Tylsä toukokuu

Omasta mielestäni varsin tylsä toukokuu säiden puolesta lähestyy loppuaan. Tyypillisesti näin loppukeväästä ja alkukesästä äärisäitä ei juurikaan esiinny, joten ei tämä yllätyksenä tullut. Terminen kesä on alkanut ainakin etelässä, mutta vielä varsin vilpoisia säitä on riittänyt.

Melko tavanomainen toukokuu

Toukokuussa lämpötilat ovat olleet yleisesti ottaen 0,5-1,5 astetta tavanomaista korkeammissa lukemissa. Sademäärissä on suuria paikallisia eroja kesäiseen tapaan. Ukkosia on ollut varsin vähän, Suomen maasalamamäärä on vasta noin 1500 kun pitkän ajan keskiarvo toukokuulle on noin 7000 enemmän. Alkukuu oli melko poutainen ja maa oli paikoin rutikuivaa. Helleraja meni rikki kahdesti hieman ennen kuun puoltaväliä. Loppukuusta matalapainetoiminta on voimistunut ja niiden myötä meille on tullut sateita sekä ajoittain lähes helleilmamassaa, mutta sateiden ja kapeiden lämpimien sektorien vuoksi ei pinnassa olla päästy hellelukemille loppukuusta.

Kesäisempiä lukemia kesäkuulle mentäessä

Ensi viikolla ilmat ovat lämpenemään päin ja ei hellerajan ylitys täysi mahdottomuus ole viikon puolivälin paikkeilla. Alla on kirjoitushetkellä voimassa olleen GFS mallin parviajojen ennuste Etelä-Suomen ilmamassan (850 hPa) ja 2 metrin lämpötiloille. Kuun vaihteessa olisi siis tiedossa lyhyt lämpöpiikki sekä mahdollisesti ukkosia.

Tornadokausi pahimmillaan Yhdysvalloissa

Uutisista on saatu kuulla useaan kertaan poikkeuksellisen rajusta tornadokaudesta Pohjois-Amerikassa. Alustavien tietojen mukaan siellä on rikottu jo joitakin ennätyksiä kuten suurin tornadojen lukumäärä vuorokaudessa sekä kuukaudessa. Kuolonuhrien määrässä ollaan valitettavasti myös hyvin korkeissa lukemissa. Tornadoissa on menehtynyt tänä vuonna jo yli 500 ihmistä kun tyypillisesti koko vuoden aikana tornadot tappavat noin 50-60 ihmistä. Kauteen on mahtunut myös kaikkein voimakkaimpia tornadoja, luokitukseltaan EF5 niin sanotulla Enhanced Fujita Scale -asteikolla. Yhdysvalloissa on 2000-luvulla todettu kuusi F5/EF5 tornadoa, joista neljä vajaan kuukauden sisällä tänä keväänä. Tornadokausi pysyy yleensä vielä hyvin aktiivisena kesäkuun alussa, mutta hiljalleen tuuliväänteet ovat hellittämässä siinä määrin, että tornadojen määrät vähenevät.

Vuodenaikaisennusteet kesäksi

Loppukevennyksenä käydään läpi kesän kausiennusteet eri laitosten toimesta. Ja totuttuun tapaan näille ei kannata laittaa liialti painoarvoa eli kolmen kuukauden etelänmatkaa keskikesällä ei kannata lähteä varaamaan näiden perusteella. Tarkasteltava on Euroopan keskuksen, Britannian Met Officen, Venäjän, Yhdysvaltain (uusi ja vanha ennustemalli) sekä kolmen ennusteen yhdistelmän kausiennusteet. Kesä-elokuun jaksolle 2/6 ennusteesta ei anna merkkejä tavanomaisesta poikkeavista lämpötiloista, 3/6 veikkaa tavanomaista lämpimämpää ja yksi hieman tavanomaista viileämpää kesää. Näiden perusteella ei siis voi ainakaan sanoa, että kesän säästä olisi laitosten välillä konsensus.

Yhdysvaltalaiset mallit (uusi sekä vanha) eivät anna juuri mitään merkkejä, Venäjä on ”neutraalin” / hieman tavanomaista viileämmän kesän kannalla ja Met Office, EC sekä kolmen mallin yhdistelmä (johon kuuluvat edeltävät kaksi sekä Ranska) veikkaavat lämpöistä kesää. Oma veikkaukseni on lämpötiloiltaan melko vaihteleva kesä, johon mahtuu muutama pidempi hellejakso, mutta myös melko koleita säitä. Eli ei viime kesän kaltaista helletykitystä, mutta ei surkean viileää ja sateista kesää. Itseasiassa sademäärät jäävät oman epävirallisen veikkaukseni puolesta selvästi tavanomaisten lukemien alapuolelle. Nooh, katsotaan syksyllä, että miten kävi – ei näihin kannata liialla vakavuudella suhtautua sillä hauskaahan tämä veikkailu vaan on.

Mainokset
 1. Sami
  27/05/2011 02:08

  Kiitos Pauli taas päivityksestä. Nyt tosiaan on satanut ja keväästä ei ennätyskuivaa tule. Esim. Jyväskylässä on satoi 16.-25.5 saman verran kuin 1.3-15.5.

  Kivaahan tämä veikkailu kesästä on, se vaan harmittaa että jatkuvasti suurin osa vuodenaikaisennusteista veikkaa keskimääräistä lämpimämpää ja suurin osa menee metsään juuri siltä puolen. Silloinhan ihmiset pettyvät varsinkin kesällä, kun tuleekin viileä ja sateinen kesä. Koska nyt sateita kuitenkin tuli ja toukokuu ei lämpötiloiltaan ole ainakaan täällä jyskälässä kuin 0,4-0,7 astetta keskiarvojen yläpuolella niin veikkaan kesä-elokuu jakson olevan aika lähellä 71-00 keskiarvoja, kesäkuu lämmin(+1,0..+2,0), heinäkuu sateinen ja viileähkö(-0,5…-1,5) ja elokuu tavanomainen (+-0,5.) Minun ennusteessa on yksi yli viikon hellejakso ja se on kesäkuussa, muuten helteet jäävät parin päivän vierailuiksi.

 2. 27/05/2011 07:20

  Näyttäisi siis siltä, että kesästä on tulossa varsin tavanomainen suomalainen kesä. Itse toivoisinkin, että ei olisi sen kummemmin pitkiä hellekausia kuin sadekausiakaan. Nopea vaihtelu pitäisi mielen virkeänä. 🙂

  Mutta miten se Pauli voi sinullekin olla niin vaikeaa ennustaa tarkasti kolmen kuukauden sää, kun jonkun iltapäivälehden lööpeissä oli jo pari viikkoa sitten että ”KATSO KOKO KESÄN SÄÄ TÄÄLTÄ” 🙂

 3. Tuomo T.
  27/05/2011 12:22

  En yhtään ihmettelisi, jos tällä kertaa tulisi lämmin kesäkuu. Milloin sellainen on viimeksi ollut? 2002 ja 2006 eli huippuhellekesinä. Viime vuonna, vaikka kesä oli kokonaisuudessaan todella lämmin, kesäkuu oli kolea. Sehän muistetaan, että heinäkuun mykistävät helteet kompensoivat alku- ja loppusuven viileyttä.

  Vuonna 1999 kesäkuu oli peräti 3-4 astetta keskimääräistä lämpimämpi, mutta tuskin sellaiseen päästään nyt.

  En usko, että koko kesä jäisi keskilämpötilaltaan lähelle keskiarvoja saati viileäksi. Mielummin ollaan +1-1,5 astetta yläpuolella. Puhdas veikkaus: Lapissa suhteellisesti lämpimintä, koska siellä viime kesä ei ollut kovinkaan kuuma. Toisaalta Lapissa tämä kevät on ollut todella lämmin, joten jaksaisiko pitää samanlaista vielä kuukausia?

 4. Tuomo T.
  27/05/2011 12:25

  Ei olisi mahdotonta, jos heinäkuu olisi aika ”perusheinäkuu”. Tilastoista käy ilmi, että erittäin lämmintä heinäkuuta on käytännössä aina seurannut huomattavasti viileämpi keskikesä seuraavana vuonna.

  • Sami
   28/05/2011 18:26

   Tuo nyt ei ihan kyllä pidä paikkaansa…jos tilastoista katsoo niin lämmintä heinäkuuta joka on 2 astetta tai enemmän yli pitkäaikaisen keskiarvon on seurannut seuraavaa: 72…73 yhtä kuuma heinäkuu, 88..89 heinäkuu -0,2 alle pitkäaikaisen k-arvon, 94..95 -1,3, 97..98 -0,4, 01..02 +2,1, 02..03 +3,7, 03..04 -0,2.

   • Tuomo T.
    30/05/2011 08:02

    Totta puhut! Mitään sellaista sääntöä ei ole, ettei sille olisi poikkeusta! No, sanotaanko näin, että USEIMMITEN jos on ollut huippukuuma heinäkuu, seuraavana vuonna yleensä on maltillisempaa. 🙂 Mutta mistä sitä tietää. En tosiaan ikinä olisi uskonut, että tulisi kahta kylmää talvea peräjälkeen.

 5. Matti
  29/05/2011 20:13

  Ohoh. Paulin Twiittiä mukaillen GFS näyttelee keskiviikoksi aika hyviä lukemia myrkybongarin näkökulmasta.

 6. Matti
  30/05/2011 13:05

  ECMWF antaa jo viitteitä ensi viikolle, että Suomen kaakkoispuolelle parkkeeraa korkeapaine ja Suomeen voisi päästä jopa kuumaa ilmamassaa. Katsotaan miten käy.

 7. Sami
  30/05/2011 22:22

  Taas jää helteet päivän/parin mittaiseksi, liekö tämä koko kesän trendi? mielenkiinnolla odotan millaiset ukkoset tulee ke-to aikana. Sääli että Jyväskylä näyttää olevan juuri välimaastossa iltapäiväukkosten suhteen, mutta josko kuurot säilyisivät hengissä myös ke-to yönä niin voisi täälläkin salamoida. Viime vuonna ukkoset kiersivät/kuihtuivat ennen jyväskylää järjestäen, tänä keväänä on ollut jo ainakin 3 ukkospäivää, salamointi tosin on jäänyt muutamaan salamaan per kuuro/rintama.

 8. Sami
  31/05/2011 21:36

  Toivottavasti huomenna tulisi oikein kunnon ukkosmyrsky. Mitäs Paulin tilastot kertoo…aika harvinaista että toukokuun lopussa-kesäkuun alussa annetaan varoitus erittäin voimakkaista(yli 25m/s) ukkospuuskista. Yleensähän tällaiset ukkoset kehittyvät heinäkuussa tai elokuun alkupuolella, toki myös kesäkuun loppupuolellakin pitempiaikaisen hellejakson päätteeksi. Nyt ei tarvittu paljoa lämpöä.

 9. 01/06/2011 07:14

  Pahus. http://www.myrskyvaroitus.com/ näyttäisi olevan pimeänä.

  • 01/06/2011 07:29

   Taas toimii, pääsi lukemaan ennusteen

 10. Tuomo T.
  01/06/2011 08:22

  Harmi, ettei kunnon ukkosmyrskyjä juuri koskaan tule täällä etelärannikolla. POikkeuksiakin on, kuten se viime elokuinen kunnon rytinä, joka tuli Virosta. Koska en ole helteiden ystävä, niin toivonkin, että jatkuisi niin, että välillä tulee yksittäisiä hellepäiviä , mutta ei kunnon putkia, ainakaan kovin pitkiä putkia.

  Keski-Euroopassahan on taas kerran ollut aikainen kesä ja jopa 30 asteen helteitä pitkään. Se alkaa olla melkein jokavuotista tässä uudessa, uljaassa ilmastossa.

 11. Vesa
  01/06/2011 08:31

  Wetterzentralen mukaan korkeapaine tosiaan näyttäisi hivuttautuvan tuonne kaakkoon:
  http://www.wetterzentrale.de/topkarten/fsavneur.html

  Myös cfs ennustaa suurella todennäköisyydellä lämmintä kesäkuuta:

  Onkohan meille tulossa huippukuuma kesäkuu kovine ukkosineen?

  • Tuomo T.
   01/06/2011 09:17

   Näkemäni ennusteet eivät viittaa huippukuumaan kesäkuuhun, mutta eihän sitä voi tietää. CFS-ennuste ennakoi +1-2 astetta keskimääräistä lämpimämpää 1971-2000 tasoon nähden, kaakkoon vähän enemmänkin. Harvapa osasi esimerkiksi viime heinäkuussa veikata, kuinka kuumaa oli luvassa.

 12. Tuomo T.
  01/06/2011 12:03

  Nyt oli jo netissä lukemia toukokuulta. Helsinki-Kaisaniemen keskilämpötila oli +9,9 C just eikä melkein 1971-2000 keskiarvo, Jyväskylä noin +0,5 astetta päälle, Sodankylä +1,6 päälle keskiarvojen. Lapissa kaikkinensa hyvin lämmin kevät.

  • Tuomo T.
   01/06/2011 12:05

   ”Koko maan keskilämpötila oli 8,1 astetta, mikä on 1,1 astetta tavanomaista korkeampi…Terminen kesä alkoi maan eteläosassa 7. ja 8. päivänä, mikä on noin kaksi viikkoa tavanomaista aiemmin…”

   ”Kevätkuukausien eli maaliskuusta toukokuuhun ulottuvan jakson keskilämpötila oli Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan koko maassa tavanomaista korkeampi. Suurimmat poikkeamat ovat pohjoisimmassa Lapissa, jossa oli runsaat kolme astetta tavanomaista lämpimämpää. Sen sijaan lounaissaaristossa, länsirannikolla ja maan kaakkoisosassa poikkeama oli vajaan asteen.” (FMI)

   • Sami
    01/06/2011 16:20

    Terminen kesä ei ole jyväskylässä edes vielä alkanut..31.5 tulee todennäköisesti aloituspäiväksi jos ja kun päiväkeskilämpötilat pysyvät yli +10 asteessa nyt viikon ajan. Jyväskylän keskimääräinen termisen kesän alkamispäivä on 22.5, eli ollaan reilun viikon myöhässä.

 13. Jussi
  01/06/2011 12:07

  Oikeastaan voi sanoa, että jos poikkeama on vain +1 astetta päälle, niin sitä voi kutsua normaaliksi. Ovathan keväät lämmeneet jo yli asteella pitkän ajan keskiarvoihin verrattuna.

 14. Sami
  01/06/2011 20:23

  Joopa joo, se siitäkin ilosta. Taas rakas ystäväni päijänne päätti että ukkosmyrskyllä ei ole ole asiaa tänne. Kummasti taas eteläosiltaan alkoi rintama pitkittyä kun pääsi päijänteen itäpuolelle. Tässä meidän kaupunginosassa ei tullut pisaraakaan vettä. Aika mukavan näköinen pallukka on tuolla pohjois-savon ja kainuun tienoilla, olisiko jopa liki 200kmx200km mitaltaan, ainakin 150x150km. Vaikka ilmatieteenlaitos vielä lupailee että ukkosta olisi aina puoleenyöhön asti niin tekisi mieli sanoa että syön karvahattuni jos tänään vielä ukkostaa.

 15. Matti
  02/06/2011 01:13

  Olisi mielenkiintoista tietää oliko supersoluja havaittu. Tutkakuvat näyttivät aika rankkaa meininkiä, ja uutisten mukaan sen kaltaista meininkiä myös on riittänyt

 1. No trackbacks yet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: