Etusivu > Mennyt sää > Säävuosi 2010

Säävuosi 2010

Ajattelin näin vuoden päätteksi luoda katsauksen menneeseen säävuoteen vanhojen blogikirjoitusten avulla. Alkuvuoden jutut perustuvat ilmasto.vuodatus.net sivustolla julkaistuihin kirjoituksiin ja toukokuun lopulta lähtien ollaankin sitten tämän blogin parista poimittu asiaa. Tarkempia numeroarvoja ja tilastoja vuoden 2010 säästä voi lukea Ilmatieteen laitoksen tiedotteesta. Tässä päivityksessä on siis subjektiivisesti poimittuja juttuja menneistä kirjoituksista.

Tammikuu 2010

Vuosi alkoi Euroopassa ja Yhdysvalloissa kylmänä ja Kööpenhaminan ilmastokokouksen jälkimainingeissa ihmeteltiinkin kylmiä lukemia tiheään asutuilla alueilla.

Tammikuun 6. päivä: Talvi jyrää maailmalla

Viime aikoina on uutisoitu runsaista lumisateista ja kylmistä lämpötiloista niin Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Aasiassa. Syypäänä on pohjoisnavan polaaripyörteen heikkous ja siirtyminen enempi kohti Eurooppaa. Tällöin napa-alueen kylmää ilmaa on päässyt valumaan alemmille leveysasteille.

Ennuste ilmamassan lämpötilapoikkeamasta 7.1.2010 (Lähde: wetterzentrale.de)

Tammikuun 23. päivä: Kylmä sää jatkuu

Sää on edelleen kylmää kuten varmaan kaikki ovat huomanneet ja suurta muutosta ei ole näköpiirissä. Suursäätila on jatkossa hyvin meridionaalinen (pohjois-etelä-suuntainen) eikä tällöin lännestä puhaltavaa kostean lauhaa hönkäystä ole luvassa.

Pidemmälle kun katsotaan on viitteitä siitä, että helmikuu alkaisi ei-niin-kireissä-pakkasissa kuin nyt välillä on koettu, mutta helmikuun edetessä paukkupakkaset jälleen palaisivat. Talvi ei siis ole vielä lähelläkään loppumista, ehkä päinvastoin. Yleensähän helmikuu ja joskus maaliskuu ovat talven kylmimmät kuukaudet.

Helmikuu

Yhdysvalloissa ihmeteltiin itärannikon lumimyrskyjä, joista yhdessä Washingtonin lähialueille satoi jopa metri lunta (ei laskettu aivan samalla lailla kuin Suomessa).

Helmikuun 7. päivä: Lähes metri lunta USA:n eeppisestä lumimyrskystä

Arviolta 215 000 ihmistä oli ilman sähköä pahimmillaan (jotkut arviot jopa puoli miljoonaa).

  GFS mallin ennuste myrskystä (sininen vettä, pinkki lunta ja vihreä jäätävää sadetta).

  Helmikuun 19. päivä: Hyytävän kylmää ja pyryä

  Suomen itäpuolella Venäjällä on erittäin kylmää arktista ilmamassaa. Suomeen ei aivan yhtä kylmää ilmamassaa pääse, mutta meilläkin maan pohjois- ja itäosissa ilmamassa on arktista.

  Pidän todennäköisenä, että nyt yöllä rikotaan -40 astetta jossain päin maata ja täten rikottaisiin tämän talven pakkasennätys. Tätä kirjoitettaessa pakkaslukemat ovat laskeneet jo lähelle -37 astetta esimerkiksi Kuusamossa.

  Helmikuun 26. päivä: Erittäin paha talvimyrsky uhkaa Ranskaa, Portugalia ja Espanjaa

  Yksi vuoden pahimmista myrskyistä maailman laajuisesti iskeytyi Ranskaan, Espanjaan ja Portugaliin helmikuun lopulla.

  Potentiaalisesti tämän talven pahin myrsky Euroopassa on muhimassa Atlantilla Portugalista länteen.

  Portugalin ilmatieteen laitos on antanut jo korkeimman säävaroituksen lauantaille. Ennusteissa varoitellaan 23+ m/s keskituulesta ja 42 m/s puuskista ainakin rannikoilla ja ylängöillä. Merellä aallonkorkeus kohoaa 7 metrin korkeuteen. Madeiran saarellekin odotetaan hetkittäin rankkoja sateita ja 36 m/s puuskia.

  Espanjan ilmatieteen laitos varoittaa 33-44 m/s puuskista ja merellä keskituuli saattaa yltää 30 m/s luokkaan. Ranskan vastaava laitos varoittaa alustavasti yli 33 m/s puuskista sisämaassa ja kehoittaa ihmisiä välttämään ulkona liikkumista. Saksassakin on annettu ennakkovaroitus n. 30 m/s puuskista.

  GFS mallin ennusteanimaatio myrskystä

  Lopulta Xynthia-myrskyssä mitattiin puuskissa Portugalissa 41 m/s, Ranskassa 47 m/s ja Espanjassa jopa 55 m/s. Arviolta 62 ihmistä menehtyi, suurin osa Ranskassa.

  Vanha lumensyvyyttä mittaava keppi Helsingin Kaisaniemessä helmikuun lopulla 2010.

   

  Maaliskuu

  Kuukaudesta muotoutui vielä hyvin kylmä vaikka loppukuusta kevät alkoi painaa päälle vauhdilla.

  Maaliskuun 15. päivä: Talvi ei luovuta ilman taistelua

  Pitkän ajan tilastojen mukaan termisen kevään (keskilämpötila yli nollan) pitäisi alkaa Helsingissä viikon päästä. Tämä näyttää olevan toiveajattelua sillä talvi saattaa vielä vetää yhden ässän hihastaan loppukuussa.

  Sää on Suomessa pääosin melko poutaista, paikoin tulee lumikuuroja etenkin maan etelä- ja länsiosissa. Päivisinkin ollaan pakkasella ja yöt ovat hyvin kylmiä: selkeillä aluella on laajalti pakkasta lähellä -20 tai jopa enemmän. Suomen yllä oleva ilmamassa onkin lähes arktista.

  Torstaiksi lännestä on saapumassa sadealue. Sen reitti on vielä hieman auki. Välillä on näyttänyt, että se nostaisi suojasäätä maan eteläosiin, mutta tällä hetkellä näyttää todennäköisemmältä, että lämpötilat pysyvät pakkasella ja sade tulee lumena.

  Uusimman vuodenaikaisennusteen perusteella ensi kesän signaalit ovat tuttuun tapaan heikkoja. Jos oletetaan, että ennuste toteutuisi täysin, tarkoittaisi se sitä, että Suomen etelä/kaakkoispuolella vallitsisi keskimääräistä matalampi paine ja Jäämerellä korkeampi paine. Eli suursäätilanne olisi hieman samanlainen kuin kuluneena talvena. Kesällä tämä ei tosin tarkoita välttämättä kylmää säätä. Tällaisessa tilanteessa meille voi kaakosta puskea hyvin kosteaa ja lämmintä ilmaa. Niinpä varsin helteisiä kesäpäiviä voi olla odotettavissa. Toisaalta mikäli tämä keskimääräistä matalemman paineen alue liikkuu koillisemmaksi tietäisi se välillä kylmiä purkauksia Jäämereltä Suomeen.

  Niinpä maaliskuun ennusteen perusteella kesästä olisi hyvin karkeasti odotettavissa ääreviä tilanteita lämpötilojen suhteen (etenkin maan itäosiin). Välillä voi tulla hyvin kuumaa ilmaa kaakosta ja välillä kylmää koillisesta. Eli tasaisen harmaata kesää, jossa matalapaineita puskee jatkuvalla syötöllä lännestä ei tämä skenaario oikein näytä. Aikataulun puolesta asetelma voisi olla paikallaan jo alkukesästä, joten on mahdollista, että toukokuussa ja kesäkuussa voidaan jo välillä nauttia hellekelistä, mutta samalla voi olla riskiä lyhyille ”takatalville”. Myrskybongareille tämä asetelma kuitenkin varmaan kelpaisi, kaakosta kun saadaan usein kaikkein mehevimmät ukkoset. Niinpä usean surkean ukkoskesän jälkeen voisi vihdoin olla luvassa parannusta salamamääriin.

  Maaliskuun 26. päivä: Lumet sulaa vauhdilla etelässä, pohjoisessa päinvastoin

  Etelässä terminen kevät tekee tuloaan. Lähipäivinä päivälämpötilat ovat selvästi plussan puolella ja myös yöt ovat lauhoja. Pohjoisessa sentään vietetään viikonloppu pakkaskelissä ja paikoin tulee runsaasti uutta lunta.

  Etelä-Suomen virtaamat ovat tämän hetken ennusteiden mukaan lähdössä kasvuun mahdollisesti ensi viikon aikana, tulvahuippu on odotettavissa huhtikuun puolivälin tienoilla. ”Etelärannikolle odotellaan suurimpia tulvia”, toteaa SYKEn johtava hydrologi Bertel Vehviläinen.

  Lumen vesiarvo 26.3. Lähde: SYKE

  Huhtikuu

  Kevät saapui ryminällä ja huhtikuusta tulikin tavanomaista lämpimämpi.

  Huhtikuun 4. päivä: Kevät alkoi etuajassa

  Vaikka tilanne näytti maaliskuun alussa monen mielestä epätoivoiselta, kevättä ei tarvinnut odottaa kovinkaan pitkään. Itse asiassa terminen kevät alkoi suuressa osassa maan etelä- ja keskiosia jopa tavanomaista aikaisemmin.

  Kevään tulo tavanomaista lumisempaan maan eteläpuoliskoon on kasvattanut huolta kevättulvista. Salossa jääpadon myötä tulvinut Uskelanjoki on aiheuttanut jonkin verran ongelmia ja alkavan viikon aikana koetaan monissa etelän ja lännen joissa virtaamahuiput.

  Pikku hiljaa ollaan menossa poutaisempaan ja mahdollisesti myös aurinkoisempaan suuntaan. Päivälämpötilat ovat myös hitaasti nousemassa +10 asteen tienoille ja ylikin johtuen lisääntyvästä auringonsäteilystä. Melko tasaisena jatkuva ilmamassan lämpötila ja selkeät yöt tuovat mukanaan vielä pakkasöitä. Eli sään puolesta kevät surffaa eteenpäin tasaista vauhtia.

  Huhtikuun 19. päivä: Asiaa muun muassa huhtikuun alun lämpöisyydestä

  Huhtikuun alkupuolisko oli paikoin idässä ja Pohjois-Suomen itäosissa poikkeuksellisen lämmin. Esimerkiksi Utsjoki Kevon asemalla lämpötilapoikkeama oli +5,8 astetta. Yhtä lämmintä huhtikuun alkua ei ole esiintynyt viimeisten 50 vuoden aikana ainakaan Rovaniemellä, Sodankylässä, Mikkelissä eikä Joensuussa. Kuun puolivälissä säätyyppi muuttui viileämpään suuntaan, lähelle tavanomaisia arvoja.

  Toukokuu

  Poikkeuksellinen helleaalto ihmetytti toukokuussa.

  Toukokuun 23. päivä: Hellejakson saldoa

  Toukokuun 13. päivä kaakosta saapui Suomeen helleilmamassaa ja helleraja rikottiinkin kaakon suunnalla. Vuorokautta myöhemmin lähestyttiin Länsi-Suomessa jo +30 asteen rajapyykkiä. Kruunupyyn lentoaseman +29,6 onkin vuodesta 1961 lähtien tilastoja tarkasteltaessa aikaisin +29 asteen ylitys ja täten poikkeuksellisen lämmin mittarilukema ajankohtaan nähden. Seuraavina kahtenakin päivänä päästiin yli +29 asteen. Hellejaksosta eniten saatiin “nauttia” Kouvolassa, jossa Utin havaintoasemalla mitattiin hellettä kahdeksana päivänä, joka on uusi toukokuun ennätys. Edellinen ennätys oli niin ikään Kouvolassa, jossa toukokuisia hellepäiviä oli seitsemän vuosina 1963 ja 1984.

  Oulussa (lentoasema) hellepäiviä oli kuluneessa lämpöjaksossa ennätykselliset 7. Tyypillisesti toukokuussa Oulussa ei ole yhtäkään hellepäivää. Entinen toukokuun hellepäiväennätys Oulussa on vuodelta 1984, jolloin niitä oli kolme. Toukokuun 16. päivä Oulun lentoasemalla lämpötila kohosi jopa +28,4 asteeseen kun tyypillisesti samaan aikaan vuodesta päivän ylin lämpötila on noin +12 astetta. Kyseessä onkin Oulun tilastoidun historian (vuodesta 1959 lähtien) korkein toukokuun lämpötila.

  Vuorokauden keskilämpötilat olivat paikoin poikkeuksellisia. 15.5. Porissa sekä 16.5. Raahessa ja Kruunupyyssä vuorokauden keskilämpötila kohosi yli +22 asteen. Vuodesta 1961 lähtien tarkasteltuna yhdelläkään asemalla ei tätä rajaa ole rikottu näin aikaisin (vuonna 1985 vasta 29. päivä toukokuuta).

  Kaakosta tullut lämmin ja osin kostea ilmamassa mahdollisti ukkoset useampana päivänä. Tyypillisesti toukokuussa Suomessa paikannetaan noin 8300 maasalamaa. Tähän mennessä ollaan päästy reippaasti keskiarvon yläpuolelle noin 14 000 maasalamalla.

  Lounais-Suomessa Perniössä paikalleen jämähtänyt ukkoskuuro toi lyhyessä ajassa hyvin runsaasti vettä ja aiheutti taajamatulvia. Sadeasemaa Perniössä ei ole, mutta tutkakuvien perusteella vettä saattoi sataa noin 50 mm lyhyessä ajassa.

  Kesäkuu

  Totutun ailahtelevainen kesäkuu toi mukanaan suurelta osin viileyttä, mutta lopulta kunnon lämpöä.

  Kesäkuun 12. päivä: Vaarallisen voimakasta tuulta

  Erityisesti etelärannikolla tuuli voi iltapäivällä olla vaarallisen voimakasta. Ennustetun rajakerroksen yläosissa tuulet puhaltavat iltapäivällä noin 20 m/s tai hieman yli ja tämä kuvastaa mahdollisten puuskien ylärajaa. Näin korkeissa lukemissa keskellä kesää on odotettavissa jo tuulivahinkoja sillä puut ovat täydessä lehdessä ja maaperä on osittain sateen pehmentämää. Niinpä kaatuneisiin puihin on syytä varautua erityisesti etelärannikolla etenkin jos aurinko pääsee paistamaan.

  Kesäkuun 16. päivä: Myrskyn saldoa

  Viime viikonlopun matalapaine sai aikaan voimakkaita tuulia, jotka katkoivat puita ja romahduttivat rakennustelineitä maan eteläosissa. Samankaltaiset tuulet ovat melko yleisiä talvimyrskyissä, mutta kesäkuukausina puuskat harvemmin yltävät lauantain lukemiin yhtä laajalla alueella. Alla on muutamia tuulilukemia lauantailta.

  • Helsinki Kumpula: 24,4 m/s (puuska); 15,2 m/s (keskituuli)
  • Espoo Sepänkylä: 22,5 m/s (puuska)
  • Virolahti Koivuniemi: 22,2 m/s (puuska)
  • Helsinki-Vantaan lentoasema: 21,2 m/s (puuska)
  • Lappeenranta Hiekkapakka: 21 m/s (puuska)

  Porvoon Emäsalossa keskituuli käväisi hetkellisesti myrskylukemissa. Lauantaina puuskaisuutta lisäsi pilvipeitteen repeily ja auringon aiheuttama terminen turbulenssi. Tämä mahdollisti ilman sekoittumisen rajakerroksessa paremmin, jolloin kovia tuulia ylemmistä kerroksista pääsi iskeytymään helpommin maanpintaan saakka. Yli 20 m/s puuskat riittävät näin kesäaikaan helposti aiheuttamaan tuulivahinkoja laajemmaltikin. Tämä näkyi myös sähköttömien kotitalouksien määrässä, joka kipusi yhdessä vaiheessa yli 10 000.

  Kesäkuun 28. päivä: Lämmintä kesäsäätä

  • Tiistaina ja keskiviikkona lämpötila kohoaa hellelukemiin maan etelä- ja keskiosissa. +28..+29 astetta saattaa mennä rikki.
  • Viikonlopuksi Suomeen vahvistuu korkeapaine ja se tuo lounaasta erittäin lämmintä ilmaa. Ruotsissa mennee +30 astetta rikki. Suomessa on pieni mahdollisuus ns. trooppiselle yölle la-su välisenä yönä eli lämpötila ei laskisi alle +20 asteen. Tämä tosin vielä hyvin epävarmaa. Jos “paras” skenaario toteutuu, voi sunnuntaina mennä Suomessakin jopa +31 astetta rikki.

  Heinäkuu

  Kaikkien aikojen heinäkuuta ei hevillä unohdeta. Lämpöennätyksiä rikottiin ja kuukauden lopulla rajuilmat olivat otsikoissa laajalti.

  Heinäkuun 3. päivä: Kuumaa kesäsäätä

  Kuluvan kesän korkein lämpötila mitataan sunnuntaina. Suomen lounaispuolelta virtaa erittäin lämmintä ilmamassaa, joka mahdollistaa +30 asteen lukemat melko yleisesti maan etelä- ja keskiosissa. Hellekausi jatkuu myös ensi viikolla. Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen viikkoennusteissa ensi viikko onkin hyvin lämmin ja sitä seuraavat viikot mahdollisesti tavanomaista lämpimämpiä ainakin etelässä.

  Heinäkuun 11. päivä: Erittäin korkeita lämpötiloja tiedossa

  Alkavalla viikolla maan etelä- ja keskiosissa lämpötilat kohoavat erittäin korkeisiin lukemiin ja ilma on paikoin tuskaisan kuumaa. Mitatut lämpötilat saattavat olla poikkeuksellisen korkeita. Etelä-Ruotsissa mitattiin eilen kesän korkein lämpötila 16 vuoteen: +34,5 astetta. Suomessakin on tänään sunnuntaina mitattu Salon suunnalla ainakin +32,2 astetta. Lähipäivinä tämä lukema todennäköisesti mitataan useammalla paikkakunnalla. On erittäin todennäköistä, että alkavalla viikolla jossain päin maan etelä- ja keskiosia mitattaisiin vähintään +32 lämpötiloja, todennäköisesti +33 astetta, mahdollisesti jopa +34 astetta.

  Viime torstaina ukkosia esiintyi etenkin maan itäosissa ja Helsingissäkin saatiin lähes paikallaan majailleesta konvektiosolusta runsaasti vettä. Itse bongailin ukkosia porukalla Lahden ympäristössä ja Nastolan kohdalla eteemme osui pyörivä nousuvirtaus.

  Heinäkuun 31. päivä: Suomen uusi lämpöennätys ja harvinaisen rajuja ukkospuuskia

  Uusi Suomen lämpöennätys mitattiin torstaina iltapäivällä Joensuun lentoasemalla +37,2. Edellinen ennätys, Turun +35,9 astetta, parani yli asteella. Suomen lämpöennätys on Pohjoismaiden toiseksi korkein, ainoastaan Ruotsin +38,0 on edellä.

  Joensuun lämpötilahavainnot 29.7.2010 Lähde: Ilmatieteen laitos

  Lämpömittari pysytteli ennätyslukemissa puolen tunnin ajan noin puoli viiden aikoihin. Lämpötila laski alle hellerajan vasta yhden aikaan yöllä perjantaina. Vuorokauden keskilämpötila oli hyvin korkea Joensuussa, mutta korkeammalle päästiin Kuopion keskustassa. Savilahdessa vuorokauden keskilämpötila oli huikeat +28,9 astetta. Tämä on vuodesta 1961 lähtien tarkasteltuna Suomen ennätys.

  Ennätyshelteet loppuivat hyvin voimakkaisiin ukkosiin. Karjalankannakselta saapui hieman ennen puoltayötä harvinaisen voimakas konvektiivinen järjestelmä. Se aiheutti laajaa tuhoa aina Etelä-Karjalasta Keski-Pohjanmaalle saakka. Korkein mitattu ukkospuuska oli 29 m/s Rantasalmi Rukkasluodolla, mutta useilla asemilla mitattiin yli 20 m/s. Esimerkiksi Varkauden lentoasemalla mitattiin puuskassa lähes 26 m/s. Ukkosessa epätavallista oli se, että rajut puuskat esiintyivät yöaikaan. Näin voimakkaat ja laaja-alaiset ukkospuuskat yöaikaan ovat Euroopassa erittäin harvinaisia, ehkä poikkeuksellisia. Tuhokuvien perusteella ukkospuuskat ovat voineet olla selvästi yli mitatun 29 m/s rajan.

  Tutka-animaatio Astasta. Lähde: Ilmatieteen laitos

  Elokuu

  Rajut ukkoset ja ennätyshelteet jatkuivat vielä elokuun alun, mutta loppukuusta mentiin tavallisempaan suuntaan.

  Elokuun 14. päivä: Kesä, joka tullaan muistamaan

  Suomen kesäsää on ollut kaikkea muuta kuin tylsä. Lämpöennätyksiä rikottiin niin heinäkuussa kuin elokuun alussakin. Lisäksi voimakkaat rajuilmat ovat antaneet kahvipöytiin runsaasti keskustelemisen aihetta.

  Heinäkuussa rikottiin lukuisia lämpöennätyksiä. Näistä ehkä merkittävin oli Suomen mittaushistorian korkein lämpötila +37,2 astetta Joensuun lentokentällä (vanha ennätys Turun +35,9 astetta vuodelta 1914). Mittaushistorian korkein kuukauden keskilämpötila mitattiin Puumalassa +23,0 astetta (vanha ennätys Lappeenrannan +22,1 astetta vuodelta 1925). Meno jatkui hurjana elokuun puolellakin kun elokuun lämpöennätys meni rikki Puumalassa, Heinolassa ja Lahdessa 7.-8. elokuuta. Uusi ennätys kirjataan nyt lukemin +33,8 astetta.

  Siinä missä kuukauden keskilämpötilat olivat hyvin korkeita, olivat yksittäisten vuorokausien keskilämpötilatkin paahtavan korkeita. Heinäkuun 29. päivä Kuopion keskustan asemalla vuorokauden keskilämpötila oli huikeat +28,9 astetta. Tämä on korkein Suomessa mitattu vuorokauden keskilämpötila kun tarkasteltellaan tilastoja viimeisten 50 vuoden ajalta.

  Kuuma ilmamassa purkautui useaan otteeseen rajuihin ukkosiin. Erityisesti Asta, Veera sekä Sylvi-rajuilmat tullaan muistamaan vielä vuosia ja niissä riittää tutkijoilla tutkimista. Kokonaisuutena heinä-elokuun ukkoset ovat aiheuttaneet useamman kymmenen miljoonan euron edestä vahinkoja, yli 100 000 taloutta on ollut sähköttä, lähes 50 ihmistä loukkaantunut ja yksi menehtynyt. Kesän 2010 ukkoset tullaan muistamaan vielä pitkään kuten myös kesän ennätyshelteet.

  Elokuun 25. päivä: Syksy saapuu

  Elokuun alun ennätyslämpötilat ovat vaihtuneet kuun loppua kohden syksyisen viileisiin lukemiin koko maassa. Selvää lämpenemistä ei ole näköpiirissä, joten helteille voidaan suurella todennäköisyydellä heittää hyvästit tämän vuoden osalta.

  Syyskuu

  Sää otti nokoset syyskuussa, jolloin ei mitään kovin erikoista tapahtunutkaan.

  Syyskuun 6. päivä: Intiaanikesän tuntua

  Terminen syksy on alustavien tietojen mukaan alkanut Etelä-Suomea lukuun ottamatta.

  Kuluvalla viikolla korkeapaine vallitsee Suomen yllä ja sää on pääosin poutaista ja osin aurinkoista. Lähipäivinä suuressa osassa maata päivälämpötilat kohoavat +15 ja +20 asteen välille ja aurinkoisilla alueilla saatetaan käväistä jopa +20 asteen yläpuolella.

  Tyypillisesti tähän aikaan vuodesta päivän ylimmät lämpötilat ovat etelässä noin +15 astetta ja pohjoisessa hieman yli +10 astetta. Vuorokauden keskilämpötila on myös nousemassa yli +10 asteen aina Etelä- ja ehkä Keski-Lappia myöten. Niinpä lähipäivien säästä voidaan paikoin puhua intiaanikesänä.

  Lokakuu

  Ensimmäiset sankemmat lumisateet saatiin jo lokakuussa.

  Lokakuun 3. päivä: Suursäätilan muutosta odotellessa

  Syksy on edennyt jo melko pitkälle ja seuraavaksi odotellaankin ensimmäisiä lumisateita. Niitä saadaan kuitenkin vielä odottaa jonkin aikaa. Voimakas sulkukorkeapaine on pitänyt Suomen sään poutaisena pitkään ja sama meno jatkuu vielä alkavalla viikolla.

  Lokakuun 13. päivä: Syysmyrsky tuo mukanaan lunta

  Pieni, nopeasti syvenevä matalapaine on matkalla Norjan rannikolta Suomen yli kaakkoon. Odotettavissa on reippaasti lunta paikoin maan keskiosiin sekä myrskytuulia merialueille.

  Lokakuun 20. päivä: Syksy edennyt lokakuussa ensilumen ja myrskyn muodossa

  Syksy on tähän mennessä ollut suuressa osassa maata melko tavanomainen lämpötiloja tarkasteltaessa. Ainoastaan Lapissa ollaan vietetty syksyä selvästi tavanomaista lämpimämmässä säässä. Lokakuu on niin ikään ollut Lapissa hyvin lämmin, mutta toisaalta etelässä paikoin selvästi keskimääräistä viileämpi. Ensimmäinen lumipeite saatiin osiin Etelä-Suomeakin kuun puolivälin myrskyn yhteydessä. Tuolloin eniten lunta kertyi kuitenkin Etelä-Savossa, Enonkoskella jopa 18 cm. Voimakas matalapaine voimisti tuulia myrskylukemiin melkein kaikilla merialueilla. Korkein mitattu keskituuli oli Pohjois-Itämerellä Utössä 28,6 m/s.

  Marraskuu

  Kuun puolivälin jälkeen alkoi pitkä pakkasjakso.

  Marraskuun 8. päivä: Lumipyry tuo hetkeksi talven makua eteläänkin

  Runsaiten lunta näyttäisi satavan maan etelä- ja keskiosan sisämaahan. Lunta kertynee tiistai/keskiviikon aikana parhaimmillaan noin 15 cm, mutta veikkaisin, että suurimmaksi osaksi jäädään 5-10 cm luokkaan (aivan etelärannikolla vähemmänkin). Voimakas tuuli kinostuttaa lunta ja huonontaa näkyvyyttä selvästi. Lumisateen jälkipuolella lauhtuva sää niin ikään huonontaa ajokeliä maan eteläosassa. Paikoin keskiviikkona saadaankin tarpoa kunnon sohjossa.

  Marraskuun 16. päivä: Kylmenevää myös etelässä

  Terminen talvi on alkanut maan pohjoisosassa ja osin myös maan keskivaiheilla. Säätyyppi on hiljalleen muuttumassa niin, että terminen talvi saattaa alkaa piakkoin myös aivan etelässä.

  Viikonvaihteessa suursäätila on sellainen, että Etelä-Euroopassa hyrrää laaja matalapaine. Grönlannista kohti Skandinaviaa ulottuu korkeapaineen alue ja Suomen koillispuolella on puolestaan matalapaineita.

  Suursäätila marraskuun 22. päivä GFS mallin ennusteessa.

   

  Suomen pohjoispuolella on tyrkyllä hyvin kylmää ilmaa. Koillisessa olevien matalapaineiden odotetaan putoavan etelämmäksi kylmän ilmavirtauksen myötä, jolloin suursäätila muodostuisi lähes ideaaliksi voimakkaalle kylmän purkaukselle. Tällöin siis Suomen länsipuolella vallitsee vuodenaikaan nähden epätavallinen korkeapaineen alue kun puolestaan idässä on matalapaine. Niinpä pohjoisesta pääsisi virtaamaan kylmää polaari-ilmaa (ehkä jopa arktista ilmaa) suoraan Suomeen.

  Kylmää ilmaa näyttäisi riittävän Suomeen ja etelässäkin pysytellään päivisin pakkasella. Nyt näyttäisi kuitenkin siltä, että terminen talvi pääsisi etelässäkin alkamaan. Monet varmaan kaipaavat etelässä lunta piristämään marraskuun maisemaa. Yleensä kylmän purkauksissa ilma on melko kuivaa eikä niin “sade-herkkää”. Jotta eteläänkin saataisiin reippaammin lunta, täytyisi matalapaineen pyöriä merialueiden yllä, jotta lämpimästä merestä saatava kosteus voisi tuoda kinoksia rannikollekin.

  Joulukuu

  Lööppikuninkaasta ei ole epäselvyyttä. Kylmä sää ja etenkin Helsingin lumimäärä nostatti super-mega-hyperotsikoita.

  Joulukuun 1. päivä: Talvi tuli ryminällä Eurooppaan

  Terminen talvi alkoi suuressa osassa maata hieman tavanomaista myöhemmin, mutta sitten kun se alkoi, se alkoikin ryminällä. Huolimatta lämpimästä alkukuusta, marraskuun keskilämpötila jäi koko maassa pitkän ajan keskiarvon alapuolelle.

  Marraskuun lopulla oli kyllä aineksia pakkasennätysten rikkoutumiseen laajemmaltikin, sillä Suomessa oli välillä ennätyksellisen kylmää ilmamassaa ja jos vain tuuli olisi ollut tyynempi ja pilvisyys vähäisempää olisi pakkasennätykset paukkuneet monilla asemilla.

  Suomi ei ole ainut paikka Euroopassa jossa hytistään tavanomaista kylmemmissä lukemissa. Uutisissa on mainittu kuinka lunta on satanut aina Espanjassa saakka ja kuinka rankat lumisateet ovat pahasti haitanneet eri liikenteen muotoja mm. Saksassa sekä Britanniassa.

  Epätavallisen voimakas itäkoillinen tuuli on vaikuttanut Suomen säähän marraskuun lopulla. Samainen kylmä putki on jatkunut meiltä Brittein saarille saakka. Vuodenaikaan nähden hyvin kylmä ilmamassa on virrannut reippaan itätuulen saattelemana Pohjanmeren yli. Tällöin merestä mukaan tarttunut lämpö ja kosteus ovat saaneet aikaan sankkoja lumikuuroja, jotka ovat tuoneet runsaasti lunta etenkin Brittein saarten itärannikolle. Samaa ilmiötä on esiintynyt mm. Ruotsin sekä Viron rannikolla.

  Joulukuun 13. päivä: Valkea joulu käytännössä varma

  Joulu on valkea koko maassa ellei jotain ällistyttävän dramaattista tapahdu. Ennusteissa ei ole merkkejä sään lauhtumisesta, joten talvinen sää jatkuu ainakin joulun yli.

  Joulukuun 21. päivä: ’Lake-effect’ lumisateita

  Sunnuntaina 19.12 satoi pääkaupunkiseudulla lunta käytännössä koko vuorokauden. Lumi oli melko hyvä esimerkki siitä, mitä ns. “lake-effect” lumisade voi saada aikaan.

  Helsingin Kaisaniemessä lunta satoi vuorokaudessa sunnuntain aamukahdeksan havainnosta maanantain vastaavaan ajankohtaan mennessä 22 cm. Tämä arvo jää tilastoihin. Nykyään kuitenkin havaintoja saadaan 10 minuutin välein ja niinpä voidaan laskea, että vuorokaudessa lunta tuli sunnuntain vastaisesta yöstä alkaen noin 33-34 cm.

  Jouluaaton vastainen yö on erittäin kylmä. Pakkasta on suuressa osassa maata noin -25 astetta, paikoin maan keskivaiheilla jopa -30..-35 astetta. Jouluaatto on hyvin kylmä etenkin maan keskiosassa. Pakkasta on päivälläkin yleisesti -20 astetta, paikoin ehkä jopa -30 astetta. Lauhinta on Pohjois-Lapissa (-10 astetta).

   

  Hyvää uutta vuotta 2011!

  Auto ja lumi Helsingissä 22.12.2010

   

  Mainokset
  1. Sami
   31/12/2010 21:57

   Kiitos tästä yhteenvedosta Pauli. Mielenkiintoinen vuosi tosiaan oli, sehän on jo tuhat kertaa tullut mainittua.

   Mielenkiintoiseksi jatkon tekee sen että foreca ennustaa 9.1 jyväskylään plusasteita, en muuten uskoisi mutta sammakkoprofessori Taisto Heikkinen povasi näin joulukuun puolivälissä: ”Uuden vuoden jälkeen talvi jatkuu pakkasen merkeissä aina 10.tammikuuta saakka jonka jälkeen tulee muutaman päivän kestävä viljasuvi, sen verran suveaa että saadaan lumiukkokin tehtyä”

   Sinänsä ikävää jos niin käy että pakkasjakso katkeaa kun 8.1 olisi kestoa jyväskylässä jo 53 päivää ja ennätys olisi täysi mahdollisuus rikkoa kun pakkasjakso alkoi jo 17.11. Pidetään peukkuja että talvi pitäisi nyt pintansa, lämmetköön keväällä sitten vaikka mihin ennätyslukemiin. 2006 ja 2010 vuosien ero 17.11-> on jyväskylässä vuoden vaihteessa 2006 +1,99, 2010 -12,75=14,74, ero kasvanee tässä tammikuun alkupäivinä uudelleen yli 15 asteen.

  2. Janne S
   31/12/2010 23:01

   Kippis ja hyvää uutta vuotta! Säävuosi on ollut tosiaan mielenkiintoinen.

   Itselläni kesä oli kohokohta. Suomen uuden lämpöennätyksen aikaan olin matkalla Laatokan rannalla ja siitä idemmäs, jossa oli paikoitellen omien mittareidemme mukaan +39°C. Asta meni läheltä kesänviettopaikkaa mutta matkan takia itseltäni ohi, mikä hieman harmitti. Mutta Veera osuikin sitten nappiin, joka taas harmitti toiselta kannalta. 🙂 Elokuun alusta muistan sähköttömyyden, kuumuuden ja savun. Niin ja kauniin kaarikaiun Virosta — kun vielä myrskybongarit päättivät siirtyä Inkoosta pk-seudulle päin, laitoin perheelle tekstiviestin että kannattaisi sulkea ainakin ikkunat. 🙂

   Nyttemmin on tullut lähinnä ihmeteltyä lumen määrää Espoossa ja Grönlannin länsipuolen korkeapainetta, ja tutustuttua stratosfäärikarttoihin.

   Jos ensi vuosi on sään puolesta yhtä mielenkiintoinen, alan jo huolestua!

  3. Jani
   01/01/2011 01:07

   Kiitoksia Paulille.. kivasti toi säävuoden mieleen..
   hieman tulevaa ootin jo.. miltä näyttää… kun ennusteet sakkaa koko ajan..yleensä kesällä heittelee paljon.. mutta nyt samaa jo.. eli lauhaa koko ajan pukataan, sitten kuitekin pakkassää jatkuu jopa kovatkin pakkaset tulossa, siperian suunnalta.

   • 03/01/2011 11:31

    Ennusteiden heittelyn huomaa parhaiten esim. Forecan ”täsmä”säässä. Espoon lämpötilakäyrä ei tahdo yli kahden vuorokauden ennusteissa osua edes oikeaan suuruusluokkaan. No, täsmäsäät on mitä on. Alkaa tuntua että parhaaiten pärjää näillä:
    http://www.yle.fi/saa/tvkartat.html

    Saa nähdä miten käy ensi viikonlopuksi etelärannikolle ennustetun suojasään.

  4. Valtteri
   01/01/2011 21:19

   Todella hyvä bloki, kiitos hra Paulille!

  5. Tuomo T.
   03/01/2011 08:23

   Tätä kattavampaa katsausta viime vuoteen ei voi toivoa! Mitä tulee tähän alkavan vuoden säähän niin ainakin nyt näyttää siltä, että se oma ennusteeni (ainakin tilapäisestä) lauhtumisesta tammikuussa pitäisi paikkansa. Ensi torstaista lähtien näyttäisi nousevan etelässä nollaan tai plussan puolelle ja sitä kestäisi ainakin ensi viikon alkuun saakka.

   Sen jälkeistä tilannettahan ei voi tietää, mutta en vieläkään näe mitään perusteita sille, että tästä talvesta tulisi kokonaisuudessaan kovin kylmä. Joulukuu päättyi erittäin kylmänä, suhteessa yhtä kylmänä kuin viime tammikuu, mutta sitä paremmalla syyllä lauhaa on luvassa.

   Joulukuu oli etelässä ehkä 5-6 astetta keskimääräistä kylmempi. Vaikka sekä tammi- että helmikuu olisivat pari astetta keskimääräistä lämpimämpiä, koko talvi jäisi miinukselle. Tai niin, että toinen kuukausista olisi huippulämmin ja toinen lähellä keskiarvoja.

   Hyvä juttu on se, että koska Itämeri on jo niin pitkälle jäätynyt, sateet tulevat tässä etelärannikollakin mielummin lumena kuin räntänä ja vetenä nyt, kun matalapainetoiminta kiihtyy.

   • Sami
    03/01/2011 15:13

    En kyllä allekirjoita ollenkaan tuota käsitystäsi Tuomo että ”Joulukuu päättyi erittäin kylmänä, suhteessa yhtä kylmänä kuin viime tammikuu, mutta sitä paremmalla syyllä lauhaa on luvassa” Siis pakko kysyä, perustele miten kylmä joulu/tammikuu tuo todennäköisemmin seuraavasta talvikuukaudesta lauhan? Ja viime vuonnahan tammikuu päättyi kylmänä ja helmikuusta tuli kylmä. Silloinhan juuri lähialueet ovat kylmiä, meret ja järvet jäässä jne. Tällaisessa tilanteessa on aina vaaka sillä puolella että keskimääräistä kylmempi sää jatkuu, toki yksittäisiä vuosia on ollut jolloin sää on lauhtunut tammi ja helmikuussa, mutta selvästi suurin osa on kylmissä merkeissä jatkunut.

  6. Tuomo T.
   03/01/2011 08:30

   Erikoista muuten on, että CFS-mallilla on niin vähän haisua siitä, mitä talvi tuo tullessaan. (http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/people/wwang/cfs_fcst/images3/euT2mMon.gif) Näissä kuvissahan suurin osa Euroopasta kuuluu valkoiseen väriin, mikä tarkoittaisi, että keskilämpötila olisi suurin piirtein ”normaali”. Yhtä hyvin se voi tarkoittaa sitä, että jostain syystä ilmakehä olisi nyt niin kaoottinen, etteivät mallit ota selkoa siitä, mitä tuleman pitää.

   Pauli: kumpaa mieltä itse olet? Onko ennustettavuus nyt jotenkin tavallista huonompi?

  7. Jussi Ylhäisi
   03/01/2011 09:10

   Erinomaista työtä!

   On kyllä hyvin kutinsa pitänyt maaliskuussa postaamasi ennuste kesän painekentästä ja lämpötiloista, ei voi muuta sanoa. Ennen kaikkea salamamäärät ja otolliset tilanteet myrskybongaukselle toteutuivat. Hauska katsella näin jälkikäteen ja verifioida. Tosi hyvää sanallista spekulointia! Mihis ne toteutumattomat ennusteet jäivät? 🙂

  8. Teemu
   03/01/2011 10:05

   Tuomo T. :Erikoista muuten on, että CFS-mallilla on niin vähän haisua siitä, mitä talvi tuo tullessaan. (http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/people/wwang/cfs_fcst/images3/euT2mMon.gif) Näissä kuvissahan suurin osa Euroopasta kuuluu valkoiseen väriin, mikä tarkoittaisi, että keskilämpötila olisi suurin piirtein “normaali”. Yhtä hyvin se voi tarkoittaa sitä, että jostain syystä ilmakehä olisi nyt niin kaoottinen, etteivät mallit ota selkoa siitä, mitä tuleman pitää.
   Pauli: kumpaa mieltä itse olet? Onko ennustettavuus nyt jotenkin tavallista huonompi?

   Eikös tuo CFS-malli tuossa näytä melkein samaa lämpötilaennustetta, kuin mitä WSI ennusti jo marraskuussa, eli oltaisiin kutakuinkin keskiarvojen puitteissa tammi – maaliskuu? Mitään keskiarvoja kummoisesti ylittäviä lukemia ei käsittääkseni ole edes ennusteltu..? Sen mitä AO ja NAO tuossa viittaavat, niin ainakin kuun puoliväliin asti, niin nuo mittarit ovat miinuksella.

   • Tuomo T.
    03/01/2011 12:55

    Onhan se totta, ettei ole ennustettu suuria poikkeamia. Ehkä olen vain tottunut viime aikoina siihen, että on joko selvästi lämmintä tai kylmää! Ja neutraalista väristä tulee mieleen, että jotkut parametrit on jäänyt syöttämättä :).

  9. 03/01/2011 12:58

   Iltalehden kannessa tänään 03.01.2010:
   —-
   LOPPUTALVEN SÄÄ
   Näin paljon lunta tulossa
   Kolme ennustetta
   Katso milloin lauhtuu
   —-
   Sisällöstä en tiedä, kun en iltapäivälehtiä osta.

   • 03/01/2011 13:00

    Jaa tuo päivämäätä pitäisi tietenkin päättyä 2011 😀

  10. Janne S
   03/01/2011 14:48

   Vänkästi muuten menee puuppa.org:n parviennusteissa välillä sd-palkki kauemmas keskiarvosta kuin parven äärimmäinen jäsen. 🙂 Näinhän tietysti voi olla joskus, jos jakauma on vino. Siis silloin keskihajonta ei ole hyvä kuvaamaan parven hajontaa. Parviin kannattaisi sovittaa joku riittävän joustava parametrinen malli ja raportoida posterioriprediktiivisiä kvantiileja. En kyllä tiedä mikä malli olisi helppo ja näppärä jos jakaumat ovat vinoja. Symmetrisille jakaumille voisi hyvin käyttää normaalijakaumaa jolloin raportoitaisiin t-jakauman kvantiileja.

   Sama pätee myös ”todennäköisyyskarttoihin” hieman eri muodossa. Nuo lainausmerkit laitoin koska nyt todennäköisyydet eivät ole kalibroituja todennäköisyyksiä vaan parven jäsenistä laskettuja frekvenssejä. Tosin ei niistä todennäköisyyksiä tulisi vaikka parven äärellisestä koon vaikutuksen kompensoisi edellisessä kappaleessa mainitulla tavalla, koska parven jäsenet eivät kai ole edustavia näytteitä ennusteen epävarmuudesta?

   No ei se mitään, käyttökelpoisia ovat näinkin.

   • 03/01/2011 15:53

    Jos koodaat gradsille posterioriprediktiivisiä kvantiileja niin otetaan mielellään vastaan 😉

    • Janne S
     03/01/2011 16:59

     Jätän väliin GrADSin. 🙂 Mutta sademäärille ja muille patologisen vinoille jakaumille voisi minusta harkita jotain kuten alemmassa kuvassa osoitteessa
     http://www.esrl.noaa.gov/psd/cgi-bin/forecasts/reforecast/ensemble/nclspread.pl?var=prec&date=latest&xlon=28.40&xlonl=-105.0&xlat=61.46&xlatl=40.0&Submit=Create+Plot
     Yhdistelmä kvantiileista (box plot kuten sd mutta 25%, mediaani ja 75% kvantiilit) ja yksittäisistä parven jäsenistä yo. tyyliin voisi olla vielä parempi.

     Älä ota tätä negatiivisena kritiikkinä… hienoja ja hyödyllisiä ovat nykyisetkin parvet!

    • 03/01/2011 17:30

     Kaikki ehdotukset ovat tervetulleita, en niistä pahastu 🙂
     Odottelen tässä, että vihdoin kesällä (toivottavasti) GFS:n parviennusteet kokisivat uudistuksen, jolloin niiden laatukin paranisi. Ehkä sitten voisi uudistaa tuota grafiikkapuolta enemmän.

  11. Sami
   03/01/2011 14:56

   Nuo forecan ennusteet ovat todella surkeita, ei niihin kannata luottaa yhtään, vieläpä forecan johtaja kertoi että heidän sivuillaan on kävijämäärä lisääntynyt 20%, kaikki kävijät saavat valheellista tietoa. Esimerkki: Eilen ennustivat jyväskylään 9.1 +5 ja vesikuuroja, kyllä siinä oli naurussa pitelemistä. Tein taulukon forecan ennusteesta 2.1 klo 00.21 3.1-10.1 ajalle, kivasti on alkanut..reilun vuorokauden päähän ennusteesta lämpötilat heittää 5-10 astetta.

   Kannattaa siis todella nyt katsoa päivä päivältä mitä luoja suo, nyt en luottaisi ennustuksiin. Tämä myös juontaa osin tähän super-hyper-mega sää keskusteluun, iltapäivälehdet saavat ennusteensa forecalta ja foreca yliampuu ennusteensa jatkuvalla syötöllä ja sitten joko a)korjaa heti samana päivänä ennusteen ihan toiseen luokkaan tai b) viimeistään kun ko. päivä lähestyy. Ps. Minä kävelen jyväskylästä helsinkiin jos jyväskylässä on 9.1 +4…+5 astetta lämmintä!!

   • 03/01/2011 15:04

    Nythän Forecan ennuste on jo näköjään muuttunut Jyväskylän osalta. Käveletkö Helsinkiin jos pejantaina 7.1. on +4, kuten ennuste nyt näyttää? 🙂
    http://foreca.fi/Finland/Jyvaskyla/details/20110107

    • 03/01/2011 15:09

     Mielenkiintosita. FMI ennustaa Jyväskylään tuolle 7.1. päivälle kuitenkin pakkasta. Muutenkin tuntuu, että Ilmatieteenlaitoksen ennusteet ovat aina vähän maltillisempia.

     Joku ilkeä saattaisi jopa ajatella, että kun Forecan asiakkaat (mm. iltapäivälehdet) tykkäävät ”kohusäästä” niin sitten niille kannattaa sellaista ennusteissa tarjota, vaikka se sitten heikentäisikin ennusteen luotettavuutta.

     Totuus taitaa kuitenkin olla, että Forecan nettisää tulee vaan suoraan säämalliajoista, ilman että niitä kukaan ihminen katselee ja korjailee. En tiedä miten on asia sitten Ilmatieteenlaitoksella, että tuleeko nettisäät automaagisesti säämallista, vai katsooko ja korjaileeko niitä jopa oikea ihminen. Tietäisiköhän Pauli?

    • 03/01/2011 15:55

     En Forecasta osaa sanoa, mutta Ilmatieteen laitoksen nettisivuille tulevat paikallissääennusteet ovat meteorologin editoimasta mallidatasta.

    • 03/01/2011 16:33

     Ihmettelen kyllä kovasti noita Forecan ennusteita… En ole yhtään malliajoa nähnyt viime päivinä, jossa olisi useita plusasteita ollut Jyväskylän korkeudella. Nytkin tuoreimmat raaka-malliennusteet näyttävät noin -3…-5 astetta. Veikkaan, että Foreca tosiaan hakee tarkoituksella julkisuutta näillä rajuilla ja poikkeavilla ennusteilla. Ja varmaan kannattaakin, jos on joku hyvä diili iltapäivälehtien kanssa… Itse kyllä kyseenalaistan nykyään kaiken, mitä iltapäivälehdissä lukee (enkä niitä tietenkään koska osta).

    • 03/01/2011 17:27

     Mielelläni jättäisin myös iltapäivälehdet lukematta (en niitä kyllä ostakaan). Valitettavasti pitää olla vähän perillä, että mistä milloinkin ”lööpitetään” ja mistä alkaa tulemaan kysymyksiä 😀

    • Sami
     03/01/2011 18:03

     En kävele, vaan juoksen 😉

  12. Sami
   03/01/2011 18:14

   Pauli, voisitko kertoa jyväskylän lentoaseman virallisen joulukuun keskiarvon, ihan varmistukseksi vain…pylvään perusteella se olisi 7,6 tai 7,7 alle keskiarvon eli -14,0 tai -14,1. Jos se jompikumpi on niin aika hyvin osasin uudetkin taulukot lukea suuresta tuntivälistä huolimatta, oma keskiarvoni oli tarkalleen -13,99.

   • 04/01/2011 08:50

    Joulukuun keskilämpötila oli Jyväskylän lentoasemalla -14,0 astetta.

  13. Matti
   03/01/2011 18:45

   Lieköhän tuossa Forecan ennusteessa ennustettu matalapaineen kulkureitti Ilmatieteenlaitoksen ennustetta pohjoisempaa, jolloin etelään pääsisi virtaamaan hetkeksi lämpimämpää ilmaa? Forecan täsmäsää-ennusteethan taitaa olla pelkän tietokoneen tekemiä. Ainakin viime kesänä siellä oli älyttömiä mokia lämpötilaennusteissa, jotka sitten oli korjattu säätämällä mallia, kun joku valitti. Ihminen olisi huomannut nuo mokat.

  14. Janne S
   03/01/2011 19:33

   En jaksa uskoa että Foreca tahallaan tuottaisi vääriä ennusteita. Olisi todella typerä strategia ennusteisiin bisneksensä perustavalle yritykselle!

   Sensijaan yrityksissä voi käydä niin, ettei johto, joka siis katsoo asioita kassavirran kannalta, erityisesti kannusta tai resurssoi parannuksia joiden se ei näe vaikuttavan kassavirtaan. Vielä vähemmän voi olla tukea parannuksille jotka vaikuttavat aluksi negatiivisesti kassavirtaan. Lisäksi johdon näkemys voi olla väärä.

   Em. olisi helppo soveltaa ajatukseen iiltalehdistä, ”supermyrskyistä” ja ilmaisesta mainoksesta. Mutta esim. Foreca tuottaa ennusteita globaaleille markkinoille eivätkä iltalehtien lööpit liene aivan firman strategian keskiössä. Ehkä kyse on kuitenkin enemmänkin liiasta automaatiosta?

   Joku forecalainen voisi kommentoida. 🙂

   • Janne S
    03/01/2011 20:00

    Hmm… iltalehdille pitäisi olla säätuote jossa olisi vain se parven kaikkein ekstriimein jäsen. Todennäköisyysjakaumista ja parvista voisi hännät myydä iltalehdille ja keskiosan vakavammalle medialle? Tulisi kaikki hyödynnettyä.

  15. Tuomo T.
   03/01/2011 19:55

   Melkoinen hajonta tosiaan on Forecalla. Veikkaan, että ne tulevat suoraan koneelta eikä niitä käsitellä. Forecan sivulta saa ennustuksen lähes jokaiseen kylään maailmalla. Meinaatteko, että meteorologi kävisi läpi vaikkapa Sevillan lähellä olevan pikkukylän tai siperialaisen maakuntakeskuksen sään ;)?

   Voi olla, että mallit eivät myöskään ota huomioon jääpeitettä. Jos meri olisi aivan sula, niin olisi suuri mahdollisuus noille ennustetuille vesisateille ja korkeammille plusasteille.

   Huomionarvoista on myös se, että http://www.foreca.com ja kännykkäpalvelu foreca.mobi antavat erilaista tietoa! Lämpötilat saattavat olla samansuuntaisia mutta säämerkit eroavat. Aamun ennusteajo päivitetään kännykkään aikaisemmin eli tuossa 10:n maissa kuin nettiin. Eli yhtä aikaa voi olla saatavissa kännykällä ja läppärillä eri ennuste!

  16. Sami
   04/01/2011 01:47

   Kuuden edellisen talvikuukauden(Joulu2009,Tammi-Maalis,Marras-Joulu2010 keskilämpötilapoikkeamat ja niiden keskiarvot: Turku -3,6, Helsinki -3,0, Jyväskylä -3,9, Oulu -3,6, Sodankylä -2,4. Kaikkien viiden paikan keskiarvo -3,3.
   Vain kerran(sodankylä joulu2009) kuukauden keskilämpötila oli yli keskiarvon(+0,3).

   Eli aika vilpoisia on viimeiset talvikuukaudet olleet, nyt on jonkinasteisia mahdollisuuksia että tammikuu voisi katkaista tämän putken mutta katsotaan loppuun, pari lauhaa päivää ei ratkaise mitään, kun pari superkylmää päivää vastaa tuplamäärää lauhoja päiviä, ainakin etelä ja keski-suomessa. Itse pysyn edelleen siinä ennusteessa että talvi pitää otteessaan kun on otteeseen ottanut, ihan SUPERMEGAHYPERkylmää tammikuuta tästä ei tule, sen jo uskaltaa sanoa, mutta sellaiset 2-7 astetta keskiarvojen alle on ihan täydet edellytykset.

   • Tuomo T.
    04/01/2011 12:24

    Tästä on periaatteessa turhaa tapella, mutta koska nyt on selvää lauhtumista näköpiirissä ja se saattaa kestää pitempäänkin, niin veikkaan +1-2 astetta keskiarvojen päälle ainakin Helsingissä.

  17. Ilari Lehtonen
   04/01/2011 12:55

   Hah haa, media repäisi taas oikein kunnolla http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/S%C3%A4%C3%A4ennusteiden%20hurja%20liioittelu%20paljastui%2010%20asteen%20mokia/art-1288360280964.html Joku on näemmä kertonut IS:n toimittajalle suurena paljastuksena, etteivät tietokone-ennusteet ole aina oikeassa.

   PS IL:n nettisivuilla joulukuun 2009 keskilämpötiedot ovat väärin, esitettynä on keskilämpötila ajalta 1.-30.12.2009. Oikeat arvot ovat Turku -5,1; Helsinki -3,6; Jyväskylä -8,7; Oulu -8,8; Sodankylä -12,1. Eli pohjoisten paikkakuntien osalta keskilämpötila ei viimeisen päivän vaikutuksesta enää muuttunut, mutta laski etelässä kolmella kymmenyksellä.

   • 04/01/2011 13:07

    IS:

    Ilmatieteen laitoksen ennusteista on paljastunut isoja heittoja tietokonevian takia.

    Meteorologi Niko Tollman kertoo IS:lle, että tietokonemalli ennustaa paikoin reippaasti liian kylmiä lukemia pakkasilla.

    Ei kait se mikään tietokonevika ole, jos laskentamalli ei tietyissä olosuhteissa osaa laskea oikein? Vikahan ei ole tietokoneessa joka ajaa laskentamallia, vaan siinä mallissa.

    Otsikosta minulle tuli ensin sellainen käsitys, että nyt on paljastunut jokin tahallinen sääennusteiden liioittelu. Totuus oli taas otsikkoa tylsempää. Luulin jo hetken että toimituksessa olisi ollut jonkinlainen itsetutkiskelun paikka, mutta ei sentään.

   • Tuomo T.
    04/01/2011 13:07

    Tämä koskee kyllä myös Forecaa! Ja uskoisin, että myös lauhempaan suuntaan antaa väärää tietoa. Vielä ei tiedetä, miten lauhaa lopulta on viikonlopusta lähtien luvassa, mutta kun vertaa vaikka juuri nyt Forecan kone-ennustetta ilmatieteen laitoksen meteorologien editoimaan dataan, ero on suuri. Nyt ilmatieteen laitos ennustaa etelä- ja lounaisrannikolle +1-2 astetta ja tihkua tai räntää, Foreca revittelee +4-5 astetta ja kovempaakin vesisadetta.

    Pauli: jos malleissa ei ole riittävästi otettu huomioon lumisuutta ja laajaa jääpeitettä, voivatko ne hämätä tietokoneita?

    • 04/01/2011 13:12

     Tähän väliin täytyy kyllä ihan rehellisesti ihmetellä ja ihailla, että on onnistuttu laatimaan edes nykyisen kaltaiset tietokonemallit, jotka kuitenkin ihan kohtuullisesti kykenevät laskemaan tulevaa säätilaa. Kaikenlaisia muuttujaparametreja on kuitenkin loppujen lopuksi aivan älyttömästi.

    • 04/01/2011 13:33

     Ihmettelen kyllä suuresti noita Forecan +4…+5 asteen ennusteita. Perustelut: Tuo lauha ilma on tulossa Suomeen etelästä, missä on jäinen Suomenlahti ja luminen Baltia, ja vaikka ilma tulisikin osittain avoimen Itämeren yli (siis lounaasta), niin sieltäkään ei löydy juuri lämpimämpää kuin +3 asteista vettä (kts. http://www.itameriportaali.fi/html/icef/icemap_c.pdf). Toisin sanoen tämä lauha ilma joutuu kulkemaan pitkät matkat todella kylmän alustan päällä (Saksa ja Puolakin suurelta osin lumessa), eli se väkisinkin jäähtyy. Jotta yli +2 astetta mitattaisiin, tulee ilmamassan olla todella lämmintä (mitä ei ole näköpiirissä) tai sitten ilmavirtauksen olla niin voimakas, että se ei ehdi jäähtyä. Kuivassa länsivirtauksessa tuollaiset +4…+5 asteen lämpötilat toki olisivat mahdollisia.

     Itse vielä pidän koko viikonlopun (tai alkuviikon, minne uusimmat ennusteet sitä viivästyttävät) suojasäätä kyseenalaisena juuri Euroopan laajan lumipeitteen ja kylmän Itämeren takia. Sää kyllä lauhtuu, mutta nolla-asteen ylitys saattaa jäädä vain kapealla rantaviivalle.

  18. Werkku
   04/01/2011 19:59

   Odotan innolla uutta päivitystä, näihin asioihin ja ehkä vähän lisääkin 😀 Mielestäni olisi aika hullua, jos nyt tulisi tuollaista, mitä on aavisteltu…

  19. Matti
   05/01/2011 10:02

   Nyt lämpötiloja on korjattu ainakin pe-la osalta 4-5 astetta alemmaksi Forecalla 😉

  20. Werkku
   05/01/2011 17:13

   Kyllä, kyllä, mutta katsotaan nyt mitä tuleman pitää, koska onhan ollut aika moisia ennusteita viime aikoina, olisi kiva saada siihen selko… 😉 Rakastan JÄNNITYSTÄ XD

  21. Sami
   05/01/2011 23:44

   Kolmen päivän jälkeen forecan jyväskylän ennusteen tarkkailun tilanne: Pisteet tulevat niin että max 1 asteen ero suuntaansa tuo 4p, 1,1-2,0 3p, 2,1-3,0 2p, 3,1-5,0 1p, yli 5 asteen virhe 0p…Tuntiennusteet 24kpl, pisteet 2/96. Forecan ennustettu keskilämpötila 3.-5.1 -21,2, toteutuma -13,7. 24 tuntiennusteen virheet oli seuraavat: 2kpl 4,5-5,0, 11kpl 5,1-7,5, 7kpl 7,6-10, 4kpl 10 tai yli.

   Mielestäni tuo minun pisteasteikko ei ole liian tiukka, eli pistekin tulee jos ennustaa esim. -20 ja toteutuma -15…-25. Katsotaan paljonko tulee pisteitä lauhemmasta jaksosta, 10.1 on ensimmäinen jakso arvosteltu.

   Foreca se vieläkin uhkaa minua kävelymatkalla jyväskylästä helsinkiin sunnuntain sään osalta(+4) 😉 Onneksi se ei ole edes mahdollista, pakkasjakso näyttäisi jatkuvan yli tämän lauhemman jakson ainakin jyväskylässä ja hyvä niin.

  22. Sami
   06/01/2011 08:24

   No niin…foreca korjannut jyväskylän huomisen 7.1 lämpötilat, ei olekaan enää plussaa…mutta tuo sunnuntai-maanantai! Jyväskylä+3, helsinki+2…ilma näköjään lämpeneekin eikä jäähdy kulkiessaan kylmän alueen yli, täytyykin ottaa huomioon kun ennustuksia teen 😉 Ilmatieteenlaitoksella on tällä hetkellä su-ma jyväskylään +0, taistele pakkasukko taistele! 🙂

  23. Tuomo T.
   08/01/2011 12:40

   Melkoisen lauhalta näyttää ensi viikko – niin kuin oli luvassa! Räntää ja tihkua on tulossa monena päivänä. Toisaalta jotain merkkejä on olemassa, että loppuviikolla voisi taas pakastua. GFS-ennusteissakin on signaalia, että pakkasilmaa on Suomen ympärillä, joten ei tämä nyt ihan viikkokausien vesikeliin viittaa.

   Mitä vähemmän tulee nestemäistä taivaalta, sitä paremmin lumet pysyy. Plussallakin lumi lähinnä tiivistyy, mutta vesi sulattaa sitä tunnetun tehokkaasti.

   • 08/01/2011 16:38

    Joo, kyllähän tuo lauhalta näyttää, mutta en nyt kuitenkaan allekirjoittaisi tuota ”Räntää ja tihkua on tulossa monena päivänä”. Oikeasti lauha päivä näyttäisi olevan vain huominen sunnuntai. Sen jälkeenkin lämpötila kyllä pysyttelee etelässä nollan kieppeillä, mutta ilmamassa on viileämpää, joten sulaminen kyllä pysähtyy (kastepisteet laskevat pakkaselle).

    Mielenkiintoista on kyllä nähdä, mitä lumimittarit näyttävät tiistaina, kun lunta todennäköisesti tulee ensin jopa yli 5 senttiä lisää (la-su yönä) ja vielä su-ma vaihteessa mahdollisesti toiset 5 senttiä nuoskaa. Viikon puolivälissä onkin sitten mahdollisuus kunnon lumimyräkällä, joka voisi taas muuttaa säätyyppiä selvästi kylmempään suuntaan. (Onpa muuten Arktikassa taas mielenkiintoisen näköinen korkeapaine vahvistumassa, joka työntää kylmät ilmamassat jälleen kohti etelää, ei vielä meille, mutta ehkä myöhemmin…)

    Yksi asia näiden epävarmojen ennusteiden keskellä on kuitenkin varma: lumen vesiarvo kasvaa huomattavasti, mikä aikanaan parantaa kevään hankikelejä!

  24. Sami
   09/01/2011 18:44

   Pakkasukko antoi jyväskylässä periksi, nolla rikkoutui tuossa klo 14.40. Pakkasjakson pituudeksi tuli siis hiukan vajaa 54 päivää. Almanakkapäiviä tässä jaksossa on 53, ja jokaikisenä päivänä lämpötila oli alempi kuin 2006-2007. Tänään ja huomenna vielä on lämpimämpää kuin 2007 tammikuussa, mutta todennäköisesti 11.päivä, viimeistään 12.päivänä putki katkeaa(12.1.2007 n.-11).

  25. Sami
   09/01/2011 23:30

   Korjaan ylempään, että tänään ja huomenna on tietysti vielä kylmempää kuin 2007 tammikuussa eikä lämpimämpää.
   Mutta kaikkein tärkeintä on se ettei minun tarvinnut kävellä tai juosta jyväskylästä helsinkiin 🙂

   • 10/01/2011 07:26

    Mutta ei lopulta monesta asteesta jäänyt kiinni. 🙂

  26. Matti
  27. Wiljami.S
   11/01/2011 18:23

   Kiitos hyvästä blogista !

  1. 31/12/2010 20:48

  Vastaa

  Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

  WordPress.com-logo

  Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

  Google+ photo

  Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

  Twitter-kuva

  Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

  Facebook-kuva

  Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

  w

  Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

  %d bloggers like this: