Etusivu > Lyhyet ennusteet, Sääennusteet, Säätietoutta > ’Lake-effect’ lumisateita

’Lake-effect’ lumisateita

Vuosi on kohta paketissa, toisin kuin joululahjat. Erikoisen säävuoden loppuunkin liittyy mielenkiintoa riittämiin.

Voimakas ”lake-effect” lumisade pääkaupunkiseudulla

Sunnuntaina 19.12 satoi pääkaupunkiseudulla lunta käytännössä koko vuorokauden. Lumi oli melko hyvä esimerkki siitä, mitä ns. ”lake-effect” lumisade voi saada aikaan. Sanonta tulee Pohjois-Amerikasta, jossa Suurten järvien rannikkokaupungit tuntevat ilmiön hyvin. Kun Kanadasta virtaa kylmää ilmaa suhteessa lämpimien, isojen järvien ylle, syntyy sakeita lumikuurojonoja, jotka voivat pudottaa taivaalta senttikaupalla lunta lyhyessä ajassa.

Lähde: Wikipedia

Käytännössä jos tarpeeksi kylmää ilmaa virtaa tarpeeksi lämpimän sulan vesialustan päälle, alkaa vesipinnasta siirtyä lämpöä ja kosteutta ilmaan nopeaan tahtiin. Tämä yhdistelmä vastaa hieman miten ukkospilvet syntyvät kesällä, mutta tässä tapauksessa pilvien korkeus on alhaisempi ja lämpötilat eri lukemissa. Kuitenkin näihin talvisiin kuuropilviin liittyy hyvin sakeita lumisateita. Mikäli tuuli on vielä voimakasta, se lisää lämmön ja kosteuden siirtymistä ilmaan.

Tuulen suunnasta riippuen lumikuurot voivat jonoutua pitkiksi nauhoiksi, jotka sitten ajautuvat samaan paikkaan rannikolla. Pahimmassa/parhaimmassa tapauksessa lunta voi kertyä erittäin paljon. Yhdysvalloissa Tug Hill Plateu sai helmikuussa 2007 laaja-alaisen lumisateen ja lake-effect lumen yhdistelmänä yhteensä 3,6 metriä lunta yli viikon aikana.

Ruotsin Gävlessä tällainen ”snökanon” kasvatti lumen syvyyden joulukuussa 1998 muutaman päivän aikana jopa 150 cm saakka.

Suomesta voidaan nostaa esimerkkinä 23.-24.11.2008, jolloin Helsinkiin satoi vuorokaudessa 30 cm lunta (yhteistulos laaja-alaisen lumisateen ja ”lake-effect” sateiden myötä). Kaikki liikenteen muodot olivat vaikeuksissa.

Tuorein esimerkki saatiin 19.12.2010, jolloin kylmää ilmaa virtasi keskitroposfäärin solan myötä kaakosta etelärannikolle. Tähän matalapaineeseen liittyi laaja-alaisia sateita, mutta niiden jälkeen ”lake-effect” lumisateet jatkuivat otollisten tuulten vallitessa useiden tuntien ajan. Alla on tutka-animaatio lauantai-illasta maanantaiaamuun viiden minuutin kuvavälillä. Pääkaupunkiseutu löytyy kuvan keskivaiheilta missä on asematietoja tiheimmillään.

Lähde: Helsinki Testbed

Helsingin Kaisaniemessä lunta satoi vuorokaudessa sunnuntain aamukahdeksan havainnosta maanantain vastaavaan ajankohtaan mennessä 22 cm. Tämä arvo jää tilastoihin. Nykyään kuitenkin havaintoja saadaan 10 minuutin välein ja niinpä voidaan laskea, että vuorokaudessa lunta tuli sunnuntain vastaisesta yöstä alkaen noin 33-34 cm. Media on ollut erittäin kiinnostunut Helsingin lumitiedoista jo monen viikon ajan ja niin kävi tälläkin kertaa. Ennätyshakuinen lehdistö haki ennätystä liiankin innokkaasti. Helsingin Kaisaniemen joulukuun lumiennätys on 70 cm vuodelta 1915. Maanantain vastaisena yönä 10 minuutin välein tehty automaattimittaus sai Kaisaniemen lumen syvyydeksi 71 cm. Tästä heti innostuneena tehtiin isot otsikot, että lumiennätys on mennyt rikki. Virallisesti Ilmatieteen laitos ottaa tilastoihin mukaan vain 06 UTC (kahdeksalta Suomen talviaikaan) tehdyn havainnon. Tämä siitä syystä, että vain tähän aikaan vuorokaudesta on muinoin tehty lumihavaintoja. Jotta nykyiset havainnot ovat vertailukelpoisia vanhojen kanssa, tulee ennätyksiä vertailtaessa käyttää vain tuota 06 UTC havaintoa. Maanantaiaamun aikana tuuli ja hötöisen pakkaslumen painuminen laskivat lukemaa niin, että viralliseksi lumihavainnoksi jäi 67 cm.

Jotkin lehdet alkoivat heti etsimään syyllistä kun ennätystä ei syntynytkään. Jopa hieman koomisesti Kaisaniemen mittaria syyllistettiin ja siitä otettiin kuvia kuin vankilan tunnistusrivissä. Mittari on todennäköisesti mitannut aivan oikein omien epävarmuusrajojensa mukaisesti. Ennätystä ei vain syntynyt, koska ennätykseksi lasketaan vain 06  UTC mittaus ja tässä tapauksessa lumikin käyttäytyi aamun aikana luonnollisesti – lumen syvyys ei pysynyt vakiona, vaan se hieman pieneni painovoiman ja tuulen yhteisvaikutuksesta.

Helsingin lumen syvyyksiä

Kaikkien lööppien lumikaaosotsikoiden keskellä tulee muistaa, että lumen syvyys on suuressa osassa maata tällä hetkellä lähellä normaalia, tai jopa hieman se alle. Helsingissä sen sijaan mennään poikkeuksellisissa lukemissa. Alla on kuvaaja, jossa on tämän talven päivittäiset lumen syvyyshavainnot toistaiseksi, viime talven havainnot, 1971-2000 keskiarvo sekä mittaushistorian korkein päivittäislukema (1893 lähtien pois lukien vuodet 1903-1910). En mene takuuseen alla olevan kuvaajan tiedoista, sillä se on melko nopeasti kyhätty. Kuvan saa isommaksi sitä klikkaamalla.

Tiedot: Ilmatieteen laitos

Kuluva talvi on siis toistaiseksi ollut huomattavasti lumisempi kuin pitkän ajan keskiarvo. Vaikka monelle viime talvi tuntui olevan luminen, tämän vuoden alkutalvi on selvästi voitolla. Kaisaniemen korkeimpiin päivittäisiin lumen syvyyksiin verrattuna ollaa tällä hetkellä aivan kärkipään tuntumassa. Kuitenkin yksittäisten päivien vertailu tämän talven ja menneiden vuosien suurimpien lukemien välillä ei ole oikein mielekästä. Kuten kuvaajasta nähdään, maanantai 20.12.2010 pitäisi kärkipaikkaa kyseisen päivän havainnoista, vaikka  kuitenkin tulee muistaa, että tätä korkeampiin lukuihin on päästy muinoin jo aikaisemmin talvella.

Miltä joulun sää näyttää?

Joulun säästä on uutisoitu jo vaikka mitä. Tällä hetkellä (tiistaina illalla) näyttää lähiviikko karkeasti ottaen seuraavalta:

 • Sää kylmenee lähipäivinä kun korkeapaine valtaa alaa ja tuulet heikkenevät. Pakkasta on keskiviikkona/torstaina yleisesti -20 astetta, paikoin mennään -30 asteeseen.
 • Jouluaaton vastainen yö on erittäin kylmä. Pakkasta on suuressa osassa maata noin -25 astetta, paikoin maan keskivaiheilla jopa -30..-35 astetta.
 • Jouluaatto on hyvin kylmä etenkin maan keskiosassa. Pakkasta on päivälläkin yleisesti -20 astetta, paikoin ehkä jopa -30 astetta. Lauhinta on Pohjois-Lapissa (-10 astetta).
 • Paikallisia lämpötilaeroja syntyy etenkin mahdollisen alapilvisyyden myötä  (jota on vaikea ennustaa).
 • Jouluaattona tai viimeistään joulupäivänä etelässä tuuli alkaa hiljalleen voimistua ja se nostaa pakkasen purevuutta selvästi.  Etelästä saapuvan rintaman ajoituksessa on kuitenkin vielä epävarmuutta.
 • Etelästä saapuu lumisadealue joskus lauantai-maanantai ajanjaksolla (epävarmuutta vielä paljon). Samalla sää lauhtuu etelästä alkaen.
 • Lämpötilat näyttäisivät pysyttelevän pakkasen puolella koko maassa joulun jälkeenkin, mutta välillä saatetaan liikkua vai hieman pakkasen puolella. Lumipeitteeseen on tulossa lisäystä.

 

Tällaisia asioita tällä kertaa. Seuraava päivitys on väliviikolla. Nyt toivottelen kaikille lukijoille mukavaa ja rauhallista joulua!

Mainokset
 1. Jani
  22/12/2010 05:22

  Hyvää ja Rauhallista Joulunaikaa Paulille! Kiitoksia sääpäivityksistä! :))

 2. 22/12/2010 06:26

  Kiitoksia taas tästä. Oikein mukavaa joulunaikaa!

 3. Matlock
  22/12/2010 08:25

  Hyvää Joulua ja kiitos mainiosta blogista!

 4. Nimetön
  22/12/2010 10:27

  Kiitos näistä sääpäivityksistä. Näitä lukemalla luulen oppivani ymmärtämään erilaisia sääilmiöitä. Parempi tämä Paulin blogi on kuin TV:n säätiedotukset 🙂
  Hyvää Joulua.

 5. sivusta seuraava
  22/12/2010 12:36

  Yksin lehdistöä en syyttäisi, kun kerran ilmatieteen laitos omilla julkisilla sivuilla ilmoittaa tuon 10min välein päivittyvän lumensyvyyden. Ei toimittaja voi millään tietää tai arvata, että vain aamulla tasan klo08 havaittu lukema kelpaa tilastoihin. Ja mitä tulee ennätyksen hakemiseen liian innokkaasti, uutisointi nyt vain on muuttunut nyky-yhteiskunnassa erittäin nopeaksi, väistämättä siinä juttujen luotettavuus kärsii. Ja kun yksi uutisoi jotakin, niin muut kopioi heti perässä, näin väärä uutinen voi levitä laajalle.

 6. Sami
  22/12/2010 12:59

  Samoin täältä Paulille ja kaikille lukijoille oikein rauhaisaa joulua.
  Päivitän vielä tilanteen ja ennusteen koskien jyväskylän lämpötilaeroja 17.11 eteenpäin vuosien 2006 ja 2010 välillä…21.12 päivän jälkeen ero on 35 päivän ajalta 14,4 astetta ja aattona ero voi olla jopa 15,3-15,5 astetta. Tätä eroa pitää seurata aina tuonna 19.1 saakka, koska 25.12.06-19.1.07 välisen ajan keskilämpötila oli vain vaivaiset -1,6, sitten alkoi kylmyys.

 7. Jykä
  22/12/2010 12:59

  Nyt kun tuota lunta tosiaan satoi reilussa vuorokaudessa sen 33-34 cm, niin hiukan ihmetyttää, että sadesumma Helsingin Kaisaniemen mittausasemalla on samalta ajalta vain n. 10 mm. Yleensähän lumikertymä senteissä on aika lähellä sama kuin sadesumma milleissä? Anyway, tätä blogia on kiva seurata. Hyvää joulua siis. 🙂

  • Lasse
   23/12/2010 01:01

   Yleensä mitä kylmempää, sitä hötömpää lunta. Pidän hyvinkin mahdollisena että tietty sadesumma voi antaa kolminkertaisen lumensyvyyden hötönä verrattuna kompaktiin lumeen. Toinen asia on, että lumisateen mittaus on ongelmallista. Mittauspöntön ympärille syntyy pyörteisyyttä, joka vie hiutaleet pöntön ohi. Mitattu vesimäärä on yleensä siis todellista pienempi. Aikaisemmin taidettiin käyttää talvisateiden kuukausisummissa empiiristä korjauskerrointa, jolla virhe pyrittiin oikaisemaan. En tiedä miten asia on nykyään, pönttöjen muotoilua on myös kehitetty. Ilmava lumi painuu myös reilusti kasaan. Tällä hetkellä on molemmilla Helsingin mittauspisteillä enää 54cm, vaikka on satanut vähän lisääkin. Ilmeisesti sentit pyrkivät kohti tuota vastaavuutta 10mm vettä == 10cm lunta. On myös muistettava että kaikki aikaisempi lumi nyt myös on tullut kuivana eli siinäkin on painumisvaraa. Mitä syvempi kinos sitä suurempi vesiarvo tarvitaan jokaista lumisenttiä kohti. Ääripää on jäätikkö, joka on vain hiukan paksumpi kuin vastaava vesimäärä.

   Vaikka en olekaan hydrologi, miellän satanutta lunta miuluummin sen vesiarvon mukaan kuin sentteinä. Se on kuitenkin se, joka loppupeleissä ratkaisee, esim miten paksu kevään hanki tulee olemaan. Tai paljonko lunta on kuskattava kaduilta (kiloina) (volyymikin seuraa aika tarkkaan vesiarvoa koska työkoneet joka tapauksessa pakkaavat hötölumenkin tiiviiksi). Tätä lähestymistapaa myös Esko Kuusisto käyttää tämän päivän Hesarissa sivulla A11 (ainakin minun painos).

   7.12. oli muuten hurja lumikuuro Helsingissä kun yhden tunnin aikana tuli Kaisaniemessä melkein 8mm sademäärältään ja Kumpulassa melkein yhtä paljon. Eli käytännössä sama määrä kuin tässä viimeisessä myräkässä vuorokaudessa.

 8. Otso
  22/12/2010 13:23

  Hyvää Joulua ja kiitos erittäin mielenkiintoisesta blogista!

 9. Matemaatikko
  22/12/2010 13:52

  Minullakin linkki tänne on talletettu Favorites-kansioon, oikein hyvä blogi.

  Pieni yllä olevaan sääennusteeseen liittyvä pähkinä: kun on 30 astetta pakkasta, niin lämpötila on -30 astetta. Mikähän on lämpötila, kun on -30 astetta pakkasta?

 10. Jukka
  22/12/2010 14:17

  Onko tietoa, mikä on toiseksi suurin joulukuun mitattu lumensyvyys Helsingin Kaisaniemessä? Ja jos siihen saatiin nyt uusi tulos, mikä oli edellinen ”lähes ennätys”.

 11. Keke
  22/12/2010 17:23

  SUPER-JOULUA !!! ja MEGA-HYPER-UUTTA VUOTTA
  Kaikille säädyille,kun supermyrsky ei näytä iskevänkään meille.
  Jospa sittenkin tai sit EXTREME-PAKKASET.

 12. 22/12/2010 18:56

  Alas Kaisaniemen mittari! Muuten lämmintä Joulua!

 13. Kari
  23/12/2010 09:35

  Hyvää joulua ja kiitokset erinomaisesta blogista.

 14. Matti
  24/12/2010 13:18

  Hyvät Joulut täältä myös ja kiitokset maailman parhaasta blogista!

 15. Sami
  24/12/2010 16:33

  Nyt täällä jyväskylässä jännitetään vain sitä tuleeko tästä toiseksi kylmin joulukuu 1961 vuoden jälkeen…todennäköisesti(kylmin 1978 -15,9, toiseksi kylmin 1967 -13,4, 24.12 mennessä tänä joulukuuna n.-14,1)

 16. Sami
  25/12/2010 21:11

  Kylmä sää näyttäisi jatkuvan ensi vuoden puolelle ja myös NAO sukeltamassa jälleen vuodenvaihteen jälkeen.

 17. Janne S
  26/12/2010 22:39

  http://www.nytimes.com/2010/12/26/opinion/26cohen.html ja http://dust.ess.uci.edu/rjallen/Publications_files/AllenZeJGR10.pdf
  Pitääkö syytä ”lumikaaokseen” hakeakin Siperiasta, tarkemmin sanottua lisäntyneestä sadannasta ja syksyisestä albedosta?

  Tammikuun alun polaaripyörre muuten näyttää taas jänskältä 10hPa:n lämpötilojen ja 100hPa:n korkeuksien suhteen, ainakin 25.12. ECMWF-ennusteessa. GFS on samansuuntainen. Näillä näkymin säitä pitelee tammikuussakin. 🙂

 18. Sami
  27/12/2010 12:24

  Jyväskylän tämän vuoden keskilämpötila tulee oleman 2,2 astetta(1971-2000 k-a 2,9), Jos kesä olisi ollut normaalilämpöinen niin keskiarvo olisi painunut 1,6 paikkeille. Vuosi tulee olemaan ainakin jyväskylässä kylmin sitten vuoden 1987. Mielenkiintoa siis riittää ensi vuodeksi, oliko tämä poikkeusvuosi, onko tämä tulevien vuosien taso vai mennäänkö vielä alaspäin.

  • 27/12/2010 12:51

   Joo, mielenkiintoa kyllä riittää. Nyt näyttää ainakin tammikuu alkavan ihan kunnon pakkasilla (kylmä pisari jää Skandinavien päälle ”puristuksiin” kahden blocking-korkean väliin), tosin lumipyryjäkin saattaa välillä liikkua Suomea viistäen. Jännästi GFS-malli on yrittänyt voimistaa länsivirtausta yli viikon ennusteissa jo pidemmän aikaa, mutta joutunut toistaiseksi aina perääntymään niissä. Ehkä malli yrittää väkisin muuttaa säätyyppiä viime vuosikymmenten klimatologiaan…

   Voi muuten Itämeren jäätilanne kehittyä tätä menoa muistuttamaan 1987 tilannetta, jolloin Itämeri jäätyi käytännössä kokonaan. Mielenkiintoista nähdä, miten nykyinen suuri laiva määrä selviäisi tällaisesta…

 19. Janne S
  27/12/2010 13:45

  Pauli, yksi kommenttini taitaa taas olla spämmifolderissa?

 20. Sami
  27/12/2010 17:27

  Ilmatieteenlaitos julkaisi helsingin joulukuun keskiarvo käyrät tapaniin asti, niiden perusteella helsingin joulukuun keskilämpötila tulee olemaan -8,2…-9,2, joten vuosikeskilämpötila tulee olemaan helsingissä 4,97-5,05(1971-2000 keskiarvo 5,6). Jos Turun joulukuun poikkeama on samansuuruinen kuin helsingin niin turun vuosikeskilämpötila on 4,25-4,35(71-00 5,2).

 21. Teemu
  27/12/2010 22:44

  Henri :Joo, mielenkiintoa kyllä riittää. Nyt näyttää ainakin tammikuu alkavan ihan kunnon pakkasilla (kylmä pisari jää Skandinavien päälle “puristuksiin” kahden blocking-korkean väliin), tosin lumipyryjäkin saattaa välillä liikkua Suomea viistäen. Jännästi GFS-malli on yrittänyt voimistaa länsivirtausta yli viikon ennusteissa jo pidemmän aikaa, mutta joutunut toistaiseksi aina perääntymään niissä. Ehkä malli yrittää väkisin muuttaa säätyyppiä viime vuosikymmenten klimatologiaan…
  Voi muuten Itämeren jäätilanne kehittyä tätä menoa muistuttamaan 1987 tilannetta, jolloin Itämeri jäätyi käytännössä kokonaan. Mielenkiintoista nähdä, miten nykyinen suuri laiva määrä selviäisi tällaisesta…

  Itse olen GFS:n osalta huomannut saman. Olisi hyvä, jos jostain saisi selitystä, mikä on ylläpitänyt parin viimevuosikymmenen aikana voimakasta länsivirtausmallia juuri talvisin päällä? Siitä on aika vähän ollut keskustelua.

 22. maa
  28/12/2010 21:30

  Varmaan sinne säämallin koodiin pistetään väkisin jotain kertoimia, että saataisiin mahdollisimmin oikeanlaisia ennusteita. Vaikka näille ”kertoimille” ei olisi mitään fysikaalista perustetta. Nyt on 20 vuotta ollut melko voimakas länsivirtaus, niin hyvinhän tuo on yleensä toiminut. Mutta ei enää!

  Nyt ei kannata mihinkään lauhtumisiin uskoa yli 5vrk ennusteissa, joulun jälkeen piti mallien mukaan olla lähes nollakeliä. No nyt on Oulun läänissä -30 ja kohta etelässäkin -20. Minun mielestä on erittäin todennäköistä, että talvi jatkuu kylmänä maaliskuulle saakka, ihan sama mitä yli 5vrk ennusteet sanoo. Jännitettävää on lähinnä on siinä, saadaanko talvien 1985 ja 1987 toisinto tai jopa niitäkin kylmempi talvi. Ja niille jotka eivät näitä talvia muista, niin vuodenvaihteessa 2002-2003 saimme kokea parin viikon jakson näitä tosipakkasia.

 23. Werkku
  29/12/2010 19:02

  LOISTAVA BLOGI! KIITOS. Hyvää uutta vuotta ja uusia säitä 😀

 24. Jani
  30/12/2010 05:59

  Hyvää ja Menestyksellistä Uutta Vuotta 2011 Paulille ja kaikille sivustolla kävijöille! 🙂

 25. Sami
  30/12/2010 13:19

  Seija on täysin oikeassa tuossa iltapäivälehtien superhyper lööpeistä, mutta eihän ne lehdet välitä siitä mitään, tästä kun hiljalleen liu’utaan alaspäin niin kohta jo -1 on hirmupakkasta heidän mielestään.

  Ilmatieteenlaitos myös julkaisi yllättäen ennen kuunvaihdetta jo joulukuun ja vuoden tilastot. Kuukausikeskiarvot tulevat lienee vasta ensi viikolla, olisi aika mielenkiintoista jos 1,5 päivää ennen kuun loppua ilmoitettaisiin viralliset lukemat. Joulukuu on ilmatieteenlaitoksen mukaan 3.kylmin 50 viime vuoden aikana. En ole varma tarkoittivatko koko suomea vai etelä-ja keski-suomea. Jyväskylässä joulukuu jokatapauksessa on toiseksi kylmin vuoden 1978 jälkeen viimeisen 50 vuoden aikana.
  Vuoden keskilämpötila myös tulee odotetusti olemaan alin sitten vuoden 1987.

  1930-luku oli tosiaan edellinen hyvin lämmin vuosikymmen…saas nähdä ollaanko tässä nyt talvisodan aikoja elämässä. 1930-luvulla oli muutama hyvin lämmin vuosi, pohjoisessa jopa kolme, 1940-luvun alussa tultiin ryminällä alas, käykö nyt samoin?
  Jyväskylän osalta ainakin viiva on aika suoraa alaspäin…vuosien keskilämpötilat 2008 4,6, 2009 3,5, 2010 2,2tai2,3.

 26. Jani
  30/12/2010 19:39

  Hyvä Seija, Best.. muutenkin ollut Seija esiintymisellään parhaita meteorologeja.
  Mihin Anne B on hävnnyt sää karttojen äärestä tv:ssä??
  Kaikille Meteorologeille Hyvää Uutta Vuotta 2011!

 27. Sami
  31/12/2010 18:30

  Tässä vähän nippelitietoa jyväskylän vuoden 2010 lämpötiloista: Kuukausien loppupuolet olivat selvästi alkukuukausia kylmempiä…1-10pv 3,15, 11-20pv 2,51, 21-31pv 0,89. 1-15pv 3,19, 16-31pv 1,27. Vuorokauden keskilämpötila oli +20 tai yli/-20 tai alle 46päivänä, +18tai yli/-18 tai alle 73päivänä, joka on aika hurja määrä. -18 tai alle keskilämpötila oli 30 päivänä, +18 tai yli 43 päivänä.

  Joulukuun virallisia lukemia siis odotellessa…pian onkin hirmu urakka taas edessä, kaikki tilastot jotka ovat perustuneet poikkeamaan 1971-2000 täytyy muuttaa 1981-2010 poikkeamaan. En tiedä onko enää järkeä vuosia 1961-70 laittaa samaan taulukkoon.

 1. No trackbacks yet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: