Etusivu > Lyhyet ennusteet, Mennyt sää, Sääennusteet, Säätietoutta > Helle kolkuttaa ovelle ensi viikolla

Helle kolkuttaa ovelle ensi viikolla

Viime viikonlopun matalapaine sai aikaan voimakkaita tuulia, jotka katkoivat puita ja romahduttivat rakennustelineitä maan eteläosissa. Samankaltaiset tuulet ovat melko yleisiä talvimyrskyissä, mutta kesäkuukausina puuskat harvemmin yltävät lauantain lukemiin yhtä laajalla alueella. Alla on muutamia tuulilukemia lauantailta.

 • Helsinki Kumpula: 24,4 m/s (puuska); 15,2 m/s (keskituuli)
 • Espoo Sepänkylä: 22,5 m/s (puuska)
 • Virolahti Koivuniemi: 22,2 m/s (puuska)
 • Helsinki-Vantaan lentoasema: 21,2 m/s (puuska)
 • Lappeenranta Hiekkapakka: 21 m/s (puuska)

Porvoon Emäsalossa keskituuli käväisi hetkellisesti myrskylukemissa. Roudaton maa ja puissa olevat lehdet auttavat tuulivahinkojen synnyssä kesäisin. Paavo Korpela havaitsi kandidaatin tutkielmassaan, että vahinkoilmoitusten määrä alkaa selvemmin kasvaa kun mitatut puuskanopeudet saavuttavat 17-18 m/s. Tämä vastaa tyypillisesti 10-11 m/s keskituulta. Lauantaina puuskaisuutta lisäsi pilvipeitteen repeily ja auringon aiheuttama terminen turbulenssi. Tämä mahdollisti ilman sekoittumisen rajakerroksessa paremmin, jolloin kovia tuulia ylemmistä kerroksista pääsi iskeytymään helpommin maanpintaan saakka. Yli 20 m/s puuskat riittävät näin kesäaikaan helposti aiheuttamaan tuulivahinkoja laajemmaltikin. Tämä näkyi myös sähköttömien kotitalouksien määrässä, joka kipusi yhdessä vaiheessa yli 10 000.

Tuulet aiheuttanut matalapaine sai aikaan myös hyvin runsaita sateita. Erityisesti Itä-Suomessa lauantai oli sateinen. Rankkasadetta mitattiin Kainuussa, jossa pisimmän korren vei Kuhmo n. 53 mm vuorokausimäärällään.

Sää on viime aikoina ollut tavanomaista viileää. Kuukauden sääkehitystä voi seurata mm. Ilmatieteen laitoksen sivuilla, jossa voi vertailla koko maan päivittäisiä korkeimpia lämpötiloja edellisvuosiin: http://www.fmi.fi/saa/tilastot_60.html#1. Viime vuoden kesäkuun alun järisyttävän kylmiin päivälämpötiloihin ei kuitenkaan tänä kesäkuuna ole päästy koko maan laajuudessa.

Seuraava mielenkiinnon kohde tulevan sään osalta on kaakosta pyrkivä helleilmamassa ensi viikon alussa. Euroopan keskuksen ennusteet ovat viime aikoina antaneet vihiä tuosta hyvin lämpimästä ilmamassasta. Jos EC:n parhaat skenaariot toteutuisivat, +30 astetta menisi jossain päin maata rikki. Parviennusteissa on kuitenkin vielä suuria epävarmuuksia tuosta ennusteesta. Amerikkalainen GFS malli on ollut pessimistisemmällä päällä. Alla on kyseisen mallin parviajojen ennuste Helsinkiin ensi viikon maanantai-iltapäivään saakka ilmamassan (850 hPa) lämpötilojen osalta. Käytännössä +8 astetta tarkoittaa helleilmamassaa (kts. sanasto).

Kuvassa punainen käyrä on siis parviajojen keskiarvo, keskihajonta vihreillä laatikoilla ja viiksillä ajojen korkeimmat/matalimmat lämpötilat jokaiselle ajanhetkelle.

Ilmamassa on nyt Helsingissä noususuunnassa viikonloppua kohti. Ennustettavuus alkaa kuitenkin hajota sunnuntain paikkeilla. Niinpä ensi viikon helteiden osalta täytyy vielä odotella muutama päivä ennen kuin ne voidaan julistaa tapahtuvaksi tai peruutetuksi.

Siinä missä Euroopan keskuksen mallit ovat tuoneet tuon lämpimän ilmamassan meille, GFS on jättänyt sen juuri Suomen kaakkoispuolelle. Keskiviikkopäivän ajossa GFS jättääkin rintamavyöhykkeen luikertelemaan lähes paikoilleen alkuviikolla maan kaakkoisosien päälle. Tämä näkyy myös sademäärissä.

Yllä on kokonaissademäärä maanantaista keskiviikko-iltaan. Kapea rintamavyöhyke tuo GFS mallin ennusteessa melko runsaita sateita maan kaakkois/itärajalle. Jos tämä ennuste toteutuisi, olisi kokonaissademäärä todennäköisesti suurempi, sillä GFS malli ei usein saa konvektiivisten sateiden sademääriä kunnolla esitettyä.

Päivitän helletilanteen uudestaan viikonloppuna, jolloin tarkastellaan myös uusimpia vuodenaikaisennusteita ja sitä, miltä loppukesä mahdollisesti näyttää.

Mainokset
 1. Matti
  18/06/2010 09:23

  GFS on tosiaan vaihdellut päivä päivältä, tosin jatkuvasti positiivisempaan suuntaan on mennyt. Pääsisiköhän sitä pitkästä aikaa nauttimaan juhannuksena jopa helteistä? Onko tuota EC:n mallidataa nähtävillä jossain? Vai onko se vain tutkimuskäyttöön?

 2. miranda
  17/07/2011 16:14

  jee vihdoin hellettä ei kurjuutta ja viel linnanmäelle jippiäjee

  • kallemato
   17/07/2011 16:16

   juu tosiaan

 1. No trackbacks yet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: