Etusivu > Mennyt sää, Pitkät ennusteet, Sääennusteet > Talven sääennusteen päivitys

Talven sääennusteen päivitys

Syksy edennyt lokakuussa ensilumen ja myrskyn muodossa

Syksy on tähän mennessä ollut suuressa osassa maata melko tavanomainen lämpötiloja tarkasteltaessa. Ainoastaan Lapissa ollaan vietetty syksyä selvästi tavanomaista lämpimämmässä säässä. Lokakuu on niin ikään ollut Lapissa hyvin lämmin, mutta toisaalta etelässä paikoin selvästi keskimääräistä viileämpi. Ensimmäinen lumipeite saatiin osiin Etelä-Suomeakin kuun puolivälin myrskyn yhteydessä. Tuolloin eniten lunta kertyi kuitenkin Etelä-Savossa, Enonkoskella jopa 18 cm. Voimakas matalapaine voimisti tuulia myrskylukemiin melkein kaikilla merialueilla. Korkein mitattu keskituuli oli Pohjois-Itämerellä Utössä 28,6 m/s. Tietokonemallit ennustivat kovimpia tuulia Selkämeren keskiosiin, mutta koska lähes kaikki havaintoasemat ovat rannikon läheisyydessä, saattoivat kovimmat tuulet jäädä mittaamatta.

Päivitystä pitkiin ennusteisiin

Kaksi kuukautta sitten tarkastelin syksyn ja alkutalven säätä vuodenaikaisennusteiden valossa. Tuolloin pohdittiin seuraavaa:

Yhteenvetona voisi siis arvioida, että syyskuu mennään karkeasti ottaen tyypillisessä, vaihtelevassa syyssäässä. Lokakuun aikana sää viilenee selvemmin ja ensimmäiset reippaammat lumisateet ovat mahdollisia. Marras- ja joulukuu olisivat suurimpaan osaan 2000-luvun alkutalviin verrattuna kylmempiä ja lumisempia. Eli todennäköisemmin on odotettavissa viileämpi kuin lämpimämpi loppuvuosi.

Ensimmäiset reippaammat lumisateet tosiaan ilmestyivät lokakuun puolivälissä. Lokakuu on toistaiseksi ollut hieman pitkän ajan keskiarvoa viileämpi etelässä, mutta toisaalta lämmin Lapissa. GFS mallin parviajojen perusteella lokakuun loppuun saakka ilmamassa pysyisi etelässä pääosin hieman tavanomaisten arvojen alapuolella (climatology, punainen käyrä). Lapissa oltaisiin loppukuun aikana myös menossa kylmempään suuntaan.

Ilmamassan (T850 hPa) ja 2 metrin lämpötilan parviennuste Lahteen.

 

Ilmamassan (T850 hPa) ja 2 metrin lämpötilan parviennuste Ivaloon.

 

Mitä marraskuu tuo sitten tullessaan? Euroopan keskuksen viimeisin kuukausiennuste ei sisällä suuria viitteitä marraskuun osalta. Yhdysvaltain CFS malli saa marraskuusta 0-1 astetta tavanomaista viileämmän. Yleiskuvaltaan loppuvuoden säätyyppi näyttäisi mukailevan elokuussa tehtyä ennustetta. Marras-tammikuulle pitkät ennusteet ennakoivat selvästi tavanomaista korkeamman ilmanpaineen vallitsevan Pohjois-Atlantilla. Tämä tuntuu olevan melko järkevä ennuste sillä se on todennäköisesti osittain seurausta korkeasta meriveden lämpötilasta. Trooppisella Atlantilla on tänä vuonna rikottu useina kuukausina meriveden lämpöennätyksiä. Syksyn ja alkutalven mittaan tuota lämmintä merivettä  virtaa kohti pohjoista. Tällä saattaa olla vaikutusta ilmakehän dynamiikkaan juuri korkeapaineen muodossa Pohjois-Atlantilla. Tästä seuraisi se, että alkutalvella myrskyjen määrä on tavanomaista pienempi ja meillä ilmavirtaus kävisi ennemmin pohjoisesta kuin lännestä. Niinpä lauhan, kostean läntisen ilmavirtauksen sijaan meillä pääsääntöisesti puhaltaisi viileä, kuiva pohjoisvirtaus.

Meriveden pintalämpötilan poikkeama keskiarvosta. Lähde: NCDC

 

Toisaalta lämmintä merivettä saattaa virrata myös Jäämerelle saakka, joka hidastaisi merijään muodostusta Skandinavian pohjoispuolella. Tällöin pohjoisnavalta lähtevä kylmän purku joutuisi ylittämään avointa merta pidemmän matkaa, joka puolestaan lämmittäisi ilmaa hieman ennen sen saapumista mantereelle. Eli arktisen ilman junarataa pohjoisesta ei usko tapahtuvan. Näin ollen veikkaisin, että marras-joulukuu on tavanomaista viileämpi, mutta ei kuitenkaan poikkeuksellisen kylmä. Toki ajoittain saattaa esiintyä varsin kylmiäkin jaksoja pohjoisvirtausten myötä. Sademäärä näyttäisi numeeristen mallien perusteella jäävän loppuvuonna tavanomaista alhaisemmaksi. Kylmän purkausten yhteydessä olisi ilmavirtausten perusteella mahdolliset sankemmat lumikuurot mahdollisia etenkin länsirannikolla kun meri on vielä suhteessa lämmin.

Lopputalven osalta ennusteet näyttäisivät venyttävän Atlantin korkeapainetta enemmän Keski-Euroopan poikki. Tämä avaisi portit lännestä saapuville matalapaineille ja lauheammalle ilmalle. Niinpä ensimmäinen karkea veikkaus on, että talven edetessä tammi-maaliskuussa esiintyy enemmän myrskyjä, sää muuttuu ehkä tavanomaista lauhempaan ja sateisempaan suuntaan. Tämä koskisi erityisesti maan pohjoisosia.

Loppuun jälleen tuttu disclaimer. Pitkät ennusteet ovat aina Suomen leveysasteilla varsin vaikea taidelaji. Niihin ei tule suhtautua absoluuttisena totuutena. Tässä päivityksessä oli  vain allekirjoittaneen lokakuun puolivälin mielipide seuraavien kuukausien suursäätilasta tietokonemalleihin perustuen. Lähinnä tarkoituksena on seurata pitkien ennusteiden osuvuutta ja kuinka niiden antamia tuloksia voi tulkita. Päivitetään vuodenaikaisennusteita seuraavan kerran kuukauden tai kahden päästä.

Mainokset
 1. 21/10/2010 07:30

  Kiitos tästä. Seurataan kuinka käy.

 2. Tuomo T.
  21/10/2010 07:57

  Kiitokset! Minusta ei lopulta ole yllättävää, että Lapissa on ollut keskimääräistä lämpimämpää, koska kesä oli siellä paljon ”maltillisempi” kuin muualla maassa, vain hieman keskimääräistä lämpimämpi. Toistan itseäni sanomalla, että voisi odottaa tilastojen perusteella, että marraskuusta tulisi melko viileä, mutta ei sitä tosiaan nykyään voi tietää. Edellisen kerran marraskuu oli kylmä vuonna 2002.

 3. Sami
  22/10/2010 05:09

  Kyllä Tuomo nyt siltä näyttää pahasti ettei meidän ennuste ainakaan HYVIN kylmästä marraskuusta toteudu. Kaikkihan on toki mahdollista, ennuste voi mennä heti alkukuusta metsään jos se on hyvin lauha. Näitä kylmän purkauksia on ollut jo aika monta, ei oikein tue sitä että koko marraskuu olisi kylmä, paremminkin veikkaan että nykyinen meno jatkuu, välillä vettä ja välillä kylmän purkauksia.

  Forecan loppukuun ennuste lupaa että jyväskylässä lokakuun keskilämpötila laskisi jopa 0,8-1,0 astetta keskimääräistä alemmaksi kun vielä 21.päivä ollaan 0,5 astetta keskiarvojen yläpuolella. Eli aika varmalta näyttää että eteläisessä ja keskisessä suomessa lokakuu on keskimääräistä kylmempi.

 4. 23/10/2010 17:10

  Hei!
  Luen blogiasi mielenkiinnolla, vaikka tekninen sisältö välillä meneekin yli ymmärryksen. Mutta opin aina uutta.

  Tunnetko pilvityyppejä? Kokeilin niiden tunnistamista blogissani, ja olisi hienoa saada joltain kokeneemmalta arvio siitä, menevätkö arvaukseni metsään. Kuvat löytyvät blogistani, tämänpäiväisestä julkaisusta. Kiitos ja hyvää jatkoa!

 5. Sami
  24/10/2010 04:30

  Näköjään nyt sitten kuitenkin kuun lopussa lauhtuu ja lokakuun keskilämpötila jyväskylässä olisi lähellä pitkäaikaisia keskiarvoja. Nyt on parempi olla tänne kirjoittamatta väliaikaennusteita kun yhden päivän aikana ennustus 5-8 päivän päähän voi muuttua aivan päälaelleen.

 6. pohtija
  26/10/2010 17:05

  Hei

  Hieno blogi. Jäin miettimään mistä johtuu, että normaalia lämpimämpi merivesi generoisi Pohjois-Atlantille korkeapaineen? Äkkiseltään ajateltuna kun lämpimän meriveden voisi kuvitella suosivan matalapaineita. Onko ilmiölle siis jotain fysikaalista selitystä vai perustuuko arvio vain kokemusperäiseen tietoon?

  • 27/10/2010 13:34

   Matala- ja korkeapaineita voi olla sekä troposfäärin alemmissa kerroksissa sekä ylemmissä. Tyypillisesti ylätroposfäärin matala- ja korkeapaineet ”synnyttävät” ja vaikuttavat osaltaan alemmissa kerroksissa oleviin systeemeihin, joita perinteisillä sääkartoilla näytetään.

   Yläkorkeapaineen alueella ilmamassa on ympäristöä lämpimämpää kun taas ylämatalapaineen alueella kylmempää. Niinpä laaja-alainen lämmin merivesi lämmittää pitkällä aikavälillä koko ilmapilaria ja täten saisi aikaan laajemman yläkorkeapaineen, joka puolestaan heijastuisi myös alempiin kerroksiin. Toki lämmin meri yhteydessä selvästi kylmemmän yläpuoleisen ilman kanssa voi tehostaa matalapainetoimintaa, mutta mikäli koko ilmapilari on suhteessa lämmin niin tämä suosii korkeapainesäätä.

   Asia muuttuu kimurantimmaksi lämpimän meriveden pohjoisreunalla, johon muodostuu suuri lämpötilaero ja tähän kehittyykin valtaosa matalapaineista. Mikäli Atlantilla lämmin merivesi valtaa alaa kohti pohjoista, myös matalapaineiden reitit matkaavat pohjoisempaa reittiä.

 7. Tuomo T.
  27/10/2010 12:17

  Onko muuten tietoa, millaisia vaikutuksia voimistuvalla La Nina -ilmiöllä voisi olla Suomessa? Talvella 2007-08 La Nina taisi juuri olla vauhdissa ja silloinhan talvi oli yksi mittaushistorian lämpimimmistä.

  Marraskuu näyttää alkavan melkoisen lauhana, tuulisena ja sateisena, joten alkukuu ennakoisi kaikkea muuta kuin sitä ounasteltua kylmää marraskuuta. Paljon isoja matalapaineita on liikkeellä.

  • 27/10/2010 13:41

   El Niñolla ja La Niñalla ei ole havaittu merkittävää vaikutusta Suomen säähän. Pieni yhteys voi olla, mutta se todennäköisesti jää NAO:n varjoon (North Atlantic Oscillation).

 8. Tuomo T.
  28/10/2010 08:18

  Tilastollinen vaihtelu puoltaisi kylmää tai ainakin viileää marraskuuta, mutta toisaalta tämä vuosi on ollut ”hälyttävän normaali” keskilämpötiloiltaan, lokakuun jälkeen ainakin Keski- ja Etelä-Suomessa yhä lähellä keskiarvoja. Siis voisi käydä niin, että lauhat marras- ja joulukuu kiepauttaisivat vuoden lähemmäksi ”normaalia” eli keskilämpötiloiltaan plussan puolelle.

  No, tämä nyt on leikkisää spekulointia, jota en edes toivo. Sitä paitsi poikkeus vahvistaa säännön eli eivät kaikki vuodet ole huippulämpimiä.

 9. Sami
  28/10/2010 15:36

  Tosiaan näyttää että marraskuun alku olisi todella leuto, forecan mukaan 1-6.11 keskilämpötila olisi jyväskylässä peräti +4,5 astetta, eli 6,7 astetta marraskuun keskiarvoa korkeampi, jos tämä toteutuu niin 3 astetta keskim. kylmempi marraskuu vaatisi että 7.11-30.11 jakso olisi yli 5 astetta keskimääräistä kylmempi, eli lähes normi tammikuun lämpöinen, eli lähes normi tammikuun veroinen.

  Vuoden tosiaan ratkaisee marras-joulukuu…esim. jyväskylässä yli asteen keskimääräistä lämpimämpään vuoteen vaadittaisiin jo ennätyslämpimät marras ja joulukuu. Tämän vuoden poikkeama tullee olemaan max.0,5 astetta suuntaan tai toiseen ympäri suomen.

 10. Tuomo T.
  28/10/2010 17:39

  Vielä ei kannata heittää kirvestä kaivoon. Tulee mieleen parikin marraskuuta, viime vuosi ja 2006, jolloin toinen puolisko marraskuusta oli todella lämmin ja toinen kylmä – tosin erikoista oli se, että se lämpimämpi puolisko oli se loppukuu!

  Vuonna 2006 erot olivat äärimmäiset: alku- ja loppukuun keskilämpötilojen ero oli 6-13 astetta eri puolella Suomea! Mainittuna vuonnahan joulukuu oli ennätyksellisen lämmin.

  Nyt en siihen usko. 2006-08 oli kolme huippulämmintä joulukuuta ja nyt uskon, että on mahdollisuudet melko kelvolliseen joulukuuhun, ehkä lähelle keskiarvoja.

 11. Tuomo T.
  29/10/2010 08:46

  Aina yhtä luotettava Ilta-Sanomat taas skuuppasi ja väitti, että kylmä talvi tulossa, tällä kertaa kai tän WSI:n suulla.

  http://www.wsi.com/8554c8f8-62db-44c9-b7cd-011ff6719918/news-scheduled-forecast-release-details.htm

  Onko kellään kokemuksia WSI:n luotettavuudesta? MIten luotettava ennustaja amerikkalaisfirma voi eurooppalaisesta näkökulmasta olla?

  I-S haastatteli firman edustajaa, joka sanoi, että ”joulukuusta ei tule aivan yhtä kylmä kuin viime vuosina.” Hmm… Jos hän tarkoittaa viime vuotta, niin sitten voisi tarkoittaa lähes keskiarvojen mukaista joulukuuta, mutta en halua kuvitellakaan joulukuuta, joka ei ole aivan yhtä kylmä kuin vuonna 2006 (Hki-Kaisaniemen keskilämpötila +4 C). 🙂

 12. Tuomo T.
  29/10/2010 08:52

  Vielä ”luotettavuudesta”. Yle uutisoi, mitä WSI oli ennustanut toukokuussa Suomen säästä:

  ”Pohjois-Euroopan kesästä on tulossa normaalia viileämpi, ennustaa Kansainvälinen Sääpalvelu (Weather Services International, WSI). Lämpimän kesäkuun jälkeen on Suomessakin odotettavissa normaalia kylmempää säätä heinä-elokuuksi.”

  Eli kävi juuri päinvastoin! Ja Metoffice ja PWS (Positive Weather Solutions) olivat satavarmoja, että Britanniaan tulee ennätyshelteet – ja lopulta Britannia oli melkein ainoa paikka, jossa hyvin kuumaa EI ollut.

 13. Sami
  29/10/2010 16:42

  Lokakuun keskilämpötila on lähes varmasti jyväskylässä 3,1 astetta(keskiarvo 3,2), eli hyvin tavanomainen lokakuu tulee olemaan.

  Noista pitkän ajan ennusteista nyt ei kannattaisi välittää, totuus on että tänne meille on äärettömän vaikeaa ennustaa millainen on sää 1-6 kuukauden päästä. Jotain suuntaa antavaa voi ennustaa muttei oikein millään ole kuin korkeintaan 60-70% todennäköisyys paitsi tammikuun sää jos joulukuu on hyvin leuto, siinä leudon tammikuun mahdollisuus on suurempi, lähes satavarma. Helmikuu onkin jo sitten fifty-sixty.

 14. Matti
  31/10/2010 21:39

  Tihkusade ja sumu alkaa näköjään ottamaan ohjat suursäätilassa. Eli nyt on sitten talven odottelu omasta puolestani virallisesti aloitettu.

 15. Sami
  01/11/2010 15:37

  No niin..nyt on lokakuun viralliset lukemat tulleet: Turku 5,7(+0,2), Helsinki 6,0(-0,2), Jyväskylä 3,2(0,0), Oulu 3,8(+1,1), Sodankylä 2,0(+2,6).

  Tammi-Lokakuun ajalta poikkeama keskiarvoon on Turussa -0,20 astetta, Helsingissä +0,09, Jyväskylässä +0,05, Oulussa -0,34 ja Sodankylässä +0,30. Eli hyvin tavanomainen on käutta suomen vuosi ollut tähän mennessä.

  Nyt sitteb marraskuuta seuraamaan…forecan mukaan ensimmäisen 10.päivän keskilämpötila olisi jyväskylässä n.+1.

 16. Sami
  01/11/2010 21:44

  Noaa:n ennuste lupaa suomeen ensi kesään asti keskimääräistä kylmempää, kaikki jaksot tammi-helmi-maalis, helmi-maalis-huhti, maalis-huhti-touko, huhti-touko-kesä ja touko-kesä-heinä pitäisi olla keskimääräistä kylmempiä, saas nähdä.

  • Tuomo T.
   02/11/2010 13:35

   Onkohan tämä sama ennuste, joka löytyi CFS-ennusteen sivulta?

   http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/people/wwang/cfs_fcst/

   Mielenkiintoinen ennuste, mutta jotenkaan en usko siihen. Tokihan poikkeus vahvistaisi säännön eli lämpenemisen. Kylmä kevät olisi muuten tosi eksoottinen kokemus. En muista, onko sellaista ollut kertaakaan 2000-luvulla.

   • Janne S
    03/11/2010 12:46

    Eivät ne todennäköisyydet järin isoja kuitenkaan ole. Ja ovatkohan ne edes kunnolla kalibroituja?

 17. Teemu
  02/11/2010 13:53

  Sami :No niin..nyt on lokakuun viralliset lukemat tulleet: Turku 5,7(+0,2), Helsinki 6,0(-0,2), Jyväskylä 3,2(0,0), Oulu 3,8(+1,1), Sodankylä 2,0(+2,6).
  Tammi-Lokakuun ajalta poikkeama keskiarvoon on Turussa -0,20 astetta, Helsingissä +0,09, Jyväskylässä +0,05, Oulussa -0,34 ja Sodankylässä +0,30. Eli hyvin tavanomainen on käutta suomen vuosi ollut tähän mennessä.
  Nyt sitteb marraskuuta seuraamaan…forecan mukaan ensimmäisen 10.päivän keskilämpötila olisi jyväskylässä n.+1.

  Itse veikkaan, että ainakin puoleen väliin kuuta mennään kohtuu lauhalla, sen jälkeen viilenee.

  Onko AO / NAO indekseissä mitään ihmeitä luvassa? Viime talvenahan AO sukelsi joulukuun puolen välin jälkeen reippaasti miinuksella ja kaikkihan sen muistamme, mitä siitä seurasi. Tai indeksihän on vain mittari sille, mitä sillä mitataan..:)

  • Janne S
   03/11/2010 12:48

   AO ja NAO -ennusteet ovat tavanomaisen epämääräisen näköisiä. Viime syksynä tosiaan tapahtui AO:ssa joulukuun alussa dramaattinen muutos, joka näkyi ennusteissa selkeästi ennen itse tapahtumaa.

 18. Sami
  02/11/2010 22:34

  Kyllä varmaan Tuomo tuo oli se sama ennuste, 29.lokakuuta päivitetty. Vuoden 1987 jälkeen yli puoli astetta keskiarvoa kylmempiä keväitä ollut jyväskylässä vain 1996,1997,1998 eli kolmen kylmän kevään putki sekä 2005 ja 2006.

 19. Sami
  07/11/2010 01:35

  Viimeisimpien forecan ennusteiden mukaan selvästi lauhtuisi 12.päivän paikkeilla ja jyväskylän marraskuun keskiarvo olisi 15.päivään mennessä +1,2. Joten eiköhän heitetä ainakin etelä ja keski-suomen osalta hyvästit selvästi tavanomaista kylmemmästä marraskuusta ja tunnustetaan arvauksemme virheellisyys. Lapissahan nyt on hyvin kylmää joten siellä marraskuu voi hyvinkin olla kylmä mutta esim. jyväskylässä tarvitsisi kahden viimeisen viikon keskilämpötilan olla jo noin -10 astetta että edes 2 astetta tavanomaista kylmempi marraskuu olisi.

 20. Tuomo T.
  08/11/2010 08:05

  Joo, kyllä näyttää siltä, ettei ole mahdollisuuksia kylmään marraskuuhun! Jotenkin sen näytti niin ilmeiseltä tilastojen perusteella – joiden perusteella tietenkään ei pitäisi ennustaa yhtään mitään! 🙂 Tilastojen perusteella arvasin, että tulisi kuuma kesä mutta kaikki ei toteudu.

  Tulevaa talvea odotellessa olisi kaikkein tärkeintä, että tulisi edes kohtuullinen talvi. Vaikka joissain ennusteissa on muuta ennakoitu, niin en usko toiseen kunnon pakkastalveen peräkkäin. Näin Helsingissä voisi toivoa talvea, jolloin joulukuu ei menisi pelkässä vesisateessa ja edes jonkinlaista lumipeitettä sataisi jo tammikuun aikana.

 1. No trackbacks yet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: