Tornadojen sarja

Yhdysvalloissa ei säästellä adjektiiveja kuvailtaessa tulevan 1,5 vuorokauden rajuilmoja. Jopa yleensä virallisen konservatiiviset ”Storm Prediction Centerin” tahot käyttävät melko kovaa kieltä ennustaessaan: ”strong/damaging/violent tornadoes” – eli voimakkaita tornadoita on odotettavissa tiistain ja keskiviikon mittaan paikallista aikaa. Joukossa saattaa olla jopa EF-4 tai EF-5 luokan tornadoita (EF-skaala), joissa tuulen nopeuksien arvioidaan olevan yli 74 m/s.

Kuluneen huhtikuun aikana on jo raportoitu ennätysmäärä tornadoja eikä kuun loppu ole ainakaan hidastamassa tahtia. Pelottavaksi asian tekee se, että yleensä vasta toukokuu on  aktiivisin tornadokuukausi Yhdysvalloissa. La Niña-ilmiö yleensä johtaa aktiiviseen tornadokauteen ja se näyttää pitävän paikkaansa myös tällä kertaa.

Tiistain ja keskiviikon säätilanne on erityisen otollinen voimakkaille ukkosille. Meksikonlahdelta on virrannut maan eteläosiin runsaasti kosteata ja lämmintä ilmaa. Epätavallisen etelään kuroutunut voimakas suihkuvirtaus on kehittämässä maan keskivaiheille voimakasta matalapainetta. Näiden molempien myötä ovat tuuliväänteet kasvamassa erittäin suuriksi. Nämä väänteet suosivat pyörivien, syvien nousuvirtausten syntyä eli supersoluja. Kaikkein voimakkaimmat tornadot syntyvät juuri supersoluissa.

Vilonian tornado

Eilen maanantaina (25.4.) Vilonian kaupunkiin osui voimakas tornado supersolu-ukkosesta:

Yllä on tutkakuva on Vilonian kaupunkiin osuneesta tornadosta, jossa tiettävästi neljä ihmistä menehtyi. Vaikka varsinainen tornadojen tuhojen arviointi ei ole vielä valmis, on lehdistössä esitetty tuhojen leveydeksi melkein 5 km. Mikäli tämä on yhden ainoan tornadon aikaansaannos, on kyseessä yksi historian isoimmista tornadoista. Tutka-animaatiossa nähdään supersolu, jonka kaakkoisreunassa nähdään tekstikirjamainen koukku. Tämän koukun päässä oleva pallo on itse tornado. Se näkyy tässä tapauksessa erityisen hyvin, koska tornadon nostattamat roskat, rakennukset ja muut esineet saavat aikaan suuren tutkaheijastuvuuden.

Toisena animaationa on ns. doppler-tuulet. Eli punaisella on alueet, joissa tuuli puhaltaa kohti tutkaa, vihreällä ja sinisellä poispäin. Tornadon sekä siihen liittyvän mesosyklonin pyörimisliike on hyvin nähtävissä tästä animaatiosta.

”High risk” -varoitus

Yhdysvalloissa annetaan harvoin korkein rajuilmavaroitus. Tällä kertaa ”high risk”-varoitus kattaa melko laajan alueen aina Teksasista Tennesseen osavaltioon. Alla on kuva kaikkein suurimman tornadoriskin alueesta. Kuvassa on päällä asukastiheys.

Lähde: Storm Prediction Center / NWS

Kuvasta nähdään, että Little Rock sekä Memphis ovat isoista kaupungeista erityisen riskin kohteena. Konvektio käynnistyy Suomen aikaa illalla hieman ennen puoltayötä. Tällöin ukkosia estänyt tulppa pääsee murtumaan ja supersolut ampaisevat taivaalle erittäin nopeasti. Riskialue on kokemassa lähituntien aikana mahdollisesti kaksi aaltoa kuten alla oleva High-Resolution Rapid Refresh -malli näyttää tutkasimulaatiossaan:

Lähde: ESRL/NOAA

Ensimmäinen sarja supersoluja on matkaamassa Arkansasin ylle ja hiljalleen sulautumassa lineaariseksi ukkosnauhaksi, jossa erittäin voimakkaat ukkospuuskat ovat mahdollisia. Samalla uusi rypäs supersoluja ja mahdollisesti voimakkaita tornadoja matkaa Teksasin/Oklahoman rajaa kohti Arkansasia. Eli tuplaisku on mahdollinen osissa Arkansasia. Tilanteesta tekee erityisen huolestuttavan se, että tuuliväänteet ovat voimistumassa paikallista aikaa yön aikana ja syvenevän matalapaineen avittamana tornadot saattavat kylvää tuhoa myös pimeän aikaan. Yleensä pimeällä iskeneet tornadot aihettavat eniten ihmishenkien menetyksiä, sillä niitä on hyvin vaikea nähdä etukäteen.

Meno jatkuu hurjana keskiviikkona

Samainen systeemi jatkaa tuhoaan keskiviikkona paikallista aikaa (Suomessa ke-to yönä). Jo nyt on annettu laaja ”moderate risk” -ennakkovaroitus ja todennäköisesti se nostetaan korkeimpaan ”high risk” kategoriaan keskiviikkona. Itse asiassa tuuliväänteet vain kasvavat keskiviikon aikana ja niinpä potentiaalia riittää isoille tornadoille.

Lähde: Storm Prediction Center / NWS

Summa summarum: ainekset ovat koossa hyvin laaja-alaiselle ja vaaraa aiheuttavalle konvektiolle tiistain ja keskiviikon aikana. Voimakkaat, pitkäikäiset ja isot tornadot ovat mahdollisia. Lisäksi rakeet voivat olla halkaisijaltaan yli 10 cm ja ukkospuuskat selvästi yli 30 m/s. Näistä ukkosista saadaan kuulla uutisissa.

Tilannetta voi seurata esimerkiksi näillä sivuilla:

http://www.spc.noaa.gov/

http://www.wunderground.com/radar/map.asp

Mainokset
 1. Matti
  27/04/2011 09:48

  Melko hurjan näköistä tutkakuvaa kyllä taas pukkaa. Ottaen vielä huomioon, että tälläkin hetkellä siellä on yö.

 2. Matti
  28/04/2011 07:45

  No huhhuh. @Spc.noaa.gov: Tornado reports: 138.

  • Matti
   28/04/2011 07:49

   Ihmishenkiä vaatinut jo ainakin 72.

 3. Samu
  28/04/2011 09:28

  On karuja kuvia tornadojen tuhoista. Hiljaiseksi vetää.

  Kotoisessa lintukodossa ensimmäiset kaakon lämpimät henkäykset jäävät Suomen itäpuolelle. Viikonloppuna palataan todellisuuteen ja ensi viikko näyttää jopa jäätävälle. Äkkiä näihin hienoihin keleihin tottui. Mutta niinhän se menee, että tilastot tasoittuu aina ja toukokuu lienee juuri se tasoittava kuukausi.

 4. Matti
  28/04/2011 10:30

  Alkuviikoksi voidaan tosiaan unohtaa henkäykset. Loppuviikko onkin sitten spagettia parviajojen perusteella. Tuskin ainakaan alkuviikkoa huonompaan suuntaan voidaan enää mennä.

 5. Ilari Lehtonen
  29/04/2011 14:24

  Lapissa huhtikuusta on tosiaan tulossa ennätyslämmin, ainakin Sodankylässä mittaushistorian lämpimin huhtikuu on jo selvää. Keskilämpötilaksi tullee noin 2,6 °C, kun aiempi ennätys on 2,2 °C vuodelta 1921. Mielenkiintoista on, että Oulussa on ollut vain pari kymmenystä lämpimämpää kuin Sodankylässä. Etelämpänäkin huhtikuu on kuitenkin menossa aivan lämpimimpien joukkoon, vaikka etelärannikolla esimerkiksi vuoden 2008 huhtikuu jää vielä jonkin verran lämpimämmäksi. Helsingissä tähdätään kaiketi noin 5,5 °C keskilämpötilaan tänä vuonna.

  • Sami
   29/04/2011 16:13

   Ilari, tiedätkö mikä on jyväskylän huhtikuun ennätys 1900-luvun alusta? Mittauspaikkahan ei ollut 1900-1960 sama kuin nyt joten sillälailla ei ole vertailukelpoinen. Mutta varmaa on se että 1961-vuodesta lähtien jyväskylän lentoasemalla tämä on lämpimin ja vielä selvästi, todennäköisin uusi ennätys on 4,7, eli 0,5 astetta tulee kerralla parannusta ennätykseen 50 viime vuoden ajalta.

   • Ilari Lehtonen
    29/04/2011 20:19

    Silloin, kun IL:n nettisivuilla oli siinä kuukausitaulukossa vielä muitakin paikkakuntia Helsingin ja Sodankylän lisäksi niin muistaakseni lämpimin huhtikuu oli Turussa ja Jyväskylässä toisella paikkakunnalla 7,0 ja toisella 7,1 astetta. Sitä en muista kummassa oli kumpi luku. Nuo arvot olivat vuodelta 1921, joka taisi olla koko maassa kaikkein lämpimin huhtikuu kunnes tänä vuonna pohjoisessa menevät ennätykset uusiksi.

   • Sami
    30/04/2011 00:20

    Tuntuu kyllä uskomattomalle että jyväskylässä olisi huhtikuun keskilämpötila ollut +7…edes keskustan mittauspisteellä. Vaikka kaikkien aikojen huhtikuun lämpöennätys onkin juuri jyväskylästä tuolta vuodelta niin silti, muistelisitko kuitenkin Turun ja Helsingin lukemia noilla 7,0 ja 7,1. Ihan siksi vain epäilen, että 1961 vuodesta lähtien ennätys ennen tätä vuotta oli 4,2, eli ennätys olisi ollut TODELLA hurja 1921. No Pauli löytää varmaan jostain vahvistuksen. Mutta jos 7,0 tai 7,1 on totta niin on aivan varmaa että silloin oli nykyiselläkin asemalla lämpimämpää kuin tänä vuonna, ehkä sellaiset 6,2-6,8.

   • nimetön
    30/04/2011 08:35

    Lappeenrannassa huhtikuun 1921 kk-keskiarvo +8,1. Lisäksi Jyväskylässä kuukauden maksimi silloin 25,5C. Näsijärvestä jäät lähtivät peräti 16.4. Eiköhän tuo data tue sitä, että myös Jyväskylässä on ollut keskilämpötila hyvinkin tuo +7.

   • Ilari Lehtonen
    30/04/2011 13:23

    Kyllä muistelen vahvasti, että ne olivat nimenomaan Turun ja Jyväskylän lukemia nuo 7-alkuiset. Helsingissähän huhtikuulle 1921 on kirjattu 6,8 asteen keskilämpötila. Sitten jos pohtii paljonko Jyväskylän lentoasemalla olisi ollut keskustaa kylmempää niin eron suuruuteenhan vaikuttaa paljon mm millainen säätyyppi on vallinnut. Jos on ollut paljon aurinkoisia säitä suurella lämpötilan vuorokausivaihtelulla niin silloinhan keskustan yöt ovat voineet olleet paljonkin lämpimämpiä esim korkeuserojen tai vesistöjen takia. En nyt tiedä millaisessa paikassa se mittausasema on ollut, että johtuiko keskustan aseman lämpimyys noista tekijöistä ja keväällä vesistöt tuskin vielä lämmittävät.

    Tuolloin 1921 myös maaliskuu oli hyvin lämmin, joten aikainen jäidenlähtö sopii siihen kuvaan.

 6. SääJaMää
  29/04/2011 23:43

  Aika hurjaa tuhoa kyllä tullut USA:ssa! =( Siellä ovat tuuletkin suurempia kuin meillä.
  Mitä arvelette kotimaan säästä, vieläkö käy maa valkeana toukokuussa? Oma ”tieto” ei riitä mutta en yhtään yllättyisi, vaikka ensi viikolla valkeaa taivaalta leijuisikin. Mutta jäisikö sitä maahan asti, sitä en tiedä.

  • nimetön
   01/05/2011 14:15

   Mitä tulee toukokuun säähän. Itse kiinnitän nyt huomioa Venäjälle. Sinne pukkaa laajaa korkeapainetta ja päivä päivältä ilmamassat lämpenee. Mitään johtopäätöstä ei tietenkään kannata tehdä, mitä merkitystä tällä on Suomen säähän. Voihan meillä puhaltaa lännestä ja pohjoisesta ja olla koleaa, vaikka itärajan takana olisikin hellettä. Mutta jonkinlaiseen hellejaksoon on nyt mahdollisuudet tuossa toukokuun puolta väliä kohti, voin toki olla h**vetin väärässä.

 1. No trackbacks yet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: