Etusivu > Lyhyet ennusteet, Sää maailmalla, Sääennusteet > Juhannussään vaikeuksia ja trooppinen ongelma Meksikonlahdelle

Juhannussään vaikeuksia ja trooppinen ongelma Meksikonlahdelle

Juhannusaattoon on enää pari päivää ja edelleen ennusteet tuovat meteorologeille puolikkaita harmaita hiuksia. Pääpiirteittäin juhannuksen sää on lukossa, mutta sateiden ajoituksessa, sijainnissa ja voimakkuudessa on edelleen harmillisen paljon hajontaa.

Juhannusviikonloppu voidaan yleisesti ottaen kuvailla seuraavasti: perjantaina on epävakaista erityisesti maan etelä- ja keskiosissa. Aivan lännessä ja etenkin pohjoisessa on poutaa ja aurinkoista. Juhannusyönä sateet liikkuvat koilliseen ja sateita saadaan etenkin maan keskiosissa. Lauantaina päivällä sateisiin on syytä varautua lähes koko maassa, todennäköisimmin poutaa on aivan etelässä. Sunnuntaina sää on poutaantumaan päin, sateita saadaan päivällä lähinnä Kainuussa ja Lapissa.

Eli sateita saadaan maan lähes joka kolkassa jossain vaiheessa viikonlopun aikana. Kokonaisuutena poutaisinta on varmaankin länsi- ja lounaisrannikoilla. Sateisinta on ehkäpä viikonloppuna jossain Kainuun, Pohjois-Karjalan suunnalla. Epävarmuuksia kuitenkin on melkoisesti ja niistä kohta enemmän.

Alla on GFS mallin keskiviikko-iltapäivän parviajojen yksittäiset sade-ennusteet perjantaille, pe-la yölle ja lauantaille. Kyseessä on varsin karkealla resoluutiolla lasketut sateet, jolloin esim. sadekuurot ”paisuvat” liiaksi. Eli aivan yhtä isoja sademöykkyjä ei välttämättä kyseisinä aikoina tutkasta nähtäisi. Näistä saa kuitenkin suuntaa siihen, mihin suurin osa parviajon jäsenistä ennustaa sateita.

Perjantai-iltapäivän osalta suurin osa parviajon jäsenistä tuo sateita maan etelä- ja keskiosiin niin, että aivan lännessä olisi poutaista.  Uusin Euroopan keskuksen pääajo tuo tosin runsaimmat sateet nimenomaan länteen. Erityisesti kaakossa voi esiintyä ukkosta. Tällä hetkellä vaaraa aiheuttavan konvektion todennäköisyys on vielä melko pieni. Vaarana on mikäli järjestäytyneempi konvektiivinen järjestelmä pääsee kehittymään ja liikkumaan itärajaa pitkin, jolloin sademäärät voivat paikoin olla runsaita. Lännempänä sateet ovat jatkuvampia luonteeltaan eikä ukkosia näillä alueilla todennäköisesti esiinny perjantaina. Sademäärät joissakin ajoissa voivat okluusion kohdalla olla runsaita, mutta epävarmuudet ovat edelleen suuria. Juhannusyöksi hajonta parven jäsenten välillä kasvaa. Sateisiin olisi syytä varautua etenkin entisen Oulun läänin paikkeilla ja mahdollisesti maan itäosissa. Juhannuspäivänä ennusteet hajoavat yhä enemmän. Maan länsiosissa on kuuroherkkyyttä lännestä saapuvan yläsolan takia. Lähinnä Pohjanmaan maakunnissa sekä myöhemmin maan keskiosissa voi esiintyä ukkosta. Lapissa sade on jatkuvampaa, mutta myös sielläkin saattaa esiintyä ukkosia. Idän osalta ennusteet ovat epävarmoja. Voi olla, että rintama on Venäjällä, jolloin maan itäosa on poutainen, mutta mikäli rintamavyöhyke on lännempänä, ovat runsaatkin sateet idässä mahdollisia kuten osa GFS mallin parviajoista näyttää. Sunnuntaiksi sää alkaa poutaantua lännestä alkaen.

Lämpötilat ovat suuresti riippuvaisia siitä, onko pilvistä ja/tai sateista. Perjantaina päivän ylimmät lämpötilat liikkuvat koko maassa +20 asteen tienoilla. Lämpimintä näyttää olevan lännessä, maan keskiosissa sekä entisessä Oulun läänissä siellä, missä ei sada ja pilvisyys on ohuempaa. Helleraja voi rikkoutua näillä alueilla. Etelässä ja paikoin idässä pilvisillä alueilla ollaan +20 asteen tienoilla, mutta sateessa jäädään selvästi alle +20 asteen. Juhannusyö on laajalti lämmin. Lämpötilat ovat laajalti +10…+17, lämpimintä poutaisilla, mutta pilvisillä alueilla. Lauantain lämpötilat riippuvat jälleen paljon sateiden sijoituksesta sekä pilvisyydestä. Poutaisimmilla alueilla etenkin idässä päästään yli +20 asteen, mutta jatkuvammassa sateessa pohjoisessa jäädään alle +15 asteen. Muualla liikutaan lähellä +20 astetta.

Eli edelleen on paljon epävarmuuksia juhannussäässä. Ongelmia syntyy kun sekä etelästä että lännestä puskee sääsysteemiä, joten mallit ovat kyllä olleet suurissa ongelmissa tämän tilanteen kanssa.

Vuodenaikaisennuste saanee jälleen jäädä odottamaan seuraavaa päivitystä. Näin loppuun tulee mainita mahdolliset trooppiset ongelmat Karibian ja Meksikonlahden suunnalla. Trooppinen aalto on tällä hetkellä Jamaikan kaakkoispuolella. Aalto ei ole vielä osoittanut kunnon järjestäytymistä kuten alla olevasta satelliittikuvasta nähdään.

Lähde: NRL

Vaikka aalto tällä hetkellä näyttää varsin vaatimattomalta, se on ympäristössä, joka sallii trooppisen matalapaineen kehitystä. Tietokonemallit vievät sen alkuviikolla Meksikonlahdelle. Meksikonlahden tuuliväänne ensi viikolla määrää suurelta osin sen, kuinka voimakkaaksi tuo aalto mahdollisesti pääsee kehittymään. Suurin osa malleista vähentää tuuliväännettä nykyisestä, joka on trooppisen kehityksen kannalta suosiollista. On hyvin mahdollista, että Atlantin hurrikaanikauden ensimmäinen trooppinen myrsky, Alex, syntyy ensi viikolla Meksikonlahdella. Osa malleista ennakoi, että aalto voimistuisi aina ensimmäisen tai toisen kategorian hurrikaaniksi kuten Euroopan keskuksen malli näyttää (alla).

Lähde: ECMWF

Mikäli aalto kehittyy hurrikaaniksi saakka ja matkaa Euroopan keskuksen mallin mukaisesti, vaikuttaa se myös merkittävästi Meksikonlahden öljyntorjuntaan. Pahimmassa skenaariossa voimakas hurrikaani työntäisi avomerellä olevan öljyn suoraan Yhdysvaltain rannikolle, joka olisi erittäin vahingollista alueen luonnolle. Seurataan tilannetta lähiaikoina.

Lähden tästä juhannuksen viettoon. Mikäli viikonlopun säässä ilmenee jotain erityistä (esimerkiksi voimakkaiden sateiden tai ukkosten muodossa), yritän tehdä uuden päivityksen. Nyt toivotan kuitenkin kaikille hyvää juhannusta!

Mainokset
  1. Matti
    25/06/2010 11:41

    Huomaa kyllä ennustamisen vaikeuden. Taitaa olla hyvin pienestä kiinni noiden korkeapaineiden yms kulkureittien vaikutus säähän, kun keikutaan ilmamassojen raja-alueilla. Tällä hetkellä näyttäisi, että Kaakkois-Suomi jää sateitta aattona, vaikka täällä piti alunperin sataa eniten. Eipä kyllä haittaa 🙂 Hyvät juhannukset!

  1. No trackbacks yet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: