Etusivu > Mennyt sää, Sää maailmalla > Pahimmat tornadot 80 vuoteen

Pahimmat tornadot 80 vuoteen

Yksi tunnetun historian pahimmista tornadoparvista aiheutti valtavaa tuhoa Yhdysvaltain itäosissa keskiviikon ja torstain välisenä yönä Suomen aikaa (27.-28.4.). Tornadohavaintoja on raportoitu yhden vuorokauden ajalta jo yhteensä 211 kappaletta. Osa näistä voi olla ns. perinteisiä ukkospuuskia tai havaintoja samasta tornadosta eri paikkakunnilla. Yleensä alunperin raportoitujen tornadojen määrä vähenee tarkistuslaskennassa noin 70 prosentilla eli tämän perusteella voisi arvioida, että tornadoja oli todellisuudessa ehkä noin 150. Toistaiseksi tunnetun historian suurin tornadojen määrä vuorokaudessa koettiin ns. ”super outbreakissa” vuonna 1974, jolloin tornadoja oli lopulta 148 kpl. On siis hyvin mahdollista, että tällä kertaa tornadoja oli tätäkin enemmän. Alla on perjantaihin 29.4. mennessä annetut havainnot voimakkaista ukkosista, tornadot ovat punaisella. Suurin osa tornadoista osui Alabaman pohjoisosiin.

Lähde: SPC/NOAA

Arviot kuolonuhrien määrästä ovat olleet jatkuvassa kasvussa. Viimeisimpien tietojen mukaan (Associated Press) kuolleita on jo 318, joka tekisi tästä tornadojen sarjasta tappavimman sitten  vuoden 1932 (332 menehtyi).

Miksi näin suuri kuolonuhrien määrä?

Mitään yhtä vastausta ei tähän kysymykseen ole. Tornadoista ainakin varoitettiin ajoissa. Itse katselin tietokonemalleista kyseisen päivän uhkaa edeltävänä viikonloppuna ja Yhdysvaltain Storm Prediction Center antoi ensimmäisen ennakkovaroituksen voimakkaista ukkosista alueelle lauantaina, viisi päivää etukäteen. Tästä eteenpäin jokaisessa päivityksessä varoitukset vain kovenivat:

Lähde: SPC/NOAA

Kun ukkossolut sitten syntyivät, alettiin antamaan varsinaisia tornadovaroituksia. Seurasin tilannetta livenä ja kyllä varoituksia annettiin hyvissä ajoin (reippaasti yli kymmenen minuutin varoitusajalla). Eli varoituksien puutteella ei suuri kuolonuhrien määrä selity. Yksi mahdollinen selitys on vain yksinkertaisesti tornadojen ällistyttävä voimakkuus. Raporttien mukaan suurin osa uhreista on menehtynyt muutamista, erittäin voimakkaista tornadoista. Nämä ovat niin voimakkaita, että vaikka menisit ajoissa suojaan keskelle talosi alimpaan kerrokseen, et selviytyisi. Osissa tuhokuvista ovat vankkarakenteiset, uudet omakotitalot täysin pyyhkiytyneet perustuksiltaan. Tämä tarkoittaa jo korkeimman EF-5 luokan tornadoa, jossa tuulen nopeuksien arvioidaan olevan vähintään 90 m/s. Eli suunnilleen sama kuin tuulet puhaltavat formula 1 auton huippunopeudella. Tähän mennessä on jälkiselvittelyssä varmistettu yksi EF-5 luokan tornado Smithvillessä Mississipin osavaltiossa, eikä kyseessä ole vielä kaikkein eniten vahinkoa aiheuttanut tornado. Edelliset EF-5 (tai F-5) tornadot Yhdysvalloissa ovat olleet Parkersburgin tornado (toukokuu 2008), Greensburg (toukokuu 2007) ja Oklahoma (toukokuu 1999). Kyseessä on siis harvinainen ilmiö ja tämän vuoden tapauksessa niitä on saattanut olla monia. Lopullisesti tornadojen määrän ja voimakkuuksien arviointiin menee viranomaisten mukaan jopa muutama viikko.

Miten näin voimakkaita tornadoita syntyi?

Edellisessä päivityksessä kävin läpi tilanteen meteorologisia yksityiskohtia. Hyvänä yhteenvetona voisi käydä Jackson, Mississippin luotausta kyseiseltä illalta:

Jackson, MS luotaus 27.4.2011 18UTC

Kuvassa on paljon asiaa, mutta tässä joitain poimintoja:

 • LCL-korkeus eli pilven alaraja oli hyvin alhaalla, vajaassa 700 metrissä. Mitä alempana pilvien alaraja, sitä lyhyempi matka tornadolla on ulottua maahan saakka.
 • CAPE eli tavallaan ilmakehän epävakaus oli suurta (yli 3000 J/kg). Suomessa jo yli 1000 J/kg on hyvä lukema, yli 2000 J/kg lukemia esiintyy meillä harvoin.
 • Voimakkaimmat tornadot syntyvät supersoluissa ja supersolut taasen vaativat suurta tuuliväännettä eli tuulen nopeuden ja suunnan muutosta ylöspäin mentäessä. Tässä tapauksessa 0-6 km tuuliväänne oli huikeat 38 m/s. Yleensä karkeana rajana supersoluille pidetään 15-20 m/s. Tässä tapauksessa oli siis tuplasti tarvittava määrä.
 • Lisäksi alatroposfäärin tuuliväänne on tärkeää voimakkaiden tornadojen kannalta. Kuvassa nähdään kuinka tuulen nopeus ja suunta muuttuu äkillisesti alimman kilometrin matkalla. Tuuliväänne tässä luotauksessa alimmassa kilometrissä olikin 19 m/s, mutta 6 tuntia myöhemmässä Birminghamin luotauksessa se oli jopa ällistyttävät 24 m/s. Yleensä tornadojen kannalta suosiollinen lukema on 10 m/s.
 • Tyypillisesti suuri ilmakehän epävakaus (~cape) ja suuret tuuliväänteet eivät esiinny samassa paikassa samaan aikaan. Tällä kertaa näin kävi ja meno oli sen mukaista. Yllä oleva luotaus on yksi hulppeimmista mitä olen koskaan nähnyt (eikä se vielä edusta kaikkein otollisinta aluetta).

Itse tornadot

Useiden suomalaisten myrskybongareiden kanssa seurasimme tilannetta livenä yöllä. Käytössä oli Yhdysvaltain tutkaverkosto, amerikkalaisten myrskybongareiden live-streamit tien päältä sekä paikallisten televisioyhtiöiden suorat lähetykset.

Yötä kuvaa ehkä hyvin se, että monet valittelivat, että käynnissä oli samaan aikaan liikaa tekstikirjamaisia supersoluja, niin paljon ettei ehtinyt katsoa mitä niistä seuraisi. Lähestulkoon jokainen tutkassa näkynyt töppyrä oli muodostunut supersoluksi ja jokainen saattoi pudottaa maahan tornadon. Alla olevassa kuvassa onkin yhdeltä hetkeltä yhden ainoan tutkan mittausalueelta tutkakuva.

Vasemmalla perinteinen tutkaheijastuvuus, oikealla doppler tuulet solun suuntaan ja nopeuteen nähden. Punaiset ovat tuulia kohti tutkaa, vihreä poispäin.

Tästä kuvasta nähdään kuinka lähes jokaisessa solussa nähdään pyörimistä ja todennäköisiä mesosykloneja. Eli koukkuiset kaiut vasemmassa kuvassa ja oikealla puna-vihreä pari viittaa supersoluun. Kauimmat solut ovat liian kaukana, että niiden pyörimistä saisi kunnolla kiinni tästä yksittäisestä tutkasta. Kuitenkin tässäkin on yli 10 supersolua siirtymässä Alabaman osavaltion puolelle.

Yksi mieleenpainuvin osa tässä tapauksessa oli se, että lähes jokainen supersolu oli kuin oppikirjasta konsanaan. Jokaisessa hyvin selvää pyörimisliikettä ja koukut päälle. Erityisesti laitoimme merkille ns. debris ball – ilmiön. Eli supersolutornadon nostattamia roskia, rakenteita ja muuta tavaraa, jotka saivat tornadon ”pomppaamaan” tutkakuvassa esiin. Alla hyvä esimerkki.

Tutkaheijastuvuus ja "storm-relative" radiaalituulet.

Tässä kyseisessä kuvassa nähdään selvää supersolun pyörimisliikettä oikeassa kuvassa (punainen kohti tutkaa oleva ilma, vihreä poispäin tutkasta). Vasemassa kuvassa on supersolulle tyypillinen koukku, jonka kärjessä tornado majailee. Esimerkkikuvassa roskat ja muut esineet ovat yhdessä pilvipisaroiden kanssa saaneet aikaan voimakkaan ”tutkaheijastuspallon”. Tällaisessa tapauksessa meteorologi voi lähes varmuudella sanoa, että tornado on maassa.

Cullmanin tornado

Yksi voimakas tornado riehui Cullmanin kaupungissa Alabamassa. Tämän tornadon saapumista kaupunkiin saattoi seurata suorana esim. paikallisten uutiskanavien toimesta internetin välityksellä. Tältä kyseinen otus näytti tutkassa:

Tornadosta on netissä paljon videomateriaalia, tässä niistä yksi. Siinä näkyy kerrassaan hieno multi-vortex tornado, jossa yksittäiset imupyörteet ”tanssivat” edestakaisin (noin minuutin jälkeen).

Tornado Tuscaloosassa

Todennäköisesti tuhoisin tornado 27.4. oli tämä yksilö. Tämänkin riehumisen kaupungin keskustassa näki suorana useiden televisioyhtiöiden tornikameroista. Kyseessä oli melko suurella varmuudella vähintään EF-4 kategorian tornado. Tutkakuvankin perusteella tornado oli voimakas:

Youtube on täynnä videoina tästä tornadosta. Tässä on muutama poiminta:

Ja ehkä uskomattomimat lähivideot:

Tornado jatkoi Birminghamiin

Tuscaloosan tornado (tai ainakin sen emosupersolu) jatkoi matkaansa suoraan kohti Alabaman osavaltion isointa kaupunkia, Birminghamia. Pitkään jännitettiin, että osuuko tornado suoraan kaupungin keskustaan. Lopulta se ilmeisesti hipoi kaupungin reunamia, mutta silti sai aikaan valtavaa tuhoa. Kyseessä on ääriesimerkki leveästä tornadosta. Tutkakuvankin perusteella koko mesosykloni oli valtaisa.

Muita tornadoita

Loppuun vielä pari tornadovideota Youtubesta samaiselta päivältä:

Mainokset
 1. 01/05/2011 00:12

  No huh huh. Olipas aika hurjaa menoa…

 2. 01/05/2011 10:30

  Hurjalta näyttää… Ainoa luonnonkatastrofin tapainen mitä itse on kokenut on maanjäristykset.

 3. Matti
  01/05/2011 17:14

  Hurja meininki kyllä! Täytyy joskus yrittää päästä paikalle ihmettelemään, sitä ennen tuskin tajuaa miten paljon voimaa noissa isoissa supersoluissa on. Harmillista kuitenkin, että osuivat kaupunkeihin ja että tuhot olivat valtaisat. Kaupungissa on aika mahdoton päästä tornadoa pakoon, jos sattuu kohdilleen..

 4. Sami
  05/05/2011 00:24

  Laittaisitko Pauli jo Suomen osalta päivitystä, ei nää tornadot oikein keskustelua herätä(minussakaan), eikä tällaiseen aiheketjuun viitsi suomen säätä kommentoida. Edellisestä suomen päivityksestä on jo kolme viikkoa.

 5. Matti
  05/05/2011 13:11

  Kesäiseltä näyttää ensi viikko. Päivitystä odotellessa.

 6. SääJaMää
  05/05/2011 22:17

  Sitä mietin näistä tornadoista, että on niitä oletettavasti ollut aiemminkin suht reilusti? Ovatko tornadot osuneet samoille alueille vai ovatko nämä tämän kevään alueet uusia tornadon tielle joutuneita? Mietin vain sitä, että rakennetaanko infraa tornadojen kestäviksi vai aina uudestaanko porukka kyhää kasaan talonsa ja virastonsa… Itse kun rakentaa talonsa koko elämän kestäväksi niin onko tuolla periaatteena, että ehkä se pari vuotta saa olla kasassa, kunnes tornado osuu kohdalle… =D

 7. Matti
  05/05/2011 23:45

  Kyllä se taitaa olla jopa noillakin seuduilla lähes lottovoiton mahdollisuus, että tornado osuu juuri oman talon kohdalle 🙂 Mitä on lukenut kommentteja, niin harva noilla seuduilla asuva edes näkee tornadoja. Eli äärimmäisen paikallinen ilmiö, vaikka muuta maailmaa useammin niitä syntyykin. Esiintymispinta-alaa on paljon ja siellä seassa käsittääkseni suuri osa muuta, kuin asutusta.

 8. Tuomo T.
  06/05/2011 10:40

  Pahoittelut, tämä ei liity mitenkään tornadoihin, mutta kovin lämmintä näyttää olevan luvassa Suomeen myös näin toukokuussa. Tää ensimmäinen viikkohan on alkanut melko viileänä, mutta aika laajalti on 20 asteen lukemia tulossa ensi viikolla, ylikin. Korkeapaineet näyttää sen verran suurilta, että ei kai kovin paljon ole lämpötilat tippumassa. Kuinkahan kauan mahtavat kesäkelit jatkua?

  Jääväthän nämä 20 asteen lukemat aika selvästi jälkeen viimevuotisista 30 asteen päivistä, mutta korkeita kumminkin.

  Veikkaukset siitä, että toukokuusta tulisi viileä, näyttävät nyt aika epärealistisilta – tai loppukuustahan ei ole tietoa. Näyttää siltä, että keväät ovat tosiaan lämmenneet sen verran, että jos yksi kevätkuukausi – tässä tapauksessa maaliskuu – on viileä tai tavanomainen, kaksi muuta kuukautta vääntävät tappeja automaattisesti lämpimämpään suuntaan.

  • Sami
   06/05/2011 15:11

   Forecan ennusteen mukaan olisi 15.päivään asti poutaista ja suht aika lämmintä, alkukuu oli kuitenkin sen verran vilpoinen että jos forecan ennuste osuu niin puolessa välissä kuukautta ollaan vain noin asteen keskiarvojen yläpuolella.

   Mitä kauemmin tämä lämpöaalto nyt taas kestää, sitä todennäköisemmin kesäkuu on jälleen keskimääräistä kylmempi. Jo nyt minun laskuissa prosentit ovat kesäkuulle lämmin28, keskimääräinen 24, viileä 48.

   Huomionarvoista on muuten että siitä alkaen kun hyytävä kylmyys helmikuussa alkoi niin on satanut tosi vähän…esim.jyväskylässä satoi helmikuussa 15mm(joista käytännössä kaikki ensimmäisten 10.päivän aikana, maaliskuussa 21mm, huhtikuussa 17mm ja nyt toukokuun puoliväliin on ennusteen mukaan sateetonta joten siis ajalla 10.2-15.5 sadetta kertyisi 95 päivässä 38mm, kun pitkäaikainen keskiarvo on sellaiset 120mm.

   Ennätyslämpimästä huhtikuusta sen verran vielä että NAO pomppasi aika kirkkaasti plussalle…+2,5, mutta nyt olisi laskemassa taas miinukselle.

 9. Tuomo T.
  08/05/2011 09:05

  Tuli mieleen vielä NAO-indeksistä keväällä. Talvellahan miinusmerkkinen NAO korreloi ainakin jossain määrin sen suhteen, että tuulee useammin mantereen puolelta ja länsivirtaukset ovat vähäisempiä. MItä tämä taas tarkoittaa?

  Käsittääkseni pääsiäisen ajan lämpimät tulivat juuri lännestä, josta voisi tulla myös sateita, kun taas NAO:n ollessa negatiivinen tuulisi Venäjältä. Ja sieltähän yleensä tulisi tähän aikaan vuodesta lämmintä mantereista ilmaa, vai?

  Onko NAO:n suhteen keväällä yhtä voimakasta korrelaatiota kuin talvisin? Talvellahan aika suurella todennäköisyydellä piteli pakkasia, kun NAO oli miinuksella.

 10. Petri
  08/05/2011 13:14

  Tästä kuivuudesta voisi kyllä jotain kirjoittaakin. Ilmankosteudet ovat todella alhaisia (alle 30% päivällä) ja sadetta näyttäisi olevan tulossa vasta perjantaina.

 11. Tuomo T.
  08/05/2011 15:26

  Olisi tosiaan hyvä saada päivitystä myös kuivuudesta. Kun katselee ennusteita, niin jonkin verran sateita voi olla tulossa loppuviikolla, mutta ei mitään yhtenäisempiä ilmeisesti. Myös lämpimänä jatkuu. Taitaa olla niin, että alkuviikolla mennään jopa yli 20 asteen mutta sitten vähän tippuu. Nähdäkseni kumminkin mentäisiin keskiarvojen yläpuolella ainakin Etelä- ja Keski-Suomessa siitä eteenpäinkin?

 12. Tuomo T.
  08/05/2011 15:44

  Erikoista on myös se, että CFS:n kuukausiennuste, joka on viime aikoina ollut aika hyvin oikeassa (esim. huhtikuun suhteen) on yhä sitä mieltä, että toukokuusta tulee keskimääräinen, ei tavallista lämpimämpi. Mitenkähän käynee…

 13. Sami
  08/05/2011 21:22

  Ei voi vielä tietää miten toukokuun käy, muistutan että myös kesäkuun alkupuolellakin voi olla hyvin koleaa, miksei toukokuun lopussa? Esim. jyväskylässä on kesäkuun alkupuolella(7.-14.6.1982) ollut viikon jakso jonka keskilämpötila oli alle +5 astetta!

 14. Tuomas
  08/05/2011 21:43

  Promosin hieman Paulin blogia referoimalla tätä postausta:

  http://www.tekniikkatalous.fi/energia/ymparisto/article621849.ece

  OTSIKKO: USA:n tornadot pahimmat 80 vuoteen – suomalaismeteorologin säätieteellinen analyysi

  Harmi kyllä tästä jutusta ei tullut varsinaista lukijamagneettia. Enemmän ihmisiä veti video autosta, joka nousi ilmaan:

  http://www.tekniikkatalous.fi/energia/ymparisto/article621868.ece

  Kiitokset Paulille.

 15. Matti
  • Tuomo T.
   09/05/2011 14:25

   Jahas, hienoa! Onnittelut Paulille!

 16. 11/06/2013 09:21

  tfxwaoddnuyc

 17. 12/06/2013 01:39

  aiubfhcspdeb

 18. 12/06/2013 03:50

  corpslrtfexw

 19. 06/07/2013 18:42

  kdwjclybtmlw

 1. No trackbacks yet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: