -14, klo8 -20, klo11 -13, klo14 -17, klo17 -13, klo20 -18, klo23 -11, klo2 -20, klo5 -12 ja klo8 -20. Koko ajan käytännössä pilvistä ja kaakkoistuulta 3-4m/s. Ja sama tahti jatkuu myös koko 27.päivän. Miten voi joku tietokone tällaisia hyppelyitä ehdottaa ja ennustaa ylös ja alas? Itse en ole laskenut muutamaan päivään tulevien päivien ennustettuja keskiarvoja, kun ei tuollaiseen voi luottaa tippaakaan.

  • Nimetön
   19/01/2012 20:44

   Ööh, mikäs tuossa on ihmeellistä? Jyväskyläkin on sen verran iso paikkakunta, että hyvin voivat nuo kaikkikin ennusteet toteutua siinä mielessä, että kun katsotaan viikon päästä millaisia lämpötiloja tuolloin sitten tulee olemaan niin hyvin voivat nuo kaikki lämpötilat löytyä Jyväskylän kaupunginrajojen sisältä samaan aikaan. Sitten kun vielä ennuste on tosiaan viikon päähän niin tietenkin sitä vaihtelua vielä tässä vaiheessa on…

  • Nimetön
   19/01/2012 20:47

   Ai katsos, nyt vasta ymmärsin mitä esitit viestissäsi. Tulkitsin ensin, että siinä olisi peräkkäisten ennusteajojen ennusteista laskettuja vuorokauden keskiarvoja tmv, mutta nuo ovatkin siis saman ennusteen eri ajanhetkille ennustettuja lämpötiloja… kieltämättä semijänniä vaihteluja, mutta ei sinänsä nyt aivan kummallisia. Tietysti todellisuudessa ne lämpötilat eivät tule tunneittain olemaan juuri tuollaisia, mutta ihan hyvinhän ne voivat tuohon tyyliin vaihdella, vaikka umpipilvisessä säässä toki tasaisempia lämpötiloja onkin odotettavissa.

   • Sami
    19/01/2012 22:06

    Tuskin ennusteet kovin tarkkoja muutenkaan on viikon päähän mutta ihmettelin sitä että miten joku tietokone voi ennustaa samaan aikaan pilvistä ja vakaata tuulta mutta hirveitä lämpötilan hyppelyjä.

  • Janne S
   20/01/2012 10:44

   Forecan pitkän ajan ennusteissa (farmit.net:n kautta) olen aiemmin huomannut samanlaista hyppelyä, kesällä, ja nimenomaan ennusteen loppupäässä. Olen tulkinnut että se on jotain muuta kuin oikeaa ennustettua vuorokausivaihtelua.

 63. Matti
  20/01/2012 08:59

  Nyt olisi ollut sammakkomiehillä helpon ennustuksen paikka. Koko tammikuu: pilvistä, lumisadetta, 5-10 pakkasta. Jos joulukuussa satoi Ruokolahdella joka päivä, niin tammikuussa on satanut myös joka päivä, yhtä päivää lukuunottamatta. Aurinkoa kiitos, ”hirmupakkaset” voi minun puolestani jäädä Siperiaan. Taitaa olla vain mahdoton yhtälö tähän vuoden aikaan, että olisi samaan aikaan aurinkoista ja lämpötila -5.

 64. Sami
  20/01/2012 22:51

  Ja sama tahti jatkuu forecan ennusteissa, nyt kun on saatu 26.päivän lukemat järjellisen näköiseksi niin eikö 27-29.päivän jatka samaa järjettömyyttä, pahin 28.1 klo23- 30.1 klo 05 sarja: -12,-19,-11,-23,-11,-18,-9, -20,-9,-22,-10.

 65. Jykä
  21/01/2012 19:49

  Ainakin täällä uudenmaan rannikolla ollaan nyt hiukan plussalla, että tiedä mihin ne viikko sitten täällä tänne luvatut -30 asteen pakkaset jäivät? No hyvä näin ja toivottavasti ei sellaisia edes tulekaan. =)

 66. Sami
  21/01/2012 22:23

  Kirjoitin forecalle noista ihmeellisistä ennusteista ja sain vastauksen että kyseessä oli ohjelmointivirhe 6-9 päivän ennusteissa. Sain lisäksi kiitosta että ilmoitin asiasta. Nyt lukemat ovat jo sitten järjellisillä tasolla. Tällä hetkellä forecan ennusteen mukaan 30.päivä jyväskylän keskiarvo on -8,4(71-00 ka -8,5), joten tuskin poikkeama hirveän suuri tulee olemaan. Forecan ennuste sisältää kuitenkin aika kylmiä päiviä loppukuulle jotka ovat useastikin maltillisemmaksi muuttuneet joten pieni varaus on säilytettävä.

 67. Sami
  22/01/2012 18:08

  Forecan jyväskylän ennuste tammikuulle on nyt -8,8, katsotaan kuinka paljon toteutuma eroaa.

  Katsoin myös NAO:n lukemia syksyltä…koskaan aiemmin 1950-vuodesta alkaen ei syys-joulukuu ajalla ole ollut näin korkea NAO indeksi keskimäärin. Ei ollut kovin montaa edes sellaista joissa kaikkina neljänä kuukautena olisi ollut NAO plussalla. Tänä vuonna syys-joulukuun keskiarvo oli +1,2, joka siis oli ennätys. Myös joulukuun NAO keskiarvo oli korkein +2,52, edellinen ennätys oli +2,02 vuodelta 1994, joten tätä lämmintä syksyä ei lainkaan voi laittaa ilmastonmuutoksen piikkiin.

  • Janne S
   23/01/2012 08:05

   … paitsi jos positiivisen NAO:n voi laittaa ilmastonmuutoksen piikkiin.

   • Sami
    23/01/2012 17:32

    NAO on ollut positiivinen ennen teollistumista ja varmasti joskus aiemmin yhtä korkea, nyt ei ole tilastoja kuin 60 viime vuoden ajalta. Jos näin voimakkaita +NAO syksyjä alkaa tulemaan järjestäen, silloin voi puhua ilmastonmuutoksen osuudesta. NAO:n lukemista on erittäin vaikea tehdä mitään vertailua edellisvuosien vastaaviin lämpötiloihin, silloin jos lukema on alle 1,00 suuntaan tai toiseen. Samalla lukemalla voi olla jopa 6 asteen heittoja kuukausikeskilämpötiloissa.

 68. Krisse
  24/01/2012 08:27

  Amerikkalainen WSI jatkaa jo tutuksi tullutta linjaansa eli ennustaa pohjolaan tavallista lämpimämpää helmi-, maalis- ja huhtikuuksi. ECMWF ennusti vuoden alussa 0,5-1 asteen poikkeamaa Itä-Suomeen, mutta ei ollut ”viitteitä suuntaan tai toiseen muualla maassa”. No, tuosta ennusteestahan on jo monta viikkoa, on se voinut muuttua.

  ECMWF:n viimeviikkoisen kausiennusteen perusteella talvinen sää jatkuisi aika mukavana ainakin helmikuun puoliväliin saakka, mutta onhan jo ensi viikolle merkkejä lauhtumisesta.

  E3-ennuste ja E2-ennuste CFS:ltä ovat hitusen tavallista leudomman (mikä voisi 1981-2010 keskiarvolla tarkoittaa suurin piirtein keskimääräistä säätä) helmikuun kannalla, samoin CFSv2-ennuste.

  Mutta on CFS:llä ihan toisen ääripäänkin ennuste:

  Uskon, että helmikuu mennään aika samantyyppisissä merkeissä kuin tämä kuu: koko kuusta tulee 2-3 astetta keskimääräistä lauhempi mutta enimmäkseen on talvista. Etelässä ja lounaassa on välillä montakin päivää suojaa yhteenmenoon, loppukuusta varmaan ehkä koko viikkokin.

  Mikä on oma veikkauksenne helmikuusta?

  • Krisse
   24/01/2012 08:28

   CFS:n E3 tukisi lämpimän kevään ennustetta. Maalis-toukokuulle se tarjoaa 1-2 asteen poikkeamaa. Hmmm… siinä on jotakin tuttua :).

 69. Toni 2
  24/01/2012 11:41

  Veikkaan että helmikuusta tulee kylmempi kuin tammikuusta. Tätä kirjoittaessa AO indeksi on melkein -2 ja voisi odottaa että se pysyisi miinuksella pidemmän aikaa pitkän positiivisen jakson jälkeen.

 70. Tuomo T.
  25/01/2012 14:29

  Joskus joulukuussa veikkasin, että tammikuusta tulee talven kylmin kuukausi. Alkukuusta ei todellakaan näyttänyt siltä, mutta toisn kävi. No, helmikuusta ei vielä tiedetä, mutta yllättävän hyvä talvi on ollut ainakin pari viikkoa!

  CFS 1:n päivittäinen kuukausiennuste on tosi skitsofrenisessä tilassa. Eilen se ennusti superlämmintä helmikuuta, nyt tosi kylmää 🙂 :

  • Sami
   25/01/2012 17:43

   Foreca on hurjana…ennustaa jyväskylään 1. ja 2.helmikuuta alimmaksi lämpötilaksi -33 ja ylimmäksi -24. Päiväkohtaiset keskiarvo ennusteet 1.2. -25,7, 2.2. -30,4, 3.2. -27,1,
   Helsinkiinkin ihan kohtuu vilpoista säätä. No katsotaan miten käy…eihän tuohon ole kuin viikko aikaa. Sinänsä ei ole ennennäkemätöntä, sillä vuonna 2007 oli jyväskylässä myös helmikuun 7.-10.päivä hyvin kylmää(vrk k-lämpö -30,1), 2006 joulukuu oli ennätyslämmin ja tammikuukin on nyt mennyt aika lailla samaan tyyliin kuin 2007. Tästä kun buukataan sellainen -20 keskiarvoinen helmikuu niin talvi on yllättäen 1,5 astetta keskimääräistä viileämpi.

 71. Henkka
 72. Tuomo T.
  26/01/2012 12:02

  Tänään oli tuossa viimeisimmässä ECMWF:n ajossa ja näkyy jo Forecan ennusteessakin, että ihan päinvastoin kuin tähän asti on ennustettu, ensi viikolla lauhtuisikin rajusti viikon puolivälissä. Tähän astihan kaikki ennusteet ovat olleet sitä mieltä, että pakkanen kiristyy ehkä 15-20 asteeseenkin.

  Onhan NAO-indeksi toki nousemassa plussalle, mutta mahtaisiko säätila näin rajusti muuttua?

 73. Teemu
  26/01/2012 12:14

  Tuomo T. :Tänään oli tuossa viimeisimmässä ECMWF:n ajossa ja näkyy jo Forecan ennusteessakin, että ihan päinvastoin kuin tähän asti on ennustettu, ensi viikolla lauhtuisikin rajusti viikon puolivälissä. Tähän astihan kaikki ennusteet ovat olleet sitä mieltä, että pakkanen kiristyy ehkä 15-20 asteeseenkin.
  Onhan NAO-indeksi toki nousemassa plussalle, mutta mahtaisiko säätila näin rajusti muuttua?

  GFS:n parviajo ei kyllä lupaile ensi viikolle lauhtumista eikä myöskään GFS:n deterministinen ajokaan…

  • Tuomo T.
   26/01/2012 12:24

   Voihan se olla joku aivan yksittäinen ajo. Kyllähän ECMWF:n aamuajossa on isoja matalapaineita tulossa ja nopea lauhtuminen on ihan mahdollista talvella. Toisaalta Venäjän korkeapaine on kyllä vahva ja kaikki aiemmat ennusteet ovat tukeneet pakkasten jatkumista.

  • Tuomo T.
   26/01/2012 12:31

   Jos ECMWF:n uusi ennuste toteutuisi, niin pakkaskorkeapaine antaisi periksi ja siirtyisi Keski-Eurooppaan ja koko seuraavan viikon ajan Skandinavian yli menisi matalapaineita yksi kerrallaan.

 74. Jussi
  26/01/2012 12:58

  En itse usko kolmanteen peräkkäiseen kylmään helmikuuhun. Ei se mahdotonta ole, mutta viimeksi niin on käynyt 1980-luvulla. Ehkä joku 2-3 astetta lauhempi on todennäkösempi. Tietysti JOS pakkaskorkeapaine pitää pintansa pitkään, niin voi käydä aivan toisin, mutta toisaalta Atlantin matalapaineet ilmestyvät varmasti kuvaan ennen pitkää.

 75. Sami
  26/01/2012 15:02

  Eihän sillä ole merkitystä montako kylmää helmikuuta on ollut nyt peräkkäin, ei säiden haltija kysele meiltä että ”onko nyt leudon helmikuun vuoro?” Viileitä tai leutoja helmikuita voi olla vaikka 10 putkeen eikä ne ole riippuvaisia toisistaan.
  On tosiaan päivän välein hurja ero forecan ennusteessa 1.-3.2. jyväskylään, eilen keskiarvo tuolle ajalle sellainen -28, nyt -3..-4 luokkaa, mielenkiintoista nähdä mikä on lopulta totuus. Toivoisin leutoa pakkassäätä, sellaista -5 päivällä.

 76. Matti
  27/01/2012 07:45

  Pari päivää ollut outoja valoilmiöitä (aurinkoa). 1.12 – 24.1 ajalla taisi paistaa aurinko tasan kaksi kertaa täällä, en muista nähneeni muulloin. Kääntöpuolena luonnollisesti myös pakkanen on kiristynyt, jotta aurinkoiset kelit ovat ylipäätään talvella mahdollisia (kuivempaa ilmaa ilmaa).

 77. Teemu
  27/01/2012 15:13

  Tuomo T. :Voihan se olla joku aivan yksittäinen ajo. Kyllähän ECMWF:n aamuajossa on isoja matalapaineita tulossa ja nopea lauhtuminen on ihan mahdollista talvella. Toisaalta Venäjän korkeapaine on kyllä vahva ja kaikki aiemmat ennusteet ovat tukeneet pakkasten jatkumista.

  Jep, jossain vaiheessa eilen ja tänään oli lauhtumista näköpiirissä. Tätä kirjoitettaessa on jälleen viileätä luvassa.

  Eli saas nähdä kumpi vie – itä vai länsi…

 78. Jormis
  27/01/2012 21:27

  http://ilmatieteenlaitos.fi/ilmastollinen-vertailukausi-1981-2010?doAsUserLanguageId=fi_FI

  Ei ihan valmis sivu vielä, mutta jotain informaatiota sieltä saa jo uudesta vertailukaudesta.

 79. Sami
  27/01/2012 21:47

  Jaa-a, eiköhän tuo itä vie kun sotkamo jyrää 😉 Kylmää tosiaan riittää, forecan mukaan jyväskylässä olisi ensi viikolla nyt siinä -15..-20 myös yöllä vaikka luvassa on täysin selkeää säätä, ei oikein uskottavaa ole. Mitä kauemmin tällainen plokkikorkeapaine vaikuttaa sitä kylmempiä lukemia mitataan, jos todella kolme vuorokautta on yötä päivää selkeää niin kyllä siinä helpostikin -30 yöllä tai paremminkin siinä klo 08-09 hätyytellään. Teoriassahan voimme kuulua tämän plokkikorkean vaikutukseen vaikka koko helmikuun, toki niin että se välillä hiukan väistyy muutamaksi päiväksi mutta tulee takaisin.

 80. Sami
  28/01/2012 16:05

  Olisiko jo päivityksen aika Pauli…suursäätila on muuttunut aika täysin viime päivityksestä. Olisi mukavaa lukea a) kuinka kauan Pauli ennustaa näin vahvan korkeapaineen vaikuttavan suomen säähän ja b) kuinka kauan ja miten yleensä plokkikorkeapaineet talvella käyttäytyvät.

 81. Tuomo B
  29/01/2012 11:20

  Kyllähän tuo korkeapaine näyttää ainakin viikon lymyilevän meidän lähettyvillä. Poistumisaikataulu ei ole varmasti vielä kenenkään tiedossa, yleensä säämallit pyrkii purkamaan korkeeta liian aikaisin. Eiköhän ensi viikolla mene 30 astetta rikki paikoin maan eteläosankin puolella.

  Hyvin mielenkiintoinen on myös torstaina meidän eteläpuolelle tuleva ylämatala, jossa 850:n lämpötila tippuu 25 kylmemmälle puolelle. Erittäin Arktinen ilma voi nostaa Suomenlahdestakin sakeita lumikuuroja, mutta Ruotsin puolella vastaavissa tilanteissa lunta on kertynyt jopa yli metrin.

 82. Petri
  29/01/2012 22:03

  Nyt en ole kommentoinut aikoihin, koska joulukuun lopussa tekemäni ennuste ei todellakaan sitten toteutunut. Olen nyt yrittänyt ymmärtää syytä tähän. Ennuste perustui voimakkaaseen lämpötilagradienttiin, joka vallitsi Pohjois-Atlantilla, ja erityisesti hyvin alkaneeseen talveen Etelä-Venäjällä ja Kazakhstanissa. Mutta sieltä se korkeapaine vain tänne tuli, kasvoi ja voimistui, ja nyt se puristaa ja ahdistaa. Tätä kirjoitettaessa ollaan lähes 1060 hPa:ssa, eli aivan samoissa lukemissa kuin Siperiassa.

  Ehdottaisin, että joulu siirretään keskemmälle talvea, esimerkiksi tammikuun loppuun. Joululauluissa muisteltavat ”hanget korkeat nietokset” ja ”talven paukkuvat pakkaset” eivät oikein enää tahdo olla todellisuutta joulukuun syksyisissä tunnelmissa, mutta tammikuun lopussa ne ovat jo täällä.

  Suomi ei ole yksin tämän Siperian kylmän kanssa. Ensi viikolla mallit näyttävät siltä, että pakkaset vyöryvät täydellä voimallaan aina Espanjaan asti – koko Ranska menee reippaasti pakkaselle, Saksassa rikotaan -30 monin paikoin, ja Sardiniassa asti on hallaa.

 83. Toni 2
  29/01/2012 22:19

  AO indeksi on pudonnut jo lukemaan -4.5.

  http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/precip/CWlink/daily_ao_index/ao_index.html

  Pitkään oli lämmintä ja lauhaa viime vuonna mutta nyt tulee kompensaatiota oikein olan takaa. 🙂

 84. Sami
  29/01/2012 22:52

  Jyväskylän ennuste tammikuulle on nyt siinä -9,6..-9,8 välissä, eli vanhoihin keskiarvoihin yli asteen keskimääräistä viileämpi joten ei edes sarjaan tavanomaiset tule menemään. Koko suomen osalta on todella vaikea arvioida, on mahdollista että koko suomen keskiarvo tulee olemaan hiukan keskimääräistä leudompi, tämä kuukausi tullee olemaan pitkästä aikaa sellainen jossa eri puolilla suomea on joko keskimääräistä viileämpää tai lämpimämpää.

  En tätä toivo mutta nyt olisi kyllä maukkaat mahdollisuudet lyödä 1985 helmikuun ennätys, jyväskylässä se on -18,5 joka nyt ei niin mahdoton ole rikottavaksi, toki se vaatii tämän korkeapaineen pitempiaikaista vierailua. Jotta jyväskylän talvi olisi edes 0,1 astetta keskimääräistä(1971-2000) kylmempi, helmikuun vaatimus olisi -14,2 ja 0,6 astetta keskimääräistä kylmempään talveen vaaditaan -15,7. Jännää on siis, toivottavasti jännitys säilyisi pitkään ja korkeapaine pitäisi nyt pintansa kun on tänne kerran tullut.

 1. No trackbacks yet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: