Etusivu > Lyhyet ennusteet, Sääennusteet > Kylmenevää myös etelässä

Kylmenevää myös etelässä

Terminen talvi on alkanut maan pohjoisosassa ja osin myös maan keskivaiheilla. Säätyyppi on hiljalleen muuttumassa niin, että terminen talvi saattaa alkaa piakkoin myös aivan etelässä.

Kuva: Ilmatieteen laitos

 

Lappi on kuulunut viime aikoina korkean selänteen vaikutuspiiriin ja niinpä siellä sää on ollut kylmää. Etelässä rintamavyöhyke on tuonut matalapaineita ja sateita toinen toisensa perään, mutta nyt keskiviikoksi koko Suomeen vahvistuu korkeapaine. Sen myötä sää viilenee ja pilvisyys on vaihtelevaa. Paikoin sumupilvi saattaa jäädä paikoilleen myös päiväksi etenkin entisen Oulun läänin alueella. Rannikkoseutuja lukuun ottamatta on pakkasta.

Lumipyryä torstaina?

Torstain vastaisena yönä pilvisyys lisääntyy etelässä. Aamun/aamupäivän aikana lumisadealue saapuu maan eteläosaan liikkuen kohti koillista ja on mahdollista, että paikoin lunta tulee pyryttämällä.  Sadealueen yksityiskohdissa on vielä yllättävän paljon hajontaa. Osassa malleista sade alkaa etelässä jo varhain aamulla, osassa vasta aamupäivällä. Perjantain vastaisen yön aikana sadealue on jo pääosin siirtynyt Venäjän puolelle. Lämpötila on etelässä nollan kieppeillä ja niinpä jäätävät sateet eivät ole täysin poissa laskuista. Iltapäivän ja illan aikana aivan etelässä sade voi muuttua rännäksi tai vedeksi. Lunta kertyy maan etelä/keskiosassa arviolta 5-10 cm, paikoin ehkä enemmänkin. Aivan etelärannikon läheisyydessä lumikertymä saattaa jäädä vähemmäksi (mikäli sade tulee räntänä/vetenä). Ajokeli muuttuu ainakin maan etelä- ja itäosassa huonoksi, paikoin ehkä erittäin huonoksi. Sadealueen reitissä on epävarmuutta ja voi olla, että myös lännempänä saadaan lunta ja ajokeli heikkenee. Kuitenkin torstain aamuruuhkaan kannattaa etelässä varata tavanomaista enemmän aikaa.

Viikonloppua kohti korkeapaine vahvistuu pohjoisessa entisestään, sää on pääosin poutaista ja kaamosalueita lukuun ottamatta melko aurinkoista. Pakkasta riittää Lapissa viikonloppunakin. Paikalliset lumikuurot ovat kuitenkin mahdollisia. Etelässä rintamavyöhyke pitää sään pilvisempänä ja ajoittain tulee sateita, jotka voivat olla lähes missä olomuodossa vain (vettä, räntää, lunta tai jäätäviä sateita). Lämpötilat ovat etelässä nollan tienoilla, rannikolla plussalla. Maan keskivaiheilla ollaan joitakin asteita pakkasella (pilvisyydestä riippuen).

Ensi viikolla kylmenee

Viikonvaihteessa suursäätila on sellainen, että Etelä-Euroopassa hyrrää laaja matalapaine. Grönlannista kohti Skandinaviaa ulottuu korkeapaineen alue ja Suomen koillispuolella on puolestaan matalapaineita.

GFS malli: Merenpintapaine ja ilmamassan lämpötila maanantaina (lämpötila n. 1,5 km korkeudella).

Suomen pohjoispuolella on tyrkyllä hyvin kylmää ilmaa. Koillisessa olevien matalapaineiden odotetaan putoavan etelämmäksi kylmän ilmavirtauksen myötä, jolloin suursäätila muodostuisi lähes ideaaliksi voimakkaalle kylmän purkaukselle. Tällöin siis Suomen länsipuolella vallitsee vuodenaikaan nähden epätavallinen korkeapaineen alue kun puolestaan idässä on matalapaine. Niinpä pohjoisesta pääsisi virtaamaan kylmää polaari-ilmaa (ehkä jopa arktista ilmaa) suoraan Suomeen. Asetelmaa tukee myös NAO-indeksi, joka on menossa selvästi negatiivisen puolelle.

Kuva: Climate Prediction Center/NWS

 

Kylmä ilmamassa ja korkeapaineen yhteisvaikutus johtaa talvella kylmiin lämpötiloihin. Epävarmuuksia on vielä siitä, missä vaiheessa kylmän purku todella alkaa ja minne se tarkalleen suuntaa (meneekö hieman idästä ohi..). Jokatapauksessa kylmää ilmaa näyttäisi riittävän Suomeen ja etelässäkin pysytellään päivisin pakkasella. Kymmeneen asteen pakkaset ovat hyvinkin mahdollisia ensi viikolla etelässäkin, eikä öisin -15..-20 asteen pakkaset paikoitellen olisi täysi mahdottomuus. Vielä on kuitenkin noin viikko aikaa ja yksityiskohdat muuttuvat lähipäivien aikana. Nyt näyttäisi kuitenkin siltä, että terminen talvi pääsisi etelässäkin alkamaan. Monet varmaan kaipaavat etelässä lunta piristämään marraskuun maisemaa. Yleensä kylmän purkauksissa ilma on melko kuivaa eikä niin ”sade-herkkää”. Jotta eteläänkin saataisiin reippaammin lunta, täytyisi matalapaineen pyöriä merialueiden yllä, jotta lämpimästä merestä saatava kosteus voisi tuoda kinoksia rannikollekin.

Pyrin loppuviikosta päivittämään tilanteen koskien ensi viikon kylmyyttä ja luomaan viimeisimmän katsauksen vuodenaikaisennusteisiin.

Mainokset
 1. Sami
  17/11/2010 00:25

  Perhana kun ei voinut tämä kylmän purkaus alkaa edes viikkoa aikaisemmin. Ennustamani hyvin kylmä marraskuu olisi ollut täysin mahdollinen. Forecan ennusteen mukaan jyväskylän marraskuun keskilämpötila olisi 25.päivä noin asteen keskiarvojen alapuolella ja jos niinkuin tällä hetkellä näyttää kylmyys(keskilämpö -10 tai kylmempää) jatkuu kuun loppuun, on mahikset sellaiseen kolme astetta tavanomaista kylmempään marraskuuhun.

  Lokakuun jälkeen viiden paikkakunnan(helsinki,turku,jyväskylä,oulu, sodankylä) vuoden keskilämpötila oli hyvin lähellä keskiarvoa, ja nyt marraskuusta näyttäisi tulevan kylmä, pohjoiseen erityisesti. Joulukuu sen vasta ratkaisee mutta täysin mahdollista on että suomen keskilämpötila on tänä vuonna keskiarvojen alapuolella vaikka 1,5kuukauden ennätyshelteet koettiin.

 2. Tuomo T.
  17/11/2010 08:08

  Mielenkiintoista! Etelärannikolla on ollut sen verran lauhaa alkukuun, että toivottaisin kunnon pakkaset tänne tervetulleeksi, vaikka vähän pitemmäksikin aikaa. Selvää on, että eivät ne pysyviä olisi, mutta saisi kenties lunta maahan ja järvien ja meren jäätymistä alkuun. Ja ennen kaikkea talven tuntua.

 3. Sami
  19/11/2010 04:44

  Yhä varmemmalta näyttää että hyvin kylmä sää jatkuisi joulukuun puolelle saakka. Voisitko pauli katsastaa tilastoista että kuinka harvinaista näin kylmä sää on marraskuun loppupuolella, esim. jyväskylän marraskuun loppupuoliskon keskilämpötila saattaa jopa tipahtaa -11…-13 asteen paikkeille.

  Tulipa mieleen että yleensähän keväällä ei ole toukokuussa yhtä lämmintä kuin heinäkuussa vaikka auringon vaikutus on lähes sama, ja marraskuussa on leudompaa kuin tammikuussa vaikka yhtä pimeää on. Tänä vuonnahan toukokuussa oli harvinainen hellejakso joka kesti viikon, esim. jyväskylän keskilämpötila oli 14-21.5 peräti 18,5 astetta. Nyt tämä kylmä jakso ajoittuu aikalailla samaan kohtaan, eli reilun kuukauden ennen kesä/talvipäivänseisausta. Toukokuu ei ole 50 viime vuoden aikana ollut kertaakaan lämpimämpi kuin saman vuoden heinäkuu mutta esim. vuoden 1988 marraskuu oli lähes 4 astetta kylmempi kuin vuoden 1989 tammikuu(tosin ko.tammikuu oli leudoin 1961-vuodesta lähtien).

  • 19/11/2010 08:08

   Hei Sami,

   Jyväskylän aineiston kylmin marraskuun loppupuolisko (15.11.-30.11.) löytyy vuodelta 1965, jolloin keskilämpötila oli -13,1 astetta. Tästä seuraava on vuoden 1983 -9,2 astetta.

 4. Tuomo T.
  19/11/2010 08:32

  Tulee muuten mieleen aika tuore vuosi 2006, joka oli muutenkin sään puolesta tosi omituinen vuosi. Silloin alkukuu oli harvinaisen kylmä, loppukuu taas tolkuttoman lämmin. Sodankylässä 15 ensimmäisen päivän keskilämpötila oli -12,4, 15 viimeisen +0,3 C! Muuallakin maassa ero alku- ja loppukuun välillä oli 6-10 astetta. No, tämä kuu on tietysti erilainen, mutta melkein yhtä rankka ero oli viime vuonna. Silloin marraskuu alkoi kylmänä mutta loppukuusta oli lähes 10 asteenkin päiviä.

 5. Tuomo T.
  19/11/2010 08:33

  Jää tää vuosi varmasti muistiin sellaisena, että päästään lähimmäksi keskilämpötilaltaan ”normaalia” vuotta ehkä yli 20 vuoteen. Ensi vuonna voi olla ihan toisin. Vuonna 2008 oltiin toisessa ääripäässä ja poikkeama taisi olla pari astetta plussalla.

 6. Sami
  19/11/2010 11:11

  Ok, kiitos Pauli. Hyvä tietää että loppukuuksi lasketaan 15.päivä. Aika erikoista kun 1-15 ja 16-30 sisältäisi molemmat 15 päivää, nyt alkukuu on 14 ja loppukuu 16.päivän mittainen. 15.päivä oli leuto tänä vuonna joten tuskin tuohon ennätykseen (13.1) on mitään asiaa ja vaikeaa se olisi ollut vaikka 16.päivästä alkaenkin olisi laskettu. Nyt vain sitten jännäämään. Kyllä me Tuomo taidettiin kiinni ottaa tämä kylmä marraskuu, sitä ei kyllä kuun alkupuolella olisi enää todeksi uskonut.

  Foreca pistää nyt kyllä sellaista minttua tuonne viikon päähän että pakko jo hiukan kyseenalaistaa…jyväskylään keskilämpötilaksi luvataan: Ke n.-16, To -17, Pe -15 La -23, Su -24!! Viiden päivän keskilämpötila -19!!, ja viimeiset päivät ovat vaan kylmenemään päin. Tässä on kaikki eväät jopa haastaa 84-85 ja 86-87 talvet, tuo Paulin mainitsemaa ennätyskylmää marraskuuta ja sen loppua 1965 seurasi suunnilleen tavanomainen joulukuu ja erittäin kylmät tammi ja helmikuu. Nyt vielä auringon aktiivisuus on ollut jo pitkään ennätysalhaalla ja NAO-indeksi sukeltaa miinukselle.

  • 19/11/2010 12:22

   Meikä heitti vaan sen 15.-30.11. sen enempää ajattelematta eli ei tuo 15. mikään virallinen loppukuun raja kuitenkaan ole. Riippuu siis tosiaan kuukaudesta (miten esim. 31 päivän kuukaudessa laskee…).
   Jos otetaan 16.-30.11. niin silloin kylmin oli edelleen 1965 -13,0 pyöristettynä ja toiseksi kylmin 1983 -9,8 pyöristettynä.

 7. Tuomo T.
  19/11/2010 16:38

  Jaa-a, alkukuusta tosiaan näytti, että ei ole mitään mahkuja kylmäksi marraskuuksi, mutta jotain voi tilastoistakin näköjään ennustaa. Tässä on ollut niin monta lauhaa marraskuuta pohjalla, että tilstollinen todennäköisyys alkoi olla ilmassa. Samoin viime kesänä: kolme ”normaalilämpöistä” heinäkuuta kun on yhteenmenoon on suurin piirtein varmaa, että pamahtaa taas hellekesä.

 8. Jykä
  19/11/2010 19:23

  Mikä on muuten pääkaupunkiseudulla marraskuun kylmyysennätys? Noin äkkiseltään muistuu mieleen joskus 90-luvun alussa olleen ainakin Espoossa sellaista n. 20 asteen pakkaslukemaa….sen jälkeen ei mielestäni olla oltu edes lähellä sellaisia lukemia.

  • nimeTön
   19/11/2010 21:58

   Helsingin Kaisaniemessä marraskuun ennätys on -18,6 ja superkylmällä Vihdin Maasojan asemalla -28,6; molemmat vuodelta 1980. Muilla asemilla ennätykset asettunevat tuohon väliin. Viimeksihän oli todella talvinen marraskuun loppu vuonna 2004 ja 2002 oli puolestaan Kaisaniemessäkin jo alkukuusta 13 asteen pakkanen.

   Nyt kun näyttää siltä, että maanantaina alkava superkylmä jakso kestää parikin viikkoa putkeen vähintään niin voiko jostain seurata reaaliaikaisesti AO- tai NAO-indeksien ennusteita?

   • Tuomo T.
    20/11/2010 09:51

    Totta puhut marraskuun 2004 lopun kylmyydestä, mutta sen muistan, että sää muuttui silloin joulukuun taitteessa kuin nappia painamalla lämpimäksi ja itsenäisyyspäivänä aikoihin olikin jo ”tutut” +5 ja vesisadetta. No, jos ennusteet ennakoivat kylmän jatkuvan pitkään, niin se olisi hienoa.

    Mitä muuten olette mieltä muistaakseni Potsdamin yliopiston tällä viikolla julkistamasta tutkimuksesta, että ilmastonmuutos – päinvastoin kuin on esitetty – lisäisi kylmiä talvia Euroopassa? Onko se ihan samaa huuhaata kuin ne tanskalaiset ”auringon voimakkuuden vaihtelut selittävä ilmaston lämpenemisen” -miehet?

 9. Teemu
  20/11/2010 10:53

  Tuomo T. :Totta puhut marraskuun 2004 lopun kylmyydestä, mutta sen muistan, että sää muuttui silloin joulukuun taitteessa kuin nappia painamalla lämpimäksi ja itsenäisyyspäivänä aikoihin olikin jo “tutut” +5 ja vesisadetta. No, jos ennusteet ennakoivat kylmän jatkuvan pitkään, niin se olisi hienoa.
  Mitä muuten olette mieltä muistaakseni Potsdamin yliopiston tällä viikolla julkistamasta tutkimuksesta, että ilmastonmuutos – päinvastoin kuin on esitetty – lisäisi kylmiä talvia Euroopassa? Onko se ihan samaa huuhaata kuin ne tanskalaiset “auringon voimakkuuden vaihtelut selittävä ilmaston lämpenemisen” -miehet?

  Niin jos vallitsevat ilmavirtaukset kääntyisivät talvisaikaan enemmän pohjois-/itäkantille, niin sittenhän tuo kävisi järkeensä. Ilmavirtauksethan täällä paljon talven laadun määräävät ja kuten tunnettua, viimeiset 20v on ilmavirtaukset talvisin käyneet vahvasti lounais-/länsikantilta.

 10. Sami
  20/11/2010 22:12

  Suomessa talven lämpötiloilla on todella suuri merkitys käyvätkö tuulet etelä-lounas-länsi suunnalta vaiko luode-pohjoinen-koillinen-itä suunnalta. Jos tuulten osuus mainituilta suunnilta on marras-maaliskuun aikana prosentuaalisesti luokkaa 75-25 niin keskilämpötilan ero voi olla jopa 10 astetta.

  • Tuomo T.
   22/11/2010 07:57

   Totta! Nythän näyttää, että tällä viikolla tuuli kävisi juuri itä-/pohjois-/koillissuunnalta, jolloin sää pysyy pakkasella, vaikka välillä tulisi saderintamiakin. Jos taas meren ollessa auki tuuli kääntyy vähänkin meren puolelle, niin ollaan hetkessä plussan puolella ainakin rannikolla.

 11. Teemu
  21/11/2010 16:04

  GFS olisi näyttämässä keskiviikolle lumisadetta Etelä-Suomeen..toteutuneekohan?

 12. Tuomo T.
  22/11/2010 07:58

  Ennustettavuus näyttää olevan aika vaikea juuri nyt. Ilmamassa on kylmää, mutta pilvisyys vaikuttaa aika suuresti siihen, minkä verran pakkasta on tulossa.

 13. Sami
  22/11/2010 13:10

  Kyllä nuo ennusteet tosiaan heittelevät aika lailla, mutta yhtä kaikki kylmää on tiedossa. Vaikkei tästä nyt ennätyskylmää marraskuun loppua tulisi niin jos pitää paikkaansa että pohjois-koillis viima on koko viikon sellaista 5m/s yhdistettynä -15 asteen pakkaseen niin voidaan puhua kyllä poikkeuksellisesta kylmyydestä marraskuun lopussa.

 1. No trackbacks yet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: