Etusivu > Lyhyet ennusteet, Sääennusteet > Juhannuksen säästä

Juhannuksen säästä

Paljon on pelissä kun puhutaan keskikesän juhlasta, juhannuksesta. Tässä päivityksessä perehdytäänkin tulevan viikonlopun säähän tämän hetkisen näkemyksen mukaan.

Toimittajat ovat tuttuun tapaan hiillostaneet meteorologeja jo pitkään ennen kuin sääennusteiden perusteella on voinut sanoa yhtikäs mitään juhannuksen säästä. Niinpä menneen viikon aikana esiintyneisiin lööppeihin ei kannata liiemmin laittaa painoarvoa. Itse asiassa ennusteet ovat menneet edeltävän viikon osalta niin vuoristorataa, että heikompia hirvittää. Syynä ennustettavuuden heikkouteen oli pitkään rintamavyöhyke, joka on nyt alkuviikosta majailemassa aivan Suomen kaakkoispuolella. Se erottaa kaakon hyvin lämpimän helleilmamassa ja pohjoispuolen viileämmän polaari-ilmamassan. Pitkään malleissa oli taistelua siitä, kuinka pitkälle pohjoiseen tuo rintama jaksaa matkata. Alkuviikon osalta pasmat ovat selviämässä: lämmin ilmamassa ei yllä Suomeen vaan meillä saadaan aluksi tyytyä viileämpään ilmaan. Sää on samalla melko poutaista, lähinnä itärajan tuntumassa saadaan maanantaina sateita ja Pohjois-Lapissa esiintyy lähinnä sadekuuroja.

Syy kuivempaan ilmaa löytyy lännestä saapuvasta korkeapaineesta, joka matkaa Suomen yli viikon aikana. Tämä johtaa siihen, että loppuviikosta läntisen matalapaineen ja itäisen korkeapaineen välistä Suomeen pääsisi mahdollisesti virtaamaan helleilmamassaa. Juhannussään suurimmat kysymykset kuuluvatkin tällä hetkellä: missä määrin tuohon lämpimään ilmamassaan liittyy sateita, kuinka nopeasti lännessä oleva ylämatala työntyy idemmäksi ja siirtää helleilmamassan pois (jos siirtää).

Alla on Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen (ECMWF) ennuste ilmamassan (kts. sanasto) lämpötilasta perjantai-lauantaille.

Lähde: ECMWF

Yllä on perjantain vastaisen yön ilmamassan lämpötilaennuste. Painotin +8 asteen lämpötilaa, sillä sitä pidetään epävirallisesti helleilmamassan rajana. Tyypillisesti jos on aurinkoinen sää sisämaassa, lämpötila voi kohota +25 asteeseen jos lämpötila 850 hPa korkeudella on noin +8 astetta. Helleilmamassa ei siis suoraan tarkoita hellettä 2 metrin korkeudella vaan tilanne riippuu lähinnä sateista ja pilvisyydestä. Vasemmassa kuvassa on usean kymmenen parviajon keskiarvo ja oikealla on korkeamman resoluution pääajon ennuste yhtenäisin viivoin. Taustalla värit kuvaavat keskihajontaa, eli kuinka ”varma” ennuste tietylle paikalle on. Tämän ennusteen mukaan juhannusaatto alkaisi maan etelä- ja keskiosissa helleilmamassan alla. GFS malli on samansuuntainen (ei näytetty), mutta ehkä ei aivan yhtä innokkaalla päällä.

Lähde: ECMWF

Seuraava kuva on samanlainen kuin ensimmäinen, mutta tällä kertaa lauantain vastaiseksi yöksi. Siitä nähdään kuinka sekä parviajojen keskiarvo kuin myös pääajo nostaa helleilmamassaa vielä hieman pohjoisemmaksi. Tosin pääajossa nähdään jo kuinka Suomen länsipuolella on jo tyrkyllä viileämpää ilmaa. GFS mallin parviajot ja pääajo tarjoavat ECMWF:n kaltaista ratkaisua.

ECMWF ja GFS pääajot näyttävät tällä hetkellä juhannusaatoksi sateita maan etelä- ja keskiosiin lounaasta alkaen. Mukana saattaa olla ukkosta. Juhannusyötä kohti sadealue liikkuisi kohti koillista ja sää mahdollisesti jo poutaantuisi lounaassa. Juhannuspäivän osalta sade-ennusteetkin pääajoissa hajoavat: ECMWF poutaannuttaa sään laajemmalti kun taas GFS pitää lauantainkin varsin kuuroherkkänä suuressa osassa maata.

Sade-ennuste juhannuksen osalta on siis vielä hyvin auki. Edellisiin ajoihin verrattuna tuoreimmat ennusteet ovat selvästi sateisempaa sorttia ja tuovat sateet myös aikaisemmin. Edellisissä esimerkiksi juhannusaatto oli vielä laajalti poutainen. Niinpä sateiden osalta ennuste tällä hetkellä voisi kuulua niin, että on syytä varautua juhannuksena sateisiin vaikka niiden tarkka aika ja paikka on vielä auki.

Vaikka sateet voivatkin paikoin haitata juhannuksen viettoa, ovat lämpötilat tämän hetkisten ennusteiden perusteella viime vuosia selvästi paremmissa lukemissa. Kuten yllä nähtiin, helleilmamassa näyttäisi majailevan juhannuksena maan etelä- ja keskiosissa. Mikäli aurinko pääsee tällöin paistamaan, lämpötilat kohoavat näillä alueilla noin +24..+27 asteen kieppeille. Jos taas sää on pilvistä, lämpötilatkin jäävät noin +20 asteeseen. Mikäli sadeskenaario iskee, päivälämpötilat jäävät +15..+20 asteeseen. Juhannusyö näyttäisi olevan lämpimässä ilmamassassa myöskin lämmin. Yön alin lämpötila liikkuu maan etelä- ja keskiosissa noin +15 asteen molemmin puolin (hieman riippuen sateista ja pilvisyydestä). Maan pohjoisosien ennuste on vielä epävarmahko (etenkin Pohjois-Lapin osalta). Osassa skenaarioista lämmin ilmamassa ei pääse kovin pohjoiseen, jolloin lämpötilat jäisivät Lapissa +10..+15 tienoille. Toisissa skenaarioissa myös osassa Lapissa lämpötilat kohoaisivat ainakin perjantaina +20 asteen tienoille tai ylikin.

Summa summarum: juhannuksen suursäätilan asetelma alkaa hiljalleen selkiytyä, mutta pienemmän skaalan yksityiskohdat ovat vielä melko auki. Nämä määräävät sateiden ajoitukset ja sen kuinka nopeasti helleilmamassa pääsisi meiltä pakoon. Kuitenkin ilma näyttäisi olevan maan etelä- ja keskiosissa varsin lämmin. Niinpä sateettomassa skenaariossa saataisiin nauttia varsin kesäisistä lämpötiloista. Yksi asia näyttäisi olevan kuitenkin lähes varmaa: viime juhannuksen kaltaista koleusfestivaalia ei tänä vuonna nähdä.

Tarkennellaan juhannuksen tilannetta mahdollisesti vielä keskiviikkona, jolloin yritän myös vihdoin ehtiä kirjoittaa tuoreimmista vuodenaikaisennusteista.

Mainokset
 1. Henrik K
  21/06/2010 08:09

  Kiitos taas kerran informatiivisesta ja mielenkiintoisesta ennusteesta, vaikka ei ehkä niinkään ruusuinen ollut. Toivotaan parasta, mutta säällehän ei voi mitään. Toivottavasti ehdit vielä tarkentaa ennustetta ennen juhannusta 🙂

 2. Jani
  21/06/2010 18:07

  Kiitos ennusteista.. Juhannus näyttää ainakin lämpöiseltä mikä hyvä asia, viime Jussina olin Kitkajärvellä Kuusamossa, siellä hyvä että pvälläkin +5 vähän yli, ja öisin oli lähellä nollaa.. nyt näyttää hyvältä. Simojoen rannalle nyt mökkeileen.

 3. Tuomo T.
  23/06/2010 10:39

  Ensi viikolle on joissain ennusteissa tarjolla lämpenevää, jopa yli +25 astetta. Saa nähdä miten käy!

 1. No trackbacks yet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: