Etusivu > Lyhyet ennusteet, Sää maailmalla, Säätietoutta > Lämpötilatilastoja eri puolille Suomea

Lämpötilatilastoja eri puolille Suomea

Sääennusteissa ja tiedotteissa usein puhutaan kuinka sää on ollut tavanomaista lämpimämpää/kylmempää. Tavanomaisella tarkoitetaan 30 vuoden keskiarvoa kyseiselle jaksolle/päivälle ja vertailu voidaan suorittaa esimerkiksi vuorokauden keskilämpötilan tai vuorokauden ylimmän lämpötilan mukaan. Jotta tämä tulkinta hieman helpottuisi, olen tehnyt eri puolille Suomea vuorokauden ylimmän ja alimman lämpötilan keskiarvokäyrät jokaiselle päivälle vuosien 1979-2009 perusteella. Virallisesti käytössä on 1971-2000 vertailukausi joten nämä arvot eivät ole suoraan verrattavissa.

Aineistona on toiminut ENSEMBLES projektissa luotu E-OBS hilamuotoinen havaintoaineisto Euroopan päivittäisistä lämpötiloista ja sateista vuodesta 1950 lähtien, joka on saatavilla ECA&D projektin internetsivuilta (http://eca.knmi.nl)*.

Kuvissa on siis punaisella laskettu edellisten 30 vuoden ajalta kaupunkia lähimmän hilapisteen vuorokauden maksimilämpötilat ja sinisellä minimilämpötilat. Molempia on kolme käyrää. Keskimmäinen kuvaa keskimääräistä arvoa, ylin korkeinta ajankohdan arvoa ja alin käyrä alhaisinta lämpötilaa. Esimerkkinä ensimmäinen kuva (Helsinki). Siitä nähdään, että heinäkuun lopulla päivän ylimmät lämpötilat ovat tyypillisesti n. +22 astetta (keskimmäinen, paksu punainen viiva). Toisaalta päivän ylimmät lämpötilat ovat 1979-2009 kohonneet Helsingissä heinäkuun loppupuolella n. +27..28 asteen tienoille (ylin punainen viiva). Yön alin lämpötila on puolestaan keskimäärin heinäkuussa Helsingissä n. +13..14 astetta. Kuvien käyrät ovat 10 vuorokauden liukuvia keskiarvoja jotta sahalaitaisuus vähenisi ja kuvista tulisi helpommin luettavia. Tämä hieman tasoittaa ääripäitä, mutta antaa edelleen hyvän kuvan tarkasteltavista arvoista. Kuvia tulkittaessa tulee muistaa, että aineisto perustuu interpoloituun dataan, jossa edelleen ääripäät hieman tasoittuvat verrattuna yksittäisten asemien havaintoihin.

Helsinki

Turku

Tampere

Lahti

Vaasa

Jyväskylä

Joensuu

Oulu

Rovaniemi

Nuorgam

**********

Tänään torstaina on osassa maata saatu ukkosia. Maasalamia oli kuuteen mennessä rekisteröity yli 2000 ja lopullinen lukema sijoittuu ehkä jonnekin 2500-3000 välille. Etelä-Lapin syvenevän matalapaineen kylmään rintamaan ja sen etupuolelle kehittyneissä ukkosissa esiintyi voimakkaita ukkospuuskia. Esimerkiksi Kuopion lentoasemalla puuskassa mitattiin n. 21 m/s. Näin voimakkaat puuskat aiheuttavat jo paikallisia tuulivahinkoja ja kaatuneita puita onkin raportoitu esiintyneen eripuolilla maan itäosia. Salamat ovat myös sytyttäneet joitakin tulipaloja. Voimakkaimpiin ukkossoluihin on myös voinut liittyä paikoin suuriakin rakeita.

Matalapaineen myötä pohjoisesta alkaa lähipäivinä virrata kylmempää ilmaa koko maahan. Perjantaina tuuli on puuskaista etenkin Pohjois-Suomessa. Päivälämpötilat jäävät viikonloppuna maan etelä- ja keskiosissa pääosin +10..15 asteen välille, pohjoisessa ollaan +5..10 asteen välillä (paikoin jopa tätäkin viileämpää). Lapissa saattaa välillä sataa räntääkin. Suuressa osassa maata on syytä varautua sadekuuroihin, poutaisinta näyttäisi olevan lännessä ja etelässä.

Ensi viikon osalta ennusteet ovat epävarmempia. Pieniä viitteitä on, että alkuviikolla sää alkaa hiljalleen lämmetä. Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen mukaan seuraavat viikot olisivat tavanomaista lämpimämpiä. Yhdysvaltojen ilmatieteen laitoksen mallin mukaan kesäkuu olisi lähes koko maassa 0.5..2 astetta tavanomaista lämpimämpi. Näin ollen ei olisi huonompi veikkaus, että kohti korkeampia lämpötiloja ollaan kolean viikonlopun jälkeen menossa. **Päivitys: Uusin Euroopan keskuksen viikkoennuste on muuttanut mielensä ja ennakoi nyt seuraavaksi kahdeksi viikoksi tavanomaista viileämpää. Seurataan tilannetta.**

Atlantin hurrikaanikausi alkoi kuun ensimmäinen päivä. Vielä Atlantille ei ole muodostunut trooppisia myrskyjä. Colorado State University (CSU) sekä NOAA ennakoivat tuoreissa ennusteissaan, että tulevasta hurrikaanikaudesta tulee selvästi tavanomaista pahempi. CSU arvioi Atlantille 18 nimettyä myrskyä, 10 hurrikaania ja viisi voimakasta hurrikaania (3 kategoria tai voimakkaampi). NOAA puolestaan ennakoi keskimäärin 18,5 (14-23) nimettyä trooppista myrskyä, 11 hurrikaania ja 5 voimakasta hurrikaania. Keskimäärin 1950-2000 ajanjaksolla vastaavat numerot ovat olleet 10 nimettyä myrskyä, 6 hurrikaania ja 2 voimakasta hurrikaania. Molemmat ennusteet viittaisivat selvästi enemmän trooppisia hirmumyrskyjä Atlantille kuin normaalisti. NOAA:n määritelmän mukaan kaudesta voi tulla ”hyperaktiivinen”. CSU:n mukaan on olemassa selvästi kohonnut riski, että voimakas hurrikaani iskeytyy Yhdysvaltain rannikolle kauden aikana. Ennusteet aktiivisesta hurrikaanikaudesta perustuvat mm. tällä hetkellä havaittavaan selvästi tavanomaista lämpimämpään (lähes ennätykselliseen) meriveden lämpötilaan hurrikaanien syntyseuduilla. Lisäksi heikon La Niñan ennakoidaan kehittyvän syksyksi, jolloin hurrikaaneille epäsuotuisa tuuliväänne Atlantilla todennäköisesti heikkenee.

Kolmas seurattu ennustustaho, yksityinen brittifirma TSR, julkaisee ennusteensa huomenna.

*”We acknowledge the E-OBS dataset from the EU-FP6 project ENSEMBLES (http://ensembles-eu.metoffice.com) and the data providers in the ECA&D project (http://eca.knmi.nl)”
”Haylock, M.R., N. Hofstra, A.M.G. Klein Tank, E.J. Klok, P.D. Jones, M. New. 2008: A European daily high-resolution gridded dataset of surface temperature and precipitation. J. Geophys. Res (Atmospheres), 113, D20119, doi:10.1029/2008JD10201

Mainokset
 1. Tuomo T.
  09/06/2010 09:43

  Näitä tilastoja on sikäli mielenkiintoista seurata, että tähän astihan pitkän aikavälin tarkastelujaksona on ollut 1971-2000, mutta pian 1981-2010. Keskiarvot varmasti taas ovat nousseet kymmenessä vuodessa, etenkin keväiden ja veikkaisin myös, että syksyjen osalta. Talvissakin on voinut tapahtua lämpenemistä.

 2. hannu
  28/06/2010 10:34

  Katselin noita ECA&D projektin internetsivuilta (http://eca.knmi.nl) ja siellä oli termi DTR mean of diumal temperature range.
  Miten vuorokauden lämpötiloista tuo DTR lasketaan?

  samoin jäi epäselväksi lämpötilatilastoissa lämpötilan esitysmuoto
  SOUID, DATE, TG, Q_TG
  100088,19510101, -265, 0

  ja sen selvitys
  17-21 TG : daily mean temperature in 0.1 °C

  TG on lämpötila mutta paljonko on tuo -265?

  Kiitos hienosta sääsivusta ja valokuvista 🙂

  • 28/06/2010 12:35

   En ole itse ascii-muotoiseen aineistoon perehtynyt vaan käyttänyt hila-aineistoa. Nopeasti vilkaistuna DTR näyttäisi olevan keskimääräinen vuorokauden ylimmän ja alimman lämpötilan ero eli lämpötilan vuorokautinen amplitudi.

   TG on esitetty yksiköissä 0.1 astetta eli -265 tarkoittaa -26,5 astetta. Tämä siitä syystä, että tiedot on helpompi lukea jollakin ohjelmalla kun siinä ei ole pilkkuja lämpötila-arvoissa.

 3. hannu
  28/06/2010 23:07

  Kiitos, Sodankylän 12/2004 lämpötiloissa eroja kun vertailee http://www.tutiempo.net/ ja http://eca.knmi.nl tilastoja.

 1. No trackbacks yet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: