Etusivu > Lyhyet ennusteet, Sääennusteet, Säätietoutta > Suursäätilan muutosta odotellessa

Suursäätilan muutosta odotellessa

Syksy on edennyt jo melko pitkälle ja seuraavaksi odotellaankin ensimmäisiä lumisateita. Niitä saadaan kuitenkin vielä odottaa jonkin aikaa. Voimakas sulkukorkeapaine on pitänyt Suomen sään poutaisena pitkään ja sama meno jatkuu vielä alkavalla viikolla.

Pahoittelut pitkästä päivitystauosta. Matkasin tässä välillä Azorien saarille keskelle Atlanttia ja tulipahan tuo kuuluisa ”Azorien korkeapaine” koettua ihan paikan päällä. Niille, jotka eivät tätä termiä ole kuulleet, kerrottakoon, että kyseessä on ns. stationäärinen korkeapaine Islannin matalapaineen tavoin. Azorit majailevat subtrooppisella vyöhykkeellä, jossa usein vallitsee laaja-alainen laskeva ilmavirtaus ja korkeapainesää. Tästä tuleekin nimitys Azorien paikallaan pysyvä tai ”stationäärinen” korkeapaine. Tämä on toki yleistys, mutta pitkän ajan keskiarvoistuksessa tämän korkeapaineen huomaa Islannin vastaavan matalapaineen tavoin.

Sulkukorkeapaineesta aurinkoa ja sumua

Suomen säätä on hallinnut laaja korkeapaine. Se on pitänyt sään poutaisena nyt noin viikon ajan eikä muutosta ole ainakaan heti näköpiirissä. Euroopan mittakaavassa vallitsee varsin ”meridionaalinen” virtaustyyppi eli pohjois-etelä-suuntainen.

Atlantilla majailee varsin laaja matalapaineen alue ja Suomen kaakkoispuolella korkeapaine. Ilmavirtaukset käyvät karkeasti ottaen paksujen sinisten viivojen mukaisesti eli pohjois-etelä-suunnassa. Tällöin sää on yleensä samantyyppistä pidemmän aikaa toisin kuin ”zonaalisessa” virtauksessa, jossa matalapaineen alue on pohjoisessa ja korkeapaine etelässä. Tällöin voimakkaan länsivirtauksen saattelemana Suomeen saapuisi jatkuvalla syötöllä matalapaineita, sateita ja tuulia.

Alkavalla viikolla ei suuria muutoksia tapahdu ja tämä näkyy myös alla olevasta GFS mallin sade-ennusteesta torstaihin saakka.

Sateita ei ole siis juurikaan tiedossa, ne jäävät Norjan huoleksi. GFS malli saa heikkoa signaalia lähinnä Lappiin, mutta kyseessä on todennäköisesti pienoista tihkua sumupilvistä tai alapilvistä. Sademäärät jäävät kuitenkin lähes olemattomiin. Korkeapaine siis lymyää Suomen läheisyydessä ja tämä tietää yleisesti ottaen melko aurinkoisia päiviä, mutta vaarana on sumupilven jääminen taivaalle pitkällekin iltapäivään.

Yllä on malliluotaukset kolmen tunnin välein Joensuuhun torstai-iltapäivään saakka. Pystyakselilla on korkeus hehtopascaleissa ja vaaka-akselilla on lämpötila. Punainen käyrä on lämpötila ja vihreä on kastepiste. Käytännössä mitä lähempänä toisiaan tietyllä korkeudella nämä käyrät ovat, sitä korkeampi on suhteellinen kosteusprosentti. Animaatiossa nähdään hienosti kuinka korkeapaineessa laaja-alainen laskeva liike kuivattaa ilmaa ja suhteellinen kosteusprosentti laskee. Ainoastaan aivan ilmakehän rajakerroksessa (alimmassa osassa) kosteutta riittää enemmän. Heikkotuulisessa korkeapainetilanteessa tapahtuu öisin (talvella myös päivisin) säteilyjäähtymistä siinä määrin, että lämpötila laskee nopeasti. Kun pinnan läheinen kosteusmäärä ei muutu, lähenee lämpötila kastepistettä ja ilma yltää kyllästystilaan, jossa vesihöyry tiivistyy sumuksi/sumupilveksi. Päivällä aurinko yrittää kaikkensa nostaakseen pinnan lämpötilaa ja aiheuttaakseen turbulenssia, jotta tuo sumukerros hälvenisi. Näin syksyllä auringon lämmittävä vaikutus on kuitenkin jo vähäisempää ja niinpä on mahdollista, että sumukerros ei pääse päivän aikana katoamaan. Tällöin maanpinnan yllä on tiheä, muutamia kymmeniä tai satoja metrejä korkea sumupilvi, mutta sen yläpuolella aurinko paistaa selkeältä taivaalta.

Yllä on GFS mallidatasta tehty meteogrammi eri suureille torstai-iltapäivään saakka. Ylimmästä paneelista nähdään kuinka korkeapaine on Joensuussa kiristämässä otettaan viikon puolivälissä (ilmanpaine nousee). Tuulet ovat toisen paneelin mukaan pysymässä heikkoina eikä puuskatkaan ole nousemassa kuin maksimissaan 10 m/s. Sademäärät ovat nollassa kolmannen paneelin mukaisesti ja lämpötilat nousevat päivisin +10 asteen tuntumaan neljännen paneelin kertomana. Öisin mennään alle +5 asteen, mutta tyypillisesti mallit saattavat antaa liian korkeita yölukemia tällaisissa korkeapainetilanteissa, jossa pintaan muodostuu inversiokerros. Keski- ja yläpilvisyys vähenee Joensuussa tiistaiksi ja alapilven määrä on myös vähäistä.

Seuraavan meteogrammi kuvaaja kertoo eri suureiden pystyprofiilien muutoksista ajan suhteen. Toiseksi alimmassa kuvaajassa nähdään suhteellinen kosteusprosentti ja se kertoo jo aiemmin todetun varsin hyvin. Alkuun alimmassa 1-2 km on varsin runsaasti kosteutta, mutta viikon edetessä ylemmistä kerroksista hiljalleen saapuva ilma kuivattaa lähes koko troposfäärin. Eli tämän ennusteen mukaisesti Joensuussa olisi ainakin tiistai-torstain päivinä varsin aurinkoista säätä tiedossa – ellei hyvin matala sumupilvikerros jää kummittelemaan yön jäljiltä.

Yllä olevia meteogrammeja ja muita GFS mallidatoja voi käydä tsekkaamassa sivun ylälaidassa olevan ”säämallidataa” osion kautta. Mahdollisesti syksyn aikana ollaan lisäämässä sivuille parviennusteet ja todennäköisyysennusteita, mutta niistä enemmän sitten myöhemmin.

Suursäätilan muutosta odotellaan

Mitään suurempaa muutosta ei parviennusteiden perusteella ole odotettavissa kunnes varhaisintaan ensi viikonloppuna. GFS malli on viime ajoissa antanut pieniä viitteitä, että kuun puoliväliä lähestyttäessä ilmamassa alkaisi selkeämmin viiletä. Tämä olisi mallin mukaan seurausta Suomen itäpuolella olevan korkeapaineen heilahtamisesta Suomen länsipuolelle, jolloin pohjoisesta pääsisi virtaamaan kylmempää ilmaa.

Euroopan keskuksen parviajot eivät vielä ole tähän kelkkaan lähtenyt. Vielä ei siis voida sanoa, että koska ensimmäiset maistajaiset talvesta saadaan eteläänkin, mutta jos GFS malliin on uskominen, niin kuun puolivälin paikkeilla voisi olla mahdollisuuksia.

Mainokset
 1. Tuomo T.
  04/10/2010 12:24

  Korkeapaine on tosiaankin ollut yllättävän lujassa, itse asiassa koko vuoden ajan! Talvella sen ansiosta oli pakkasia usempia kuukausia yhteenmenoon, korkeapaineen jämähtämisen ansiosta helteet jatkuivat koko heinäkuun ja elokuulle asti ja nyt on sitten ollut syyskorkeapainetta.

  Luin, että myrskypäiviä on tänä vuonna ollut selvästi tavallista vähemmän, ainakin merialueilla. Ei mikään ihme. Myrskyt vaatisivat voimakkaiden matalapaineiden liikkeitä, ja kun vallitsevana on ollut korkeapaine, niin eipä silloin sada eikä tuuli mylvi! Tällä menolla mennään vähintään +1-2 C keskimääräisestä lokakuuhun.

  Itse toivoisin, että ensimmäiset kylmät päivät tulisivat tänä vuonna varhain, tosin ennusteet muuttuvat. CFS-malli oli hyvin pitkään sitä mieltä, että lokakuusta tulee koko maahan kylmä. Nyt se ennustaa korkeintaan tavanomaista, pohjoiseen keskimääräistä lämpimämpää. Marraskuussa voisi olla jo ihan tilastojenkin valossa mahkut ainakin ensimmäisiin pakkasiin, koska edellisen kerran reilusti kylmä marraskuu mitattiin 2002.

 2. Sami
  04/10/2010 21:34

  Sulkukorkeapaineita on tosiaan riittänyt, melkein joka vuodenajalle. Minä ja monet muutkin ovat ennustaneet että tulisi kylmä talvi, saas nähdä…pakkohan se on joskus sataakin. Tuosta että kuinka lämmin lokakuusta tulee on lienee vielä hyvin ennenaikaista sanoa, kun 10 päivän ennusteetkaan eivät ulotu edes kuukauden puoliväliin. Jos niitä on uskominen niin 13.päivä jyväskylässä oltaisiin sellaiset pari astetta keskiarvojen yläpuolella ja loppukuu yleensä on tähän vuodenaikaan se kylmempi puolisko. Mahdollista on että selvää kylmenemistä tapahtuu puolen kuun paikkeilla. ja silloin keskiarvot tippuvat nopeasti koska lokakuussa on hyvinkin mahdollista jo 10-15 asteen pakkaset.

 3. 04/10/2010 22:41

  +1 parville ja todennäköisyyksille. Nuo muutkin ovat hienoja, vaikka Punkalla onkin joitakin kauniimpia GFS-karttoja (moisture convergence ja ehkä frontogeneesi). 🙂

 4. Tuomo T.
  05/10/2010 08:31

  Niin, no ei tietenkään mitenkään voi vielä tietää, kuinka käy. Periaatteessa tilastoja jos tuijottaisi, niin todennäköisempi vaihtoehto on ”peruslämmin” lokakuu. Viime vuosi oli pari astetta keskimääräistä kylmempi ja 2000-luvulla suurin osa lokakuista on ollut ainakin pari astetta 1971-2000 tasoa lämpimämpiä, joten… No, tietenkään näin ei voi mitään johtopäätöksiä tehdä.

 5. Hannu
  05/10/2010 10:09

  Pohjoisessa majaileva korkeapaine on saanut myös Välimeren sää ennusteet melkoisen sekaisin. Tuntuvat vaihtuvan melko tiuhaan tahtiin. Ollaan menossa perheen kanssa etelä Turkkiin 9.10.-16.10 väliseksi ajaksi ja siksi tarkkaillut sää ennusteita. Yhteinen piirre kaikille ennusteille tuntuu olevan ilma massan jäähtyminen nykyisestä. Jäähtymistä näyttäisi edeltävän 7-8.10 ajalle sijoittuvat voimakkaat ukkoset. No toivottavasti ilma pysyisi kuivana ja lämpötila ”shortsi ja T-paita” tasolla.

 6. Matti
  05/10/2010 11:23

  Itsekin olen tässä ihmetellyt aurinkoisien päivien määrää tänä vuonna, etenkin kaakossa aurinkoisen ja lähes sateettoman kesän jälkeen niihin on jo jopa kyllästynyt, ja toivoisi välillä kontrastia. Sitä pimeää sumu+tihku mössöä kuitenkin tulee loppuvuonna varmasti, joten nautitaan nyt kauniista keleistä.

  • Tuomo T.
   05/10/2010 13:29

   Joo, onhan olemassa vaara, että vanha tuttu ”englantilaistyylinen talvi” iskee taas tänä vuonna, eikä sumulle ja vesisateelle riitä loppua. No, toivottavasti niin huonosti ei käy!

 7. Sami
  06/10/2010 00:45

  Viimeisen forecan ennusteen mukaan reilua kylmenemistä olisi ainakin jyväskylään asti tulossa 10-11.päivä. Lainkaan ei ole varmaa että lokakuusta tulee keskimääräistä lämpimämpi. Laskin tuossa forecan ennusteen ja 10.päivä lokakuun keskiarvo olisi jyväskylässä 6,0 astetta, mutta jo 15.päivä vain 3,8.(1971-2000 k-a 3,2). Ja 15.päivä oli se kylmin päivistä joten voi olla että kylmyys jatkuu pidempäänkin…no sen aika näyttää.

 8. Hannu
  06/10/2010 08:43

  Tietääkö kukaan mistä lähteistä tuo Foreca kerää ja koostaa sää datat ? Ennuste saattaa muuttua useita kertoja päivässä ja ennustepäivitysten välillä on melkoisesti vaihtelua ainakin sateiden osalta.

  • Tuomo T.
   06/10/2010 12:12

   Sekä ilmatieteen laitos että Foreca tekevät kaksi pääajoa päivässä, yleensä toisen aamulla ja toisen illalla. Esimerkiksi Euroopan keskipitkien ennusteiden keskuksen eli ECMWF:n ennuste tulee klo 10 ja 22 ja suurin piirtein puolta tuntia myöhemmin tulee päivitetyt ennusteet. Jos ennustettavuus on heikko, voi käydä niin, että aamulla näyttää tulevan aurinkoista ja lämmintä, mutta puoli tuntia myöhemmin luvataankin jo sateita.

   Yleensä seuraavan 5 päivän osalta ennuste on osapuilleen hanskassa, mutta 5-10 vuorokauden sään osalta ennusteet saattaa heittää aika rajustikin häränpyllyä, kun tulee uusi ajo.

  • Tuomo T.
   06/10/2010 12:13

   Joskus talvella on tullut rajuja pettymyksiä, kun ensin ennusteissa on luvattu talvisen sään jatkuvan mutta yhtäkkiä ennuste onkin muuttunut vesisateiksi. Tyypillinen tilanne etenkin täällä etelässä!

 9. Henkka
  08/10/2010 06:37

  Ennustettu, ei luvattu! Sorry mutta tämä lupaaminen aina särähtää korvaan… 😉

 10. Matti
  08/10/2010 13:18

  Ehkä epäselvin uutisointi koskaan: http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=2261477&ref=fb

  Lukekaa ja naurakaa. Varmaan poistettu kaikki detailit meteorologin sanomisista ja lopputuloksena ”ennuste”, josta ei ota mitään tolkkua.

  • Matti
   08/10/2010 14:26

   Onneksi HS ei lähtenyt samalle pelleilylinjalle, vaan A.J.Punkan sanomisista on saatu vähemmän dramaattinen uutisointi, jonka seurauksesta eteläsuomalaiset eivät rynnistä paniikissa vaihtamaan renkaita.

 11. Jykä
  11/10/2010 14:15

  Tässä on jo useamman päivän puhuttu, että sää kylmenee huomattavasti….Ainakin Helsingissä on tänään vielä ihan terassikeli. Ainakin siellä, missä tuuli ei käy. 🙂 Kylmenemistä odotellessa….

 12. Timppa
  12/10/2010 14:24

  Onhan se jo aika tuntuvasti kylmennyt, tänään saatiin juuri äskettäin lumikuuro ihan Turkuun asti 🙂

 1. No trackbacks yet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: