Etusivu > Lyhyet ennusteet, Sää maailmalla, Sääennusteet > Lämmintä kesäsäätä ja tuleva hurrikaani Alex

Lämmintä kesäsäätä ja tuleva hurrikaani Alex

Asiaa mm. Suomen säästä kuluvalla viikolla sekä trooppisesta myrskystä Meksikonlahdella.

Kesäkuu on tulossa päätökseen ja kuun vaihtuessa onkin odotettavissa kaikenlaista säätä. Alla on joitakin pointteja lyhykäisyydessään:

 • Tiistaina ja keskiviikkona lämpötila kohoaa hellelukemiin maan etelä- ja keskiosissa. +28..+29 astetta saattaa mennä rikki.
 • Lapissa ilmamassa pysyttelee viileänä ja lämpötilat ovat +15 asteen molemmin puolin, Etelä-Lapissa tosin +20 asteen tuntumassa.
 • Keskiviikkona saadaan mahdollisesti entisen Oulun läänin alueella lämpimän rintaman yhteydessä sade- tai ukkoskuuroja.
 • Torstaina ukkoskuuroja saadaan laajemmaltikin maan etelä- ja keskiosissa, mahdollisesti aina Etelä-Lappia myöten. Yksityiskohdat ovat vielä auki, mutta välillä mallit ovat näyttäneet potentiaalia varsin voimakkaillekin ukkosille.
 • Perjantaiksi viilenee, mutta lämpötilat kuitenkin etelässäkin yli +20 astetta.
 • Viikonlopuksi Suomeen vahvistuu korkeapaine ja se tuo lounaasta erittäin lämmintä ilmaa. Ruotsissa mennee +30 astetta rikki. Suomessa on pieni mahdollisuus ns. trooppiselle yölle la-su välisenä yönä eli lämpötila ei laskisi alle +20 asteen. Tämä tosin vielä hyvin epävarmaa. Jos ”paras” skenaario toteutuu, voi sunnuntaina mennä Suomessakin jopa +31 astetta rikki. Erot mallien ja malliajojen välillä ovat vielä suuria, joten tilannetta täytyy tarkentaa myöhemmin.
 • Alkuviikosta sää saattaisi hieman viiletä, mutta säätyyppi näyttäisi suosivan jaksottaista edestakaisin liikettä lämpötilojen osalta.

Lähde: NOAA/SSD

Trooppinen myrsky Alex on ylittänyt Jukatanin niemimaan ja on jälleen veden yllä. Se on tällä hetkellä voimakas trooppinen myrsky ja ennusteen mukaan Alex voimistuu hurrikaaniksi tiistain aikana. Myrskyn ennakoidaan iskevän torstaina Meksikon ja Teksasin rajan lähelle. Alla on GFS mallin tuuli- ja reittiennuste. GFS malli ei varsinaisesti sovellu hurrikaanien voimakkuuden ennustamiseen, joten tuulilukemat ovat hyvin konservatiivisia.

Alex on tällä hetkellä lähes paikallaan ja sen tuomat tuulet sekoittavat alla olevaa merta niin, että alemmista kerroksista kumpuaa viileää vettä, joka on toistaiseksi pitänyt voimistumisen aisoissa. Lisäksi myrsky kokee noin 15 solmun tuuliväännettä, joka yhdessä kuivemman ilman kanssa estää myrskyä syöttävien ukkoskuuronauhojen syntymisen myrskyn länsipuolelle. Alex ei pysty kunnolla voimistumaan ennen kuin se ehtii kostuttaa ympäristöään ja kasvattaa liikenopeuttaan. Tiistain aikana se on saapumassa alueelle, jossa meriveden lämpösisältö on selvästi nykyistä suurempi. Niinpä Alex voimistunee todennäköisesti Atlantin hurrikaanikauden ensimmäiseksi hurrikaaniksi tiistain aikana. Tämän hetkinen paras arvio voimistaa tuulia kovimmillaan toiseen kategoriaan. Alexin keskusta ei ulotu lähellekään Meksikonlahden öljykatastrofialuetta. Toisaalta Alex on jo iso myrsky joten sen vaikutus ulottuu öljyn saastuttamalle alueelle tavallista isompien aaltojen sekä tuulen muodossa, joka työntää öljyä Yhdysvaltain rannikolle.

Mainokset
 1. miikka
  30/06/2010 23:56

  Onko sinulla tilastotietoa noista ”trooppisista öistä”, eli kuinka usein niitä esiintyy ja ovatko ne poikkeuksellisia Suomessa?

  • 02/07/2010 20:46

   Trooppisia öitä ei joka kesä esiinny Suomessa, mutta harvinaisesta ilmiöstä ei ole kyse. Yleisimpiä ne ovat meri- ja rannikkoasemilla loppukesällä.

 1. No trackbacks yet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: