Etusivu > Lyhyet ennusteet, Sää maailmalla, Sääennusteet > Sateinen ja tuulinen viikonloppu

Sateinen ja tuulinen viikonloppu

Tylsähkön jakson jälkeen alkaa säässä jälleen hieman tapahtua viikonloppua kohti mentäessä. Valitettavasti suuntaus ei ole monellekaan mieluinen.

Seuraavina päivinä Keski-Eurooppaa hallitsee erittäin lämmin ilmamassa. Lämpötilat kohoavat päivisin laajalti yli +30 asteen ja paikoin ”nautitaan” niin sanotuista trooppisista öistä, jolloin lämpötila ei laske alle +20 asteen yölläkään. Hyvin kuuma ilma on kotoisin Pohjois-Afrikasta, josta se matkaa kohti pohjoista Länsi-Euroopassa jylläävän matalapaineen ansiosta. Pohjois-Euroopassa ollaan selvästi alemmissa lukemissa ja näiden kahden ilmamassan rajalle on muodostumassa voimakas matalapaine, sateita ja ukkosia lähipäivien aikana. Vielä muutamia päiviä sitten näytti siltä, että tuota lämmintä ilmamassaa pääsisi puoleksi vuorokaudeksi eteläiseen osaan maata ja tuohon lämpimään sektoriin liittyisi hyvin voimakkaita ukkoskuuroja. Tuttuun tapaan päivien kuluessa yksityiskohdat ovat alkaneet muuttua ja näillä näkymin lämmin sektori karkaa Suomelta ja matkaa lähinnä Baltiassa. Näin ollen voimakkaammat ukkoset jäävät Suomen ulkopuolelle ja täällä jäädään viileämmälle puolelle jatkuvine sateineen.

Alla on GFS mallin sade-ennuste keskiviikko-iltapäivästä sunnuntai-iltapäivään saakka. Animaation loppupäässä matalapaineen sijainti ja voimakkuus on jo hyvin epävarma ja niinpä sateiden yksityiskohtiin tulee suhtautua varauksella. Animaation saat pyörimään kuvaa klikkaamalla.

Matalapaineen reittiin vaikuttaa torstain ja perjantain ukkoset P-Saksan ja Etelä-Skandinavian alueella. Nämä systeemit muokkaavat ilmakehää ja voivat siis vielä tuoda mukanaan pieniä yllätyksiä. Niinpä onkin odotettavissa, että viikonlopun ennusteet eivät lukkiudu kunnolla kunnes vasta ehkä perjantai-illan ajoissa.

Nuo Suomen lounaispuolelle (P-Saksa,eteläinen Itämeri, P-Puola) syntyvät ukkoset saattavat olla hyvinkin rajuja. Ennustetut tuuliprofiilit ennakoivat mahdollisia supersoluja ja rannikon läheisyydessä trombit ovat mahdollisia. Usean päivän putki voimakkaita ukkosia Suomen eteläpuolella onkin todennäköinen. Vielä on mahdollista, että perjantain ja lauantain välisenä yönä maan eteläosiin saapuisi voimakkaampaa ns. ”kohokonvektiota” mikäli matalapaine lopulta ottaa luoteisemman reitin eikä lämmin sektori ole ehtinyt kunnolla okludoitua. Saatan torstaina/perjantaina tehdä pienen päivityksen kun muiden maiden ukkostilanne on meneillään ja mikäli Suomeen on tulossa jotain mielenkiintoista.

Vaikka ukkoset jäisivät perjantaina tulematta niin on matalapaineesta muuta harmia mahdollisesti jäljellä viikonlopuksi. Sademäärät saattavat kohota useampaan kymmeneen millimetriin mikäli matalapaine parkkeeraa idemmäksi kuin mitä tällä hetkellä ennustetaan. Osassa ajoja on ollut viitteitä jopa lähes myrskytuulista Suomenlahdella ja voimakkaista puuskista maan eteläosissa. Näitä yksityiskohtia ei vielä voida lyödä lukkoon ennen kuin matalapaineen reitti ja voimakkuus tarkentuu seuraavien kahden vuorokauden aikana. Mikäli mielenkiintoisempaa äärisäätä on luvassa, teen uuden blogipäivityksen.

Matalapaine näyttäisi pitävän huolen siitä, että ainakaan alkuviikolla lämpötilat eivät vielä pääse kohoamaan kunnon kesäisiin lukemiin. Lomansa ensi viikon alussa aloittaville ei siis ole vielä erikoisen hyviä uutisia. Suuren skaalan säätyypissä ei parviajojen perusteella ole suurta muutosta tapahtumassa, mutta seuraava mahdollisuus korkeammille lämpötiloille näyttäisi avautuvan ensi viikon jälkimmäisellä puoliskolla. Tämä on tosin hyvin karkea arvio kun vielä on tulevan viikonlopunkin säässä haastetta kerrakseen.

******************

Kaikki kolme seuratuinta Atlantin hurrikaaniennusteita tekevää tahoa ennakoivat hyvin aktiivista hurrikaanikautta, joka virallisesti alkoi tämän kuun alussa ja jatkuu marraskuun loppuun saakka. Aktiivisin aika Atlantin trooppisille hirmumyrskyille on elo-syyskuussa. Yksi merkittävin hurrikaanien syntyprosessiin vaikuttava tekijä on tuuliväänne, joka liian voimakkaana yleensä hajottaa kehittyvät systeemit. Tuuliväänne tarkoittaa tuulen suunnan ja/tai nopeuden muutosta pystysuunnassa. Tyypillisesti El Niñon vallitessa tuuliväänne Atlantilla on tavanomaista suurempaa ja niinpä viimeisten 15 vuoden aikana El Niño tilanteissa hurrikaaneja on syntynyt vain noin puolet neutraaleihin tai La Niña olosuhteisiin verrattuna. Alla on lukuisia tietokonemalleja, jotka ennakoivat meriveden lämpötilapoikkeamaa ns. El Niño 3.4 alueella. Lämpötilapoikkeama -0,5…+0.5 välillä tarkoittaa neutraalia tilannetta ja -0,5…-1 heikkoa La Niñaa. Yksikään ennustemalli ei ennakoi El Niñon (yli +0,5) palaavan hurrikaanikaudeksi (ASO). Suurin osa suosii neutraalia tai heikkoa La Niñaa syksyksi.

Toinen tärkeä tekijä hurrikaanien kannalta on meriveden lämpötila. Tällä hetkellä ns. ”main development region” eli hurrikaanien pääasiallinen syntyalue on tavanomaista lämpimämpi. Alla olevan satelliittiarvion mukaan koko alue Afrikan rannikolta kohti Karibiaa on selkeästi tavanomaista lämpimämpi. Tällä alueella Afrikan rannikolta Atlantille saapuvat ns. trooppiset aallot (ukkosryppäät) alkavat kerätä voimiaan lämpimästä merivedestä, jota tällä hetkellä näyttäisi riittävän runsaasti.

Mainokset
  1. Jani
    10/06/2010 17:04

    mielenkiinnolla seuraan ainakin noita sademääriäkin.. nekin vaihdelleet koko ajan eri ennusteissa.. varmaan kuitenkin useampi kymmenen milliä voi tulla?

  1. No trackbacks yet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: