Etusivu > Lyhyet ennusteet, Mennyt sää, Sääennusteet, Säätietoutta > Erittäin korkeita lämpötiloja tiedossa

Erittäin korkeita lämpötiloja tiedossa

Alkavalla viikolla maan etelä- ja keskiosissa lämpötilat kohoavat erittäin korkeisiin lukemiin ja ilma on paikoin tuskaisan kuumaa. Mitatut lämpötilat saattavat olla poikkeuksellisen korkeita.

Suomeen on parhaillaan lounaasta virtaamassa erittäin lämmintä ilmamassaa. Etelä-Ruotsissa mitattiin eilen kesän korkein lämpötila 16 vuoteen: +34,5 astetta. Suomessakin on tänään sunnuntaina mitattu Salon suunnalla ainakin +32,2 astetta. Lähipäivinä tämä lukema todennäköisesti mitataan useammalla paikkakunnalla. Alla on GFS mallin ilmamassan lämpötilan ennuste torstai-iltapäivään saakka.

Sunnuntai-iltapäivän ajossa nähdään kuinka alkuviikosta lounaasta virtaa erittäin kuumaa ilmamassaa. Mahdollisesti keskiviikkona rintamavyöhyke siirtää kuumimman ilman tilapäisesti Venäjän puolelle, mutta lounaasta olisi tämänkin jälkeen tulossa uusi annos kuumaa ilmaa. Tuo keskiviikkona saapuva rintama on vielä hieman epävarma.

Ilmamassasta riippuu kuinka korkeaksi lämpötila voi teoriassa kohota 2 metrin korkeudella. Alla on GFS mallin oma ennuste tiistai-iltapäivälle.

GFS näyttää tiistaille yleisesti +32 asteen lämpötiloja. Ilmamassa eli 850 hPa lämpötila on eri mallien ennusteiden mukaan alkuviikolla ylimmillään +16..+17 astetta.  Suomessa on havaittu, että kolmen aikaan iltapäivällä mitattava 2 metrin lämpötila on noin 15 astetta samaan aikaan luotauksissa mitattua 850 hPa lämpötilaa suurempi.  Lisäksi 2 metrin korkeudella mitattava teoreettinen päivän maksimilämpötila keskikesällä aurinkoisessa säässä on noin 17 astetta 850 hPa lämpötilaa korkeampi. Nämä pitäen mielessä on erittäin todennäköistä, että alkavalla viikolla jossain päin maan etelä- ja keskiosia mitattaisiin vähintään +32 lämpötiloja, todennäköisesti +33 astetta, mahdollisesti jopa +34 astetta. En usko, että +35 astetta mitataan ainakaan nyt alkuviikolla eikä täten Suomen lämpöennätystä +35,9 astetta rikota.

Tämän kesän toistaiseksi korkein lämpötila on +32,8 astetta. Viimeksi tätä lämpimämpää oli vuonna 2003 sekä 1994, jolloin mitattiin +33,3 astetta. On hyvin mahdollista, että alkavalla viikolla näihin lämpötiloihin päästään. Tällöin tulee mennä aina vuoteen 1972 vielä korkeampien lukemien perässä. Tuolloin mitattiin heinäkuussa +33,6 astetta. Tämäkin on siis tänä vuonna mahdollisuuksien rajoissa. Poimin uudelleen analysoiduista sääkentistä (ERA-aineisto) näiden edellisten +33 asteen ylitysten analyysit ilmamassan lämpötilan osalta.

Lähde: ECMWF/ERA-Interim

Lähde: ECMWF/ERA-Interim

Lähde: ECMWF/ERA-40

Vuoden 2003 tapauksessa ilmamassa oli analyysin mukaan yllättävän viileä, vain noin +14..15 astetta. Analyysin alueellinen resoluutio on saattanut tasoittaa arvoja hieman ja toisaalta ilmamassa on saattanut klo. 15.00 analyysin jälkeen vielä hieman lämmetä.

Vuonna 1994 ilmamassa (850 hPa lämpötila) oli paikoin jo yli +16 astetta. Vuonna 1972 vastaava lämpötila oli jopa yli +18 astetta, mutta tuolloin mahdollisesti runsaampi pilvisyys ja sateet ovat estäneet 2 metrin lämpötilan kohoamasta yli +34 asteen. Nyt tänä vuonna ja lähipäivinä pilvisyys sekä sateet ovat maan eteläosissa vähissä ja niinpä olosuhteet ovat otolliset yli +33 asteen lukemille.

Mikäli lämpötila kohoaa alkavalla viikolla +33,6 asteen tienoille, voidaan puhua jo poikkeuksellisen korkeasta lämpötilasta Suomen oloissa. Tilanne muuttuu tällöin mielenkiintoiseksi, sillä tätä korkeampaa lukemaa ei ole mitattu Suomessa ainakaan viimeisten 50 vuoden aikana kuten alla olevasta tilastosta ilmenee.

Lähde: Ilmatieteen laitos

Mentäessä vuotta 1961 vanhempiin havaintoihin, kaikkia ei ole suinkaan digitoitu tai tarkistettu. Kävin nopeasti läpi Ilmatieteen laitoksen kuukausikatsauksia vuodesta 1961 taaksepäin ja etsin kesäkuukausien korkeimpia lämpötiloja. Vähintään +33 astetta on mitattu useampaan otteeseen vuosikymmenien varrella, usein Viipurissa. Sen sijaan +34 lämpötiloja ei  kuukausikatsauksissa ole mainittu ainakaan vuoden 1920 kesästä lähtien kesän korkeimpana lämpötilana. Näin ollen jos nyt satutaan yltämään +34 lukemiin, olisi kyseessä mahdollisesti hyvin poikkeuksellinen ilmiö ja vastaavaa saadaan etsiä lähes 100 vuoden takaa, jolloin mitattiin Suomen korkein lämpötila +35,9 astetta Turussa vuonna 1914. Tämä on siis tosiaan epävirallinen tieto kun en näin lomalla ehtinyt tarkemmin tilastoja tutkia. Digitoidusta aineistosta löytyi yksi +34,4 asteen lukema vuodelta 1941, mutta tämän luotettavuutta en ehtinyt varmistaa. Se on kuitenkin selvää, että alkavalla viikolla nautitaan/kärsitään harvinaisen korkeista lämpötiloista ja mahdollisesti jopa poikkeuksellisen korkeista.

Tällä hetkellä maan etelä- ja keskiosissa heinäkuu on ollut kolmanneksi-kuudenneksi lämpimin vuodesta 1961 lähtien tarkasteltuna. Viikon kuluttua sijoitus on todennäköisesti vielä korkeampi. Lämpimien säiden myötä myös trooppisia öitä (lämpötila ei laske alle +20 asteen) on esiintynyt. Korkein yölämpötila meri- ja järviasemia lukuun ottamatta mitattiin Lappeenrannan lentoasemalla 9. heinäkuuta +20,7 astetta. Tulevalla viikolla trooppisia öitä mitataan laajemmaltikin, joka lisää helteiden tuomia ongelmia.

Piinava helleputki jatkuu näillä näkymin ainakin alkavan viikon lauantaihin saakka. Tämän jälkeen sää saattaa hieman viiletä, mutta tällöinkin pysyttäisiin vielä paikoin hellelukemissa. Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen kuukausiennusteen mukaan alkava viikko on maan etelä- ja keskiosissa +3..+10 astetta tavanomaista lämpimämpi ja sää jatkuisi tavanomaista lämpimämpänä aina kuun loppuun saakka.

Heinäkuu on alkanut ukkosten osalta varsin tyypillissä merkeissä. Maasalamoita on paikannettu hieman reilut 20 000, joka on noin kolmannes keskimääräisestä koko heinäkuun lukemasta. Kun kuuta on mennyt juuri kolmannes, ollaan lähellä keskiarvoa menossa. Tulevalla viikolla ukkosia on odotettavissa kuuman sään tuomana. Maanantaina ukkosia saadaan etenkin Pohjanmaan maakunnissa ja erityisesti keskiviikkoa tulee pitää silmällä. Rajuilmaennusteita voi seurata osoitteessa http://www.myrskyvaroitus.com.

Viime torstaina ukkosia esiintyi etenkin maan itäosissa ja Helsingissäkin saatiin lähes paikallaan majailleesta konvektiosolusta runsaasti vettä. Itse bongailin ukkosia porukalla Lahden ympäristössä ja Nastolan kohdalla eteemme osui pyörivä nousuvirtaus. Trombit ja suppilopilvet syntyvät nimenomaan ukkosten nousuvirtaukseen, jossa horisontaalinen pyörteisyys tempautuu nousuvirtaukseen ja venyy pystysuunnassa. Tällöin nousuvirtaus voi alaosistaan kiristyä, jolloin pyörimisliike kasvaa ja mahdollinen suppilo tiivistyy. Torstain tapauksessa oli havaittavissa selkeää pyörimisliikettä nousuvirtauksessa. Pilven alaraja myös madaltui, mutta selvää suppiloa tai trombia solu ei saanut edessämme aikaiseksi. Alla on kyseisestä tapauksesta video, jossa on hieman lisätty kontrastia ja nopeutta yksityiskohtien ja pyörimisliikkeen selkiyttämiseksi.

http://www.youtube.com/watch?v=NLHNJkyyEiA

Olen parhaillaan lomalla ja kirjoituksia tulee silloin kun kerkiän ja asiaa on.

Mainokset
 1. Keke
  11/07/2010 23:49

  Moikka ! Kiinnitin huomioni su.11.7 kello 16.00 mitattiin Testbedin Pukkilan asemalla 33,1 astetta.
  Eli onko niin että vaikka ilmatieteenlaitos on mukana Testbed-projektissa niin kaikkia asemia ei katsota ns. virallisiksi mittausasemiksi. Koska esin Porvoon pelastusasemalla (Porvoo,Harabacka)oleva mittausasema on mukana sekä Testbedissä että Ilmatieteenlaitoksen paikallissää sivuilla.

  JYMYHELLE 🙂

  • 12/07/2010 23:46

   Osa Testbedissä olevista asemista ovat ns. virallisia synop-asemia, osa taasen extra-asemia, joiden havaintoja ei virallisesti käytetä esim. Ilmatieteen laitoksen tilastoissa. Nämä saattavat olla hieman epäedustavia paikkoja (esim. vilkkaan kadun varrella) tai mittauslaitteisto eri korkeudella tai kokeellisia mittalaitteita jne. En tarkkaan tiedä näiden muiden Testbed-asemien taustoista.

 2. Tuomo T.
  12/07/2010 03:12

  Itse toivoisin, etta tama ”jymyhelle” olisi mahdollisimman pian ohi. Oletko muuten tehnyt vertailua poikkeuksellisen kylma talvi vs. hellekesa? Yhteys loytyy ainakin 20023 talven ja 2003 heinakuun seka viime talven ja taman hetken valilta.

  • 12/07/2010 23:48

   Aiemmin tein vertailua kylmien talvien ja lämpimien kesien suhteesta eikä tässä ollut havaittavissa merkitsevää suhdetta. Poikkeuksellisten vuodenaikojen osalta aineisto olisi niin pieni, ettei vertailu olisi mielekästä.

 3. Matti
  12/07/2010 12:43

  Upea tuo video. Tulee mieleen supersolun seinäpilvi. Keskiviikoksi näyttää supercell composite parameter ja significant tornado parameter yllättäen 1-3 arvoja Keski-Suomen päälle. Helteistä: Usean surkean kesän jälkeen kyllä itselle nämä helteet maistuvat, etenkin kun on loma! Ihmettelinkin jo, että mihin ne kunnon kesät ovat hävinneet. Mielenkiintoista on vielä, että kuumuuden ohella ei sää ole epävakaista. Esim 2003 heinäkuussa muistan melkein joka päivä sade/ukkoskuuroja tulleen niskaan. Aamupäivät olivat kuumia ja iltapäivällä taivas olikin täynnä ukkospilvia ja lämpötila laski. Nyt on kuumaa, kosteaa ja täysin pilvetön taivas! 94 oli kuivaa myöskin, aivan kaakossa ainakaan ei satanut koko heinäkuun aikana montaakaan tippaa vettä.

  • 12/07/2010 23:49

   Keskiviikko saattaa olla tämän kesän kovin ukkospäivä. Lukuisat tekijät ovat loksahtamassa paikoilleen, mutta vielä täytyy odottaa tiistain ennusteita maltilla.

 4. Matti
  12/07/2010 12:45

  Lisäyksenä vielä, että 2001 ja 1999 oli myös kuumien ilmojen ohella sää epävakaista.

 5. Matti
  12/07/2010 18:23

  Puumala 33,7. On siis lämpöennätys vuosikymmeniin?

  • 12/07/2010 23:50

   Lopullinen lämpötila oli +33,9 astetta ja kyseessä on korkein mitattu lämpötila Suomessa yli 50 vuoteen.

 6. Tuomo T.
  13/07/2010 01:53

  Huomionarvoista on myos se, etta kosteus on erittain korkeaa, jopa 80\90 prosenttia, jota on talla hetkella taalla Japanissa! saisi todellakin tulla joku matalapaine vihdoin lannesta, joka pyyhkaisisi pahimmat lampimat pois, kun Suomeen ollaan juuri tulossa.

  Olen asunut Helsingissa 8 vuotta enka muista, etta 30 asteen paivia olisi ollut kuin kerrallaan 1, 2 yhteen menoon. Voitko tarkistaa, mika oli vuodelta 2003 yolampotilan Suomen ennatys? Se oli 23 ja jotain. \voi sekin viela menna rikki.

  • Tuomas
   13/07/2010 13:56

   Muistaakseni yön alimman SE oli aamulla 1.8.2003. Kotkan Haapasaaressa 24,1.

 7. Jani
  13/07/2010 19:24

  Taa Lämpöennätys rikki Lammin Evolla jo +34.2
  Oulussa Lämpötila oli pvällä hädin tuskin +25 asteessa.. nyt iltaa kohti sitten Lämpenee vain.. 18-19 maissa jo +29-+31 eli kolmenkympin raja rikottu Oulussakin.
  Yöstä taitaa tulla tosi lämmin, jos ei ukkosia tai sadekuuroja tule ja sitä myötä huomis aamu varmaan kans jo helle lukemissa.. ilmatieteenlaitos näyttikin 9 lämpötilaksi +24 ke aamuksi..

 8. Tuomo T.
  14/07/2010 08:33

  Olisi kiva tietää, menikö viime yönä yölämpötilan Suomen ennätys taas rikki. Oli niin valtavan lämmintä Helsingin alueella.

  Äsh, onko tosiaan niin, että ensi viikkokaan ei täysin keikauta lämpötiloja pois hellelukemista? Noin 25 asteen lukemat olisivat kyllä kaivattua alennusta viime päiviin.

 9. Jussi
  15/07/2010 08:22

  Nyt näyttää taas pahasti siltä, että ensi viikolla ei tapahtuisikaan sitä lievää viilentymistä, jota muutaman päivän ajan on ennustettu. Jos lämpötila asettuisi normaalimpaan 20-25 asteen haarukkaan, kesänvietto olisi aika paljon miellyttävämpää. Onko mitään merkkejä ilmassa?

 10. Matti
  15/07/2010 15:43

  Olikohan tämä nyt jo 5. päivä putkeen vähintään 30 asteen lämpöä Kaakkois-Suomessa. Tänäänkin 32 raja jo rikottu. Aika huimaa.

 11. Tuomo T.
  15/07/2010 21:38

  Netistä luin, että oliko nyt 7 päivän yhtäjaksoinen yli 30 asteen putki mitattu vuonna 1972? Sekin voi mennä rikki.

  VAikka kaikki aina kiistävätkin, että tällaisia yleistyksiä voisi tehdä, mutta ainakin vuosina 2001 ja 2003, jolloin heinäkuussa oli poikkeuksellisen paljon hellepäiviä, elokuussa hellepäiviä oli melko vähän. Kun oli harvinaiset helteet toukokuussa ja tämä putki, niin jaksaisiko pitää hellettä elokuun??

  Oletko Pauli tarkkaillut CFS-ennustetta? Sehän olisi sitä mieltä, että elokuu olisi lähempänä keskiarvoja:

  Mikä lienee luotettavuus?

 12. Tuomo T.
  16/07/2010 14:31

  Luin juuri tällaisen uutisen. Voin sanoa, että ei juuri yllätä:

  Alkukesä mittaushistorian lämpimin:
  http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Alkukes%C3%A4+maailman+s%C3%A4%C3%A4historian+l%C3%A4mpimin/1135258623916

  Tein TODELLA epätieteellistä vertailua heinä- ja elokuun huippulukemien välillä. Siis näyttää siltä, että kuumimpia kuukausia heinäkuun osalta ovat olleet – pieniä eroja maan eri osien välillä – 2003, 1914, 1925, 1941, 1972-73 ja 2003. Niistä yksikään ei yllä elokuun viiden kuumimman vuoden joukkoon.

  Voiko tästä päätellä mitään? No, eipä kai. Toki on sellaisia vuosia, jotka ovat olleet hyvin tasaisesti helteisiä, kuten juuri 1972-73, 1988, 1997, 2002, 2006 ja…2010? Esim. 2003 elokuu oli lämmin, mutta ei mitään poikkeava hellepäivien ja keskilämpötilan suhteen.

 13. Sami
  19/07/2010 03:25

  Mitään sellaista ei ole olemassa että ”hellepäivät olisi käytetty tältä kesältä” Esim. Jyväskylässä heinäkuun keskiarvo on 16,0, ja vuosien joina keskilämpö on ollut vuosina 1961-2009 17,5 tai enemmän on 9kpl. Näitä 9 lämmintä heinäkuuta seuranneiden elokuiden keskilämpötila oli 14,75(1971-2000 k-a 13,7). Vertasin lisäksi lämpimiä toukokuita(yli 10,0 astetta) joita oli 13kpl, ja niitä seuranneiden kesäkuiden keskilämpötila oli n.0,7 keskiarvojen alapuolella.

  Nyt meitä pidetään muutenkin jännityksessä…useilla paikkakunnilla etelä-ja keski-suomessa saatetaan tehdä 1900-luvun alusta korkein heinäkuun keskilämpötilan noteeraus. Täällä jyväskylässä ennätys on vuodelta 1925 21,2 ja toisena 1914 21,2astetta. Nyt tätä kirjoittaessa 18.7 keskilämpötila on n.21,3 astetta joten ikävä kyllä ihan kaikkien aikojen ennätykseen ei taida eväitä olla, ainakin luvannut on hiukan viimeaikaista viileämpää säätä. Toivottavasti nyt edes 20 astetta rikotaan täällä, edellinen vuodelta 1941, 69 kesän takaa.

  • Tuomo T.
   19/07/2010 08:34

   Aika perusteellinen päivitys! Kyllähän se varmasti menee niin, että kun huippukuuma heinäkuu lämmittää kaikki meret ja sisävedet hyvin lämpimiksi, on aika epätodennäköistä, että elokuu yhtäkkiä olisi kylmä tai edes viileä.

   Toisaalta mitä tarkoitin tuossa oli, että nuo aivan kaikkein kuumimmat heinäkuut eivät ole yltäneet aivan kärkeen elokuiden kuumudessa. Siis jos heinäkuu on 3-4 astetta (tai enemmän) keskimääräistä lämpimämpi, elokuu on ehkä ”vain” pari astetta keskimääräistä lämpimämpi. Toisin päin kävi 2002 ja 2006, jolloin heinäkuun poikkeama keskiarvosta oli pari astetta ja elokuu oli 3-4 astetta keskimääräistä kuumempi.

 14. Tuomo T.
  19/07/2010 12:54

  Yksi mielenkiintoinen nyanssi on, että ainakin Helsingin Kaisaniemessä kuukausiennätys hellepäivien osalta on varmasti jo mennyt rikki. Aiemmin heinäkuun ennätys on ollut (ainakin sen tarkastelujakson osalta, joka on ilmatieteen laitoksen kotisivulla) vain 11 ja tässä kuussa tämä määrä on tullut jo täyteen ja lisää on luvassa.

  Helteisimpänä vuonna 1997 hellepäiviä on näköjään Kaisaniemessä ollut 19 – ja sekin ylittyy tässä kuussa! Jännittävää muuten on, että Helsinki-Vantaan vastaava ennätys on 33 (vuodelta 1997 niin ikään), eli näin iso on yleensä ollut meren läheisyyden viilentävä vaikutus.

  • Tuomo T.
   19/07/2010 12:55

   Siis tarkoitin edellisessä, että helteisimpänä vuonna Kaisaniemessä. Paikkakunnasta riippuen se on ollut yleensä joko 1972-73, 1997 tai 2002.

 15. Sami
  19/07/2010 18:51

  Näinhän se tosiaan menee että kun vedet ja maat ovat lämpimiä niin äkkikylmeneminen on harvinaista..laskin tuossa vielä viileähköjen touko-heinäkuiden lämpötilat ja niitä seuranneet elokuun lämpötilat jyväskylässä.
  1961-2009 touko-elokuun keskiarvo on 12,9, elokuun 13,9. Viileitä touko-elokuita oli yhteensä 17, joiden keskilämpötila oli 11,8. Näitä seuranneiden elokuiden 13,6. Näistä 7 oli väh. asteen k-arvoa kylmempiä ja 2 väh. asteen k-arvoa lämpimämpiä, loput 8 oli siinä asteen sisällä keskiarvosta.

  Mutta yhtäkaikki, on toki mahdollista että tulee vilpoinen elokuu, esim. vuosina 1986,1988 ja 1999 elokuut oli vilpoisia vaikka kesä-heinäkuu jakso oli 1,3-2,5 astetta keskiarvoa lämpimämpiä. Vuosien 1986,1988 ja 1999 elokuiden keskilämpötila oli vain 12,8.

  • Sami
   19/07/2010 21:28

   Korjaan edelliseen viestiin…lipsahti pari kertaa touko-elokuu jakso kirjoituksiin, totuus siis TOUKO-HEINÄ.

   • Tuomo T.
    20/07/2010 08:31

    Selkeimmin näkee piikin vuosina 2002 ja 2006. Silloin poikkeama keskiarvosta oli Jyväskylässä jopa 3,5 astetta. Heinäkuussa vastaavina vuosina poikkeama oli vain 1-2 astetta. Hyvin helteisenä vuonna 1972 elokuulla oli poikkemaa 1,5 astetta ja 2003 vain vajaa aste. Nythän näyttää siltä, että heinäkuu on VÄHINTÄÄN 3,5 astetta keskimääräistä lämpimämpi, ehkä jopa yli 4 astetta, joten 3 tai useamman asteen poikkeama keskiarvosta elokuussa olisi aika tavatonta.

    Kaikkein kuumimmat kesät, joita ovat olleet esim. 1972, 1997 ja 2002, (kesä-elokuun yhteenlaskettu keskiarvo) ovat olleet ”vain” reilu 2 astetta keskimääräistä korkeampia etelässä ja Lapissa kolmisen astetta.

    Siis jos heinäkuu päättyy vaikkapa neljä astetta lämpimämpänä ja elokuu kolme ja kuten tiedetään, kesäkuu oli noin asteen 1971-2000 tasoa viileämpi, keskiarvoksi tulee kolmelle kuukaudelle noin +2 astetta keskiarvosta.

   • Tuomo T.
    20/07/2010 08:34

    Täydennän vielä, että etenkin koska toukokuukin oli melkoisen lämmin (+2 astetta 1971-2000 tasoon nähden), riittäisikö huippukuumaa elokuulle? Vuonna 2002 riitti vielä syyskuullekin, joten…

 16. Sami
  20/07/2010 23:41

  Aika näyttää miten elokuussa käy, siirrytään keskustelemaan nyt tuohon paulin 20.7 julkaistuun ennusteeseen.

 1. No trackbacks yet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: