Etusivu > Lyhyet ennusteet, Sääennusteet > Lumipyry tuo hetkeksi talven makua eteläänkin

Lumipyry tuo hetkeksi talven makua eteläänkin

Paljon hehkutettu lumipyry on saapumassa etelästä tiistai-illan aikana. Vaikka lööppilehdistö on jälleen nostanut odotukset uusiin sfääreihin, on lunta kuitenkin odotettavissa paikoin runsaasti reippaan tuulen kera. Aivan etelärannikolla ja etenkin pääkaupunkiseudulla voi käydä niin, että lunta saadaan alkuun vain hieman ja loput sateista tulee vedensekaisena. Keskiviikkoaamuna Helsingissä heräävät saattavatkin ihmetellä, että mihin se runsas lumipeite oikein jäi. Toisaalta aina kun liikutaan nollan tuntumassa voivat pienetkin muutokset saada aikaan lumisemman maiseman.

Etelästä on siis tiistain aikana nousemassa matalapaine ja sen (lämpimään/okluusio)rintamaan liittyvät sateet saavuttavat etelärannikon iltapäivän/illan aikana. Lämpimässä rintamassa lämmintä ilmaa kipuaa kylmän ilman päälle. Niinpä sateet tulevat ainakin aluksi etelärannikkoa myöten lumena. Tuuli käykin pinnan lähellä mantereen puolelta, jolloin lämpötilat pysyvät pakkasella tai nollassa. Yöllä tuulet kääntyvät puhaltamaan etelästä pintarintaman jälkipuolella ja lämpötilat nousevat etelässä nopeasti selvästi plussalle. Toisaalta tällöin runsaimmat sateet ovat jo ohi.

Runsaiten lunta näyttäisi satavan maan etelä- ja keskiosan sisämaahan. Tosin länsirannikollakin lunta voi tulla reippaasti, sillä tuuli puhaltaa mantereelta ja pitää lämpötilan kurissa. Alla on GFS mallin sade-ennuste lähipäiville.

GFS tuo Pohjois-Itämerelle ja Suomenlahdelle myrskyä. Myös maa-alueilla tuuli voimistuu ja puuskat voivat olla 20 m/s luokkaa lähinnä Lounais-Suomessa. Tämä runsaan lumisateen kanssa johtaa erittäin huonoon ajokeliin. Tilannetta mutkistaa vielä mahdollinen jäätävä sade keskiviikon puolella. Jäätävä sade on mahdollista yleensä lämpimän rintaman yhteydessä. Tällöin ylemmistä kerroksista putoava lumisade osuu lämpimän rintaman nostattamaan lämpimään kerrokseen, jossa lumihiutaleet sulavat vesipisaroiksi. Rintaman kalteuden takia tämän alapuolella ilma voi olla vielä pakkasella. Tähän kerrokseen putoavat vesipisarat alijäähtyvät eli ovat nestemäisessä muodossa, mutta lämpötilaltaan nollan alapuolella. Pakkasen puolella olevaan pintaan osuessaan alijäähtyneet pisarat jäätyvät samantien kiinni. Alla on esimerkki lämpötilan pystyprofiilista alueelle, johon GFS malli näyttää jäätävää sadetta torstai-aamuksi.

Jäätävään sateeseen vaikuttaa muun muassa kuinka paksu ja lämmin ylempänä oleva lämmin kerros on sekä alempana olevan kylmän kerroksen paksuus. Jos pinnan yläpuolella oleva kylmä kerros on liian paksu/kylmä, vesipisarat ehtivät jäätyä jääjyväsiksi. Jos taasen lämmin kerros on liian ohut tai viileä, lumihiutaleet eivät ehdi kunnolla sulaa. Niinpä jäätävä sade vaatii melko tarkat olosuhteet.

Eli keskiviikkona ja torstaina kannattaa ottaa huomioon, että paikoin saattaa esiintyä jäätävää sadetta. Jäätävä sade tulee yleensä yllä kuvatuissa olosuhteissa jääjyvästen ja tavallisen vesisateen välissä. Eli mikäli lähipäivinä taivaalta tulee pieniä rakeita muistuttavia jääjyväsiä, voi hetken päästä olla odotettavissa jäätävää sadetta. Suomessa jäätävät sateet ovat kuitenkin melko harvinaisia ja niiden sademäärät vähäisiä.

Kaikenlaista liikennettä haittaavaan tekijää on siis ilmassa. Lunta kertynee tiistai/keskiviikon aikana parhaimmillaan noin 15 cm, mutta veikkaisin, että suurimmaksi osaksi jäädään 5-10 cm luokkaan (aivan etelärannikolla vähemmänkin). Voimakas tuuli kinostuttaa lunta ja huonontaa näkyvyyttä selvästi. Lumisateen jälkipuolella lauhtuva sää niin ikään huonontaa ajokeliä maan eteläosassa. Paikoin keskiviikkona saadaankin tarpoa kunnon sohjossa.

Uusi matalapaine on saapumassa keskiviikko-iltana. Sen yhteydessä sade saattaa alkaa vetisenä kaakossa, mutta muuttuu etenkin idässä lumisempaan suuntaan yön aikana. Tuon matalapaineen lumimäärä ja reitti on vielä hieman auki.

Mainokset
 1. Teemu
  08/11/2010 21:39

  ”Runsaiten lunta näyttäisi satavan maan etelä- ja keskiosan sisämaahan.”

  Usein näkee puhuttavan näin, niin mitä tuo käytännössä tarkoittaa? Mikä on rannikkoa ja mikä on sisämaata? Välillä tuntuu että asun rannikolla ja välillä sisämaan puolella. Matkaa kun on rantaan suoraa linnuntietä etelään n. 22km. Wli asunko tosiaan ”harmaalla alueella” tähän määrittelyyn?

  • 09/11/2010 10:32

   Virallista rajaa rannikon ja sisämaan osalta ei ole ja se riippuu pitkälti vuodenajasta sekä meren ja mantereen lämpötilaeroista. Yleensä tällä tarkoitetaan aluetta, mihin saakka meri ulottaa vaikutuksensa. Esimerkiksi merituuli voi alkukesästä matkata noin 50 km sisämaahan. Eli tapauksesta riippuen sisämaa meteorologisessa mielessä alkaa hiljalleen joitakin kymmeniä kilometrejä mantereen puolella.

 2. Matti
  08/11/2010 22:05

  Itse pitäisin tuota raja-aluetta jossain vähän 7-tien pohjoispuolella. on nimittäin monet kerrat ollut lumen raja niillä kohdin, kun lämpötila on lähellä nollaa 🙂 Näin siis ainakin Kaakkois-Suomen alueella. Raja on ollut melko selkeä vieläpä.

 3. Tuomo T.
  09/11/2010 07:34

  Yhtä kaikki, lumi jää aika tilapäiseksi ja sen jälkipuolella lauhtuu taas selvästi. Tällä menolla kuukaudesta tulee tyypillinen ilmastonmuutosmarraskuu eli helposti pari astetta keskimääräistä lämpimämpi etelässä.

 4. Teemu
  12/11/2010 10:51

  Tuomo T. :Yhtä kaikki, lumi jää aika tilapäiseksi ja sen jälkipuolella lauhtuu taas selvästi. Tällä menolla kuukaudesta tulee tyypillinen ilmastonmuutosmarraskuu eli helposti pari astetta keskimääräistä lämpimämpi etelässä.

  Lapissa näyttäisi olleen ja jatkossa olevan ei niin ”ilmastonmuutosmarraskuu”. Ei täällä etelässäkään kovin paljoa keskiarvojen yli oltane menossa.

  • 12/11/2010 14:03

   Tällä hetkellä Lapissa on marraskuu ollut tavanomaista kylmempi. Maan keskivaiheilla ollaan tavanomaisissa lukemissa ja etelässä ollaan noin asteen keskimääräistä korkeammissa lukemissa.
   Pitkissä ennusteissa on ollut viitteitä, että loppukuusta suursäätila voisi hieman muuttua kuivempaan ja viileämpään suuntaan.

 5. Teemu
  12/11/2010 14:58

  Pauli Jokinen :Tällä hetkellä Lapissa on marraskuu ollut tavanomaista kylmempi. Maan keskivaiheilla ollaan tavanomaisissa lukemissa ja etelässä ollaan noin asteen keskimääräistä korkeammissa lukemissa.Pitkissä ennusteissa on ollut viitteitä, että loppukuusta suursäätila voisi hieman muuttua kuivempaan ja viileämpään suuntaan.

  Jos olen datoja muista pohjoismaista oikein katsonut, niin Ruotsissa ja Norjassa ”Etelä-Suomen” leveysasteilla on ollut viileämpää kuin Suomessa. Olemme ilmeisesti olleet lämpimässä ”solassa”.

 6. Sami
  14/11/2010 06:15

  Jaa-a, tosiaan useat sääennustukset povaisivat tuosta 20-21.päivän paikkeilta viilenevää säätä. Saattaapi siis olla että tämänkin kuun keskilämpötila hinautuu etelä- ja keski-suomessa lähelle pitkän ajan keskiarvoa vaikka lämpimäksi näytti alunperin muodostuvan. Mitään erityisen kylmää tästä ei enää ehdi tulla etelä ja keski-suomeen.

 7. Teemu
  14/11/2010 09:29

  Sami :Jaa-a, tosiaan useat sääennustukset povaisivat tuosta 20-21.päivän paikkeilta viilenevää säätä. Saattaapi siis olla että tämänkin kuun keskilämpötila hinautuu etelä- ja keski-suomessa lähelle pitkän ajan keskiarvoa vaikka lämpimäksi näytti alunperin muodostuvan. Mitään erityisen kylmää tästä ei enää ehdi tulla etelä ja keski-suomeen.

  Tältä se tosiaan näyttäisi. Itse en heti muista, milloin oltaisiin etelässä oltu edes marraskuun osalta keskiarvoissa.

  • nimeTön
   14/11/2010 17:47

   Viimeksi vuonna 2007 oli etelässä marraskuu niin lähellä keskiarvoja kuin vain voi olla ja 2004 oli marraskuu koko maassa keskimääräinen tai hieman sitä kylmempi.

 8. Werkku
  15/11/2010 17:23

  Uutta artikkelia voisit laittaa jo, suomen, etenkin etelän säästä loppu- ja alkukuuksi, että voitaisiin jotain odotella/toivoa sään puolesta. Kiitos jo etukäteen.

  Sää intoilija 😀

 9. Matti
  15/11/2010 18:45

  Nyt alkaa kartat näyttää helpotuksen merkkejä 🙂 Talvista päivitystä odotellessa..

 10. Matti
  15/11/2010 20:48

  Tuli muuten juuri luettua juttu sääilmiöiden uutisoinneista Etelä-Saimaa-sanomalehdestä. Siinä sanottiin sääilmiöiden olevan trendikamaa uutisotsikoissa nykypäivänä, eräänlainen mediailmiö. Ei siis ihme että dramatisoituja sääjuttuja näkyy yhä useammin etusivujen otsikoissa. 🙂 ne on nykyään juttu mikä myy kuin häkä. Yhä useammin muutenkin ihmiset puhuvat ilmoista, joka ei tätä säästä kiinnostunutta harrastelijaa tietenkään haittaa:)

 11. Jykä
  16/11/2010 09:39

  Forecan ennuste ensi viikolle näyttää nyt aamusta huomattavasti eilisiä lauhempia lukemia…no joo, yleensä heidän pitkän ajan ennusteet eivät ehkä ole niitä kaikkein tarkimpia.

  • Matti
   16/11/2010 14:39

   En tiedä mitä siellä aamulla luki, mutta tällä hetkellä näyttää -10 päivälämpötiloja etelässä asti.

   • Jykä
    16/11/2010 14:50

    Se muuttui taas kylmempään suuntaan. 🙂 Aamulla näytti enimmäkseen nollakelejä…

 12. Tuomo T.
  16/11/2010 13:42

  Tänään tuli ECMWF:n kausiennuste. Se toteaa: ”ECMWF:n 15. marraskuuta julkaiseman vuodenaikaisennusteen mukaan talven eli joulukuusta helmikuuhun ulottuvan jakson keskilämpötila on varsinkin maan keski- ja pohjoisosassa tavanomaista korkeampi…” Etelä-Suomessa ei ole ”selkeää signaalia suuntaan tai toiseen” ja etelässä olisi myös kuivempaa.

  Onko Paulilla tietoa, kuinka suurta poikkeamaa keskivertoon ennustavat?

 13. Janne Sinkkonen
  16/11/2010 19:17

  NOAA:n ennuste ei tiedä oikein talvesta, mutta sillä on heikko aavistus lämpimästä keväästä.

  Nyt näyttää GFS meille päin vähän samantapaista kuin vuosi sitten, joskin reilun viikon etuajassa. Atlantille on kehittymässä blocking, ja AO ja NAO ovat putoamassa. Tosin viime vuoden tilanne oli sekä ennusteissa että joulukuun alun realisaationa vielä radikaalimpi.

 1. No trackbacks yet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: