Talvi tuli ryminällä Eurooppaan

Terminen talvi alkoi suuressa osassa maata hieman tavanomaista myöhemmin, mutta sitten kun se alkoi, se alkoikin ryminällä. Huolimatta lämpimästä alkukuusta, marraskuun keskilämpötila jäi koko maassa pitkän ajan keskiarvon alapuolelle.

Marraskuu oli tavanomaista kylmempi

Suurin lämpötilapoikkeama kylmään suuntaan oli Länsi-Suomessa ja suuressa osassa Lappia. Näillä alueilla marraskuu oli laajalti vähintään -2,5 astetta tavanomaista kylmempi. Lähimpänä keskiarvoa oltiin idässä ja paikoin etelässä, kuitenkin noin -1..-2 astetta keskiarvon alapuolella.

Paikkakuntakohtaisia marraskuun pakkasennätyksiä rikottiin mm. Hämeenlinnan Lammilla, Tampere-Pirkkalassa ja Maarianhaminassa.

Marraskuun lopulla oli kyllä aineksia pakkasennätysten rikkoutumiseen laajemmaltikin, sillä Suomessa oli välillä ennätyksellisen kylmää ilmamassaa ja jos vain tuuli olisi ollut tyynempi ja pilvisyys vähäisempää olisi pakkasennätykset paukkuneet monilla asemilla.

Kylmää ilmaa virrannut pitkälle Eurooppaan

Suomi ei ole ainut paikka Euroopassa jossa hytistään tavanomaista kylmemmissä lukemissa. Uutisissa on mainittu kuinka lunta on satanut aina Espanjassa saakka ja kuinka rankat lumisateet ovat pahasti haitanneet eri liikenteen muotoja mm. Saksassa sekä Britanniassa. Jälkimmäisessä lunta on paikoin mitattu epävirallisesti jopa puoli metriä. Tämä on hyvin epätavallista näin varhaisessa vaiheessa talvea.

Jos halutaan tietää, että mihin kylmyys on suhteellisesti pahiten iskenyt, voidaan tarkastella esimerkiksi ilmamassan lämpötilan poikkeamaa pitkän ajan keskiarvosta marraskuun lopun osalta.

Kuva: ESRL/NOAA

Ilmamassan lämpötilan poikkeama marraskuun viimeisellä viikolla

Kuvasta nähdään kuinka suhteellisesti kylmin ilmamassa on valunut Siperiasta Skandinavian kautta kohti Länsi-Eurooppaa ja aina Iberian niemimaalle saakka. Toisaalta lämpimän ilman on täytynyt mennä jonnekin muualle ja se onkin päätynyt Grönlannin tienoille. Esimerkiksi Grönlannin pääkaupungissa Nookissa mitattiin kuun 21. päivä jopa +15,8 astetta. Euroopassa lämpimin kolkka löytyy itäiseltä Välimereltä, jossa on liikuttu hellerajan tuntumassa.

Syitä kylmään ilmaan pohdittiin edellisessa päivityksessä sekä lukuisissa kommenteissä (näistä suuri kiitos!). Oli syy alunperin mikä tahansa, loppujen lopuksi kylmyyden on ratkaissut koillisesta puhaltanut tuuli, joka on tuonut mukanaan tuota polaarista, paikoin jopa arktista ilmamassaa.

Kuva: ESRL/NOAA

Tuulen suunnan ja nopeuden (vektori) poikkeama marraskuun viimeisellä viikolla

On siis täysin selvää, että epätavallisen voimakas itäkoillinen tuuli on vaikuttanut Suomen säähän marraskuun lopulla. Samainen kylmä putki on jatkunut meiltä Brittein saarille saakka. Vuodenaikaan nähden hyvin kylmä ilmamassa on virrannut reippaan itätuulen saattelemana Pohjanmeren yli. Tällöin merestä mukaan tarttunut lämpö ja kosteus ovat saaneet aikaan sankkoja lumikuuroja, jotka ovat tuoneet runsaasti lunta etenkin Brittein saarten itärannikolle. Samaa ilmiötä on esiintynyt mm. Ruotsin sekä Viron rannikolla. Virossa  onkin rikottu paikoin marraskuun kylmyys- ja lumiennätyksiä. Vanakülassa on mitattu ennätyksellisiä 46 cm kinoksia ja Tallinnassakin 30 cm.

Lisäystä ”kylmät talvet yleistyvät tulevaisuudessa”-aiheeseen

Edellisessä päivityksessä kirjoitin hieman koskien Potsdamin ilmastoinstituutin artikkelia, jonka mukaan kylmien talvien todennäköisyys kolminkertaistuu tulevaisuudessa (tai näin asia ainakin uutisoitiin). Helsingin yliopiston ilmastotutkija ja dosentti Jouni Räisänen kommentoi tätä artikkelia henkilökohtaisessa tiedonannossa ja hän muistuttaa, että artikkelissa tutkittiin ainoastaan Barentsinmeren ja Karanmeren jääpeitteen vähentämisen vaikutusta ilmastoon. Tällöin kaikki muut globaalin ilmastonmuutoksen vaikutukset jäävät tutkimuksesta pois. Räisänen vetää yhteen artikkelin tulokset:

”Kun jääpeite tarkasteltavalla alueella vähenee 100%:sta 80%:iin, länsituulet Euroopassa hieman voimistuvat ja talvet leudontuvat. Kun jäätä edelleen vähennetään 40%:iin, sen sijaan itävirtaus voimistuu ja talvet kylmenevät. Kun jää hävitetään kokonaan, länsivirtaus taas voimistuu ja talvet siksi lauhtuvat.”

Yksiselitteisesti tästä ei siis voisi vetää johtopäätöstä, että kyseisten alueiden hupeneva jääpeite laukaisee viilentymisen pohjoisilla mantereilla kuten mediassa uutisoitiin. Räisänen pohtii lopuksi:

”Miten jääpeitteen hupeneminen vaikuttaa yhdessä kasvihuonekaasujen lisääntymisen aiheuttaman globaalin ilmastonmuutosten kanssa? Sen perusteella, mitä olemassa olevista skenaariosimulaatioista voi päätellä, artikkelissa esiin nostettu mekanismi todennäköisesti häviää kaiken muun sekaan.  Malleissa talvien keskilämpötila nousee reilusti 2000-luvun loppua kohti. Lisäksi talvilämpötilojen vuosienvälinen vaihtelu pienenee jonkin verran, mikä sekin vähentää kylmien talvien osuutta. Yleensä ottaen myös talviset länsivirtaukset hiukan voimistuvat mallisimulaatioissa, vaikkei tämä muutos kovin iso olekaan.”

Yhteenvetona voisi jälleen sanoa, että tieteellisistä artikkeleista tehtyihin uutisiin kannattaa aina suhtautua varauksella. Uutisissa usein yksinkertaistetaan asioita, jolloin tutkimuksiin liittyvät tärkeät yksityiskohdat jäävät mainitsematta.

Sää jatkossa?

Jouluun on vielä useampi viikko ja vielä ei valkeaa joulua uskalla ennustaa vaikka siihen hyvät mahdollisuudet onkin. Lähimmän viikon aikana säässä ei suurta muutosta ole näköpiirissä vaikka kaikkein kirpeimmät pakkaset hiukan hellittävät. Ei ole täysin mahdotonta, että välillä voidaan käväistä rannikkoseuduilla nollan tienoilla, mutta etelässäkin pysytellään pääosin -5..-10 asteen tienoilla. Lapissa lämpötilat alkavat alun lauhan jakson jälkeen jälleen laskemaan reippaampiin pakkaslukemiin.

PS.

Torstaina kannattaa vilkuilla Ilmatieteen laitoksen sivuille. Siellä saattaa nähdä jotain uutta…

ääpeite tarkasteltavalla alueella vähenee 100%:sta

80%:iin, länsituulet Euroopassa hieman voimistuvat ja talvet

leudontuvat. Kun jäätä edelleen vähennetään 40%:iin, sen sijaan

itävirtaus voimistuu ja talvet kylmenevät (kuvan 3 keskimmäinen

sarake). Kun jää hävitetään kokonaan, länsivirtaus taas voimistuu

ja talvet siksi lauhtuvat.

Mainokset
 1. Sami
  02/12/2010 00:47

  Kyllä minä uskallan jo joulun sään ennustaa, ei siitä ainakaan mitään mustaa joulua ole tulossa mihinkään päin suomea. Puoleen kuuhun asti kaikki ennusteet lupaa pari astetta keskimääräistä kylmempää. Jos vetoa pitäisi lyödä niin kyllä euroni pistäisin erittäin kylmän joulun puolesta kuin mustan ja loskaisen.

  On kyllä ollut kokonaisuutena mielenkiintoinen säävuosi, kaikkea on sekaan mahtunut. Ja kiinnostus ei onneksi lopu tähän, nyt jännitetään kuinka kylmä tästä talvesta oikein tulee, tulisiko pykälän vielä kylmempi kuin viime talvesta. Eihän tässä ole kuin 89 päivää enää jännitystä jäljellä. Itse rehellisesti toivon että tänne Jyväskyläänkin saataisiin -40 asteen pakkanen. En ole lapin suunnalla liikkunut niin en ole moista kokenut ikinään. Silloin 1985-87 ei tarvinnut kouluun mennä kun oli jotain -38 pakkasta, eipä sitä oikein nenäänsä ulos silloin halunnut työntää, nyt vois jo kokeilla.

  • Tuomo T.
   02/12/2010 08:23

   En mäkään laittaisi vielä rahojani likoon valkean joulun puolesta. Vesisade vie tosiaan näin huteran lumipeitteen nopeasti mennessään. En myöskään usko, että tästä talvesta tulisi kokonaisuudessaan erityisen kylmä. Viimeistään tammi-helmikuussa tulee todennäköisesti viikkojen lauhoja kausia ja lumetonta Etelä- ja Länsi-Suomeen. Veikkaan koko talven poikkeamaksi 1-2 astetta keskiarvojen yläpuolelle.

 2. 02/12/2010 06:59

  Itse en uskalla vielä arvailla joulun valkoisuudesta mitään. Vaikka puoleen kuuhun asti olisi kylmää, ei se vaadi kun pari päivää vesisadetta ja nuo lumet on mennyttä.

 3. 02/12/2010 10:36

  Torstaina kannattaa vilkuilla Ilmatieteen laitoksen sivuille. Siellä saattaa nähdä jotain uutta…

  Todellakin! Ulkoasu on ainakin ihan uusi. Täytyypä katsoa onko sisältöön tullut parannuksia.

 4. Sami
  02/12/2010 10:44

  Mistä sitä vesisadettakaan ennen joulua nyt siinä mitassa tulisi kun koko eurooppa on kylmyyden kourissa? Lappiin on nyt tullut suojasäätä kun jäämerta pitkin on lauhaa ilmaa liikkunut mutta ei tuolta lounaan suunnalta ole odotettavissa mitään lauhojen tuulten matalapainesarjaa. Aika rohkea veikkaus Tuomolta että kylmyys taittuisi tammikuussa. No, eihän meistä kukaan näitä täysin varmasti voi sanoa. Minä veikkaan jyväskylän joulu-tammikuun keskiarvoksi -11…-13,(k-a -7,7. viime talvi -12,2). Jos poikkeama on lämpimämpään suuntaan niin se on minulle yllätys. Tilanne vaikuttaa niin paljon samalta kuin viime talvena.

  Mikähän tuo uutuus laitoksen sivuilla on?…jännittävää

  • Tuomo T.
   02/12/2010 11:35

   Mun mielestäni on taas paljon rohkeampaa sanoa, että kylmyys jatkuisi koko talven. Viime vuosihan oli melkoinen poikkeus. Keskivertotalveenkin kuuluisi lauhoja jaksoja.

   Mun mielestäni on siis paljon todennäköisempää, että tänä vuonna palataan ”normaalimmalle” tasolle, eli pakkasputket eivät jatku. Esimerkiksi talvella 2001-02 talvi alkoi kunnon paukkupakkasilla vielä joulukuussa, mutta tammikuu oli pari astetta ja helmikuu peräti viisi astetta keskimääräistä lämpimämpi.

   Helsingissähän on liian tyypillistä se, että välillä on pakkasta ja seuraavat pari viikkoa sataakin vettä ja räntää.

   Pauli – milloin tulevat uudet keskilämpötilojen vertailuluvut, siis milloin otetaan käyttöön vertailujakso 1981-2010?

   • 02/12/2010 12:20

    Uusi vertailujakso tulee käyttöön ensi vuoden alkupuoliskolla. Tarkkaa päivää ei vielä pystytä sanomaan.

   • Sami
    02/12/2010 13:57

    Tiedätkö Tuomo kuinka usein on käynyt niin että on tullut se ensimmäinen kylmä talvi, seuraavana talvena joulukuu on pari astetta keskimääräistä kylmempi ja sitä on seurannut lauha tammikuu?

 5. Jykä
  02/12/2010 10:54

  Yhtä juttua minä ainakin jään kaipaamaan, enää ei pääse paikallissään (Helsingin) kautta Testbedin sivuille.

 6. Sami
  02/12/2010 11:05

  Jaa että semmoinen muutos…kuukauden keskilämpötilan laskeminen on ainakin nyt huomattavasti vaikeampaa laskea paikallissään käyristä kuin ennen uudistusta. Nuo aikavälit on niin suuria että tosi haaste on se oikea lukema takautuvasti osata ottaa, varsinkin jos lämpötilat heilahtelevat nopeasti.

  Muuten ihan siistin oloinen mutta vaatii kyllä vielä totuttautumista.

  • Sami
   02/12/2010 12:03

   Vielä menivät poistamaan jyväskylän taulukoista joissa ilmoitetaan kuukauden keskilämpötila. Nyt siellä on enää 4 paikkaa, helsinki, turku, oulu ja sodankylä. Aikamoinen on välimatka mistä ITL ei havaintoja ilmoita..600km. Pahasti ainakin minun näkökulmasta meni tämä uudistus mönkään.

   • Tuomo T.
    02/12/2010 12:11

    Hyvä pointti! Jyväskylä takaisin! Oulun ja Jyväskylän keskilämpötila on usein lähellä toisiaan, mutta ei niitä kuitenkaan voi verrata toisiinsa sääoloiltaan. Yksi palaute: ennen viiden vuorokauden ennusteen vieressä on lukenut kellonaika, jolloin ennuste on viimeksi päivitetty. Nyt kellonaikaa ei ole. Voisiko sen saada takaisin? Useimmille kävijöille sillä ei ole mitään merkitystä, mutta me ”friikit” olemme varmasti kiinnostuneita, kuinka tuore ennuste on kyseessä. Toisinaanhan ennuste saattaa muuttua aika rajustikin uuden ajon yhteydessä.

   • 02/12/2010 12:21

    Kyllä se päivityksen kellonaika siinä oikealla on.

 7. Tuomo T.
  02/12/2010 11:29

  Uudet sivut näyttävät nyt enempi niiltä sivuilta, joita on ollut jo käytössä esim. Ilta-Sanomissa tai Hesarissa. Vaatii tottumista, mutta eiköhän totu. Tärkeää olisi myös se, että tilastotiedot olisivat nopeasti löydettävissä. En vielä testannut miten helposti löytyvät.

  • Tuomo T.
   02/12/2010 11:36

   Kuukausitilastot löytyivät helposti, päivä pelastettu ;).

 8. Tuomo T.
  02/12/2010 12:26

  Niinpäs onkin kellonaika, Pauli! Olin liian hätäinen!

 9. Janne S
  02/12/2010 12:31

  Ei vieläkään tietoa epävarmuuksista FMI:n sivuilla. Muuten on ulkoasu parempi kyllä, ja infoakin enemmän.

  Ilmastopuolen asiat: voisi kai yhteenvetona sanoa että ovat niin monimutkaisia ettei näppituntumalta kannata paljon arvella, ja ettei oikein tiedetä mitä lokaalisti tapahtuu vaikka suuri mittakaava onkin hallussa – paitsi ainakin jäähän liittyvät prosessit heikommin.

  Jos kommenttien tulva jatkuu, ei haittaisi jos olisi erillinen kommentti-RSS-syöte.

  Kiitos Paulille blogin pitämisestä – tästähän on tulossa suosittu. 🙂

 10. 02/12/2010 12:56

  Kannattaa toiveet ja ideat laittaa suoraan Ilmatieteen laitokselle. Osaan asioista voin vaikuttaa, osaan taas en. Eli varmuuden vuoksi kannattaa lähestyä ”virallisia reittejä”.
  Toki keskustelua sivuista voi käydä täälläkin, mutta toiveet eivät täältä mene välttämättä oikeille tahoille.

  Jyväskylän tilastoista sen verran, että ongelma on hyvin kinkkinen ja se liittyy Jyväskylässä käytettyyn kahteen eri asemaan (kaupunki vs. lentokenttä). Laitan tästä asiaa vaikka myöhemmin.

 11. Sami
  02/12/2010 16:44

  Voiko todella kaupungin ja lentokentän lämpötilat poiketa liikaa toisistaan? Parinkymmenen kilometrin välimatka ei luulisi muuttavan keskiarvoja, kuinka paljon sitten kaupunkiolosuhteet nostavat lämpötilaa(tai siis aikanaan nostivat)? Toivottavasti tuo jyväskylän lentokentän poikkeama keskiarvosta pylväs sentään säilyy jotta siitä voi keskiarvon arvioida.

  • nimeTön
   02/12/2010 19:51

   En liikaa luottaisi niihin pylväisiin. Esimerkiksi marraskuun osalta keskilämpötila oli ennästystilastojen vuonna 1965 -6,4°C, vuonna 1967 +2,6°C, vuonna 1986 +2,3°C ja vuonna 2005 +3,0°C, kun jakson 1971-2000 keskiarvo oli vastaavasti -2,2°C. Pylväiden perusteella ero jakson 1971-2000 keskiarvosta oli puolestaan vuonna 1965 noin -5,5°C, vuosina 1967 ja 1986 noin +4,2°C ja vuonna 2005 noin +5,2°C. Eli vain vuoden 2005 osalta pylvään korkeus on linjassa taulukossa esitettyjen lukujen kanssa ja vuoden 1965 osalta virhettä on lähes puolitoista astetta. Muiden kuukausienkin osalta ovat pylväät (tai luvut) vastaavasti pielessä. Esim noi marraskuun tilastot näkee tuolta http://legacy.fmi.fi/saa/tilastot_65.html#6

   • 02/12/2010 20:21

    Tästä juuri on kyse (kts. edellinen viestini). Entisessä taulukossa oli yhdisteltynä sekä vanhan Jyväskylän kaupunkiaseman sekä lentokentän havaintoja (kaupunkiasema selvästi lämpimämpi kuin lentoasema). Nuo mainitsemasi lukemat (paitsi 2005 arvo) ovat tuolta lämpimämmältä kaupunkiasemalta kun taas uusilla sivuilla näytetään vain nykyään käytössä olevan lentoaseman havaintoja. Eli grafiikka on aivan oikeassa.

 12. 02/12/2010 16:55

  Tästä on siis kyse:
  —-
  Aiempina vuosina web-sivujamme on päivitetty lähinnä ajankohtaisen sääseurannan merkeissä, eikä suinkaan ajatellen, että näillä sivuilla kävijät haluavat tietoa myöhemmin erityisesti ilmastonmuutoksen takia. Niinpä taulukoissa on käytetty Jyväskylän asemia ilman tarkkoja paikannuksia.

  Jyväskylän säähavaintoasema on sijainnut ensin kaupungissa ja 1950-luvulta lähtien myös lentoasemalla Tikkakoskella. Kaupunkimittaukset loppuivat kokonaan 1900-luvun lopussa, joten 2000-luvulta lämpötilamittauksia on saatu vain lentoasemalta.

  Päällekkäisten havaintojen avulla lentoaseman tiedetään olevan Jyväskylän kaupunkihavaintoasemaa kylmempi. Jaksolla 1961–1990 ero vuosikeskilämpötilassa on 0,7 astetta (kaupunkiasema lämpimämpi). Historiallisia havaintoja ei siis pitäisi verrata suoraan nykypäivän havaintoihin, sillä havaintopaikka on erilainen. Esimerkkinä vuosi 1989: vuoden keskilämpötila kaupunkiasemalla on 5,39 astetta, mutta lentoasemalla vain 4,71 astetta.

  Tästä syystä johtuen käytämme Ilmatieteen laitoksen ilmastotilastosivuilla nykyään vain Jyväskylän lentoaseman havaintoja.
  —-
  Jyväskylän lentokentän poikkeama säilyy sivuilla ja siitä saa nopeasti arvioitua keskiarvon. Lisäksi ensi vuoden alusta lähtien kuukausittain ilmestyvä Ilmastokatsaus-lehti siirtyy nettisivuille PDF-muodossa ja se on ilmaiseksi ladattavissa. Siinä on menneen kuukauden sääjuttujen lisäksi myös kattavampi otos usean kymmenen havaintoaseman tilastoja, myös Jyväskylän lentoaseman kuukausikeskiarvo.

 13. Tuomo T.
  03/12/2010 08:17

  ”Ilmatieteen laitos on jo ennustanut joulun sään: http://www.voice.fi/index.php?mw=joulu+lampotila+meteorologit+twitter+&option=com_sbsarticle&tmpl=blog&cat=26&cid=21943

  Tai sitten toimittaja on mokannu :)”

  Olen itse toimittaja ja välillä mua hävettää kollegojeni työ. Ilmatieteen laitoksen Twitterissä lukee ihan selvästi, että ”Jouluna vrk ylin on keskimäärin etelässä +1..-2, keskiosassa 0..-4 ja pohjoisessa -3..-10 astetta.” Pitää olla aika dorka, joka lukee sen sääENNUSTEENA!

 14. Jukka
  03/12/2010 15:29

  Muutaman sivuston ennusteet povaa vain kylmenevää (e-suomessakin -15-20 astetta) joulua edeltäviksi 10 vrk:si. Tästä taisi tulla ihan totinen joulukuu, eikä penskojakaan tarvitse pukea adventtina kurahousuihin ja maanitella ulos riehumaan…

 15. Ilari Lehtonen
  03/12/2010 20:11

  Uskaltaiskohan sitä kommentoida välillä ihan omalla nimellä…

  Tuo havaintopaikan epäjatkuuvuushan ei ole ollut millään muotoa pelkästään Jyväskylän ongelma siinä IL:n nettisivuilla esitettävässä taulukossa. Helsingin Kaisaniemen havaintosarja nyt alkaa vuodesta 1829 ja havaintopaikka ei kai ihan hirveästi ole ajan saatossa vaeltanut. Samoin Sodankylän havainnot vuodesta 1908 alkaen ilmeisesti ovat suunnilleen samasta paikasta, vaikka IL:n sivuilta voi saada käsityksen, että asema olisi perustettu vuonna 1949. European Climate Assessmentin nettisivuilta vapaasti ladattavissa olevissa Sodankylän havainnoissa havaintopaikan ”lähdekoodi” on sama vuodesta 1908 vuoteen 1998 ja vaihtuu sitten sekä vuosien 1999 että 2005 alusta. Lapin sodan ajalta aineistossa on pieni epäjatkuvuuskohta, kun lämpötilahavainnot puuttuvat väliltä 15.9.-12.11.1944 ja sadehavainnot väliltä 16.9.1944-30.6.1945. On tuo ECA:n sivujen nimenomaan Sodankylän datasetti kyllä muutenkin hieman heikkolaatuinen ja arvelluttava. Mutta niistä havaintopaikoista, IL:n sivujen Oulun havainnot lienevät lentoasemalta, joka sijaitsee Oulunsalossa ja havainnot sieltä alkavat vuodesta 1953. Sitä vanhemmat havainnot ovat sitten jostain muualta. Turun havainnot ovat lentoasemalta vuodesta 1955 ja vanhemmat lähempää keskustaa lämpimämmiltä paikoilta. Poikkeuksena heinäkuu 2007, jolloin keskilämpötila esitettiin lentoaseman sijsta Artukaisista ja myös lokakuun katsaukseen oli aluksi lipsahtanut Artukaisten keskilämpötila, mutta tuo on näemmä sittemmin korjattu. Turussa Artukainen on lentoasemaa puolesta asteesta asteeseen lämpimämpi paikka, joskin ainakin sijainniltaan paljon lähempänä Turun historiallisia havaintopaikkoja. Yhteenvetona siis: IL:n sivuilla esittyjen viiden paikkakunnan keskilämpötilat ovat ainoastaan Helsingin ja Sodankylän osalta historiallisten havaintojen kanssa jokseenkin vertailukelpoisia.

  Sademäärätaulukoissa havaintopaikan vaihtelun vaikutus on varmaan vieläkin suurempi. Oulussa tuntuisivat ainakin sateet voimistuneen sen jälkeen, kun havaintopaikka vietiin aina tätä nykyä nähtävästi Siikajokeen kuuluvaalle Revonlahdelle asti.

  Tuolta Sodankylästä on muuten jotain vuotta 1908 vanhempiakin havaintoja olemassa, koskapa ennen vuotta 1999 eräissä lähteissä mainittiin Suomen kylmyysennätykseksi Sodankylässä helmikuussa 1862 (pvm ei tiedossa) mitattu -51,3°C.

  Itsenäisyyspäivän säätilastoissa lienee virhe, sillä ei kai Sodankylässä viime vuonna lumetonta ollut? Ei ainakaan lumikartan mukaan.

 16. Sami
  03/12/2010 22:52

  Kyllä nyt näyttäisi siltä että ainakin jyväskylässä mennään puoleen väliin joulukuuta asti sellaisen -10 asteen keskilämpötilalla eli 3-4 astetta normaalia kylmemmissä lukemissa. Tämä olisikin jo viides peräkkäinen talvikuukausi(marraskuut lasketaan mukaan) joka tulee olemaan jyväskylässä vähintään 2 astetta keskimääräistä kylmempi ja hyvin mahdollista on että tammikuusta tulee kuudes. Viides olisi jo ennätys sillä niin ei ole käynyt kertaakaan 1961 vuodesta lähtien.

 17. Matlock
  06/12/2010 23:24

  No nyt ainakin lunta piisaa, puolimetriä kohta etelässäkin. Ja lisää on luvattu. Ehkä se valkea Joulu tulee!

 18. Nimetön
  07/12/2010 08:11

  Matlock :No nyt ainakin lunta piisaa, puolimetriä kohta etelässäkin. Ja lisää on luvattu. Ehkä se valkea Joulu tulee!

  Lunta on reippaanlaisesti vain rannikkolla. Pohjois-Uudellamaalla hikisesti vain noin parikymmentäsenttiä..

  • Tuomo T.
   07/12/2010 08:15

   Aika usein sattunut tilanne alkutalvesta. Meren ollessa auki lumisateet voivat olla sankempia rannikolla mutta lopputalvesta lumipeite alkaa yleensä paksuuntua idässä ja pohjoisessa. Toki nyt on Helsingissä enemmän kuin kertaakaan 50 vuoteen tähän aikaan vuodesta!

 19. Sami
  07/12/2010 22:11

  Kyllä tuo helsingin joulukuun lumensyvyys ennätys menee rikki. Nyt viimeistään voidaan sanoa varmuudella että tämä vuosi tulee olemaan Suomessa 1971-2000 keskiarvoa viileämpi. viikonloppuna pitäisi taas alkaa kylmempi jakso, saas nähdä kuinka kylmää tulee…en millään usko että tämä olisi vielä se talven kovin pakkasjakso, eiköhän se tyypilliseen tapaan tule tammikuussa, mutta täysin mahdollista on että rannikkoa lukuunottamatta pakkasjakso voi kestää taas vaikka helmikuulle asti.

 20. Sami
  08/12/2010 17:54

  Kyllä näyttää komealta tuo NAO:n sininen miinuspylväs jo. http://www.cpc.noaa.gov/data/teledoc/nao_ts.shtml.

  1967 joulukuusta 1969 maaliskuuhun on edellinen vastaavan oloinen yhtämittainen miinusjakso. Tuossa taulukossa ei ymmärtääkseni näy ainakaan tämän vuoden loka-marraskuuta, joten aletaan olemaan jo lähellä ennätyspitkää miinusjaksoa. Hiukan yllätti ettei vuonna 1985 ja 1987 NAO-indeksi juurikaan pahasti pakkasella ollut mutta täällä oli huippukylmät talvet, ennätyspakkasia 1999 edelsi aika syvä miinusmerkkinen jakso, mutta siitä kuomaa hyvin että vuonna 1998 (ainakin jyväskylän) keskilämpötila on ollut viimeksi alle 1971-2000 keskiarvon ja 1998 juuri oli NAO:n edellinen isompi miinusjakso.

  Veikkaan että pitkään NAO:n pakkaslukemiin tulee loppu kevään aikana, se tarkoittaisi myös mahdollisesti sitä ettei enää kesä olisi mantereisen helteinen ja vuodesta voi tulla vielä tätäkin vuotta kylmempi, riippuu erityisesti tammi-maaliskuun säistä.

 21. Janne S
  08/12/2010 19:20

  Sikäli kuin tämän päivän ennusteita mitään ymmärrän, polaaripyörteen lähiviikot eivät näytä kovin terveeltä sen enempää AO:n kuin stratosfäärinkään näkökulmasta. Kommentteja?

  • 09/12/2010 17:07

   Näinhän se näyttää käyvän… Viikon päästä kun tuntuu se vähäinenkin polaaripyörre Arktikasta hajoavan totaallisesti, kun aivan käsittämättömän vahva korkeapaine muodostuu Pohjois-Atlantilta Grönlannin ja pohjoisnavan yli aina Alaskan rannikolle saakka. Polaaripyörre hajoaisi tässä tapauksessa neljään osaan, Eurooppaan, Siperiaan sekä Pohjois-Amerikan luoteis- ja koillisosiin. Kylmin ilma menisi sentään Siperiaan. Saa nähdä toteutuuko tuon korkeapaineen muodostuminen sellaisenaan, mutta kyllä se jo useamman päivän ajan on malleissa näkynyt. Tämä ainakin varmistaa valkoisen joulun koko maahan 🙂

 22. Sami
  10/12/2010 08:49

  Katsoin tutiempon sivuilta aikaisin alkaneita pitkiä pakkasjaksoja(jolloin lämpötila ei ole edes hetkellisesti noussut plussan puolelle) jyväskylässä…Tällä hetkellä näyttää että nykyisen pakkasjakson pituus on vähintään 36 päivää(17.11-22.12). Kaikilta vuosilta ei tietoja löytynyt, mutta ainakaan vuoden 1955 jälkeen niitä ei montaa ole…Edellisiä ovat 9.11-4.12.1993(26pv), 14.11-12.12.1985(29pv), 22.11.78-14.1.79(54pv). Vuoden 1965 marras-joulukuun tietoja ei ollut, silloin on moahdollista että olisi ollut pidempi pakkasjakso. Tuo vuoden 1978 ennätys siis rikkoutuu jos pakkasjakso kestää nyt 10.1 asti. Tämän vuoden pakkasjakso on jokatapauksessa aikaisimmin alkanut näin pitkä pakkasjakso ainakin 45 vuoteen.

  • Tuomo T.
   10/12/2010 09:07

   Kyllä tää edelleen vahvistaa sitä, että tää on ollut hyvin poikkeuksellinen säävuosi! Ensi vuodesta on ehkä taas odotettavissa tavallinen 1-2 astetta keskimääräistä lämpimämpi.

 23. Jykä
  10/12/2010 10:39

  Porvoossa vielä toissa päivänä mitattu puolen metrin hanki on yhtäkkiä kutistunut 16 cm:iin….

 24. Werkku
  11/12/2010 11:16

  Uutta päivitystä odotellen, tulevien päivien ja viikkojen säästä 😉

 25. Jani
  11/12/2010 11:31

  mie kans odottelen nyt uutta pävitystä.. kun näyttäs että vois tulla paukkupakkaset???

 26. Teemu
  11/12/2010 16:49

  Tuomo T. :Kyllä tää edelleen vahvistaa sitä, että tää on ollut hyvin poikkeuksellinen säävuosi! Ensi vuodesta on ehkä taas odotettavissa tavallinen 1-2 astetta keskimääräistä lämpimämpi.

  Miksi se on tavallinen, jos se on keskimääräistä lämpimämpi?

  • Tuomo T.
   12/12/2010 10:09

   Tähän kommenttiin liittyi vähän sarkasmia eli kuluneen 20 vuoden aikana melkein kaikki vuodet ovat olleet keskimääräistä lämpimämpiä, joten 1-2 astetta vuosien 1971-2000 keskiarvoa lämpimämpi vuosi olisi jo ”normaali” :). Ensi vuoden alussa otetaan muuten käyttöön vertailuarvoksi vuosien 1981-2010 keskiarvo. Se tulee olemaan joka kuukauden osalta varmaan useita kymmenyksiä korkeampi kuin 1971-2000 taso. Jännä nähdä, miten suurta lämpeneminen on ollut.

   • Ilari Lehtonen
    12/12/2010 22:09

    No esimerkiksi Jyväskylän osalta kuukausilämpötilojen keskiarvot jaksolta 1971-2000 siirryttäessä jaksolle 1981-2010 tulevat muuttumaan seuraavasti:

    tam: -8,5 -> -8,3
    hel: -8,7 -> -8,6
    maa: -4,0 -> -3,8
    huh: +1,4 -> +2,2
    tou: +8,7 -> +9,0
    kes: +14,0 -> +13,7
    hei: +16,0 -> +16,5
    elo: +13,7 -> +14,1
    syy: +8,2 -> +8,8
    lok: +3,2 -> +3,6
    mar: -2,2 -> -2,0
    jou: -6,4 -> -5,9 (vuosien 1981-2009 ka)

    Eli kesäkuuta lukuunottamatta kaikki kuukaudet kyllä ovat lämmenneet. Täytyy muistaa, että tässä on ainoastaan 10-vuotisjakso 1971-1980 korvattu jaksolla 2001-2010 eli 2/3 laskentavuosista on samoja, ts esimerkiksi puolen asteen nousu keskiarvossa tarkoittaa, että jakso 2001-2010 on ollut puolitoista astetta lämpimämpi kuin jakso 1971-1980.

 27. Sami
  12/12/2010 00:34

  Todellakin, forecan ennusteen mukaan ennen joulua olisi jo tosi kylmää. Tämän päivän ennusteen mukaan jyväskylän joulukuun keskilämpötila olisi 21.päivän jälkeen -13,3(ennätys -15,9), ennätys vaatisi tietysti ensin että nykyinen ennuste osuisi ja että kireä pakkanen jatkuisi myös 22.-31.12. Tammikuusta tulee korkeintaan tavanomainen lämpötilojen suhteen, niin vahva on talven selkä nytten, mutta mahdollisuus on jopa ennätyskylmään eli kylmempiin kuin mitä olivat tammikuut 1985&1987.

 28. Sami
  12/12/2010 03:59

  Tästä NAO-taulukosta http://www.noaa.gov/products/precip/CWlink/pna/norm.nao.monthly.b5001.current.ascii.table näkee että nyt NAO on ollut miinuksella jo huimat 14 kuukautta putkeen, en ainakaan taulukosta löytänyt kuin yhden 9 kuukauden miinusputken, kohtahan hätyytellään jo entisen ennätyksen tuplaamista kertaheitolla. Tästä joulukuusta tulee varmasti miinusmerkkinen ja se tarkoittaa että tämä on ensimmäinen vuosi 1950 vuodesta lähtien kun NAO on joka ikinen kuukausi miinuksella.

 29. Matti
  13/12/2010 18:46

  Olipahan lumimyräkkä perjantaina kaakossa, suorastaan kaaos liikenteessä. Hauskin juttu on se, että lumensyvyys esim Lappeenrannassa on vähemmän nyt, mitä ennen tuota pyryä, koska tuuli puhalsi uusien lumien lisäksi entisiäkin lumia mittauspisteeltä pois.

 30. Sami
  13/12/2010 22:05

  On tuo NOAA melkoinen arvauskeskus…ennusti pitkään ja hartaasti että tammikuusta tulee suomeen keskiarvoa lämpimämpi kunnes nyt viimein näyttävät alkavan tulla järkiinsä…mikään todennäköisyys ei ole sen puolella että näin vahvan talven selkä katkeaisi juuri kylmimpänä kuukautena. Hyvä esimerkki on tuo perjantaina lännestä yrittävä lumisadealue joka joutuu perääntymään kuin tappelun naaraasta hävinnyt uroseläin.

 1. No trackbacks yet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: