Hurrikaani uhkaa Haitia

Lyhyt tilannepäivitys tropiikista. Hurrikaani Tomas on heikentynyt trooppiseksi myrskyksi, jossa tuulen nopeudet ovat noin 22 m/s. Tomas kulki viikonloppuna mm. St. Lucian ja Barbadoksen saarten yli vieden mukanaan ainakin 14 ihmisen hengen. Voimakas tuuliväänne on sittemmin repinyt myrskyn rakennetta  heikentäen sen trooppiseksi myrskyksi. Lähipäivinä tuuliväänteen odotetaan kuitenkin heikkenevän ja Tomas pääsee hyödyntymään Atlantin otollisimpia olosuhteita äkilliselle voimistumiselle.

Suurin osa tietokonemalleista on viemässä Tomasin lähelle Haitia viikon loppupuolella. Voimakkuusennusteissa on myös suurta hajontaa. Alla on kahdesta tietokonemallista ennuste seuraaville päiville.

HWRF malli ennakoi Tomaksen iskeytyvän Haitiin 1. kategorian hurrikaanina perjantaina. Yhdysvaltalaisten kollegojen mukaan kyseinen malli ei kuitenkaan tämän kesän hurrikaaneissa ole menestynyt yhtä hyvin kuin toiset.

GFDL malli on selvästi jyrkemmällä kannalla kuin HWRF. On huomioitava, että GFDL:n alin mallitaso on 35 metrin korkeudessa, jossa tuulet ovat tyypillisesti kovempia kuin virallisella 10 metrin mittaustasolla. Niinpä GFDL:n tuuliennustetta tulee hieman tuoda alaspäin, jotta se olisi vertailukelpoinen muiden mallien kanssa. Tästäkin huolimatta malli on nyt viimeisissä ajoissaan voimistanut Tomaksen aina erittäin vaaralliseksi neljännen kategorian hurrikaaniksi.

Tammikuisen maanjäristyksen jäljiltä Haitissa on edelleen lähes 1,5 miljoonaa ihmistä telttamajoituksessa, suurin osa pääkaupungissa Port-au-Princessä. Mahdollinen hurrikaani alueelle aiheuttaisi monenlaista vahinkoa. Haiti on erityisen altis trooppisten myrskyjen tuomien sateiden edessä. Korkeiden vuoristojen rinteet ovat lähes puuttomia, joka kasvattaa maan- sekä mutavyöryjen riskiä. Vuorilta kerääntyvä sade aiheuttaa helposti myös tulvia vuorten juurilla. Lisäksi voimakas hurrikaani Haitiin iskeytyessään pystyisi nopeasti tuhoamaan teltta-asutuksia kymmeniltä tuhansilta ihmisiltä.

Tomas-myrskyn osalta ennusteissa on vielä runsaasti epävarmuuksia, mutta riskit ovat etenkin Haitin osalta erittäin suuret. Päivitän ennusteita vielä lähipäivinä mikäli tilanne on todella menossa Haitin kannalta huonoon suuntaan.

Mainokset
  1. Ei kommentteja.
  1. No trackbacks yet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: