Etusivu > Lyhyet ennusteet, Mennyt sää, Sääennusteet > Huhtikuun alku lämmin, loppukuu ehkä vuoristorataa

Huhtikuun alku lämmin, loppukuu ehkä vuoristorataa

Kevät alkoi – etelässä myöhässä, muualla etuajassa

Terminen kevät alkoi alustavien tietojen mukaan lähes koko maassa huhtikuun ensimmäisinä päivinä.  Etelässä kevät alkoi paikoin noin viikon tavanomaista myöhässä. Maan keskivaiheilla kevät alkoi puolestaan noin viikosta kahteen tavanomaista aikaisemmin. Alustavien tietojen mukaan pohjoisessa kevät alkoi jopa noin kolme viikkoa keskimääräistä aikaisemmin. Tiedot ovat vielä alustavia, sillä pitkä kylmä jakso voi vielä peruuttaa kevään määritelmän täyttymisen etenkin Lapissa. Vaikka terminen kevät siis alkoikin laajalti jo huhtikuun 2. päivä, ei kevät ole päässyt vielä aivan kunnolla vauhtiin. Välillä on tullut kylmän ilman purkauksia, mutta sitä edellisessä päivityksessä spekuloitua takatalvea ei ole tullut. Lähinnä pohjoisen puolelta puhaltaneet tuulet ovat tuoneet Atlantin ilmaa, eivätkä matalapaineet ole aivan päässeet tarttumaan Jäämeren kylmään ilmamassaan.

Pysyvä lumi suli Helsingissä melko myöhään

Tänään 14.4. torstaina suli viimeisetkin lumet Helsingin havaintoasemilta. Pysyvä lumi on edellisen kerran pysynyt Helsingissä yhtä pitkälle keväälle vuonna 2006 ja 1996, jolloin se myöskin suli pois samaan aikaan kuin tänä vuonna. Päivää myöhemmin (15.4) Helsingissä sulanutta pysyvää lunta saadaan etsiä vuodelta 1977.

Huhtikuun alku (ja loppu)

Kommenteissa on paljon noteerattu, että viime vuosina huhtikuut ovat lähes poikkeuksetta olleet pitkän ajan keskiarvoa lämpimämpiä. Kulunut huhtikuu on ollut koko maassa tavanomaista lämpimämpi. Etelässä poikkeama on toistaiseksi noin asteen luokkaa, maan keskivaiheilla n. 2 astetta ja pohjoisessa 2-5 astetta.

Loppukuun osalta voisi heittää veikkauksen, että vuoristorataa mennään. Eli lämpötila sahaa reippaasti ja välillä koetaan muutama kolea päivä ja sitten mennäänkin varsin keväisiin lukemiin. Nyt alkuun saadaan viettää etelässä varsin mukava vaalipäivä säiden puolesta. Lämpötila kohoaa sunnuntaina tämän vuoden toistaiseksi korkeimpiin lukemiin (ei kuitenkaan mihinkään ennätyksiin kuten on jälleen uutisoitu). Tämän jälkeen ”sahasää” (hrrr) jatkuu eli alkuviikolla viilenee etelässäkin, sitten taas viikon puolivälissä hiukan lämpenee, sitten taas kylmenee etc. Lämpötilojen muutokset ovat selkeimpiä etelässä, pohjoisessa hieman pienempiä. Syy tähän vaihtelevaan säähän löytyy suihkuvirtauksesta, joka majailee ainakin seuraavan viikon ajan Suomen lähistöllä. Se erottaa etelässä majailevan keskileveysasteiden lämpimän ilmamassan ja pohjoisessa olevan polaari-ilmamassan. Niinpä lännestä saapuvien matalapaineiden myötä välillä saadaan tuota lämmintä hönkäystä etelästä/lounaasta ja sitten heti perään matalapaineen jälkipuolella kylmempää ilmaa koillisesta. Pääsiäisen tarkempaa säätä ei vielä uskalla kukaan arpoa, sen verran keskipitkät ennusteet heittelevät päivästä toiseen.

Mainokset
 1. 15/04/2011 07:54

  Tämän hetken ennusteissa sunnuntaille kaavaillaan jopa 15 asteen lämpötiloja Etelä-Suomen sisämaahan. Siinä saa loputkin lumet kovaa kyytiä.

 2. Tuomo T.
  15/04/2011 08:07

  +15 asteen ennuste on ollut voimassa jo pitkään. Jossain se varmasti ylittyykin. Kuten Pauli sanoi, niin tuskin sunnuntaina ennätyksiä rikotaan. FMI:n nettisivun mukaan 17.4. päiväkohtainen ennätys on vuodelta 1999, +18,0 astetta Joutsenossa. Siitä eteenpäin päiväkohtaiset ennätykset alkavatkin melkein poikkeuksetta kakkosella!

  24. huhtikuuta vuonna 2000 Utissa mitatitin 24,9 C. Eikös silloin ollut vappu?

  • 15/04/2011 09:13

   Eiköhän se vappu ollut vuonna 2000 ensimmäinen toukokuuta kuten aina muulloinkin. Tosin itse vietin tuolloin vuonna 2000 ensimmäsitä teekkarivappuani, ja saattoi se kyllä olla että tuona vuonna henkilökohtainen vappu oli ainakin jo alkamassa. 🙂

   Tarkoititkohan päsiäistä? Tuo 24.04.2000 on ollut pääsiäisviikonlopun jälkeinen maanantai.

   • 15/04/2011 09:15

    Joku edit-nappi olisi kiva, niin voisi korjata nuo äskeisen kommenttini kirjoitusvihreet. 🙂

  • Tuomo T.
   15/04/2011 09:39

   Jahas, pitkä viikko takana ja flunssasta toipuminen… 😉 Siis ehkäpä tarkoitin, että 24.4. oli pääsiäinen. Ainakin pääsiäisenä oli tuolloin Oulussakin t-paitakeli.

  • nimetön
   16/04/2011 11:01

   Päiväkohtaisesti lämpötilojen rankkaaminen on turhaa hommaa, tai saadaanhan sillä lisää ennätyksiä ja uskotettua ihmisille, että ilmastonmuutos etenee ja ääri-ilmiöt voimistuu, kun ennätyksiä rikotaan tuon tuosta. Kuten tuosta 17.4 esimerkistä näkee, että mm. 16.4.2007 on mitattu +22,8 astetta. Jos huomenna mitataan vaikka +18,1 astetta (ei kyllä tuohonkaan ylletä), tilanne ei ole minun mielestä ennätyksellinen. Valitettavasti tälläinen tilastointi ja ennätysten hakeminen on yleistymään päin.

 3. Juhani
  15/04/2011 10:14

  ”Pääsiäisen tarkempaa säätä ei vielä uskalla kukaan arpoa, sen verran keskipitkät ennusteet heittelevät päivästä toiseen.”

  Niinpä. Nytkin ECMWF:n ja GFS:n uusimmat ajot menevät ihan eri suuntiin ensi torstaista eteenpäin.

 4. Jussi
  16/04/2011 10:16

  On hyvä olla aikaansa edellä eli ennakoin jo tulevaa kesää. Toukokuusta tulee aika lämmin, ehkä tasaisen lämmin, en usko, että tulisi samanlaista huippuhellejaksoa kuin vuosi sitten. Kesäkuusta voisi ehkä tulla myös lämmin tänä vuonna, sellaista ei ole aikoihin sattunut. Heinäkuu menee tutussa kuivassa ja kuumassa säässä mutta ei lähellekään yhtä kuumana kuin viime vuonna. Elokuu jäänee pitkästä aikaa lähelle keskiarvoja ja on sateinen.

  Tää on aivan hakuammuntaa, ei perustu mihinkään :).

 5. Jykä
  16/04/2011 10:49

  Nopeasti ne lumet Vantaallakin suli, nyt mittausasema näyttää 0 cm. Vielä kaksi viikkoa sitten sitä lunta oli yli 70 cm….

  • Tuomas
   19/04/2011 12:33

   Pohjoisenpuoleisissa metsissä lumi peittää vielä maan kauttaaltaan. Paksuutta riitti eilen Espoon keskiosissa 15–20 cm. Sunnuntain ja maanantain aikana lunta tosin suli erittäin paljon.

 6. Ilari Lehtonen
  16/04/2011 23:59

  Mahtaakohan Etelä-Lapin lumien sulamisen ajankohta olla tänä vuonna ennätyksellisen varhainen nimenomaan ennätys-sanan varsinaisessa merkityksessä? En nyt ole varma onko joskus aiemmin sieltä alkaneet lumet olla mittausasemilta huvenneet jo huhtikuun puolivälissä. Tietysti jos lämmin sää jatkuu niin ennätykset voivat rikkoutua pohjoisempanakin, jossain Sodankylän korkeudella varhaisimmat lumien sulamiset lienevät tapahtuneen huhtikuun loppupäivinä?

  Lapissahan on hyvät mahdollisuudet myös uuteen huhtikuun keskilämpötilaennätykseen.

 7. Tuomo T.
  18/04/2011 14:41

  Juttuvinkkini siitä, että huhtikuut ovat lämmeneet kaikista kuukausista eniten, meni läpi Hesarissa sunnuntaina. Keväiden lämpenemisestä väitellyt Heikki Tuomivirta sanoi sen, minkä tiesi eli nimenomaan huhtikuiden lämpenemispiikille ei ole mitään tiettyä syytä. Se liittyy yleiseen ilmaston lämpenemiseen ja keväiden aikaistumiseen.

  Paitsi, ettei huhtikuun lämpö ole mikään juttu enää, niin todennäköisyyttä lisäsi varmasti myös se, että Keski- ja Etelä-Euroopan suunnalla oli jo pitkään kytännyt hyvin lämmin ilmamassa. Oli ajan kysymys, milloin se tulee Skandinaviaan. Lapissa varmaan tulee taas lämpöoloiltaan viiden kärkeen yltävä kuukausi, ellei muuallakin maassa.

  Meillä oli peräkkäin kuusi kuukautta (lokakuusta maaliskuuhun), jolloin kuukauden keskilämpötilat olivat enimmäkseen miinuksella tai lähellä ”normaalia”. Jossain vaiheessa luonto ottaa takaisin, enemmän tai vähemmän. Yleensä enemmän.

  • Ilari Lehtonen
   18/04/2011 21:21

   Kyllähän tuo lämpeneminen on ollut lähes yhtäläinen ilmiö kaikille alkuvuoden kuukausille. Jos tehdään nopea tarkastelu ja katsotaan pelkästään Helsingin havaintoja vuodesta 1829 alkaen ovat kaikki kuukaudet joulukuusta toukokuuhun lämmenneet noin 3 °C:lla. Kesäkuusta lokakuuhun lämpeneminen on ollut vain noin yhden asteen luokkaa ja marraskuussa pari astetta.

   Esimerkiksi huhtikuiden kylmin 30-vuotisjakso oli 1829-58 0,8 °C keskilämpötilalla, kun tänä vuonna edellisten 30 vuoden liukuva keskiarvo ylittää Helsingissä huhtikuiden osalta 4 °C:n rajan. Vastaavasti kylmin 30-vuotisjakso on ollut tammikuussa -7,3 °C, helmikuussa -7,9 °C, maaliskuussa -4,8 °C ja toukokuussa 6,8 °C. Keskitalvella tietysti lämpötilojen vuosienvälinen vaihtelu on paljon suurempaa kuin keväällä, joten keväällä tämä 3 °C:n lämpeneminen tulee paljon selkeämmin esiin, kun viimeksi tuota kylmintä 30-vuotisjaksoa kylmempi huhtikuu on ollut vuonna 1966 ja toukokuu vuonna 1955.

 8. Tuomo T.
  18/04/2011 14:48

  Ehkä jonain päivänä tapahtuu vielä se ihme, että koemme kylmän huhtikuun ;). Jouduttiin sitä kylmää talveakin odottamaan pitkään ja sitten niitä tuli kaksi peräkkäin.

  CFS on juuri nyt arpomassa toukokuusta hieman keskimääräistä lämpimämmän:

  Venäläisten kausiennusteessa ei ole suuria poikkeamia suuntaan tai toiseen:

  http://wmc.meteoinfo.ru/season

 9. Sami
  19/04/2011 02:00

  Forecan ennusteen mukaan jyväskylän huhtikuun keskilämpötila olisi 27.päivän jälkeen +4,7. Ja se tarkoittaisi toteutuessaan sitä että tästä tulisi lämpimin huhtikuu ainakin 50 vuoteen. Tähän mennessä top3 on 2001 +4,2. 1999 +4,0 ja 1990 +3,8. Näitä kolmea lämpimintä huhtikuuta on seurannut keskimääräistä viileämpi toukokuu, poikkeama 1999 -2,5, 2001 -1,0 ja 1990 -0,3. Jos nyt ennätys syntyy niin kuka olisi arvannut sen aprillipäivänä? Lunta maassa 70cm, ei todellakaan mitkään otolliset olosuhteet ennätyslämpimälle huhtikuulle. Varmasti on ollut vuosia jolloin huhtikuun alussa on ollut täällä lumetonta tai vain vähän lunta muttei näin lämmintä huhtikuuta ole niistä tullut.
  Katsotaan nyt, viikon päästä olemme viisaampia ennätyksen suhteen.

  • Tuomo T.
   19/04/2011 08:33

   Oli suuret mahdollisuudet lämpimälle huhtikuulle sikäli, että Keski-Euroopassa oli niin lämmintä ilmamassaa tyrkyllä. Toisaalta on se edelleen valtava yllätys, m iten korkeita lukemia jälleen kerran loppukuulle tarjotaan. Edes heinäkuut eivät ole suhteessa aina näin lämpimiä, vaikka hellekesät ovatkin yleistyneet.

   Kaksi edellistä toukokuuta ovat olleet vähintään +2 astetta päälle 1971-2000. Tulisiko kolmas peräkkäin? Viime vuonna se vaati viikon ennätyshelteet, sitä ennen ja sen jälkeen oli melko normaalia.

   Uusi ECMWF:n kausiennuste ei sano juuta eikä jaata: ”ECMWF:n vuodenaikaisennusteessa ei ole touko-heinäkuulle selviä merkkejä suuntaan tai toiseen sen enempää lämpötilassa kuin sademääräsäkään.” (FMI Twitter)

 10. Sami
  20/04/2011 11:59

  Asiasta jo vähän toiseen, NOAA:n ennusteissa loka-joulukuu ajalle ennustetaan jo venäjälle ja osaltaan myös suomeen keskimääräistä kylmempää säätä vaikka siihen on puoli vuotta aikaa. Ovatkohan havainneet saman kuin minä eli että ensi talvesta tulee oikein hirmutalvi. Faktahan on että kahden kylmän talven sarjaa ei ole ole suomessa ollut viimeisen 110-vuoden aikana, on ollut yksittäinen tai vähintään kolmen peräkkäisen kylmän talven putkia.

 11. Tuomas
  20/04/2011 12:27

  Katsokaapa tätä ennustetta:

  http://wwwi2.ymparisto.fi/i2/81/q8102800y/refi.html

  Katsokaa kohdasta ”Lämpötila” ja siitä käyrä ”IL sääennuste”.

  Käppyrä näyttää nyt kolmatta päivää putkeen, että heti wapun jälkeen tulisi yli +15 asteen vuorokausikeskilämpötiloja!

  Syken omalla muka-ennusteella (sininen käyrä) ei ole mitään väliä, mutta näyttääpä mielenkiintoiselta, jos tässä tosiaan on Ilmatieteen laitoksen oma (yleensä ei-julkinen) 14 vuorokauden ennuste!

  • Tuomas
   20/04/2011 12:29

   Tuolla Syken malleissa myös lumen vesiarvot ym. ovat ihan mitä sattuu. Nytkin pitäisi olla vielä 55 mm lunta Espoossa keskimäärin ja kaksi kolmannesta pinta-alasta lumen peitossa 🙂

 12. Teemu
  23/04/2011 19:25

  GFS ja ECMWF kumpainenkin näyttävät selvästi viilenevää toukokuun vaihteesta alkaen..saas nähdä toteutuuko.

  • Sami
   23/04/2011 21:11

   Nyt on tosiaan mielenkiintoista katsoa tuleeko kolea toukokuu kuten aiemmin kun on huhtikuun ennätys tehty 1999 ja 2001. Pakko veikata vähintään asteen keskimääräistä kylmempää toukokuuta.

  • Juhani
   24/04/2011 15:54

   GFS;n tämän päivän 06Z-ajo ennakoi pysyvää korkeapainetta. Saas nähdä, muuttuuko se ja mihin suuntaan. Tuossa välillähän on laskettu korkean kiepsahtamista länteen ja meille kylmää pohjoisvirtausta ensi viikonlopulle.

 13. Jussi
  25/04/2011 15:35

  Ennuste on tosiaan vaihdellut koko ajan, etenkin viikonlopusta eteenpäin. Vuorotellen ennustetaan joko pysyvää korkeapainetta ja länsituulta, pohjoistuulta ja viilenevää tai jopa tuulen kääntymistä lounaan puolelle, viilenemistä ja sateita. Ennustettavuus taitaa olla harvinaisen huono.

  MItä tulee näihin pääsiäisen ajan kesäkeleihin, niin yli 20 asteen mentiin monin paikoin, mutta huhtikuun 2000 piirua vaille hellelukemat jäivät vielä monen asteen päähän.

  Jännä anekdootti: kun huhtikuun lopussa on ollut harvinaisen lämmintä eli 1998 ja 2000, itse kesästä ei kummallakaan kerralla tullut kovin kuumaa, 1998 itse asiassa melko viileä ja sateinen. Vuoden 2004 kesä oli myös melko sateinen ja silloinkin huhtikuu oli hyvin lämmin. Samoin 2008. Mutta ei tästä nyt kannata vielä liian kovia päätöksiä tehdä.

  • Sami
   26/04/2011 02:05

   Lämpimiä ja kylmiä huhtikuita on seurannut kaikenlaisia kesiä, oikeastaan useimmat kylmimmät kesät ovat tulleet kun huhtikuu on ollut 1971-2000 keskiarvoa lähellä. Lämpimiä huhtikuita ja kylmiä huhtikuita on seurannut kaikenlaisia kesiä, 10 kylmintä ja lämpimintä huhtikuuta seuraavien kesien keskilämpötilatkin ovat hyvin lähellä toisiaan.
   Se millainen sää on huhtikuun lopulla-tuleva kesä on hyvin epämääräinen, esim. 1998 lämpeni vasta 26.päivä, alkupuoli huhtikuusta oli puolestaan jopa poikkeuksellisen kylmä(jyväskylä -5!).

 14. Sami
  25/04/2011 15:43

  Nyt forecan tuntiennusteen mukaan jyväskylän huhtikuun keskilämpötila olisi +4,9, joten ennätys paranisi peräti 0,7 astetta. Tänään juuri mennään tasoihin ennätyksen(4,2)kanssa joten ennätys syntyisi myös sellaisella +5 keskilämpötilalla ti-la.

 15. Tuomo T.
  26/04/2011 08:23

  Huimat lukemat mitattiin eilen Seinäjoella – ja aika monessa muussa paikassa! Kauas jäi vuoden 2000 ja 2001 ennätyslukemista mutta silti. Melkein tekisi mieli yllättyä, että näin korkealle päästiin – ja sittenkään ei yllätä. tosiaan se verrattomasti suurempi yllätys olisi ollut, jos huhtikuu olisi tuonut takatalven.

  Huhtikuun keskilämpötilan pohjalta ei tosiaan voi päätellä mitään jatkosta, koska huhtikuut ovat säännöstään lämpimiä. Silti en jotenkaan uskoisi, että toukokuusta tulisi mielettömän lämmintä. Mielenkiintoista on, että ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan (http://ilmatieteenlaitos.fi/toukokuu)kuluneen 50 vuoden aikana ei ole kertaakaan ollut kolmea lämmintä toukokuuta peräkkäin. No, ennätykset on tehty rikottavaksi, mutta…

  CFS-ennustekin jatkaa sillä linjalla, että toukokuusta tulisi korkeintaan keskimääräinen, (http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/people/wwang/cfs_fcst/images3/euT2mMon.gif) eikä ECMWF:kään kiihkoile suuntaan tai toiseen. Sen sijaan huhtikuusta CFS oli jo alusta alkaen sitä mieltä, että hyvin lämmintä tulee.

 16. Matti
  26/04/2011 13:23

  Saas nähdä. Vappu tulee olemaan suurella todennäköisyydellä viileä, mutta mallit alkavat ennakoida ensi viikoksi jo ensimmäisiä aaltoja lämmintä ilmaa kaakosta. Tarkoittaisi todennäköisesti lämpimämpiä kelejä mitä nyt on ollut. Katsotaan mitä käy 😉

  • Tuomo T.
   26/04/2011 13:43

   Mistä malleista puhut? GFS-malleissa on toki merkkejä, että Venäjälle olisi nousemassa lämmintä ilmaa, mutta eivät ne välttämättä Suomeen yllä. Siinä mielessä totta, että jos tuuli kävisi Suomeen kaakosta, niin sieltä tulisi helposti hellettä.

 17. Samu
  26/04/2011 13:43

  Matin kanssa tutkaillaan vissiin samoja ennustemalleja, sillä lämpimiä kaakon henkäyksiä ennusteissa näkyy. Vappu (aatto&päivä) tosiaan tulee olemaan kolea ja hyvinkin tuulinen (pks). Mielenkiinnolla odotan toteutuuko ensimmäinen ”lehmän henkäys” n. viikon kuluttua.

  • Tuomo T.
   26/04/2011 13:50

   Ei se tietty mahdotonta ole. Jotenkin kuitenkin toivoisin hieman maltillisempaa kevään etenemistä, varsinkin kun huhtikuu on ollut niin lämmin. WSI:ltä tuli uusi kausiennuste, jossa ennakoivat normaalia viileämpää Skandinaviaan. WSI:stä on muuten tullut iltapäivälehdille uusi Accuweather. Talven suhteen WSI osui aika naulankantaan, mutta veikatessaan koleaa huhtikuuta menivät metsään.

   Lueskelin huvituksekseni kansanprofeettojen (mm. TAisto Heikkinen, Ahti Rantanen) ennusteita ja säännöstään kaikki uskoivat, että huhtikuusta tulee kolea. Muistaakseni myös ECMWF piti takatalvea mahdollisena. Huhtikuu on siis ”hämännyt” aika monia :).

 18. Matti
  26/04/2011 16:13

  Asiasta hieman kukkaruukkuun ja Paulin twiittiin vedoten: Jenkeissä ollut mukavia kaarikaikuja pitkin aamua ja päivää (Suomen aikaa). Ja annettu high risk tälle päivälle vaarallisista ukkosista.

 19. Tuomo T.
  02/05/2011 11:44

  Huhtikuun keskilämpötilaluvut tulivat ja aika huimia lukemia sieltä irtosi: Jyväskylästä taisi ainakin tulla ennätyslukemat, samoin Lapista ja muualtakin pohjoisesta. On nää aika huikeita nämä huhtikuut nykyään!

  • Sami
   03/05/2011 01:36

   Kyllä se näin oli, että jyväskylään tuli lämpimin huhtikuu sitten vuoden 1937 ja kolmanneksi lämpimin 1900-luvun alusta lukien, vaikkakaan ei virallisesti koska mittauspaikat eivät ole samat, esim. eräällä jyväskylän asemalla huhtikuun keskilämpötila oli nyt 5,3, joka on kymmenyksen korkeampi kuin 1937 ilmatieteenlaitoksen ilmoittama 5,2(mittauspaikkaa en tarkalleen tiedä. Joka tapauksessa selvää on että jäätiin reilusti 1921 vuoden luvuista.

 1. No trackbacks yet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: