Etusivu > Lyhyet ennusteet, Mennyt sää > Paikoin poikkeuksellinen hellejakso toi mukanaan ukkosia

Paikoin poikkeuksellinen hellejakso toi mukanaan ukkosia

Vaikka helteet toukokuussa eivät Suomessa ole mitenkään erikoinen tapahtuma, jää kulunut toukokuu varmaan monelle muistiin pidemmäksi aikaa. Mielenkiintoiseksi jaksosta teki sen kesto ja sen pohjoinen ulottuvuus.

Toukokuun 13. päivä kaakosta saapui Suomeen helleilmamassaa ja helleraja rikottiinkin kaakon suunnalla. Samana iltana saatiin myös paikoin kovia ukkosia, joita joukolla jahdattiin Kotkan ja Kouvolan suunnalla. Vuorokautta myöhemmin lähestyttiin Länsi-Suomessa jo +30 asteen rajapyykkiä. Kruunupyyn lentoaseman +29,6 onkin vuodesta 1961 lähtien tilastoja tarkasteltaessa aikaisin +29 asteen ylitys ja täten poikkeuksellisen lämmin mittarilukema ajankohtaan nähden. Seuraavina kahtenakin päivänä päästiin yli +29 asteen.

Hellejaksosta eniten saatiin ”nauttia” Kouvolassa, jossa Utin havaintoasemalla mitattiin hellettä kahdeksana päivänä, joka on uusi toukokuun ennätys. Edellinen ennätys oli niin ikään Kouvolassa, jossa toukokuisia hellepäiviä oli seitsemän vuosina 1963 ja 1984.

Oulussa (lentoasema) hellepäiviä oli kuluneessa lämpöjaksossa ennätykselliset 7. Tyypillisesti toukokuussa Oulussa ei ole yhtäkään hellepäivää. Entinen toukokuun hellepäiväennätys Oulussa on vuodelta 1984, jolloin niitä oli kolme. Toukokuun 16. päivä Oulun lentoasemalla lämpötila kohosi jopa +28,4 asteeseen kun tyypillisesti samaan aikaan vuodesta päivän ylin lämpötila on noin +12 astetta. Kyseessä onkin Oulun tilastoidun historian (vuodesta 1959 lähtien) korkein toukokuun lämpötila.

Hellettä mitattiin Oulunkin pohjoispuolella. Aina Utsjoki Kevon asemalla Pohjois-Lapissa saakka mitattiin hellettä.

Vuorokauden keskilämpötilat olivat paikoin poikkeuksellisia. 15.5. Porissa sekä 16.5. Raahessa ja Kruunupyyssä vuorokauden keskilämpötila kohosi yli +22 asteen. Vuodesta 1961 lähtien tarkasteltuna yhdelläkään asemalla ei tätä rajaa ole rikottu näin aikaisin (vuonna 1985 vasta 29. päivä toukokuuta). Yöt olivat myös välillä lämpöisiä. Pietarsaari Kallanin asemalla 16.5. yön alin lämpötila oli +17, 2 astetta ja Helsingin Rautatientorillakin oli 19.5. yöllä +16,9 astetta. Edellisvuosiin verrattuna ja jälleen vuodesta 1961 lähtien katsottuna edellä mainittuja lukemia lämpimämpiä öitä on havaittu vasta 26. toukokuuta.

Kaakosta tullut lämmin ja osin kostea ilmamassa mahdollisti ukkoset useampana päivänä. Vaikka voimakkaille ukkosille tärkeät tuuliväänteet loistivat poissaolollaan, hieman tavanomaista korkeampi epävakaisuus paikkasi tätä puutetta. Tyypillisesti toukokuussa Suomessa paikannetaan noin 8300 maasalamaa. Tähän mennessä ollaan päästy reippaasti keskiarvon yläpuolelle noin 14 000 maasalamalla. Vaikka ukkoset voivat aina olla vaarallisia, ei tässä jaksossa riski ollut yhtenäkään päivänä erityisesti kohonnut. Lähinnä ukkoset toivat alas muutaman senttimetrin rakeita ja runsaasti vettä, sillä niiden liikenopeus oli useana päivänä hyvin hidas. Eilen (lauantaina) Lounais-Suomessa Perniössä paikalleen jämähtänyt ukkoskuuro toi lyhyessä ajassa hyvin runsaasti vettä ja aiheutti taajamatulvia. Sadeasemaa Perniössä ei ole, mutta tutkakuvien perusteella vettä saattoi sataa noin 50 mm lyhyessä ajassa. Ongelmana näissä tutka-arvioissa ukkosten kohdalla ovat rakeet, jotka aiheuttavat hyvin voimakkaita tutkakaikuja ja saattavat täten johtaa yliarvioihin sademäärissä. Osassa lauantain soluista tutka-arvio kohosi jopa 80 millimetriin.

Muutamia ottamiani kuvia lauantain ukkosista Helsingissä on nähtävissä täällä. Lisäksi kuvasin videota, johon tarttui useampikin salama. Nämä laitan todennäköisesti seuraavaan päivitykseen.

Sää on nyt viilentynyt poikkeuksellisten helteiden jälkeen. Viikko alkaa sateisessa säässä ja lämpötilat ovat melko lähellä tavanomaisia arvoja. Maanantain kuluessa vettä voi tulla runsaastikin maan länsiosissa. Selkeitä viitteitä lämpenemisestä ei vielä ole, mutta tilannetta täytyy tarkastella josko kuun vaihteessa sää mahdollisesti hiukan lämpenisi.

Mainokset
 1. Tuomo T.
  24/05/2010 09:25

  Todella harvinainen jakso tosiaan oli kyseessä! Nyt on rehellisesti sanottuna toimistossa helpompi tehdä töitä ja kotonakin oli viileämpää :).

  Usein käy tarkkailemassa amerikkalaisen CFS-mallin kesäennusteita ja ne ovat jo pitkään tarjonneet viileää kesää koko Eurooppaan, siis aivan erilaista mitä eurooppalaiset ennusteet:

  Mitä mieltä olet tästä?

  • 26/05/2010 19:53

   Ei koko Eurooppaan 😀
   Kuten olen vuodenaikaisennusteiden osalta todennut, näyttäisi siltä, että kesällä keskimäärin Suomen eteläpuolella majailee matalapaine. Tämä tuo Keski-Eurooppaan runsaampia sateita ja vetää pohjoisesta suurempaan osaan Eurooppaa viileää ilmaa. Toisaalta matalapaineiden itäpuolitse meille Suomeen pääsee ajoittain hyvin lämmintä ilmamassaa. Eli paljoakaan ei ole muuttunut suuressa skaalassa viimeisten kuukausien aikana.

 1. No trackbacks yet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: