Etusivu > Lyhyet ennusteet, Sääennusteet > Vaarallisen voimakasta tuulta etelässä

Vaarallisen voimakasta tuulta etelässä

Läntisillä merialueilla parhaillaan syvenevä matalapaine voimistaa tuulia päivän aikana niin maan eteläosissa kuin myös entisen Oulun läänin alueella. Erityisesti etelärannikolla tuuli voi iltapäivällä olla vaarallisen voimakasta.

Entisen Oulun läänin alueella voimakas alatroposfäärin suihkuvirtaus tuo melko stabiilin rajakerroksen yläpuolelle selvästi yli 20 m/s tuulia. Pilvinen ja sateinen sää estää rajakerroksen selkeämmän sekoittumisen, mutta tuuliväänteestä johtuva mekaaninen turbulenssi saattaa paikoittain myöhentää ohutta rajakerrosta, jotta noin 15-20 m/s puuskat ovat mahdollisia. Riski tuulivahingoille tällä pohjoisemmalla alueella on kuitenkin vähäisempi kuin etelässä.

Maan keskiosien pilvisen ja sateisen alueen eteläpuolella sää poutaantuu pitkin päivää ja on mahdollista, että aivan etelässä pilvipeite hetkellisesti repeilee. GFS malli ennakoi iltapäivällä esiintyvän voimakasta kylmää advektiota aivan etelässä, joka mahdollistaa rajakerroksen paremman sekoittumisen. Mikäli aurinko vielä pääsee välillä paistamaan, terminen turbulenssi auttaa niin ikään myöhentämään rajakerroksen lämpötilaprofiilia suotuisammaksi voimakkaille puuskille.

Ennustetun rajakerroksen yläosissa tuulet puhaltavat iltapäivällä noin 20 m/s tai hieman yli ja tämä kuvastaa mahdollisten puuskien ylärajaa. Näin korkeissa lukemissa keskellä kesää on odotettavissa jo tuulivahinkoja sillä puut ovat täydessä lehdessä ja maaperä on osittain sateen pehmentämää. Niinpä kaatuneisiin puihin on syytä varautua erityisesti etelärannikolla etenkin jos aurinko pääsee paistamaan. Valitettavasti tuulinen sää osuu juuri Helsinki-päivään ja ulkona liikkujien kannattaakin olla hieman tavallista varovaisempia. Puuskainen tuuli jatkuu vielä illallakin, mutta alkaa hiljalleen heiketä yötä kohti.

Epävarmuudet tuulisuuteen liittyen koskevat lähinnä pilvipeitteen repeämistä ja sitä kuinka korkeaksi rajakerros pääsee sekoittumaan. Ennustetut turbulenttisen kineettisen energian arvot liikkuvat 4-6 tienoilla, joka viittaa jo melko puuskaiseen iltapäivään.

Mainokset
 1. Jussi
  13/06/2010 12:59

  terve pauli!

  turbulenssin vaikutus rajakerroksessa puuskiin jo tiedetäänkin, mutta kuinka rajakerroksen sekoittuminen ”korkeaksi” vaikuttaa tuulten voimakkuuteen? ja meinataankos sekoittumisella turbulenssia?

  • 13/06/2010 20:31

   Mitä korkeammalle rajakerros ulottuu, sitä korkeammalta voi kovia puuskia ulottua pintaan saakka (edellyttää, että rajakerroksen yläosissa on voimakkaita tuulia). Jos rajakerros on stabiili, ei ilma pahemmin tykkää liikkua pystysuunnassa ja niinpä ilmaa ei myöskään pystysuunnassa sekoitu ja tämä näkyy suoraan vähäisenä puuskaisuutena. Jos rajakerros on hyvin sekoittunut (tilanne, jossa lämpötila laskee tarpeeksi nopeasti ylöspäin mentäessä), ilma on myös hyvin turbulenttista. Tämä ei tosin suoraan tarkoita, että puuskat olisivat vielä voimakkaita vaan se kertoo sen, että ilma pääsee helposti siirtymään pystysuunnassa.

 2. 15/06/2010 10:06

  Miten olisi Pauli pieni katsaus kesä-heinäkuun tulevaan säähän pidemmältä aikaväliltä. Valistunut arvauksesi siis. Talvella ne meni ainakin hyvin nappiin, vaikkakin se talvisää on vissiin vähän helpompaa ennustaa. (vai onko?)

  • 16/06/2010 17:28

   Tänä iltana tulossa asiaa loppukesän ennusteista uudessa blogipäivityksessä.

   Kyllä talvisää on noin yleisesti ottaen helpompi ennustettava kuin kesäsää. Toki pitkän aikavälin ennusteet ovat hyvin epävarmoja oli sitten talvi tai kesä.

 1. No trackbacks yet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: