Etusivu > Lyhyet ennusteet, Sääennusteet > Kuumaa kesäsäätä

Kuumaa kesäsäätä

Kuluvan kesän korkein lämpötila mitataan sunnuntaina. Suomen lounaispuolelta virtaa erittäin lämmintä ilmamassaa, joka mahdollistaa +30 asteen lukemat melko yleisesti maan etelä- ja keskiosissa. Laajalti ollaan +28 asteessa, mutta rannikoilla meri vielä viilentää muutamilla asteilla. Hellettä yltää aina entisen Oulun läänin korkeudelle. Alla on GFS mallin arvio 2 m lämpötiloista iltapäivällä kolmen aikoihin.

GFS mallin ennustamiin lämpötiloihin voi karkeasti laittaa 1-2 astetta lisää, jotta päästään todellisiin lämpötiloihin.  Itse veikkaisin, että päivän korkein lämpötila on noin +32 astetta. Joissakin sanomalehdissä on jo ehditty uutisoida, että sunnuntaina hätyyteltäisiin Suomen mittaushistorian korkeinta lämpötilaa: 1914 Turun +35,9 astetta. Tämä ei pidä paikkaansa. Itse asiassa yli +30 asteen lukemia mitataan Suomessa keskimäärin joka kesä. Alla olevassa kuvaajassa on Suomen korkein lämpötila vuosittain vuodesta 1961 lähtien.

Lähde: Ilmatieteen laitos

Kahtena edellisenä kesänä ei rikottu +30 asteen rajapyykkiä, mutta tänä vuonna se menee rikki. Viimeisten 49 vuoden aikana  vähintään+32 astetta on mitattu 17. vuotena. Kyseessä on siis varsin tavallinen ilmiö Suomessakin. Jos lämpömittariin osuu +33 astetta tänä vuonna, on kyseessä jo harvinaisen korkea lämpötila Suomen mittakaavassa. ”Suomen ennätykseen” on kuitenkin vielä pitkä matka.

Hellekausi jatkuu myös ensi viikolla. Todennäköisesti joka päivä jossain päin maata mitataan hellelukemia. Euroopan keskuksen malli on antanut viitteitä, että viikon loppupuolella idästä virtaisi jopa nyt sunnuntaita lämpimämpää ilmaa. Amerikkalainen GFS malli ei aivan yhtä lämmintä näytä. Jokatapauksessa kesä on nyt täällä ja alkava viikko on hyvin suurella todennäköisyydellä tavanomaista lämpimämpi. Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen viikkoennusteissa ensi viikko onkin hyvin lämmin ja sitä seuraavat viikot mahdollisesti tavanomaista lämpimämpiä ainakin etelässä.

Heinäkuu alkoi ukkosten säestämänä. Kuun ensimmäinen päivä oli vilkkain ukkospäivä salamamäärissä mitattuna sitten elokuun 2008. Maasalamoita paikannettiin lähes 9000, joka on kolme kertaa enemmän kuin yhtenäkään muuna päivänä tähän mennessä tänä vuonna. Tosin tyypilliseen kesään mahtuu ainakin yksi yli 10 000 maasalaman päivä. Alla on kyseisen päivän salamakartta (värit kuvaavat eri kellonaikoja UTC-aikaan).

Lähde: Ilmatieteen laitos

Ukkossolujen joukossa oli muutama mahdollinen ”splitti”, joissa ukkossolu on jakaantunut kahtia. Niinpä supersolumaisia piirteitä omaavia ukkosia on saattanut esiintyä maan itäosissa. Paikoin ukkoskuuroissa havaittiin suuriakin rakeita ja Maaningalla ukkospuuskassa mitattiin yli 19 m/s.

Nyt sunnuntaina ovat voimakkaat ukkospuuskat mahdollisia entisen Oulun läänin ja Etelä-Lapin alueella. Tilanteessa on vielä hyvin epävarmaa missä vaiheessa jos ollenkaan voimakkaita kuuroja pääsee kehittymään. Tilanteen epävarmuus liittyy rajakerroksen kosteuden määrään, joka on jäämässä suuremmassa skaalassa liian vähäiseksi. Mallit ovat indikoineet, että paikoin yllä mainituilla alueilla kosteusvuokonvergenssi saattaa lisätä kosteutta tarpeeksi, jotta ukkoskuuroja pääsee kehittymään Lapin laaja-alaisemman sadealueen eteläpuolelle. Kehitys saattaa odotuttaa itseään myöhäänkin iltapäivään tai iltaan. Mikäli kosteutta on lopulta riittävästi, ukkoskuurot nousevat varsin dynaamiseen tilanteeseen. Voimakas tuuliprofiili suosii ukkospuuskia ja supersoluille on olemassa pieni riski huolimatta varsin suorista hodografeista. Lähinnä vaarana ovat n. 20 m/s ukkospuuskat sekä 1-2 cm rakeet. Epävarmuuksista johtuen on tosin myös mahdollista, että juuri mitään ei synny. Päivitän mahdollisesti sunnuntaina aamupäivällä tuoreimman tilanteen kun yksityiskohdat toivottavasti ovat selkiytyneet.

Ensi viikolla lämmin ilmamassa jatkuu ja samalla myös potentiaali voimakkaille ukkosille kasvaa (tosin vielä näiden sijaintia tai ajoitusta ei voida tarkentaa). Mielenkiintoisia hetkiä siis luvassa sään puolesta näin keskellä kesää.

Mainokset
 1. Saku V
  05/07/2010 12:28

  Onko tietoa miten tuo 1914 Turussa mitattu lämpöennätys +35,9 astetta on vahvistettu? Onko samana päivänä Etelä/Lounais-Suomessa ja mahdollisesti Ruotsissa tai Virossa mitattu yleisesti 35 asteen lämpötiloja? Lukema kuulostaa melko kovalta ja pieni epäilys tulee lähes sadan vuoden takaisiin mittalaitteisiin, toisaalta ainahan se voi olla kerran tuhannessa vuodessa esiintyvä lämpöpiikki.

  • 07/07/2010 19:36

   Kyseinen helle-ennätys on tutkittu viime vuonna ja tuloksia käytiin läpi Ilmastokatsaus-lehdessä. Kyseisenä päivänä koko maassa oli hellettä. Yli +30 asteen lämpötiloja mitattiin aivan etelärannikkoa lukuunottamatta aina Etelä-Lapissa saakka. Jyväskylässä päivän ylin oli tasan +35 astetta ja mm. Lahden suunnalla +34 astetta.
   Kyseisessä tutkimuksessa todettiin, että vuoden 1914 havaintoa ei voida hylätä ainakaan aseman epäedustavan sijaintipaikan perusteella. Ilmakehämallin avulla saatujen tulosten perusteella ei kyseistä lämpötilamittausta voida myöskään osoittaa virheelliseksi. Eli kyllä kyseinen lämpötilamittaus on ollut mahdollinen nykykäsityksenkin mukaan.

   • Saku V
    08/07/2010 14:52

    No tuo tieto riittää ainakin itselleni vahvistukseksi 🙂 Aiemmin ei ole missään tullut vastaan mitään muuta tietoa tuon mittauksen tueksi, siitä epäilykseni.

    Ensi viikolla voi olla ennätys tiukilla, Forecan 10 päivän arvaus ennustaa yleisesti 35 astetta Kaakkois-Suomeen. Nähtäväksi jää…

 2. Tuomo T.
  07/07/2010 15:24

  Terveiset kuuman seka kostean, trooppisen kesasaan Japanista lomamatkalta! Onko Pauli odotettavissa vuoden 2003 tapainen hyvin kuuma heinakuu? ECMWF enteili helteiden jatkuvan. Enta elokuu?

  • 07/07/2010 19:39

   Tällä hetkellä heinäkuu näyttää varsin lämpimältä ja ellei jotain yllättävää äkkiromahdusta kuun lopulla tapahdu, on heinäkuu todennäköisesti tavanomaista lämpimämpi ainakin maan etelä- ja keskiosissa. Elokuusta en uskalla vielä veikata juuta eikä jaata.

 3. Tuomo T.
  08/07/2010 02:48

  Ainakin seuraava viikko vaikuttaa todella lampimalta, Lapissa viileampaa.Myos yot ovat lahes trooppisia. Muistan vastaavan vuodelta 2003. Silloin mitattin \suomen uudet yolampoennatykset, taisi olla yli 23 astetta yon alin kahtena perakkaisena
  yona yhteenmenoon! Selitatko miten tallainen on mahdollista? Enta kuinka todennakoista tai oikeammin harvinaista on, etta aivan etelarannikolla on pitkaan noin 30 astetta kuten on ennustettu ensi viikolle?

  Japanin erikoisuus on tosiaan valtava kosteus. \en tieda tarkkoja lukuja. Nagoyassa oli ehka 33~34 astetta ja sellainen kosteus, johon kaikki suomalaissaunat eivat pysty!

 4. Matti
  08/07/2010 10:15

  Sattupas sitten unelmien lomasäät. Pari ”trooppista” koettu jo putkeen Kaakkois-Suomessa. Lämpötila pysynyt yölläkin n.20 asteessa minimissään. Kastepiste lähes 20 tällä hetkellä. Että huh ja huh 😉

  • Matti
   08/07/2010 10:20

   (ns. trooppista yötä tarkoitin). Näyttää tuo hyvin kostea ilmamassa pysyttelevän jokusen päivän täällä.

 5. Tuomo T.
  10/07/2010 14:10

  Nayttaa viela epavarmalta, kuinka kauan lampimin ilmamassa pysyy Suomen paalla ensi viikolla, mutta toivottavasti ei liian kauan. Sopii toivoa, etta matalapaine tulisi pyyhkaisemaan sen pois mahdollisimmn ajoissa. Sellaista matalapainetta olsi luvattu ensi viikon lopulle.

 6. Tuomo T.
  11/07/2010 03:05

  Mika on ennusteesi, kuinka kauan noin kova hellemassa voi pysya Suomen paalla? \vuonna 2003 kun heinakuu oli huippuhelteinen, elokuu oli paljon maltillisempi. Mita olet mielta elokuusta?

 1. No trackbacks yet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: