Etusivu > Yleistä > Uusi osoite, uudet säät

Uusi osoite, uudet säät

Tervetuloa Sääbriefing – sääsivustolle! Tämä sivu on suoraa jatkoa Helsingin sää kuvina – blogille, jonne vanhat päivitykset jäävät talteen. Uuden sivuston myötä päivitysten teko helpottuu ja mahdollistaa uusien pienien lisäysten tuomisen mukaan. Toivottavasti myös lukijoille tämä päivitys näkyy entistä selvempänä ja monipuolisempana blogina.

Etusivun ylälaidasta löytyy linkki alasivuille, joista ”sanastoa” osiossa käydään läpi blogissa käytettäviä säätermejä. Toivottavasti näistä on apua sääjuttuja luettaessa. Uusia termejä lisätään kun niitä ilmenee ja toiveita epäselvistä sääsanoista voi toki lähettää.

Lisäksi uutuutena löytyy säämallidataa Yhdysvaltalaisen globaalin GFS-mallin muodossa. Mallia ajetaan neljästi päivässä ja uudet neljän vuorokauden päähän ulottuvat ennusteet ovat saatavilla kokonaisuudessaan kesäaikana noin klo. 01.45, 07.45, 13.45, 19.45. Ennustekartoista löytyy perinteiset lämpötilan, sateen, ilmanpaineen ja tuulen nopeuden ennusteet. Lisäksi mukana on joukko meteorologisempia suureita, joista osa on erityisesti ukkosia varten suunniteltu. Lisään lähiaikoina sivulle selitykset jokaisesta ennustekentästä, jotta niistä saa enempi irti ilman, että täytyy istua koulun penkillä opiskelemassa meteorologiaa.

Nyt uusimman blogikirjoituksen yläpuolelta löytyy myös kolmelle seuraavalle päivälle tekstiennuste erilaisten vaarallisten sääilmiöiden todennäköisyydestä. Näin kesällä keskitytään lähinnä syvän konvektion (ukkosten) aiheuttamiin vaaratilanteisiin. Talvella puolestaan painotetaan myrskypuuskia.

Sivun oikeasta laidasta löytyy kolme uusinta säähän tai ulkoilmaan liittyvää valokuvaani. Niitä sekä vanhempia otoksia voi käydä katselemassa kuvagalleriassa, johon on linkki niin ikään sivun oikeassa reunassa. Sivupalkissa ovat myös tutut ”pikatiedotteet” twitterin muodossa (twitter.com/ilmasto) sekä tuorein tilanne Euroopan vaarallisista sääilmiöistä graafisessa muodossa Meteoalarm-sivustolta.

Tässä oli pikaisesti opastus uuden sivun saloihin. Uuteen ympäristöön muuttaminen on vienyt aikaa, mutta toivottavasti tästä päivitystahti jälleen tihenee. Kaikenlaiset mielipiteet ja parannusehdotukset otetaan vastaan (joko kommenttien kautta tai suoraan sähköpostitse). Vielä kerran, tervetuloa!

Mainokset
Kategoriat:Yleistä
 1. Matti
  18/05/2010 23:45

  Moi,
  Kiitos mahdottomasti edellisestä blogistasi! Paras blogi mitä olen ikinä lukenut.. Myös tämä uusi vaikuttaa ennustekarttoineen mahtavalta! Parametreissa on mukana juuri niitä tietoja, joita olen itse kaivannut Suomen oloihin (supercell composite parameter esim).

  • 20/05/2010 16:49

   Mukava, että jotakin muutakin kiinnostaa nuo ”erikoisemmat” parametrit! On niissä ollut vääntämistä 😀

 2. Jani
  19/05/2010 05:41

  Hienolta näyttää uudet sivut, Kiitos vanhoista ja kiitos tästä uudesta sivustosta
  Paulille! Hyvää Kesänalkua!

 3. 19/05/2010 06:39

  Kiitos edellisestä blogista ja kiitoksia tästä uudesta myös. Hienoa, että jaksat tällaista informaatiota meille kiinnostuneille tuottaa. Uuden sivun urlia pikavilkaisulla katsoessani ihmettelin ensin, että minkä ihmeen Saab-sivuston se nyt on pykännyt. 🙂

 4. Keke
  19/05/2010 07:43

  Mukana ollaan !!!
  Niinkuin varmasti kaikki muutkin vanhan blogin lukijat.
  Ja miksei oltaisi, sivut ovat parhaat.

  Kiitti taas kerran !!!!!!

 5. Tuomo T.
  20/05/2010 10:40

  Joskus olen siteerannut blogiasi työkavereille ja he ihmettelevät, että mistä olet nuo tiedot oikein kaivanut! 🙂 Erityisesti minua kiinnostavat arviot ja pohdinnat eriskummallisista sääilmiöstä sekä tilastoviittaukset jonkin ilmiön harvinaisuudesta. Todella hyvin pidetty blogi! Toivottavasti jaksat pitää tasoa yllä jatkossakin!

 6. Henkka
  20/05/2010 16:14

  nyt se sit tapahtu 7kpl putkee virallisesti hellettä Oulussa, mitä ei voi vielä edes käsittää. 4 pv oli +28 paikkeilla sit semmosta 26..27, että vissiin taidettii jotai suomen ennätystäki rikkoa, nimittäi Toukokuu ja 7pv putkeen hellettä huhhu. Mitä itse aattelette?!?!!?

  • 20/05/2010 16:54

   Kunhan nämä helteet saadaan tältäosin purkkiin, niin teen niistä jonkinlaisen koostepaketin varmaan ensi viikon alussa. Täällä Helsingissä nämä hieman unohtuvat kun ei olla helteisiin päästy (ellei sitten huomenna perjantaina).

 7. 20/05/2010 20:09

  Jos tuota GFS karttaa tarkastelee pelkästään siitä käytännön näkökulmasta että haluaa varoa (merellä) ukkospuuskia, niin kumpi CAPE, alempi vai ylempi on relevantimpi? Vai keksitkö muuta parempaa; ihan tuuliennuste?

  Tämä ei liity bongaukseen vaan purjehtimiseen;)

  • 21/05/2010 13:30

   Periaatteessa SBCAPE on parempi. Siinä on laskettu ukkosten käytettävissä oleva energia lähellä pintaa olevalle paketille. Mikäli SBCAPE on nolla, niin tällöin yleensä pintakerros on stabiili ja ukkospuuskat eivät pääse puskemaan sen läpi yhtä helposti.

   Toinen mitä kannattaa katsoa on mikä on tuulen nopeus alimmassa muutamassa kilometrissä (eli vilkaise vaikka sitä low-level jet kuvaa). Jos alueella jossa on runsaammin CAPEa ja mahdollisesti siten myös ukkosia, niin ne voivat laskuvirtauksissa tuoda tuota voimakkaampaa tuulta ylemmistä kerroksista pintaan saakka. Nämä nyt ovat tietenkin yleistyksiä, mutta niillä pääsee alkuun.

 8. Tuomo T.
  20/05/2010 20:11

  No, lähellä oli helle täälläkin tänään! Reiluun +24:äään päästiin Malmin mittauspisteessä. Tänään tuli tiedote, jonka mukaan koko alkukuu ei kuitenkaan olisi ollut poikkeuksellisen lämmin, joskin 10:n kärkeen päästiin.

 9. Matti
  21/05/2010 11:27

  Perjantain kunniaksi päivän naurut:
  http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2010052111705440_ul.shtml

  • Tuomo T.
   21/05/2010 16:21

   Juu, vai vielä trooppinen äärisää! Iltapäivälehtien toimittajien tiedot säästä ja ilmastosta ovat kyllä aivan olemattomat!

 10. 26/05/2010 08:29

  Kiva olisi vielä, jos lisäisit uuden blogiosoitteesi blogilistalle =)

 1. No trackbacks yet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: